Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Μύθοι, σημασίες και διαχρονικότητα

Οι μύθοι

  • Πρώτος μύθος: οι τωρινές εκλογές είναι κρίσιμες. Τρίχες κατσαρές. Όλες οι εκλογές είναι κρίσιμες, ανεξαρτήτως συνθηκών και συμπτώσεων. Με το να βγαίνουν δεξιοί και αριστεροί και να λένε ότι οι τωρινές εκλογές είναι κρίσιμες, επιτυγχάνουν τον υποβιβασμό της όλης διαδικασίας. Ουσιαστικά, πρόκειται για φθηνό επικοινωνιακό τρικ. Προσπαθούν να εκμαιεύσουν ψήφους. Ομοίως και για τους επόμενους μύθους.
  • Δεύτερος μύθος: η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Μπα; Ποιος το λέει αυτό; Ο Σαμαράς που ζητάει αυτοδυναμία; Ο Μπένι που παριστάνει τον μετανιωμένο; Ο αντιπολιτευτής Τσίπρας; Το Σύνταγμα; Ας είμαστε σοβαροί. Πρόκειται για ψυχολογική βία, κυρίως εκ μέρους των ''μεγάλων κομμάτων''. Το Σύνταγμα ορίζει την διενέργεια εκλογών, άνευ χρονικού ορίου. Δεν αναγράφει πουθενά ότι απαιτείται αυτοδυναμία με το πέρας της πρώτης εκλογικής διαδικασίας. Απαιτούνται κι άλλες εκλογές; Θαυμάσια! Ας γίνουν! Δεν κατάλαβα, δηλαδή. Τώρα σας έπιασε ο πόνος για την άμεση κυβέρνηση της χώρας; Σαράντα χρόνια τώρα, τι σκατά κάνατε; Δεν κυβερνούσατε;
  • Τρίτος μύθος: Ευρώ ή δραχμή; Αφού δεν βάλαμε μπρος τις μηχανές του νομισματοκοπείου, όταν παρουσιάστηκε επίσημα το πρόβλημα, δηλαδή το 2009, τότε δεν τίθεται θέμα επιστροφής στην δραχμή. Πρόκειται για εκφοβιστικό δίλημμα άνευ ουσίας. Πρόκειται για ανυπόστατο εκβιασμό. 
  • Τέταρτος μύθος: Ευρωπαϊκή Ένωση ή μοναχικοί καβαλάρηδες; Άλλο ένα ανυπόστατο δίλημμα του κώλου. Δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να προτείνει να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει δώσει τόσα και τόσα οικονομικά πακέτα στην Ελλάδα. Μαντέψτε τι απέγιναν.

Εννοιολογική σημασία λέξεων

  • Πολιτικός: προέρχεται από την αρχαία πόλη-κράτος. Η έννοια υποδηλώνει εκείνον που ασχολείται με τα κοινά της πόλης, της περιφέρειας, της χώρας. Που αναφέρεται στους πολίτες. Ποιος σύγχρονος πολιτικός αναφέρεται στους πολίτες; Ο Λοβέρδος; Ο Γιακουμάτος; Αυτοί κατηγορούν ο ένας τον άλλον. «Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. βούλιαξε τη χώρα», λέει ο ένας. «Όχι, η αδράνεια της Ν.Δ. ευθύνεται για την κρίση», ισχυρίζεται ο άλλος. Προκλητικοί άνθρωποι. Προσπαθούν να αποποιηθούν ευθύνες και να αποδείξουν με παιδικά επιχειρήματα ότι το κόμμα τους κατέστρεψε λιγότερο τη χώρα από τις αντίπαλες παρατάξεις. Μπορείτε να συνειδητοποιήσετε το μέγεθος της τρέλας; Πρέπει να παύσει ο βιασμός της σημασίας των λέξεων, ειδικά εκείνων που κρατούν από την αρχαιότητα. Προτείνω να αντικατασταθεί η λέξη ''πολιτικός'' από το ''κομματολάγνος'' ή ''κομματολόγος''. Ούτως ή άλλως, η συντριπτική πλειονότητα των προτάσεων τους αφορά τα κόμματα, εχθρικά ή φίλια. Συνέχεια. Ακατάπαυστα. Λες και δεν υπάρχει πατρίδα, δεν υπάρχουν πολίτες. Είναι προφανές ότι έχουμε μπλέξει τα κομματικά με τα πολιτικά. Και είναι τόσο επικίνδυνο. Αν δεν σας αρέσει το κομματολάγνος, αντικαταστήστε το από το πολιτικοθοποιός. Τέτοιες ερμηνείες δεν έχουν χαραχθεί ποτέ στο σανίδι. Τύφλα να έχει η Ρένα Βλαχοπούλου και ο Λάμπρος Κωσταντάρας.
  •  Δημοσιογράφος: εκείνος που ασχολείται επαγγελματικά με την συστηματική, αντικειμενική και ορθή πληροφόρηση του κοινού. Μόλις ανέφερα τρεις επίθετα που δεν συνάδουν με τον όρο ''δημοσιογράφος''. Και να δεχτώ ότι η αντικειμενικότητα ενός δημοσιογράφου, ενός ανθρώπου τέλος πάντων, σκεπάζεται από την υποκειμενικότητα που διέπει τον καθένα εξ ημών. Αλλά για ποια πληροφόρηση μιλάμε; Είναι προφανές ότι η λέξη ''δημοσιογράφος'' έχει αλλάξει σημασία. Εν τέλει, τι σημαίνει; Κατά την γνώμη μου, ως δημοσιογράφος ορίζεται εκείνος που λέει στον συνομιλητή του: ''συντομεύετε'', ''δεν έχουμε χρόνο'', ''σας παρακαλώ όχι όλοι μαζί'' και λοιπά. Στο τσακίρ κέφι πετάει κανά μπουκάλι σε γήπεδο μπάσκετ και κράζει, πάντοτε με ξύλινη γλώσσα, ψευδή ηθικοπλαστική διάθεση, και ανάστημα Lego, ότι του λένε να κράξει. Για αυτό στο αυτάκι τους, αν παρατηρήσετε προσεκτικά, βρίσκεται ένα μικρό ακουστικό. Εν ολίγοις, ας κάνουν ότι θέλουν, αλλά τουλάχιστον να σεβαστούν το κοινό και να εκπληρώνουν σωστά το έργο τους. Πώς θα τους ονομάσουμε; Συντονιστές. Ή μάλλον wanna be συντονιστές. Επιπλέον, ταιριάζει, παραφράζοντας το baby sitters, το politician sitters. Έχετε δει πάνελ, αποτελούμενο από δυο δημοσιογράφους και έξι πολιτικούς; Ερωτήσεις του κώλου, απαντήσεις του κώλου.
  • Πολίτης: η έννοια του ''πολίτη'', και κατ’ επέκταση του ''ενεργού πολίτη'', γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα στο πλαίσιο της πόλης-κράτους. Πρόκειται για εκείνον που τηρεί πολιτικά δικαιώματα. Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι ο πολίτης που δεν συμμετέχει στα κοινά, είναι άχρηστος. Έχει δίκιο. Απόλυτο δίκιο. Στην Ελλάδα του σήμερα, ο πολίτης συνιστά την χειρότερη κάστα. Σε συνεργασία με τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους τρέφει συνεχώς το πελατειακό σύστημα, έχει καλομάθει, δεν σέβεται, είναι απαίδευτος, προκρίνει το ψέμα και το χειρότερο όλων: αδυνατεί να αναγνωρίσει και να παραδεχτεί την βαρύνουσα σημασία που κρατά ο πολιτικός και κοινωνικός του ρόλος. Η ξαφνική έκρηξη της πολιτικής συνείδησης ενός πολίτη συνέβη, διότι, εν πολλοίς, το πελατειακό σύστημα επλήγη σε σημαντικό βαθμό: οι σχέσεις μεταξύ πολιτικών και ψηφοφόρων κλονίστηκαν. Εξού και το κίνημα των ''αγανακτισμένων''. Οι πολίτες είναι η ατμομηχανή της Δημοκρατίας. Εκείνοι που πάνε στις κάλπες και ψηφίζουν. Ο καναπές, το ίντερνετ και το καφενείο δεν αφουγκράζονται την πολιτική εγκυρότητα της κάλπης.

Διαχρονικότητα







Υ.Γ.1 Το blog έχει προετοιμαστεί προ πολλού για την αυριανή μέρα. Έχω γράψει πλείστα άρθρα περί ατελούς πολιτικής και κοινωνικής παρακμής. Σκοπός ήταν η έκφραση των απόψεών μου και η συζήτηση αυτών, πάντοτε υπό την επήρρεια ποιοτικών δικλείδων ασφαλείας, με τους λίγους, αλλά πιστούς, αναγνώστες του blog, προκειμένου να υπάρξει αφύπνιση πάσης φύσως. Θεωρώ ανώφελο να αραδιάσω τα σχετικά κείμενα. Όποιος επιθυμεί μπορεί να πατήσει εδώ και να θυμηθεί την γεύση εκείνων των άρθρων. Ελπίζω να ψηφίσουμε με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Καλή τύχη.

Υ.Γ.2 Η σωστή απάντηση στο κουίζ της προηγούμενης ανάρτησης είναι ο Τζον Σάλεϊ. Ουδείς το βρήκε.

Υ.Γ.3 Γράφει ο Κώστας Καίσαρης: «Μετά το νταμπλ ο Ανδρέας Λοβέρδος θα μπορούσε να ασχοληθεί με τον Ολυμπιακό. Ήδη έχει γράψει δυο περισπούδαστα άρθρα στο προσωπικό του μπλογκ για τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Θα μπορούσε να γράψει και τρίτο για τις συνέπειες της αποχώρησής του. Δεν το έκανε όμως παρότι το ήθελε σφόδρα. Επειδή είναι υπεύθυνος άνθρωπος, έπεσε με τα μούτρα στο πήδημα στα μπουρδέλα χωρίς καπότα. Αφού προβληματίστηκε, αφού έσπασε το κεφάλι του βρήκε τη λύση. Δεν φώναξε "Εύρηκα" σαν δεύτερος Αρχιμήδης αλλά σεμνά και ταπεινά πρότεινε την ποινικοποίηση του. Θα μου πείτε τώρα υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που δεν είναι καθόλου τυπικές. Πώς θα γίνεται ο σχετικός έλεγχος; Θα μπουκάρουν οι Ράμπο του Υπουργείου Υγείας στα μπουρδέλα όπως το ΣΔΟΕ; Θα μπαίνουν στο δωμάτιο όπου γίνεται η πράξη και θα κάνουν επιτόπου διάγνωση:  "Βγάλτε τον έξω κύριε και δείξτε μας την καπότα". Αν δεν υπάρχει καπότα, η πουτάνα θα οδηγείται στο αυτόφωρο. Όπως και ο πελάτης. Κάτι ανάλογο με αυτόν που καβαλάει μηχανάκι χωρίς κράνος. Η' αυτοκίνητο χωρίς ζώνη».

20 σχόλια:

  1. Χάρης

    Φίλε Κάνθαρε, από Δευτέρα προσωπικά θα γελάω, και μάλιστα πικρά. Θα γελάω με τα χάλια και το (επικοινωνιακό πάντα) χάος που θα επικρατήσει την επομένη των εκλογών. Ας είμαστε σοβαροί. Είναι προφανές ότι θα ξαναέχουμε συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Κι ας φωνάζει προεκλογικά ο "δεινόσαυρος" Σαμαράς ότι δεν συνεργάζεται με τους "χθεσινούς". Παπάρια μάντολες. Όλοι ουρλιάζουν και λένε το μακρύ και το κοντό τους σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσουν όσο περισσότερες ψήφους μπορούν και να αυξήσουν τα ποσοστά τους και τις βουλευτικές έδρες.

    Και δηλαδή να συνεργαστεί ποιός με ποιόν? Οι δήθεν αριστεροί δεν θέλουν καν να συνεργαστούν μεταξύ τους, πόσο μάλλον με το ΠΑΣΟΚ ή τον Καμμένο. Τα δεξιά κόμματα επίσης δεν συνεργάζονται με την ΝΔ. Οπότε, η συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αποτελεί μονόδρομο. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ο Σαμαράς δεν πρόκειται να γίνει Πρωθυπουργός, γιατί κανείς δεν θα τον αποδέχεται για το αξίωμα, οπότε πάλι ο Παπαδήμος θα αναλάβει την "Πρωθυπουργία".

    Προσωπικά δεν καταδέχομαι να υπερωηφίσω κανέναν. Ούτε καν τα μικρά εξωκοινοβουλευτικά κόμματα που κάνουνε την καβλάντζα τους. Δεν βλέπω κανένα κόμμα να πληροί τα ελάχιστα πολιτικά και ποιοτικά κριτήρια για να αποσπάσει την ψήφο μου. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι μεμονωμένοι άξιοι άνθρωποι, αλλά δεν πρόκειται να ενισχύσω την παράταξη όπου ανήκουν με το να τους ψηφίσω.

    Άλλη μια ένστασή μου, είναι ο όρος "πολιτική παράταξη". Είμαι σίγουρος ότι κανείς από τους Φωστήρες δεν ξέρει τί σημαίνει παράταξη. Σημαίνει ένα πλήθος ανθρώπων, ένα στράτευμα πιο συγκεκριμένα, που έχει παραταχθεί για πολεμική αναμέτρηση με κάποιο άλλο πλήθος ανθρώπων ή στράτευμα. Τουτέστιν, ρε παίδες, εναντίον ποιού εχθρού παρατάσσονται όλοι αυτοί οι να-μην-πω-τί? Εναντίον Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι δεν έτυχε να τους κάνουν την χάρη να ψηφίσουν την κομματάρα τους. Έχουμε βάλει τα κωλοκόμματα πάνω από τους Έλληνες πολίτες δυστυχώς...

    Επιπλέον, εννοείται ότι πρέπει η Ελλάς να παραμείνει με κάθε κοστος στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Δεν μπορεί κάποιοι στο πλαίσιο πολιτικών παιγνίων να απειλούν ότι θα βγάλουν την Ελλάδα από την Ευρώπη, παίζοντας με τον πόνο απλών, αμόρφωτων και απελπισμένων αθρώπων. Αν διαμαρτύρονται τώρα για μισθούς Βουλγαρίας και Ρουμανίας, σε περίπτωση εξόδου από την Ευρώπη θα παίρνουμε μισθούς Αφρικής, πιο κάτω από την Βουλγαρία που κλαίγονται μερικοί. Και πέρα απ' όλα αυτά, χωρίς τα πακέτα Ντελόρ και τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, η Ελλάδα θα ήταν ακόμα μια βουκολική επαρχία της Ευρώπης, και όχι όπως σήμερα που οι άνθρωποι κυκλοφορούν με τα iPhones και τα iPads ανά χείρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Κάνθαρε.
    Συμφωνώ σε ΟΛΑ όσα αναφέρεις, αύριο πρέπει να πάμε όλοι να ψηφίσουμε έχοντας ως γνώμονα πρώτα το ότι πρέπει να γίνει η Ελλάδα κράτος. Οι πελατειακές σχέσεις πρέπει να εκλείψουν, η νοοτροπία του "όσα αρπάξουμε" πρέπει να εξαφανιστεί και το σκεπτικό του δημόσιου υπαλλήλου (κάθομαι και τα ξύνω μέχρι να ματώσω) να μην υπάρχει καν. Μπορεί να είναι άχρηστα τα τέκνα που κατοικούν στις καρεκλίτσες της Βουλής αλλά είναι στο χέρι το κόσμου να τους στείλει μια και καλή απ'έξω.

    Και φυσικά είναι άμεση ΑΝΑΓΚΗ να εξεταστούν τα πόθεν έσχες ΟΛΩΝ! Ούτε από μίσος όυτε για κανέναν άλλο λόγο, απλά η Ελλάδα χρειάζεται έσοδα, οπότε να τα πάρει ΟΛΑ πίσω.

    Υ.Γ Κλειδώστε τα γερόντια-σημαιάκιδες στα σπίτια.

    Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κανθαράκο μου δεν ξέρω ποιοι θα είναι οι σωτήρες μας από Δευτέρα, ξέρω απλά ότι έχω κουραστεί να με σώζουν με το ζόρι.
    Καλή ψήφο αύριο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ναι, δεν το βρήκα
    νόμιζα ότι ήταν ο Σκοτ Σκάιλς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kανθαρε μακάρι να σε διάβαζαν 50 φορές περισσότεροι άνθρωποι απο όσοι σε διαβάζουν.
    Οι έννοιες "πολιτικός", "πολίτης" και πολλές άλλες όπως "δικαστής", "παιδαγωγός" κλπ απέχουν παρασσάγγας απο την σημερινή ελληνική πραγματικότητα την ώρα μάλιστα που ενα *μπιπ* κρατίδιο πάει να μας βάλει σε θέση άμυνας για να υπερασπιστούμε την ελληνικότητά μας.
    Ποτέ δεν πήρα, -καλώς ή κακώς- εκλογές στην πλάκα.
    Πάντα τις αντιμετώπιζα το ίδιο.
    Το τι λένε οι τηλεοράσεις δεν με ενδιαφέρει.
    Ζω και καταλαβαίνω, βλέπω και κρίνω.

    Οσο για τον Σάλλεϊ, δεν θα το βρισκα ουτε εγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να προτείνει να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση."

    (Δυστυχως), ειναι το μονο λαθος που γραφεις σε ολο το αρθρο. Ποσοι ανθρωποι που θεωρουμε νοημοντες (φιλοι, συγγενεις, δασκαλοι) μας εχουν πρηξει οτι το προβλημα ειναι η ΕΕ και το Ευρω. Για να αναφερθουμε σε αυτο δηλαδη, οχι σε πιο ηλιθιες προτασεις που ειναι "της μοδας".

    Σε αντιθεση με τα κλισε που χρησιμοποιουμε ολοι μας περι νοημοσυνης, το θεμα δεν ειναι το IQ.
    Εχω συγγενεις και φιλους που κατα τ αλλα τα χουν 400, και στηριζουν τη Χ.Α., το ΚΚΕ, τον Καμμενο, και οτι αλλη μαλακια μπορει να προτεινει ανθρωπος. Δεν ειναι οτι δεν εχουμε μυαλο. Απλως εχει πεσει σε λαθος χερια.

    Το θεμα ειναι η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ, η ΓΝΩΣΗ, και τα ερεθισματα που προκυπτουν. Γυρω απο αυτο κινειται το "τι φταιει"/"τι θα μας σωσει", και ολα τα αλλα τα ακουω βερεσε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χάρη, συμφωνώ για την ένστασή σου επί του όρου ''πολιτική παράταξη''. Δυστυχώς, έχουμε μπερδέψει κάποια πράγματα μέσα στο μυαλό μας. Και οι δημοσιογράφοι δεν μας βοηθούν να τα ξεδιαλύνουμε. Τα κομματόσκυλα και οι πολιτικάντες, προκειμένου να πάρουν ψήφους, λένε και υπόσχονται ότι τους έρθει στο κεφάλι. Σπέρνουν τρόμο, προβαίνουν σε εκβιαστικά διλήμματα, υποδύονται τους μετανιωμένους. Προσωπικά δεν με πείθουν. Σήμερα, πήγα στο παλιό μου δημοτικό σχολείο, όπου πάντοτε συγκινούμαι κάθε φορά που το επισκέπτομαι, και, όντας νηφάλιος και με πλήρη συνείδηση, ψήφισα το μοναδικό κόμμα που με αντιπροσωπεύει. Έστω και στο ελάχιστο. Φίλε μου, το ρεζουμέ, είναι ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να δυανύσουμε. Είναι ουτοπικό να περιμένουμε από μια τετραετία να φτιάξουν τα πράγματα και να βάλουν μυαλό οι Έλληνες. Απαιτούνται πολλές τετραετίες, πολλές εκλογές, ώστε να μάθουμε -επιτέλους!- να εκλέγουμε τους αντιπροσώπους μας με σώας τα φρένας και κοινή λογική.

    Μικρέ Σκάουτερ, με αφορμή το πόθεν αίσχες που αναφέρεις, δηλώνω ότι στην αρχαία Ελλάδα επικρατούσε ο εξοστρακισμός και η δήμευση της περιουσίας. Περί κλεψιάς, όμως, δείτε το δεύτερο βιντεάκι που παραθέτω. Ο Σταυρίδης τα λέει καλύτερα από εμένα. Το δηλώνω εκ νέου: βρισκόμαστε ακόμα στην αφετηρία του μαραθωνίου. Για να γίνει η Ελλάδα οργανωμένο κράτος χρειάζεται θέληση, προσπάθεια, ικανότητα και ήθος. Πρωτίστως χρειάζεται ευσυνείδητους πολίτες. Και δυστυχώς, δεν τους έχει. Ακόμα.

    Έλενα, κι εγώ έχω κουραστεί να με σώζουν. Μας έσωσε ο Τζέφρυ, ο Μπένι, ο Πάγκαλος, ο Παπακωνσταντίνου, ο Σαμαράς, ο Καρατζαφέρης. Ειδικά αυτός ο Τζέφρυ σε έναν δίκαιο κόσμο θα είχε τιμωρηθεί σκληρά για τα εγκληματικά του λάθη.

    Summertime Blues, ο Σκοτ Σκάιλς υπήρξε πολύ καλός παίχτης. Μάλιστα, κρατούσε και το ρεκόρ των ασσίστ των ΝΒΑ. Μέχρι να τον ξεπεράσει ο υπολογιστής Τζον Στόκτον.

    Τζονάκο, επίτρεψέ μου να πάρω την πρώτη πρόταση που γράφεις άκρως προσωπικά. Κοπλιμάν ολκής. Ειλικρινά δεν ξέρω αν μου αρμόζει τέτοια τιμή. Σε ευχαριστώ, πάντως. Μακάρι να μην με διάβαζε ούτε ένας και να ήμαστε πολιτισμένοι. Να φερόμαστε ως άνθρωποι κι όχι σαν άνθρωποι.

    Άλεξ, ο Έλληνας είναι απαίδευτος. Και παρτάκιας. Και μάγκας του κώλου. Ο Εμμανουήλ Ροΐδης, σημαντικότατος Έλληνας λογοτέχνης, έλεγε ότι το πτυελοδοχείο είναι ένα δοχείο στο οποίο ο Έλληνας φτύνει απ' έξω. Έχει βρει και το άλλοθι της ατιμωρησίας, της απουσίας ελεγκτικών μηχανισμών και της υπολογίσιμης ποζεριάς και δένει το γλυκό. Σε αυτό το σημείο που έχουμε φτάσει χρειάζεται απόλυτη εφαμοργή των νόμων χωρίς διακρίσεις. Δυστυχώς, χωρίς κόστος δεν βάζουμε μυαλό. Αν ζητάς την γνώμη μου, το πρόβλημα ξεκινά από την συστηματική συντριβή του θεσμού της οικογενείας και την εγγενή αδυναμία του σχολείου να αναπληρώσει και να ενισχύσει την ελλιπή κρίση του παιδιού και να λύσει τα προβλήματα που ταλανίζουν τον μικρόκοσμό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σηκωθειτε ορθιοι μπηκα στο blog! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μανόλο, το πρόβλημα είναι πιο βαθύ από το να σηκωθούν όρθιοι κάποιοι δημοσιογράφοι. Για πολλοστή φορά προσδιορίζουμε τον αφρό. Κινούμαστε επιφανειακά. Έχει να κάνει με την επιλεκτική προβολή κομμάτων, προσώπων, γεγονότων, ιδανικών και την διαφορετικής ερμηνείας που τυγχάνει η κάθε περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το προβλημα ειναι γενικα στο μυαλο του Ελληνα. Μελετωντας δυο μερες τωρα τα αποτελεσματα των εκολγων αλλα και των βουλευτων που μπηκαν στη βουλη ειδα πως ο Ελληνας τελικα, ειναι πολυ μαλακας. Και αυτο δεν αλλαζει, εχει ποτιστει με την δεξια παραδοση. Θα μου πεις 400 χρονια σκλαβιας ειναι αυτα, μετα βασιλιαδες, δικτατορες, χουντες, Νεες Δημοκρατιες καλα περνουσε, δε μιλαγε.

    Θελω να πω ενω ολοι μεχρι την Κυριακη τα ξημερωματα κραζανε τον δικομματισμο στο παραβαν παλι ΝΔ εβαλαν στον φακελακι. Τα ιδια παντελακη μου τα ιδια παντελη μου δηλαδη. Ακουω ολους αυτους να λενε για μεγαλη ανατροπη, για δυνατο χαστουκι της αριστερας, αλλα δεν ξερω για ποια αριστερα μιλανε και για σε ποιον πηγε το χαστουκι. Ελεος ο Καμμενος ΔΕΝ ειναι αριστερα, ενας φανατικος δεξιος ειναι με μεγαλη δραση, αλλα βλεπεις μετα απο σκαναδαλα με τον Βλαστο, σκανδαλα με τον Ψωμιαδη και αλλα πολλα, πετας ενα "Ειμαστε Ελληνες ρε"και ολα μελι γαλα. Παρολα αυτα ο Ελληνας ειναι τοσο χαπατο που επειδη εφυγε απο τη ΝΔ νομιζουν οτι θα προσταξει τα στηθη του για το κοινο καλο.

    Να παμε και στον Τσιπρα.... το Συριζα βρεθηκε εκει που βρεθηκε (και καλως, μαλλον, αν και δεν ειμαι υποστηρικτης του) επειδη οι πασοκοι, κυριως ΔΥ, ηθελαν να τιμωρησουν τους πρασινοφρουρους, αλλα μην πανε και στο αλλο ακρο. Οποτε επιασαν κατι ελαφρυ και λαιτ. Ξεχνανε ομως οι περισσοτεροι οτι καθε φορα που γινοντουσαν φασαριες στο κεντρο της Αθηνας εβαζαν μπροστα τον Τσιπρα. Μιλουσαν για τον Συριζα και κοροιδευαν. Θελω να πω πως αν αυριο μας πουν, οτι η Ελλαδα δεν χρωσταει πουθενα και θα βγαλουμε νεα κυβερνηση, παλι ΝΔ/ΠΑΣΟΚ θα βγει. Γιατι κακα τα ψεματα ο καθενας κοιταει τη βολη του και αυτοι οι δυο ειναι οι μονοι που μπορουν να βολεψουν, οπως βολευαν τοσα χρονια κοσμο που τους το ζητουσε.

    Γιατι για να τα λεμε και τα πραγματα με το ονομα τους, πως γινεται να κραζεις τον Τσιπρα επειδη διαλυει ενα κομμα σαν τον Συνασπισμο, και μετα να πας να τον ψηφιζεις. Και γιατι να ψηφισεις Τσιπρα και οχι Κουβελη?

    Επισης κατι τελευταιο δειτε ποιοι μπηκαν στη βουλη σε αυτες τις εκλογες, και ποιοι εμπαιναν ολα αυτα τα χρονια, οι ιδιοι και οι ιδιοι ξανα και ξανα. Αρα για ποια αλλαγη μιλαμε? Τα νουμερα δεν αλλαξαν ποτε τα αποτελεσματα. Αυτους τους 300 που σαν αγανακτισμενος εβριζες, αυτους τους 300 ξαναεβαλες. Τωρα αν δεν μπηκε ο μαστορας και μπηκε ο παραγιος, που εμαθε διπλα στο μαστορα, το ιδιο μου κανει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έτσι, τόσο απλά είναι τα πράγματα γιατί τα περιπλέκουμε; Τί δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς;
    Τονίζω αυτό που γράφεις "...το χειρότερο όλων: (ο πολίτης) αδυνατεί να αναγνωρίσει και να παραδεχτεί την βαρύνουσα σημασία που κρατά ο πολιτικός και κοινωνικός του ρόλος."
    Από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα γιατί και οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι είναι πρώτα πολίτες που δεν έχουν καταλάβει τις ευθύνες τους. Τις ευθύνες ΜΑΣ.
    Και πολλοί από αυτούς/εμάς διατρανώνουν το πόσο ηθικοί, σωστοί κι υπεύθυνοι είναι, την ώρα που όλοι οι άλλοι είναι ανήθικοι ή αναίσθητοι ή φυγόπονοι ή ό,τι θες. Και ο καθένας περιμένει να αλλάξει ο κόσμος για να αλλάξει ο ίδιος ή να βρεθεί ένας σωτήρας και για μας....
    Αλλά μέχρι τότε πάντα διαχωρίζουμε τον εαυτό μας από τη μάζα...
    Άντε να δούμε πώς θα πάει στις επόμενες Κάνθαρε. Πάντως ένα πλήγμα ο δικομματισμος το έφαγε, όσο δύσκολο κι αν φαινόταν αυτό.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιατί γενικεύεις και μου τα χαλάς; Γιατί είσαι τόσο απόλυτος και αδικείς τη βάσιμη επιχειρηματολογία σου και αλλοιώνεις το πνεύμα της ανάρτησής σου;
    Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί όπως τους παρουσιάζεις, δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι το ίδιο, δεν είναι όλοι οι πολίτες έτσι (αν και στην τελευταία κατηγορία, είμαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία είναι όπως την παρουσιάζεις).
    Προφανώς, θα με θεωρείς αφελή αλλά πιστεύω ότι και στην πολιτική και στη δημοσιογραφία υπάρχουν πάρα πολύ σοβαροί και τίμιοι άνθρωποι. Η πρόκληση για εμάς είναι να τους βρούμε. Αυτός που θα ψηφίσουμε να είναι αυτός που θα βοηθήσει τη χώρα, όχι την πάρτη μας, αυτός που θα επιλέξουμε να μας ενημερώσει, να είναι δίκαιος και να παραθέτει τα γεγονότα ξέχωρα από τον σχολιασμό του.
    Τέλος, διαφωνώ με τον δεύτερο και τρίτο «μύθο» αλλά ελπίζω να έχεις εσύ δίκιο και όχι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η απουσία σου για μια περίπου εβδομάδα έχει γίνει αισθητή. Ευελπιστώ να μην είναι δυσάρεστος ο λόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Που χάθηκες ρε φιλαράκι; Πάνω από μία εβδομάδα έχει περάσει. Ελπίζω να είναι όλα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Που εισαι ρε Κωστη εξαφανισμενος?

    Ευχομαι να εισαι στην Κουβα διακοπες και να πινεις cuba libre με ωραιες μουλατες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρονια πολλα ρε τρελε, με υγεια! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χρόνια Πολλά συνονόματε!
    Με υγεία και ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. χρόνια πολλά Κάνθαρε!

    Lio

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...