Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Οι Βαραββάδες

Η ιστορία, πραγματική ή φανταστική δεν έχει σημασία, υποδηλώνει ότι ο Πόντιος Πιλάτος, όντας αποφασισμένος να δώσει χάρη σε έναν εκ των δύο κατηγορουμένων, έδωσε την δυνατότητα στο πλήθος της Ιουδαίας να προβεί σε επιλογή. Και το πλήθος ψηφίζει τον Βαραββά. Παράδοξο; Όχι, βέβαια! Εξάλλου, τόσα χρόνια αργότερα, περίπου δύο χιλιετίες, ο εκάστοτε λαός πάλι τους Βαραββάδες ψηφίζει. Οι Βαραββάδες συνιστούν ένα σκληροτράχηλο ανθρωπόμορφο είδος που διψάνε για εξουσία και διακατέχονται από μια τάση να προξενούν, ενδεχομένως και άθελά τους, το κακό. Δεν φταίνε, όμως, αυτοί. Η ευθύνη δεν βαραίνει αποκλειστικά αυτούς. Φταίνε όλοι εκείνοι που τους προτιμούν. Τους ψηφίζουν. Όλοι αυτοί που υπηρετούν με ανυπέρβλητο πείσμα το προφίλ των σύγχρονων Βαραββάδων. Ένα προφίλ που έχει δημιουργηθεί με κόπο. Επομένως ποιοι είναι χειρότεροι; Οι Βαραββάδες ή εκείνοι που τους δίνουν χάρη; 


Η πικρή αλήθεια επαφίεται στο εξής: δεν γίνεται να μην καταλογίζεις ευθύνες στο εκάστοτε κοινωνικό σύνολο. Τότε, υποτιμάς και υποβαθμίζεις την έννοια της κοινωνίας και την ξεχωριστή ατομικότητα του καθενός. Επομένως, πολύ θα βόλευε μια αποποίηση ευθυνών. Ούτως ή άλλως, δεν χρειάζεται να είσαι Βαραββάς για να μην παραδεχθείς και αποδεχθείς τις ευθύνες που σου αναλογούν. Οι περισσότεροι έτσι φέρονται. Από τον κύριο Άκη που παντρεύεται στα Παρίσια, μέχρι την κυρία Σούλα που σφουγγαρίζει τις σκάλες με το τσιγάρο στο στόμα. Συνεπώς, δεν αναφέρομαι μόνο στην κοινωνική ή πολιτική διάσταση των πραγμάτων. Όλες οι πτυχές της ζωής βρίθουν από την ύπαρξη και την εμπλοκή σύγχρονων Βαραββάδων. Τέλος πάντων. Ο Κάνθαρος αποσύρεται εις την επαρχία, προκειμένου να συνεχίσει απερίσπαστα το έργο του. Σας εύχομαι καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση! Λευτεριά στα αρνιά!

Υ.Γ. Από τους Soundgarden.

18 σχόλια:

  1. Καλό Πάσχα φίλε Κάνθαρε. Με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν δεν υπήρχε το πλήθος των "μη υπεύθυνων" δεν θα υπήρχαν και οι Βαραβάδες, αυτό είναι σίγουρο!
    να είσαι και να περάσεις καλά κανθαρούλι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλη ανασταση
    κι ευτυχισμενος ο καινουργιος πασχας
    κανθαρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημερα καλο πασχα καλη ανασταση με οδηγο στη ζωη μας τα παθη του χριστουλη μας....
    με το καλο να επιστρεψεις στην μπλοκοικογενεια και στο μπλοκακι σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάλλον το μεγαλύτερο κομμάτι του όχλου εμπιστεύεται περισσότερο έναν σκληρό και αδίστακτο αρχηγό από έναν ρομαντικό ιδεαλιστή.
    Αλλά μη βάζουμε ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους στο ίδιο τσουβάλι.
    Τέλος πάντων, καλή ξεκούραση και τα ξαναλέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τη στιγμή που η ύπαρξη (ή, μάλλον, η ανέλιξη των "Βαρραβάδων") εξαρτάται από το "λαό της Ιουδαίας", τότε υπέυθυνος για την κατάντια του είναι ο λαός. Ειδικά, όταν οι προθέσεις και η ικανότητες των Βαρραβάδων είναι γνωστές εδώ και χρόνια.

    Αλλά, όπως και τότε, ο λαός δεν ψήφισε Βαρραβά, αλλά καταψήφισε Ιησού, έτσι και εμείς σήμερα (όσον αφορά την πολιτική σκηνή, τουλάχιστον): δεν ψηφίζουμε τους μεν (γιατί κι αυτοί "κακοί" είναι), αλλά δε θέλουμε να βγουν οι "άλλοι" (αυτοί είναι "χειρότεροι")! Το κακό είναι ότι δεν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε Ιησού και Βαρραβά, αλλά μεταξύ πολλών Βαρραβάδων.

    Δε χρειάζεται να σε πιάνει κατάθλιψη, Κάνθαρε. Προσπαθούν να μας κάνουν καταθλιπτικούς, αλλά έχουμε πολλές δυνάμεις, ακόμη. Να περάσεις καλά στις γιορτές και να χαρείς τα άτομα που αγαπάς.

    Καλή Ανάσταση σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό Πάσχα φιλαράκι! Καλά να περάσεις!

    Άσε την κατάθλιψη κατά μέρος και πιάσε κανένα αρνίσιο παϊδάκι να κάνεις τα γούστα σου, αν νήστευες κιόλας την Μ.Εβδομάδα (όπως εγώ) θα το χαρείς δεόντως το κοψίδι. Τέτοιες μέρες προσφέρονται για ηρεμία και χαρά με τους κοντινούς μας και όχι για θλίψη.

    Τα ξαναλέμε με την επιστροφή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό Πάσχα αδερφέ

    καλά να περάσεις στην επαρχία

    λευτεριά στα αρνιά χαχαχαχα

    Lio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kanthare νομίζω πως έχεις "διαβάσει" λάθος τον Βαραββά. Μακάρι να ήταν οι πολιτικοί μας "Βαραββάδες"!!! Που τέτοια τύχη...

    Καλά να περάσεις και κοίτα να βάλεις κανένα γραμμάριο πάνω σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλό Πάσχα ωρέ! Και κιτρινόμαυρο μέχρι τα μπούνια! Τα αρνιά άμα ήθελαν την ελευθερία τους δεν θα έτρωγαν κουτόχορτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. άσχετο. θέλω την σεβαστή γνώμη σου. Pepe (της Ρεάλ Μαδρίτης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλη ανασταση σε ολους!εχουμε βαλει νεες ψηφοφοριες στο μπλογκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παιδια καντε λαικ εδω http://socialsuperleague.gr/ και εδω http://www.sports-data.net/?p=839 σε ψηφοφοριες για το ποια ομαδα εχει τον περισσοτερο κοσμο να δειξουμε σε ολους πως ο Αρης εχει πολυ!ΨΗΦΙΣΤΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΕΕΠΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΥΕΤΑΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χριστός Ανέστη Κάνθαρε!
    Κι εμείς κάποια στιγμή ελπίζω.
    Αχ αυτή η προσωπική ευθύνη... Ενώ οι ίδιοι τη λέμε "προσωπική" πάντοτε αναφερόμαστε στην προσωπική των άλλων. Το έχεις προσέξει;
    Είναι σαν να περιμένουμε όλοι οι άλλοι πρώτα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να το κάνουμε μετά κι εμείς για να μη μας πιάσουν και κορόιδα...
    Ας κάνει ο καθένας ό,τι τον φωτίσει, έτσι κι αλλιώς μόνο στον εαυτό του έχει να λογοδοτήσει αλλά και κυρίως στα παιδιά του γεννημένα και μη.
    Ελπίζω να ρούφηξες μπόλικο οξυγόνο τ΄ωρα που είναι και αφορολόγητο.
    χααχαχ
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χριστός ανέστη, χρόνια πολλά, αναστάσιμο φιλί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Νικολας.
    Τεσσερις ομαδες ειναι στα προημιτελικα του τσουλου, εκ των οποιων οι τρεις δεν ηταν πρωταθλητριες στην χωρα τους. Αυτο απο μονο του χριζει μεγαλης αναλυσης, κατα ποσο δηλαδη ο Πλατινι και η UEFA βοηθουν τις ποδοσφαιρικα πιο αδυνατες χωρες.
    Στατιστικα καμια ομαδα δεν το πηρε δευτερη σερι χρονια, με τη μορφη που εχει τωρα το τσουλου. Πρεπει να παμε πισω στο 90 και τη μεγαλη Μιλαν των Ολλανδων και του τεραστιου Αριγκο Σακι, για να βρουμε μια τετοια περιπτωση.
    Αρα με βαση αυτο το στοιχειο αποκλειεται η Barca.
    Επισης κανεις προπονητης δεν το εχει σηκωσει τρεις φορες. Αρα καιγεται ο Guardiola και ο αντιπαθης Murinho.
    Αλλο στοιχειο σημαντικο ειναι και το γεγονος οτι καμια ομαδα δεν το σηκωσε, οταν ο τελικος γινοταν στην εδρα της. Συνεπως παει και η Bayern.
    Στο πηλικο μενει μονο η μεγαλη Chelsea λοιπον. Ετσι λενε οι αριθμοι.

    Αν βγαλω εξω την στατιστικη και παω σε καθαρα αγωνιστικα κριτηρια. Η κουπα θα κριθει στο νικητη του τελικου Bayern-Barca.
    To ζευγαρι Barcelona-Chelsea γερνει καθαρα υπερ των Ισπανων. Ειναι γνωστη η απολυτοτητα και η κυριαρχια που επιβαλει η Blaugrana στο παιχνιδι.
    Απο την αλλη η Chelsea εχει την τελευταια της ευκαιρια, οσον αφορα τη γεννια των Drogba-Lampard-Terry-Cech-Essien.
    Το προγνωστικο μου πηγαινει στην Barca, χωρις να μου προκαλεσει εκπληξη τυχον προκριση των Εγγλεζων.

    Το ζευγαρι Bayern-Madrid ειναι περισσοτερο αμφιροπο και με δυσκολια καταληγω στους Γερμαναραδες. Το ισχυρο τους οπλο ειναι η καταπληκτικη τριαδα μπροστα των Ribery-Robben-Gomez, και ο κορυφαιος τερματολογος στον κοσμο, ο Manuel Neuer.
    Αντιθετα η Μαδριτη εχει μια φοβερη χρονια φετος, που κρινεται εν πολλοις μεσα σ’ αυτην την εβδομαδα. Εχει σκοραρει σε ολα τα επισημα (νομιζω 47) παιχνιδια της, πλην τριων. Το μονο αρνητικο σημειο που βλεπω, ειναι η ανασφαλεια του Murinho, που μεταδιδεται στους παιχτες του. Θεωρω πως αν στραβωσει το παιχνιδι, θα εχουμε σιγουρα κοκκινη-ες καρτες.

    Περισσοτερα σχολια και τοποθετησεις τις επομενες μερες.
    Καλη Λαμπρη και καλη Λευτερια απο την κατοχικη συγκυβερνηση.
    Κανθαρε και η ερωτικη απογοητευση ειναι μερος του παιχνιδιου. Μη μασας, γεμιζει ο σκληρος δισκος του μυαλου σου απο εμπειριες. Κατα το Καβαφειο ‘’κι αν φτωχικη τη βρεις, η Ιθακη δεν σε προδωσε, ετσι σοφος που εγινες....’’
    Παρε και αναλογο ασμα http://youtu.be/npSTM0Tb9V4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χριστός Ανέστη! Σε όλους! Και καλή χώνεψη!

    Σκοτεινέ Σεφ, δεν τσουβαλιάζουμε. Προς Θεού (του Πολέμου).

    Scouser Jim, δεν είμαι καταθλιπτικός από τα ρεμάλια και τους πολιτικάντες. Οι λόγοι είναι καθαρά προσωπικοί. Και να σκεφτείς ότι κάποτε το λέγαμε για πλάκα...

    Μικρέ Σκάουτερ, δεν νηστεύω. Είμαι αμαρτωλός, το ξέρω.

    Μπαλαντέρ, είναι πιθανό αυτό που γράφεις. Για το διάβασμα του Βαραββά -όχι, για τα γραμμάρια. Αλλά, όπως ξεκίνησα το κειμένο μου, ''Η ιστορία, πραγματική ή φανταστική δεν έχει σημασία, υποδηλώνει...''.

    Άλεξ, ο Πέπε είναι ένας μέτριος ποδοσφαιριστής που τσακίζει το προφίλ της Ρεάλ. Αντιαθλητικός μέχρι τα μπούνια και με ενσωματωμένο ανιχνευτή αντίπαλης σάρκας. Ενίοτε και φίλιας. Θα ταίριαζε άψογα σε μια σκληροτράχηλη ομάδα του ιταλικού νότου.

    AnD, η αποφυγή της ατομικής ευθύνης μας έχει καταστρέψει. Και είναι κάτι που μαθαίνεται από μικρή ηλικία. Ενθαρρύνεται μέσω της ατιμωρησίας.

    Νικόλα, οφείλω να υποβάλλω τα σέβη μου για την ερμηνεία των αριθμών, καθώς και για την ανάλυση των ζευγαριών. Απόψε, βλέπουμε και Μπιλμπάο! Όσο για την ερωτική απογοήτευση, σίγουρα αποτελεί μέρος του παιχνιδιού. Αλλά όχι έτσι όπως ήρθε. Κι όχι με το συγκεκριμένο πρόσωπο. Είχε πολλά να δώσει ο ένας στον άλλον. Ακόμα έχει. Τέλος πάντων. Είναι σκληρή αυτή η αγάπη.

    Τραγουδάρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...