Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Το κατεψυγμένο κρέας

Γιατί ο Άρης, κι όχι μόνο, έχει φτάσει σε αυτό το οριακό σημείο; Την απάντηση δίνει, εν πολλοίς, ο Γιάτσεκ Γκμοχ: «Ο Άρης έχει φοβερές ακαδημίες. Παρακολουθούσα από παλιά τα τμήματα υποδομής και έμενα έκπληκτος από αυτό που έβλεπα. Υπάρχει πολύ ποιότητα και μέλλον σε αυτά τα παιδιά την οποία πρέπει να εκμεταλλευτεί η ομάδα. Πρέπει στις ομάδες να σταματήσει η κυριαρχία των μάνατζερ. Οι μάνατζερ έφεραν το ελληνικό πρωτάθλημα στην σημερινή του κατάσταση. Το ποδόσφαιρο την δεκαετία του 80’ και 90’ ήταν πολύ δυνατό, όμως από τότε που ενεπλάκησαν οι μάνατζερ έχει πάρει την κατηφόρα. Οι ατζέντηδες σερβίρουν κατεψυγμένο κρέας!». Οι μάνατζερ, όμως, βρήκαν και τα έκαναν. Ειδικά στον Άρη. Τέλος πάντων. Ας μην μιλήσω.



Τα κατάλοιπα του κατεψυγμένου κρέατος, λοιπόν, τέθηκαν αντιμέτωπα με τον Παναθηναϊκό του Αλαφούζου. Οι δυο ομάδες συνιστούν ενδιαφέρουσες περιπτώσεις. Και τηρούν αρκετά κοινά στοιχεία. Νταξ, υπάρχουν και ορισμένες διαφορές. Ο Αλαφούζος παρακαλάει να τον αδικήσουν, ενώ ο Άρης παρακαλάει να τον βγάλουν από το χειρουργείο. Και ο Μιλίνκοβιτς στηρίζει δημόσια τους παίχτες, ενώ ο Αναστασίου στην πρώτη ευκαιρία τούς δίνει στα λιοντάρια για πρωινό. Αυτό θα πει προπονητής. Τέλος, το μεγαλύτερο πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι οι οπαδοί, ενώ εκείνοι του Άρη βγάζουν επίσημη ανακοίνωση για το γεγονός ότι δεν δόθηκαν εισιτήρια στον αντίπαλο. Και ξέρουν να χειροκροτούν, γνήσια, με πάθος, τον αντίπαλο -γερό και σιδερένιο να είναι το παλικάρι!- που πηγαίνει με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Τώρα που το ξανασκέφτομαι μάλλον οι διαφορές είναι περισσότερες από τις ομοιότητες.

Τι μας έδειξαν αγωνιστικά/τακτικά οι δυο ομάδες; Σχεδόν τίποτα. Ή, για να είμαι ακριβέστερος, μας έδειξαν πολλά, αλλά, κυρίως, αρνητικά. Απλά να πω ότι τα λάθη που παρακολούθησα, κι από τις δυο ομάδες, είναι για σεμινάριο. Για χρυσό μετάλλιο. Και τολμώ να πω ότι τέτοια λάθη δεν βλέπω ούτε στο 9x9 που παίζω κάθε Παρασκευή. Όπου το επίπεδο, να προσθέσω, είναι μάλλον χαμηλό -όμως, κι αυτό του πρωταθλήματος τι είναι; Επί της ευκαιρίας, επιτρέψτε μου να προβώ σε μια διευκρίνιση που ήθελα να κάνω εδώ και πολύ καιρό. Όταν λέμε ''λάθη'' στο ποδόσφαιρο, εννοούμε, εν πολλοίς, τα αβίαστα λάθη. Για παράδειγμα, όταν έχω την μπάλα στα πόδια μου, βλέπω την κάθετη κίνηση ενός παίχτη και του πασάρω στον κενό χώρο, δεν ευθύνεται κάποιος που την μπαλιά την κόβει ικανοποιητικά ο αμυντικός ή την προλαβαίνει ο αντίπαλος τερματοφύλακας. Δεν υπάρχει λάθος σε μια τέτοια περίπτωση. Η κίνηση χωρίς την μπάλα, η πάσα, ο τακτικός έλεγχος και το κίνητρο ήταν αυτά που έπρεπε. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για την αντίδραση του αμυντικού ή του τερματοφύλακα. Η ικανότητα, δηλαδή, του αντιπάλου να σταματήσει μια σωστή προσπάθειά/ενέργειά σου, δεν αντιπροσωπεύει (αβίαστο) λάθος και δεν υπεισέρχεται στην ανάλογη σφαίρα. Όταν, όμως, βλέπεις τον ανενόχλητο Μέντεζ να πασάρει στις διαφημιστικές πινακίδες, τον Μπεργκ να μην μπορεί να κάνει μόνος του κοντρόλ, τον Κύργια να μετατρέπει την μπάλα σε βλήμα αεροβόλου με τον πλησιέστερο αντίπαλο να βρίσκεται στα δέκα μέτρα, τον Νταμαρλή να κάνει το ένα δύο με τον αντίπαλο και τον Πουλίδο να δίνει έξοχη ασίστ στον Κλωναρίδη, τότε, ναι, μιλάμε για (αβίαστο) λάθος. Και συχνά τα αβίαστα λάθη χαρακτηρίζονται -δικαίως- τραγικά και άθλια. Να πω, επίσης, ότι, όταν ο πιο έμπειρος παίχτης και ένας εκ των ικανοτέρων της ομάδας υποπίπτει σε τέτοια λάθη (Πουλίδο), ερασιτεχνικού επιπέδου, καθώς είχε συμμετοχή και στα δυο γκολ που δεχτήκαμε, σε συνδυασμό με το poor finishing του Αγκάνθο, δεν μπορώ να περιμένω πολλά από ένα τέτοιο ματς. Δεν γίνεται να έχω απαιτήσεις.

Τέλος, ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Κάπως παιχνιδιάρικη. Ενδεχομένως και αφελή. Έστω, λοιπόν, ότι βρισκόμαστε στη σεζόν 2008-2009. Πόσοι από αυτούς τους παίχτες θα αγωνιζόντουσαν στον Άρη και στον Π.Α.Ο. εκείνης της περιόδου; Ας ξεκινήσουμε με τον φιλοξενούμενο. Ο Καπίνο; Ο Νάνο; ο Μέντεζ; Ο Λαγός; Ο Ντίνας; Δεν θέλω κουταμάρες. Στον Άρη ποιος από τους τωρινούς παίχτες θα αγωνιζόταν; Ο Παπαδόπουλος; Ο Μαργαρίτης; Ο Έλσνερ; Ο Κύργιας; Ο Ίμπεχ; Πλάκα κάνουμε; Ας είμαστε σοβαροί. Και το χειρότερο είναι, χωρίς ίχνος ασέβειας προς τον Μιλίνκοβιτς, ότι ο Αναστόπουλος έκλεισε στον Πλατανιά.

Υ.Γ.1 Ακούω σχόλια, με ιδιαίτερη ανυπομονησία, για τη νέα, ανανεωμένη εμφάνιση του blog!

Υ.Γ.2 Από τον Αντώνη Καρπετόπουλο: «Η εύκολη νίκη της Μπαρτσελόνα κόντρα στη Μίλαν δεν ωραιοποίησε την εικόνα της. Οι Καταλανοί παραμένουν ελαφρώς υποτονικοί, μολονότι οι νίκες τους είναι ανάλογες με τις περσινές. Ο Μέσι γύρισε στο γκολ, ο Νέιμαρ αναμφίβολα βοηθάει, όμως συνολικά η Μπάρτσα παίζει πιο αργά και με λιγότερη ένταση. Είναι αυτό αποτέλεσμα της κούρασης των βασικών της; Παρακολουθούμε την παρακμή της εντυπωσιακής ομάδας του Γκουαρντιόλα; Ή είναι μία στοχευμένη επιλογή του Μαρτίνο για να τρέχει η ομάδα από τον Μάρτιο και μετά;» 

Υ.Γ.3 Θα προσπαθήσω να γράψω ένα άρθρο για την Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά μην το δέσετε κόμπο! Το εγχείρημα του Αντσελότι είναι πραγματικά ενδιαφέρον. Αλλά οι μεταπτώσεις στις εμφανίσεις τής ομάδας και η ασταθής άμυνα προκαλούν μερική έκπληξη και εγείρουν ερωτήματα.

Υ.Γ.4 Ο Αλεσάντρο Νέστα δήλωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Τα σέβη μου στον Ιταλό. Σπουδαίος (κεντρικός) αμυντικός. Ένας από τους καλύτερους που έχω παρακολουθήσει.

Υ.Γ.5 Pour Some Suger On Me!!!

...Take a bottle, shake it up, Break the bubble, break it up, Pour some sugar on me, Ooh, in the name of love, Pour some sugar on me, C'mon fire me up, Pour your sugar on me, Oh, I can't get enough, I'm hot, sticky sweet, From my head to my feet...

12 σχόλια:

  1. Γεια σου Κάνθαρε μου!
    Θα σχολιάσω μόνο τη νέα εμφάνιση του blog. Πολύ έντονο για μένα το χρώμα.. Προτιμώ τη μαυρίλα, όπως καταλαβαίνεις κι από το δικό μου blog! Όμως επειδή είναι για χάρη της ομάδας σου, το κατανοώ και το αποδέχομαι και θα συνεχίσω να κάνω τη βόλτα μου από δω όπως πάντα!

    Αυτό για τη Barcelona θέλω να δω κι εγώ τι θα αποδειχθεί στο τέλος!

    Και, για να είμαι ειλικρινής, ακόμα δεν κατάφερα να δω αρκετά παιχνίδια δικά μας για να δω κατά πόσο ο Guardiola είναι υπεύθυνος για τα αποτελέσματα και αν όντως έφερε κάτι καινούργιο στην ομάδα..

    Χαιρετώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου δώσω κι ένα hint για την εμφάνιση: στα gadgets στο πλάι, στα οποία μπορείς να παίξεις με τον HTML τους, βάλε ένα στην αρχή κι ένα στο τέλος, χωρίς τα % φυσικά! Έτσι θα κεντραριστούν και θα εμφανίζονται πιο όμορφα!
      Όχι ρε, δεν κάνει τίποτε.. Καλά, καλά, αφού επιμένεις, δώσε το ένα πενηντάρι που βρήκες προχτές :D

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα!

    Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, νομίζω ότι έπρεπε να αλλάξει η εμφάνιση. Το αποτέλεσμα με ικανοποιεί. Και έχει και το μαύρο το χρωματάκι!

    Για την Μπάρτσα θα πρέπει να περιμένουμε. Δεν έχουμε μεγάλο δείγμα.

    Πιστεύω ότι η φιλοσοφία του Γκουαρντιόλα θα βάλει την σφραγίδα της στη φετινή Μπάγερν. Διότι δεν είναι δυνατόν αυτό που παρουσίασε στην Βαρκελώνη να μην ήταν προϊόν της δικής του φιλοσοφίας. Αλλά και στην περίπτωση της Μπάγερν είναι νωρίς ακόμα.

    Τα πενηντάρια έκαναν φτερά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χάρης

    Κάνθαρε, ευχάριστη η αλλαγή του blog σε σχέση με πριν, όμως πιστεύω ότι παραμένει κουραστικό στο μάτι το μαύρο φόντο με τα λευκά γράμματα (μου θυμίζει τον μαυροπίνακα). Εντάξει, υπάρχει η ανάγκη να φαίνεται η αγάπη σου για τον Άρη, οπότε δικαιολογείσαι! ;Ρ

    Περί Μπαρτσελόνα. Για μένα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της, κι ας καταφέρνει να παραμένει ανταγωνιστκή σε κορυφαίο επίπεδο (μάλλον από κεκτημένη ταχύτητα, αυτοπεποίθηση και εμπειρία). Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν δυστυχώς. Ο Μέσσι τραυματίστηκε ξανά σήμερα, ενώ φέτος έχει τρελαθεί στις ενοχλήσεις και στις θλάσεις. Οι Τσάβι-Ινιέστα δείχνουν να έχουν φάει τα περισσότερα από τα ψωμιά τους. Ο Φάμπρεγας δεν έχει καταφέρει 2,5 χρόνια τώρα να ταιριάξει απόλυτα στην ομάδα και συνήθως τρώει πάγκο. Έχουν θάψει παίκτες που ξέρουν τον κώδικα της ομάδας, όπως ο Πέδρο και ο Τέγιο, για να παίζουν ο Αλέξις Σάντσες και ο Νεϊμάρ, αμφότεροι αχρείαστες μεταγραφές εκατομμυρίων. Χώρια την απώλεια του Τιάγκο Αλκάνταρα. Ας μην επεκταθώ σε μεταγραφικές παράνοιες τύπου Σονγκ και Μασεράνο. Ο Πικέ εδώ και 2-3 χρόνια έχει πέσει αισθητά, κι ας είναι ακόμα νέος. Ο Βαλντές φεύγει το καλοκαίρι, έχοντας κουνήσει μαντήλι από πέρυσι, και το να αλλάξει απόφαση το θεωρώ απίθανο (δεν πιστεύω ότι τα λεφτά είναι το πρόβλημα στην περίπτωσή του). Και ο αγέρωχος Πουγιόλ θυμίζει τον Ελ Σιντ, όποτε μπορεί να παίξει, ελέω των τραυματισμών του τα τελευταία χρόνια. Τα κενά και οι παραφωνίες του ρόστερ είναι πολλά (οξύμωρο, αν σκεφτούμε ότι ο οργανισμός Μπαρτσελόνα δεν σκέφτεται ευκαιριακά και χωρίς σχέδιο σαν ομάδες τύπου Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Σίτυ), που καλύπτονται με πατέντες και την ποιότητα του Μέσσι. Αυτό που λέει ο Καρπετόπουλος για τον Μαρτίνο ότι "κρατά την ομάδα πίσω και η Μπάρτσα θα τρέξει από τον Μάρτιο" θεωρώ ότι είναι εμπνευσμένο από τους Έλληνες κόουτς, που Οκτώβρη μήνα (κι ενώ οι ομάδες του εξωτερικού είναι 100% έτοιμες από τον Αύγουστο, άντε αρχές Σεπτέμβρη) φωνάζουν ότι οι ομάδες τους "δεν είναι ακόμα έτοιμες". Δηλαδή άκυρο. Τους μαζεύει και σφίγγει την άμυνα για να μην εκτεθούν αργότερα στο Τσου Λου, όπως πέρυσι με την Μπάγερν Μονάχου.

    Ο Νέστα ήταν πράγματι Τιτάνας αμυντικός, και μάλιστα καθαρός. Ήταν ένας από τους λίγους πραγματικά κλασάτους Ιταλούς αμυντικούς (όπως ο Μαλντίνι), έπαιζε με μυαλό και τακτική, χωρίς να κλωτσάει ή να τραβάει φανέλες. Τέτοιοι ικανοί αμυντικοί μόνο στην Ιταλία έβγαιναν, και το καλούπι δυστυχώς έχει σπάσει πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χάρη, ίσως δοκιμάσω να κάνω το φόντο πίσω από το κείμενο κίτρινο. Έτσι από περιέργεια.

    Για την Μπαρτσελόνα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα. Φαίνεται όντως μια ταχύτητα κάτω, αλλά μήπως αυτό συμβαίνει λόγω του προπονητή; (Καλά, η εφτάρα από την Μπάγερν προφανώς και την έχει επηρεάσει!) Πάντως, κι εμένα μου προξενεί έκπληξη το σκεπτικό με το οποίο στήθηκε η ομάδα (και) φέτος. Όσο για τον Μέσι, από ό,τι διάβασα μόλις προ ολίγου βγαίνει εκτός για 6-8 βδομάδες. Νταξ, είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο άνθρωπος είναι ρομπότ. Ε, δεν είναι.

    Ο Νέστα ίσως είναι ο τελευταίος ορίτζιναλ Ιταλός αμυντικός. Ποιος Ιταλός υπάρχει τώρα; Ο Μπαρτσάλι; Ο Μπονέρα; O Κιελίνι; Έχει πέσει η ποιότητα. Το ίδιο ισχύει και για τους Ιταλούς τερματοφύλακες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια για τις αλλαγές στο ιστολόγιο. Το αποτέλεσμα είναι αναμφισβήτητα πολύ καλύτερο αισθητικά από πριν. Για τον Νέστα δεν έχω πολλά να πω: φινέτσα, κλάση, στυλ αλλά και (αθλητικώς νοούμενος) τσαμπουκάς, τεστοστερόνη. Ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής. Στο πάνθεον της ιστορίας του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια χαρά το νέο look. Καμία σχέση με πριν. Πολύ καλύτερο. Μια χαρά το κίτρινο background, μια χαρά και το μαύρο φόντο των αναρτήσεων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στα ποδοσφαιρικά τώρα...

    * Όσον αφορά την αναμέτρηση του "Βικελίδης" απόλυτα φυσιολογική και η εικόνα του αγώνα και το σκορ. Ο Άρης θέλει ηλεκτροσόκ κι αυτό δεν θα είναι πιθανή νέα αλλαγή προπονητή.

    * Οφείλω να ομολογήσω πως η μέχρι τώρα εικόνα του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα είναι (πολύ) καλύτερη απ' ότι περίμενα πριν ξεκινήσει...

    * Στο θέμα των (πολλών και αβίαστων) λαθών που αναφέρεσαι εστιάζω σε τρεις τομείς:

    α) η κάτω του μετρίου ποιότητα των περισσοτέρων ποδοσφαιριστών της λίγκας,

    β) το γεγονός ότι οι Ελληνικές ομάδες κάθε χρόνο αλλάζουν μεγάλο μέρος του ρόστερ (ομάδες που δεν έχουν κορμό χρόνων, δηλαδή αμοντάριστες, και χαμηλό τέμπο θα έχουν και πολλά λάθη στο παθητικό τους) και

    γ) οι συχνές αλλαγές προπονητών (για να μην μιλήσω για τα κριτήρια των επιλογών). Πως θα μονταριστεί ομάδα για να κάνει τα βασικά (έστω) όταν αλλάζεις δύο-τρεις προπονητές την σεζόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στο θέμα των manager που αναφέρεσαι, είναι ξεχωριστή ενότητα για σχολιασμό. Μεγάλο (και μικρό συνάμα) θέμα. Το αφήνω στην παρούσα...

    Αναρωτιέσαι ποιοι ποδοσφαιριστές του Άρη και του Παναθηναϊκού θα είχαν θέση στις αντίστοιχες ομάδες του 2008. Ελάχιστοι, ίσως κανένας. Για το τωρινό χάλι όμως "φταίνε" εκείνες οι ομάδες!

    Τέλος να υποβάλω κι εγώ τα σέβη μου στην τεράστια προσωπικότητα του Νέστα και να αποδώσω το χειροκρότημα στην καλλιτέχνη στο κλείσιμο της αυλαίας της μεγάλης του καριέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τρεις φορές (τρία σχόλια) τον "λόμπαρα" τον τερματούρο. Δεν μπορεί κάποιο θα μπήκε γκολ!

    (Στο "Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;" πάει!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστώ, Sexy Sports! Νομίζω ότι αν έφτιαχνα την καλύτερη εντεκάδα που έχουν δει τα ματάκια μου, ο Νέστα θα ήταν βασικός. Πλάκα πλάκα, ωραία θέμα για ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστώ, Μπαλαντέρ! Κι είμαι ευχαριστημένος με την νέα εμφάνιση.

    Ο Άρης θέλει ενέσεις ποιότητας. Κι αυτό γιατί κάποιοι έφτιαξαν μια ομάδα που είναι χειρότερη από πέρυσι. Ούτε ο χειρότερος αντιαρειανός δεν θα έφερνε παίχτες σαν τον Ίμπεχ και τον Έλσνερ. Όσο για το ματς, όπως γράφω στο κείμενο, ο ΠΑΟ κέρδισε, διότι δύο από τους ικανότερους και καλύτερους παίχτες μου ήταν εκτός αγώνα. Ο ένας έκανε δυο τραγικά λάθη στην άμυνα, που κατέληξαν γκολ, κι άλλος έχασε τρεις ευκαιρίες για γκολ, με τις δύο εξ αυτών να είναι απαράδεχτες για την ικανότητά του. Τι απαιτήσεις μπορώ να έχω, λοιπόν;

    Ο ΠΑΟ είναι καλύτερος από αυτό που περιμέναμε για δυο λόγους. Πρώτος λόγος: η ομάδα ενισχύθηκε την τελευταία στιγμή, σε μια κίνηση πανικού, με τέσσερις παίχτες. Δεύτερος και σημαντικότερος λόγος: το επίπεδο του πρωταθλήματος είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που νομίζει ο μέσος όπαδός ή φίλαθλος. Και, δεν το κρύβω, από αυτό που νόμιζα κι εγώ. Κι αυτό το γράφω με θλίψη.

    Για αυτό και βλέπουμε τόσα πολλά λάθη. Λάθη χωρίς πίεση. Λάθη με τον αντίπαλο στα πέντε ή δέκα μέτρα. Λάθη που καταλήγουν σε γκολ. Σκέψου, λοιπόν, μια ομάδα να έχει τα πνευμόνια και την τακτική συνέπεια να πιέζει ψηλά τον αντίπαλο. Δυο παίχτες να έχεις που ξέρουν λίγο μπάλα στην επίθεση, ένα αμυντικό χαφ σκύλο και έναν γρήγορο κεντρικό αμυντικό να κόβει τις μπάλες στην άμυνα, και μπαίνεις στην πρώτη εξάδα.

    Για τους μάνατζερ έχουμε πει πολλά. Το ίδιο ισχύει για την κατάντια του Άρη και του ΠΑΟ. Στον Άρη έγιναν όργια με τους μάνατζερ, εις βάρος της ομάδας φυσικά, και εγκλήματα με το μπάτζετ. Η ομάδα αυτή θα μπορούσε με σωστή διαχείριση να σταθεροποιηθεί στα υψηλά κλιμάκια. Στον ΠΑΟ την ευθύνη την έχουν οι οπαδοί που πίστεψαν άμεσα τα λαμόγια. Η αχαριστία πληρώνεται. Το οπαδικό πρόβλημα, όμως, του ΠΑΟ παραμένει.

    Ο Νέστα ήταν αρχοντικός. Όπως λέει κι ο Χάρης, έχει σπάσει πλέον το καλούπι.

    Τέλος, εννοείται ότι λόμπαρες το τέρμα! Και σκόραρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...