Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Τα συμπεράσματα



Με ένα λιτό άρθρο, και μπαίνοντας κατευθείαν στο ψητό, θα καταθέσω τα συμπεράσματά μου από τον αγώνα μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού:
  • Οι λακαμάδες/αλήτες στην κερκίδα κάνουν ό,τι γουστάρουν. Από τη στιγμή που έφυγε ο Βαρδινογιάννης, η ομάδα απελευθερώθηκε από τα δεσμά της και άνοιξε τα φτερά της. Έτσι δεν είναι, κύριε Αλαφούζο;
  • Ακόμα και οι μεγάλοι παίχτες κάνουν λάθη μέσα στο γήπεδο. Δεν θα τους κρεμάσουμε. Συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο. Το θέμα είναι τι κάνεις μετά το λάθος. Πως αντιδράς. Αυτό εξαρτάται από τα ψυχολογικά σου αποθέματα και την προσωπικότητά σου. Και βλέποντας τον Μαζουακού μετά το αυτογκόλ, τολμώ να πω ότι ένα φοβισμένο γατάκι έχει περισσότερα κότσια.
  • Θα αναφερθώ για μία ακόμη φορά στον Μήτρογλου. Ο άνθρωπος δεν γνωρίζει ποδόσφαιρο. Δεν ξέρει που να σταθεί, δεν ξέρει τη σημασία της κίνησης άνευ μπάλας, δεν ξέρει τι σημαίνει οφσάιντ, δεν ξέρει τι σημαίνει άμυνα. Στον Ατρόμητο και στον Πανιώνιο βελτίωσε την τεχνική του και τα τελειώματά του, αλλά έκτοτε έχει μείνει κυριολεκτικά στάσιμος. Δεν ξέρω αν θα μείνει ή θα φύγει από τον Ολυμπιακό, αλλά η ομάδα χρειάζεται επειγόντως σέντερ φορ.
  • Πόσο μέτριος είναι αυτός ο Τριανταφυλλόπουλος; Για να παίζει σε ντέρμπι υψηλής έντασης, δηλαδή σε αγώνα που απαιτείται ποδοσφαιρικός τσαμπουκάς, δεν είναι άσχημος. Μόλις πιεστεί, μετατρέπει την μπάλα σε ρουκέτα, ρίχνει και καμιά κλωτσιά αν χρειαστεί, κι όλα καλά. Στα ματς που δεν είναι ντέρμπι; Τι κάνεις; Λες ότι ο ποδοσφαιριστής «κράτησε τη θέση του» και ησυχάζεις.
  • Η εμφάνιση του Πέτριτς, ακόμα και οι εκλάμψεις του Πράνιτς, φανερώνει με μεγαλοπρέπεια την χαμηλή ποιοτική στάθμη του ελληνικού πρωταθλήματος. Το ίδιο ισχύει και για τον Παναθηναϊκό που βρίσκεται τρεις βαθμούς από την κορυφή. Λυπάμαι για αυτά που γράφω, αλλά ορισμένες φορές η ανταγωνιστικότητα/πρωταθλητισμός προκύπτει μέσα από την ανυπαρξία ανταγωνισμού.
  • Η αμυντική γραμμή του Παναθηναϊκού είχε πολύ καλή απόδοση. Ο Σίλντενφελντ έχει κουμπώσει με τον Ταυλαρίδη. Ο πρώτος έβγαινε πρώτος στην μπάλα, ενώ ο δεύτερος, παίζοντας ένα είδος λίμπερο, κυριάρχησε στον αέρα και σπάνια έχανε μονομαχία. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, λοιπόν, τηρώντας μια διάταξη λοξής φάλαγγας, έστησε ένα τοίχος μπροστά από τα κεντρικά χαφ του Ολυμπιακού. Η αμυντική γραμμή του Ολυμπιακού, πάλι, ήταν...
  • ...για κλάμματα, με αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα φίλων του Ολυμπιακού να αναπολεί τον Μποτία. Αν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο ανεβάσει τη γραμμή ψηλά, οι επιστροφές λαμβάνουν μέρος σε αργή κίνηση. Τα κεντρικά χαφ δεν καλύπτουν διαγώνια, οι επιθετικογενείς παίχτες δεν μαρκάρουν ποτέ και τα ακραία μπακ συχνά εκτίθενται αμυντικά με τις κούρσες τους. Αν, αντίθετα, το κεντρικό αμυντικό δίδυμο μείνει κοντά στην περιοχή του Ρομπέρτο, τότε ανακύπτουν άλλου είδους προβλήματα. Οι δυο κεντρικοί αμυντικοί δεν μπορούν να παίξουν με την μπάλα κάτω, ενώ δεν υπάρχει το «τρικ» που έκανε ο Βαλβέρδε με τον Ιμπαγάσα να κατεβαίνει κάτω από τη σέντρα για να πάρει την πρώτη πάσα και να επωμιστεί την οργάνωση. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον αντίπαλο να πιέσει στο τερέν του Ολυμπιακού και να τον εξαναγκάσει σε λάθη. Κι αυτό ακριβώς έκανε ο Παναθηναϊκός. Πίεσε μπροστά, έκλεψε μπάλες, κέρδισε μονομαχίες. Ακόμα και η είσοδος του Ατζαγκούν στο παιχνίδι αυτή τη λογική είχε. Το στήσιμο, εν γένει, του Αναστασίου ήταν άκρως ικανοποιητικό.
  • Όχι, δεν είναι μπαλαδόφατσα. Αλλά τείνει να εισέλθει στην κατηγορία που ανήκουν παίχτες όπως ο Βαγκέλι, ο Πάντος, ο Νεμπεγλέρας κι ο Γεωργέας. 'Εκανε επίθεση ο Παναθηναϊκός και έβλεπες τον Ζέκα στο σημαιάκι του κόρνερ να ταλαιπωρεί τον Μαζουακού. Στη συνέχεια, τον έβλεπες να μετατρέπεται σε δεξί εσωτερικό χαφ. Λίγο αργότερα έπαιζε δίπλα στον Σίντεφελντ. Και στην επόμενη φάση έτρεχε πάλι στον ασβέστη προς το σημαιάκι του κόρνερ. Τέτοια εργαλεία, τέτοιοι στρατιώτες, είναι πάντα χρήσιμοι σε μια ομάδα. Υπερχρήσιμοι, για την ακρίβεια.
  • Όσοι ήλπιζαν ότι ο Ολυμπιακός θα αλλάξει με τον ερχομό του Περέιρα είχαν απόλυτο δίκιο. Μόνο που άλλαξε προς το χειρότερο. Έτσι δείχνουν τα τελευταία παιχνίδια. Το πρώτο πράγμα που σκέφτονται οι Πορτογάλοι προπονητές, από τον Μασάδο του Άρη, τον Ρουί Κόστα της Εθνικής Πορτογαλίας και τον Μουρίνιο της Τσέλσι, είναι να μην δεχτούν γκολ. Κι όταν κατεβαίνεις για να μην δεχτείς γκολ, να κρατήσεις το μηδέν στην άμυνα, σπάνια το πετυχαίνεις.
  • Το να βγαίνει ο Μαρινάκης και να δηλώνει στις κάμερες «κτηνωδία και ξεφτίλα» μου θυμίζει τον Αντώνη Σαμαρά που σαν αντιπολίτευση, πριν κάποια χρόνια, έσπευσε να μετατραπεί σε ένθερμος αντιμνημονιακός.
Αυτά.

Υ.Γ.1 Η Ντόρτμουντ πέτυχε, και μάλιστα με σβηστές τις μηχανές, την τρίτη συνεχόμενη νίκη της. Αναμένω με γνήσιο ενδιαφέρον το παιχνίδι απέναντι στην Γιουβέντους!

Υ.Γ.2 Παρακολούθησα τα παιχνίδια των τριών πρωτοπόρων του ισπανικού πρωταθλήματος. Η Μπαρτσελόνα είχε κατοχή μπάλας, διενεργούσε κάθετα σπριντ, αλλά, για κάποιο λόγο που αγνοώ, ήταν τρομερά ανυπόμονη στην τελική προσπάθεια. Μάλλον φταίει το γεγονός ότι η ομάδα δεν έχει σχεδιαστεί για να κυνηγάει το σκορ. Ίσως, πάλι, η Μάλαγα έκανε αυτό που πρέπει να κάνει όποιος αντιμετωπίζει την Μπάρτσα: έπαιξε ποδόσφαιρο. Και πάμε στην Μαδρίτη, όπου η Ατλέτικο κέρδισε πολύ εύκολα την Αλμερία, με τους παίχτες του Σιμεόνε να συνεργάζονται ωραία, να δίνουν μεγάλος πλάτος στο γήπεδο και να μην αφήνουν τον αντίπαλο να πάρει ανάσα. Αυτό το 4-4-2, με τον Γκριζμάν σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Μάντζουκιτς, τους Σικέιρα και Χουαφράν να παίρνουν συνεχώς μέτρα στον ασβέστη, τον Γκοντίν σε αντιαεροπορικό ρόλο σε άμυνα και επίθεση, και τον Τουράν να κάνει ταναπού την αριστερή πτέρυγα του αντιπάλου, έχει ενδιαφέρον. Κι όλα αυτά χωρίς τον Κόκε. Τέλος, η Ρεάλ Μαδρίτης, για μία ακόμη φορά, δεν μου άρεσε. Νταξ, είχε φάσεις, αλλά ο αντίπαλος έχει τραγική άμυνα και κάκιστη κυκλοφορία. Όσον αφορά τον Κριστιάνο Ρονάλντο, έχω να πω ότι είχα να δω τόσες βουτιές από την εποχή του Γιαννακόπουλου και του Τζόλε. Κρίμα.

Υ.Γ.3 Guns N' Roses και Terminator. Τρομερός συνδυασμός.

8 σχόλια:

  1. Πέρυσι έβλεπα κανα ντέρμπι που και που αλλά τελικά ούτε αυτά δεν αξίζουν. Την έχω κόψει την ελληνική μπάλα, δε μου προσφέρει τίποτα πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χάρης

    Το ματσάκι ήταν σουπίτσα στο 1ο ημίχρονο, στο 2ο κάτι έγινε. Χάνει το γκολ ο Durmaz, στο καπάκι κάνει τσαρουχιά ο Masuaku από τυφλή μπαλιά του Pranic και 1-0. Ανήμπορος να αντιδράσει ο Ολυμπιακός, με ανύπαρκτα φτερά και άμυνα σκορποχώρι. Ο Μήτρογλου άφαντος, μάλλον ο χοντρός απαγόρευσε στον Pereira να τον αφήσει στον πάγκο και δεν βγαίνει με τίποτα. 2-0 ο Petric με σουτάρα στην κίνηση αφού κουτούλησαν Milivojevic και Santana. Ο Dominguez κάτι πήγε να κάνει όταν μπήκε αλλά οι συμπαίκτες του δεν έκαναν τίποτα. Τολμώ να πω ότι το γκολ του Dominguez στις καθυστερήσεις για το 2-1 μπορεί να είναι στο τέλος το μισό πρωτάθλημα για τον Ολυμπιακό, με τα μαύρα χάλια που έχει. Ο Παναθηναϊκός με τους παίκτες που έχει είναι 2ος ελλείψει 3ου. Και 4ου, και 5ου, και πάει λέγοντας.

    Πάμε στα καφριλίκια. Να πω ότι δεν μου αρέσουν, γι' αυτό και έχω κόψει το γήπεδο. Κάθε ομάδα έχει κάνει ασχήμιες και δεν πρόκειται να σταματήσουν επειδή είμαστε Μπανανία. Ο Ολυμπιακός όμως είναι στο στόχαστρο όλων γιατί έχει το παρασκήνιο μαζί του 20 χρόνια, πηδάει ομάδες με την διαιτησία και τους ξεσκίζει στις κάρτες, κανονίζει ποιές ανεπιθύμητες ομάδες πέφτουν και ποιές ανεβαίνουν για να γίνουν δορυφόροι, και προκαλεί και από πάνω. Μοιραία οι υπόλοιπες μεγάλες ομάδες ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός και οι οπαδοί τους θέλουν όχι μόνο να κερδίσουν τον Ολυμπιακό αλλά και να τον ΠΗΔΗΞΟΥΝ με την σειρά τους για να ρεφάρουν. Το τονίζω αυτό, γιατί υπάρχουν απωθημένα 20 ετών από πολλούς και πρέπει επιτέλους να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί αλλιώς μπορεί να σκοτωθεί κανείς από ντου οπαδών. Αλλά είναι δύσκολο να περιμένω ηρεμία και πολιτισμό από τον Μαρινάκη που πήδηξε τον ΠΑΟ και βρίστηκε με τον Cisse στα αποδυτήρια, που πέρυσι έκλεισε τον Αλαφούζο στο ασανσέρ του Καραϊσκάκη για ώρα, και χθες διαμαρτυρόταν σαν Παναγία για συνθήκες "Βαγδάτης" και για "κτηνωδία" επειδή τον πήδηξαν με την σειρά τους οι βάζελοι. Ο αθεόφοβος, με την δημοφιλία του να είναι στο 0, πήγε να περπατήσει επιδεικτικά στο χόρτο μπροστά από τα αλάνια της Θ13 μαζί με 30 μπράβους, αλλά στο τέλος το βάλανε στα πόδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάρη, η τελευταία πρόταση της πρώτης παραγράφου αντικατροπτίζει την ποιοτική στάθμη του ελληνικού πρωταθλήματος. Τέλος.

      Όσον αφορά τα καφριλίκια, έχω να πω ότι και πυρηνική βόμβα να πετούσαν οι οπαδοί του ΠΑΟ, ο Αλαφούζος θα έλεγε ''έλα, μωρέ, τα παιδιά ήθελαν να ξεσκάσουν''. Από εκεί και πέρα, το να δικαιολογούμε τα καφριλίκια των άλλων ομάδων λέγοντας ότι κι ο Ολυμπιακός έχει κάνει τις μαλακίες του, δεν το δέχομαι σαν επιχείρημα. Επειδή, δηλαδή, ο άλλος κλέβει ή σκοτώνει, θα κλέψουμε ή θα σκοτώσουμε κι εμείς; Τι λογική είναι αυτή; Επειδή ο άλλος κάνει το γήπεδο κόλαση, αυτό νομιμοποιεί το να κάνω κι εγώ το γήπεδο κόλαση; Μου αρέσει, πάντως, που ορισμένοι θέλουν ε να έρχονται και φιλοξενούμενοι οπαδοί στο γήπεδο. Αφού ελάχιστοι πάνε να δούνε μπάλα και να φωνάξουν για την ομάδα τους. Όσο για τον Μαρινάκη, τα έχω γράψει σε παλαιό άρθρο. Δυστυχώς έπεσα μέσα.

      Διαγραφή
  3. Συμφωνω Κανθαρε σε ολα.... αλλα αυτους τους παικτες εχει ο Ολυμπιακος αυτους βαζει αρα δε περιμενεις και πολλα. Δικαιολογιες του στυλ επεσαν δυο φωτοβολιδες, 4 ποτηρια καφε και 3 μπουκαλια νερου, εγω τ' ακουω βερεσε. Χθες η Λεωφορος ηταν εκκλησια, και αμα δεν ηταν ο Μαρινακης μπροσταρης δεν θα ειχε γινει τιποτα.

    Εκει στην ΠΑΕ ας βρεθει ενας υπευθυνος και να τους δειξει κανα παλιο βιντεακι. Ο Μαρινακης ομως ειπε, το Γεναρη πως ο Ολυμπιακος δεν χρειαζοταν παικτες για να κερδισεις τον Πλατανια, ο προπονητης εφταιγε. Αντε παρακαλαω να τον κλεισουν φυλακη μπας και αλλαξουμε προεδρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μανόλο, άστοχη η απομάκρυνση του Μίτσελ, πόσω μάλλον όταν τον αντικαθιστάς με Πορτογάλο προπονητή. Ανάθεμα κι αν ήξεραν τι είδους προπονητής είναι ο Περέιρα, ανάθεμα κι αν ήξεραν τι ζητούσαν από τον Μίτσελ.

      Διαγραφή
  4. Στον Περαία κουμαντάρουν οι μανατζαραίοι, Μέντες. Ενροτό, Ραϊόλα κ.λ.π. Ότι γίνεται και στις τούρκικες μπασκετικές που πάνε κατά διαόλου. Το money laundry όμως τσουλάει ωραιότατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι managers, καλώς ή κακώς, έχουν πολύ μεγαλύτερη δύναμη από όσο νομίζουμε. Αν θέλουμε να πουλάμε τον Σάμαρη με δέκα μύρια και τον Μήτρογλου με 15, θα ''πρέπει'' να έρθουν και σαπάκια, παλτά, υπερτιμημένοι ή μέτριοι παίχτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...