Ανάλυση τακτικής
Το μεγάλο πρόβλημα της ομάδας τα τελευταία χρόνια, ήταν αμυντικό. Επιθετικά πάντα 'εβαζε γκολ και είχε μία από τις καλύτερες επιθέσεις στην Αγγλία. Αμυντικά όμως, έμπαζε. Κυρίως στις στημένες φάσεις, από κόρνερ και από φάουλ κοντά στη γραμμή του πλάγιου άουτ. Σε αυτό το κομμάτι φαίνεται η συμβολή του Μπουλντ. Με τον τρόπο του καθιέρωσε τον Μερτεζάκερ στο κέντρο άμυνας σαν ένα από τους δυο σέντερ μπακ, χωρίζοντας το προηγούμενο δίδυμο Βερμάλεν και Κοσιελνί. Ο Γερμανός έχει το πλεονέκτημα του ύψους και της μεγάλης εμπειρίας από ευρωπαϊκούς αγώνες. Έχει κατακτήσει κύπελλο Γερμανίας, με την Βέρντερ Βρέμης, ενώ με την Εθνική έχει παίξει στον τελικό του Euro 2008, και στα τελικά Μουντιάλ του 2006 και 2010. Το μειονέκτημά του είναι πως δεν μπορεί να στρίψει εύκολα τα 196 εκατοστά του κορμιού του. Όμως, εδώ βάζει τη σφραγίδα του ο Βενγκέρ, καθώς από πέρυσι σε μερικά παιχνίδια, όπως με την Μπάγερν στον επαναληπτικό του Μονάχου, αλλά και συνεχώς φέτος, γυρίζει την ομάδα περίπου είκοσι μέτρα πίσω για να μαρκάρει. Σε set up παιχνίδι και εναντίον ομάδων κορυφής, η αμυντική τετράδα της Άρσεναλ στήνεται στη γραμμή της μεγάλης περιοχής. Ένας αμυντικός χαφ, συνήθως ο Αρτέτα, παίζει ανάμεσα στα δυο σέντερ μπακ και περίπου εφτά με οχτώ μέτρα πιο μπροστά, για να παίρνει τα τρεξίματα των αντιπάλων χαφ στον άξονα. Όταν παίζει ο Φλαμινί σε αυτήν τη θέση, φαίνεται πιο καθαρά η παραπάνω ιδιαιτερότητα. Γεμίζοντας, δηλαδή, με παίχτες τη ζώνη γύρω από τη γραμμή της μεγάλης περιοχής, ελαχιστοποιεί το πρόβλημα ταχύτητας του Μερτεζάκερ. Κερδίζει, όμως, από την παρουσία του, όλες τις αποκρούσεις από τις αντίπαλες σέντρες. Φέτος, η Άρσεναλ δεν έχει δεχτεί γκολ από κόρνερ-κεφαλιά, ή από πλάγιο άουτ-κεφαλιά. Στη ροή του αγώνα ίσως αυτό συμβεί. Αλλά όχι σε στημένη φάση.
Στα κόρνερ δυο παίχτες στήνονται στα δοκάρια και πάνω στη γραμμή της μικρής περιοχής παίρνουν θέση οι τέσσερις πιο ψηλοί παίχτες της Άρσεναλ, Σανιά, Κοσιελνί, Ζιρού και Μερτεζάκερ, με τον Γερμανό να είναι ο δεύτερος στη σειρά από τη μεριά που εκτελείται το κόρνερ/φάουλ. Κανείς τους δεν έχει ατομικό ατομικό μαρκάρισμα, αλλά καλύπτουν χώρο. Ένας παίχτης είναι στο πέναλτι κι ένας στο ημικύκλιο της περιοχής, ενώ, παράλληλα, δυο παίχτες, κυρίως οι πιο γρήγοροι, βρίσκονται στις άκρες της μεγάλης περιοχής, έτοιμοι να φύγουν στην κόντρα. Αν το κόρνερ πάει στο πρώτο δοκάρι, ο Μερτεζάκερ, συνήθως, απομακρύνει την μπάλα. Αν πάει στο δεύτερο, βγαίνει ο τέρμας ή καθαρίζει κάποιος από τους Ζιρού και Κοσιελνί. Βελτιώνοντας αυτό το είδος παιχνιδιού, η Άρσεναλ φέτος έχει την καλύτερη άμυνα της λίγκας, με 19 γκολ παθητικό σε 21 ματς. Κι ας έφαγε έξι γκολ μαζεμένα από την Σίτι. Κι όπως έλεγε ένας προπονητής στην Ισπανία, ο Μεντιλιβάρ της Οσασούνα, καλύτερα να χάσεις ένα παιχνίδι με 6-0 παρά έξι παιχνίδια με 1-0. Δεύτερο σημείο αναφοράς, είναι ο Γάλλος επιθετικός (;) της ομάδας, Ολιβιέ Ζιρού. Ο παιχταράς μπορεί να μην είναι ο σούπερ τεχνίτης που ξέρει άψογα τα φάλτσα, αλλά σίγουρα είναι ο πιο αθλητικός παίχτης της Άρσεναλ. Είναι ο τύπος του σέντερ φορ που γυρίζει και μαρκάρει στο κέντρο του γηπέδου και δίνει μεγάλες βοήθειες στο αμυντικό παιχνίδι της ομάδας. Παράλληλα, κινείται σε όλο το φάσμα της επίθεσης, ανοίγοντας διαδρόμους στους εξαιρετικούς χαφ, οι οποίοι μπαίνουν την πλάτη της αντίπαλης άμυνας, τραβώντας έξω τα σέντερ μπακ. Συν το γεγονός ότι έχει σκοράρει μέχρι τώρα εννιά γκολ στο πρωτάθλημα και είναι ο πρώτος σκόρερ της Άρσεναλ. Τις προάλλες, στην εκτός έδρας νίκη της Άρσεναλ στο Βίλλα Παρκ, ο Γουίλσιρ βγήκε στην πλάτη της άμυνας και σκόραρε με σουτ. Ο Βλααρ είχε ακολουθήσει τον Ζιρού στην άκρη δεξιά και ήταν εκτός χώρου ευθύνης του. Το δεύτερο γκολ το σημείωσε ο Ζιρού, αφού πρώτα διόρθωσε το άσχημο πρώτο κοντρόλ του. Αθλητικότατος, που έλεγα και πιο πάνω.
Συνολική αμυντική τακτική
Στα παιχνίδια με τις θεωρούμενες ομάδες κορυφής, η Άρσεναλ έδειξε ότι δεν την ενδιαφέρει να παίξει επιθετικά για να πάρει το χειροκρότημα των φιλάθλων. Τόσο εντός, όσο κι εκτός έδρας. Στα δυο εκτός έδρας παιχνίδια, με τις ομάδες του Μάντσεστερ έκανε δυο ήττες. Στα εντός έδρας παιχνίδια με Λίβερπουλ και Τσέλσι, κέρδισε τους «Κόκκινους» κι έφερε ισοπαλία με τους «Μπλε». Σε κανένα παιχνίδι δεν ρίσκαρε να βγάλει πολλούς παίχτες στην επίθεση. Αν το γκολ ερχόταν από κάποιες στιγμές έμπνευσης, από τους καλούς επιθετικούς που διαθέτει, έχει καλώς. Αυτό συνέβη με την Λίβερπουλ. Αν όχι, τότε κρατάμε πίσω το μηδέν και τον πόντο. Αυτό έγινε με την Τσέλσι. Κόντεψε να γίνει με την Γιουνάιτεντ και μόνο με την Σίτι απέτυχε εντελώς. Η διάταξη του Βενγκέρ είναι με τέσσερις αμυντικούς πίσω, έναν αμυντικό χαφ, τέσσερις μεσοεπιθετικούς και τον Ζιρού μπροστά. Όταν η αντίπαλη ομάδα έχει κατοχή, η αμυντική τετράδα βρίσκεται στη γραμμή της περιοχής και είναι η βάση της συνολικής άμυνας. Αναλόγως με τον χρόνο που απομένει, και το σκορ, η τετράδα ανεβάζει τη γραμμή της, είτε 15 μέτρα πιο ψηλά, μεταξύ κέντρου και μεγάλης περιοχής, είτε ακόμη ψηλότερα, κοντά στη σέντρα, ρισκάροντας να δεχτεί κόντρα επίθεση με κάποιους γρήγορους αντιπάλους επιθετικούς. Αυτό το σενάριο έγινε κόντρα στην Σίτι. Ο αμυντικός χαφ, είπαμε, βρίσκεται ανάμεσα στα δυο σέντερ μπακ για να καλύπτει τα τρεξίματα των αντιπάλων χαφ στον άξονα. Πιο μπροστά του, παίζουν οι δυο κεντρικοί μεσοεπιθετικοί. Αυτοί είναι συνήθως οι Οζίλ και Γουίλσιρ. Στις άκρες παίζουν οι άλλοι δυο μεσοεπιθετικοί, συνήθως οι Καθόρλα και Γουόλκοτ. Όταν ήταν υγιής ο Ράμσεϋ, έστελνε τον Γουίλσιρ στα αριστερά και τον Καθόρλα στον πάγκο. Τώρα που τραυματίστηκε ο Γουόλκοτ, παίρνει σειρά ο Ροζίτσκι ή ο πιτσιρικάς ο Γκνάμπρι. Λύση σε όλες της θέσεις αναμένεται να δώσει και ο Τσάμπερλεϊν που αποθεραπεύθηκε, καθώς κι ο Ποντόλσκι στα αριστερά. Στην επίθεση, στη θέση του Ζιρού, έρχεται αλλαγή ο Δανός Μπέντνερ, που σκόραρε κάποια αποφασιστικά γκολ. Το βασικό στοιχείο της αμυντικής διάταξης είναι η μικρή απόσταση που χωρίζει τις γραμμές. Όταν η τετράδα της άμυνας, είναι στην περιοχή, ο Ζιρού, που είναι ο τελευταίος παίχτης μπροστά, βρίσκεται κάτω από τη σέντρα. Αυτό ελαχιστοποιεί τον ελεύθερο χώρο που έχει στη διάθεσή του ο αντίπαλος, με συνέπεια να αναγκάζεται να παίξει με μεγάλες μπαλιές ή να κάνει λάθος και να τρέξει πίσω στην άμυνα να καλύψει την κόντρα. Να κλείσω με δυο λόγια για τον τερματάρα της ομάδας, τον Πολωνό Τσέσνι. Στα 23 του χρόνια, δείχνει να βελτιώνεται συνεχώς. Αυτή είναι η τέταρτη σεζόν που παίζει βασικός και τον βλέπουμε να αρχίζει να φωνάζει και να καθοδηγεί τους συμπαίχτες του. Είναι ψηλός, κοντά στο 1,95, και ικανότατος μέσα στην εστία. Χρειάζεται να βελτιωθεί στις εξόδους και στο παιχνίδι με τα πόδια. Ο άλλος ο Πολωνός, ο Φαμπιάνσκι, είναι καλύτερος σε αυτούς τους τομείς από τον Τσέσνι, αλλά είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς, για αυτό και έχασε τη θέση βασικού.
Συνολική επιθετική τακτική
Επιθετικά υπάρχουν δυο κύριες κατηγορίες για να εκδηλωθεί η τελική προσπάθεια. Η πρώτη είναι η κόντρα-επίθεση που γίνεται από κόρνερ ή στημένη φάση του αντιπάλου. Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις, κατεβαίνουν πολλοί παίχτες στην περιοχή της Άρσεναλ και μετά την απόκρουση φεύγουν σαν σφαίρες οι μεσοεπιθετικοί. Μπορεί η Άρσεναλ να μην είναι πολύ αποτελεσματική σε αυτό το στυλ παιχνιδιού, όπως η Ντόρτμουντ ή ή Ρεάλ του Μουρίνιο. Όμως, η ταχύτητα μετάβασης του Γουόλκοτ, όσο ήταν υγιής, του Οζίλ και του Ράμσεϋ προς την αντίπαλη περιοχή, έφερναν αναστάτωση στην αντίπαλη ομάδα. Επίσης, είδαμε στο δεύτερο γκολ εναντίον της Τότεναμ, στο κύπελλο, πως ο Ροζίτσκι έκλεψε την μπάλα, ενώ η ομάδα του ήταν στημένη πίσω και περίμενε, και διένυσε περίπου 40 μέτρα μέχρι να πλασάρει τον τερματοφύλακα. Η δεύτερη μέθοδος που εκδηλώνει η επίθεση της Άρσεναλ, είναι απέναντι σε στημένη άμυνα. Τότε τα δυο πλάγια μπακ, Σανιά (ή Τζέκινσον) και Γκιμπς (ή Μονρεάλ), ανεβαίνουν μεταξύ κέντρου και αντίπαλης περιοχής και πατούν τη γραμμή του πλάγιου άουτ, δίνοντας έτσι το πλεονέκτημα του πλάτους. Τα δυο σέντερ μπακ, Μέρτεζακερ και Κοσιελνί, ανεβαίνουν κοντά στη σέντρα και κρατούν την ευθεία, με απόσταση μεταξύ τους τριάντα μέτρων. Το κενό που υπάρχει στον άξονα, το καλύπτει ο Αρτέτα, κυρίως, ή ο Φλαμινί, δηλαδή ο αμυντικός χαφ. Οι υπόλοιποι κινούνται σε όλο το μήκος και το πλάτος της επίθεσης. Είναι χαρακτηριστικό, φέτος, οι πολλές φορές που αλλάζει η μπάλα με ένα άγγιγμα, κι αυτό οφείλεται στη μεγάλη κλάση των μεσοεπιθετικών. Ακόμα κι αυτοί που μπαίνουν αλλαγή (Ροζίτσκι, Καθόρλα, Γουόλκοτ, Ποντόλσκι), μπορούν να κάνουν τη διαφορά με δυο, τρεις καλές φάσεις. Οι τέσσερις σταθεροί παίχτες, λοιπόν, Σανιά, Γκιμπς, Μέρτεζακερ, Κοσιελνί, δίνουν στήριγμα στους μεσοεπιθετικούς, όταν δεν έχουν την επιλογή να περάσουν την μπάλα μπροστά. Μάλιστα, όταν η μπάλα πάει στους κεντρικούς αμυντικούς, αυτοί δεν διστάζουν να πάρουν μέτρα πίσω ή και να γυρίσουν την μπάλα στο τέρμα, για να διατηρήσουν την κατοχή και να οργανώσουν από την αρχή την επίθεση.
Επίλογος
Ο Αρσέν Βενγκέρ μπορεί να δει το δημιούργημά του στην κορυφή της Αγγλίας. Αν δεν γίνει φέτος, σίγουρα θα γίνει μέσα στα δυο επόμενα χρόνια, αφού πλέον υπάρχουν τα περιθώρια να ξοδέψει πολλά χρήματα για μεταγραφές. Ήδη το brand name της ομάδας έχει διαδοθεί και είναι αναγνωρίσιμο σε όλο τον κόσμο που ασχολείται με το άθλημα. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία με τους παίχτες του N.B.A. που έπαιξαν στο Λονδίνο. Τι φορούσαν; Φανέλες της Άρσεναλ. Ούτε της Τσέλσι, ούτε της Τότεναμ, ούτε κάποιας άλλης αγγλικής ομάδας.
Υ.Γ.1 Ζητάω ταπεινά συγγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά, ειλικρινά σας μιλάω, δεν προλάβαινα! Τουλάχιστον ελπίζω, όσοι πιστοί προσήλθατε, να σας άρεσε. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχετε διαβάσει το πρώτο μέρος. Το credit, φυσικά, πάει στον Νικόλα.
Στα κόρνερ δυο παίχτες στήνονται στα δοκάρια και πάνω στη γραμμή της μικρής περιοχής παίρνουν θέση οι τέσσερις πιο ψηλοί παίχτες της Άρσεναλ, Σανιά, Κοσιελνί, Ζιρού και Μερτεζάκερ, με τον Γερμανό να είναι ο δεύτερος στη σειρά από τη μεριά που εκτελείται το κόρνερ/φάουλ. Κανείς τους δεν έχει ατομικό ατομικό μαρκάρισμα, αλλά καλύπτουν χώρο. Ένας παίχτης είναι στο πέναλτι κι ένας στο ημικύκλιο της περιοχής, ενώ, παράλληλα, δυο παίχτες, κυρίως οι πιο γρήγοροι, βρίσκονται στις άκρες της μεγάλης περιοχής, έτοιμοι να φύγουν στην κόντρα. Αν το κόρνερ πάει στο πρώτο δοκάρι, ο Μερτεζάκερ, συνήθως, απομακρύνει την μπάλα. Αν πάει στο δεύτερο, βγαίνει ο τέρμας ή καθαρίζει κάποιος από τους Ζιρού και Κοσιελνί. Βελτιώνοντας αυτό το είδος παιχνιδιού, η Άρσεναλ φέτος έχει την καλύτερη άμυνα της λίγκας, με 19 γκολ παθητικό σε 21 ματς. Κι ας έφαγε έξι γκολ μαζεμένα από την Σίτι. Κι όπως έλεγε ένας προπονητής στην Ισπανία, ο Μεντιλιβάρ της Οσασούνα, καλύτερα να χάσεις ένα παιχνίδι με 6-0 παρά έξι παιχνίδια με 1-0. Δεύτερο σημείο αναφοράς, είναι ο Γάλλος επιθετικός (;) της ομάδας, Ολιβιέ Ζιρού. Ο παιχταράς μπορεί να μην είναι ο σούπερ τεχνίτης που ξέρει άψογα τα φάλτσα, αλλά σίγουρα είναι ο πιο αθλητικός παίχτης της Άρσεναλ. Είναι ο τύπος του σέντερ φορ που γυρίζει και μαρκάρει στο κέντρο του γηπέδου και δίνει μεγάλες βοήθειες στο αμυντικό παιχνίδι της ομάδας. Παράλληλα, κινείται σε όλο το φάσμα της επίθεσης, ανοίγοντας διαδρόμους στους εξαιρετικούς χαφ, οι οποίοι μπαίνουν την πλάτη της αντίπαλης άμυνας, τραβώντας έξω τα σέντερ μπακ. Συν το γεγονός ότι έχει σκοράρει μέχρι τώρα εννιά γκολ στο πρωτάθλημα και είναι ο πρώτος σκόρερ της Άρσεναλ. Τις προάλλες, στην εκτός έδρας νίκη της Άρσεναλ στο Βίλλα Παρκ, ο Γουίλσιρ βγήκε στην πλάτη της άμυνας και σκόραρε με σουτ. Ο Βλααρ είχε ακολουθήσει τον Ζιρού στην άκρη δεξιά και ήταν εκτός χώρου ευθύνης του. Το δεύτερο γκολ το σημείωσε ο Ζιρού, αφού πρώτα διόρθωσε το άσχημο πρώτο κοντρόλ του. Αθλητικότατος, που έλεγα και πιο πάνω.
Συνολική αμυντική τακτική
Στα παιχνίδια με τις θεωρούμενες ομάδες κορυφής, η Άρσεναλ έδειξε ότι δεν την ενδιαφέρει να παίξει επιθετικά για να πάρει το χειροκρότημα των φιλάθλων. Τόσο εντός, όσο κι εκτός έδρας. Στα δυο εκτός έδρας παιχνίδια, με τις ομάδες του Μάντσεστερ έκανε δυο ήττες. Στα εντός έδρας παιχνίδια με Λίβερπουλ και Τσέλσι, κέρδισε τους «Κόκκινους» κι έφερε ισοπαλία με τους «Μπλε». Σε κανένα παιχνίδι δεν ρίσκαρε να βγάλει πολλούς παίχτες στην επίθεση. Αν το γκολ ερχόταν από κάποιες στιγμές έμπνευσης, από τους καλούς επιθετικούς που διαθέτει, έχει καλώς. Αυτό συνέβη με την Λίβερπουλ. Αν όχι, τότε κρατάμε πίσω το μηδέν και τον πόντο. Αυτό έγινε με την Τσέλσι. Κόντεψε να γίνει με την Γιουνάιτεντ και μόνο με την Σίτι απέτυχε εντελώς. Η διάταξη του Βενγκέρ είναι με τέσσερις αμυντικούς πίσω, έναν αμυντικό χαφ, τέσσερις μεσοεπιθετικούς και τον Ζιρού μπροστά. Όταν η αντίπαλη ομάδα έχει κατοχή, η αμυντική τετράδα βρίσκεται στη γραμμή της περιοχής και είναι η βάση της συνολικής άμυνας. Αναλόγως με τον χρόνο που απομένει, και το σκορ, η τετράδα ανεβάζει τη γραμμή της, είτε 15 μέτρα πιο ψηλά, μεταξύ κέντρου και μεγάλης περιοχής, είτε ακόμη ψηλότερα, κοντά στη σέντρα, ρισκάροντας να δεχτεί κόντρα επίθεση με κάποιους γρήγορους αντιπάλους επιθετικούς. Αυτό το σενάριο έγινε κόντρα στην Σίτι. Ο αμυντικός χαφ, είπαμε, βρίσκεται ανάμεσα στα δυο σέντερ μπακ για να καλύπτει τα τρεξίματα των αντιπάλων χαφ στον άξονα. Πιο μπροστά του, παίζουν οι δυο κεντρικοί μεσοεπιθετικοί. Αυτοί είναι συνήθως οι Οζίλ και Γουίλσιρ. Στις άκρες παίζουν οι άλλοι δυο μεσοεπιθετικοί, συνήθως οι Καθόρλα και Γουόλκοτ. Όταν ήταν υγιής ο Ράμσεϋ, έστελνε τον Γουίλσιρ στα αριστερά και τον Καθόρλα στον πάγκο. Τώρα που τραυματίστηκε ο Γουόλκοτ, παίρνει σειρά ο Ροζίτσκι ή ο πιτσιρικάς ο Γκνάμπρι. Λύση σε όλες της θέσεις αναμένεται να δώσει και ο Τσάμπερλεϊν που αποθεραπεύθηκε, καθώς κι ο Ποντόλσκι στα αριστερά. Στην επίθεση, στη θέση του Ζιρού, έρχεται αλλαγή ο Δανός Μπέντνερ, που σκόραρε κάποια αποφασιστικά γκολ. Το βασικό στοιχείο της αμυντικής διάταξης είναι η μικρή απόσταση που χωρίζει τις γραμμές. Όταν η τετράδα της άμυνας, είναι στην περιοχή, ο Ζιρού, που είναι ο τελευταίος παίχτης μπροστά, βρίσκεται κάτω από τη σέντρα. Αυτό ελαχιστοποιεί τον ελεύθερο χώρο που έχει στη διάθεσή του ο αντίπαλος, με συνέπεια να αναγκάζεται να παίξει με μεγάλες μπαλιές ή να κάνει λάθος και να τρέξει πίσω στην άμυνα να καλύψει την κόντρα. Να κλείσω με δυο λόγια για τον τερματάρα της ομάδας, τον Πολωνό Τσέσνι. Στα 23 του χρόνια, δείχνει να βελτιώνεται συνεχώς. Αυτή είναι η τέταρτη σεζόν που παίζει βασικός και τον βλέπουμε να αρχίζει να φωνάζει και να καθοδηγεί τους συμπαίχτες του. Είναι ψηλός, κοντά στο 1,95, και ικανότατος μέσα στην εστία. Χρειάζεται να βελτιωθεί στις εξόδους και στο παιχνίδι με τα πόδια. Ο άλλος ο Πολωνός, ο Φαμπιάνσκι, είναι καλύτερος σε αυτούς τους τομείς από τον Τσέσνι, αλλά είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς, για αυτό και έχασε τη θέση βασικού.
Συνολική επιθετική τακτική
Επιθετικά υπάρχουν δυο κύριες κατηγορίες για να εκδηλωθεί η τελική προσπάθεια. Η πρώτη είναι η κόντρα-επίθεση που γίνεται από κόρνερ ή στημένη φάση του αντιπάλου. Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις, κατεβαίνουν πολλοί παίχτες στην περιοχή της Άρσεναλ και μετά την απόκρουση φεύγουν σαν σφαίρες οι μεσοεπιθετικοί. Μπορεί η Άρσεναλ να μην είναι πολύ αποτελεσματική σε αυτό το στυλ παιχνιδιού, όπως η Ντόρτμουντ ή ή Ρεάλ του Μουρίνιο. Όμως, η ταχύτητα μετάβασης του Γουόλκοτ, όσο ήταν υγιής, του Οζίλ και του Ράμσεϋ προς την αντίπαλη περιοχή, έφερναν αναστάτωση στην αντίπαλη ομάδα. Επίσης, είδαμε στο δεύτερο γκολ εναντίον της Τότεναμ, στο κύπελλο, πως ο Ροζίτσκι έκλεψε την μπάλα, ενώ η ομάδα του ήταν στημένη πίσω και περίμενε, και διένυσε περίπου 40 μέτρα μέχρι να πλασάρει τον τερματοφύλακα. Η δεύτερη μέθοδος που εκδηλώνει η επίθεση της Άρσεναλ, είναι απέναντι σε στημένη άμυνα. Τότε τα δυο πλάγια μπακ, Σανιά (ή Τζέκινσον) και Γκιμπς (ή Μονρεάλ), ανεβαίνουν μεταξύ κέντρου και αντίπαλης περιοχής και πατούν τη γραμμή του πλάγιου άουτ, δίνοντας έτσι το πλεονέκτημα του πλάτους. Τα δυο σέντερ μπακ, Μέρτεζακερ και Κοσιελνί, ανεβαίνουν κοντά στη σέντρα και κρατούν την ευθεία, με απόσταση μεταξύ τους τριάντα μέτρων. Το κενό που υπάρχει στον άξονα, το καλύπτει ο Αρτέτα, κυρίως, ή ο Φλαμινί, δηλαδή ο αμυντικός χαφ. Οι υπόλοιποι κινούνται σε όλο το μήκος και το πλάτος της επίθεσης. Είναι χαρακτηριστικό, φέτος, οι πολλές φορές που αλλάζει η μπάλα με ένα άγγιγμα, κι αυτό οφείλεται στη μεγάλη κλάση των μεσοεπιθετικών. Ακόμα κι αυτοί που μπαίνουν αλλαγή (Ροζίτσκι, Καθόρλα, Γουόλκοτ, Ποντόλσκι), μπορούν να κάνουν τη διαφορά με δυο, τρεις καλές φάσεις. Οι τέσσερις σταθεροί παίχτες, λοιπόν, Σανιά, Γκιμπς, Μέρτεζακερ, Κοσιελνί, δίνουν στήριγμα στους μεσοεπιθετικούς, όταν δεν έχουν την επιλογή να περάσουν την μπάλα μπροστά. Μάλιστα, όταν η μπάλα πάει στους κεντρικούς αμυντικούς, αυτοί δεν διστάζουν να πάρουν μέτρα πίσω ή και να γυρίσουν την μπάλα στο τέρμα, για να διατηρήσουν την κατοχή και να οργανώσουν από την αρχή την επίθεση.
Επίλογος
Ο Αρσέν Βενγκέρ μπορεί να δει το δημιούργημά του στην κορυφή της Αγγλίας. Αν δεν γίνει φέτος, σίγουρα θα γίνει μέσα στα δυο επόμενα χρόνια, αφού πλέον υπάρχουν τα περιθώρια να ξοδέψει πολλά χρήματα για μεταγραφές. Ήδη το brand name της ομάδας έχει διαδοθεί και είναι αναγνωρίσιμο σε όλο τον κόσμο που ασχολείται με το άθλημα. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία με τους παίχτες του N.B.A. που έπαιξαν στο Λονδίνο. Τι φορούσαν; Φανέλες της Άρσεναλ. Ούτε της Τσέλσι, ούτε της Τότεναμ, ούτε κάποιας άλλης αγγλικής ομάδας.
Υ.Γ.1 Ζητάω ταπεινά συγγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά, ειλικρινά σας μιλάω, δεν προλάβαινα! Τουλάχιστον ελπίζω, όσοι πιστοί προσήλθατε, να σας άρεσε. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχετε διαβάσει το πρώτο μέρος. Το credit, φυσικά, πάει στον Νικόλα.
Υ.Γ.2 Από τον Αντώνη Καρπετόπουλο: «Είναι αλήθεια ότι κάποιοι από τους περσινούς ήρωες έφυγαν. Δεν υπάρχουν ο
Ντε Βινσέντι, αλλά κι ο Φεγκρούς, ο Οικονόμου, ο Γεωργίου, ο πάντα
χρήσιμος Τάσος Πάντος. Αλλά υπάρχουν ο Μιχαήλ, ο Τσουκαλάς, ο
Κολοβέτσιος, ο Κοροβέσης, ο Ιλιτς, ο Τζημόπουλος, ο Λίλα κι ο Βίλα, ο
Ντάσιος, παίκτες που την ομάδα την ξέρουνε. Αυτούς έπρεπε πρώτα να
κερδίσει ο προπονητής: δεν τα κατάφερε. Το να χρησιμοποιείς ένα παίκτη
συνεχώς δεν σημαίνει πάντα ότι τον πιστεύεις: αν το κάνεις με τρόπο που
δείχνει πως αυτός παίζει γιατί δεν υπάρχει άλλος, δύσκολα ο παίκτης θα
παίξει για σένα. Δεν είναι ζήτημα συστήματος, αλλά προσέγγισης. Με τον
Αναστασιάδη πρόπερσι και τον Χριστόπουλο, πέρυσι οι ίδιοι παίκτες
πέθαιναν στο γήπεδο».
Υ.Γ.3 Ο Σούλης μπορεί να δηλώνει ότι ο Άρης θα παλέψει μέχρι τέλους, αλλά η αλήθεια είναι πως στο ματς με τον Λεβαδειακό δεχτήκαμε ισχυρό πλήγμα σε παν επίπεδο. Όπως ισχυρό πλήγμα δέχτηκα κι εγώ ο ίδιος, όταν, καθώς κολυμπούσα στο κολυμβητήριο, παρατήρησα μια γυναίκα που ήταν ίδια ο Λάμπρος Σκόρδας! Ο υποβιβασμός αντέχεται, αυτό το θέαμα όχι!
Υ.Γ.4 Για την μεταγραφή του Μήτρογλου, δεν έχω να δηλώσω το παραμικρό. Τι να σχολιάσω, εξάλλου; Τα προφανή; Ο παίχτης δεν κοστίζει τόσα λεφτά, δεν μπορεί να αγωνιστεί με αξιώσεις στο αγγλικό πρωτάθλημα και οι managers κυριαρχούν. Αυτό που δεν ξέρω είναι που θα αγωνίζεται, ως δανεικός, την επόμενη σεζόν.
Υ.Γ.5 Ρε παιδιά, ποιος είναι αυτός ο Νάτχο που πήρε ο Π.Α.Ο.Κ.; Οι δημοσιογράφοι που τού αφιέρωσαν τόννους μελανιού, τον γνωρίζουν; Τι λέτε;
Υ.Γ.6 Ο χρόνος μου είναι αντιστρόφως ανάλογος της φυσικής και ψυχολογικής μου κατάστασης!
Υ.Γ.3 Ο Σούλης μπορεί να δηλώνει ότι ο Άρης θα παλέψει μέχρι τέλους, αλλά η αλήθεια είναι πως στο ματς με τον Λεβαδειακό δεχτήκαμε ισχυρό πλήγμα σε παν επίπεδο. Όπως ισχυρό πλήγμα δέχτηκα κι εγώ ο ίδιος, όταν, καθώς κολυμπούσα στο κολυμβητήριο, παρατήρησα μια γυναίκα που ήταν ίδια ο Λάμπρος Σκόρδας! Ο υποβιβασμός αντέχεται, αυτό το θέαμα όχι!
Υ.Γ.4 Για την μεταγραφή του Μήτρογλου, δεν έχω να δηλώσω το παραμικρό. Τι να σχολιάσω, εξάλλου; Τα προφανή; Ο παίχτης δεν κοστίζει τόσα λεφτά, δεν μπορεί να αγωνιστεί με αξιώσεις στο αγγλικό πρωτάθλημα και οι managers κυριαρχούν. Αυτό που δεν ξέρω είναι που θα αγωνίζεται, ως δανεικός, την επόμενη σεζόν.
Υ.Γ.5 Ρε παιδιά, ποιος είναι αυτός ο Νάτχο που πήρε ο Π.Α.Ο.Κ.; Οι δημοσιογράφοι που τού αφιέρωσαν τόννους μελανιού, τον γνωρίζουν; Τι λέτε;
Υ.Γ.6 Ο χρόνος μου είναι αντιστρόφως ανάλογος της φυσικής και ψυχολογικής μου κατάστασης!
Εσύ το εγραψες το άρθρο; :)
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.sport24.gr/Columns/vaimakis/th_vriskw_me_to_risko.2621398.html
Καλά, είναι γεγονός ότι οι Εγγλέζοι δεν ξέρουν από μπάλα. Ετσι εξηγείται ότι έδωσαν 15 μύρια για έναν άσχετο, άμπαλο και άθλιο επιθετικό. Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν εμάς εδώ που τα ξέρουμε όλα ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικο αρθρο για μια ομαδα που αντιπαθω οπαδικα (λογω Τοτεναμ) αλλα μου αρεσει να τη βλεπω εδω και πολλα χρονια και παρουσιαζει μεγαλο ενδιαφερον. Φετος παιζει χωρις καθαροαιμα εξτρεμ και αυτο της εχει βγει σε καλο. Επισης βοηθησαν πολυ οι ανεβασμενοι στοπερ Μερτεζακερ και ο αλλος ο Γαλλος, οπως και ο Γκιμπς το αριστερο το μπακ που εχει βελτιωθει παρα πολυ. Εναν φορ γιγαντα χρειαζεται η Αρσεναλ και του χρονου παει για ακομα καλυτερα! Α, και λιγο τυχερη να ειναι με τους τραυματισμους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανθαρε αν χασουμε τελικα τη μαχη για παραμονη θα ειναι εξαιτιας των παιχνιδιων σε Ηρακλειο με Τελη και Λιβαδεια. 2 ματς που τα χασαμε στο 90' ενω ειχαμε δικη μας τη νικη. Αλλα τι να κανουμε, συνεχιζουμε να πληρωνουμε τα εγκληματα τα γνωστα.
Μπραβο στον Μητρογλου και στον Βαγγελα που τον πουλησε 15 μυρια (ισως η μεγιστη τιμη του, ειδικα πριν απο Μουντιαλ!). Εγω θεωρω οτι θα πετυχει με τη Φουλαμ, ισως οχι απο φετος και τα επομενα χρονια θα ειναι βαρομετρο. Απλα εχω μια κακη διαισθηση οτι στο Μουντιαλ ο καγκουρας δεν θα βαλει ουτε γκολ... Μακαρι να μην επαληθευτω στην τελευταια προβλεψη.
Χαιρετισμους φιλε μου Κανθαρε!
VAD, όχι, δεν το έγραψα εγώ. Δεν θα αφιέρωνα μια ολόκληρη ανάρτηση στην πώληση του Μήτρογλου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗλία, σε παρακαλώ, μην διαστρεβλώνεις τις απόψεις μου για τον ποδοσφαιριστή.
Nick, η Άρσεναλ κυνήγησε, υποτίθεται, τον Ντράξλερ και πήρε τελικά τον Κάλστρομ (ή Σέλστρομ). Νταξ, καλός παίχτης ο Σουηδός και θα βοηθήσει την ομάδα. Αν και νομίζω ότι το μεγαλύτερο κέρδος από αυτήν την μεταγραφή είναι ότι πολύ απλά έγινε μεταγραφή και σταμάτησε η γκρίνια. Για τον Άρη, τα έχουμε πει. Ο χειρότερος εχθρός του Άρη είναι ο ίδιος ο Άρης. Και με το Χ επί της Ξάνθης, δεν ξέρω τι άλλο πρέπει/μπορούμε να περιμένουμε. Τέλος, για την πώληση του Μήτρογλου, πολύ καλά κάνει ο Ολυμπιακός και πουλάει ποδοσφαιριστές. Το έχει πιάσει το νόημα και μπράβο του. Έχει χτίσει καλά κονέ με τους μάνατζερς, βρίσκει άμεσα αντικαταστάτες και, μαζί με τα λεφτά του τσου λου, βρίσκεται πολύ μακριά στο ελληνικό πρωτάθλημα. Όσο για το τι θα κάνει ο Μήτρογλου στην Αγγλία; Αν πετύχει στην Πρέμιερ, θα είναι θαύμα.
Εντάξει, η αλήθεια είναι οτι ήμουν λίγο υπερβολικός, αλλά επίσης η αλήθεια είναι ότι έχεις μια εμμονή εναντίον του Μήτρογλου (και αυτό φαίνεται σε όλες τις αναρτήσεις σου) και οποιουδήποτε παίχτη του Ολυμπιακού και γενικά για οτιδήποτε έχει να κάνει με τον Ολυμπιακό. Δε θυμάμαι μάλιστα να έχεις γράψει κάτι αρνητικό για παίχτη του Παναθηναικού που πήγε στο εξωτερικό.
ΔιαγραφήΗλία, δεν έχω καμιά εμμονή με τον Μήτρογλου. Απλά δεν μπορώ να χωνέψω πως γίνεται να μην ξέρει τι σημαίνει οφσάιντ. Επίσης, δεν υπάρχει καμιά εμμονή με οποιονδήποτε παίχτη του Ολυμπιακού και γενικά με τον Ολυμπιακό. Στο έχω πει πολλές φορές, αλλά αρνείσαι να το πιστέψεις. Για την τελευταία πρόταση, ψάξε λίγο το blog και θα βρεις αρκετά υστερόγραφα για τον Μαυρία.
ΔιαγραφήΡε συ Κάνθαρε, δε μπορείς να καταλάβεις ότι ο Μήτρογλου "παίζει" με το οφσάιντ, ότι τρέχει πολύ και ότι κάνει και συντήρηση δυνάμεων, όταν χρειάζεται ?
ΔιαγραφήΠαρακολούθα λίγο πιο προσεκτικά τον Ολυμπιακό και θα το καταλάβεις. Δε γίνεται, απλά δε γίνεται να μου λέτε ότι ο πλέον φορμαρισμένος Ελληνας επιθετικός των τελευταίων χρόνων που αγγίζει τη μπάλα και μπαίνει γκολ, δεν αξίζει αυτά τα λεφτά. Το τι θα κάνει στη συνέχεια είναι άσχετο με το τι έχει κάνει μέχρι τώρα. Η αξία εκτιμάται σύμφωνα με την μέχρι τώρα πορεία του. Και βγάζει μάτια το παιδί, πως να το κάνουμε ... Αν τώρα στην Αγγλία δεν προσαρμοστεί, δεν πιάσει , όπως έχετε ήδη προεξοφλήσει, να το δούμε, αλλά κάτσε να παίξει πρώτα...
Θα τον δούμε να παίζει, αυτό είναι βέβαιο. Απλά τολμώ να κάνω μια πρόβλεψη και δηλώνω ότι δεν θα πιάσει στην Πρέμιερ.
ΔιαγραφήΗλία, μακάρι να ''έπαιζε'' με το οφσάιντ. Ο Γκέκας ''παίζει'' με το οφσάιντ. Ο Χιγκουαΐν ''παίζει'' με το οφσάιντ. Ο Μήτρογλου δεν ξέρει τι σημαίνει οφσάιντ. Τακτικά είναι ανίδεος. Όσο για την συντήρηση δυνάμεων, με συγχωρείς, αλλά αν σημαίνει συντήρηση δυνάμεων η κινητή μονάδα νεφρού από το 60' και 70' λεπτό, πάω πάσο.
μπανταραααααααααααα http://www.youtube.com/watch?v=ZwOo9xyyDkg
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ, καλο μήνα
Φούλη, κομματάρα. Όλο το Crimson Idol είναι δισκάρα!
ΔιαγραφήΧάρης
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο στον Νικόλα που έγραψε και στον Κάνθαρο που δημοσίευσε το άρθρο. Η Άρσεναλ υπό τον Βενγκέρ είναι η μόνη ομάδα που θυμάμαι, την τελευταία 20ετία που παρακολουθώ μπάλα, που να παίζει σταθερά καλά και όμορφα, ανεξάρτητα από τους παίκτες που διαθέτει και από τους αντιπάλους της σε κάθε αγώνα. Όλες οι άλλες ομάδες του κορυφαίου ευρωπαϊκού επιπέδου είχαν τα πάνω τους και τα κάτω τους, αλλά η Άρσεναλ σταθερή. Καλές και άγιες π.χ. η Μπάρτσα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Μίλαν, η Ίντερ, η Γιουβέντους, η Μπάγερν, η Μπορούσια Ντόρτμουντ, αλλά για όλες τους υπήρξαν/υπάρχουν και εποχές που δεν βλέπονταν/βλέπονται.
Επειδή κι εγώ "ζηλεύω" τον Ολυμπιακό και τον Μήτρογλου, εκφράζω την "ζήλεια" μου λέγοντας ότι τον Κωστάκη τον αγόρασε μια ομάδα που πρόσφατα απέκτησε νέο ιδιοκτήτη, και μάλιστα τύπο που σκορπάει τα λεφτά και ό,τι γίνει, όντας άσχετος. Ομάδα δηλαδή με τεχνικό επιτελείο, πλάνο και σταθερότητα δεν ενδιαφέρθηκε. Έχουν που έχουν ανάγκη στην Φούλαμ από έναν φορ μπας και σωθούν από τον υποβιβασμό, πήραν κάποιον στην τούρλα του Σαββάτου, κυριολεκτικά στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Ο Μήτρογλου είναι σκόρερ, αλλά δεν είναι για το αγγλικό πρωτάθλημα, με το πάνω-κάτω. Θα ταίριαζε σε ένα πιο αργό πρωτάθλημα, όπως το ιταλικό (στο γερμανικό όπως λένε κάποιοι, ούτε με σφαίρες, πάλι επειδή παίζουν με πολλή ταχυδύναμη). Κυριολεκτικά μπράβο στον Μαρινάκη που έδωσε τον Μήτρογλου (όταν λέμε ότι οι ελληνικές ομάδες πρέπει να γίνουν Πόρτο και Λυών, σημαίνει ότι ο καθένας πωλείται όπως είναι, αν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλες ομάδες), με την ελπίδα ότι κάποια λεφτά θα τα επενδύσει σε έναν καλό φορ συν ό,τι άλλο απαιτείται το καλοκαίρι. Και μπράβο που κατάφερε και πήρε τόσα λεφτά για τον τραυματία αυτή την εποχή Κωστάκη. Οι μάνατζερς να είναι καλά.
Χάρη, έχεις απόλτο δίκιο για την σταθερότητα της Άρσεναλ. Μεγάλη υπόθεση. Και ιδιαίτερα σπάνια για μια ποδοσφαιρική ομάδα. Αυτό δείχνει τη συμβολή του Αρσέν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τον Μήτρογλου, μια χαρά έκανε ο Ολυμπιακός. Και μπράβο του. Δεν μπορώ, όμως, να πω το ίδιο και για τηνν Φούλαμ. Το σίγουρο είναι ότι ο Μήτρογλου θα πρέπει να δουλέψει πάρα, μα πάρα πολύ για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Αγγλίας και δη και της Πρέμιερ. Και επειδή στην Αγγλία γνωρίζουν κάπως καλύτερα το άθλημα, είμαι περίεργος να δω πως θα νοιώσουν όταν πάρουν πρέφα ότι ο παίχτης δεν παίζει άμυνα, δεν έχει αντοχές, εξαφανίζεται εκτός περιοχής και δεν ξέρει τι σημαίνει οφσάιντ.
Χάρης
ΔιαγραφήΕσύ τί λες δηλαδή να γίνει αν τον πάρουν πρέφα ότι το παλληκάρι δεν μπορεί να τρέξει στον βαθμό που απαιτείται στην Αγγλία? Είναι πολύ ακριβός για να τον αφήνουν στον πάγκο ή στην εξέδρα (όπως γίνεται με τον Μαυρία). Είτε θα τον στείλουν στην Νότιγχαμ Φόρεστ να κάνει παρέα στον Αμπντούν, είτε θα τον δώσουν πίσω στον Μαρινάκη με 2-3 εκατομμύρια. Αν ήταν κανένας 18άρης, ίσως να μπορούσαν να τον σώσουν με σωστή προπόνηση και καθοδήγηση, πλέον είναι 26 και ο Μήτρογλου είναι αυτός που είναι (συν τις κακές συνήθειες που απέκτησε στην Ελλάδα ερχόμενος από την Γερμανία, δηλαδή ξενύχτια και λοιπά όμορφα). Ένας πολύ καλός και με αυτοπεποίθηση σκόρερ, που πάσχει στην φυσική κατάσταση και στην τακτική.
Όπως γράφω και στο υστερόγραφο, τον βλέπω δανεικό.
ΔιαγραφήΝικολας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιδα χτες τη νεα νικη της Αρσεναλ με 2-0 κοντρα στην Κρυσταλ Παλλας. Αυτο ηταν το 11ο παιχνιδι με μηδεν στην αμυνα. Τα δυο γκολ του Τσαμπαιρλεν μας δειχνουν το βαθος που εχει επιθετικα η ομαδα.
Κι επειδη φτασαμε ηδη στην 24η αγωνιστικη και η Αρσεναλ δεν ξεφουσκωνει, (οπως θα ελπιζαν οι αντιπαλοι της), θυμαμαι εκεινο το παλιο αμερικανικο γνωμικο. ''Η αμυνα κοβει τιτλους, κι η επιθεση κοβει εισιτηρια''.
Περιμενω να δω σημερα το Μαν Σιτυ-Τσελσι, και μετα να εκμεταλευτω στοιχηματικα την Αρσεναλ, που πληρωνει σημερα 6 φορες στο 1, για να σηκωσει την κουπα.
Αν δεν επεφτε πανω στη Μπαγιερν, θα ελεγα οτι παει και για το τσουλου. Αλλά εκει εχει τοιχο.
Η Αρειαναρα θα πεσει γιατι δεν εχει παιχτες.
Η ΠΑΟΚαρα ομως που εχει παιχτες, γιατι σερνεται ? Μαλον γιατι δεν εχει προπονητη.
Τα 15 μυρρια στον Μητρογλου ειναι σαν το χαρατσι της ΔΕΗ. Αβασταχτο ποσο. Η πλακα ειναι οτι παει ν' αντικαταστησει τον Μπερμπατοφ.
Αλλά αφου βρεθηκε κοροιδο, δεν φταιει ουτε ο Βαγγελας, ουτε φυσικα ο Κωστακης. Ακου 2,5 μυρια το χρονο ο ''πιστολερο'', για τα επομενα 4,5 χρονια.
Παλιμπαιδισμος με Βασιλια.
http://youtu.be/prUeTKpF9kg
Νικόλα, κι εγώ ήθελα να δω το Σίτι - Τσέλσι, αλλά πάω για 8x8! Θα μεταμορφωθώ σε έναν μικρό Παμπλίτο Αϊμάρ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Άρσεναλ έπεσε και σε δύσκολο όμιλο. Και τώρα κληρώθηκε με μεγαθήριο. Νταξ, ποτέ δεν ξέρεις. Και πέρυσι πήγε να κάνει τη ζημιά, με τη νίκη μέσα στο Μόναχο. Μια διδακτική ήττα για την Μπάγερν και τον Χάινκες.
Η Αρειανάρα δεν έχει κι άλλα εκτός από παίχτες. Δυστυχώς. Τέλος πάντων. Θα τα πούμε σε ανύποπτη στιγμή.
Η ΠΑΟΚάρα δεν έχει σχέδιο. Ένας θεός ξέρει τι έχει στο μυαλό του ο Σαββίδης και τι παίχτες έχει ζητήσει και έχει πάρει ο Στέφενς. Οι δημοσιογράφοι, πάντως, τον χαβά τους. Η αβάντα που έχει ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
Εννοείται ότι δεν φταίει ούτε ο Μαρινάκης μήτε ο Μήτρογλου. Μην τρελαθούμε. Και μπράβο τους για το ντιλ!
Αθάνατος ο Βασιλιάς!