Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Λάθη και τακτικός ρεαλισμός



Υ.Γ.1 Το παιχνίδι στο Τορίνο δεν μου άρεσε. Είχε, βέβαια, ένα σασπένς, αλλά αυτό προέκυπτε ως απόρροια των (ατομικών) λαθών, καθώς αρκετοί ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων βρέθηκαν σε μέτρια βραδιά. Από την Γιουβέντους ξεχώρισε ο Μοράτα, ο οποίος ήταν συγκινητικός. Από εκεί και πέρα, η μεσαία γραμμή της Γιουβέντους δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Ο Πίρλο δείχνει μια επιμονή στο να επιλέγει τη δύσκολη πάσα. Ο Βιντάλ δεν έχει επανέλθει πλήρως μετά από τον τραυματισμό του. Ο Πογκμπά νομίζει ότι βρίσκεται σε διαγωνισμό επίδειξης ικανοτήτων. Για καλή τους τύχη, αντίστοιχα προβλήματα αντιμετώπιζε και η Ντόρτμουντ. Ο Μχιταριάν βρίσκεται εκτός κλίματος όλη τη σεζόν, οι Γκουντογκάν και Σαχίν δεν είναι κόφτες, ενώ τα ακραία μπακ κι ο τερματοφύλακας βρίσκονται σε κακή φόρμα. Και οι δυο ομάδες είχαν ανοίξει το πλάτος, ειδικά η Γιουβέντους λόγω συστήματος, αλλά παραδόξως δεν υπήρχαν χώροι. Τα αβίαστα λάθη αποτελούσαν τον κανόνα, ενώ εντύπωση μού έκανε ο Κλοπ, ο οποίος φανέρωσε έντονα ψήγματα τακτικής αφέλειας. Δεν θα τον κατηγορήσω για την επιλογή του Ιμόμπιλε, αλλά, όσο και να προσπάθησα, δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί δεν τράβηξε ελαφρώς την ομάδα πίσω μόλις ισοφάρισε ο Ρόις. Αφού έβλεπε ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη εκρηκτικότητα. Το εκτός έδρας γκολ, πάντως, θεωρώ ότι θα αποδειχθεί αποφασιστικό.

Υ.Γ.2 Ποιος περίμενε ότι η Άρσεναλ θα δεχτεί τρία γκολ; Υπέθετα ότι, ελέω Ζαρντίμ, θα έπρεπε να προσπαθήσει αρκετά για να παραβιάσει την εστία της Μονακό, αλλά δεν πίστευα ότι θα παρουσιαστεί τόσο άνευρη. Ναι, η Άρσεναλ είναι soft ομάδα, με πρώτο καλύτερο τον Οζίλ που φαίνεται ότι δεν ταιριάζει στους αγγλικούς ρυθμούς, αλλά, επίσης, παρουσιάστηκε ασύνδετη, ίσως φανέρωσε και κάποια μορφή αλαζονείας. Η Μονακό, εν τω μεταξύ, απέναντι στον Κοκλέν είχε να αντιπαρατάξει τρία και τέσσερα κορμιά. Οι Μονεγάσκοι στα χαρτιά παίζανε 4-3-3, σε φάση επίθεσης 4-4-2, με τον Μουτίνιο να πλαισιώνει τον Μπερμπάτοφ, και, τέλος, σε φάση άμυνας 4-5-1. Οι παίχτες του Ζαρντίμ ακολούθησαν ένα πολύ χαμηλό τέμπο, είχαν ταχύτατες επιστροφές και διαγώνιες αλληλοκαλύψεις, απομόνωσαν τον Ζιρού, ενώ κατάφεραν και έκλεισαν όλους τους χώρους, μην αφήνοντας τις μπαλαδόφατσες της Άρσεναλ (Καθόρλα και Σάντσες) να βρουν κενούς χώρους. Νικητής, λοιπόν, αναδείχτηκε ο τακτικός ρεαλισμός. Και με τον Ζαρντίμ να αναμένεται να εφαρμόσει ένα γνήσιο ποδόσφαιρο αναμονής στον επαναληπτικό, νομίζω ότι οι πιθανότητες πρόκρισης για την Άρσεναλ είναι εξαιρετικά μειωμένες.

Υ.Γ.3 Τι θα κάνει ο Ολυμπιακός; Τα πάντα είναι εις βάρος του. Ψυχολογία δεν έχει, πρέπει οπωσδήποτε να σκοράρει, κάτι που δημιουργεί έξτρα πίεση, ενώ δεν ξέρω την αγωνιστική ετοιμότητα των παιχτών. Αν κρίνω από τα τελευταία παιχνίδια, τότε ας ετοιμαστούμε για μια (ακόμη) άσχημη εμφάνιση. Εκτός αν ο προπονητής ντοπάρει ψυχολογικά τους παίχτες και επέμβει καίρια με τακτικές ενέσεις. Επειδή δεν θεωρώ τον Περέιρα τέτοιου είδους προπονητή, προβλέπω ότι οι παίχτες θα πατήσουν τον χόρτο με αυτόματο πιλότο και, ενδεχομένως, με το ένστικτο αυτοσυντήρησης να κυριαρχεί. Οι παίχτες αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση δεν είναι ιδανική, καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν πολλές μουρμούρες, βλέπουν ότι δεν υπάρχει κανένα άλλοθι για την απόδοσή τους και, ίσως, θελήσουν να δείξουν μεγαλύτερο ζήλο. Και κάτι τέτοιο θα φανεί από το πρώτο δεκάλεπτο του παιχνιδιού.

Υ.Γ.4 Διακοπή στο πρωτάθλημα υπήρξε και πριν τέσσερις μήνες, επί, αν θυμάστε, Υπουργείας Ανδριανού. Όσο έλυσε το πρόβλημα της βίας εκείνη η διακοπή, μπορεί να το λύσει και η επόμενη. Τα πράγματα, πάντως, στο δικό μου μυαλό είναι πολύ απλά: αν οι Π.Α.Ε. ήθελαν να εξαλειφθεί η βία, θα είχε γίνει προ πολλού. Ζήτημα μερικών ημερών είναι.

6 σχόλια:

  1. Νικολας.

    Λαθος αγωνα ειδες χτες. Ο αγωνας της ημερας ηταν στο Λεβερκουζεν. Απο την αρχη της χρονιας παρακολουθω την ομαδα, κυριως λογω προπονηταρα Ροτζερ Σμιντ. Συνεχες τρεξιμο και ασφυκτικη πιεση παντου. Συν μερικες ψιλες οταν το απαιτει η φαση. Τοσες που αναγκασαν το Σιμεονε για πιαστει σχεδον στα χερια με τον Σμιντ.
    Αν ειναι δυνατον. Ο Σιμεονε να παραπονιεται για σκληρο παιχνιδι.
    Παντως ειναι εντυπωσιακο το γεγονος οτι η Λεβερκουζεν, με παιχτες σαν τους Χιμπερτ, Καστρο,Ντρμιτς, Κισλινγκ, Μπεντερ, εχει φτασει μεχρι εδω. Μαλλον παιζει ρολο και ο χορηγος της Μπαγιερ, που ειναι απο πισω. Ολο και κανα φαρμάκι θα υπαρχει τριγυρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικόλα, αν σου πω ότι νόμιζα πως η ΝΕΡΙΤ θα δείξει την Ατλέτικο, θα με πιστέψεις;

      Αυτό με το φαρμακάκι το πιστεύεις;

      Διαγραφή
    2. Νικολας.

      Οταν ο Κορεατης Σον κανει τρια συνεχομενα 30αρια σπριντ στο 65', και ζουμαρει ο φακος πανω του, χωρις να εχει ουτε καν συσπαση του προσωπου του, ουτε λαχάνιασμα, τοτε ολο και κατι θα παιρνει.
      Πονταρω Λεβερκουζεν για προκριση.

      Διαγραφή
    3. Ειλικρινά δεν ξέρω αν παίζει φαρμακάκι. Και νομίζω ότι ποτέ δεν θα μαθευτεί κάτι τέτοιο.

      Ο Σιμεόνε έδειξε ανακουφισμένος με το σκορ. Πρόβλεψη, πάντως, δεν μπορώ να κάνω, διότι δεν έχω παρακολουθήσει την Λεβερκούζεν.

      Διαγραφή
  2. Χάρης

    Στο Torino, Juventus και Borussia Dortmund έπαιξαν μέτρια και νικήτρια αναδείχθηκε η πρώτη με 2-1. Κάθε γκολ προήλθε από ατομικό λάθος ή αδράνεια της άμυνας. Η Juventus έχοντας αλλάξει σύστημα (από 3-5-2 σε 4-1-3-2) αποδιοργανώθηκε για να χωρέσουν και οι 4 χάφαροι (Pirlo, Vidal, Pogba, Marchisio) και έχασε 1 αμυντικό, ενώ ο Morata ανεβαίνει και ο Tevez παραμένει εγγύηση. Η Borussia κατά διαστήματα θύμισε την ομάδα που θαυμάσαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά οι τραυματισμοί και το κάψιμο σημαντικών παικτών όπως ο Gundogan φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού. Επίσης δεν κατάλαβα το αλαλούμ του Klop που με τον Piscek να βγαίνει λόγω τραυματισμού έβαλε τον Παπασταθόπουλο δεξί μπακ και πέρασε αλλαγή ένα σέντερ μπακ κρυάρι, και στο ημίχρονο έβγαλε και τον Σωκράτη, σπαταλώντας 1 αλλαγή.

    Η Arsenal έχασε από την Monaco από τα αποδυτήρια, και ευθύνεται ο Wenger που παρέταξε απίθανη 11άδα με 1 μέτριο κόφτη και 5 επιθετικούς που συνήθως κουτουλάγανε. Δεν ξέρω τί τραυματισμοί υπάρχουν τώρα στην αγγλική ομάδα και δεν έπαιξαν π.χ. ο Ramsey και ο Flamini, αλλά η 11άδα που κατέβασε ο Arsene ήταν εγκληματική ως προς την λογική της. Απογοήτευση ο Ozil, χαμένοι οι Giroud και Welbeck, στράφι οι προσπάθειες των φιλότιμων αλλά χωρίς βοήθειες Cazorla και Alexis Sanches. Η Monaco του Zardim στάθηκε μια χαρά με στιβαρή άμυνα και φαρμακερές αντεπιθέσεις, ο Moutinho έκανε party και ο Berbatov ήταν υποδειγματικός φορ. Η Arsenal πλήρωσε την ανυπομονησία της παίζοντας full επίθεση και βρέθηκε να χάνει χαλαρά 0-2. Η γκολάρα του Chamberlain στο 91' σβήστηκε από την απάντηση του Carrasco για το 1-3, ακριβώς επειδή πάλι βγήκαν γιούρα όλοι μπροστά για το 2-2 και το φάγανε σε αντεπίθεση.

    Ο Ολυμπιακός είναι χαμένος από χέρι απόψε, γιατί ως γνωστόν το πρωτάθλημα είναι αυτοσκοπός και δεν υπάρχουν δυνάμεις για παπαριές τύπου Europa League. Επανάληψη των αγώνων με την Levante θα δούμε. Οι κατώτεροι των περιστάσεων παίκτες που παίζουν φέτος στον γαύρο, όσο ζήλο κι αν επιδείξουν (όπως ο φιλότιμος αλλά μέτριος Dossevi), δεν πρόκειται να κάνουν κάτι. Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι ο ζογκλέρ Durmaz που συνέχεια χάνει την μπάλα και τρομοκράτησε τον Τύρναβο με 3 γκολ, απόψε θα γίνει Maradona.

    Για την διακοπή του πρωταθλήματος των στημένων (δεν λέω το κλισέ "φερόμενων ως στημένων", ξεκάθαρα λέω στημένων) αγώνων, της βίας, των άδειων γηπέδων, της αναξιοπιστίας, των απατεώνων, των φοροφυγάδων, του στοιχήματος, της παράγκας, των δορυφόρων, των δανεικών, των μπράβων και των λαθρεμπόρων διαφωνώ κάθετα. Ματαιώστε το, ακυρώστε το. Να είναι μή γενόμενο. Ο τίτλος του 2015 να μην απονεμηθεί σε κανέναν. Δεν θα χάσει η βενετιά βελόνι αν ο Ολυμπιακός χάσει το 42ο, ούτε αν οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις στερηθούν τις ελληνικές ομαδάρες για μια χρονιά. Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χάρη, νομίζω ότι η Ντόρτμουντ έχει ξεκάθαρο προβάδισμα. Αυτό το εκτός έδρας γκολ που πέτυχε μπορεί να αποδειχτεί χρυσάφι, αν και φοβάμαι την άμυνα των Γερμανών. Τα κεντρικά χαφ δεν είναι καθαροί κόφτες, ενώ η αμυντική γραμμή βρίσκεται σε κακή φόρμα.

    Στενοχωριέμαι με την Άρσεναλ, διότι μου φαίνεται ότι ο Αρσέν έχει πάψει να είναι winner. Τον εκτιμώ και τον σέβομαι, αλλά σε μερικά παιχνίδια στήνει την ομάδα λες και πρόκειται για φιλικό. Δεν ξέρω γιατί το κάνει. Ναι, σίγουρα, υπάρχουν τραυματισμοί, αλλά αυτό το κομμάτι αποτελεί ένα κομμάτι του παζλ. Τα υπόλοιπα;

    Για το ματς του Ολυμπιακού, για αυτό και λέω ότι μπορεί οι παίχτες να θέλουν να εξιλεωθούν. Όπως και να το κάνουμε, μια ανατροπή στο σκορ και πρόκριση δεν είναι μικρό πράγμα. Το ξέρω ότι δεν φτάνει το φιλότιμο κι ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει απόλυτα την ικανότητα, αλλά αρκετοί θα ήθελα να δουν μια πιο hardcore εκδοχή του Ολυμπιακού.

    Τέλος, το να λέμε ότι οι ελληνικές ομάδες δεν θα λάβουν μέρος στην Ευρώπη δεν είναι τόσο απλό. Λέγεται, αλλά νομίζω ότι δεν γίνεται. Πέρα από τις συμφωνίες με χορηγίες, για τις οποίες πολύ πιθανό να υπάρχουν και νομικές ρήτρες, μια απουσία των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη θα επιφέρει τρομερή πτώση σε πρεστίζ, βαθμολογία της Ουέφα, προσέλκυση χορηγών, εισιτήρια διαρκείας κ.ά. Και επειδή είμαστε και ανοργάνωο πρωτάθλημα χαμηλής ταχύτητας, είναι άγνωστο σε πόσα χρόνια θα επανέλθουμε. Άσε που νομίζω ότι δεν θα έχει καμιά επίδραση στην βία. Τι θα συμβεί, δηλαδή; Θα βάλει μυαλό ο χούλιγκαν, επειδή η ομάδα του δεν θα παίζει επίσημα ματς σε Ελλάδα ή Ευρώπη; Η λύση, επαναλαμβάνω, είναι μία. Αν οι ομάδες θέλουν, η βία εξαλείφεται από τα γήπεδα σε ελάχιστες μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...