Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Το σήμα κατατεθέν της παραπληροφόρησης

Κάποτε, τα χρόνια που η προπαγάνδα είχε μόλις αρχίσει να μετουσιώνεται σε επιστήμη, οι τρόποι επικοινωνίας ήταν ελάχιστοι και, το κυριότερο, πολύ αργοί. Τα νέα και οι ειδήσεις έσπευδαν βραδέως και αποκλειστικά προς τα αστικά κέντρα, αφού εκείνα ήταν οι πυρήνες των τότε κοινωνιών. Ορισμένες φορές, μάλιστα, δεν ταξίδευαν ποτέ, συχνά ως μέρος κάποιου τεχνάσματος που θα έφερνε τον ενδιαφερόμενο προ τετελεσμένου γεγονότος. Για παράδειγμα, την ώρα που γινόταν η Οκτωβριανή επανάσταση στην Πετρούπολη, ουδείς στην υπόλοιπη Ρωσία γνώριζε τι συμβαίνει. Ας μην ξεφύγουμε, όμως. Την σήμερον ημέραν, λοιπόν, την εποχή της άμεσης και πολυδιάστατης επικοινωνίας, είναι πολύ εύκολο να γίνουμε δέκτες νέων και ειδήσεων. Και είναι πολύ εύκολο, διότι υπάρχουν πολλαπλοί πομποί, οι οποίοι αναπαράγουν ένα γεγονός τόσες πολλές φορές που, από ένα σημείο και μετά, καθιστά αναπόφευκτη τη δημιουργία εκδοχών, φανταστικών και πραγματικών -κι όμως, ακόμα και τώρα ερχόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων: θυμηθείτε τις ύπουλες κινήσεις του Τζέφρυ περί Δ.Ν.Τ. Βρισκόμαστε, με άλλα λόγια, σε μια εποχή που η υπερπληροφόρηση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην παραπληροφόρηση.


Έχετε σκεφτεί γιατί αυτό συμβαίνει; Ποιο γενεσιουργό αίτιο ωθεί τον άνθρωπο σε μια τέτοια ενέργεια; Θεωρείται σαν αναπόφευκτο; Συμβαίνει κατά λάθος; Προκαλείται ως απροσδόκητη απόρροια της άγνοιας και της ημιμάθειας; Μήπως πρόκειται για εγγενή τυχοδιωκτισμό; Πολλά τα ερωτήματα. Και ιδιαίτερα σύνθετα. Αλλά οι αντίστοιχες απαντήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τον σκοπό του παρόντος άρθρου. Εξάλλου, νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε την αλήθεια. Εκτός, βέβαια, από εκείνους που αντιλαμβάνονται την αυτοκριτική σαν κολονοσκόπηση. Αλλά, βλέπετε, αυτή η ρουφιάνα η αλήθεια συνιστά ένα εκρηκτικό μείγμα. Και μόλις εκραγεί, μπορεί να τσούξει, αλλά γιατρεύει. Φυσικά, ο λαός -ή ο όχλος, ανάλογα πως το βλέπει κανείς- δεν ενδιαφέρεται για αλήθειες. Μπορεί να δηλώνει θιασώτης και υπέρμαχος, αλλά, σε πράξη και θεωρία, δεν ισχύει: η ανεξήγητη επιμονή στο χθες και η ατέρμονη αποφυγή της ατομικής ευθύνης το αποδεικνύουν -μα, ήθελα να ήξερα, δεν βαρεθήκαμε να βαυκαλιζόμαστε με αίολες υποσχέσεις; Ειδάλλως, δεν θα επιβράβευε, και μάλιστα με αξιοθαύμαστη συνέπεια, ακόμα και στην προσωπική του ζωή, το ψέμα. Έχουμε πει, εξάλλου, ότι ο λαός λατρεύει τα ψέμματα, το κουτσομπολιό και τις υπερβολές: λατρεύει την εξαπάτηση. Κι αυτό το μοτίβο δεν ξεκίνησε πρόσφατα. Κοτζάμ Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στηριζόταν στην υπερβολή: για αυτό εκφυλίστηκε. Και θα κολλήσουμε στην Ελλάδα του 2013; Όποια πτυχή της ζωής και να εξετάσεις απεικονίζει μια μορφή υπερβολής. Και έστω ότι αυτό είναι το χειρότερο. Το χείριστο είναι ότι δεν το καταλαβαίνουμε.

Και δεν το καταλαβαίνουμε, διότι δεν έχουμε τα απαιτούμενα εφόδια: οι νοητικές μας συμπληγάδες δεν μας το επιτρέπουν. Επομένως, πως θα αφυδατώσουμε τις δυσμενείς προβλέψεις; Πως θα εξαϋλώσουμε τις αμέτρητες πομφόλυγες; Ίσως ο Αλέξης Παπαχελάς είχε δίκιο, όταν έγραφε, πριν αρκετούς μήνες, ότι η μόνη ελπίδα σωτηρίας για αυτόν τον τόπο είναι τα αγέννητα παιδιά. Επειδή θα είναι αμόλυντα και μη προσβεβλημένα από την νοσηρή νοοτροπία που μας έχει καταβάλει. Πώς, όμως, τα αγέννητα παιδιά θα μπορέσουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων; Πώς θα αναπληρώσουν το κενό στην ηγεσία; Πώς θα μάθουν την ανυπέρβλητη αξία της περιβόητης ''λιτής αφθονίας''; Πώς θα καλλιεργήσουν την κρίση τους; Πώς θα ενισχύσουν τις ηθικές τους αντιστάσεις; Πώς θα συμβούν όλα αυτά, όταν εμείς, οι πρόγονοί τους, διαφημίζουμε, με την κυριολεξία της λέξης, την αφοσίωσή μας σε μια κατάσταση ανωριμότητας, ανειλικρίνειας και απόλυτης ευπιστίας ή άρνησης; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε. Διότι αυτό είναι το σήμα κατατεθέν του προσώπου που βλέπουμε στον καθρέφτη του σπιτιού μας.

Υ.Γ.1 Η Αλέκα Παπαρήγα αποτελεί παρελθόν από την αρχηγία του Κ.Κ.Ε -αν και παραμένει στην προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Δεν γνωρίζω τους λόγους απομάκρυνσή της, αν και συχνά άφηνε υπόνοιες ότι ''ουδείς αναντικατάστατος'', και δεν γνωρίζω από που κρατάει η σκούφια του νέου γενικού γραμματέα. Όμως, η αλήθεια είναι ότι θα μου λείψει. Από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω; Από το ενδυματολογικό της γούστο; Που εμφανιζόταν με γκρι φούστα και αθλητικά παπούτσια; Από το επιμελώς ατημέλητο μαλλάκι; Μέχρι κι ο Μάκης Ψωμιάδης πιο συχνά πάει κομμωτήριο. Από την ξύλινη γλώσσα που θύμιζε Β' Παγκόσμιο Πόλεμο; Προλεταριάτο και ιμπεριαλισμός, και έχει ο Θεός.  Από τη μονολιθική ιδεολογία του κόμματος; Που ανάθεμα αν έχει αναθεωρηθεί, από την εποχή του Λένιν και έπειτα, έστω και μια συνιστώσα από τα πιστεύω τους -οι κακές γλώσσες λένε ότι αν ένας κομμουνιστής ήταν κατατοπισμένος πάνω στον καπιταλισμό, δεν θα υπήρχαν κομμουνιστές. Αλλά, όπως είπα, θα μου λείψει. Ίσως διότι μου λείπουν οι ''Απαράδεκτοι''.





Υ.Γ.2 Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, με τα δάκρυα να πλημμυρίζουν τα τσακίρικα ματάκια του, δήλωσε: «Έχω γονατίσει οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά. Φτάνει πια, τι θέλετε από τον Ψωμιάδη!». Ναι, κλαίνε και οι Ζορό!

Υ.Γ.3 Για την άστοχη και προφανώς κατευθυνόμενη στοχοποίηση του Άρη, δεν έχω να πω τίποτα. Μην περιμένετε να γράψω μακροσκελές άρθρο. Δεν έχω διάθεση. Εξάλλου, τι να εξηγήσω; Πώς μπορώ να πείσω τους αιθεροβάμονες που αμφισβητούν τον ρεαλισμό, καταργούν τη λογική και θάβουν την αλήθεια; Τι επιχειρήματα μπορώ να χρησιμοποιήσω; Απλά να αναφέρω ότι με τόση λάσπη που έχει πέσει, δεν θα αργήσει η στιγμή που το σύστημα του Άρη -δεν εννοώ αποκλειστικά την Π.Α.Ε.- θα αντιδράσει εντόνως. Κι όχι απαραίτητα σωστά. Και την αρχή την έκαναν οι Σουπεράδες με ένα ανούσιο, άτιμο και χαζό κείμενο κατά της Α.Ε.Κ., μόνο και μόνο για να λάβουν την τραγικότατη αντίδραση της Ορίτζιναλ. Τέλος, είμαι ευτυχής που αυτός ο τόπος κυβερνάται από πολιτικούς, και δη αρχηγούς κομμάτων, που βάζουν πάνω από όλα και όλους το κοινό συμφέρον. Όπως ο Παναγιώτης Καμμένος, αυτός ο ευκλεής πατριώτης, που δήλωσε: «Δεν θα περάσει η εξαφάνιση της Α.Ε.Κ.». Αλλά έτσι πάει. Όπως στο σχολείο έχουμε τη βαθμοθηρία, έτσι και στον πολιτικό στίβο έχουμε την ψηφοθηρία.

Υ.Γ.4 Ήθελα να παρακολουθήσω τον αγώνα κυπέλλου ανάμεσα στον Π.Α.Ο.Κ. και στον Αστέρα, αλλά, εν τέλει, προτίμησα να πάω για τρέξιμο. Το σκορ, πάντως, διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον για το ποιος θα προκριθεί στον τελικό. Όσο για το κράξιμο των Π.Α.Ο.Κ.τσήδων κατά του Τσιώλη, δεν μου προξενεί έκπληξη. Αφού δεν μπορούν να ξεσπάσουν κατά του Δώνη, τα ακούει ο πρώην προπονητής του Άρη. Και για σοβαρό λόγο. Ότι έπαιξε, λένε, με αρκετές αλλαγές στο Χαριλάου. Λες κι ο Π.Α.Ο.Κ., ο οποίος αγωνίστηκε στην Λιβαδειά επίσης με αλλαγές, σκεφτόταν πως θα συντρίψει την αρμάδα του αδιάφορου Λεβαδειακού. Ποιος τελικός και κουραφέξαλα;

14 σχόλια:

  1. ΥΓ.2 Πανίκας,πάνε οι δόξες,τα μεγαλεια,το "γυαλι",πρωτη μουρη στα κανάλια,Αυτιάς,έτσι ειναι,Πανίκα,ελέπω σε:)
    ΥΓ3,μα φυσικά εσεις οι Αρειανοί της Αθήνας φταιτε,εσεις μπουκάρατε στο γήπεδο της ΑΕΚ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας ελπίζουμε αυτή η νοσηρή νοοτροπία να αλλάξει γρηγορότερα και να μην περιμένομε 30-40 χρόνια τα αγγένητα παιδιά μας να το κάνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. VAD, κάνεις λάθος. Δεν ήταν οι Αρειανοί της Αθήνας. Πέντε ολόκληρα πούλμαν κατέβηκαν από την Σαλονίκη, ήτοι 250 άτομα. Πιο πιθανό είναι να εισέβαλαν Αρειανοί από τον πλανήτη Άρη, πάρα Αρειανοί από την Σαλονίκη ή την Αθήνα. Όσο για τον Ψωμιάδη, μιλάμε για έναν άνθρωπο που μονοπωλούσε το ενδιαφέρον και τις ψήφους του κόσμου. Και κατέπεσε επειδή κλωνίστηκαν οι σχέσεις μεταξύ πολιτικών και ψηφοφόρων. Αυτή είναι η αλήθεια.

    Ευχαριστώ πολύ, Στέφανε! Η ανάρτηση ουσιαστικά πάτωσε, αλλά δεν πειράζει. Το αποτέλεσμα με ευχαριστεί τα μάλα.

    Παρτάλι, κι εγώ το ελπίζω. Να σου πω μια ιστορία. Όταν δίδασκα, είχα ορισμένα παιδιά που ήθελαν φάπες για να στρώσουν. Δεν μιλώ για κακούς μαθητές, περίεργες περιπτώσεις ή ταραχοποιούς, αλλά για κωλόπαιδα. Και για να είμαι πιο ακριβής, για κακούς ανθρώπους. Και, θυμάμαι, στην αρχή της καριέρας μου, αναρωτιόμουν πως γίνεται παιδιά ηλικίας 13, 14 και 15 χρονών να είναι τόσο κακοί χαρακτήρες. Μόλις γνώριζα τους γονείς αυτών των παιδιών, καταλάβαινα τα πάντα. Έτσι θέλουμε να καταντήσουμε κι εμείς; Έτσι θέλουμε να καταντήσουμε τα παιδιά μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο λαός καταλαβαίνει (όχι όλοι,βέβαια),απλώς αδιαφορεί για τους πάντες και τα πάντα. "Εφόσον εγώ έχω ακόμα το σπιτάκι μου,μια χαρά είμαι!". Κι αυτό είναι το τραγικότερο όλων,να περιμένεις δηλαδή να χτυπήσει ο κίνδυνος και τη δική σου πόρτα,για ν' αντιδράσεις,ενώ το προηγούμενο λεπτό ο γείτονάς σου ψόφαγε και δε σου καιγότανε καρφάκι. Η σήψη της κοινωνίας μας ξεκινά απ' την παιδεία,η οποία φυσικά δεν υφίσταται. Ξέρεις πότε θα πάψει να γίνεται αποδεκτή η παραπληροφόρηση; Όταν αποκτήσει ο λαός κριτική σκέψη. Κι αυτό θα γίνει όταν τα σχολεία πάψουν να βγάζουν "επιστήμονες" και "παπαγάλους" κι αρχίσουν να καλλιεργούν νοήμονες ανθρώπους,με ηθικές αρχές κι ιδανικά. Αλλά αυτό το σενάριο είναι μάλλον επιστημονική φαντασία... Η προπαγάνδα κι η παραπληροφόρηση είναι αναγκαίες σε κοινωνίες,δομημένες με ψέμα κι ανοησία. Να σου πω την αλήθειά μου,ώρες-ώρες πραγματικά αναρωτιέμαι τι διάολο θα κάνω εδώ πέρα,αλλά συνάμα λυπάμαι βαθιά για το ξεφτιλίκι της Ελλαδίτσας... Οι μελλοντικοί γονείς δεν αρκεί να περιμένουν την ανατροπή απ' τα αγέννητα παιδιά τους. Πρέπει οι ίδιοι να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας κοινωνίας,που θα τους επιτρέπει να ζουν αξιοπρεπώς. Ειδάλλως,τα παιδιά σας θα εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα δικά τους κ.ο.κ. Φαύλος κύκλος.

    Καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλημερα φιλε
    η πληροφορηση και η παραπληροφορηση ειναι αιωνιο θεμα....

    η ηττα των Ιταλων απο τους αυστριακους που στηριχτηκε στην ομαδικη παρακρουση των ιταλων φανταρων που στην φαντασια τους εβλεπαν νεα ανικητα οπλα... και υποχωρουσαν με πανικο και αλληλοσκοτωθηκαν στην μαχη του καπορετο.... και οδηγησε στην εθνικη αναγεννηση για να σβηστει η ντροπη οπου προχωρουσαν οι αυστριακοι γελωντας και απορωντας γιατι την κοπαναν οι ιταλοι....

    η η φοβερη ιστορια της κομμουνας του παρισιου οπου ο στρατιωτικος της ηγετης ξεψυχωντας ειπε να υπερασπιστουμε το σπιτι μας και την γειτονια μας... και ολοι νομιζαν οτι αν στησουν ενα οδοφραγμα στο στενο τους εκπληρωνουν τα καθηκοντα τους... και οι δολοφονοι χτυπαγαν καθε στενο δολοφονωντας 30.000 κομμουναρους... και οταν ελεγες οτι ελα στην κεντρικη λεωφορο να στησουμε οδοφραγμα σε ελεγαν πρακτορα ....

    αυτα ειναι γνωστα το θεμα ειναι αν υπαρχει ηγεσια που να ξεπερνα τα μερικα και να οδηγει στην νικη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν ξέρω τι λες μα η "Παπαρήγα" ήταν τέλεια!! χαλαλι και η αποχή από μουσική....
    καλο σκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κ. †, τι είναι χειρότερο; Να καταλαβαίνει και να μην πράττει το παραμικρό ή να μην καταλαβαίνει τίποτα; Αίνιγμα ολκής που με ταλαιπωρεί χρόνια. Με άλλα λόγια, η συνειδητή αποχή είναι χειρότερη της ασυνείδητης άγνοιας; Από εκεί και περα πρέπει να διαχωρίσουμε τις έννοιες ''παιδεία'' και ''εκπαίδευση''. Παιδεία μπορεί να υπάρχει και χωρίς εκπαίδευση. Η οικογένεια μπορεί να επιμεληθεί τα της παιδείας -προφανώς και το κράτος μέσω ποινών, ισονομίας και δικαιοσύνης, αλλά πρόκειται για μεταγενέστερο στάδιο. Αλλά για ποια οικογένεια μιλάμε; Εκφυλισμένος θεσμός. Φθαρμένος. Επομένως, η ερώτηση που προκύπτει είναι η εξής: μπορεί η τωρινή εκπαίδευση να αναπληρώσει την ανεπάρκεια της οικογένειας; Με βάση τις γνώσεις μου, τη γνώση μου και την εμπειρία μου, δηλώνω πως δεν μπορεί. Σε καμία των περιπτώσεων. Ας (επ)αναδιατυπώσω το ερώτημα: μπορεί μια σωστή εκπαίδευση να αναπληρώσει την ανεπάρκεια της οικογένειας; Ενδεχομένως, ναι.

    Akrat, πρόσεχε: στις μέρες μας, ενώ έχουμε μπροστά μας μεγάλη μερίδα των δεδομένων, προβαίνουμε σε λάθος επιλογές. Δεν σκεφτόμαστε. Δεν έχουμε καλλιεργήσει επαρκώς την κρίση μας. Αντίθετα, έχουμε γίνει λάτρεις της συνωμοσιολογίας και της παραφιλολογίας. Έχουμε γίνει μετρ στην λανθασμένη ερμηνεία των δεδομένων που μας παρέχει η υπερπληροφόρηση. Ίσως γιατί τα βλέπουμε όπως μας βολεύει. Θα μπορούσα να γράψω κάτι και για την ηγεσία που αναφέρεις σχετικά με την υπερπληροφόρηση. Όπως ότι μια ανεπαρκής ηγεσία είναι αυτή που μπορεί να προωθήσει την παραπληροφόρηση.

    Φούλη, ''η Παπαρήγα η καλή'' τα σπάει!

    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. σε σαιτ του ολυμπιακου εχουν αρχισει ΗΔΗ να αποκλειονται ατομα απο τα σχολια με το προσχημα του μπαχαλακη.
    βλεπεις κανουν κακο στην εικονα του ευτραφη προεδρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θέμη, δυστυχώς, και ασχέτως από τι συμβαίνει στον Ολυμπιακό και στον κάθε Ολυμπιακό, τέτοιες πρακτικές αποτελούν πάγιες τακτικές. Νομίζουν κάποιοι ότι έτσι προστατεύεται η ομάδα. Δεν είναι αυτό φασισμός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραίο ύφος, ωραίο λεξιλόγιο, ωραία ανάρτηση, και ωραίοι Απαράδεκτοι!

    Είσαι ωραίος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χάρης

    Φίλτατε Κάνθαρε, τα παρανοϊκά πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα στην Ελλάδα (που πολύ σωστά περιγράφεις ως "επιμονή στο χθες", δηλαδή το ανελέητο φάγωμα χρημάτων και την ανεμελιά) είναι τραγικά. Αφήνω στην απ' έξω το ότι ιδεολογίες πλέον δεν υπάρχουν (προσωπικά πιστεύω ότι πάλι καλά που πρακτικά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ιδεολογίες, τύπου κομμουνισμός, ναζισμός, εθνικισμός, αρειανισμός, φυλετισμός, κλπ). Καλώς ή κακώς, υπάρχει μόνο η πραγματικότητα, που λέει ότι ο πολίτης έχεις τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του, αλλά και τις ευθύνες του, που δεν εξαντλούνται μόνο όταν εμφανίζεται στην κάλπη κάθε 4 έτη. Όταν ο πολίτης ζητάει από πρώην Υπουργούς να "πληρώσουν", ζητάει δηλαδή να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα λάθη και τις λαμογιές. Ο ίδιος πολίτης, έστω ο κος Μήτσος από Κουκουβάουνες, θα επρεπε να αναλάβει την ευθύνη που έκανε τον Τσοχατζόπουλο βουλευτή και Υπουργό. Ωραίο είναι όταν ξεσκίζεις κάποιον, αλλά να φας εσύ το ξέσκισμα, "απαγορεύεται", δεν κάνει. Αυτοκριτική, μηδέν.

    Στην Ελλάδα, ο πολίτης είχε καταντήσει επαγγελματίας ψηφοφόρος. Να ψηφίζεις ΝΔ, ΚΚΕ ή ΠΑΣΟΚ για μια ζωή, ό,τι κι αν γίνει, όποιοι μαλάκες κι αν ήταν στην εξουσία. Φτάνει να βγει το Κόμμα "μας" πρώτο. Και μάλιστα η υποχρέωση αυτή να κληρονομείται από γενιά σε γενιά. Πόσοι από μας μας "ζήτησαν" οι πατεράδες μας να ψηφίσουμε κατά την οικογενειακή παράδοση, για να έχουμε μέσον για όποτε το χρειαστούμε? Είμαι σίγουρος ότι στην πλειοψηφία των Ελλήνων έτσι έγινε, όπως κι εμένα, αλλά επειδή πλέον είμαι 28 και όχι παιδάκι 18 ετών που το φοβερίζεις, ας πούμε ότι δεν μασάω.

    Όσο για τα αγέννητα παιδιά ότι είναι η ελπίδα του Έθνους, είναι αυταπάτη. Τα αγέννητα δεν θα έρθουν στον κόσμο όντας ενήλικες. Ούτε θα τα υιοθετήσει η Μέρκελ, να τα πάρει από την Ελλάδα και να τα επιστρέψει σε 30 χρόνια μεγαλωμένα. Θα πρέπει να τα εκπαιδεύσουν οι γονείς τους και η κοινωνία που τα περιβάλλει.

    Για την Παπαρήγα (και τον κάθε αρχηγό κόμματος), μην ξαφνιάζεσαι από την ρητορεία της, βγαλμένη από την Οκτωβριανή Επανάσταση στην Ρωσία πριν 100 χρόνια. Για προλεταριάτα, πλουσίους, πλέμπα, Ε.Ε., ΝΑΤΟ, Αμερικανούς, το δίκιο του εργάτη που είναι και νόμος, τα πάντα όλα. Είμαι σίγουρος ότι ούτε η ίδια δεν τα πιστεύει (το αποδεικνύει η κόρη της, που σπούδασε στο Αμερικάνικο Κολλέγιο στην Αθήνα, με το οποίο κατά τα άλλα δεν έχω πρόβλημα). Ο γ.γ. του ΚΚΕ παραδοσιακά πρέπει να παίξει τον ρόλο αυτό. Επαναλαμβάνω: τον ΡΟΛΟ. Και ο ρόλος συνίσταται στην μόνιμη καταγγελία των πλουσίων και του ΝΑΤΟ. Όπως ο κάθε Πάπας ή Αρχιεπίσκοπος αναλαμβάνει τον ρόλο αυτού που λέει στον όχλο "όχι αμβλώσεις", "όχι αμαρτίες", "αφήστε το κυνήγι των χρημάτων", αλλά οι "δικοί μας" να πηδάμε παιδάκια χωρίς να μας πάρουν χαμπάρι, να ανεβοκατεβάζουμε κυβερνήσεις, και να τα κονομάμε στην πλάτη των αφελών πιστών.

    Ότι ο Ζορό έχει γονατίσει κοινωνικά και πολιτικά το πιστεύω. Για το οικονομικό σκέλος δεν το πιστεύω με τίποτα!

    Για την κόντρα Άρης-ΑΕΚ, συμφωνώ 1000% με τους Super-άδες σε ό,τι γράψανε για την ΑΕΚ και την Original. Όταν ο άλλος διαδίδει ψέμματα (τα 5 πούλμαν Αρειανών από Θεσσαλονίκη που μπούκαραν στο ΟΑΚΑ για να τιμωρηθεί τάχα η ΑΕΚ) όχι από σύγχυση και απελπισία (όπου απλώς γελάς και δεν ασχολείσαι), αλλά με ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ, πρέπει να τον πατάς κάτω. Να τον ταπεινώνεις και να τον ισοπεδώνεις. Γιατί έτσι απλά είναι ο Κόσμος μας. Ξέρεις τί λένε για τον χωριάτη και το κρεβάτι. Τέλος πάντων, πρωτοβάθμια η ΑΕΚ σωστά τιμωρήθηκε με μηδενισμό και αφαίρεση βαθμών όπως ο Παναθηναϊκός πέρυσι. Αν την αθωώνανε ετσιθελικά, όλοι οι ενδιαφερόμενοι (Άρης, ΟΦΗ, Βέροια) θα κάνανε ένσταση βάσει αυτού του δεδικασμένου, ακόμα και στην FIFA. Επομένως, κάθε παρέμβαση υπέρ της ΑΕΚ ήταν απαγορευμένη. Και πέρα από όλα αυτά, ακόμα κι αν η ΑΕΚ δεν υποβιβαζόταν, το καλοκαίρι πώς θα βγει? Θα σκάσουν οι προσφυγές από διάφορους, όπου ο Γκερέιρο π.χ. προφανώς δεν πρόκειται να κάτσει στο τρελοκομείο και του χρόνου και θα την πουλέψει. Η ΑΕΚ, πάρτε το χαμπάρι, είτε αγωνιστικά είτε κυρίως οικονομικά, είναι χρεοκοπημένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χάρη, δεν είναι μόνο η επιμονή στο χθες. Είναι και η αποφυγή της ατομικής ευθύνης. Η οποία μπορεί να σχετίζεται με τη χρόνια εκλογή του Τσοχατζόπουλου στην εξουσία, τη ρύπανση του περιβάλλοντος, το διπλοπαρκάρισμα σε κεντρική λεωφόρο των Αθηνών, τη συμπεριφορά μας σε κάποιον φίλο ή γκόμενα και πάει λέγοντας. Αλλά εδώ δεν παραδεχόμαστε τα πιο απλά πράγματα, θα παραδεχτούμε τα κάπως πιο σύνθετα; Τέλος πάντων. Ο Έλληνας μπορεί να είναι θαυμάσιος πατριώτης, αλλά από πολίτης χρειάζεται ακόμα μεγάλη (νοητική) προσπάθεια. Για παράδειγμα, αντιμετωπίζει το κράτος ως προαιώνιο εχθρό, αν και η αλήθεια είναι ότι αυτός ο δυσκίνητος οργανισμός (μας) βάζει αρκετές τρικλοποδιές, θεωρεί ότι έχει μόνο δικαιώματα, παρά το γεγονός ότι αυτά πηγάζουν από τις υποχρεώσεις του, και άρχισε να κράζει και να γκρινιάζει μόλις κλωνίστηκαν οι σχέσεις πολιτικών - ψηφοφόρων.

    Στη δεύτερη παράγραφο περιγράφεις εύστοχα μια κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε και επιτρέπεται να το λέμε μεταξύ φίλων και συγγενών, αλλά απαγορεύεται να το αποκαλύπτουμε σε τρίτους. Το έχω ζήσει κι ο ίδιος.

    Τα αγέννητα τέκνα πρέπει πρώτα να αποκτήσουν παιδεία. Και την παιδεία την λαμβάνεις πρωτίστως από το οικογενειακό σου περιβάλλον. Αν δεν συμβεί αυτό στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, μετά κάνουμε μπαλώματα. Όμως, πώς απαιτούμε από τους γονείς να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους, όταν οι ίδιοι φέρονται σαν αδηφάγα όντα που ενδιαφέρονται μονάχα για το τώρα; Πώς θα μεταλαμπαδεύσεις αρχές και αξίες σε κάποιον, όταν τις στερείσαι εσύ ο ίδιος;

    Η αλήθεια είναι ότι η Παπαρήγα, και το ΚΚΕ, κράτησε μια συγκεκριμένη γραμμή. Με συνέπεια. Και είναι άκρως σεβαστό. Αλλά η πολιτική δεν είναι τραβώ μια ευθεία και επ' ουδενί δεν περεκλίνω της πορείας μου. Πρέπει να είσαι και διπλωμάτης, διορατικός, ευπροσαρμόστος. Κι ο Λένιν για εργάτες μιλούσε πριν 95 χρόνια. Ακόμα και τώρα για εργάτες μιλάνε. Λες μετά από 95 χρόνια να μιλάνε ακόμα για το δίκιο των εργατών; Δεν το ξέρω. Αλλά, τουλάχιστον όσο ασχολούμαι συνειδητά με την πολιτική, δεν θυμάμαι ποτέ την Αλέκα να αναθεώρησε κάποια άποψη ή να παραδέχτηκε κάποια ιστορική αλήθεια. Ίσως αυτό σημαίνει ότι έπαιξε πολύ καλά το ρόλο της.

    Ένας πολύ καλός μου φίλος από τη Σαλονίκη, για την κατάντια της χώρας πάντοτε μου έφερνε το ίδιο παράδειγμα. Μου έλεγε, ''είναι δυνατόν να ψηφίζει ο κόσμος τον Ψωμιάδη εδώ και τόσα χρόνια; Τόσο πυροβολημένοι είμαστε;'' Και έχει δίκιο. Και μακάρι να υπήρχε μόνο ένας Ψωμιάδης. Υπάρχουν πολλοί κλώνοι. Εμείς τους δημιουργήσαμε.

    Το πνεύμα της ανακοίνωσης των Σουπεράδων μπορεί να είναι σωστό, αλλά τρελαίνομαι όταν διαβάζω ανακοίνωση συνδέσμου που θυμίζει έκθεση μικρού παιδιού. Κι αν η ανακοίνωση του Άρη έχει και κάποιες σωστές πινελιές όσον αφορά τη λάσπη που πέφτει αφειδώς το τελευταίο διάστημα, η αντίστοιχη ανακοίνωση της ΑΕΚ είναι τραγικά τραγική, σε πνεύμα και ουσία. Και, επίσης, τρελαίνομαι όταν γράφουν οι Σουπέραδες το ''ΑΕΚ'' με μικρά γράμματα ή όταν γράφει η Ορίτζιναλ ''σιχαμερά ασπόνδυλα''. Λες κι αν εγώ γράψω ''αεκ'' ή ''παοκ'', θα μεγαλώσει το πουλί μου. Τέλος, τρελαίνομαι όταν διαβάζω δημοσιογράφους και οπαδούς του Άρη να γράφουν το Άρης ως ''ΑΡΗΣ''. Λες και είναι αρκτικόλεξο. Τέλος πάντων. Μπορεί να είμαι εγώ ο παράλογος.

    Πριν κλείσω, να συμφωνήσω ότι η ΑΕΚ αγωνιστικά, οικονομικά, οπαδικά και διοικητικά είναι χρεοκοπήμένη. Δυστυχώς, όμως, οι τράπεζες του παραλογισμού, της μετάθεσης ευθυνών, της υπερβολής και της συκοφαντίας είναι γεμάτες. Και δεν υπάρχουν τράπεζες που να δανείζουν λογική και ήθος.

    Τα σέβη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...