Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Δεν ζητείται μόνο Πρόεδρος

Ξεκινάει η σεζόν. Η ομάδα, απελευθερωμένη από την ''πηγή των κακών'', ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά της. Αλλά, ελάχιστα μετά την έναρξη της περιόδου, ξεκινάει η μετάθεση ευθυνών. Στην αρχή έφταιγαν οι παίχτες. Το πρόβλημα λύθηκε με την μη ανανέωση του Καραγκούνη και την απόλυση του Κατσουράνη. Μετά, τελείως ξαφνικά, έφταιγε ο προπονητής -σκουπίστηκε κι αυτός. Κατόπιν ο Μαρινάκης, αλλά αυτόν δεν μπορείς να τον βγάλεις από τη μέση τόσο εύκολα: λέγεται ότι ελέγχει το παρασκήνιο, είναι εύσωμος και έχει τον Σάββα προσωπικό φρουρό. Στη συνέχεια έφταιγε το ημερολόγιο των Μάγια, το οποίο σαμπόταρε το "αψεγάδιαστο" εταιρικό πλάνο (ποιο;) της Π.Α.Ε. Ύστερα εμφανίστηκαν (αόρατοι) εσωτερικοί εχθροί που έβαζαν τρικλοποδιές στις προσπάθειες του Αλαφούζου. Στο καπάκι έσκασε μύτη ο πριγκιπικός Τσάκας και έσπειρε έριδες και διχόνοιες. Και τώρα φταίνε πάλι οι παίχτες. Ήθελα να ήξερα, όμως: ο Αλαφούζος (φώτο) φταίει σε τίποτα; Ρητορικό το ερώτημα. 


Ας παίξουμε, όμως. Έστω, λοιπόν, ότι φταίνε οι παίχτες. Πότε στήνεις μια ομάδα; Πότε παίρνεις και διώχνεις ποδοσφαιριστές; Τον Σεπτέμβριο; Τον Δεκέμβριο; Τον Γενάρη; Το καλοκαίρι; Εξαρτάται. Αν υπάρχει σχέδιο, το ακολουθείς. Αν δεν υπάρχει, κάνεις το σταυρό σου, ασπάζεσαι τον τσακισμό και λαμβάνεις αποφάσεις εν θερμώ. Και η αλήθεια είναι ότι οι ετεροχρονισμένες κινήσεις του Αλαφούζου φανερώνουν άγνοια, ερασιτεχνισμό και πανικό. Ούτε ηγεσία, ούτε επίδειξη δύναμης, ούτε προσήλωση πλάνου. Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι έχει εναλλακτικό σχέδιο; Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι έχει εναλλακτική πρόταση; Ας είμαστε σοβαροί. Αν ήταν έτσι, κάθε φορά που ο Πρόεδρας ή κάποιος παράγοντας δεν έμενε ευχαριστημένος από τους παίχτες, θα άλλαζε πέντε ομάδες μέσα στη σεζόν. Αυτά τα κάνουν οι Κούγιες και οι Πανόπουλοι. Υποθέτουμε, λοιπόν, ότι διώχνει τους παίχτες που θέλει. Με ποιον θα παίζει; Με τον Τριανταφυλλόπουλο, τον Φουρλάνο, τον Χουχούμη και τον Λαγό; Θέλει να γίνει σαν τον Άρη που παίζει με τον Σουνά, τον Γιαννίτση, τον Νταμαρλή και τον Αγγελούδη; Δεν καταλαβαίνει ότι αυτές οι κινήσεις θα οδηγήσουν σε αγωνιστική κατάρρευση; Και για να έχουμε καλό ερώτημα, να φύγει ο Βύντρα κι ο Λάζαρος, αλλά να μείνει ο Πίντο κι ο Βελάσκεθ; Με ποια κριτήρια, άραγε, σταμπάρονται οι ανεπιθύμητοι παίχτες; Μήπως με το συμβόλαιό τους; Μια απορία εκφράζω. Αλλά, όποιος και να είναι ο λόγος, ο τρόπος που έχει επιλεχθεί για την απομάκρυνση ορισμένων παιχτών είναι άκομψος. Άδικος. Χωρίς τακτ. Για να μην πω τίποτα χειρότερο. Και τι θα κάνει ο Ρότσα; Αν ήμουν στη θέση του, θα είχα ήδη πάρει το καπελάκι μου και θα είχα φύγει. Μόνος μου. Οικειοθελώς. Κι αφού είχα στηρίξει τους παίχτες μου. Θα σηκωνόμουν από τον πάγκο, θα έβγαζα τη φόρμα, θα πετούσα στο χόρτο τις σημειώσεις μου και θα έλεγα στον Αλαφούζο: «Εσύ δεν θες προπονητή, Πρόεδρο θες».

Ας επανέλθουμε, όμως, στην απόλυση των παιχτών. Πώς ακριβώς θα φύγουν; Υπάρχουν συμβόλαια που αναγράφουν χρηματικά ποσά και χρονική διάρκεια. Ο Κατσουράνης, για παράδειγμα, δεν είχε ιδιαίτερες απαιτήσεις και δεν δημιούργησε πρόβλημα. Δεν πάτησε πάνω στο συμβόλαιό του. Ποιος εγγυάται στον Αλαφούζο ότι θα κάνουν το ίδιο και οι λοιποί παίχτες που βρίσκονται υπό αποχώρηση; Όπως γράφει ο Κώστας Καίσαρης: «Όσο για τη μείωση στα συμβόλαια, αυτή δεν μπορεί να γίνει μονομερώς. Αν θέλει ο Τοτσέ κατεβαίνει από το ένα εκατομμύριο μικτά που στοιχίζει στον Παναθηναϊκό. Αν δεν θέλει, μουλαρώνει και δεν πέφτει ούτε σέντζι. Ήθελε ο Κατσουράνης και δέχτηκε τον συμβιβασμό και λύθηκε το συμβόλαιό του. Αν δεν θέλει ο Τοτσέ, μένει και θα τον πληρώσουνε βρέξει χιονίσει μέχρι το καλοκαίρι του 2014». Στη θέση του Τοτσέ βάλτε όποιο όνομα γουστάρετε.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, μπορεί ο Αλαφούζος να έχει διαπράξει ορισμένες αστοχίες και να επιμένει σε μια αξιοπερίεργη τακτική (π.χ. επικοινωνιακή πολιτική), αλλά δεν κρατάει το μονοπώλιο ευθυνών. Σε καμία περίπτωση. Δεν είναι αυτός ο κύριος φταίχτης. Εξάλλου, δεν ήρθε ουρανοκατέβατος. Αλλού στηρίχθηκε και βρήκε πάτημα. Τα έχω γράψει πολλές φορές, τα έχω πει ακόμα περισσότερες, αλλά αρκετοί, ειδικά όσοι είναι ή το παίζουν οργανωμένοι, αρνούνται να το παραδεχτούν. Συνεπώς, ο Παναθηναϊκός δεν θέλει μόνο Πρόεδρο. Πρωτίστως, πρέπει να λύσει το οπαδικό του πρόβλημα.

Υ.Γ.1 Η βασιλόπιτα βγήκε φοβερή. Εννοείται ότι θα παρασκευαστεί εκ νέου και μάλιστα λίαν συντόμως. Εντούτοις, το επόμενο γλυκό στη λίστα είναι το μπανόφι! Και έπεται συνέχεια!

Υ.Γ.2 Ο Καπετάνος έκανε προσφυγή. Του εύχομαι καλή συνέχεια. Δεν μπόρεσε να ''βγει μπροστά'', όπως επέβαλαν οι τωρινές περιστάσεις και οι αντίξοες συνθήκες, αλλά η παρουσία του στον φετινό Άρη ήταν χρησιμότατη. Ας μην τον απαξιώσουμε.

Υ.Γ.3 Να είμαι ειλικρινής, δεν έχω ιδιαίτερη διάθεση για Χριστούγεννα. Θα μπορούσα να γράψω επακριβώς τον λόγο, αλλά μάλλον δεν έχει σημασία. Ευτυχώς, οι Queen έχουν άλλη άποψη.

11 σχόλια:

  1. Καλές γιορτές, Φούλη. Περισσότερα στην χριστουγεννιάτικη ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά Χριστούγεννα από την παγωμένη Κομοτηνή. Περιμένουμε να έρθει με τον νέο χρόνο ο ΠΑΟΚ να μας ζεστάνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαιρετίσματα στην ένδοξη Κομοτηνή! Λευτεριά στον Νεντίμ! Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χάρης

    Αυτός ο Αλαφούζος, φίλτατε Κάνθαρε, πρέπει να είναι επιχειρηματίας δεύτερης γενιάς, να τα βρήκε έτοιμα από τον μπαμπά. Τόσο μυρωδιάς όχι μόνο από το ποδόσφαιρο, αλλά και από την ζωή (ακόμα και σε παίκτες-κοπρίτες ή παλτά, δεν φέρεσαι έτσι, με λασπολογία). Και μα την Παναγία, δεν έχω ξαναδεί τέτοιον τζαμπατζή Πρόεδρο να κάνει τον αρχηγό χωρίς να βάζει φράγκο, πόσο μάλλον σε ομάδα επιπέδου Παναθηναϊκού. Ακόμα και ο Πατέρας έβαλε κάποια λεφτά, ο κυρ Γιάννης όχι. Εκτός κι αν θεωρεί ότι ενισχύει πραγματικά τον σύλλογο με το να αγοράζει κανένα διαρκείας στα VIP.

    Εννοείται ότι η στοχοποίηση αφορά παίκτες με υψηλό συμβόλαιο. Αλλά τα κόλπα αυτά τα έκανε ο Αλαφούζος εκεί που τον έπαιρνε. Για τους Τοτσέ, Κουίνσι, Βελάσκεζ, Πίντο, Σω, Σισσοκό, ούτε κιχ δεν ακούστηκε. Επιπλέον, θεωρώ ότι για παίκτες όπως ο Βύντρα και ο Σπυρόπουλος, η μεταχείρισή τους είναι αναντίστοιχη της προσφοράς τους στην ομάδα, είτε διαχρονικά είτε φέτος. Τουλάχιστον ο Ρότσα δεν δείχνει διάθεση να πέσει τόσο χαμηλά, και διαχώρησε την θέση του από την λασπολογία.

    Ο πρόεδρας έχει πει εδώ και 1-2 μήνες, όπως και ο Παναγόπουλος, ότι το μπάτζετ του χρόνου θα πέσει ακόμα περισσότερο και ότι η ομάδα δεν θα δύναται να κάνει πορεία για Ευρώπη στο πρωτάθλημα, σαν την ΑΕΚ και τον Άρη φέτος. Κρίνοντας από την φετινή πορεία της ομάδας (για την οποία δεν θεωρώ ότι φταίει 100% ο "παππούς" Φερέιρα), έχει απόλυτο δίκιο. Του χρόνου θα παλεύει για την σωτηρία του κιόλας. Κι επειδή οι πολυμετοχικοί επέστρεψαν στα πούρα τους, στα κότερα και στις σπηλιές τους, ο κατήφορος του ΠΑΟ δεν φαίνεται να έχει τελειωμό στον ορίζοντα. Και με το οπαδικό πρόβλημα που όπως λες αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός (αλλά και κάθε ομάδα στην Ελλάδα), τα πράγματα είναι ακόμα πιο μπερδεμένα και δύσκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χάρη, ο Πατέρας έκανε κουμάντο και το έπαιζε μάγκας με τα λεφτά των άλλων μετόχων. Συμφωνώ, όμως, ότι έβαλε κάτι κι αυτός. Ο Αλαφούζος κάνει κουμάντο και το παίζει Παναθηναϊκάρχης με τα λεφτά του κόσμου και την περίφημη ''Αλαφούζεια εισφορά''. Και τι κουμάντο, ε;

    Ο Ρότσα διαχώρησε τη θέση του, αλλά, από ό,τι μαθαίνω, παραμένει στη θέση του. Κατά την γνώμη μου, κι όπως γράφω και στο κείμενο, Θα έπρεπε ήδη να έχει φύγει. Οικιοθελώς. Ο Ρότσα, πάντως, μπορεί να μην είναι προπονητής, αλλά πιστεύω ότι πρόκειται για καλό και ηθικό άνθρωπο.

    Προφανώς και δεν φταίει ο Φερέιρα. Μην τρελαθούμε. Αλίμονο, αν για τα λάθη/αστοχίες της διοίκησης και την ανυπαρξία εταιρικού πλάνου, έφταιγε ο εκάστοτε προπονητής. Το οπαδικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες βρίσκεται σε απόλυτη έξαρση. Και θα μπορούσα να κατηγορήσω τον Βγενόπουλο, τον Πατέρα και τους δημοσιογράφους του κώλου που φτιάχνουν κλίμα, αλλά η πικρή αλήθεια είναι ότι ο κυριότατος φταίχτης είναι ο κόσμος που δεν ξέρει να κρίνει και να ζυγίζει δεδομένα. Και ειδικά αυτοί που δεν έχουν περάσει το τριακοστό έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν μεγαλώσει με τα πρωταθλήματα του Ολυμπιακού.

    Πολλές καλησπέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://aioniapistos.gr/reportage/podosfairo/poios-ftaiei-arage-i-polymetohikotita-os-ennoia-i-aytos-poy-tin-ekane-mantara.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην Ελλαδα, αν δε σε σπρωχνει το προσκηνιο και το παρασκηνιο (βλεπε.. ΟΣΦΠ) χρειαζεσαι καποιον τρελλο να πεταει τα λεφτα του για να ταϊζει ολο το παραλογο που λεγεται ελληνικο ποδοσφαιρο. Ε, δεν εχουμε τετοιο τρελλο και ο Παναθηναικος εχει γινει ερμαιο του καθε λαλακα μετοχου κι αμετοχου. Δυστυχως..
    Τωρα τι παιχνιδι παιζει ο Αλαφουζος δε ξερω, αλλα ολα αυτα ειναι ετσι παρουσιασμενα ωστε επικοινωνιακα να ειναι αρεστος στους οργανωμενους (οι οποιοι με το συμπαθειο τα χουν χαμενα κι αυτοι και το τι μπουρδες γραφουνε στο φορουμ τους δεν περιγραφεται..)
    Αλλα μονο οι οργανωμενοι και κατι μαζοχες ασχολουνται με το ελληνικο ποδοσφαιρο πλεον, οποτε..

    Κανθαρουκο μου, σου ευχομαι καλες γιορτες και το 2013 να ειναι καλυτερο απο το 2012 (δε θελει και πολλη προσπαθεια) :) :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου, ανώνυμε με τα ωραία σου.

    Bgt, στέκομαι στα σημαντικά: ανταποδίδω τις ευχές. Εύχομαι ό,τι καλύτερο. Τα πάντα όλα! Μακάρι να λειτουργούμε με περισσότερη σύνεση, περισσότερη λογική και περισσότερο συναίσθημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...