Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Ψυχραιμία και αισιοδοξία

Το 2012 ξεκίνησε μάλλον μουδιασμένα και ίσως μελαγχολικά. Αλλά σίγουρα αδιάφορα. Τουλάχιστον είχα θέσει έναν σκοπό, τον οποίο εκπλήρωσα με απόλυτη επιτυχία, και υπήρξε ένας φλογερός οργασμός δημιουργίας. Οι πρώτοι πέντε μήνες, λοιπόν, αφιερώθηκαν σε αυτόν τον σκοπό. Κι άμα αφιερώνομαι σε κάτι, ή κάποιον, το κάνω καλά. Αν κι όταν εμπλέκεται έτερη φυσική παρουσία, η κατάσταση δεν εξαρτάται αποκλειστικά από μένα: ο κάθε άνθρωπος υποτάσσεται στη δική του ιδιοσυγκρασία, υπακούει τη δική του ψυχοσύνθεση και λειτουργεί βάσει της δικής του κοσμοθεωρίας. 


Κατόπιν, με επισκέφθηκε το καλοκαίρι. Ο Ιούνιος κι ο Ιούλιος πέρασαν ιδιαίτερα ξένοιαστα, νηφάλια και ψύχραιμα -κρατήστε την λέξη ''ψύχραιμα'': θα μας χρειαστεί αργότερα. Κι αυτό, λόγω της εσωτερικής απελευθέρωσης που προήλθε από την επίτευξη του σκοπού που αναφέρω παραπάνω. Η απογείωση, όμως, ήρθε τον Αύγουστο. Πέρασα τέλεια! Ανεπανάληπτα! Καταπληκτικά! Δεν ξέρω πως αλλιώς μπορώ να το εκφράσω. Οι καλύτερές μου διακοπές. Μακράν! Πέντε γαμάτα άτομα συγκρότησαν μια κορυφαία παρέα που σφυρηλατήθηκε στο γέλιο, στη διασκέδαση, στο παιχνίδι, στη θάλασσα και στο φαγητό. Και να σκεφτεί κανείς ότι, πριν φύγουμε, δεν ήμουν απόλυτα σίγουρος για την επιτυχία του εγχειρήματος -μα, πόσο λάθος έκανα! Η περίοδος που πέρασα σε Σύρο, Μύτικα και Σπάρτη έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη μέσα στο μυαλό μου -το ίδιο, αν και για διαφορετικό λόγο, και οι διακοπές στην Κομοτηνή και στην Χαλκιδική, όπου πήγα με διαφορετική συντροφιά. Σαν να πήρε κάποιος ένα κατσαβίδι και να μου βίδωσε αυτές τις μαγικές εικόνες στο μυαλό. Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, και χωρίς ίχνος αδικίας και υποτίμισης προς την υπέροχη παρέα, η απογείωση οφείλεται, εν πολλοίς, σε ένα συγκεκριμένο άτομο. Πραγματικά πανέμορφα συναισθήματα. Ευχάριστα. Ισχυρά. Τέλος πάντων.

Συνεχίζουμε. Ο Σεπτέμβριος κι ο Οκτώβριος μου δημιούργησαν, αν και αισθανόμουν σαν Ολύμπιος Θεός, άγχος και πίεση. Κι αυτό, διότι ανέμενα με αγωνία και λαχτάρα να δω τι θα γίνει με τη δουλειά. Θα με προσλάβουν; Δεν θα με προσλάβουν; Κι αν με προσλάβουν, πού θα με στείλουν; Πραγματικά ψυχοφθόρα διαδικασία. Και οι αλήτες να μας πηγαίνουν από βδομάδα σε βδομάδα κι εμείς να μην ξέρουμε τι να κάνουμε. Έπεσε τρελό παπατζιλίκι. Γαμώ το κέρατό τους. Ο Κάνθαρος, πάντως, παρά το έντονο άγχος του, (παρ)έμενε ψύχραιμος -η ψυχραιμία αποτελεί μια σημαντική πτυχή του χαρακτήρα μου. Η διατήρηση του αυτοελέγχου σε κρίσιμες στιγμές, συνιστά, θεωρώ, μεγάλο προσόν. Η αντιμετώπιση μιας δύσκολης/έκρυθμης/ψυχοφθόρας κατάστασης με τη λογική και την υπομονή, χωρίς ακραία συναισθήματα πανικού, άγχους και θυμού, αποτελεί τον καλύτερο σύμβουλο. Προσοχή, όμως: το γεγονός ότι παραμένω, ή δείχνω, ψύχραιμος και δεν αντιδρώ υπό καθεστώς τρέλας, δεν σημαίνει ότι δεν με νοιάζει, δεν με απασχολεί ή δεν με ενδιαφέρει κάτι. Ούτε ότι δεν προγραμματίζω το μέλλον και δεν κανονίζω τις επόμενες κινήσεις μου. Αλίμονο! Τι έπρεπε να κάνω, δηλαδή; Να φωνάζω και να οδύρομαι ή να πανικοβάλλομαι και να γκρινιάζω; Κι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να το αντιληφθεί κάποιος που έχει συνηθίσει να είναι νευρικός, γκρινιάρης και αγχώδης. Βλέπετε, καλώς ή κακώς, η ψυχραιμία -και η υπομονή: άκρως υποτιμημένη αρετή- δεν επιβάλλεται ή μαθαίνεται: κάποιοι την έχουν, κάποιοι δεν την έχουν. Και συνήθως, ένας άνθρωπος που δεν την έχει, ερμηνεύει την ψυχραιμία του άλλου σαν αδιαφορία, οκνηρία, αδράνεια, απάθεια, αμέλεια, αεργία (!!!) κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Πραγματικά πρόκειται για άκρως επιφανειακή, βιαστική, σκληρή και άδικη κριτική -δυστυχώς, προς μεγάλη μου λύπη, πίκρα και στενοχώρια δεν αποτέλεσα εξαίρεση του κανόνα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να γράψω κάτι άλλο επ' αυτού -αν και θα μπορούσα να γράψω πολλά.

Ο Νοέμβριος, λοιπόν, με βρήκε πάρα πολύ πεσμένο -αλλά πάντοτε ειλικρινή και αυθεντικό απέναντι στους άλλους και, κυρίως, στον εαυτό μου. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τον Δεκέμβριο: το μυαλό μου βασανίζεται συνεχώς από αναπάντητα ερωτήματα και βομβαρδίζεται ασύστολα από έντονους προβληματισμούς. Κι ο χρόνος δείχνει να τελειώνει όπως άρχισε: μουδιασμένα και μελαγχολικά. Η ψυχραιμία, πάντως, παραμένει. Το ίδιο και η αισιοδοξία. Σε όλα τα επίπεδα. Να έχουμε, λοιπόν, μια καλή, ψύχραιμη και αισιόδοξη χρονιά! Σας το εύχομαι ολόψυχα!

Υ.Γ.1 Η  ανάρτηση γράφτηκε αυθόρμητα.

Υ.Γ.2 Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος! Μα, φυσικά από τους καταπληκτικούς Abba!

37 σχόλια:

  1. Τα είπες, τα έβγαλες από μέσα σου, ξεθύμανες...

    Καλή χρονιά αδερφέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχομαι ο νέος χρόνος να φέρει ότι δεν έφερε ο προηγούμενος,και να περάσεις τις καλύτερες διακοπές,γιατί απ ότι είδα αυτό σου έμεινε απο τον παλιό έντονα..
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με
    Υγεία,Χαρά,Ευτυχία,Δημιουργικότητα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σου εύχομαι Καλή Πρωτοχρονιά και ο καινούριος χρόνος να σου φέρει ό,τι επιθυμείς και κυρίως την πολυπόθητη παραμονή.

    Και επειδή θα είναι βαρετά να είσαι ο μόνος κιτρινόμαυρος μέσα στη Σούπερ Κλίκα, ε, ας παραμείνει και η ΑΕΚ για να σου κάνει παρέα :-)

    Ο καινούριος χρόνος να μας λυπηθεί αδερφέ... Καλή Χρονιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πες τα πικραμένε μου αδερφέ, αμήν, να γελάσει και εμάς το χειλάκι που δεν το βλεπω..

      Διαγραφή
  4. εύχομαι το νέο έτος να φέρει υγεία πάνω από όλα και γιατί όχι όμορφες μουσικές όπως αυτές των ΑΒΒΑ. καλό σου βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διάβασα κάπου Χαρούμενο κι ευτυχισμένο το...2014!!!
    Το 2013 ας το προσπεράσουμε καλύτερα :)

    Επειδή όμως δεν το βλέπω θα συμφωνήσω μαζί σου.
    Ψυχραιμία, αισιοδοξία και καλή δύναμη σε όλους μας!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγω λεω γενικα να παιξουμε το τοπι που ξερουμε! Σαφως και η ψυχραιμια ειναι μεγαλη αρετη οπως και η αισιοδοξια. Η καταστασεις που ζουμε ή θα ζησουμε αλλοι σε μεγαλη και αλλη σε μικρη κλιμακα θα ειναι δυσκολες οποτε αν δεν την παλεψουμε τωρα, δεν θα καταφερουμε τιποτα.

    Ευχομαι καθε ευτυχια στη νεα χρονια και δημιουργικη πορεια σε προσωπικο και μη επιπεδο, υγεια πανω απ' ολα και τα αλλα παλευονται! Το ιππικο δεν κωλωνει αλλωστε! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η γαλήνη κι η ψυχραιμία είναι μεγάλες αρετές...Δυστυχώς,δεν τις έχουν πολλοί άνθρωποι.
    Όσο για τα ερωτήματα που σε ταλανίζουν,θέσε στον εαυτό σου το ερώτημα: «Θα έχει σημασία σ' ένα χρόνο από τώρα;».Αν ναι κι εφόσον είναι στο χέρι σου,πάλεψε!

    Με το καλό η νέα χρονιά,να σου φέρει υγεία,αγάπη κι ό,τι μα ό,τι ποθεί η ψυχή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτές οι γιορτές γιατί πάντα σε κάνουν να σκεφτείς και να βασανιστέις με ερωτήματα που όλη την υπόλοιπη χρονιά δεν έδινες σημασία;

    Άντε καλή χρονιά να έχουμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχη Ανασκόπηση!
    Κράτα τα καλά, ξέχνα άγχη και σκοτούρες και να έχεις ένα υπέροχο 2013!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. συνονόματε να είσαι δυνατός και να γελάς
    μην αφήνεις κανέναν να μπει στην ζωή σου και να σου ρημάξει την ψυχολογία διότι εμείς αφήνουμε τους αδύνατους να αισθάνονται και να νιώθουν δυνατοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συγκινήθηκα βρε....
    Αλήθεια έγιναν τέτοια πράγματα τον Αύγουστο και εγώ δεν π'ηρα χαμπάρι;; Αν κατάλαβα καλά δηλαδή από το λινκ.. Μπράβο, δε φαντάζεσαι πόσο χάρηκα.
    Τί να σου ευχηθώ τότε για το 2013; Να είναι το ίδιο όμορφο αλλά σε όλους τους τομείς.

    υ.γ. Ναι, η υπομονή είναι μεγάλο προσόν. Το παραδέχεται εδώ κάποιος που δεν τη διαθέτει. Και ναι, κάποιες φορές μοιάζει με αδιαφορία αλλά δεν είναι πάντα. Όπως θέλω να πιστεύω οτι η δική μου έλλειψη υπομονής δεν ερμηνεύεται πάντα ως απερισκεψία γιατί δεν είναι απαραίτητα τέτοια. Δεν ξέρω αν είναι κάτι που το έχεις ή όχι ή αν καλλιεργείται. Ίσως πάλι να έχουμε υπομονή σε κάποια θέματα και σε άλλα καθόλου. Όπως είμαστε είμαστε και πάμε προς το καλύτερο όσο μπορούμε.

    Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχ, αυτό το άγχος... Εύχομαι να κρατήσεις την ψυχραιμία κι αισιοδοξία σου και το 2013 να είναι ολόκληρο σα το καλοκαίρι σου! Να πάνε όλα καλά εύχομαι και καλή χρονιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μου άρεσε ο αυθόρμητος απολογισμός της χρονιάς σου :) Kαλή χρονιά,με αγάπη και υγεία πάνω από όλα ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κάνθαρε
    και το 2013 όλα να γίνουν όπως τα θέλεις.
    Καλή χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να τα πούμε;:)

    http://www.youtube.com/watch?v=l44UIqeQ18E

    Καλή Χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κάνθαρε, υποβάλλω τα σέβη μου! Σου εύχομαι μια τέλεια χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλή χρονιά Κωστή, όλα θα πάνε 'διαφορετικά' και γιατί όχι καλύτερα-πάντα κάτι αλλάζει απο χρονιά σε χρονιά και ας λέμε συχνά τα ίδια και τα ίδια ότι μας συμβαίνουν...νιώθουμε έτσι ακριβώς επειδή δεν αφήνουμε να μας συμβούν διαφορετικά πράγματα.Δεν είναι θέμα χρημάτων ή δουλειάς
    (όχι πως δεν παίζουν τον ρόλο τους)είναι τρόπος σκέψης,άλλωστε έρευνες έχουν δείξει πως άνθρωποι ΄'μιζεροι' που κέρδισαν χρήματα μετά του πρώτους 6 μήνες ξανακύλησαν στην μιζέρια τους- αντίθετα βαριά άρρωστοι 'θετικοί' άνθρωποι μετά τους πρώτους 6 μήνες ξαναβρήκαν τον ευατό τους.Όλα είναι τρόπος αντίληψης και σκέψης και μην ξεχνάμε την 'συναίσθηση' κάτι που πρέπει να δουλέψουμε όλοι μας για να καταλάβουμε τους γύρω μας και να συνυπάρξουμε 'ομορφότερα' μαζί τους.Καλή χρονιά σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αισιοοδοξία και αγάπη Κάνθαρε!

    Καλή χρονιά γεμάτη κέφι και ζωντάνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύ απολογισμός πέφτει φέτος απ' όλους!

    Καλή χρονιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μπαλαντέρ, δεν ξεθύμανα ακριβώς, αλλά ελάχιστη σημασία έχει. Να είσαι καλά, γίγαντα!

    Φούλη, οι διακοπές ήταν όλα τα λεφτά! Τέλος! Δεν περιγράφω άλλο!

    Αετόπουλο, δεν με ενδιάφερει η παραμονή. Ακόμα και στην Ω' Εθνική θα ακολουθώ τον Άρη. Αντι να μας λυπηθεί ο καινούριος χρόνος, θα πρότεινα να λυπηθούμε τον εαυτό μας και να αρχίσουμε να φερόμαστε ως άνθρωποι!

    Μάλερ, οι Σουηδοί είναι μεγάλη μπάντα. Τι να λέμε τώρα; Τα πάντα όλα!

    Καπετάνιο, λευτεριά στο 2013!

    Μανόλο, όπως γράφω στο κείμενο, δεν αντιλαμβάνονται όλοι την ψυχραιμία ως αρετή. Κάποιοι την μεταφράζουν ως αδιαφορία. Το ίδιο ισχύει και με την υπομονή. Κάποιο την θεωρούν αδυναμία. Ακόμα και ανοχή. Έχουμε μπλέξει λίγο τα μπούτια μας. Καιρός να ξεδιαλύνουμε την κατάσταση μέσα στο μυαλό μας. Για το δικό μας καλό. Ας είναι, λοιπόν, το 2013 η επέλαση του ιππικού!

    Αγαπητή Κ. †, το να μην τις έχεις δεν είναι κακό. Ούτε αθέμιτο. Το να μην καταλαβαίνεις, όμως, ότι ορισμένοι άνθρωποι τις έχουν, τότε είναι κακό. Για ένα συγκεκριμένο ερώτημα το πάλεψα και έπεσα άδικα μαχόμενος.

    Tommy, αυτές οι μέρες κρύβουν μεγάλη δύναμη. Και πρέπει κανείς να είναι ολίγον ρεμάλι για να μην τον αγγίζουν. Τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι. Μακάρι να λειτουργούσαμε καθ' αυτό τον τρόπο περισσότερες μέρες τον χρόνο κι όχι μόνο τα Χριστούγεννα. Όλα θα ήταν πολύ καλύτερα!

    Παρτάλι, καλώς ή κακώς, τα κρατάμε όλα. Και συνεχίζουμε!

    Κωνσταντίνε, είσαι βασιλιάς. Μεγάλη κουβέντα. Θα μπορούσα να γράψω ολόκληρη ανάρτηση για αυτό που μόλις δήλωσες.

    AnD, το λινκ λέει την αλήθεια. Για μένα ακόμα την λέει. Για κάποιον άλλο, όχι. Αλλά, διάολε, δεν μπορώ να επιλέξω ποια ερωτεύομαι, ποια μου παίρνει το μυαλό και με ποια έχω αισθήματα! Όσο για την υπομονή, στην δική μου περίπτωση και στο δικό μου μυαλό, δεν μεταφράζεται ως αδιαφορία. Πάντοτε σκέφτομαι την κατάσταση, προσπαθώ να την ελέγξω και σχεδιάζω τις επόμενες κινήσεις μου. Δεν μπορώ να πανικοβληθώ. Δεν μου πάει. Τέλος, αν, εν τέλει, καλλιεργείται η υπομονή, η ψυχραιμία και η αισιοδοξία, τι περιμένουμε; Ας τα καλλιέργησουμε! Η μιζέρια δεν είναι όμορφο πράγμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Balanced girl, κι εγώ το εύχομαι! Αλλά να θυμόμαστε ότι οι δύσκολες καταστάσεις είναι αυτές που μας σφυρηλατούν. Αν δεν έχεις περάσει προσωπικές κρίσεις, δεν ξέρεις πως να χαρείς, να διασκεδάσεις και να εκτιμήσεις. Και για να μιλήσω με ποδοσφαιρικούς όρους: αν δεν ξέρεις να χάνεις, δεν ξέρεις να κερδίζεις.

    Παλιοκόριτσο, άρχισα να γράφω και τέλειωσα σε δέκα λεπτά. Δεν ξέρω αν υποδηλώνει οίστρο ή προχειρότητα, αλλά σίγουρα αποτελεί ένα αυθεντικό κείμενο. Αρεσουτάριστο.

    Ανέστη, ανταποδίδω τις ευχές!

    VAD, πείτε τα!

    Τα σέβη μου στον Νίκο!

    Γεια σου, Πέλα!

    Έλενα, είναι θέμα νοοτροπίας, αντίληψης, βιωμάτων, τρόπου σκέψης, προσδοκιών και τα συναφή. Και εννοείται ότι κάτι αλλάζει από χρονιά σε χρονιά! Και αλλάζει μέσω της συνέχειας του χρόνου. Μεγαλώνουμε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται! Κι όπως λέω, οι εποχές αλλάζουν επειδή αλλάζουν οι άνθρωποι. Εύχομαι να βελτιωθούμε όλοι μας προς το καλύτερο! Για να έρθουν και καλύτερες εποχές!

    Χαιρετώ τον συμπολεμιστή, Παβού! Πάντα με κέφι, ζωντάνια και αισιοδοξία!

    Πρόεδρε, προσωπικά απαγγέλνω σε αυτές τις μέρες μια γλυκιά κατηγορία ότι μας υποχρεώνουν να σκεφτόμαστε πιο ανθρώπινα. Και πολύ καλά κάνουν! Και μακάρι να αντιληφθούμε ότι μπορούμε να λειτουργούμε έτσι όλο τον χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χθες διασκέδασα -πραγματική διασκέδαση- μέχρι πρωίας. Σηκώθηκα, σημέρα, αργά το μεσημέρι, ή νωρίς το απόγευμα, και είχα δουλειές με φούντες! Ευτυχώς τα πρόλαβα όλα -έστω σχεδόν όλα! Μέχρι και τα γλυκά πρόλαβα να φτιάξω! Ελπίζω να βγήκαν καλά. Και σιγά σιγά ετοιμάζομαι για την αλλαγή. Δεν εννοώ νοητικά. Πρέπει να κάνω μπάνιο, να φορέσω τα ωραία ρουχαλάκια μου, να αρωματιστώ και να περάσω καλά!

    Εύχομαι σε όλους σας και σε κάθε έναν ξεχωριστά να έχετε μια θαυμάσια χρονιά σε παν επίπεδο! Και να είμαστε σωστοί και ευχάριστοι άνθρωποι! Να μην το ξεχνάμε αυτό. Οι πράξεις μας είναι αυτές που καθορίζουν το ύψος/βάθος της καλοσύνης μας.

    Εις το επανειδείν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. χρονια πολλα! καλη χρονια :)
    σου ευχομαι υγεια! καινουριες εμπειριες και πολλες ευτυχισμενες στιγμες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ὧ τυχερέ Κάνθαρε,
    ἀφοῦυ πάτησες τόν Μύτικα, τό 2012 σ΄ἔδωσε μιά ἀνεπανάληπτή ἐμπειρία.
    Μακάρι τό 2013 νά σοῦ δώσει ἰσάξιες σέ κάθε πτυχή τῆς ζωῆς σου. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τα σέβη μου στον Lio!

    Γεια σου, Kitchen Stories!

    Magia, Happy New Year!

    Μαρία, καινούριες εμπειρίες, ναι. Εξαρτάται πως το βλέπει ο καθένας. Ευτυχισμένες στιγμές, εννοείται!

    Cummulus, είχα περάσει πολύ όμορφα στον Μύτικα. Ήσυχα, λιτά και με πολύ καλή παρέα! Εξαίσιος πρόπομπος για Σπάρτη!

    Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Η ψυχραιμία είναι αρετή που σπάνια τη βρίσκεις,και δε μιλώ για την αληθινή αναισθησία, αυτή είναι και πολλές φορές συγκαλυμένη. Εύχομαι η καινούρια χρονιά να σου φέρει ότι επιθυμείς στη ζωή σου, να φέρει μπόλικες από τις όμορφες ανεπανάληπτες στιγμές και λιγότερες στιγμές άγχους και στεναχώριας.
    Καλή Χρονιά Κάνθαρε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Lyriel, συμφωνώ ότι η ψυχραιμία συνιστά μια δυσεύρετη αρετή. Το ίδιο και η υπομονή. Ίσως για αυτό δεν την αντιλαμβανόμαστε και, όταν την βρίσκουμε σε κάποιον, την μεταφράζουμε σαν κάτι άλλο και, συνήθως, αρνητικά. Ειδικά, όταν κάποιος βιάζεται να σε κρίνει, τότε δένει το γλυκό.

    Αντίθετα, η έλλειψη ψυχραιμίας και η έλλειψη υπομονής είναι αναγνωρίσιμα μεγέθη και πιο συνηθισμένα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε έτσι. Τέλος πάντων.

    Ανταποδίδω τις ευχές! Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ωραία η αυθόρμητη ανασκόπηση μιας χρονιάς, που μάλλον σου πήγε (σχετικά) καλά.
    Μακάρι το 2013 να είναι ακόμη καλύτερο.
    Καλή και δημιουργική χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πιγκουίνε, προφανώς υπήρχαν κι άλλα θέματα που με ταλαιπώρησαν. Το (σχετικά) καλή δεν μπορώ να το κρίνω ούτε εγώ που το βίωσα! Ό,τι γράφω, όμως, είναι αυθόρμητο. Πραγματικό σκέφτομαι και γράφω. Όσο για το 2012 ξεκίνησε μελαγχολικά. Στη συνέχεια χαλαρά, ενώ αργότερα ήρθε η απογείωση του καλοκαιριού (Αύγουστος). Και τελείωσε όπως άρχισε: μελαγχολικά. Μακάρι το 2013 να είναι καλύτερο για όλους. Και εμείς καλύτεροι για το 2013.

    Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Να ευχηθώ,αυτή η χρονιά να σου αφήσει όμορφες αναμνήσεις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Για να ζήσεις με ψυχραιμία/αξιοπρέπεια/δημιουργία/δύναμη, η οτι άλλο μπορεί να θεωρεί κανεις απαράιτητο, πρώτη προϋπόθεση είναι να... ζήσεις. Γι αυτό το να ευχηθώ Καλή Υγεία, είναι το στανταρ για κάθε χρονιά, και κάθε περίσταση.

    "Αισιοδοξία" και "αισιοδοξία" διαβάζω παντού. Το πρόβλημα είναι οτι μόνο διαβάζω/ακούω, γι αυτό εως και με εκνευρίζει η λεξη.
    Η αισιοδοξία είναι μια έννοια παρεξηγημένη, σαχλοποιημένη, και θεοποιημένη στις μέρες μας. Οι περισσότεροι την επικαλούνται για να κρύψουν τη μιζέρια τους, αλλά και την ευθύνη τους για αυτην, πίσω απο το ηλίθιο πρότυπο του "Don't worry, be happy"
    Η απαισιοδοξία δεν είναι ο... σατανάς. Είναι το σύμπτωμα της ασθένειας, οχι η ασθένεια η ίδια.
    Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αισιοδοξία είναι η δύσκολη. Αυτή που θα δημιουργήσεις εσύ για τον εαυτό σου, και ότι άλλο εξαρτάται απο εσένα.

    Εγω αισιοδοξώ (άσχετα με το αν δεν συμφωνώ σέ όλες τις απόψεις, και σε όλο του στυλάκι σου) οτι θα συνεχίσεις να δείχνεις σκέπτικισμό σε όποιον σε διαβάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Άλεξ, αρχίζω να κουράζομαι με τους ανθρώπους που είναι μονίμως απαισιόδοξοι. Η απαισιοξία δεν είναι κάτι κακό ή παρεξηγήσιμο.

    Κι εγώ, ένας φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, αρκετές φορές κρίνω μια κατάσταση με απαισιόδοξη νότα, όταν θεωρώ ότι τα δεδομένα αυτό μου δείχνουν. Αλλά εδώ έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο. Στο άκρο της ανεξήγητης απαισιοδοξίας. Της ανυπέρβλητης μιζέριας. Της άκρατης καχυποψίας. Κι αυτό προσωπικά δεν το αντέχω.

    Όσο για την υγεία, είναι από τα πλέον πολυτιμότερα αγαθά. Κι όταν λέω υγεία, εννοώ σωματική και ψυχική. Αυτά, εξάλλου, είναι αλληλένδετα.

    Να είσαι καλά, φίλε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...