Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Ο απόλυτος παραλογισμός και η αηδία

Δεν χρειάζεται να είσαι λαμπρός επιστήμονας για να καταλάβεις τι θα ακολουθούσε. Ούτε να έχεις λάβει μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους. Το έχω, άλλωστε, αναφέρει πολλάκις ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να διαχειριστούν αποτυχίες και επιτυχίες. Στην αποτυχία βαφτίζονται όλοι άσχετοι και καταδικάζονται με συνοπτικές διαδικασίες. Ή, όπως στην περίπτωσή μας, κατηγορούνται ότι παίρνουν χαρτάκι. Στην επιτυχία, πάλι, πετάμε πάνω από τα σύννεφα και ξεχνάμε να προσγειωθούμε, μέχρι η ρεαλιστική δύναμη της βαρύτητας να κάνει τη δουλειά της. Κανένα μέτρο. Μηδενική υπομονή. Καμιά λογική.


Χάσαμε, λοιπόν, το πρώτο ματς του ομίλου. Λογικό και, έως ένα σημείο, αναμενόμενο. Όπως αναμενόμενο ήταν το γέλιο κάθε φορά που σχολίαζε ο Γιάννης ο Γκούμας. Έλεγε μια λέξη και μέχρι να πει την επόμενη ξεκουραζόταν. Τουλάχιστον συλλάβιζε υπέροχα. Σαν παιδάκι δημοτικού. Σαν παιδάκια δημοτικού, όμως, έπαιζαν και οι διεθνείς. Ναι, ο Ρανιέρι υπέπεσε σε λάθη τακτικής. Αλλά δεν θα τον κρεμάσουμε. Τώρα μαθαίνει την ομάδα και τους παίχτες. Πέντε, μόλις, μέρες έκανε προπόνηση μαζί τους. Και για να έχουμε καλό ερώτημα, έχουμε καταλάβει την σημασία της προπόνησης; Γνωρίζουμε τι εστί προπόνηση; Αμφιβάλλω υπέρ το δέον. Απλά να πω ότι η προπόνηση δεν είναι συμπληρωματική του επίσημου αγώνα. Τέλος πάντων. Επομένως, για τον Ρανιέρι δεν θα πω τίποτα. Απλά θα τον συμβουλέψω να μείνει μακριά από την ελληνική πραγματικότητα. Και το λέω αυτό, διότι η ελληνική πραγματικότητα λειτουργεί σαν νοητικό δηλητήριο. Χωρίς αντίδοτο. Εξάλλου, τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε από το παιχνίδι; Για παράδειγμα, ο Σάμαρης έκανε κοντρόλ με την γάμπα, κι αυτό το αργό κορμί που λέγεται Ταχτσίδης (φώτο) δεν μπορούσε να πασάρει -κυριολεκτικά!- στα τρία μέτρα. Ο Χολέμπας όταν δεν παίζει καλά, είναι πραγματικά κάκιστος, ενώ ξαναλέω για πολλοστή φορά ότι έχω να δω Έλληνα τερματοφύλακα από την εποχή του Σαργκάνη. Τέλος, σας παρακαλώ, δεν θέλω να ξανακούσω για τον Μήτρογλου. Φαντάζομαι την φάτσα του Μάγκατ στην Φούλαμ, μόλις διαπίστωσε ότι ο παίχτης δεν ξέρει τι σημαίνει οφσάιντ.

Εντούτοις, οι Έλληνες διεθνείς (κλισέ) αυτό μπορούν να παίξουν. Είναι περιορισμένων δυνατοτήτων. Αυτό είναι το υλικό μας. Επομένως, δεν πρέπει να εκπλήσσομαι με την τεχνική ανεπάρκεια. Αλλά δεν μπορώ να χωνέψω με τίποτα αυτούς τους κωλοδημοσιογράφους. Αυτούς τους αλήτες. Ειλικρινά σας μιλάω, με πιάνει αηδία. Τον Σάντος τον είχαν στα πούπουλα. Τον είχαν σκεπάσει, παρά τα κραυγαλέα λάθη του, με έναν επικοινωνιακό μανδύα. Του είχαν χαρίσει απίστευτη ασυλία. Η κριτική που του ασκούσαν ήταν ήπια, κάποιες φορές ακόμα και ανύπαρκτη! Τον Ρανιέρι, όμως, όπως τον Ρεχάγκελ, τον ξέσκισαν -γιατί άραγε; Με τον όχλο να ζητωκραυγάζει. Λες και προπονούσε την ομάδα για πέντε χρόνια και είχαμε αγανακτήσει με αυτά που (δεν) βλέπαμε, για τους συνεργάτες που (δεν) θέλει και για το πόσο άδικος είναι στις κλήσεις των ποδοσφαιριστών. Εδώ τον κατηγόρησαν ότι πήρε χαρτάκι από τον Σαρρή! Κι όμως, επαναλαμβάνω, ο Ιταλός φοράει την ελληνική φόρμα μονάχα πέντε μέρες! Πότε πρόλαβε να τα κάνει όλα αυτά για να αξίζει τέτοια συμπεριφορά; Πότε πρόλαβε να ασχοληθεί με παραποδόσφαιρο όταν δεν είχε καν χρόνο να ασχοληθεί με ποδόσφαιρο; Πραγματικά πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό.

Εν κατακλείδι, θα αναφέρω εκ νέου ότι ο Ρανιέρι πρέπει να μείνει αποστασιοποιημένος από την ελληνική πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται ούτε νταντάδες, ούτε καθοδήγηση, ούτε υποδείξεις. Αν αποτύχει, ας αποτύχει μόνος του. Χωρίς εξωτερική βοήθεια. Είναι έμπειρος, πρακτικός, με αποκρυσταλλωμένη άποψη για το τι εστί ποδόσφαιρο. Αλλά αυτή η άποψη προέρχεται από την μακροχρόνια θητεία του σε προηγμένα πρωταθλήματα και μεγάλες ομάδες, πράγμα που στην Ελλάδα ουδόλως θα τον βοηθήσει. Κι αυτό, διότι ίσως του δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι στη χώρα αυτή Ελλάδα έχει να συνεργαστεί με επαγγελματίες.

Υ.Γ.1 Έχω δει την Άννα Καραμανλή από απόσταση μισού μέτρου. Πρόκειται για πολύ όμορφη γυναίκα. Επομένως, με τι κριτήριο μπήκε στην Βουλή; Με την ομορφιά της; Μήπως την ευγλωττία της όταν έλεγε στους τηλεθεατές της «Αθλητικής Κυριακής» την βαθμολογία της Β' Εθνικής; Την πίστη της υπέρ του κοινού συμφέροντος; Και γιατί είπε σε αυτόν τον περίεργο τύπο να πάει να γαμηθεί; Διότι λυπήθηκε εμένα και τους κλώνους μου; Διότι δεν υποτάσσεται στην κομματολαγνεία και στην κομματική πειθαρχία; Για να κερδίσει εντυπώσεις και ψήφους;

Υ.Γ.2 Η δικαιοσύνη, ισχυρίζεται ο θυμόσοφος λαός, είναι τυφλή. Δεν υπογράφω τις επιταγές μιας τέτοιας θεωρίας, αλλά, η αλήθεια να λέγεται, ορισμένες φορές προκύπτουν πολύ περίεργες αποφάσεις. Όπως αυτή στην περίπτωση του Πιστόριους. Αν ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης δεν λεγόταν Πιστόριους και δεν ήταν Παραολυμπιονίκης, αλλά επρόκειτο για έναν χασάπη συνοικιακού καταστήματος που κόβει συκώτια και σπάλες, θα ήταν ελεύθερος;

Υ.Γ.3 Θεέ και Κύριε!

20 σχόλια:

  1. Χάρης

    Φίλτατε Κάνθαρε, τα λέγαμε ότι υπάρχει περίπτωση να χάσουμε από την Ρουμανία, γιατί έχουμε νέο προπονητή, είναι Σεπτέμβριος με πολλούς παίκτες σαν τον Μήτρογλου να είναι ανέτοιμοι και η ομάδα έχασε την πείρα και την προσωπικότητα του Καραγκούνη και του Κατσουράνη. Τα περί άδειων εξεδρών στο Καραϊσκάκη είναι γελοίες δικαιολογίες, όπως το αν το χορτάρι πρέπει να είναι κουρεμένο μισό πόντο ψηλό ή 2. Η ήττα είναι μέσα στο παιχνίδι, αλλά πείραξε ο τρόπος που χάσαμε. Ελεεινή εμφάνιση απέναντι σε αντίπαλο που ούτε να σουτάρει δεν μπορούσε, ενώ η Εθνική ομάδα όχι οργανωμένη επίθεση δεν μπορούσε να κάνει, αλλά ούτε μια ατομική ενέργεια με μπούκες του Χολέβα ή του Τοροσίδη και σέντρα. Ούτε καν όταν αποβλήθηκε ο Marica και οι Ρουμάνοι έπαιζαν με 10.

    Για τακτικές δεν θα μιλήσω, γιατί απλώς δεν υπήρχαν. Ο μπουρδουκλωμένος Ranieri έβαλε μέσα παίκτες που δεν μπορούν να κουνηθούν. Για τον Κατσουράνη φώναζε ο κάθε παπάρας που νομίζει ότι ξέρει μπάλα, για το περπάτημα του Μήτρογλου ούτε λέξη. Παίκτες όπως ο Σαμαράς, ο Χολέβας και ο Σάμαρης έχουν κάνει λειψή προετοιμασία λόγω Mundial και μεταγραφής και μαλακίζονταν στο γήπεδο. Ο Ταχτσίδης με προβλημάτισε, γιατί έπαιζε στην Roma βασικός πριν 2-3 χρόνια και τώρα έκανε συνέχεια λάθος στις πάσες του. Ο Μάνταλος από την Β' Εθνική, με διαβατήριο τον Μελισσανίδη, κλήθηκε στην Εθνική και μέσα από τις προπονήσεις έπεισε τον Ranieri να ρισκάρει να τον ρίξει στα βαθιά. Δεν έχω καταλάβει τον ντόρο για τον παίκτη από τους ΑΕΚτζήδες, αλλά το παλληκάρι δεν έκανε τίποτα και απλά έπιασε την βάση. Λάθη χοντρά δεν έκανε, αλλά ούτε και τίποτα το φοβερό. Να πω ότι ήταν ένας πολλά υποσχόμενος νεαρός 17 ετών σαν τον Νίνη κάποτε να πω εντάξει, αλλά ο Μάνταλος είναι 23 ετών.

    Στο ημίχρονο πίστευα ότι ο Ranieri παρά το μπέρδεμά του θα διορθώσει τα κραυγαλαία λάθη τύπου Μήτρογλου, Σαμαρά και άλλων. Και τί να δω? Βγαίνει ο Σαμαράς και μπαίνει μέσα ο σέντερ φορ Διαμαντάκος σε ρόλο εξτρέμ! Δεν έχω ξαναδεί εξτρέμ να παίζει με πλάτη τον αντίπαλο μπακ και να σπάει την μπάλα πίσω. Δεν κράζω τον παίκτη που έδειξε διάθεση και φιλότιμο, αλλά τον Ranieri που δεν τόλμησε να βγάλει τον Μήτρογλου. Βγήκανε Σάμαρης και Μάνταλος για να μπουν 2 εκ των καλύτερων παικτών μας στο Mundial, Χριστοδουλόπουλος και Κονέ, αλλά ούτε αυτοί μπόρεσαν να κάνουν κάτι από μόνοι τους. Αν οι τελευταίοι ήταν ανέτοιμοι και δεν ξεκίνησαν στην 11άδα, πώς ξεκίνησαν άλλοι ανέτοιμοι? Μυστήριο. Χολέβας και Τοροσίδης κακοί, ειδικά ο δεύτερος που έκανε συνέχεια σέντρες στο πέταλο. Μόνο οι Μανωλάς και Παπασταθόπουλος έπαιξαν σχετικά καλά (αν και εκνευρισμένοι από την καθίζηση της ομάδας). Δίκαιη ήττα με 0-1, σκορ που άλλη ομάδα πιο σοβαρή θα μεγάλωνε άνετα εις βάρος της Εθνικής μας.

    Την επομένη, τα οπαδικά πρωτοσέλιδα οργίασαν. Ο Μάνταλος ήταν "ο καλύτερος της Εθνικής" κατά την Ώρα για Σπορ, ο Διαμαντάκος "ξεχώρισε" κατά τον Γαύρο/Πρωταθλητή (ενώ ο Μήτρογλου απλά θέλει 1 γκολ για να πάρει μπρος), ο Κλάους αδικήθηκε κατά τα Σπορ του Βορρά, η Πράσινη φώναζε για τον Καρέλη, τον Λαγό και τον Κλωναρίδη που δεν κλήθησαν. Δεν υπάρχει σωτηρία σου λέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάρης (συνέχεια)

      Τέλος πάντων, ο Ranieri με τις επιλογές του έδωσε δικαίωμα να ακουστούν πολλά, άλλα λογικά και άλλα παράλογα. Έδωσε δικαίωμα να μιλάει ο ένας ότι έβαλε μέσα την πραμάτεια του Fataul (aka Μαρινάκης) για να τους πουλήσει κι αυτούς. Έδωσε δικαίωμα να λέει ο άλλος ότι πήρε χαρτάκι από τον Μελισσανίδη για τον Μάνταλο. Έδωσε δικαίωμα να γράφει ο τρίτος ότι αδικήθηκε ο φορμαρισμένος Κλάους και μέσω αυτού θίχθηκε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Έδωσε δικαίωμα να λέει ο παράλλος ότι την 11άδα την έφτιαξε ο manager με τον οποίο συνεργάζεται.

      Ο Ranieri καλά θα κάνει να αναθεωρήσει πολλά πράγματα. Ίσως υπερεκτίμησε την Εθνική, τον βατό όμιλο και τις γνώσεις του γύρω από το άθλημα, και υποτίμησε τις δυσκολίες και την έλλειψη καλών παικτών. Δεν έχει ιδέα από Ελλάδα, ούτε από τους λατρεμένους μας παράγοντες (φημολογείται ότι μέχρι και ο Κομπότης έκανε τον έξυπνο στον Σαρρή μετά την ήττα από την Ρουμανία). Claudio, please, είσαι καλός προπονητής, μην μας απογοητεύσεις την επόμενη φορά. Και μην αφήσεις την ομάδα να γίνει κωλοχανείο και επιστρέψει στην προ Rehaggel εποχή.

      Διαγραφή
  2. Κι ότι σκεφτόμουν τις τελευταίες μέρες για το Hangar και το Return to Hangar. Όσο για τον Ρανιέρι, οι φίλα προσκείμενες στον ΠΑΟΚ εφημερίδες λυσσάξανε την επομένη της ήττας, με αφορμή τη συμμετοχή του Μήτρογλου που έχει να παίξει μπάλα έξι μήνες και κάποιου Διαμαντάκου, ο οποίος έβγαλε μάτια πέρσι...στον Εργοτέλη. Δεν ξέρω αν παίρνει χαρτάκι, αλλά αλλιώς τι όνειρο είδε και τους έβαλε να παίξουν; Από την άλλη έχεις και την επιλογή του Μάνταλου που δεν έχει παίξει καν σε επαγγελματική κατηγορία, κι εδώ δεν μπορείς να κατηγορήσεις το χαρτάκι. Εν πάση περιπτώσει, μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει, κι οι φυλλάδες με τους Μουρίνιους του καναπέ καλύτερα να αφήσουν τα πολλά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόλις συγκεντρώθηκαν οι παίκτες έγιναν και εργομετρικά. Σε αυτά Μήτρογλας και Σαμαράς είχαν απαράδεκτες επιδόσεις, κανονικά έπρεπε βάσει αυτών να αποκλειστούν από την αποστολή. Μπορεί να έχει λίγες μέρες στη θέση ο Ρανιέρι αλλά για να δει τα εργομετρικά χρειάζονται μερικά λεπτά της ώρας. Επομένως ήρθε για τουρισμό.

    Οι παράξενες συμμετοχές στην ομάδα επιλύονται αν εξετάσει κανείς τους ατζέντηδες των παικτών. Ο Γιάννης Ευαγγελόπουλος (ACE Management) είναι ατζέντης Σάμαρη, Μανιάτη, Μανωλά, Φετφατζίδη, Μάνταλου, Ταχτσίδη. Καθώς και Μπουχαλάκη, Αυλωνίτη, Κουρμπέλη, Σκόνδρα. Που αν δεν αλλάξει κάτι θα κληθούν σύντομα. Το μεγάλο "πανηγύρι" γίνεται στις Εθνικές Νέων και Εφήβων. Δεν παίζει μόνος, είναι και η ανταγωνιστική SPORTS connection στο κόλπο, των Αποστολόπουλου, Κλιτσίδη, Τσάρτα. Που επί προέδρου Αδαμίδη (σήμερα γιαουρτάς) έκαναν πάρτι στην ΑΕΚ. Στην Εθνική έχουν Σωκράτη, Λάζαρο, Μήτρογλου. Και ο Κλάους είναι δικός τους παίκτης.

    Αυτά με στοιχεία. Όχι με αυθαίρετες "βαφτίσεις" θεωριών συνωμοσίας για το χαρτάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χάρη, προφανώς και οι άδειες εξέδρες ή το ψηλό χορτάρι αποτελούν δικαιολογίες των δημοσιογράφων και των άσχετων. Η εμφάνιση ήταν άθλια, ναι. Δεν μπορώ να πω το αντίθετο. Δεν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε το παραμικρό! Ακόμα και η άμυνα, το δυνατό σημείο μας, έδειξε σημάδια αδυναμίας και δυσλειτουργίας, και μάλιστα απέναντι σε μια ακίνδυνη Ρουμανία που αν δεν είχε τον Χολέμπας δεν θα έβαζε ποτέ γκολ.

    Αλλά, φίλε Χάρη, πώς να δημιουργήσει κανείς όταν στην μεσαία γραμμή παίζει ο Ταχτσίδης κι ο Μάνταλος;Θα μου πεις ο προπονητής τους διάλεξε. Και θα έχεις δίκιο. Αυτό να το σκεφτούν οι χιλιάδες που έκανα like σε κάτι γρουπάκια της πλάκας στο facebook εις βάρος του Κατσουράνη ή σε κάτι άλλους που έλεγαν παππού τον Καραγκούνη. Αυτοί, λοιπόν, είναι οι αντικαταστάτες τους.

    Όσον αφορά την επιλογή του Μάνταλου, να σημειώσω ότι τον κάλεσε μετά τον τραυμτισμό του Μανιάτη -κι όχι πριν. Αν είχε πάρει χαρτάκι θα τον καλούσε εξαρχής. Και γιατί τον έβαλε να παίξει; Υποθέτω διότι ότι είδε συγκεκριμένη συμπεριφορά στις προπονήσεις. Και να πω, χωρίς ίχνος υπερβολής, ότι αν έβαζες εμένα στη θέση του Ταχτσίδη θα έκανα λιγότερες λάθος πάσες και θα λάμβανε καλύτερες τοποθετήσεις σε συνθήκες άμυνες. Δεν είναι δυνατό αυτός ο ποδοσφαιριστής, όταν έπαιζε στην Ρόμα, να άφηνε, ελέω Ζέμαν, στον πάγκο τον Ντε Ρόσι. Για αυτό οι οπαδοί της Ρόμα είχαν ξεσκίσει τον Ζέμαν.

    Ο Ρανιέρι, λοιπόν, έκανε λάθη. Μπερδεμένη τακτική, μάλλον λάθος επιλογές σε πρόσωπα, σωστές δηλώσεις που δεν άρεσαν σε κανέναν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έδωσε δικαίωμα για αυτά που ακούστηκαν. Και το λέω αυτό, διότι ακούσητκαν πάρα πολλά και πολύ υπερβολικά πράγματα. Την ίδια στιγμή, όχι πολύ καιρό πριν, οι ίδιοι δημοσιογράφοι που ξέσκισαν τον Ρανιέρι έτριβαν με baby oil την πλατούλα του Σάντος, ο οποίος στη δική του επίσημη πρεμιέρα είχε φέρει Χ με την Γεωργία εντός έδρας. Μήπως παίζει ρόλο το γεγονός ότι ο Ρανιέρι έδειξε εξαρχής ότι δεν τους κάνει τα χατήρια; Μήπως κάτι αντίστοιχο έγινε και με τον Ρεχάγκελ;

    Τέλος, όπως είπα, αν είναι να αποτύχει ο Ρανιέρι, ας αποτύχει μόνος του. Δεν θέλει βοήθεια. Δεν θέλει συμβούλους και νταντάδες. Ας κάτσει να σκεφτεί μόνος του και θα την βγάλει την άκρη. Κι αν δεν την βγάλει, θα ευθύνεται αυτός και μόνο αυτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θωμά, τεράστιες τραγουδάρες και οι δυο. Νταξ, η κάθε οπαδική εφημερίδα γράφει τα δικά της. Και είναι πραγματικά φοβερό οπαδικοί δημοσιογράφου που παίρνουν χαρτάκι για να περνάνε την ανεπίσημη γραμμή της κάθε ΠΑΕ, να ισχυρίζονται ότι κάποιοι προπονητές παίρνουν χαρτάκι. Σαν να βιάζω κατσίκες και μετά να δείχνω τον τάδε και να λέω ''να, κοιτάξτε, αυτός βιάζει κατσίκες''.

    Υ.Γ. Ο Μάνταλος έχεις παίξει με την Ξάνθη σε Α΄ Εθνική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπουργέ, όταν ανέβηκα Χαλκιδική, ένα φιλαράκι μού είπε για μια φορά που βρέθηκε σε μια κοινή παρέα με τον Χαριστέα. Και ο Χαριστέας είπε ότι ο Μήτρογλου είναι κυριολεκτικά κρέας. Αυτό λίγο πριν ξεκινήσει το Μουντιάλ. Να σημειωθεί ότι το φιλαράκι δεν λέει ψέμματα. Αλλά και πάλι δεν χρειαζόταν ο Χαριστέας: το βλέπουμε με τα μάτια μας. Και έχεις μερικούς κομπλεξικούς που λένε ότι ο Μήτρογλου δεν φαίνεται επειδή δεν παίρνει πάσες. Αφού δεν κάνει κίνηση χωρίς την μπάλα.

    Ρε Υπουργέ, αυτά που γράφεις ίσχυαν και πριν. Δεν άρχισαν να ισχύουν με το που ανέλαβε ο Ρανιέρι. Γιατί, όμως, προσπαθούμε να απαξιώσουμε έναν προπονητή, όποιος και να είναι αυτός, μέσα σε πέντε μέρες; Και να αποδείξουμε με κάθε τρόπο ότι είναι λακαμάς; Τι έχουμε να κερδίσουμε; Τι μας προσφέρει μια τόσο άστοχη, κακοπροαίρετη κριτική; Τι και ποιον προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε; Το σίγουρο είναι ότι δεν υπηρετούμε την κοινή λογική και την αρετή της υπομονής. Ούτε την Εθνική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα. Σου έδωσα στοιχεία, όχι κουβέντα αέρα-μπανάλ. Βγαίνει από την ενδεκάδα ένας παίκτης του Ευαγγελόπουλου, μπαίνει "αιφνιδιαστικά" ένας άλλος που δεν παίζει κιόλας στην ίδια θέση. Τι δεν καταλαβαίνεις; Ότι ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος;

      Ο Ρανιέρι είτε είδε τα εργομετρικά Σαμαρά-Μήτρογλου και τους κράτησε στο ρόστερ γιατί ενέδωσε σε πιέσεις, είτε δεν τα είδε καν, άρα ήρθε για τουρίστας. Τόσο χάλια ήταν τα αποτελέσματα.

      Δεν είναι δείγμα ωριμότητας ο αφορισμός που έδωσες στον τίτλο, ενώ έχεις σημαντικά κενά στα στοιχεία. Βγάζεις παράλογους τους άλλους ενώ έχουν στη διάθεσή τους αποχρώσες ενδείξεις. Δεν είναι μόνο αυτά που είπα μέχρι τώρα, έχω και άλλα στοιχεία, αλλά ειλικρινά κουράζομαι να προσπαθώ μάταια να καταδείξω την επικρατέστερη πιθανότητα όταν κάποιος αρνείται πεισματικά να κοιτάξει με ανοιχτά μάτια και πνεύμα. Τα δεδομένα ξέρεις δεν τα βρίσκω στο δρόμο, θέλει ψάξιμο.

      Όσο για το λόγο που θάβεται ο Ρανιέρι, έχω και σε αυτό απάντηση. Αλλά πρέπει πρώτα να δω διαφορετική αντιμετώπιση.

      Καλησπέρες σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Υπουργέ, οφείλω να ομολογήσω ότι τον τελευταίο καιρό τα σχόλιά σου τηρούν ισχυρές δόσεις παρασκηνίου, συνωμοσιολογίας και παραποδοσφαίρου. Δεν ξέρω γιατί αυτό συμβαίνει, αλλά σε ρωτάω: όλη αυτή η επίθεση προς τον Ρανιέρι, ο οποίος έκανε μόλις πάντε προπονήσεις, είναι παράλογη ή δεν είναι;

      Διαγραφή
  7. Βαγγέλης
    Καλησπέρα.Αν και ειμαι αντιθετος στην ορολογια χαρτακι, ειμαι σιγουρος οτι ο ρανιερι το πηρε.Πως θα μπορουσε αλλωστε να μην παρει αφου πιθανοτατα δεν ξερει κανενα παιχτη.Ο μανατζερ του λοιπον του εδωσε χαρτακι με ποιους πρεπει να καλεσει.Εδω πρεπει να πουμε ομως οτι αυτο για τον ρανιερι ειναι φυσιολογικο επειδη το να δουλευεις με συνεργατες και μανατζερ σε προηγμενες ποδοσφαιρικα χωρες δεν ειναι παραλογο και σε καμμια περιπτωση παρασκηνιακο.
    Ο ρανιερι ομως εκανε μια βιαιη αλλαγη τακτικης και προσωπων και πανω σε αυτο ολοι βρηκαν πατημα να πουνε τον πονο τους.(αλλος ελεγε για χαρτακια αλλος ηθελε αθανασιαδη ,αλλος καρελη κτλ)
    Η αποψη μου ειναι οτι ο σαντος πηγε στην εθνικη κανοντας μια τρομερη υπερβαση με τον παοκ.Ο παοκ τοτε εκανε μια πορεια(αρκετων ετων) που την χρωστουσε ολη στον πορτογαλο.Δικαια λοιπον κληθηκε στην εθνικη ο σαντος και δικαια ειχε καλυτερη αντιμετωπιση απο τα μιντια.Ο σαντος εδωσε στην εθνικη(οπως εκανε και με τον παοκ) ρολους που επαιρνε το μεγιστο απο τον καθε παιχτη.
    Δυστηχως αλλος προπονητης που να εχει μομεντουμ δεν υπαρχει στην ελλαδα.Ισως ο αναστασιου αν συνεχισει για 3,4 χρονια σε αυτα τα επιπεδα.
    Ο ρανιερι ειναι προπονητης.Ξερει τι θελει να παιξει και πως θα το παιξει.Δεν ξερει ομως αν εμεις εχουμε αυτο που χρειαζεται για να το παιξει.Ο σαντος ειχε φτιαξει το συστημα του πανω στους παιχτες τις εθνικης.Ο ρανιερι ισως(δεν ξερουμε ακομα) προσπαθει να φτιαξει διεθνεις με το συστημα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βαγγέλη, διαφωνώ σφόδρα ότι ο Σάντος έπρεπε να έχει καλύτερη αντιμετώπιση επειδή έκανε υπέρβαση, όπως λες, με τον ΠΑΟΚ. Ο Σάντος είχε τέτοια αντιμετώπιση διότι είχε άριστες σχέσεις με τους δημοσιογράφους. Τους είχε στα όπα όπα. Τους άφηνες να έρχονται στις προπονήσεις, ταξίδευαν με την αποστολή της Εθνικής, τους μιλούσε όποτε ήθελαν, καλούσε νέους παίχτες όταν οι δημοσιογράφοι ούρλιαζαν για ανανέωση. Κι αυτοί του το έδειχναν με την ήπια κριτική που του ασκούσαν, κριτική που πολλές φορές ήταν ανύπαρκτη, έστω κι αν ο άνθρωπος έκανε εγκλήματα στο χόρτο και δήλωνε, ειδικά στην αρχή της θητείας του, τραγικά πράγματα! Ο Ρεχάγκελ ήταν αντιεπικοινωνιακός και δεν έκανε τα χατήρια των δημοσιογράφων. Δεν άκουγε καν τις υποδείξεις τους: για την ακρίβεια, τις έγραφε στα παλιά του τα παπούτσια. Κι ο άνθρωπος, μονάχα με έναν άνθρωπο δίπλα του, τον Τοπαλίδη, πήρε ένα Euro. Από ότι μαθαίνω το ίδιο κάνει κι ο Ρανιέρι. Είνα τυπικός με τους δημοσιογράφους και ίσως λίγο πιο επικοινωνιακός από τοιν Ρεχάγκελ, αλλά δεν τους θέλει στις προπονήσεις, δεν τους θέλει στις αποστολές, δεν θέλει να μπλέκονται στα πόδια του. Θέλει τους δικού του συνεργάτες, κάτι που στην Ελλάδα είναι ακατανόητο και ισοδυναμεί με τετράκις ισόβια. Η συνέχεια, λοιπόν, για τον Ρανιέρι θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και δυστυχώς αυτό το είχαμε σημειώσει από την πρώτη στιγμή.

    Όσον αφορά το χαρτάκι που λες, έγραψα στο κείμενο ότι ο Ρανιέρι θα νομίζει ότι έχει να κάνει με επαγγελματίες. Δυστυχώς, στο ελληνικό ποδόσφαιρο λίγα λειτουργούν επαγγελματικά. Προφανώς και υπάρχουν συνεργασίες με μανατζερ, αλλά στην Ελλάδα όταν λέμε μάνατζερ εννοούμε κάποιον αλήτη, που φεσώνει τις ΠΑΕ, παίρνει φράγκα κάτω από το τραπέζι και αποφασίζει αντί για τον προπονητή. Σας έχω νέα: δεν είναι έτσι.

    Τέλος, το τι προσπαθεί να φτιάξει ο Ρανιέρι θα το δούμε προϊόντος χρόνου. Και θα το κρίνουμε. Αλλά, συγγνώμη, αυτός ο παροξυσμός που πυροδοτήθηκε εις βάρος του Ρανιέρι, φορώντας την ελληνική φόρμα μόνο πέντε μέρες, είναι παράλογα παράλογος. ίσως άλλοι παίρνουν τα χαρτάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ακόμα και αν για την οικονομία του λόγου δεχθούμε τον χαρακτηρισμό σου, είναι ελλιπής. Τα σχόλιά μου περιέχουν ισχυρή δόση παρασκηνίου αλλά με αποχρώσες ενδείξεις, όχι λόγια του αέρα. Ενδεχομένως όση δόση παρασκηνίου έχει στην πράξη ο κόσμος του ποδοσφαίρου.

    Εξάλλου όταν ο Καζιάνης αλωνίζει στο ξενοδοχείο της Εθνικής και πιάνει όλους τους παίκτες όχι μόνο τον δικό του, δηλαδή τον Τοροσίδη, δεν πρόκειται για φαντασιώσεις. Η εργασία είναι νιάου. Όταν τους αφήνει να καταλάβουν ότι μπορεί να πει δυο λόγια στον προπονητή. Διαπιστώνουν στην πορεία περίεργες επιλογές που δεν θα έκανε ένας κανονικός προπονητής. Επομένως λογικά καταλήγουν ότι ίσως να λέει δυό και τρία λόγια στον προπονητή. Αν όχι αυτός μόνος, κάποιο κονκλάβιο ατζέντηδων. Αρκεί να έχει κανείς ανοιχτούς ορίζοντες στην πρόσληψη νέων δεδομένων για να μπορεί να το δει. Να επικεντρωθεί στην επεξεργασία των στοιχείων και να αφήσει στην άκρη την εκτίμηση βασιζόμενη σε προσωπικές εντυπώσεις. Κατά το μάλλον ή ήττον συνήθως αυθαίρετες. Τα στοιχεία είναι που μετράνε.

    Σε αυτό δεν μπορώ να βοηθήσω περισσότερο. Μόνος σου πρέπει να καταλάβεις ότι η ζωή δεν είναι αγγελικά πλασμένη. Ότι ο Σαουρίδης π.χ. αποκόμισε οφέλη κάτω απ' το τραπέζι, σε αγαστή συνεργασία με Κόντη. Και εκείνη η άποψή μου τότε που ελέχθη ενείχε ισχυρές δόσεις παρασκηνίου. Μόνο που απεδείχθη εξαιρετικά πιθανή. Και τώρα είμαι σχεδόν βέβαιος για το "χαρτάκι", τις επιλογές δεν τις έκανε ο προπονητής.

    Όσο για το "ξέσκισμα" Ρανιέρι από δημοσιογράφα, ανέφερες στην παραπάνω απάντησή στου στον Βαγγέλη έναν από τους λόγους. Γιατί υπάρχει και άλλος. Να "φυτέψουν" δίπλα του τον Πυργιώτη ρουφιάνο τους και εκείνος δεν το συζητά. Για αυτούς του δυο λόγους θέλω να παραμείνει οπωσδήποτε.

    Να δείτε που αν το δεχτεί - που δεν το βλέπω αλλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος - πόσο γρήγορα θα αλλάξει η αντιμετώπισή του από τα σιχαμερά δημοσιογράφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χάρης

    Ελπίζω ο Ranieri να καταλάβει ότι δεν πρέπει να κάνει χατίρια σε κανέναν (προέδρους, παράγοντες, παίκτες, παλαίμαχους, φιλάθλους, managers, δημοσιογράφους, φυλαρούχες, ζητιάνους και πάει λέγοντας), ούτε να δεχθεί "συμβουλές" παντός είδους. Πρέπει να κρατήσει αποστάσεις για να μπορέσει να δει καθαρά. Όπως ακριβώς έκανε ο Rehaggel. Θα γούσταρα να δω τον Ιταλό να αράζει με την γυναίκα του στο εξοχικό του στην Ιταλία ή όπου να 'ναι, να πίνει τον espresso του και να τρώει το risotto του, και να τους γράφει όλους στα παπάρια του και να μιλάει μόνο με 2 άτομα, τον Πρόεδρο της ΕΠΟ και τον manager του. Και να πατάει πόδι στην Ελλάδα μόνο για προπονήσεις και εντός έδρας αγώνες. Περιττό να πω ότι σ' αυτή την περίπτωση θα είχαμε deja vu με τους δημοσιογράφους να ουρλιάζουν και να ανακαλύπτουν "Στολτίδηδες" και "Ζήκους" που πρέπει να μπουν οπωσδήποτε στην Εθνική και να τρώνε χλαπάτσα. Αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να συμβεί αυτό, γιατί ο Ranieri αν κάτι του στραβώσει και δεν του αρέσει (π.χ. αντιμετώπιση από το αφεντικό) συνήθως τα μαζεύει και φεύγει, ενώ ο Rehaggel είχε βάλει στόχο να κάνει την Εθνική από κωλοχανείο που ήτο σε ομάδα, με κάθε κόστος.

    Εγώ φυσικά δεν πιστεύω ότι ο κόσμος μας είναι αγγελικά πλασμένος. Θέλω όμως να πιστεύω ότι το μπάχαλο με την Εθνική συνέβη γιατί ο Ranieri έκανε το απολύτως λογικό. Είναι νέος προπονητής σε Εθνική ομάδα, δεν ξέρει τους παίκτες, δεν κάνει κάθε μέρα προπόνηση μαζί τους, ρώτησε και έμαθε ποιοί καλούντο τελευταία και ποιοί αποχώρησαν, συμβουλεύτηκε συνεργάτες του για νέους παίκτες, και πορεύτηκε ως είχε. Η ήττα και η προβληματική εμφάνιση πιστεύω θα ωθήσει τον Ranieri να βρει την άκρη. Άλλωστε και ο Rehaggel έτσι την πάτησε στο ντεμπούτο του. Χωρίς να ξέρει τί σόι παίκτες έχει, έφαγε μια ξεγυρισμένη 5άρα στην Φινλανδία. Έφαγε κράξιμο, αλλά αμέσως άλλαξε το roster, Γεωργάτος και σία εξοστρακίστηκαν για να αντικατασταθούν από Χαριστέα και λοιπούς, και η ομάδα βελτιώθηκε εμφανώς. Μένει να δούμε τί ετοιμάζει ο Ranieri για την συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν πορεύτηκε ως είχε ο Ρανιέρι. Ξεκίνησε Ταχτσίδη, που ανάθεμα πότε ξαναξεκίνησε βασικός και έβαλε Μάνταλο για πρώτη φορά στην καριέρα του. Και οι δυό παίκτες Ευαγγελόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χάρη, η διαφορά του Ρεχάγκελ με τον Ρανιέρι είναι ότι, κατά την γνώμη μου, ο Ρανιέρι έχει πιο περιορισμένες επιλογές από τον Γερμανό. Δυστυχώς δεν έχουμε παίχτες με το εκτόπισμα ενός Δέλλα ή ενός Καραγκούνη. Αν υπήρχει τωρα ένας κλώνος οτυ Ζήκου ή του Στολτίδη θα έπαιζαν βασικοί με μια κλειστά τα μάτια!

    Υπουργέ, δηλαδή και στα επόμενα ματς να περιμένουμε Ταχτσίδη και Μάνταλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή έχεις κατανοήσει τι συνέβη ήδη και ασχολείσαι με τα μελλούμενα;

      Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει. Εδώ έχω μεγάλη δυσχέρεια να κάνω αποδεκτές τις απόψεις μου για το παρελθόν. Παρά το προφανές του πράγματος. Απογοητεύομαι με κάτι τέτοια.

      Πάντως δεν αποκλείω ο Ρανιέρι - επειδή είναι πολύ κωλοπετσωμένος - να τους άφησε επίτηδες να το κάνουν ρδελομπού.

      - Ποιόνανε θέτε; Αυτόνανε; Ντάξ'.

      Ώστε να ξεφτιλιστούν, να τους απομονώσει και να κάνει μετά τη δουλειά του.

      Διαγραφή
    2. Υποθέτω ότι και στο επόμενο ματς της Εθνικής ο Ταχτσίδης με τον Μάνταλο θα είναι του Ευαγγελόπουλου.

      Διαγραφή
  13. Χάρης

    Καλά, ο Rehaggel είχε την τύχη να έχει στη διάθεσή του την αφρόκρεμα του σύγχρονου ελληνικού ποδοσφαίρου. Παίκτες όπως οι Καραγκούνης, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Τσιάρτας, Νικολαΐδης, Δέλλας, Καψής, Σεϊταρίδης, Κατσουράνης, Γιαννακόπουλος, Χαριστέας, Βρύζας, Καφές, Λάκης, ΓΧ Γεωργιάδης, Νικοπολίδης, παίκτες που είχαν ψηθεί και διακριθεί στο Champions League με τις ομάδες τους επί σειρά ετών. Παίκτες που απέκτησαν καλώς εννοούμενο αέρα αφού νικούσαν ομάδες σαν την Real Madrid και την Juventus.

    Από την άλλη, ο Ranieri έχε να τα βγάλει πέρα χωρίς αξιόλογες λύσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις Ελλήνων παικτών που αν προσεχθούν μπορούν να διαπρέψουν μελλοντικά, αλλά σήμερα οι Έλληνες παίκτες τα βρίσκουν όλα πιο έτοιμα και αποκτούν αέρα βεντέτας πριν καλά-καλά παίξουν και καθιερωθούν. Δεν ξέρουν τί σημαίνει να κερδίζεις την θέση σου σε μια ομάδα, και φωνάζουν ότι πρέπει να παίζουν επειδή "είναι η νέα γενιά". Παίκτες σαν τον Φετφατζίδη και τον Βλαχοδήμο βαφτίστηκαν παικταράδες επειδή έκαναν κολπάκια με την μπάλα, αλλά μια πάσα ή ένα σουτ της προκοπής δεν μπορούσαν να κάνουν. Παίκτες σαν τον Κουτσιανικούλη βαφτίστηκαν Messi επειδή έβαλαν 2 γκολ στην τρύπια άμυνα του Πολυμετοχικού Παναθηναϊκού. Παίκτες σαν τον Μάνταλο μας πασάρονται ως παικταράδες χωρίς να καταλαβαίνω το γιατί, ας παίξει πρώτα κι αν είναι τόσο καλός θα φανεί. Παίκτες σαν τον Τριανταφυλλόπουλο και τον Κλωναρίδη τα ίδια. Ζόρια έχει να τραβήξει ο Ranieri, και τον βλέπω να αφήνει το επιθετικό ποδόσφαιρο και να επιστρέφει σε λογική πιο κλειστού ποδοσφαίρου. Τελικά, ο Rehaggel ήταν μεγάλος μάγκας, ήξερε από την πρώτη στιγμή τί πρέπει να κάνει με τους Έλληνες παίκτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγώ λέω να αφήνουμε τους δημοσιογράφους να διαλέγουν προπονητή κάθε φορά μπας και ηρεμήσει λίγο το κεφάλι μας από τις μαλακίες τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χάρη, εδώ ακούς τον Κονέ να μιλάει για την Εθνική και να λέει ότι οι νεότεροι πρέπει να μπουν σιγά σιγά στην Εθνική, λες κι ο ίδιος έχει 100 συμμετοχές με την Ελλάδα! Δυστυχώς, όπως πολλές φορές έχω πει, οι νέοι γίνονται βεντέτες πριν γίνουν ποδοσφαιριστές. Είναι προφανές ότι στις ακαδημίες δεν γίνεται καλή δουλειά. Και δεν αναφέρομαι μονάχα σε τακτική, αλλά, κυρίως, σε νοητικό επίπεδο. Είναι πολύ εύκολο να πάρουν αέρα τα μυαλά ενός 18χρονου ή 20χρονου ποδοσφαιριστή που ξαφνικά βλέπει το όνομα τους στις εφημερίδες. Και σε αυτό φέρουν ευθύνη οι γονείς και οι δημοσιογράφοι.

    Πρόεδρε, το έχω πει σε ανύποπτο χρόνο: να μας βγάζουν μια λίστα κάθε βδομάδα με το ποιες ομάδας είναι παραρτήματα του Ολυμπιακού και ποιοι παίχτες πρέπει να ξεκινούν βασικοί στις ομάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...