Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Κανείς δεν κέρδισε πριν τον αγώνα

Στο προσεχές ντέρμπι αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τακτική προσέγγιση των δυο προπονητών. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ο Δώνης θα παρατάξει την ομάδα με το αγαπημένο του 4-4-2 και θα προσπαθήσει να επιβεβαιώσει το ''νόμο της Τούμπας'' (sic!). Πώς θα γίνει αυτό; Είμαι σίγουρος ότι θα προσπαθήσει να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής το οποίο πιθανολογώ ότι θα μετατραπεί σε ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα, ισχυρό πρέσινγκ στα 3/4 του γηπέδου, σχετικά μεγάλο πλάτος, κίνηση χωρίς μπάλα, κάθετο παιχνίδι, διενέργεια επιθέσεων με πολλούς παίχτες (π.χ. Λίνο, Ρομπέρ, Φωτάκη, Λαζάρ), αξιοποίηση κενών χώρων, εκμετάλλευση των λαθών του αντιπάλου. Ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, λοιπόν, σημαίνει ότι ψάχνω τρόπους, ορθολογικούς τρόπους, να ''χτυπήσω'' τον αντίπαλο. Να τον κουράσω σωματικά και ψυχολογικά. Να τον μπερδέψω τακτικά. Για παράδειγμα, ο Δώνης γουστάρει τις διαγώνιες μακρινές μπαλιές από τα κεντρικά χαφ προς τα επελαύνοντα πλάγια μπακ, πάντοτε με ταυτόχρονη σύγκλιση των εξτρέμ προς τον άξονα, προκειμένου να δημιουργήσει ρήγμα στην αντίπαλη άμυνα είτε με σουτ από το εξτρέμ που συγκλίνει, είτε με σέντρα για τα κεφάλια των επιθετικών -ο Μπολόνι ήθελε η μπάλα να εφάπτεται με το χόρτο: πίστευε ότι ο παίχτης δεν πρέπει να μετατρέπει τη μπάλα σε ρουκέτα, αλλά να διακατέχεται από γρήγορη σκέψη κι όχι μόνο γρήγορα ποδάρια. Και τι θα συμβεί στη μεσαία γραμμή; Θεωρώ ότι η τοποθέτηση του Λαζάρ, ενός καλού χειριστή της μπάλας που εν απουσία του Γκαρσία παίρνει πρώτος μπάλα από την αμυντική γραμμή και επωμίζεται την ανάπτυξη του παιχνιδιού, δεν θα λάβει μέρος τόσο κοντά στα κεντρικά μπακ, αλλά ελαφρώς ψηλότερα και σε διάταξη λοξής φάλαγγας, με τον Κάτσε ελάχιστα μέτρα πιο μπροστά: οι γραμμές θα βρίσκονται ψηλά και λογικά το βάθος στην αμυντική γραμμή θα απουσιάζει -ο Δώνης θα πρέπει να σκεφτεί πως θα υπερκεράσει το βάθος της αμυντικής γραμμής του Άρη. Εν γένει, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μανιφέστο για να παίξεις ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, αλλά χρειάζεται τακτική παιδεία, τεχνική επάρκεια και ικανότητα. Κι ο Π.Α.Ο.Κ. διαθέτει αυτά τα στοιχεία σε ανώτερο βαθμό από εμάς.


Πάμε και στην Αρειανάρα. Ας προσπαθήσουμε, φορώντας τα παπούτσια του Κατσαβάκη, να φανούμε ρεαλιστές. Η νίκη επί της Κέρκυρας δίνει στον προπονητή του Άρη ηρεμία. Ψυχολογία. Ηθικό. Συν τοις άλλοις, του δίνει το ''δικαίωμα'', το άλλοθι αν προτιμάτε, να παίξει άμυνα για να κλειδώσει το Χ. Μπορεί ως σκοπός του Κατσαβάκη στη φετινή σεζόν να θεωρείται η αποφυγή του υποβιβασμού, αλλά την Κυριακή το ζητούμενο είναι να μην χάσουμε. Είναι εφικτό; Βεβαίως! Όμως, για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει ο προπονητής της ομάδας να προβεί σε ουσιαστικές επιλογές: χρειάζεται τακτικός ρεαλισμός. Αυτό σημαίνει ότι πειράματα τύπου ''Καπετάνος έξω δεξιά'', ''Πουλίδο αμυντικό χαφ'' ή ''Παπαστεριανός αριστερό μπακ'' απαγορεύονται. Στο ματς με την Κέρκυρα, έναν αδύναμο αντίπαλο, η ομάδα παρατάχθηκε ακριβώς όπως την φανταζόμουν στην αρχή της χρονιάς: ουσιαστικά έγιναν τα αυτονόητα -στην Τούμπα, όπου θα αντιμετωπίσουμε πιο δυνατό αντίπαλο, θα γίνουν; Με έναν γερό άξονα, πάντοτε για τα δεδομένα του πρωταθλήματος, και ελαφρώς αδύναμες πλευρές. Με έναν παίχτη (Καπετάνος) πίσω από τον λίαν επικίνδυνο Αγκάνθο -ο Ισπανός μου θυμίζει ελαφρώς τον Κάμπορα. Με τον Κοέλιο να επιβλέπει την ανάπτυξη και να μοιράζει διαγώνιες μπαλιές στα εξτρέμ: η ομάδα δεν μπορεί να αναπτυχθεί κάθετα με συνέπεια. Με τον Πουλίδο να λειτουργεί σαν σκούπα τρία μέτρα πίσω από από τον Παπαζαχαρία. Με τα πλάγια μπακ να ανεβάζουν την άμυνα σχετικά ψηλά -υποθέτω ότι την Κυριακή οι επελάσεις αυτών θα περιοριστούν σημαντικά για καλύτερη ανασταλτική λειτουργία, σχετικά μικρό πλάτος και συρρίκνωση γραμμών. Και με ανελέητο τρέξιμο και πίεση στα 2/4 του γηπέδου που θα αντικαθιστούν, θα μασκαρεύουν αν προτιμάτε, έστω σε μερικό βαθμό, την τεχνική ανεπάρκειά μας -ελπίζω διάφοροι παίχτες να φανούν τακτικά συνεπείς και πιο ομαδικοί (π.χ. Γιαννώτας, Καζναφέρης). Και πώς θα αντιμετωπίσουμε το ποδόσφαιρο κατοχής/πρωτοβουλίας που λογικά θα επιδείξει ο Π.Α.Ο.Κ.; Προφανώς με ποδόσφαιρο αναμονής. Αν το πρώτο ημίχρονο κλείσει σύμφωνα με το πλάνο Κατσαβάκη, δηλαδή δεν χρειαστεί να κυνηγάμε το σκορ, είμαι βέβαιος ότι στο δεύτερο μέρος θα προσπαθήσουμε να κλέψουμε το ματς,  εκμεταλλευόμενοι την κούραση του Π.Α.Ο.Κ., την γκρίνια του κόσμου και το άγχος του Δώνη -κάτι αντίστοιχο είχε επιχειρήσει κι ο Μασάδο πέρυσι. Η ομάδα, άλλωστε, έχει γρήγορους παίχτες που μπορούν να τρέξουν με τη μπάλα προς την περιοχή του Π.Α.Ο.Κ. -να σημειωθεί ότι το σύνολο που συγκροτούν οι παίχτες του Άρη δεν είναι αργό στα πόδια, αλλά μάλλον στο μυαλό. Άρα, εκμεταλλευόμενοι τη διάταξη της αντίπαλης αμυντικής γραμμής, αλλά και άμυνας, η οποία λογικά θα βρίσκεται ψηλά, μπορούμε να παίξουμε την κόντρα. Εξάλλου, η αμυντική λειτουργία του Π.Α.Ο.Κ. δεν βρίσκεται στα φόρτε της: οι αριθμοί και η στατιστική δεν λένε πάντα την αλήθεια.

Εν κατακλείδι, ο Άρης πρέπει να ποντάρει στην αναπόφευκτη υποτίμηση από πλευράς Π.Α.Ο.Κ. και να παραμείνει σε τακτική εγρήγορση (π.χ. να εκμεταλλευτεί τις παθογένειες του 4-4-2 και να αλληλοκαλύπτει με ακρίβεια). Θα πρέπει να βγάλουμε ενέργεια και πάθος, αλλά να θυμόμαστε ότι τα ντέρμπι δεν είναι μόνο ποδοσφαιρικός τσαμπουκάς, αλλά και ευφυΐα -την έχουμε; Από την άλλη πλευρά, ο Δώνης θα πρέπει να τιθασεύσει τη χαλαρότητα που μεταδίδουν οι οπαδοί του Π.Α.Ο.Κ. στους παίχτες, σχετικά με το πόσο εύκολο είναι το ματς -το αποτέλεσμα στη Ξάνθη δεν τον βοηθάει ιδιαίτερα: ούτως ή άλλως, ο Π.Α.Ο.Κ. θέλει αποτέλεσμα απέναντι στον Άρη. Μπορεί και να είναι, αλλά ο καθρέφτης είναι το χόρτο. Προσωπικά, δεν γνωρίζω κάποια ομάδα που να κέρδισε πριν τον αγώνα. Γνωρίζω, όμως, τις παρενέργειες από ενδεχόμενη ήττα.

Υ.Γ.1 Τη Δευτέρα έπαιξε ο Παναθηναϊκός με τον Ατρόμητο. Αν άλλαζαν φανέλες οι δυο ομάδες πόσο θα έληγε το ματς; Ποιος θα κέρδιζε;

Υ.Γ.2 «Η δικαιοσύνη είναι σαν τον ιστό της αράχνης. Αν είσαι ζουζούνι σε πιάνει, αν είσαι θηρίο περνάς και δεν σε αγγίζει». Από τον Σωκράτη.

Υ.Γ.3 Αν κάποιος θέλει να γελάσει με τη ψυχή του, μπορεί να διαβάσει/ακούσει δηλώσεις από Ελλήνες πολιτικούς. Πιάνεις το στομάχι σου από τα γέλια. Διπλώνεις για να αντέξεις την ένταση. Τον πόνο. Λες και σε ''κερνάνε'' μπουκέτα.

Υ.Γ.4 Τι να λέμε τώρα; Τα πάντα όλα!

13 σχόλια:

  1. τι λες???
    για ελληνικο πρωταθλημα μιλαμε!!!!
    αλλαξε τιτλο!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέμη, λες να επιβεβαιωθούν οι φήμες που θέλουν τον ΠΑΟΚ να κερδίζει πάλι πέναλτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κείμενο του Σωκράτη,

    «Η δικαιοσύνη είναι σαν τον ιστό της αράχνης. Αν είσαι ζουζούνι σε πιάνει, αν είσαι θηρίο περνάς και δεν σε αγγίζει»,

    μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Μήπως θυμάσαι σε ποιο βιβλίο είναι γραμμένο;

    Η κορακοσύνθεση, με δγιατητή τον Κάκο, 1ο βοηθό Τάτση, 2ο Μπαλτά (όλοι τους πασίγνωστοι "νευροχειρούργοι"), 4ο διαιτητή τον Θάνο και παρατηρητή τον Ζωγράφο (για να κάνουν ότι δεν είδαν τυχόν "αίματα"), επιτρέπει σχεδόν βεβαιότητα για προσχεδιασμένο αποτέλεσμα. Μπορούν μάλιστα να το καταφέρουν χωρίς πέναλτι και τέτοιες αηδίες ...

    Δεν έχω αλλάξει άποψη για ένα πολύ κακό μέχρι στιγμής ΠΑΟΚ από ένα μόνο αποτέλεσμα στην Ξανθιά. Δεν είδα και τον αγώνα για να ξέρω τι εμφάνιση έκανε, τα σκορ είναι πολλές φορές πολύ παραπλανητικά. Θα χρειαστεί να κάνει κι' άλλα στο μέλλον για να με πείσει να αλλάξω γνώμη.

    Την Κυριακή είναι πάντως φαβορί, αφού ο Άρης παρουσιάζει - προς το παρόν τουλάχιστον - κακή εικόνα στο χόρτο. Περιπετειώδη εικόνα, σε ότι αφορά την παραμονή στην κατηγορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπουργέ, δεν θα σου πω ψέμματα. Δεν το έχω δει από κάποιο κείμενο του Σωκράτη. Αν δεν κάνω λάθος ήταν από ένα κείμενο αθλητικού δημοσιογράφου, αλλά δεν θυμάμαι ποιανού. Το είδα πριν πάρα πολύ καιρό, μου άρεσε και το αποθήκευσα. Ίσως έπρεπε να το ψάξω καλύτερα.

    Η αλήθεια είναι, κι όποιος δεν το βλέπει είναι τυφλός, άσχετος ή εμπαθής, ότι στην Τούμπα στα ματς με τον Άρη έχουν λάβει μέρος επικές σφαγές. Και δεν μιλάμε για ένα και δυο ματς. Μιλάμε για σερί χρόνια. Από εκεί και πέρα υποτίθεται ότι ο Κάκος παίζει και λίγο φιλοξενούμενο. Ελπίζω, πάντως, να συγκεντρωθούμε στα τακτικά σημεία του παιχνιδιού κι όχι σε διαιτησίες και παρασκήνια. Μάλλον ζητάω πολλά. Ναι, ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 3-0, αλλά η Ξάνθη έχει πολά προβλήματα. Κι εγώ κέρδισε την προηγούμενη αγωνιστική με, αλλά ποιον; Την αδύναμη Κέρκυρα.

    Εννοείται ότι ο ΠΑΟΚ είναι το φαβορί -δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αλλά είναι πιο ποιοτικός και παίζει στην έδρα του. Αρνούμαι, όμως, να δεχτώ ότι το παιχνίδι είναι χαμένο από πριν. Μην τρελαθούμε. Δεν παίζει μόνο ο ΠΑΟΚ -υπάρχει και αντίπαλος. Αν οι ποδοσφαιριστές του Άρη μπουν πειθαρχημένοι και ακολουθήσουν αυτά που θα τους πει ο Κατσαβάκης, θα πάμε καλά. Αν θέλουν να κάνουν τους ήρωες (π.χ. Γιαννώτας, Καζναφέρης) δεν μας βλέπω καλά. Αν πάλι ο Κατσαβάκης θέλει να πειραματιστεί, άστα να πάνε. Η παραμονή στην κατηγορία παραμένει πρώτος και αμετάκλητος στόχος της ομάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ήβρα την πηγή.

    Ο νόμος είναι σαν τον ιστό της αράχνης. Οι μικρές μύγες πιάνονται, ενώ οι μεγάλες σχίζουν το δίχτυ και φεύγουν.

    Ανάχαρσις, 6ος αιώνας π.Χ., Σκύθης ηγεμόνας και φιλόσοφος.

    Υ.Γ. Χρειάστηκε να επιλέξω διαφορετικά κριτήρια αναζήτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπουργέ μου, τότε έπρεπε να το ψάξω καλύτερα. Λάθος μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αυτά τα επελαύνοντα πλάγια μπακ είναι τόσο τρομαχτικά όσο ακούγονται;
    καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα στην παρέα. Απολογούμαι για την απουσία μου τις τελευταίες ημέρες αλλά στήνω μία αθλητική εφημερίδα και το τι πίεση & τρέξιμο είχε η εβδομάδα δεν περιγράφεται (και δεν το περίμενα τόσο, να πω την αλήθεια).

    Στα του αναμενόμενου ντέρμπι, δεν έχω σχόλιο. Νομίζω ότι με τον (πρόχειρο) τρόπο που είναι δομημένες φέτος οι περισσότερες ομάδες, οι τεχνικές αναλύσεις φαντάζουν πολυτέλεια...

    Όσον αφορά το ρητό του Ανάχαρση (υπουργέ μου δεν ήταν ηγεμόνας, ο αδερφός του ήταν βασιλιάς και σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές κι ο δολοφόνος του), δεν βρήκα ούτε μία πηγή να το επιβεβαιώνει. Υπό την έννοια ότι το έγραψε "ο τάδε" ως απόφθεγμα του (κατά το ήμισυ Σκύθη, είχε Ελληνίδα μάνα) φιλοσόφου.

    Ίσως να υπάρχει στις επιστολές που κυκλοφορούσαν στους Αλεξανδρινούς χρόνους κι αποδίδονταν στον Ανάχαρση αλλά αποδείχτηκαν όλες πλαστές (ήταν της "μόδας" εκείνη την περίοδο). Μόνο η επιστολή προς τον Κροίσο θεωρείται γνήσια.

    «Δεν το έχω δει από κάποιο κείμενο του Σωκράτη.» Kanthare, πώς να το δεις (ακόμη κι αν το είχε πει); Δεν υπάρχουν "κείμενα του Σωκράτη". Ο Σωκράτης δεν έχει γράψει ούτε λέξη. Ότι ξέρουμε για τις φιλοσοφικές, πολιτικές κι επιστημονικές του θέσεις είναι κυρίως από τα έργα του Πλάτωνα και του Ξενοφώντα…

    Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Summertime Blues, όχι δεν είναι και τόσο τρομαχτικά. Αλλά αυτά έχουμε, με αυτά πορευόμαστε!

    Μπαλαντέρ, δεν χρειάζεται να απολογηθείς για την απουσία σου! Αν είναι δυνατόν! Καλή επιτυχία στο εγχείρημα! Αναμένω λεπτομέρειες! Για το ντέρμπι δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω. Ο ΠΑΟΚ είναι το φαβορί κι εμείς το αουτσάιντερ. Το ματς θα κυλίσει σύμφωνα με αυτη την υπόθεση. Αν επικρατήσει η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη λογικά θα χάσουμε. Το γνωρίζω ότι ο Σωκράτης δεν έχει γραπτά κείμενα. Με αυτό που έγραψα προς τον Υπουργό, εννοούσα ότι δεν το έχω δει κάπου γραμμένο, από κάποια πηγή. Όπως και να έχει, έπρεπε να το ψάξω πριν το αναρτήσω ως ατάκα του Σωκράτη.

    Βάλτε φωτιά το Σαββατόβραδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλησπέρα

    καλό σαββατόβραδον

    τώρα μάλλον χ το κόβω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ίδωμεν! (Επαναλαμβάνω ότι το φοβαρί είναι το ΠΑΟΚ.)

    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άκρη δεν έβγαλα με την (υποτιθέμενη;) ρήση του Ανάχαρση. Γνωρίζω όμως μία παρόμοια (ίδιο νόημα, λίγο διαφορετική διατύπωση) του Σόλωνα. Κατά πως γράφει ο Διογένης ο Λαέρτιος (στο Α' βιβλίο του έργου του "Βίοι και Γνώμαι των εν Φιλοσοφία Ευδοκιμησάντων"): «Τους νόμους τους παρουσίαζε με δίκτυο αράχνης. Και όπως εκείνο, έπιαναν ότι κούφιο και αδύνατο πέσει πάνω του. Αν πέσει κάτι βαρύτερο σπάει το δίχτυ και διαφεύγει.»

    Βιβλίο: ΟΙ ΕΠΤΑ ΣΟΦΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ
    Απόδοση στα νεοελληνικά: Περικλής Ροδάκης
    Εκδόσεις: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, 1994

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...