Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Σαλπιγγίδης: Ναι ή Ου;

Την ιδέα για την γραφή του άρθρου την πήρα από την κουβέντα που είχα με ένα φίλο ΠΑΟΚτσή κι από ένα τοπικ του πιο cult (αθλητικού) φόρουμ της Ελλάδας. Πρόκειται για τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη και όλη τη συζήτηση που έχει γίνει γύρω από το όνομά του, για το αν θα ανηφορήσει στη Θεσσαλονίκη ή όχι. Ο φίλος έλεγε ότι ουσιαστικά ο κοντός έχει κλείσει, απλά η διοίκηση (Ζαγόρ ή Ζήσης;) περιμένει να κόψει αντιδράσεις από τον κόσμο της ομάδας. Δεν μπορώ να αποκλείσω μια τέτοια πιθανότητα, αλλά θα προσπαθήσω να εμβαθύνω όσο μπορώ καλύτερα στο ζήτημα κι από ότι φαίνεται θα προκύψει το μεγαλύτερο άρθρο που έχω γράψει.

Αν η διοίκηση περίμενε να κόψει αντιδράσεις στον αγώνα Π.ΑΟ.Κ. - Πανιώνιος, καλύτερα να μην το έκανε. Η ομάδα νικούσε 1-0 σε ένα χρονικό σημείο που ο Πανιώνιος πίεζε για γκολ και πως αντιδρά μερίδα του κόσμου (θύρα 4); Βρίζουνε τον Σάλπι, τον προδότη. Βρίζουνε ένα παίχτη που ουδεμία σχέση έχει με τον αγώνα. Αποτέλεσμα να αντιδρούν κάποιοι άλλοι και να επευφημούν τον παίχτη (όχι θύρα 4)! Να επευφημούν παίχτη που ανήκει στον Παναθηναϊκό. Τραγικό περιστατικό που δείχνει δυο πράγματα. Πρώτον, ότι είναι απερίγραπτα κουραστικό και επικίνδυνο για το σύλλογο να ακούγονται τέτοιου είδους συνθήματα για παίχτη που δεν ανήκει στην ομάδα και δεύτερον, ότι υπάρχουν μόνο άκρα. Υπέρ ή κατά. Λατρεία ή μίσος. Μέση λύση δεν φαίνεται να υπάρχει.

Κι αν ο Σάλπι έχει αποφασίσει να έρθει τελικώς στην Τούμπα θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά αυτό. Οφείλει να σκεφτεί και κάτι άλλο. Ότι οι φίλοι του Π.Α.Ο.Κ. καλώς ή κακώς θεωρούν ότι η ομάδα με την προσθήκη του παίχτη μπορεί να χτυπήσει το πρωτάθλημα. Ας είμαστε σοβαροί ρε παιδιά. Είναι δικαίωμα του καθενός να ονειρεύεται ότι μπορεί να χτυπήσει πρωτάθλημα, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Χρειάζονται κι άλλα πράγματα για να βγεις νικητής σε έναν μαραθώνιο όπως είναι το πρωτάθλημα. Χρειάζεσαι βάθος, ποιότητα, διάρκεια και στήριξη. Χρειάζονται εύστοχες επιλογές παιχτών (scouting) και υψηλότερο μπάτζετ. Θα μου πείτε μα το μπάτζετ δεν παίζει μπάλα. Μπορεί να μην παίζει, αλλά σίγουρα δίνει την απαιτούμενη αντοχή στο μαραθώνιο που πρόκειται να τρέξει η ομάδα.

Οπότε το ερώτημα είναι αν έρθει, μήπως του ζητήσουν πράγματα που δεν μπορεί να κάνει; Μήπως δημιουργηθούν υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες που δεν θα μπορεί να εκπληρώσει; Μήπως δημιουργηθεί βάρος που δεν θα μπορεί να αντέξει; Μήπως τελικά όλα αυτά γυρίσουν μπούμερανγκ και βαφτιστεί εκ νέου προδότης; Οπότε, κατά τη γνώμη μου ένας Σάλπι δεν φέρνει πρωτάθλημα. Απαιτούνται κι άλλοι παίχτες, έμπειροι, ποιοτικοί που γνωρίζουν το τόπι. Εκτός αν θεωρηθεί ότι το τριετές πλάνο του Πορτογάλου, ούτως ή άλλως στεφθεί με επιτυχία στο τέλος της επόμενης χρονιάς.

Και έρχομαι στα τελευταία ερωτήματα. Πρώτο ερώτημα: Χρειάζεται ο κοντός; Αγωνιστικά είναι απαραίτητος; Χωράει στην εντεκάδα; Η πλάκα είναι ότι οι φίλοι του Π.Α.Ο.Κ. ήδη ψάχνουν τρόπους να τον χωρέσουν στην ομάδα. Αν υπογράψει θα αλλάξει το σύστημα; Ποιος θα φύγει; Ποιος θα έρθει; Τι θα απογίνει ο Μούσλι; Ο Εντίνιο; Όπως γίνεται κατανοητό τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το δεύτερο και τελευταίο ερώτημα είναι και το πιο κυνικό. Με τι θα πληρωθεί ο παίχτης; Με φιστίκια Αιγίνης; Που θα βρεθούν τα λεφτά για ένα συμβόλαιο της τάξης των 700.000 ευρώ τον χρόνο;

Ας μην ξεχνάμε ότι ο παίχτης βρίσκεται στην καλύτερη φάση για μπάλα. Διαθέτει ένα πλήρες πακέτο (ελεύθερος, 29 ετών, διεθνής, κοινοτικός, γερό σκαρί χωρίς τραυματισμούς, προπονημένος, με ευχέρεια να παίζει πολλές θέσεις στην επίθεση), που στην ελεύθερη αγορά φαντάζει δελεαστικό. Και που το πακέτο αυτό πιάνει ίσως και πάνω από μύριο. Θεωρώ ότι ο παίχτης δεν πρέπει να πάει στην Τούμπα. Δεν πρέπει να μείνει ούτε καν στον Παναθηναϊκό. Έχει μοναδική ευκαιρία να πάει στο εξωτερικό για να παίξει μπάλα, όπως έκαναν τόσοι πρωτοκλασάτοι Έλληνες παίχτες. Δεν νομίζω ότι το μετάνιωσε κάποιος από αυτούς. Κατά τη γνώμη μου η Γερμανία ταιριάζει γάντι στον Δημητράκη και θα είναι λάθος να πάρει τόσο μεγάλο ρίσκο να επιστρέψει στην πόλη του Ραπτόπουλου, του Μπούζα, του Κουρκούμπα και του Μίνου. Οφείλει να σκεφτεί καλά την επιλογή του και να μην επιστρέψει απλά και μόνο για να απαλλαγεί από τη ρετσινιά του προδότη. Αν θεωρείται προδοσία το γεγονός ότι δεν σεβάστηκε τα λεφτά που συγκεντρώθηκαν για χάρη του από τον κόσμο της ομάδας. Στο κάτω κάτω έφερε λεφτά στα ταμεία του Π.Α.Ο.Κ., περίπου 2 μύρια συν κάποιους παίχτες. Δεν έφυγε τσάμπα.

Προσπάθησα να δείξω ότι το θέμα έχει πολλές και δύσκολες παραμέτρους και ότι είναι άκαιρο και επικίνδυνο να συζητιούνται τέτοια πράγματα. Η εικόνα της Τούμπας με τους μεν και τους δε δεν απείχε πολύ από το να χαρακτηριστεί ως διχασμός. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αποπροσανατολίζει. Ο δικέφαλος οφείλει να έχει τρεις προτεραιότητες την δεδομένη χρονική στιγμή. Πρώτον, να μπορέσει να σταθεροποιηθεί στις πρώτες τρεις θέσεις της βαθμολογίας, δεύτερον να δει τι θα κάνει με τα συμβόλαια παιχτών που λήγουν (Ίβιτς, Χαλκιάς, Λίνο, Γκαρσία) και τρίτον να κυνηγήσει το κύπελλο.

Ο αγώνας στις Σέρρες είναι πολύ κρίσιμος, δύσκολος και σημαντικός για να μην δείχνουν οι οπαδοί την απαιτούμενη προσοχή. Φαίνεται πως υποτιμούν το ματς κυπέλλου και έχουν επικεντρωθεί στο παιχνίδι της ερχόμενης Κυριακής κόντρα στον Ολυμπιακό. Κλείνοντας,να πω ότι το πιο σημαντικό στοιχείο που ρούφηξα ήταν η μετάνοια που δείχνουν οι φίλοι της ομάδας απέναντι στον Σάντος. Φαίνεται ότι έστω και - πάρα πολύ - καθυστερημένα, αναγνωρίσουν την μεγάλη συμβολή που έχει ο καρπουζοψαράς στην αγωνιστική υγεία που βγάζει η ομάδα. Κάλιο αργά, παρά ποτέ.

Υ.Γ.1 Ο κόσμος του Παναθηναϊκού τι λέει για όλα αυτά;

Υ.Γ.2 Ποια θα είναι η στάση των ΠΑΟΚτσήδων αν βγει ο Σάλπι και πει πως τα λεφτά που πήρε από τον έρανο τα δίνει σε φιλανθρωπικό ίδρυμα;

Υ.Γ.3 Αν τελικώς έρθει ο παίχτης, εξιλεώνεται;

13 σχόλια:

  1. θα συμφωνησω με τον κανθαρο...για μενα ειναι λαθος να επιστρεψει και πιστευω οτι εκ των υστερων θα το μετανιωσε...απλα νομιζω οτι το κανει γιατι ετσι πιστευει οτι θα εξιλεωθει στα παοκικα ματια...για μενα λαθος του...σιγουρα οι παοκτζιδες μαζεψαν λεφτα για να μην κανει προσφυγη αλλα τα λεφτα αυτα επρεπε να του τα δωσουν ουτως η αλλως του τα χρωσταγαν...αρεσει σε κανενα να δουλευει τσαμπα ή μηπως κανεις δουλευει για την ιδεολογια? γιατι λοιπον να το κανει ο σαλπιγγιδης? οσο για τη μεταγραφη του απεφερε στον παοκ 2 μυρια και μεταγραφες εν ολιγοις δεν τον χαλασε τον παοκ...επομενως τι προδοτης και αλλες τετοιες σαχλαμαρες...ετσι απλα να πουμε για να πουμε και να βρισουμε για να βρισουμε και βριζουν και μανα...λες και φυτρωσε ...ρε παοκτζιδες δε σκεφτεστε την οικογενεια του...αυτη η συμπεριφορα εσας μειωνει...ντροπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπερα αδελφε
    οντως ειναι ενα πολυ σοβαρο ζητημα το οποιο θα πρεπει ο Σαλπι νατο ξεκαθαρισει αμεσα!
    επειδη ο Σαλπι ολα αυτα τα χρονια εχει ματωσει την πρασινη φανελα παρολο που ειναι παοκτσης οτι αποφαση κι αν παρει θα ειμαι με το μερος του αρκει να ειναι προς οφελος του. πρεπει ομως ν΄αποφασισει συντομα γιατι ολη αυτη η ιστορια τον εχει αγχωσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. loipon o salpi kala tha kanei na paei eksoteriko na dei tin kariera tou kai na afisei stin isixia tou ton PAOK.egw tha ton ithela me 1000 ston paok alla kserw oti o kosmos tha xwristei se 2 stratopaida kai afto tha einai katastrofiko giati o paok einai o kosmos tou.me dixasmeno kosmo o paok tha ginei pali i omada tis 7 kai 8 thesis gi auto kalutera xwris salpi!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα καταρχάς φίλε κανθαρε,
    ο κόσμος του Παναθηναικου λέει πως ναι μεν ο Σάλπι έχει ματώσει την πράσινη φανέλα μα κούρασε ως δεξί εξτρέμ ένας παίκτης που δεν έχει τα χαρακτηριστικά για αυτην την θέση(ντρίπλα,σέντρα)...
    Οπότε αν φύγει ο σάλπι και έρθει ένας Βαλμπουένα(παρεπιπτόντως τον είδα με την Μπορντό που μπήκε στο 77 και ο άνθρωπος την σέντρα και το πέταγμα με την μπαλα που είχε είναι 2 επίπεδα πάνω σε σχέση με τα στάνταρ της σούπερλιγκας) κανένας δεν θα μίνει με το παράπονο.Σε περίπτωση που φύγει τον Γενάρη και μείνουμε με δεξί εξτρέμ Χριστοδουλόπουλους και Μαρίνους θα δυσανασχετίσει αρκετά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Που θα βρεθούν τα λεφτά για ένα συμβόλαιο της τάξης των 700.000 ευρώ τον χρόνο; "

    Διώχνεις Μουσλι και να 'τα τα 700 χιλιάρικα.

    Για μένα σαν ΠΑΟΚι τρελαμένο η συζήτηση είναι τελείως λάθος και άκαιρη. Το θέμα είναι αν χρειάζομαι σέντερ φορ με αυτά τα χαρακτηριστικά. Χρειάζομαι;;; Τα καλύπτει ο Σάλπι;;;

    Όλα τα άλλα είναι σάλια μάλια.

    Εγώ θέλω έναν παίκτη να χώνει τη μπάλα στο πλεκτό. Αν είναι ο Σάλπι έχει καλώς. Αν δεν είναι ο Σάλπι κι είναι ο Εντίνιο, ο Μεσίνιο, ο Φουφουτίνιο, πάλι καλώς έχει.

    Ο ΠΑΟΚ (κι η κάθε ομάδα - όχι μόνο ο ΠΑΟΚ) είναι πάνω από ονόματα και πρόσωπα. Και ας μην ξεχνάμε εμείς οι ΠΑΟΚτσήδες: ο μεγαλέξανδρος του ελληνικού ποδοσφαίρου, η εμβληματική μορφή του ΠΑΟΚ, ο τεράστιος Γ. Κούδας την είχε κάνει με ελαφρά πηδηματάκια για 2 χρόνια δίνοντας όρκους αφοσίωσης στο γαύρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ μάγε νομίζω ότι ο Σάλπι έχει προσφέρει πολλά στην ομάδα...Αν όντως φύγει θα είναι δύσκολο να βρεις αντικαταστάτη του.

    Όσο για τον Κούδα που λες DonMits, σε ερώτηση που του έγινε για το τι συμβουλή δίνει στον Σάλπι, είπε ότι θα τον συμβούλευε να γυρίσει στον Π.Α.Ο.Κ., όπως ακριβώς έκανε κι ίδιος. Ο κύριος Κούδας ξεχνάει μάλλον ότι υπάρχουν και άνθρωποι που θυμούνται τι έκανε...
    Επίσης να σε ρωτήσω πόσο εύκολο είναι να φύγει ο Μούσλι στην κατάσταση που είναι τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα δύο μέτωπα στον ΠΑΟΚ δεν είναι φίλοι κι εχθροί του Σάλπι, αλλά συνδεσμίτες εναντίον μην συνδεσμιτών. Οι συνδεσμίτες λένε όχι, οι μη συνδεσμίτες λένε ας κάνει ό,τι θέλει η διοίκηση. Ειδικά στο καθαρά αγωνιστικό δεν μας πέφτει λόγος. Εδω για τον γκαγκάτση κάναν τουμπεκί οι σύνδεσμοι, γιατί σηκώνουν τόσο δυναμικά το λάβαρο της επανάστασης για τον Σάλπι? Περίεργο. Φυσικά και μπορεί να διαθέσει ο ΠΑΟΚ 700.000 ευρώ για τον Σάλπι. Έχει και μεταπωλητική αξία έστω κι αν 30αρίζει.
    Ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν δεν είδα παίκτη στο φόρτε του να υπογράφει σε χαμηλότερης δυναμικότητας ομάδα και με λιγότερα χρήματα. Γουστάρει ΠΑΟΚ το παλικάρι. Όσο για τους φίλους μου τους αρειανούς, καλύτερα να μην πάρουν θέση γιατί για ευνόητους λόγους δεν θέλετε τον Σάλπι στον ΠΑΟΚ. Αν ήταν να έρθει στον Άρη, θα σκεφτόσασταν την ευρωπαική του προοπτική? Έλεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο παίκτης είναι του Π.Α.Ο. και καλά θα κάνει να μείνει εκεί ή να πάει όπου αλλού θέλει αρκεί να είναι μακριά από τον ΠΑΟΚ.
    Δεν θα κάτσω να αναλύσω γιατί και πως, γιατί με έχει κουράσει ο συγκεκριμένος κύριος(ας γελάσουμε).
    Μία παρατήρηση ο Π.Α.Ο.Κ. γράφετε με κεφαλαία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. στην ΠΑΝΑΘΑ θελω τον Σαλπι...!!!
    εχει προσφερει αρκετα και ειναι παιχτης δυναμη...
    τωρα αν αποφασισει να γυρισει στον Βορρα...
    προσωπικα πιστευω θα ειναι το μεγαλυτερο λαθος στην καριερα του...
    και για εξωτερικο θα ειχει παλι καλη σταδιοδρομια.!
    οτι και να γινει σεβαστο απο εμενα.
    αλλα αν ημουν προεδρας δεν θα τον αφηνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 13fans:αν ήσουν πρόεδρας και σου έλεγε ο σάλπι θέλω 1,300 καθαρά,θα τον κράταγες?...
    Ενώ του δίνεις 800 χιλιάρικα+300 χιλιάρικα τα μπόνους,πόσο πλέον μπορει να κοστολογηθεί αυτός ο παίκτης παραπάνω απο 1.200 με ΤΙΠΟΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. me liga logia entoni fimologia k na deite pou sto telos tha meinei sto pao....oso gia ti timi tou anamfibola an o paok kataferei na anoixtei toso poli kathws genniete k to erwtima an ta xei kiolas...proswpika de thewrw pws einai paixtis pou mporei na kanei ti diafora sto paok..tapeini mou apopsi ola auta einai kiniseis entipwsewn k tpt parapano!!mia mono exsigisi tha iparxsei se tixon metakinisi tou sto paok...adelfikes doiikiseis k enallages paiktwn....pou kanenas den exei anaferthei k ola girizoun girw ap to tha k tha!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ο Σαλπι θα έρθει στον ΠΑΟΚ , είναι ντεφακτο .
    και θα μπει με τον Θοδωρή στο γήπεδο , όπου όλοι θα ζητωφωνάζουν . ούτε μια μουρμούρα δεν θα ακουστεί . τι 700,000 ευρώ με λιγότερα θα έρθει . γιατί γουστάρει ΠΑΟΚ . δεν γούσταρε να φύγει τότε, αλλά υποχρεώθηκε .
    εδω στην Αθήνα το παλικάρι έχει ξενερώσει , θέλει να επιστρέψει . ( και ήδη έχει κλείσει )
    κομποδεμα εκανε .
    θα κανει και τις ανάλογες δηλώσεις , οπου θα πει πολλα .
    ειναι ΠΑΟΚΑΡΑ ΡΕ ....
    Χρηστος_Σαλαμινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...