Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Αυτοί πληρώνουν, εμείς μαθαίνουμε

Λέγαμε λοιπόν για τη σημασία της αγωνιστικής συνέπειας. Διότι, για να παίξεις το στυλ παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα, χρειάζεσαι συνέπεια. Απόλυτη. Υπεύθυνη. Αν προσπαθήσεις να μιμηθείς το εν λόγω αγωνιστικό στυλ, το πιο πιθανό είναι να προκύψει ένα κακέκτυπο, ακόμα και πανωλεθρία. Και πολλάκις αυτή η απόπειρα μετατρέπεται σε ασθένεια: ονομάζεται Μπαρτσελονίτιδα. Θυμηθείτε την Εθνική Ισπανίας στο πρόσφατο Euro. Κι αυτό ισχύει ακόμα και για την ίδια την Μπαρτσελόνα: υπάρχουν παιχνίδια που οι Καταλανοί εγκλωβίστηκαν από την ίδια τους τη φιλοσοφία, π.χ. με Τσέλσι ή Ρεάλ. Μισό λεπτό, όμως: με αφορμή την πρόσληψη του Γκουαρντιόλα, έχει ανάγκη η Μπάγερν να μιμηθεί το μοντέλο της Μπαρτσελόνα; Η απάντηση, σύμφωνα με πολλούς, τείνει να είναι καταφατική. Ειδάλλως, λένε, δεν θα προσέλαβαν τον Γκουαρντιόλα. Η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Η Μπάγερν δεν έχει ανάγκη κανένα μοντέλο. Έχει το δικό της. Παίζει σαν Μπάγερν. Πάντα έτσι έπαιζε. Και δεν έχει την παραμικρή ανάγκη να πλαστογραφήσει μια ξένη ταυτότητα και να παίξει σαν κάτι άλλο. Σαν κάτι που δεν είναι.


Με το δικό της μοντέλο πήρε το πρωτάθλημα Γερμανίας. Και μάλιστα με επιβλητικό τρόπο. Κάνοντας επίδειξη δύναμης -αλλά και επίδειξη εταιρικής λειτουργίας: λίγες ομάδες θα εμπιστευόντουσαν στην αρχή της σεζόν τα ηνία της ομάδας στον προπονητή που απέτυχε να εκπληρώσει τους περσινούς στόχους. Με το δικό της μοντέλο κατέκτησε το τσου λου. Και μιλάμε για πραγματική κατάκτηση. Χωρίς να χρησιμοποιεί τακτικές κλεφτοκοτά ή να αμύνεται υπέρ βωμών και εστιών. Βέβαια, σε όλα αυτά συνέβαλε μια ήττα. Ακόμα κι αυτές, αν μπορείς να αποκρυπτογραφήσεις τι κρύβουν από πίσω τους, έχουν μερίδιο στην επιτυχία! Παράλογο, κι όμως λογικό σε υπερθετικό βαθμό! Η νίκη της Άρσεναλ μέσα στο Μόναχο ήταν ένα εποικοδομητικό σοκ. Μια τέλεια ήττα, με τέλειο τρόπο, την τέλεια στιγμή. Όλα τέλεια, δηλαδή. Θα είναι τέλεια και του χρόνου; Από πλευράς εμφανίσεων μπορεί να είναι και καλύτερα. Από πλευράς αποτελεσμάτων θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Καημένε, Γκουαρντιόλα! Ποιος να περίμενε ότι οι παίχτες του Χάινκες θα σάρωναν τα πάντα στο πέρασμά τους! Πώς, όμως, αλλάζει μια πετυχημένη ομάδα με νοοτροπία νικητή; Διότι είναι σίγουρο ότι o νέος προπονητής θα αλλάξει ορισμένα πράγματα.

Για παράδειγμα, κυκλοφορούν φήμες για μεταγραφές μεγάλων ονομάτων. Πού θα χωρέσουν όλοι αυτοί; Ήδη η μεσαία γραμμή είναι υπερπλήρης, ενώ κάποιοι παίχτες φαίνονται δυσαρεστημένοι με το χρόνο συμμετοχής τους (π.χ. Ραφίνια, Σακιρί). Ωστόσο, δεν είναι η μοναδική πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο Γκουαρντιόλα. Θα πρέπει να βρει τρόπο απαγκίστρωσης από τον Σβάινσταϊγκερ. Ο Γερμανός χαφ αποτελεί σημαντικότατο γρανάζι της μηχανής και, όπως διαπιστώσαμε και φέτος, παραμένει κομβικός για την εύρυθμη αγωνιστική λειτουργία της ομάδας. Τέλος, θεωρώ ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα αλλάξει, αν αλλάξει, το αμυντικό πλάνο. Για παράδειγμα, τι είδους άμυνα θα εφαρμόζεται μόλις η ομάδα χάνει κατοχή; Θα ορμάνε σαν σκυλιά του πολέμου πάνω στον αντίπαλο που έχει την μπάλα ή θα περιμένουν υπομονετικά στο τερέν τους; Και στην επίθεση; Θα διατηρηθεί το μεγάλο πλάτος και η διενέργεια των όβερλαπ, ή μήπως θα δούμε να γίνεται παιχνίδι από έναν ''φορτωμένο'' άξονα και ένα ψευτοεννιάρι; Ας θυμηθούμε τη διάκριση μεταξύ ''τακτικής επιλογής'' και ''τακτικού ρεαλισμού'': ίσως κατανοήσουμε καλύτερα τα παραπάνω ερωτήματα.

Αν, λοιπόν, το ποδόσφαιρο που θαυμάσαμε από την Μπαρτσελόνα ήταν στην νοοτροπία και στη φιλοσοφία του Γκουαρντιόλα, τότε θα το ξαναδούμε, στο ίδιο ακριβώς επίπεδο και ποσοστό, ξεδιπλωμένο στην Μπάγερν. Αν, όμως, είναι στη φιλοσοφία της ομάδας (Κρόιφ;) και μέσα από αυτήν ανδρώνονται νέοι παίχτες που μαθαίνουν να παίζουν και να αποδίδουν μέσα από έναν κοινό κώδικα, τότε πολύ πιθανόν να το ξαναδούμε μόνο από την ισπανική ομάδα κι από καμία άλλη. Όπως γράφει ο Αλέξης Σπυρόπουλος: «Vielen Dank, λοιπόν, στη Μπάγερν. Ευχαριστίες, από δω ως το Μόναχο. Μια υπόκλιση, μια ταπεινή δική μας υπόκλιση, ενώπιον του μεγαλείου τους. Αυτοί θα πληρώσουν, εμείς θα λύσουμε τζάμπα την απορία μας».

Υ.Γ.1 Παρελθόν από το Μπιλμπάο αποτελεί ο Μπιέλσα. Μεγάλος δάσκαλος που πέρυσι παρέδωσε δωρεάν μαθήματα ποδοσφαίρου. Άσχετα αν φέτος η ομάδα συνάντησε πολλά προβλήματα και σώθηκε τις τελευταίες αγωνιστικές. Επόμενος σταθμός; Ακούγεται πως τον έχει προσεγγίσει η Ρόμα. Ίδωμεν.

Υ.Γ.2 Μην περιμένετε να σχολιάσω τις φήμες για εμπλοκή πολυεθνικής εταιρίας στα δρώμενα του Άρη. Έχουμε πει ότι τα πράγματα είναι πολύ απλά. Όποιος θέλει να μπει σε μια ομάδα, συμμετέχει στην Α.Μ.Κ. και τέλος. Τόσο απλό.

Υ.Γ.3 Δεν αντέχω άλλο. Βάλλομαι πανταχόθεν. Το καλοκαίρι δεν είναι απλή υπόθεση. Απαιτεί ψυχραιμία. Βγαίνω έξω και τρελαίνομαι με αυτά που βλέπω. Μου γυρνάει το σαγόνι. Μου φεύγει το καφάσι. Θεέ και Κύριε, τι πλάσματα υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο;

5 σχόλια:

  1. Πολυ ωραιο και σωστοτατο αρθρο αδερφε μπραβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και γουστάρω τη Μπάγιερν πιστεύω ότι ο Γκουαρντιόλα θα αποτύχει. Και μετά το φετινό σάρωμα τον βλέπω να τον τρώει η μαρμάγκα.

    Υ.Γ.1 Ότι και να κάνει η Ρόμα προκοπή δεν θα δει...

    Υ.Γ.3 Κυκλοφορούν αλλεργίες, όλες πρήζονται και τουμπανιάζονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ, Νick!

    Tommy, δεν ξέρω αν θα αποτύχει. Θα είναι, πάντως, δύσκολο να επαναλάβει τα φετινά αποτελέσματα. Δεν ξέρω τι είδους αλλεργίες κυκλοφορούν, αλλά, νταξ. κάποια πλάσματα απλά δεν υπάρχουν! Και δεν αναφέρομαι σε αυτές που μας πλασάρουν τα ΜΜΕ, αλλά στις καθημερινές κοπέλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είμαι σχεδόν σίγουρος πως αν ο Πεπ γνώριζε ότι η Μπάγερν θα κατακτούσε φέτος τα πάντα στο διάβα της και μάλιστα διά περιπάτου δεν θα πήγαινε στους Γερμανούς. Εξακολουθώ να το έχω απορία γιατί αλλάζει αυτός ο προπονητές που σάρωσε...

    ΥΓ.1 Που είναι το τραγουδάκι, οέο;

    ΥΓ.2 Για το Υ.Γ.3 που γράφεις δεν έχω να συμπληρώσω κάτι. Μπορεί να είπε ο Ντοστογιέφσκι πως η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο, πριν από αυτό όμως θα έχει "λαλήσει" το ανδρικό φύλο!!!

    ΥΓ.3 Καλό Σαββατόβραδο στην όμορφη παρέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπαλαντέρ, συμφωνώ με την πρώτη παράγραφο.

    Τραγούδι στην επόμενη ανάρτηση!

    Αχ, αυτό το καλοκαιράκι τι μας κάνει! Φωτιές μας ανάβει!

    Καλά να περνάς, τιτάνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...