Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Ψάχνει μοναστήρι

Οι φήμες έλεγαν ότι ο Άγγελος Αναστασιάδης, αμέσως μετά τη δήλωση του Πιτσούρκα ότι θα κλειστεί σε μοναστήρι για τρεις μήνες αν αποκλειστεί από την Ελλάδα, έψαξε να βρει το τηλέφωνο του Ρουμάνου προπονητή. Όχι, σάτυροι. Το κίνητρο δεν ήταν σαρκικό. Δεν επρόκειτο για ραντεβουδάκι. Ήθελε να του δώσει πληροφορίες για το Άγιο Όρος. Και να τον προτρέψει να επικοινωνήσει με τον πνευματικό του. Εκείνη τη στιγμή, θα σκέφτηκε ο τεχνικός της Εθνικής Ρουμανίας (κλισέ): «Αφού κάθε φορά που αναλαμβάνει ομάδα, την σώζει. Κάτι θα ξέρει αυτός ο πνευματικός». Αλλά κι ο Άγγελος ήταν προκλητικός. Σαν να λέει στον Πιτσούρκα: «Αφού, ρε μάγκα, δεν πρόκειται να προκριθείς, κλείσε από τώρα δωμάτιο να σου έρθει και πιο φτηνά. Τρεις μήνες είναι αυτοί, άλλωστε. Θα κάνω τα κονέ μου και θα περάσεις ζάχαρη. Και, όταν βγεις, όλοι θα έχουν ξεχάσει τον αποκλεισμό». Αρκετά, όμως, με τις φήμες.


Είχαμε και ποδόσφαιρο. Έστω κι αν οι Ρουμάνοι αφοσιώθηκαν στα παραποδοσφαιρικά. Το γιατί το γνωρίζουν μόνο οι ίδιοι. Δικαίωμά τους, πάντως. Λέγαμε, λοιπόν, ότι ο Σάντος ξέρει να παίζει χωρίς την μπάλα και να διαχειρίζεται σωστά τα τετραγωνικά. Τονίσαμε, μάλιστα, ότι για να αποκλειστούμε, με δεδομένο το σκορ του πρώτου αγώνα και τα κυβικά της Ρουμανίας, θα έπρεπε να αυτοκτονήσουμε. Το στοίχημα για τους Ρουμάνους ήταν το εξής: έπρεπε να κυνηγήσουν το γκολ, χωρίς να δεχτούν τέρμα. Εύκολο; Όχι. Εφικτό; Ναι. Συνέβη; Όχι, αλλά θα μπορούσε! Και δεν συνέβη, διότι ο προπονητής της Ρουμανίας ήθελε να αποδείξει ότι η ομάδα του μπορεί να πάρει την πρόκριση παίζοντας επίθεση, κάτι σαν επίδειξη, μάλλον για να κατευνάσει τα πνεύματα, και πιέζοντας την αντίπαλη άμυνα. Αν αποκλειόταν, λίγοι θα φώναζαν ότι δεν προσπάθησε. Σε αντίθεση με το να κάτσει πίσω, δηλαδή να μην δεχτεί γκολ, να παίξει 11x11 και να ψάξει υπομονετικά το τεμάχιο, χρησιμοποιώντας μια ανώτερη τακτική και παίζοντας με τον χρόνο. Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, αν δεν ερχόταν η πρόκριση, ο τεχνικός της Εθνικής Ρουμανίας, τον οποίο δεν κόβω και για καμιά αλεπού των πάγκων, θα άκουγε τα εξ αμάξης. Ως συνέχεια όσων άκουσε μετά το πρώτο ματς. Με την γκρίνια να πέφτει σύννεφο. Ο Πιτσούρκα, λοιπόν, έχοντας να διαλέξει μεταξύ των δυο επιλογών, πόνταρε στην πρώτη: να πιέσει την Ελλάδα και να ανοίξει το σκορ όσο πιο νωρίς γινόταν. Έπαιξε με έναν κόφτη, ανέβασε τις γραμμές, αύξησε το πλάτος, ύψωσε το τέμπο και έδωσε εντολές για παιχνίδι από την δεξιά πτέρυγα, στοχοποιώντας τον Χολέμπας και εκμεταλλευόμενος τις μηδενικές αλληλοκαλύψεις του Σαμαρά. Καλά όλα αυτά. Ξέχασε, όμως, να παίξει άμυνα: η τακτική αφέλεια πληρώνεται. Και, κυρίως, να εφαρμόσει το τεχνητό οφσάιντ.

Εντούτοις, το ενδιαφέρον σημείο στην όλη υπόθεση έχει να κάνει με την τακτική της Ελλάδας. Ο Σάντος δεν είναι λακαμάς. Δεν είναι απατεώνας. Ήξερε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνει. Όποιο αγωνιστικό πλάνο και να ακολουθούσε ο αντίπαλος, η ελληνική ομάδα θα έπαιζε αυτό που ξέρει καλύτερα: παιχνίδι χωρίς την μπάλα. Άμυνα, δηλαδή. Καιρός ήταν να επιστρατεύσουμε συνειδητά το πιο δυνατό μας όπλο -έστω κι αν φαίνεται ότι μάλλον έχει πέσει το επίπεδο της άμυνας. Το δύσκολο κομμάτι αυτής της αποστολής είναι να πείσεις τους παίχτες σου για την ορθότητα του εγχειρήματος. Σίγουρα, το να πείσεις τον Σάλπι και τον Μανιάτη είναι εύκολο. Το ίδιο και ισχύει και τον Τζιόλη ή τον Παπασταθόπουλο. Ο Σαμαράς, όμως; Κι άντε, στον Σαμαρά λες ότι οι αντίπαλος έχει πιτυρίδα, του δίνεις και ένα σαμπουάν και τον ξαμολάς να τρέχει από πίσω τους για να τους πλύνει τα μαλλιά. Ο Μήτρογλου; Που ούτε άμυνα παίζει μήτε αντοχές έχει; Ο Χολέμπας; Δεν θέλω κουταμάρες. Το αποτέλεσμα -ευτυχώς!- απέδειξε ότι όλοι οι παίχτες κατάλαβαν και αντιλήφθηκαν ποια είναι η αποστολή τους. Όχι, όμως, και η εμφάνισή τους.

Υ.Γ.1 Το καλοκαίρι θα γίνει χαμός. Όπως το γράφω. Το χαζοκούτι θα παίζει Μουντιάλ, τα κρέατα θα κάνουν ηλιοθεραπεία στην ψησταριά και εμείς θα φλερτάρουμε με εύγεστες ξανθιές! Με την  παρουσία της Ελλάδας να δίνει νέο νόημα στη διοργάνωση!

Υ.Γ.2 Ο Αντώνης Καρπετόπουλος πετυχαίνει διάνα: «Kάποτε το πρόβλημα των ταλαντούχων μικρών Ελλήνων παικτών, που δεν γίνονταν ποτέ σπουδαίοι άντρες, ήταν ότι δεν έπαιζαν όσο πρέπει όταν έφταναν τα 20-23. Σε αυτή την ηλικία οι παίκτες είναι πολύ μικροί για να τους λες μεγάλους και πολύ μεγάλοι για να τους λες μικρούς. Οι ελληνικές ομάδες μεταξύ του ταλέντου και της εμπειρίας που υπόσχονταν διάφοροι ξένοι γυρολόγοι προτιμούσαν το δεύτερο κι έτσι κάνα-δυο φουρνιές ταλαντούχων μικρών παραλίγο να πάνε άκλαυτες. Μετά ήρθε η κρίση και κάποιες αντιλήψεις άλλαξαν. [...] Τους θεωρώ φίλους μου τους μικρούς του Τσάνα που ήμασταν παρέα στα βάθη της Τουρκίας πέρυσι το καλοκαίρι κι ανησυχώ για τις καριέρες τους. Ελπίζω να μη βιαστούν. Τα συμβόλαια τα μεγάλα μπορεί να περιμένουν: η καριέρα χτίζεται μόνο μια φορά».

Υ.Γ.3 Η υπόθεση με τα στημένα αποδεικνύεται ένα ωραίο ανέκδοτο. Από αυτά που λες με την παρέα σου και γελάτε. Μετά δακρύων, μάλιστα. Πρόκειται για την αποθέωση της τσαπατσουλιάς. Εντυπωσιακοί ερασιτεχνισμοί. Μιλάμε για πρωταθλητισμό χαζομάρας. Κι όλα αυτά δεν γίνονται από τίποτα κομπογιαννίτες και άσχετους. Κοτζάμ εισαγγελείς ασχολούνται με το θέμα. Έχουν ξοδέψει χρόνο οι άνθρωποι. Μήνες. Πολλούς μήνες. Έχουν μελετήσει στοιχεία. Έχουν ανακρίνει μάρτυρες. Έχουν γράψει περίπου 1000 σελίδες βουλεύματος. Εις το όνομα της Δικαιοσύνης, υποτίθεται. Να χαρώ, λοιπόν, την Δικαιοσύνη που δικάζει χωρίς στοιχεία. Και, για να μην το ξεχάσω, να χαρώ την Δικαιοσύνη που δεν δικάζει με στοιχεία. Που καταλήγουμε; Μία οπή εν τω ύδατι, που λέει και μια ψυχή.

Υ.Γ.4 «Δεν είμαι γελωτοποιός ούτε ''βιζιτού''. Έγινα ξαφνικά ο εντεταλμένος της Χρυσής Αυγής. Δεν αξίζει η Αριστερά τέτοια μικροψυχία. Δεν χρειάζεται να σπιλώνουν τον οποιονδήποτε. Έχουμε πόλεμο με τους αντιπάλους».
Πέτρος -γαμιάς της μισής Αθήνας- Τατσόπουλος

Υ.Γ.5 Ο Jon Lord χαρίζει δωρεάν μαθήματα πλήκτρων.

15 σχόλια:

  1. Eκανα μια σκέψη,που ισως βγει αληθινή,δεν ξερω...Ενόψει του μουντιάλ ίσως και το ελληνικο πρωτάθλημα γινει καλυτερο,οι καλοι παικτες ενδεχομενως να τα δωσουν όλα και ακομη περισσότερα,για να δειξουν οτι αξιζουν μια θεση στο ρόστερ της Εθνικής...πχ εκεινος ο ατσούμπαλος ο Αθανασιάδης ξερει οτι,άμα δε δειξει τι ξερει από τόπι, με Μητρογλου μπροστά δεν εχει ελπίδεςαυτο δεν ειναι κινητρο για να παιξει μπάλα της προκοπής στον ΠΑΟΚ;Τραβηγμένο;Θα δείξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το επώνυμο Πιτσούρκα δεν εμπνέει για προπονητή. Περισσότερο θυμίζει «στις δύο η τρίτη δώρο»

    Και τι κατάλαβε ο λεγάμενος που δεν πήρε τη βοήθεια του Άγγελου; Απευθύνθηκε στον πατέρα Τομπούλογλου και ορίστε τα αποτελέσματα.

    Πολύ λάδι κι' από τηγανίτα τίποτε οι Ρουμάνοι. Μια κλάση τουλάχιστον κάτω από την Εθνική μας. Σε όλα. Ακόμα και οι δηλώσεις τους ή η στόχευση στην οροφή του σταδίου δείχνουν μικρή ομάδα. Όπως και τα ρουμανικά Μέσα, που στο ημίχρονο λύσσαξαν πως το Μητρογκόλ ήταν οφσάιντ.

    Μακράν ανώτερος του γηπέδου χθες ήταν ο Χολέμπας. Και αυτό δείχνει πόσο μυρωδιάς είναι ο Πιτσούρκα. Αφού δεν σου βγαίνει ρε ταραμά ο σχεδιασμός, δεν έχεις εναλλακτική; Άλλαξε πλευρό (και σκεπάσου μην κρυώσεις).

    Για το Μήτρογλα τα έχουμε πει. Λουφάρει στις προπονήσεις, δεν έχει ταχύτητα και αντοχές, το μαρκάρισμά του στον αντίπαλο προκαλεί τον γέλωτα. Αλλά είναι σπουδαίος παστελωτής, έχει αίσθηση συνεχώς που είναι το τέρμα και δεν κομπλάρει. Αυτό το κουτσό που έκανε πριν το παστέλι, στέλνει αδιάβαστο τον τερματοφύλακα - όλους όχι μόνο τον Ταταρουτσάνου - γιατί δεν ξέρει με ποιο πόδι θα γίνει η προσπάθεια.

    Διαβάσατε δηλώσεις που έκαμε ο εποπρόεδρας μετά την πρόκριση; Γιατρουδάκο είσαι πολύ λίγος, σαν πρόεδρος και σαν άνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. VAD, δεν ξέρω αν θα τα δώσουν όλα οι ποδοσφαιριστές για να κερδίσουν την κλήση στο Μουντιάλ. Ξέρω, όμως, ότι τα site και οι φυλλάδες είναι τρισευτυχισμένα για/με την πρόκριση της Εθνικής. Οι προσευχές τους έπιασαν τόπο. Κλικς είναι αυτά.

    Ευχαριστώ, ανώνυμε.

    Υπουργέ, συγγνώμη, αλλά διαφωνώ με την άποψη ότι ο Χολέμπας, ο οποίος είναι αθλητής, αλλά όχι ποδοσφαιριστής, ήταν ο καλύτερος παίχτης. Για μένα δεν ξεχώρισε κανείς. Ούτε ένας. Γενικά η εμφάνιση δεν ήταν καλή, αλλά σε τέτοια ματς ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ο Πιτσούρκα αντιμετώπισε λάθος το παιχνίδι. Εννοώ τακτικά. Όταν ένας προπονητής υποκύπτει στις φωνές των δημοσιογράφων και της κερκίδας, αυτά παθαίνει. Άσε που δεν κατάλαβα από που προέκυπτε αυτός ο σνομπισμός της Ρουμανίας. Και σε ατομικό, και σε τακτικό, και σε προπονητικό επίπεδο, οι Ρουμάνοι φαινόντουσαν μια σκάλα κάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Γενικά η εμφάνιση δεν ήταν καλή, αλλά σε τέτοια ματς ο σκοπός αγιάζει τα μέσα."
    Κανθαρε,φιλε μου, μου τα χαλας. Δηλαδη, ετσι την ονειρευομαστε την εθνικη, την πρωην πρωταθλητρια Ευρωπης. Να παιζει ετσι με μια καποια Ρουμανια, και να την ξελασπωνει παλι ποιος ? Ο παιχταρας ο Μητρογλου, φυσικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όχι πάλι. Στο προηγούμενο παιχνίδι, στο 3-1, σε αυτό που κρίθηκε η πρόκριση επί της ουσίας, ο καλύτερος στο γήπεδο ήταν μακράν, μακράν λέμε, ο Σαλπιγγίδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ηλία, με συγχωρείς, αλλά δεν κατάλαβα που θες να καταλήξεις.

    Γεια σου, Υπουργέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια στην εθνική μας για την πρόκριση. Δίκαια, δικαιότατα, όχι όπως πχ η Γαλλία (και δεν είναι η πρώτη φορά - ποιος ξέχασε το χέρι του Ανρί;) στα γήπεδα της Βραζιλίας.

    Κρίμα που δεν θα είναι εκεί και ο Ζλάταν. That's football.

    Φερνάντο, κατανοώ πως σου έχει λείψει η καθημερινότητα ενός συλλόγου, αλλά μείνε, ΜΕΙΝΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγχαρητήρια, βέβαια, και μάλιστα πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, αλλά το αν η πρόκριση ήταν δίκαια έλέγχεται. Εκτός αν το επίπεδο των ευρωπαϊκών Εθνικών ομάδων έχει πέσει περισσότερο από όσο νομίζω.

    Νταξ, κάτι έχει πάθει ο Ζλάταν τώρα τελευταία και εκστομίζει επικές ατάκες!

    Αν θεωρήσουμε ότι ο Σάντος φεύγει αύριο, δεν ξέρω ποιος μπορεί να τον αντικαταστήσει χωρίς να χαθεί η κουλτούρα της Εθνικής. Κι αυτό το γράφει κάποιος που τον έχει κριτικάρει αρκετά.

    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thanks για την απάντηση με την οποία, μέσες - άκρες, συμφωνώ. Όταν λέω δίκαια και φέρνω ως αντιπαράδειγμα την Γαλλία δεν αναφέρομαι στην αγωνιστική απόδοση. Εννοώ ότι δεν ευνοηθήκαμε ή δεν αδικήσαμε κάποιον, το οποίο θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό.

      Αν ο τιτάνας Φερνάντο δεν ανανεώσει νομίζω πως ο αντικαταστάτης λέγεται Μπάγεβιτς. Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
    2. Παρακαλώ!

      Πράγματι, αυτή η Εθνική δεν ευνοείται. Εξάλλου, δεν νομίζω να θέλει κανείς τη βοήθεια της διαιτησίας ή άλλων εξωγενών παραγόντων. Αλλά θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι μετά το 2004, η συμπεριφορά των διαιτητών απέναντι στην Ελλάδα έχει τροποποιηθεί προς το καλύτερο. Και δεν το εννοώ πονηρά. Εννοώ ότι μας σέβονται.

      Για τον Ντούσαν θα το συζητήσουμε εκ νέου κάποια στιγμή στο μέλλον.

      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  9. Υπουργέ, πραγματικά ενδιαφέρον άρθρο -αν και, αξίζει να σημειωθεί, δεν θεωρώ τον αρθρογράφο και κάτι σπουδαίο. Και ενδιαφέρουσα η περίπτωση της Σάουθάμπτον.

    Θα μου άρεσε να μπορούσα να αγγίξω κι εγώ παρόμοια θεματολογία. Αλλά απαιτούνται πληροφορίες, έρευνα και παρακολούθηση αγώνων τα οποία δεν μπορώ να κάνω.

    Τέλος, να πω και την κακία μου. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί δημοσιογράφοι που παρουσιάζουν τέτοια άρθρα τα έχουν κάνει ένα είδος copy-paste από άρθρα γραμμένα στα αγγλικά, ακόμα και σε άλλη γλώσσα. Δεν λέω ότι το συγκεκριμένο αποτελεί ένα τέτοιο είδος, απλά το σημειώνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φτάνοντας στο μέσο της 2ης παραγράφου που γράφεις, ετοιμάζομαι να σου απαντήσω αυτά που γράφεις στην 3η παράγραφο, με δικά μου λόγια φυσικά.

    Πάντως το συγκεκριμένο άρθρο έχει δική του φρασεολογία. Μπορεί να το βρήκε έτοιμο αλλά δεν το έκανε αντιγραφή επικόλληση, το περιγράφει με δικά του λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...