Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Χριστούγεννα: Μοναδική ευκαιρία

Τι είναι τα Χριστούγεννα; Περίοδος υπερκατανάλωσης, θα πουν ορισμένοι. Αργία και ξεκούραση, θα δηλώσουν κάποιοι άλλοι. Θρησκευτική εορτή, θα ισχυριστούν μερικοί. Δεν θα διαφωνήσω. Νομίζω, όμως, ότι αντιπροσωπεύει κάτι διαφορετικό· κάτι παραπάνω από μια θρησκευτική εορτή, ένα πανηγυράκι ή ένα όργιο κατανάλωσης. Θεωρώ πως συνιστούν μια μοναδική ευκαιρία να δούμε τα πράγματα νηφάλια. Με αποκρυσταλλωμένη άποψη. Απαλλαγμένοι, έστω μερικώς, από υπέρμετρη γκρίνια, μιζέρια, εμπάθεια, άγχος, νεύρα και έριδες -αλλά πάντοτε προσγειωμένοι στην ανθρώπινη ιδιότητά μας. Όμως, για να συμβεί αυτό, πρέπει να ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας. 


Ναι, από τον ίδιο μας τον εαυτό. Για παράδειγμα, να σπεκουλάρουμε τα λάθη μας. Να εντοπίσουμε τις αδυναμίες μας. Να υποστούμε μία μορφή αυτοκριτικής. Δυστυχώς, όμως, αποκτήσαμε τη συνήθεια να υποκρινόμαστε μπροστά στους άλλους σε τέτοιο βαθμό, ώστε αρχίσαμε να υποκρινόμαστε και μπροστά στον εαυτό μας -μα, τι θράσος! Να λέμε ψέμματα στον εαυτό μας. Να προσπαθούμε να κρυφτούμε από αυτόν. Λες και αν δεν αντικρίσεις το είδωλό σου στο καθρέφτη, απαλλάσσεσαι από τις έγνοιες και τα προβλήματά σου. Κι όπως έχουμε πει, αντί να συμφιλιωθούμε με τον καθρέφτη μας, προτιμούμε να τον σπάσουμε. Προσοχή, όμως: η αυτοκριτική δεν είναι μια μορφή αυτομαστιγώματος. Δεν είναι ένα είδος τιμωρίας που πρέπει να επιβάλεις, και μάλιστα αναφανδόν, στον εαυτό σου. Δεν είναι ένας τύπος δικαστηρίου, όπου κρίνεσαι ένοχος με συνοπτικές διαδικασίες. Ειδάλλως, θα τους κρίνεις όλους πολύ βιαστικά, πολύ σκληρά και, συχνά, πολύ άδικα. Ούτε πρόκειται για διαφημιστική καμπάνια ή κουτσομπολιό: σε μια τέτοια περίπτωση ουδείς θα σε πάρει στα σοβαρά, ούτε καν ο εαυτός σου. Αντίθετα, συνιστά μια σύνθετη νοητική λειτουργία, η οποία πρέπει να συμβαίνει συνειδητά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, που αφυπνίζει το είναι μας και παραμερίζει το εγώ μας. Ουσιαστικά, υποχρεώνει -με την καλή έννοια- το άτομο να εισαχθεί σε μια διαδικασία προσωπικής αναβάθμισης, αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Κι όταν γράφω αυτοβελτίωση, εννοώ ακριβώς αυτό. Δεν αναφέρομαι σε αλλαγή προσωπικότητας. Όχι, βέβαια! Αλίμονο! Ούτε να υπάρξει άναρχη στροφή προς μια αξιοπερίεργη κατεύθυνση που δεν μας αρμόζει και δεν μας εκφράζει. Και φυσικά, δεν υπονοώ να επιδιώξουμε την τελειότητα ή να υποταχθούμε πλήρως στα θέλω των άλλων: αυτά αρμόζουν μονάχα στους θιασώτες του δονκιχωτισμού -ή σε μωρούς. Εξάλλου, η τελειότητα είναι άκρως υποκειμενική: κάτι που εσείς θεωρείτε ατελές, στα δικά μου μάτια μπορεί να φαντάζει τέλειο -προφανώς ισχύει και το αντίθετο. Απλά, μέσω αυτής της διαδικασίας, θα (προσπαθήσουμε να) γίνουμε καλύτεροι. Πιο ποιοτικοί. Πιο ανθρώπινοι.

Κατόπιν, θα διαπιστώσεις, με πρωτοφανή έκπληξη, ότι το να είσαι αντικειμενικός με τον εαυτό σου είναι κάτι ευκολότερο και σημαντικότερο από όσο νόμιζες -αποτελεί μέγιστο προσωπικό παράσημο. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι δεν είναι ντροπή ή αδυναμία να παραδεχτείς τα λάθη σου. Να πεις ευχαριστώ. Να ζητήσεις συγγνώμη. Να δείξεις μετάνοια. Να συγχωρέσεις. Να αποκαταστήσεις μια αδικία. Να εκφράσεις το πως νοιώθεις. Το να ''τσαλακώσεις'' συνειδητά, έστω αυθόρμητα, το προφίλ σου, δεν αποτελεί έγκλημα: φανερώνει γνησιότητα και βγάζει (συν)αίσθημα -εντούτοις, επιμένουμε να επικεντρωνόμαστε στο πόσο καλά υπηρετεί ο καθείς το προφίλ που έχει φτιάξει ή έχουμε φτιάξει εμείς για αυτόν. Επομένως, αυτά τα Χριστούγεννα, ας προσπαθήσουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών που τηρούν για εμάς τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ας προσπαθήσουμε να θυμόμαστε ότι υπάρχουν άνθρωποι, καλοί άνθρωποι, με ευγενή κίνητρα, που μας αγαπάνε πραγματικά για αυτό που είμαστε, παρά τα ελαττώματα, τις ατέλειες και τις αδυναμίες που μας χαρακτηρίζουν. Κι αυτά τα άτομα θα πρέπει να τα κρατήσουμε κοντά μας. Μαζί τους πρέπει να κυνηγάμε ''πεταλούδες''. Οι ημέρες αυτές, λοιπόν, αποτελούν θαυμάσια αφορμή για να βάλουμε μπρος τις νοητικές μας μηχανές. Είναι οι καλύτερες όλων για να δείξουμε ότι μπορούμε να φερθούμε ως άνθρωποι κι όχι σαν άνθρωποι. Να το κάνουμε πράξη. Πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που πρέπει να αποτυπώνεται με πυρωμένο σίδερο στο μυαλό μας και στην καρδιά μας, δηλαδή να θεμελιωθεί σε κάθε εποχή του χρόνου. Πώς θα γίνει αυτό; Δεν χρειάζονται ακριβά δώρα. Δεν χρειάζονται ψεύτικα προφίλ. Δεν χρειάζονται ανειλικρινείς κινήσεις που επιβάλλονται από την εθιμοτυπία των ημερών. Μόνο αυθεντικότητα. Ένα κόκκινο τριαντάφυλλο (φώτο) αρκεί. Ένα συμβολικό δωράκι. Μια καλή κουβέντα. Ένα όμορφο κοπλιμάν. Το κέρασμα ενός φαγητού ή ποτού. Ένα τηλεφώνημα για χρόνια πολλά. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Ας μην τα κάνουμε δύσκολα. Αυτά είχα να πω, λοιπόν. Συγχωρέστε με αν σας κούρασα. Εύχομαι σε όλους καλά Χριστούγεννα!

Υ.Γ.1 Με αφορμή μια κουβέντα που είχα πρόσφατα περί δώρων, ας πω δυο πράγματα. Αρκετές φορές το να κάνεις ένα δώρο σε κάποιον, δημιουργεί μια υποχρέωση που προσδιορίζεται τόσο στην αποδοχή όσο και στην ανταπόδοση. Συμφωνώ ότι η αποδοχή ενός δώρου θεωρείται απαραίτητη -ακριβώς σαν να σου κάνουν ένα κοπλιμάν: όταν το ακούς, χαμογελάς, το δέχεσαι και λες ευχαριστώ. Όμως, προσωπικά, όταν κάνω δώρο σε κάποιον, αδιαφορώ πλήρως για την υποχρέωση της ανταπόδοσης: δεν περιμένω ανταλλάγματα. Δεν με ενδιαφέρει και είμαι απόλυτος σε αυτό. Όταν κάνω δώρα, λοιπόν, το κάνω με την καρδιά μου κι όχι για να καλοπιάσω κάποιον φίλο ή κάποια γκόμενα, αλλά για να τον/την δω χαρούμενο, πράγμα που σημαίνει ότι αυτόματα αισθάνομαι κι εγώ χαρούμενος. Αισθάνομαι γεμάτος. Και προφανώς δεν τα προσφέρω σε όλα τα άτομα. Το να διαλέγω, εγώ, ο Κωστής, ένα δώρο για κάποιον, σημαίνει ότι ενδιαφέρομαι. Ότι ασχολούμαι μαζί του. Νοιάζομαι για εκείνον. Σημαίνει ότι αφιερώνω χρόνο και σε αρκετές περιπτώσεις αρκετό χρόνο. Παρατηρώ τι του αρέσει, προσέχω όταν μιλάει και προσπαθώ να καλύψω μία ανάγκη του. Αυτή είναι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, η μαγεία των δώρων. Έστω κι αν κάποιοι την υποτιμούν. Και την γνώμη μου, και την εκ μέρους μου προσφορά δώρων, και τη μαγεία.

Υ.Γ.2 Όποιος επιθυμεί, μπορεί να διαβάσει την Χριστουγεννιάτικη υπόθεση εργασίας. Ναι, έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από την συγγραφή της συγκεκριμένης φανταστικής ιστορίας, αλλά νομίζω ότι διαβάζεται άκρως ευχάριστα! Όσοι δεν την έχετε διαβάσει, ρίξτε μια ματιά!

Υ.Γ.3 Η παρακάτω φωτογραφία, όσο απίστευτο και λυπηρό ακούγεται, απεικονίζει την Χριστουγεννιάτικη Αθήνα του 1960!!! Μα, τόσο πολύ αλλάξαμε; Είναι προφανές ότι έχουμε χάσει πολλά περισσότερα από όσο νομίζουμε. Μακάρι να μπορούσαμε να το αντιληφθούμε.


Υ.Γ.4 Βασιλόπιτα: τσεκ. Μπανόφι: τσεκ. Τι μένει; Μηλόπιτα, τιραμισού και μελομακάρονα! Λευτεριά στα γλυκά!

Υ.Γ.5 Δεν μπορώ άλλο Wham. Δεν μπορώ άλλο Last Christmas. Υπάρχουν καταπληκτικά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, γαμώ το κέρατό μου! Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Α!











34 σχόλια:

  1. συμφωνώ και επαυξάνω σε όλα όσα λες, Κανθαρούλι μου!
    όμως, αλήθεια πιστεύεις πως αν δεν κάνεις κάθε μέρα την αυτοκριτική σου θα την κάνεις τώρα με αφορμή τα Χριστούγεννα; θα γίνεις ξαφνικά υπεύθυνος, αυθεντικός, ειλικρινής με τον εαυτό σου και τους άλλους;
    θέλει κόπο, καθημερινή δουλειά και αποδοχή για να τα πετύχεις όλ' αυτά.

    σου εύχομαι ολόψυχα να είσαι καλά, να περάσεις όμορφα αυτές τις ημέρες μαζί με τους δικούς σου ανθρώπους. χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημέρα αρειανάρα

    εύχομαι τα καλύτερα

    με υγεία και χαρά

    για μένα τα χριστούγεννα είναι πολλά από δαύτα που περιγράφεις συν την επιστροφή στο ιδεαλιστικό παιδικό μου παραλήρημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλά πράγματα στη ζωή μας είναι αλληλένδετα.Η υποκρισία κι η δηθενιά πηγάζουν από ανθρώπους που ποτέ δεν μπήκαν στον κόπο να κάνουν την αυτοκριτική τους.Δεν λέω,είναι δύσκολο να παραδεχθείς τα λάθη σου κι είμαστε από την φύση μας εγωιστικά όντα,αλλά η παραδοχή αυτή είν' ένας τρόπος ν' αγαπήσουμε τον αληθινό εαυτό μας,να 'ρθουμε σ' επαφή μαζί του...

    Συμφωνώ στο ΥΓ.1 και χαίρομαι που το σκέφτεσαι έτσι.

    Σου εύχομαι μέσα απ' την καρδιά μου καλές γιορτές,με υγεία κι ό,τι ποθείς να βρεθεί στην αγκαλιά σου! :) Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλές Γιορτές με Υγεία Κώστα. Σου στέλνω τις καλύτερες ευχές μου μέσα απο το http://italodiscolife.webs.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με συγκίνησες μέρες που είναι ρε!
    Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όχι απλά συμφωνώ,επαυξάνω κι όλας!!!
    Καλές γιορτές :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χάρης

    Τα Χριστούγεννα όντως είναι μια περίοδος που μπορεί κανείς να χαλαρώσει και να δει τα πράγματα πιο ήρεμα. Ή να ξεφύγει για λίγο από κάποια προβλήματα. Δεν θα σταθώ τόσο στις άλλες οπτικές του θέματος (θρησκευτική, πολιτική, καταναλωτική), όσο στην ανθρώπινη που μετράει περισσότερο και πιο άμεσα πιστεύω. Αυτή την περίοδο υπάρχει μια γενικότερη ευθυμία συνήθως.

    Φευ, στην γειτονιά μου δεν βλέπω ευθυμία. Εμείς στολίσαμε το σπίτι και το μπαλκόνι μας, αλλά τριγύρω δεν βλέπω πολλά πράγματα. Παλιά γινόταν διαγωνισμός για τα περισσότερα λαμπάκια στα μπαλκόνια! Δυστυχώς, τα πολλά χρήματα στέρεψαν, ακόμα και για μας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η οικονομική κρίση θα διδάξει σε αρκετό κόσμο πράγματα που δεν τους τα έμαθε ποτέ κανείς, και θα μας μετατρέψει από χιμπαντζήδες και τρελούς που ήμασταν, σε πιο ανθρώπινους και λογικούς.

    Πολλοί θα πουν για το εξαφανισμένο χρήμα που έφερε την δυστυχία στον κόσμο. Το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ και δεν είναι τα λεφτά, αλλά το τί κάνεις με τα λεφτά που έχεις. Άλλωστε, σχεδόν κανείς στην Ελλάδα δεν μέτρησε ποτέ το χρήμα που είχε. Γι' αυτό, άλλωστε, με τον αέρα της κρίσης, που δεν συγκρίνεται κιόλας με κανονική χρεοκοπία σαν την Αργεντινή, πολύς κόσμος, από μισθωτούς μεχρι επιχειρηματίες σαν τον Βωβό, έπεσαν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα και υπέκυψαν οικονομικά. Χώρια ότι κυριαρχούσε η νοοτροπία "γουρούνι στο σακί", αλλά και η επίδειξη, όσον αφορά την αγορά και τα ψώνια. Υπάρχουν βέβαια και όσοι δεν είχαν ανοίγματα και δεν έχουν ξεπέσει στην φτώχεια, και πολύ καλά έκαναν.

    Τέλος πάντων, εύχομαι να περάσουμε καλά όχι μόνο στις εορτές των Χριστουγέννων, αλλά να φροντίσουμε ώστε να περνάμε όσο περισσότερο καλά μπορούμε σε βαθος χρόνου. Πάντα με σύντροφο την Υγεία μας, και με καλούς φίλους για να τα λέμε. Χρόνια πολλά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου Κιτρινόμαυρε!!
    Θα έλεγα ας δοκιμάσει κάποιος με το σύστημα που προτείνεις κι αν δεν πετύχει ας αρχίσει γιόγκα!!!χαχααχα
    Τις ευχές μας

    Για την Υ.Γ.3 συμφωνώ απόλυτα όμως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. το 1 υστερόγραφο θα μπορουσα να το είχα γράψει εγώ,η αξία του δώρου δεν έχει καμιά σημασία,το ότι σκέφτεσαι και θυμάσαι την ανάγκη του άλλου μετράει..
    Καλές γιορτές να εχεις κοντά σε αγαπημένους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μέσες άκρες έχεις αναφερθεί πολλές φορές στο θέμα του εαυτού μας απ' ότι θυμάμαι αλλά δυστυχώς όπως βλέπω εδώ και πολλά χρόνια σχεδόν κανείς δεν κάνει τίποτα. Είμαι απαισιόδοξος σε αυτό το θέμα και δε νομίζω ότι θα αλλάξει / βελτιωθεί κάτι / κάποιος εκτός ίσως από ελάχιστους.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λύχνε, ναι, πραγματικά το πιστεύω. Μπορεί να είμαι και ονειροπόλος. Ουτοπιστής. Απλά θεωρώ εαυτόν αισιόδοξο και ρομαντικό. Εξάλλου, από κάπου και κάποτε πρέπει να αρχίσουμε να γνωρίζουμε τον εαυτό μας και να ανακαλύπτουμε την ανθρωπιά μας. Και οι μέρες των Χριστουγέννων συνιστούν μια θαυμάσια αφορμή για εκκίνηση. Και εννοείται ότι κάτι τέτοιο δεν θα ολοκληρωθεί ξαφνικά. Εν μία νυκτί. Προφανώς και θέλει χρόνο. Προφανώς και θέλει κόπο. Εξαρτάται από τις απαιτήσεις που έχουμε εμείς για τον εαυτό μας και κατ' επέκταση τις προσδοκίες των αγαπημένων μας προσώπων.

    Akrat, μακάρι να ωριμάζαμε νοητικά και να παραμέναμε παιδιά. Προσωπικά, νοιώθω σαν παιδί. Ειλικρινά σου μιλάω.

    Κ. †, έχουμε φτάσει σε σημείο να δαιμονοποιούμε το είναι και να θεοποιούμε το φαίνεσθαι. Όμως, αυτό που αγνοούμε προκλητικά είναι ότι το σημερινό φαίνεσθαι διαμορφώνει το αυριανό είναι. Για το Υ.Γ.1 δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο. Απλά κατέγραψα το πως νοιώθω. Και λυπάμαι όταν δεν καταλαβαίνουν τις ειλικρινείς προθέσεις μου. Πραγματικά πικραίνομαι.

    Γεια σου, Νίκο!

    Tommy, η γνήσια και ορθολογική συγκίνηση δείχνει πολλά πράγματα. Εμείς νομίζουμε ότι πρόκειται για αδυναμία και φλωριά. Όπως λέει κι ο Σοφοκλής: ''Δεν συνηθίζω να επαινώ μια ψυχή που δύσκολα συγκινείται''.

    Παλιοκόριτσο, χαίρομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χάρη, η οικονομική κρίση αποτελεί θαυμάσια ευκαιρία για να ξεριζωθούν νοοτροπίες δεκαετιών. Να μάθουμε ότι υπάρχουν κι άλλες χαρές στη ζωή, πλην των υλικών αγαθών. Συμφωνώ απόλυτα ότι το πρόβλημα δεν είναι τα λεφτά. Το πρόβλημα είμαστε εμείς οι ίδιοι που περιμένουμε να αλλάξουν τα πάντα γύρω μας, χωρίς να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι -μα, πόσο υποκριτικό και εγωιστικό είναι αυτό; Και θέλω να πιστεύω ότι θα βάλουμε μυαλό και θα γίνουμε πιο συνετοί, πιο λογικοί και πιο συναισθηματικοί. Κοινώς, θα γίνουμε πιο ανθρώπινοι.

    Καπετάνιε, το Υ.Γ.3 απεικονίζει μια χαρούμενη πόλη. Όχι επειδή είναι στολισμένη και φωτισμένη, αλλά διότι οι κάτοικοι αυτής είναι χαρούμενοι. Οι εποχές, όμως, αλλάζουν, επειδή αλλάζουν οι άνθρωποι. Για κανέναν άλλο λόγο. Λευτεριά στην γιόγκα!

    Φούλη, με πικραίνει πάρα πολύ όταν κάποιος για τον οποίο νοιάζομαι, που του έχω προσφέρει κάποιο δώρο (ή δώρα), δεν μπορεί να αντιληφθεί την χειρονομία μου και μάλιστα την μειώνει. Την υποβαθμίζει. Την απαξιεί. Και με άσχημο τρόπο. Με πικραίνει και με στεναχωρεί πάρα πολύ. Τέλος πάντων.

    Πρόεδρε, ναι, έχω αναφερθεί πολλάκις στην αυτοκριτική. Το αν κάποιος θέλει να ενεργοποιήσει τον νοητικό του μηχανισμό και να καλλιεργήσει τις ηθικές του αντιστάσεις, εξαρτάται αποκλειστικά από αυτόν. Το μόνο που έχω να του πω είναι ότι όποιος δεν το κάνει, βλάπτει τον εαυτό του. Και είναι καλύτερα να το πράξει από επιλογή, παρά από αναγκαιότητα. Διότι, η ανάγκη, δυστυχώς, θα τον οδηγήσει αναπόφευκτα σε μια τέτοια διαδικασία. Και τότε θα είναι ανήμπορος να δει καθαρά τα πράγματα.

    Εύχομαι σε όλους σας και σε καθέναν ξεχωριστά καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σ΄ όλους καλά Χριστούγεννα
    στις οικογένειες σας
    γαλήνη πάντα εύχομαι
    αγάπη στις καρδιές σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Kανθαράκο μου πέρασα να σου ευχηθώ Καλές Γιορτές, με υγεία και αγάπη!
    Κάθε ευτυχία και καλό εύχομαι στο σπιτικό σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Είναι απο τα άρθρα σου που μου πέφτουν πολύ μελό, αλλά το μπάλωσες στο τέλος: Οχι άλλο Last Christmas. Μια χαρά γαμάτα είναι τα Χριστούγεννα, και χωρίς πιάνο με αμερικάνικη μπαλάντα.
    Το να είσαι αντικειμενικός με τον εαυτό σου είναι ευκολότερο; Δεν νομίζω. Αν ήταν εύκολο πράγμα η αυτοκριτική, θα ήταν πιο συχνό φαινόμενο. Και πιο ασήμαντο.

    Δεν είμαι σίγουρος τι άλλαξε στην Ελλάδα σε σχέση με το 60', πάντως η οδικη συμπεριφορά είναι διαχρονική. Οπου να ναι οδηγούν στη φωτό...
    Περα απο την πλάκα, το να οραματιζόμαστε το παρελθόν ποτέ δεν μας έχει κάνει καλύτερους.

    Καλες γιορτές, και καλή όρεξη να χεις!!
    ΥΓ: My vote for μελομακάρονα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεια σου, Φάνη με τα ωραία σου!

    Ευχαριστώ, Έλενα! Πάντα τέτοια!

    Άλεξ, αφού τα μπάλωσα στο τέλος, όλα καλά! Πρόσεχε: είναι ευκολότερο και σημαντικότερο από όσο νομίζουμε. Δεν εννοώ ότι είναι γενικώς εύκολη διαδικασία. Αλίμονο! Θέλει κόπο και χρόνο. Και, κυρίως, θέληση. Συμφωνώ ότι το να οραματιζόμαστε το παρελθόν δεν μας κάνει καλύτερους, τουλάχιστον αυτόματα. Αλλά σου δείχνει που ήσουν και που έφτασες. Και η αλήθεια είναι ότι το παρελθόν είναι αυτό που σε καθοδηγεί. Μελετώντας το μπορείς να αποφύγεις παγίδες και λάθη. Καλές γιορτές! Και εννοείται καλή όρεξη! Για τα μελομακάρονα κι όλα τα καλούδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συμφωνώ μαζί σου Κάνθαρε ! Και χαίρομαι που μοιράζεσαι αυτές τις σκέψεις σου, με άγγιξες.
    Σου εύχομαι να περάσεις αυτές τις μέρες με τους αγαπημένους σου, να δώσεις και να λάβεις δώρα αγάπης και όχι υποχρέωσης και να είσαι χαρούμενος!! Καλά Χριστούγεννα !!

    υγ.Καλά, σαν Νέα Υόρκη φαίνεται η Αθήνα του '60 με όλα τα λαμπιόνια και τις γυαλιστερές αυτοκινητάρες-κούρσες !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κάνθαρε, ή μάλλον Κωστή, για μια ακόμη φορά με εντυπωσιάζεις! Πάντοτε ευχάριστα!

    Σου έχω πει πολλές φορές ότι χαραμίζεσαι. Η πένα σου είναι παραπάνω από το να γράφεις ποδοσφαιρικές αναλύσεις και το έχεις αποδείξει ουκ ολίγες φορές. Το κείμενό σου είναι αυθεντικό και το κυριότερο είναι ότι καταφέρνεις να περάσεις αυτήν την γνησιότητα στον αναγνώστη. Τουλάχιστον εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι.

    Δεν μπορώ να ξέρω πως νοιώθουν οι υπόλοιποι αναγνώστες σου, αλλά πραγματικά κάθε φορά που γράφεις για τέτοια θέματα με ταρακουνάς. Κι όλα αυτά από έναν άνθρωπο που ουσιαστικά δεν γνωρίζω προσωπικά! Κι όμως τον εκτιμώ. Αυτοί που σε γνωρίζουν πρέπει να είναι πολύ τυχεροί, φίλε μου.

    Σου εύχομαι τα καλύτερα, Κωστή! Καλά Χριστούγεννα κι ό,τι ποθείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το τραγούδι «Last Christmas» μου θυμίζει κάθε φορά το παλιό ανέκδοτο:

    Last Christmas I gave you my heart,
    αλλά φέτος θα πάρεις τ' rxιδια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Στο απαντητικό σχόλιό σου υπογράφω σε ότι λες..
    ετσι είναι φίλε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φίλε και συνονόματε με βρίσκεις σύμφωνο,
    οριζοντίως και καθέτως...

    Εκτός από τα συνήθη Χρόνια Πολλά & Καλές Γιορτές,
    θα σου αφήσω κι ένα τραγούδι των Moody Blues - The Spirit of Christmas το οποίο πιστεύω θα ήταν το soundtrack για την ανάρτησή σου...
    http://youtu.be/5yXKC8aENLk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Peps, καλά Χριστούγεννα!

    Lyriel B, εγώ σε/σας ευχαριστώ που με διαβάζετε. Που μπαίνεις/μπαίνετε στον κόπο να σχολιάσετε. Είναι μεγάλη μου τιμή. Εύχομαι τα καλύτερα. Κι όπως σου έχω γράψει στο μπλογκ σου, είναι φοβερό συναίσθημα να εύχεσαι σε κάποιον που δεν ξέρεις καλά Χριστούγεννα και να το εννοείς με όλη σου την καρδιά!

    Νίκο, σε ευχαριστώ ειλικρινά για τα λόγια σου. Αποτελούν μεγάλο κομπλιμάν! Ο σκοπός του άρθρου είναι να προβληματιστεί ο αναγνώστης. Να τον αγγίξει το κείμενο. Όπως άγγιξε την Lyriel και σένα. Αν πραγματικά το πέτυχα αυτό, τότε αποστολή εξετελέσθη! Τέλος, δεν ξέρω αν οι φίλοι μου νοιώθουν τυχεροί που με γνωρίζουν. Δεν μπορώ να το πω εγώ αυτό. Αν κάποιος με γνωρίζει προσωπικά και διαβάζει το μπλογκ, ας εκφράσει, αν επιθυμεί, ανοιχτά την γνώμη του. Εγώ, πάντως, νοιώθω πολύ τυχερός για τους φίλους μου. Μηδενός εξαιρουμένου.

    Υπουργέ, τα πήρα. Όχι τα δικά σου. Άλλος (/η) μου τα έδωσε.

    Φούλη, εγώ κι εσύ τα βλέπουμε έτσι, αλλά -δυστυχώς!- δεν το αντιλαμβάνονται όλοι. Και νταξ, αυτό είναι θεμιτό. Όμως, μην με μειώνεις έτσι, ρε γμτ, για δώρα που (σου) πρόσφερα με την καρδιά μου. Μεγάλη πίκρα.

    Αστραπή, ευχαριστώ πολύ για το κομμάτι! Πολύ όμορφο! Να είσαι καλά, φίλε μου!

    Να έχετε ένα τέλειο βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χρόνια ολλά σε όλους!

    Lio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Προσπαθώντας να μείνω πιστός στο κλίμα της ανάρτησης και των ημερών, αν κι όλα αυτά βρίσκονται σε άκρα αντίθεση με την αισθητική και την ηθική μου, αφιερώνω "χριστουγεννιάτικο" τραγούδι των υπέρτατων Lordian Guard (οι φίλοι των Warlord ξέρουν)....

    In Peace He Comes Again
    Lordian Guard -s/t (1995)

    Do you hear that special feeling in the air,
    A time of peace on earth, a chance to share.
    And the year has walked into our thoughts of yesterday,
    We find a way of giving, we find the path of care.

    It's Christmas time again,
    Our Christ is born again.

    When we clear away the sadness of reality,
    We find that Christmas time is near.
    When we hark to children's carols in the winter breeze.
    The candle in our hearts, it burns with
    love, it glows with cheer.

    It's Christmas time again,
    Our Christ is born again.
    Joy to all the earth and good will towards men,
    Christ the Lord . . . In Peace He Comes Again.

    When the season passes by will we remember Him,
    Or wait until December comes again.
    When we tear away the gift of curiosity,
    Forever may we seal inside our hearts the noble tree.

    It's Christmas time again,
    Our Christ is born again.
    Joy to all the earth and good will towards men,
    Christ the Lord . . . In Peace He Comes Again.

    It's Christmas time again,
    To give to share with friends.

    http://www.youtube.com/watch?v=HdoqeQ44Ddw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Με βρίσκεις σύμφωνη απο την αυτοκριτική εως τα δώρα αλλά και τα τραγούδια !!!! Και αν η λέξη αυτοκριτική φοβίζει κάποιους ας κοιτάξουν στον καθρέφτη με μιά πιο...αντικειμενική ματιά το είδωλό τους...νομίζω πως είναι το πρώτο βήμα προς την αυτοκριτική.
    Να σου ευχηθώ , Χρόνια Πόλλά,οτι επιθυμεί η ψυχή σου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Lio, χρόνια πολλά! Καλές γιορτές σε όλον τον κόσμο! Ακόμα και στους εχθρούς μας, ακόμα και σε αυτούς που μας πίκραναν! Σε όλους!

    Μπαλαντέρ, ''The candle in our hearts, it burns with love, it glows with cheer''. Τέλος!

    Astazzia, δεν νομίζω ότι μόνο την φοβούνται. Την υποτιμούν. Την απαξιούν. Την θεωρούν περιττή και ασήμαντη. Να ήξεραν πόσο λάθος κάνουν! Καλές γιορτές να έχεις!

    Χρόνια πολλά σε όλους! Να φάμε καλά, να περάσουμε καλά και να είμαστε σωστοί άνθρωποι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Χρόνια Πολλά,με Υγεία και Αγάπη!

    Καλή Χρονιά!

    ΥΓ.Αν κάποτε βρεθεις στα Τρικαλα και δειχνει Αρη στην ΤV,πηγαινεις στην καφετερία JOY,πίσω απ'τον ΟΤΕ,εκει βρισκεις μια παρεα δεκαπέντε συναρειανων,που εχουν αγκαζαρει μονιμως την τηλεόραση της καφετερίας και κανουνε κιτρινη κερκιδα!Ωραια φάση,σου λεω:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλέ μου Κωστή σε απόλαυσα για άλλη μια φορά και χαίρομαι πολύ που υπάρχουν άνθρωποι σαν και εσένα που το blog τους αποτελεί κατάθεση ψυχής και όχι αναδημοσιεύματα...
    Σε καταλαβαίνω και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
    Μόνο που....υπάρχουν ξέρεις και αυτοί που ενώ μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν την αυτοκριτική τους,μόλις περάσει το διάστημα των εορτών,φορούν και πάλι την παλία τους ''μάσκα'' και επανέρχοντε με απίστευτη ευκολία στις παλιές ''καλές'' συμπεριφορές....
    Ξυπνάει αναμνήσεις και πονάει το θεματάκι σου και πάλι......
    Καλές γιορτές σε εσένα και τους αναγνώστες σου με υγεία πάνω απ όλα και για τα άλλα τι να ευχηθώ;;
    Πάλι θα ελπίζουμε σε μια έστω και μικρή αλλαγή (συμπεριφοράς)και πάλι θα μένουμε με την πίκρα..Εμείς να είμαστε καλά.
    Καλή Χρονιά φιλέ μου να είσαι πάντα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Γεια σου, Vad! Αγάπη και υγεία νομίζω ότι είναι τα πιο σημαντικά πράγματα. Μακράν! Χρόνια πολλά! Όλες οι καφετέριες είναι κίτρινες!

    Αγαπητή Άννα, συμφωνώ ότι με το πέρας των γιορτών επαναφέρουμε το εσωτερικό μας στάτους κβο. Για αυτό γράφω ότι μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει να θεμελιώνεται όλες τις εποχές του χρόνου. Προσωπικά περιμένω -και θα εξακολουθώ να περιμένω- με λαχτάρα αυτές τις μικρές αλλαγές συμπεριφοράς. Αυτές τις μικρές βελτιώσεις. Τις μικρές αναβαθμίσεις. Πρωτίστως στον εαυτό μου και κατόπιν στους υπολοίπους. Μακάρι η παρούσα ανάρτηση να προβλημάτισε τους αναγνώστες και να τους παρακινήσει στην αυτοκριτική. Εύχομαι ό,τι καλύτερο! Χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. χαιρομαι που σε βρήκα, ωραιο μπλογκ! με προβλημάτισε η αναρτηση σου και συμφνωνω, αφηνω τις ευχες μου για μια καλύτερη χρονια , να γινουμε καλυτεροι ρε φιλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τελικά όλοι κάτι παθαίνουμε αυτές τις μέρες! Πολύ όμορφο Κάνθαρε!

    Καλή χρονιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Άσωτε, καλώς με βρήκες! Χαίρομαι που σε προβλημάτισε! Μακάρι να γίνουμε πιο ποιοτικοί. Χρόνια πολλά!

    Λεύκη, πραγματικά κάτι παθαίνουμε. Όχι όλοι, βέβαια: υπάρχουν αρκετοί αναίσθητοι και ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Τέλος πάντων. Υγεία και ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...