Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Τα όνειρα αλλάζουν

Πήγα στη Σύρο για πέντε μέρες και πέρασα υπέροχα! Τέλεια! Ανεπανάληπτα! Η μόνη μας έγνοια ήταν ποια παραλία θα επισκεφτούμε και ποιο ουζερί θα ισοπεδώσουμε. Τίποτα άλλο. Χωρίς να με ενδιαφέρει τι δήλωσε ο Κατσαβάκης κι ο Μαύρος. Ούτε τι είδους ομάδα προσπαθεί να φτιάξει ο Ζαρντίμ ή τι συμβαίνει με την ''Αλαφούζια εισφορά'' (sic!). Το να σε απασχολούν τέτοια ζητήματα στις διακοπές σημαίνει ότι είσαι παρανοϊκός. Και φυσικά, δεν έδωσα δεκάρα τσακιστή για τους πολιτικάντες που κυβερνούν αυτή τη χώρα. Εξάλλου, δεν μπορώ να έχω ουσιαστικές απαιτήσεις από τέτοιους ανθρώπους. Που βγαίνουν στις κάμερες και δηλώνουν ότι υπάρχουν λύσεις. Δεν ήξερα ότι ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας ταυτίζεται με εκείνον του ρεπόρτερ. Να βγαίνει ο Μπένι και να λέει «Θα βγούμε από την κρίση», σαν να πρόκειται για δυο εγκληματίες που τους έχουν στριμώξει οι μπάτσοι στην γωνία και να λέει ο ένας στον άλλον «Μην ανησυχείς, θα την σκαπουλάρουμε». Κι αν ο ένας εγκληματίας είναι ο Μπένι, ποιος είναι ο άλλος; Σοφή ερώτηση. Ποια είναι η απάντηση; Ο ελληνικός λαός, ο οποίος εδώ και σαράντα ολόκληρα χρόνια εξαπατεί τον ίδιο του τον εαυτό, θεωρεί το κράτος ως χείριστο εχθρό και κρατά δέσμιο το κοινό συμφέρον. Και τώρα που βάζει το χέρι στην τσέπη και πιάνει το παπούτσι, πάει να διορθώσει το λάθος με λάθος, ψηφίζοντας τον Αλέξη και την Χρυσή Αυγή. Αυτά είναι τα όνειρα του ελληνικού λαού;


Μια στιγμή, όμως. Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι ο τεράστιος Μπένι και ο στριμωγμένος εγκληματίας της ιστοριούλας μας το πάνε στο μιλητό. Δεν προτείνουν λύσεις. Ούτε τις υλοποιούν. Απλά λένε ότι υπάρχουν. Σαν τον Ντίνο Ηλιόπουλο στην ταινία ''Ο Ατσίδας'', όπου προσπαθεί να στρίψει διά του αρραβώνος (φώτο). Και έχεις τον Στουρνάρα, τον οποίο συμπαθώ ιδιαίτερα, να προσπαθεί να σκαπουλάρει ένα και δυο δις για να πληρώσει τους τροϊκανούς τόκους, χρησιμοποιώντας τον ποιο εύκολο τρόπο. Ποιος είναι αυτός; Τσεκουρώνω λεφτά από μισθωτούς και συνταξιούχους, κόβω επιδόματα, αυξάνω φόρους, τέλη και δασμούς. Κοτζάμ Υπουργός Οικονομικών, δηλαδή, να αναλαμβάνει μια αποστολή που, έτσι όπως τσουλάει, μπορεί να εκπληρωθεί από τον χασάπη ή τον φούρναρη της γειτονιάς. Αυξάνω την τιμή του κρέατος ή του ψωμιού για να αντικαταστήσω την χρόνια ροπή προς την συνεχή σπατάλη και την ανυπαρξία σχεδίου. Πόσο βιώσιμο είναι αυτό; Για παράδειγμα, τι κάνουμε με την ανεργία; Προσελκύουμε ξένους επενδυτές; Μειώνουμε τη γραφειοκρατία και τη φορολογία για τις επιχειρήσεις; Κάνουμε τακτικούς εφόδους για να εξετάσουμε πόσοι δουλεύουν με μαύρα; Προσπαθούμε να δουλέψουμε νοητικά, ώστε να πείσουμε την νεολαία, αλλά και τους γονείς, ότι δεν είναι κακό και ντροπή να δουλέψουν ως αγρότες, τεχνίτες, σερβιτόροι και σκουπιδιάρηδες; Όχι, όχι, όχι κι όχι. Απλώς ενδυναμώνουμε, ενισχύουμε την υπόσταση των ταμείων ανεργίας. Και τι συμβαίνει με την Παιδεία και την Υγεία; Τα σχολεία δεν έχουν βιβλία και τα νοσοκομεία γάζες. Ποια είναι η λύση; Να δίνονται φωτοτυπίες στους μαθητές και οι νοσοκόμες να μετράνε με χάρακα το μήκος της γάζας που θα κόψουν. Και έρχονται χειρότερα. Αυτά είναι τα όνειρα του κράτους;

Εν πάση περιπτώσει, στη Σύρο, όπως έγραψα και στην εισαγωγή, πέρασα υπέροχα, τέλεια και ανεπανάληπτα! Και, γυρνώντας στην Αθήνα, διαπίστωσα ότι όλα, έστω τα περισσότερα, είχαν μείνει απαράλλαχτα. Η αθλητική και η πολιτική επικαιρότητα είχε μείνει στάσιμη. Όλο τα ίδια και τα ίδια. Καμία καινοτομία, καμία αλλαγή. Ούτε καν στις εκφράσεις ή στο λόγο των δημοσιογράφων και των πολιτικών. Πάλι καλά που υπάρχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η Χρύση Αυγή και διατηρούν μια καίουσα φλόγα. Με τους Εγγλέζους, οι οποίοι μας είχαν ξετινάξει το 2004, να νομίζουν ότι οι Αγώνες διοργανώνονται σε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και τη Χρυσή Αυγή να προσπαθεί να φτάσει στον προορισμό της από λάθος μονοπάτια. Τελικά, αυτά είναι τα όνειρα μας; Ελπίζω να μπορέσουμε να αποδεσμεύσουμε την σκέψη μας από την σκοπιμότητα και να φανούμε πνευματικά διαυγείς. Ελπίζω να αποκρυσταλλώσουμε τις απόψεις μας, ώστε να φερόμαστε ως άνθρωποι κι όχι σαν άνθρωποι. Να αλλάξουν τα όνειρα μας. Να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι.

Υ.Γ.1 Λευτεριά στο χαμένο ακουστικό της κυρίας Ξανθούλας! Πέρασα υπέροχα! Αχ, αυτή η παρέα!

Υ.Γ.2 Ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στην επόμενη φάση με δυο νίκες και τσίμπησε βαθμούς και πολύ χρήμα. Πίκρα ο Μαρινάκης, έστω κι αν θα γλυκαθεί από την μεταγραφή (;) του Μασάδο. Άλλη μια απόδειξη ότι στο ποδόσφαιρο βασιλεύουν οι μάνατζερ. Τέλος.

Υ.Γ.3 Άσπρο κολάν, παρδαλή μπαντάνα, μοβ πέτσινο μπουφανάκι και διχτυωτό μπλουζάκι. Πραγματικός εξολοθρευτής της στυλιστικής άποψης!

20 σχόλια:

  1. Η Σύρος είναι πανέμορφη, υπέροχη, αρχοντική, είμαι σίγουρη ότι θα πέρασες τέλεια!!
    Οσο για τα υπόλοιπα όπως διαπίστωσες..... ουδέν νεότερον!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή Έλενα, δεν ήταν μόνο οι ομορφιές της Σύρου. Το μυστικό ήταν η παρέα. Το κρυφό συστατικό. Και ναι, πέρασα υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ελα να μαζευομαστε σιγα σιγα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θέμη, θα ξαναφύγω! Έχουμε κι άλλες διακοπές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αμάν, ένεση που μου έκανες! Σύρος μοναδική! Αζόλιμνος... Ερμούπολη... Παλιά πόλη... η απίστευτη ταράτσα τού Βαμβακάρη... ουζάκια και πάλι ουζάκια... ατέλειωτοι μεζέδες και μπυροκατάνυξη... Καλή συνέχεια αφού δεν τελείωσες με τις διακοπές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η τριήμερη που πήγα ήταν στη Σύρο. Β Λύκειου ήταν, όμορφα είχαμε περάσει, έχει ωραία μέρη σαν νησί, αν και είχαμε πάει την Άνοιξη είχε πράγματα να κάνουμε. Και καλό φαϊ επίσης.

    Καλή συνέχεια με τις διακοπές σου. Γέμισε μπαταρίες και σε περιμένουμε δυνατό για τη νέα σεζόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελά τώρα !!!
    Έλειψες πέντε μέρες....
    Η Δημιουργία κράτησε επτά ...και συ στις πέντε ήθελες ...το θαύμα !!!!
    Να αισιοδοξείς όμως ,μετά τις επόμενες διακοπές σου μπορεί κάτι να γίνει...
    ...you never know...
    Να περνάς καλά και...
    φτου ξελεφτερία...στο χαμένο ακουστικό της κυρία Ξανθούλας...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αετόπουλο, φάγαμε (και) στον Βαμβακάρη! Άστα μάγκα, πέρασα πολύ όμορφα. Για να είμαι ειλικρινής πιο όμορφα από όσο φανταζόμουν! Θα ξαναπάω στη Σύρο. Δεν το συζητώ!

    Μικρέ Σκάουτερ, γεμίζω μπαταρίες και θα είμαι παντοδύναμος τη νέα σεζόν. Να πας Σύρο τώρα! Ποια Β' Λυκείου; Τώρα! Πάρε καμιά μπομπάτη γκόμενα ή καμιά κορυφαία παρέα και πηγαίντε!

    Astazzia, είπαμε: αν η παρέα είναι καλή δεν μας ενδιαφέρει το χαλασμένο ακουστικό της κυρίας Ξανθούλας. Δεν περιμένω θαύμα. Απλά μια βελτίωση. Αν ο καθένας από εμάς προσπαθούσε, θα βρισκόμασταν σε καλύτερη μοίρα. Αυτό ισχύει και για μένα: δεν βγάζω την ουρά μου από έξω. Καλά να περνάς!

    Καλή συνέχεια σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλώς ήρθες αδερφέ! Και με το καλό να μας... ξαναφύγεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν ντρέπεσαι? ήρθες στα μέρη μας και ούτε ένα σήμα έστω με καπνό!

    Τουλάχιστον πέρασες ωραία και αυτό έχει σημασία!

    Κανένα αρνητικό δεν βρήκες δεν μπορεί??

    Καλή συνέχεια εύχομαι στις διακοπές σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπαλαντέρ, φεύγω αύριο πρωί!

    Υπουργέ μου, φεύγω για να επιστρέψω!

    Ζουζού, μηδενικά αρνητικά! Πέρασα υπέρχοα. Και έπεται συνέχεια!

    Να περνάτε όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα ,νάσαι γερός και να ξαναπάς διακοπές,μαλλον να συνεχίσεις να πηγαίνεις,καλή συνέχεια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εχω φαει κατι κεφτεδες και εχω πιει κατι ουζα βραδυ στην Ανω Συρα στο μπαλκονι ενος μαγαζιου, με θεα το αιγαιο και ολη την Ερμουπολη που ειχα ξεχασει και τη γκομενα που ηταν μαζι μου! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Manolog3
      Είσαι απίστευτος,μα να παραμελήσεις το κοριτσι!!παρόλα αυτά χαιρομαι που πέρασες καλά στο νησί μου

      Διαγραφή
  14. Φίλε μου Αρηανε χάθηκες, έμαθα από ένα πουλάκι ότι ηρθες στα μέρη μας και πέρασες καταπληκτικά,χαίρομαι που το ακουω ,θα μπορούσε να ήταν ακομα καλύτερα αν οι φίλοι ξενοδόχοι και μαγαζάτορες έβαζαν λίγο το χέρι στην καρδιά και όχι μόνο στην τσέπη...
    Να είσαι καλά και να μας ξανάρθεις!!
    Ενα τραγούδι
    Deep Purple - when a blind man και μια φώτο
    Στα αστέρια με θεα τον Αγιο Νικολαο καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια χαρά σε όλους!

    Neli, πέρασα υπέροχα. Πάλι!

    Μανόλο, είσαι Σατανάς!

    Φούλη, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Ούτε με τη συμπεριφορά μήτε με υπερκοστολόγηση. Ειδικά η κυρία που μας έδωσε τα δωμάτια ήταν σκλαβωτική! I 'll be back!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. δηλαδη περιμενες μετα απο 5 ημερες που περασες στην συρο οτι θα γυριζες και θα εβρισκες κατι να εχει αλλαξει???? δεν ειμαστε καλα.
    να ξερεις παντως οτι σε ζηλευω. για την συρο εννοω.
    ειρησθι εν παροδω, οι πολιτες αντιμετωπιζουν σαν εχθρο το κρατος διοτι το κρατος αντιμετωπιζει σαν αντιπαλους τους πολιτες. κληρονομια οθωμανικης κατοχης. το ελληνικο κρατος δεν εχει ιδρυθει ακομη.
    καλη σου κυριακη

    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Α, ἦρθες πουλάκι μου;Μέσα τό κεφάλι τώρα, καί πᾶρε πληκτρολόγιο, γιατί ἡ πρώτη -καί ἀναμενόμενη ξερή -ἔγινε. :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ειρήνη, δηλαδή βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση; Σε έναν φαύλο κύκλο; Τότε ας την παρατήσουμε την παρτίδα κι ας το γυρίσουμε σε τόμπολα. Όσο για τη Σύρο θα το ξαναπώ: πέρασα κορυφαία! Να είσαι καλά!

    Cummulus, χρειάζομαι χρόνο προσαρμογής για τα των αθλητικών. Σύντομα θα επανέλθω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...