Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Οι δυο μονομάχοι του ρινγκ

Από τη μία πλευρά του ρινγκ έχουμε μια νεόπλουτη ομάδα που φημίζεται για το επιθετικό transition game. Η μετάβαση της μπάλας από τη φάση άμυνας στην επίθεση μπορεί να λάβει μέρος πολύ γρήγορα. Και στην επίθεση περιμένει ένας επιθετικός περιοχής με μεγάλη μύτη που, συχνά-πυκνά, βγαίνει έξω από αυτή για να πάρει αέρα. Δεν το κάνει για να ανοίξει διαδρόμους, μην μπερδεύεστε, αλλά για να πάρει την μπάλα στα πόδια του. Είναι, βλέπετε, φουλ ερωτευμένος με την στρογγυλή θεά σε βαθμό παρεξήγησης. Το ίδιο και με τις άστοχες δηλώσεις. Ας επιστρέψουμε, όμως, στα της άμυνας. Κάτω από τα δοκάρια κάθεται ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους τερματοφύλακες. Σωστά μαντέψατε: Ιταλός είναι. Αυτή η χώρα τηρεί μεγάλη παράδοση στους τερματοφύλακες. Μπροστά του στέκεται μια ιδιότυπη αμυντική γραμμή. Τα δυο σέντερ μπακ, ψηλά και δυνατά, δεν αστειεύονται: τρομάζουν μέχρι και τον τηλεθεατή. Αλλά στερούνται ταχύτητας, όταν τίθενται αντιμέτωποι με παίχτες που είναι γρήγοροι σε πόδια και, κυρίως, μυαλό. Τουλάχιστον τα δυο ακραία μπακ είναι επιθετικά και γρήγορα. Συχνά μετατρέπονται σε χαφ. Και από επιστροφές; Καταραμένη άμυνα! Πάλι καλά που υπάρχει ένας σκύλος στη μεσαία γραμμή και τρέχει για όλους. Και στην επίθεση; Μόνον αυτός ο περίεργος τύπος υπάρχει; Όχι, βέβαια. Αν έχεις παίχτες που αρέσκονται να τρέχουν στο ανοιχτό γήπεδο, τι κάνεις; Τι σόι κοντρολαρισμένο ποδόσφαιρο να παίξεις; Τους αλλάζεις το (επιθετικό) mentality ή τους αφήνεις να τρέχουν με την μπάλα; Τους καλουπώνεις και προσπαθείς να τους μετατρέψεις σε κάτι που δεν θα γίνουν ποτέ ή τους ενθαρρύνεις να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους; Εξάλλου, έχουμε πει ότι η σκοπιμότητα έχει πολλές μορφές και δεν είναι όλες καταδικαστέες.


Ας μην ξεχνάμε ότι από την άλλη πλευρά του ρινγκ κάθεται μια ομάδα που παίζει ποδόσφαιρο -έστω κι αν κάποιοι αδαείς το βαφτίζουν playstation ή συνώνυμο της βαρεμάρας: εκατέρωθεν υπερβολές. Και έχουμε πει, ουκ ολίγες φορές, ότι για να κερδίσεις μια ομάδα που παίζει ποδόσφαιρο, πρέπει να παίξεις κι εσύ ποδόσφαιρο. Όμως, για να το κάνεις αυτό, θα πρέπει να έχεις και την μπάλα στα πόδια σου. Αλλά, μισό λεπτό. Πώς θα συμβεί αυτό; Πώς θα τους πάρεις την μπάλα; Η συχνότητα αλλαγής στις πάσες αγγίζουν εκπληκτικά νούμερα. Υπερβολικά. Απλησίαστα. Και τι πάσες! Τριγωνάκια, διαγώνιες μπαλιές στο δεύτερο δοκάρι, κάθετο ποδόσφαιρο. Κι όλες, ή σχεδόν όλες, εφάπτονται με το χόρτο. Μέχρι και ο τερματοφύλακας παίζει με την μπάλα κάτω. Κι από ακρίβεια; Πυρηνικός αντιδραστήρας. Αν έχεις, λοιπόν, παίχτες που γουστάρουν να παίζουν σε λίγα τετραγωνικά και να φρενάρουν συνειδητά τον ρυθμό, τι κάνεις; Απλά τους θαυμάζεις. Μην ξεχνάμε ότι αυτό το σύνολο αποτελείται από σταρ που λάμπουν από αντισταριλίκι. Πώς αντιμετωπίζεις τέτοιους ανθρώπους; Πώς αντικρούεις κάποιον που προτιμά την απλότητα; Ποιο είναι το τρωτό τους σημείο; Ποια είναι η αδυναμία τους; Να αμύνεσαι πίσω από μπάλα και σέντρα, απαρνούμενος τη φύση σου, και να ελπίζεις ότι θα τους θέσεις έναν άλυτο τακτικό γρίφο; Μάλλον, όχι. Διότι, όσο δύσκολος κι αν είναι ο γρίφος, δεν παραμένει άλυτος για πάντα. Ο εκάστοτε αντίπαλος, βέβαια, μπορεί να ρισκάρει. Όμως, πιο πιθανό είναι, καθώς κυλάει ο χρόνος, να απογοητευτεί. Να πέσει θύμα αυτής της περίεργης, σχεδόν μαγικής αύρας και να μείνει από ψυχολογικές μπαταρίες. Εκτός αν βρεθεί αντίδοτο στην απρόβλεπτα προβλέψιμη επίθεσή τους και στη λυσσαλέα άμυνά τους. Κι αυτό σπάνια συμβαίνει.

Υ.Γ.1 Η Ρεάλ Μαδρίτης, αφού ξεπέρασε το δύσκολο εμπόδιο της Μάντσεστερ, έπεσε σε μια φαινομενικά εύκολη κλήρωση. Όμως, την Ρεάλ του Μουρίνιο πρέπει να την φοβάσαι στα εύκολα κι όχι στα δύσκολα. Στα παιχνίδια υψηλής επικινδυνότητας και έντασης θα εμποτιστεί η ομάδα με πάθος και σκοπιμότητα, ίσως και να τσαλακωθεί το προφίλ της, αλλά στα εύκολα πάντα εμφανίζεται η αλαζονεία και οι κενοί χώροι. Προς τέρψιν του αντιπάλου, φυσικά. Και οι διψασμένοι Τούρκοι, αν αντέξουν τη δεδομένη πίεση που θα τους ασκηθεί στο πρώτο μέρος, έχουν την ποιότητα να κάνουν τη ζημιά.

Υ.Γ.2 Έριξα μια ματιά στο αποτέλεσμα της Μπάγερν με το Αμβούργο. Γιατί; Διότι συνήθως οι ομάδες που παίζουν τσου λου, έχουν την τάση να αφαιρούνται κάπως από το πρωτάθλημα. Να χάνουν τη συγκέντρωσή τους και, κατ' επέκταση, να χάνουν βαθμούς. Ε, ήμουν περίεργος να δω αν πράγματι η Μπάγερν έχασε βαθμούς. Βλέπω, λοιπόν, το αποτέλεσμα και σκέφτηκα ότι δικαιώθηκα. Φευ! Έκανα λάθος στην ανάγνωση! Το ''9'' μου φάνηκε σαν ''0''! Κι αν κρίνω από τις δηλώσεις του Χάινκες, τι ίδιο λάθος έκανε κι αυτός. Ίσως διότι η Γιουβέντους δεν είναι Αμβούργο.

Υ.Γ.3 Για τον Άρη θα τα πούμε άλλη φορά. Σε μια ακόμη, φαντάζομαι, αυτονόητη ανάρτηση.

Υ.Γ.4 Πριν 29 ολόκληρα χρόνια, το 1984, κυκλοφόρησε το ένατο στούντιο άλμπουμ των Judas Priest, με τίτλο ''Defenders of the Faith''. Με μια λέξη: εξαιρετικό! Ας πάρουμε μια γεύση.

8 σχόλια:

  1. Χάρης

    Κάνθαρε, το ματσάκι ανάμεσα σε Paris Saint-Germain και Barcelona πιστεύω θα είναι παράσταση για έναν ρόλο. Για ποιό λόγο? Η P.S.G. είναι καινούρια ομάδα και όπως λες, πάσχει στο αμυντικό κομμάτι. Ούτε τα σέντερ μπακ είναι γρήγορα (είτε μιλάμε για τον Thiago Silva, είτε για τον Alex, είτε για τον Sakho), ούτε έχει χαφ-σκυλιά που να δαγκώνουν σαν λυσσασμένα, πέραν του Thiago Motta. Ομολογώ βέβαια ότι την ομάδα δεν την έχω δει παρά μόνο 1-2 φορές. Οι πιο επιθετικοί παίκτες της ομάδας (Ibrahimovic και σία) είναι πολύ καλοί, αλλά πιστεύω ότι η P.S.G. είναι ακόμα μια ασύνδετη ομάδα, και για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ο Ancelotti τούς έχει βάλει σε ιταλικά καλούπια, απ' ότι είδαμε στην ρεβάνς με την Valencia. Θέλει πολλά ψωμιά ακόμα η P.S.G. για να ψηλώσει στην Ευρώπη. Επίσης, δεν πιστεύω ότι ο Sirigu είναι όντως εκ των καλύτερων τερματοφυλάκων σήμερα στην Ευρώπη.

    Όσο για το έτερο ποδοσφαιρικό ζεύγος της βραδιάς, Bayern-Juventus, πιστεύω ότι θα είναι αμφίρροπο και στα δύο ματς. Αν και η έλλειψη σπουδαίου σκόρερ στους Τορινέζους πιστεύω ότι στο τέλος θα τους στοιχίσει. Ούτε ο Quagliarella με τα κουλά γκολάκια του, ούτε ο περιφερειακός Vucinic είναι σκόρερ. Μόνο ο Matri είναι σκόρερ, αλλά έχει άλλες αδυναμίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άψογη επιλογή τραγουδιού!!
    καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χάρη, όπως έχω μελετήσει το παιχνίδι μέσα στο μυαλό μου, η Παρί πρέπει να νοιώθει πολύ τυχερή που το πρώτο ματς γίνεται στην έδρα της. Ουσιαστικά της δημιουργεί μια χαλαρή υποχρέωση να βγει μπροστά, να πάρει μέτρα και να πατήσει περιοχή -αν και νομίζω ότι δεν συμφωνεί ο Αντσελότι. Θεωρώ ότι θα προσπαθήσει να πετύχει γκολ και η αλήθεια είναι ότι τα σκοράρισμα μπορεί να της το προσφέρουν πολλοί παίχτες. Αν το πρώτο ματς γινόταν στην Βαρκελώνη, θα μιλούσαμε για τελείως διαφορετικό παιχνίδι, όπου η Παρί θα είχε παντελώς διαφορετική φιλοσοφία - αλλά όχι η Μπάρτσα.

    Μια παρατήρηση πέρι άμυνας. Το πρόβλημα στην Παρί είναι η συνολική άμυνα, καθώς μαρκάρει μόνο ο Ματουιντί κι ο Μότα, ή ο Σαντόμ, ενώ τα ακραία μπακ τρέχουν και δεν φτάνουν. Στην επίθεση γίνεται σόου. Ο Σουηδός μυτόγκας, ο Παστόρε, ο Μενέζ και ο Μόουρα, ούτε τον κώλο τους δεν μαρκάρουν. Άντε να εξαιρέσω τον Λαβέτσι και τον Γκαμέιρο. Αντίθετα, στην Μπάρτσα το πρόβλημα είναι στην αμυντική γραμμή, αλλά δεν πρόκειται περί ποιοτικής ανεπάρκειας. Ουσιαστικά πρόκειται για παράλευρη απώλεια από το εφαρμοζόμενο σύστημα ή, για να το θέσω πληρέστερα, από την εφαρμοζόμενη διάταξη. Για αυτό χάνει και πολλές κεφαλιές μέσα στην περιοχή της. Όλη η δουλειά γίνεται για να κερδίσει περισσότερα κορμιά στην μεσαία γραμμή, ώστε να βγάζει παίχτες από πίσω. Για αυτό και με την Μίλαν είδαμε ένα 2-8-0 (!). Είναι προφανές ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες θυσίες σε συγκεκριμένες γραμμές.

    Για το έτερο ζεύγος δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη. Αλλά η Μπάγερν βρίσκεται σε διαολεμένη κατάσταση. Συμφωνώ, όμως, για τον επιθετικό που δεν έχει η Γιουβέντους. Νομίζω κι ο Κόντε είχε θίξει πρόσφατα το πρόβλημα.

    Άντε να δούμε λίγο μπάλα, γιατί τα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος ήταν το ένα χειρότερο από το άλλο. Μιλάμε για τραγική αγωνιστική. Τραγική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΠΟΣΤ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ!!
    http://stefanosmedia.blogspot.gr/2013/04/blog-post_1688.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου, ρε Στέφανε, τσίφτη και καραμπουζουκλή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...