Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Παραμένει απόλαυση

Αυτό που συμβαίνει με την Ντόρτμουντ φαίνεται κάπως παράξενο και ηχεί ολίγον περίεργα. Να βγαίνει στις κάμερες ο προπονητής και να δηλώνει ότι η ομάδα προσπαθεί να σωθεί. Να υποστηρίζει ότι προέχει η σωτηρία. Έχει άδικο; Όχι, μάλλον. Η ομάδα, εξάλλου, βρίσκεται στη ζώνη υποβιβασμού. Γιατί, όμως; Στην αρχή της σεζόν προέκυψαν οι τραυματισμοί. Μετά προστέθηκε η δυστοκία στα όρια της εξάντλησης. Και, τέλος, η ομάδα του Κλοπ έχει να αντιμετωπίσει τη ψυχολογική φθορά του να τερματίζεις πρώτος στον όμιλο του τσουλου, ενώ βρίσκεσαι στις τελευταίες θέσεις του εγχώριου πρωταθλήματος.


Υπάρχουν, βέβαια, και ορισμένοι που ισχυρίζονται ότι ο κύκλος του Κλοπ τείνει να κλείσει. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί λέγονται αυτά τα κλισέ σε στιγμές που μια ομάδα δεν αποδίδει. Λες και οι παίχτες, οι προπονητές και το προσωπικό μιας ομάδας είναι μηχανές που συμμετέχουν σε διοργανώσεις χωρίς αντιπάλους. Και στην πρώτη στραβή σεζόν πρέπει να φύγουν όλοι. Με αυτή τη λογική δεν θα στέριωνε κανείς σε μια ομάδα για περισσότερα από δύο χρόνια. Το ποδόσφαιρο, όμως, δεν είναι μόνο χαρές και πανηγύρια. Έρχονται και άσχημες στιγμές. Οι οπαδοί της Ντόρτμουντ, πάντως, παραμένουν πιστοί και γεμίζουν το γήπεδο. Κι ας έχουν δημιουργηθεί ορισμένες εστίες χλιαρών διαμαρτυριών προς το πρόσωπο του Κλοπ. Ο Γερμανός, πάντως, δεν μασάει τα λόγια του. Χειροκροτεί τους οπαδούς που κατακλύζουν το γήπεδο, αλλά συγχρόνως δεν διστάζει να προτρέψει μια μικρή μερίδα αυτών που θέλουν μονίμως νίκες και τίτλους να γίνουν υποστηρικτές της Μπάγερν Μονάχου!

Πρόκειται, αναμφίβολα, για ισχυρή προσωπικότητα. Εντός και εκτός χόρτου. Ο Κλοπ, λοιπόν, πιστεύει ότι με μια καλή τακτική μπορείς να νικήσεις μια ανώτερη ομάδα. Το αγωνιστικό πλάνο του Γερμανού προπονητή περιλαμβάνει λυσσαλέα άμυνα, επιθετικό transition game και πολύ τρέξιμο. Και μπορεί αυτό το διάστημα η άμυνα να αντιμετωπίζει προβλήματα, να έχει κλονισμένη αυτοπεποίθηση, να διαπράττονται ατομικά λάθη, αλλά το σύστημα της Ντόρτμουντ, είτε κερδίζει είτε χάνει, παραμένει απόλαυση.

Υ.Γ.1 Φοβερός ο Ρόις (φώτο). Ο αθεόφοβος από το 2009 οδηγεί χωρίς δίπλωμα! Ή, όπως φημολογείται, με πλαστό δίπλωμα από την Ολλανδία. Γιατί αναφέρω την είδηση; Διότι το πρόστιμο που κλήθηκε να πληρώσει ο Γερμανός ποδοσφαιριστής αγγίζει το μισό μύριο! Οι Γερμανοί, βλέπετε, αυτοί οι «κακοί» άνθρωποι, τιμωρούν τη συγκεκριμένη παράβαση με βάση το ετήσιο εισόδημα του παραβάτη.

Υ.Γ.2 Ο Τζέφρυ (a.k.a. Γιωργάκης Παπανδρέου) ετοιμάζεται για το come back. Δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για αυτόν τον τόπο. Καμία ελπίδα!!! Και δυστυχώς η μπάλα παίρνει και άξιους ανθρώπους. Τέλος πάντων. Αν πάρει πάνω από 1% στις εκλογές θα αυτοκτονήσω με ζάχαρη άχνη.

Υ.Γ.3 Για το πρωτάθλημα λέγαμε ότι έχει πολύ δρόμο. Οι δημοσιογράφοι το γνώριζαν; Ξέρουν πόσες αγωνιστικές έχει μια τέτοια διοργάνωση;

Υ.Γ.4 Η Δανία στα καλύτερά της!

13 σχόλια:

  1. E, νταξ...εκεί η στήριξη δεν πάει μαζί με μαύρη σακούλα 70.000 ευρώ, ούτε με μπλοκ εισιτηρίων χάρισμα. Εξου και η απόλαυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Based on a true story, όμως.

      Snake.

      Διαγραφή
    2. Τα χε πει κάποια ψυχή πριν πάρει το καπελάκι του και φύγει δια παντώς. Και δεν τα πε απλά για να τα πει. Άλλωστε μην κρυβόμαστε πίσω απο το δάκτυλο...το χαρτζηλίκι και τα "μπόνους" και τα "τυχερά" είναι απαίτηση σε πολλά μαγαζιά γωνία. Αν δεν δωθούν δημιουργούνται προβλήματα.

      Διαγραφή
    3. Νόμιζα ότι γνώριζες κάτι πιο πικάντικο. Νταξ, αυτά είναι γνωστά.

      Διαγραφή
    4. Ο κόσμος το χει τουμπανο και μεις κρυφο καμάρι μωρέ. Αλλα το ζουμί στο τούμπανο θέλει συνοδεία ζύθου. τι να σε κάνω? Δεν ηρθες με τον μικρό "μανάβη" στους Σάξονες.

      Διαγραφή
  3. Χάρης

    Αυτό που συμβαίνει φέτος με την Borussia Dormund δεν το έχω ξαναδεί. Υπήρξαν κι άλλες μεγάλες ομάδες που έκαναν κοιλιά μετά από συνεχόμενες επιτυχίες (όπως Manchester Utd. και Liverpool που μετά από πολλά χρόνια επιτυχιών απλώς έμειναν εκτός Ευρώπης τερματίζοντας 8οι στην Premier League), αλλά δεν θυμάμαι ομάδα με κάποια συνεχόμενα χρόνια επιτυχιών (2 σερί πρωταθλήματα, πειστικές εμφανίσεις στο Champions League και έναν Τελικό) και μετά να παλεύει για την σωτηρία στο πρωτάθλημα. Το αγωνιστικό πλάνο της Borussia Dotmund, με τόσους τραυματίες και κλαταρισμένους παίκτες, απλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί όπως παλαιότερα, κι εκεί ευθύνεται ο Klopp που δεν διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο. Ενώ λείπουν παικταράδες σαν τον Gundogan και η φρεσκάδα έχει εγκαταλείψει πολλούς παίκτες από την ταλαιπωρία του αγωνιστικού πλάνου του προπονητή, αυτός επιμένει να παίζει με την άμυνα ψηλά, πάνω-κάτω και ταχύτατη κόντρα επίθεση. Ένα τέτοιο πλάνο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κλειστές άμυνες, αφού η Borussia στηρίζεται στον αιφνιδιασμό και όχι στην πρωτοβουλία και το οργανωμένο παιχνίδι. Το οξύμωρο είναι ότι ο Klopp έχει επιβάλει έναν τρόπο παιχνιδιού που ταιριάζει περισσότερο σε μικρές ομάδες που προσπαθούν να κλέψουν τα παιχνίδια, και θέλει να κάνει πρωταθλητισμό. Αυτά δεν γίνονται. Μάλλον είναι καιρός είτε να αναθεωρήσει τις απόψεις του, ή να αποχωρήσει.

    Εγώ πάντα το λέω για τους Γερμανούς ότι στην Ελλάδα τους έχουμε παρεξηγήσει. Δεν είναι τέλειοι και αναμάρτητοι, αλλά είναι πολύ πιο σωστοί από τους Έλληνες. Επειδή εμείς εδώ την έχουμε δει πουτσαρά μπουλούκι και κάνουμε ό,τι γουστάρουμε χωρίς να λογοδοτούμε, όταν κάποιος μας ζητά τα ρέστα μας φαίνεται από περίεργος ως απάνθρωπος και σκληρός. Αυτό βέβαια συμβαίνει όταν ξεβολευόμαστε. Ας μην το συνεχίσω καλύτερα.

    Αυτό με τον Τζέφρυ είναι το λιγότερο. Εδώ κάποιοι χάνοι κατάπιανε αμάσητο το κουκλοθέατρο του Καμμένου και του Χαϊκάλη με την δήθεν απόπειρα δωροδοκίας. Δεν λέω ότι τέτοια πράγματα δεν γίνονται, αλλά έτσι όπως τα παρουσίασαν όχι, δεν γίνονται. Και δεν μπορώ να πιστέψω αβίαστα έναν άνθρωπο που παλαιότερα αποκαλύφθηκε ότι είχε "ξεχάσει" να δηλώσει 50 (ή 500) χιλιάρικα στο Ε9 από διαφημίσεις, και που έτρεξε στον "αρμόδιο" Λάκη Λαζόπουλο για να του μοντάρει το υποτιθέμενο video. Τί είναι ο Λαζόπουλος για να τρέχουμε σ' αυτόν, ο Οράτιος από το CSI Miami? Α' στα διάλα λέω 'γώ.

    Το πρωτάθλημα θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον μέχρι το τέλος, κυρίως γατί ο Ολυμπιακός είναι ένα μαύρο χάλι που δεν σώνεται ούτε με 10 μεταγραφές (αυτά διορθώνονται μόνο το επόμενο καλοκαίρι στην προετοιμασία). Οι άλλοι πραγματικά είναι πολύ πίσω ποιοτικά ή/και ποσοτικά. Αν ο ΠΑΟΚ, που μέχρι πρότινος έδειχνε να έχει καλύτερα τρεξίματα, κάνει 5 μεταγραφές να γεμίσει τον πάγκο, κάτι μπορεί να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χάρη, η Ντόρτμουντ πάλι έχασε. Από την Βρέμη αυτή τη φορά, εκτός έδρας. Αν δεν αρχίσει να παίρνει σύντομα βαθμούς από τα εκτός έδρας, όχι μόνο δεν προλαβαίνει εξάδα, αλλά πραγματικά θα κινδυνεύσει με υποβιβασμό!

    Ούτε εγώ θυμάμαι παρόμοια κατάσταση. Νομίζω η Λεβερκούζεν είχε φτάσει σε κάτι αντίστοιχο, έπειτα από τη σεζόν που διεκδικούσε τρεις τίτλους και δεν πήρε κανέναν, μεταξύ των οποίων ο χαμένος τελικός απέναντι στην Ρεάλ του Ζιντάν.

    Το ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας του Κλοπ στηρίζεται σε ταχύτατη μεταφορά μπάλας από την άμυνα στην επίθεση και σε ασφυκτικό πρέσινγκ στη μεσαία γραμμή. Δεν γουστάρει να έχει κατοχή, δεν κυνηγάει την μπάλα όταν τη χάνει, όπως έκανε η Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα και αντιμετωπίζει προβλήματα όταν έχει να διασπάσει κλειστές άμυνες. Ο Κλοπ ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσει κάποια προβλήματα στη χειμερινή διακόπη, αλλά η αλήθεια είναι ότι πλην των τραυματισμών δεν παίρνει βοήθειες από ορισμένους παίχτες του (Σούμποτιτς, Μχιταριάν, Ομπαμεγιάνγκ, Ράμος), ενώ κι ο Ιμόμπιλε τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να φαίνεται.

    Έχω έναν Γερμανό φίλο, του οποίου ο παππούς ήταν Έλληνας, που μένει στην Στουτγκάρδη και τα καλοκαίρια πηγαίνει στο εξοχικό του στην Χαλκιδική. Πολύ καλό παιδί. Μου έχει πει διάφορα για το πως λειτουργούν στην Γερμανία (κοινωνική μέριμνα, Δικαιοσύνη, Εκπαίδευση), τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα, αλλά πολλές φορές μου έχει εξομολογηθεί ότι ο συνδυασμός της ''τρέλας'' ενός Έλληνα και η ψυχρή λογική ενός Γερμανού θα ήταν ιδανικός. Ο Έλληνας, όμως, για κάποιον λόγο που δεν καταλάβαίνω, θεωρεί τους Γερμανούς ''κακούς'', κομπλεξικούς, στριμμένους και τα λοιπά. Δεν ισχύει, φυσικά, κάτι τέτοιο. Αν ο Έλληνας θέλει σώνει και καλά να κατηγορήσει κάποιον, αντί να κυνηγάει αόρατους εχθρούς, να πάει σε έναν καθρέφτη και να μουντζώσει το είδωλο που θα αντικρύσει μπροστά του...

    ...διότι, αγαπητέ Χάρη, αυτές οι τραγελαφικές καταστάσεις, αυτά τα ευτράπελα, με πρωταγωνιστές τον προκλητικό Τζέφρυ και τον αδιανόητα χαζό Χαϊκάλη, δεν γίνονται ούτε σε βραζιλιάνικες σαπουνόπερες.

    Το πρωτάθλημα θα έχει ενδιαφέρον, ναι. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ είναι υψηλού επιπέδου, ούτε ο Αναστασίου κάνει πρωταθλητισμό. Μην τρελαθούμε. Δύο είναι οι εξηγήσεις. Πρώτον, η πτώση του Ολυμπιακού, κάτι που αποτυπώνεται εμφανέστατα στις εμφανίσεις του, και, δεύτερον, η τάση των ''μικρομεσαίων'' ομάδων, είτε από άγνοια κινδύνου, είτε από ενσυνείδητη πίστη στις δυνατότητές τους, είτε από αγνή σύμπτωση, να μην φοβούνται τους τρεις πρωτοπόρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω τη γνώμη ότι η απέχθεια των Ελλήνων έχει να κάνει με το Γερμανικό κράτος και όχι με το Γερμανικό λαό. Πάνω σ' αυτό να θυμίσω ότι το γερμανικό κράτος έχει κάνει 3 στάσεις πληρωμών τον προηγούμενο αιώνα απέναντι σε εξωτερικά χρέη. Την τελευταία ο Χέλμουτ Κολ μετά την επανένωση. Πράγμα που δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία τα τελευταία 500 χρόνια, οπότε ανακυρρήσονται σε «αρχιμπαταξήδες uber alles»!

      Αυτά για να βάζουμε τη σωστή διάσταση στα δρώμενα.

      Η Μπορούσια δεν πέφτει, έχει καλή ομάδα.

      Διαγραφή
    2. Έχεις, εν μέρει, δίκιο για την απέχθεια που λες, αλλά ο Έλληνας σπάνια κάνει διακρίσεις. Όταν κάτι δεν του αρέσει, τους παίρνει όλους η μπάλα. Πάντως, προσωπικά για το μόνο που μπορώ να κατηγορήσω έναν Γερμανό πολίτη είναι ότι το καλοκαίρι φοράει σανδάλια, πέδιλα και παντόφλες με άσπρη κάλτσα. Πρόκειται περί στυλιστικού λάθους.

      Βρε, καλή ομάδα έχει, δεν αντιλέγω, και πιστεύω ότι θα ρολάρει, αλλά θα χρειαστεί προσπάθεια.

      Διαγραφή
    3. Χάρης

      Υπουργέ, στάση πληρωμών έχουν κάνει ένα σωρό Κράτη και Αυτοκρατορίες εδώ και αιώνες. Δες στο ακόλουθο link: https://en.wikipedia.org/wiki/Sovereign_default#List_of_sovereign_debt_defaults_or_debt_restructuring

      Οπότε στάση πληρωμών δεν έκανε μόνο το Γερμανικό Κράτος, και δεν είναι οι αρχιμπαταχτσίδες. Αν διαβάσεις την λίστα, θα δεις ότι αρχιμπαταχτσίδες είναι άλλοι. Ελλάς, Ισπανία, Η.Π.Α., Βενεζουέλα, Άγιος Δομίνικος, και άλλοι.

      Απλά ο Έλληνας αντιπαθεί τους Γερμανούς λόγω της Κατοχής στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και για τις θηριωδίες των ναζί. Ο κλεμμένος χρυσός είναι τελευταίος κατά σειρά προεραιότητας. Αυτά.

      Διαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...