Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Μαθαίνει γρήγορα

Την ώρα που η Μαρσέιγ δεν μπορεί να κερδίσει την Νις εντός έδρας, ψάχνοντας προπονητή και τεχνικό διευθυντή για το καλοκαίρι, η Παρί, το κατ΄εξοχήν rival club των Μασσαλών, καταρρίπτει την συμβατική σοφία που διέπει τις νεόπλουτες ομάδες. Δείχνει ότι τα σωστά είναι περισσότερα από τα λάθη, και προβαίνει στην ομαλή υλοποίηση του πλάνου. Κι αυτό το γράφει κάποιος που παρακολουθεί την Παρί μια ντουζίνα χρόνια και έχει κατακρίνει την πολιτική της ομάδας ουκ ολίγες φορές. Αλλά και οι πρωτευουσιάνοι μού έδιναν δικαιώματα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, άκυρες αγορές ποδοσφαιριστών (π.χ. Μπίσεβατς), περίεργες πωλήσεις (π.χ. Σακχό) και βιαστικές απολύσεις προπονητών (π.χ. Κομπουαρέ). Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι η Παρί μαθαίνει. Και μαθαίνει γρήγορα. Προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των νέων προοπτικών που ανοίγονται μπροστά της (π.χ. τσου λου και επίδειξη δύναμης στο γαλλικό πρωτάθλημα), αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της (εξάπλωση του brand name) και αρχίζει να ωριμάζει. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό, μπορούν να εξετάσουν παραδείγματα άλλων ομάδων που ξαφνικά βρέθηκαν με πακτωλό χρημάτων στο πορτοφόλι τους. Κι έχουμε πει ότι όλα τα λεφτά του σύμπαντος να διαθέτεις, χωρίς εταιρικό πλάνο δεν θα πετύχεις τους στόχους σου.


Μετά την απόλυση, λοιπόν, του σταθερότατου Κομπουαρέ, ο οποίος έκανε πολύ καλή δουλειά σε επίπεδο αποδυτηρίων και τακτικής, οι Άραβες έφεραν τον Αντσελότι. Ο Ιταλός προπονητής είχε υποσχεθεί ότι θα παρουσιάσει ένα ελκυστικό σύνολο και ζήτησε από το κοινό υπομονή. Πράγματι, ύστερα από ένα χαμένο πρωτάθλημα, αμέτρητα πειράματα, αλλά και αρκετό χρονικό διάστημα, σχεδόν ενός έτους, η ομάδα άρχιζε να ρολάρει. Και στα ματς απέναντι στην Μπαρτσελόνα, στα προημιτελικά του θεσμού, την οποία παραλίγο να αποκλείσει, έδειξε από τι είναι φτιαγμένη. Και το κυριότερο: δεν φοβήθηκε. Ειρήσθω εν παρόδω, στα προημιτελικά προκρίθηκε και φέτος. Όχι, μην βιάζεστε, δεν πρόκειται για σύμπτωση. Είπαμε, η Παρί κινείται, πλέον, στα σωστά μονοπάτια. Ακόμα και η επιθυμία του Αντσελότι για τακτική ιταλικοποίηση της ομάδας δεν μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο. Όμως, τι είδους ιταλικοποίηση ποθούσε ο Αντσελότι; Αφού σχεδόν όλη η εντεκάδα της Παρί προέρχεται από την Ιταλία! Γνώριζαν, δηλαδή, τις βασικές αρχές που διέπουν μία τέτοια φιλοσοφία. Κι όμως, αν θέλουν να ανεβάσουν ταχύτητα, την ανεβάζουν. Αν θέλουν να κυκλοφορήσουν την μπάλα, την κυκλοφορούν. Αν θέλουν να ανοίξουν το πλάτος, το ανοίγουν. Αν θέλουν να προσθέσουν σκοπιμότητα, προσθέτουν. Επιλογές υπάρχουν. Κι ο Μπλαν, ο αντικαταστάτης του Αντσελότι, ένας πρακτικός προπονητής που υπέγραψε αυστηρώς για έναν χρόνο, διαχειρίζεται καλά την υφιστάμενη κατάσταση. Δυσκολεύτηκε λίγο με τη συνύπαρξη των Ζλάταν και Καβάνι στην ίδια εντεκάδα, πράγμα που σημαίνει ότι ο Παστόρε μένει στον πάγκο, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί προπονητές στον ποδοσφαιρικό πλανήτη που θα έλυναν εύκολα και ανώδυνα τον συγκεκριμένο τακτικό γρίφο.

Το ρεζουμέ είναι ότι η Παρί αρχίζει και σταθεροποιείται στη συνείδηση του κοινού. Κι αρχίζει και φτιάχνει σταθερό κορμό. Έχει τον Ζλάταν (φώτο) για να διασπά τις κλειστές άμυνες, τον Ματουιντί να τρέχει σαν σκύλος και να μετατρέπεται σε κρυφό επιθετικό, και τον Τιάγκο Σίλβα να επιβλέπει την άμυνα, με τον Σιρίγκου να προσδίδει ασφάλεια κάτω από τα δοκάρια. Γερός άξονας, δηλαδή. Την ίδια στιγμή, η ομάδα προχωρά σε ενέσεις ποιότητας, υπογράφοντας τον Καμπάιγ, δίνοντας, έτσι, και βάθος στον πάγκο. Είναι γνωστή, άλλωστε, η επιθυμία των Αράβων να προσελκύσουν ποιοτικούς γηγενείς ποδοσφαιριστές. Εξού και το έντονο ενδιαφέρον για τον Πογκμπά. Τέλος, έχουμε και ανανεώσεις. Ο Σουηδός μυτόγκας, ο Μότα, ο Ματουιντί κι ο Μάξουελ δεν το κουνάνε από το Παρίσι. Το ίδιο και το ενδιαφέρον μου.

Υ.Γ.1 Ποιος είδε τον Ζορζ Γουεά και δεν τον φοβήθηκε. Λάβρος εμφανίστηκε κατά των ποδοσφαιριστών της Μίλαν, μετά τον αποκλεισμό από την αρμάδα του Σιμεόνε. Τι είπε; Ιδού: «Το πρόβλημα είναι οι ποδοσφαιριστές που έχουν το κεφάλι στα πόδια και τα πόδια στο κεφάλι. Έχει δίκιο ο Μπόμπαν όταν λέει ότι οι σημερινοί ποδοσφαιριστές έχουν το μυαλό τους στα λεφτά, τα αυτοκίνητα και τις γυναίκες. Αν οι ποδοσφαιριστές δεν ξέρουν πώς να παίζουν ποδόσφαιρο, ας πάνε στα σπίτια τους να παίζουν στο PS4. Εκεί μπορεί να είναι καλοί». Θυμάστε, μόλις πρόσφατα, τι λέγαμε;

Υ.Γ.2 Για το θέμα του Σάντος στην Εθνική ομάδα, ο Αλέφαντος διατείνεται τα εξής: «Για εμένα θα στοιχίσει στην Εθνική αυτή η ιστορία με τον Σάντος και τον Π.Α.Ο.Κ. Θα χαθεί η πειθαρχία στην Εθνική, οι παίκτες θα τον βλέπουν σαν περαστικό τον Σάντος, και θα αρχίσουν οι κακές σκέψεις, τα παράπονα, ότι λειτουργεί πλέον επηρεασμένος από τον Π.Α.Ο.Κ. και άλλα τέτοια. Εγώ αν ήμουν πρόεδρος της Ε.Π.Ο. και μου έριχνε τέτοια πόρτα ο προπονητής, θα τον έδιωχνα επί τόπου και θα πήγαινα με άλλον προπονητή στην προετοιμασία της ομάδας για το Μουντιάλ». Νταξ, ο Αλέφας συνήθως είναι παρορμητικός και πιο γραφικός από το Πήλιο, αλλά στην προκειμένη περίπτωση είμαι μαζί του. Και συνεχίζουμε, στο ίδιο κλίμα, με τον Αλέξη Σπυρόπουλο: «Ο Φερνάντο Σάντος, μετά το Μουντιάλ, αποχωρεί. Είναι από τα πράγματα, που υπάρχουν ''μες στη ζωή'' του ποδοσφαίρου. Το 2010, και τότε μετά από Μουντιάλ, αποχώρησε ο Ότο. Η διαφορά έγκειται στο ότι ο Πιλάβιος ήταν τυχερός, να έχει στη διπλανή πόρτα την έτοιμη λύση που από μακρυά φαινόταν πως εξασφάλιζε την ομαλή μετάβαση. Δεν έγινε, καν, σίριαλ. Πατ-κιουτ, μονομιάς όλα τα κομμάτια μπήκαν στη θέση τους. Ο Σαρρής, δεν βλέπω να είναι τόσο τυχερός». Και, συμπληρώνοντας τον Σπυρόπουλο, δεν θα είναι τυχερός με υπαιιτότητα δική του. Συνειδητά. Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς τα ονόματα προπονητών που διαρρέουν στα Μ.Μ.Ε. Προφανώς για να κόψουν αντιδράσεις. Πάντως, για να είμαστε ειλικρινείς, από αυτά που διέρευσαν ένα, μόνο, όνομα αξίζει. Αυτό του Μαρτσέλο Μπιέλσα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για έξυπνο άνθρωπο.

Υ.Γ.3 Κάποιοι υποστηρίζουν, δηλαδή τα φερέφωνα της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. και οι όψιμοι γλείφτες του Σαββίδη, ότι ο Στέφενς δεν ήταν έτοιμος για τον Π.Α.Ο.Κ. Λάθος. Ο Π.Α.Ο.Κ. δεν ήταν έτοιμος για τον Στέφενς. Τα είχαμε γράψει ήδη από την πρώτη στιγμή που ο Σαββίδης προσέλαβε τον Ολλανδό. Όποιος θέλει, μπορεί να τα βρει. Τα γραπτά μένουν. Εξάλλου, το πόσο άσχετος είναι ο Στέφενς το καταλάβαμε από το πόσες μέρες έμεινε άνεργος.

Υ.Γ.4 Επικό κομμάτι!

11 σχόλια:

  1. Χάρης

    Την ΠΣΖ δυστυχώς δεν την παρακολουθώ. Από όλες τις νεόπλουτες ομάδες (εκτός της προ 10 ετών Τσέλσυ με προπονητή τον Μουρίνιο), η Παρί έχει αποφύγει τον κακοτράχαλο δρόμο των μεταγραφών χωρίς αντίκρισμα. Ήταν τυχερή που είχε προπονητή τον Αντσελόττι, που κατέστρωσε ένα σχέδιο και το εφάρμοσε. Η ιταλικοποίηση που λες, με τις μεταγραφές παικτών από το Καμπιονάτο, ήταν η προσπάθεια του προπονητή να φτιάξει μια σοβαρή ομάδα με στέρεες βάσεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Η δημιουργία μιας κανονικής ομάδας από το μηδέν απαιτεί συνήθως 2-3 χρόνια, αυτός το κατάφερε σε ένα. Εδώ είναι η διαφορά της Παρί από τις άλλες νεόπλουτες ομάδες. Η Παρί έχει απ' όλα: ποιότητα, ομοιογένεια, σκοπιμότητα, τεχνική, ομαδικότητα. Από την άλλη, έβλεπα χθες την Μάντεστερ Σίτυ να γίνεται πατσαβούρα κόντρα στην αντικειμενικά χειρότερη Μπαρτσελόνα των τελευταίων ετών. Στην Σίτυ έχουν ξοδέψει απίστευτα ποσά και έχουν παικταράδες σαν τον Κομπανύ, τον Σίλβα, τον Αγκουέρο και τον Τουρέ, αλλά έχουν και παικτάκια σαν τον Σαμπαλέτα, τον Λέσκοτ και τον Νασρί.

    Νομίζω αδίκως ο Γουεά τα βάζει με την σημερινή μετριότατη Μίλαν του Μπαλοτέλλι και του Κακά. Τόσο μπορούν, τόσο παίζουν. Ή μήπως έχει παικταράδες στο ρόστερ και δεν το ξέρουμε?

    Ο Σάντος έπρεπε να ανακοινώσει ότι φεύγει, μετά το Μουντιάλ. Κι ας ήταν κοινό μυστικό ότι φεύγει. Τώρα έτσι όπως έγινε είναι άβολο και για εκείνον και για τους παίκτες. Εκτιμώ ότι ο Φερνάντο το ανακοίνωσε από τώρα για να είναι γενικά διαθέσιμος. Ίσως δεν γουστάρει τον μονόδρομο της επιστροφής στον ΠΑΟΚ, έστω κι αν πλέον υπάρχει ο Σαββίδης. Τώρα για τον διάδοχο, διάβαζα τις διαρροές περί Ιβάν Γιοβάνοβιτς και Άγγελου Αναστασιάδη και τρελαινόμουν (καλύτερα να έπαιρνε ο Σαρρής τον Αλέφαντο για να γελάσουμε τουλάχιστον). Τον Μπιέλσα αν τον καταφέρουν να έρθει (λέμε τώρα), ειλικρινά θέλω να δω αν θα αμολήσει τους Έλληνες Μέσσι, τύπου Φετφατζίδη και Βλαχοδήμου, να παίξουν την μπαλάρα τους και να λένε οι κωλοδημοσιογράφοι "επιτέλους η Εθνική, απελευθερωμένη από τον Ρεχάγκελ και τον Σάντος, παίζει μπάλα".

    Στην ποδοσφαιρική Ελλάδα εμείς είμαστε οι έξυπνοι και οι ξένοι (που σημειωτέον ξέρουν το ποδόσφαιρο πολύ καλύτερα από μας) είναι οι άσχετοι. Γι' αυτό ο Στέφενς κατ' ευθείαν έπιασε δουλειά στην Στουτγκάρδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο την αρχη της χρονιας εχω υποστηριξει οτι η Παρι ειναι το δευτερο φαβορι για το τσουλου μετα τη Μπαγερν. Οι εκαστοτε συνομιλητες μου με κατεκριναν, με το επιχειρημα του τι καταφερε η Σιτι στο Τσουλου εδω και 3-4 χρονια με τα λεφτα των Αραβων, αλλα και το ποσο γρηγορα ξεφουσκωσαν νεοπλουτες ομαδες οπως η Μαλαγα, η Ζενιτ η η ΚΠΡ. Εγω ομως επεμενα, οτι η Παρι εχει τρομερο ροστερ, εναν πολυ καλο και αδικημενο (λογω εθνικης Γαλλιας) προπονητη και μπορει να φτασει πολυ ψηλα. Μεχρι στιγμης ειναι κι αυτη μια ομαδα μοντελο. Του πως διαχειριζεσαι τα δισεκατομμυρια και ξαφνικα εσοδα. Και αξιζουν συγχαρητηρια γι' αυτο εκει στο Παρισι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για την Παρί είναι νωρίς για να πω κάτι, εκτός από του ότι το πάει καλά το πράγμα, όπως σου έλεγα σχολιάζοντας παλαιότερη ανάρτησή σου.

    Για το ΥΓ.1: Αγαπητέ Γουεά πάσχεις από το γεροντικό σύνδρομο των παλαιμάχων. Ο.Κ. όλα στην εποχή σου ήταν καλύτερα. Happy now?

    Για το ΥΓ.2: Παιδιά κάνουμε ένα λάθος. Δεν ήταν απόφαση του Σάντος να ανακοινώσει την δεδομένη χρονική στιγμή ότι δεν θα συνεχίσει στην Εθνική. Του έγινε πρόταση από την ΕΠΟ, ζήτησε και πήρε παράταση και την τελευταία στιγμή έδωσε την απάντησή του. Τι να έκανε δηλαδή; Ο όλος χειρισμός είναι της ΕΠΟ, σε τι φταίει ο Σάντος; Kanthare κι εγώ θέλω Μπιέλσα.

    Για το ΥΓ.3 Η περίπτωση Στέφενς έδειξε για μία ακόμη φορά ότι -κατά κανόνα- οι Ολλανδοί (και γενικά οι Κεντροευρωπαίοι) τεχνικοί δεν κάνουν σε Μεσογειακές ομάδες. Και δεν είναι θέμα αξίας. Άλλη νοοτροπία...

    Για το ΥΓ.4: "Η κόλαση του Δάντη", Iced Earth από το 1995 "Burnt Offerings". Είχα να το ακούσω πολλά χρόνια...

    Kanthare να σου συστήσω και το καινούριο μου ιστολόγιο για ποδοσφαιροκουβέντα: Striker

    Καληνύχτα στην παρέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χάρη, η Τσέλσι επί Αμπράμοβιτς έχει υπόπέσει σε κραυγαλέα λάθη. Κι ακόμα υποπέφτει. Όχι τόσο σε πανάκριβες αγορές ποδοσφαιριστών όσο σε αποφάσεις στυλ Κόκκαλη. Η κατάσταση στην Σίτι είναι για γέλια. Τα ποσά που έχουν δαπανηθεί είναι απίστευτα. Είναι δυνατόν επιχειρηματίες άνθρωποι να μην γνωρίζουν την αξία του πλάνου και της στρατηγικής; Εκτός αν απλά βλέπουν την Σίτι, και την κάθε Σίτι, σαν άρμα για εμπορικές συμφωνίες ή ξέπλυμα.

    Όχι, δεν έχει παιχταράδες το ρόστερ της Μίλαν. Αλλά καταλαβαίνω το πνεύμα όσων υποστηρίζει ο Γουεά κι ο Μπόμπαν. Μπορώ να πω, δε, ότι το αφουγκράζομαι.

    Για Σάντος, όπως καταλαβαίνω, συμφωνούμε. Δεν το χειρίστηκε καλά ούτε η ΕΠΟ, ούτε ο ίδιος ο Σάντος, ούτε οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι πάντα του χαϊδεύανε τα αυτιά. Επιμένω ότι ο Μπιέλσα είναι μακράν η καλύτερη περίπτωση. Αλλά ένας καλός στρατηγός θέλει και καλούς στρατιώτες.

    Για τον Στέφενς μάς ζάλισαν τα αυτιά. Λίγο να έχεις ασχοληθεί με το ελληνικό ποδόσφαιρο ξέρεις πως τελειώνουν τέτοιες ιστορίες. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το γιατί ο Σαββίδης δεν έκανε τον Γ.Χ. Γεωργιάδη (μεγάλο κωλόπαιδο) πρώτο προπονητή εξ αρχής. Εννοώ από το καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Nick, η Παρί εχει ακόμα δρόμο. Αλλά έχει δυναμώσει ουσιαστικά -και γρήγορα-, εντός και εκτός χόρτου. Αυτό που δεν ξέρω ακόμα είναι τι θα γίνει με τον Μπλαν. Ο Γάλλος υπέγραψε για ένα χρόνο, καθώς οι Άραβες ήθελαν διακαώς τον Βενγκέρ. Ο Αρσέν, όμως, δήλωσε πιστός στην Άρσεναλ. Επομένως, ή κρατάς τον Μπλαν, ή παίρνεις πάλι προπονητή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπαλαντέρ, ναι, το θυμάμαι το σχόλιό σου!

    Για τον Γουεά έγραψα στο σχόλιο προς τον Χάρη. Κοίτα, όταν μια ομάδα έχει τον Μπαλοτέλι, νταξ, τι άλλο να πεις;

    Ο Σάντος φταίει επικοινωνιακά καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του. Όταν έχεις την κάλυψη των δημοσιογράφων, κάνεις ό,τι θες, όποτε θες. Κι ο Σάντος ξέρει που βρίσκεται. Δεν είναι χθεσινός στην Ελλάδα.

    Άλλη νοοτροπία; Να το δεχτώ. Τίθεται, λοιπόν, θέμα κουλτούρας. Αλλά γιατί μου φαίνεται ότι αυτό ισχύει μόνο για την Ελλάδα και μάλιστα σε επιλεκτικές περιπτώσεις;

    Είχες να ακούσεις αυτή την κομματάρα πολλά χρόνια; Θα σε μαλώσω!

    Το είδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είμαι συγκινημένος γιατί μετά από πολύ καιρό μπαίνω σε έναν φίλο και γράφω σε μπλοκ έστω και ως αναγνώστης γιατί η αλήθεια είναι ότι μου έλειψε
    Κάνθαρε ελπίζω να είσαι γερός δυνατός και όλα στη ζωή σου να πηγαίνουν πρίμα
    Τώρα βέβαια για το θέμα που γράφεις άριστα όπως πάντα δεν θα απαντήσω παρά θα μοιραστώ την χαρά μου με εσένα για την ομάδα που επιστρέφει Πλέον στο Παγκόσμιο στερέωμα και δεν είναι άλλη από την Μεγάλη LIVERPOOL !!!!!!!!!!!! Τέτοια ΜΠΑΛΑΡΑ ΤΕΤΟΙΟ ΘΕΑΜΑ ΜΟΝΟ ΛΙΓΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ .......ΤΑ γατάκια του marketing εχθές θα πρέπει να κάνουν τον σταυρό τους γιατί έφυγαν με το τιμητικό κατ' άλλα τρία μηδέν ...Έχω τρελαθεί σου λέω αδερφέ και περιμένω με ανυπομονησία όσο δύσκολο και να φαίνεται να σηκώσω την ΚΟΥΠΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!! τα είπα ξεθύμανα και περιμένω άρθρο σου για την LIVERPOOΛΑΡΑ ΜΑΣ και ελπίζω ο αδερφός BALADEUR να είναι το ίδιο περήφανος με εμένα
    Οι κόκκινοι είναι εδώ είναι πίσω
    Την αγάπη μου τα σέβη μου την εκτίμηση μου και φυσικά θα τα ξαναπούμε
    Να είσαι γερός και Δυνατός !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    http://youtu.be/qljaVPWWhhc ξανά και ξανά και ξανά και ξανά και ξανά και ξανά και ξανά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κωνσταντίνε που χάθηκες παιχταρά μου; Γιατί εξαφανίστηκες από την μπλογκοκοινωνία μας;

      Διαγραφή
  8. Φίλε μου, τότε να μπαίνεις πιο συχνά και να τα λέμε! Δεν μου πηγαίνουν όλα πρίμα, αλλά, μην ανυσυχείς, είμαι γερός και δυνατός! Τιτάνας! Οδοστρωτήρας!

    Ελπίζω να είσαι και εσύ καλά!

    Για την Λίβερπουλ δεν έχω να πω πολλά, διότι δεν την έχω παρακολουθήσει επισταμένα. Αλλά θα ήταν μια ευχάριστη αλλαγή η κατάκτηση του πρωταθλήματος από την Λίβερπουλ. Για να χαρείς κι εσύ με τον Μπαλαντέρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. χαιρετίζω το καμάρι της Κρήτης το αγλάισμα της Μεγαλονήσου τον αδερφό LIVERPOOLIAN BALADEUR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Μια φορά blogger baladeur για πάντα blogger !!!!!!!!!!! εδώ είμαι σας παρακολουθώ και χαίρομαι !!!!!!!!!!!!!!!!! Kantare έτσι πρέπει να είσαι Οδοστρωτήρας !!!!!!!!!! συνέχισε να παράγεις ήθος μέσα από το blog και να μεταλαμπαδεύεις τις γνώσεις σου !!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...