Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Μύθοι και ψέμματα

Τον τελευταίο καιρό παρακολουθώ στενά τα τεκταινόμενα της Εθνικής Ελλάδας και πρέπει να ομολογήσω ότι έχω εντυπωσιαστεί από τις αντιδράσεις φιλάθλων και δημοσιογράφων. Οι πρώτοι είναι φανερό ότι δεν αγαπούν την Εθνική και έχουν πρωταρχικό σκοπό να ασκήσουν κακοπροαίρετη κριτική. Αυτό δεν πρέπει να προξενεί έκπληξη: λίγοι αγαπούν κάτι που θεωρείται κοινό για όλους. Οι περισσότεροι μπλέκουν τα της Εθνικής ομάδας με οπαδικά κριτήρια και σπεύδουν να υποβαθμίσουν τη συνέπεια που επεδείκνυε η ομάδα για μία δεκαετία, αντικαθιστώντας την επιτυχία με κωλοφαρδία. Αυτό, βέβαια, δεν τους εμπόδιζε να πανηγυρίζουν τις επιτυχίες της Εθνικής. 


Οι δεύτεροι, αυτό το κακόβουλο είδος που οικοδομεί την κοινή γνώμη και βασίζεται σε κατευθυνόμενες υπερβολές, κατάφεραν να επισημοποιήσουν και να επιβραβεύσουν τη χυδαία σκοπιμότητα που αρκετές φορές παρουσίαζε η ομάδα. Εξαιρώντας τον Ρεχάγκελ, τον οποίο είχαν κρεμάσει από τα κορδόνια, οι δημοσιογράφοι αποθέωναν την χρυσή μετριότητα της εποχής Σάντος, δεν άσκησαν ποτέ κριτική στα πεπραγμένα του Πορτογάλου και δημιούργησαν μια γενιά από παιδάκια που έγιναν σταρ πριν γίνουν ποδοσφαιριστές. Παράλληλα, ακούγονται κάθε είδους ανακρίβειες. Πάμε να εξετάσουμε κάποιες από αυτές:

  • Πώς γίνεται, υποστηρίζουν κάποιοι, να χάνουμε δύο φορές (!) από τα Νησιά Φερόε, τη στιγμή που η Εθνική, με τους ίδιους παίχτες, έφτασε στο τσακ από μία ιστορική πρόκριση στο Μουντιάλ; Η απάντηση είναι πολύ απλή: η Εθνική εκείνη είχε άλλο mentality και άλλους παίχτες. Ο Σάντος είχε συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές ιδέες, ενώ ο Ρανιέρι ήρθε για να προσθέσει νέες πινελιές στον καμβά της Εθνικής. Και μια ματιά στις εντεκάδες των δύο ομάδων στο Μουντιάλ και στα προκριματικά του Euro, θα καταστήσει σαφές το μέγεθος το συγκεκριμένου μύθου. Για να ξαναδούμε πάλι προσωπικότητα στην Εθνική έπρεπε να επιστρέψει ο 36χρονος Κατσουράνης και για να ξαναδούμε πάθος έπρεπε να κληθεί ο 35χρονος Ταυλαρίδης.
  • Ο Καραγκούνης (φώτο) έφερε τον Μαρκαριάν με το σκεπτικό ότι παίζει καλά χωρίς την μπάλα, δηλαδή σε συνθήκες άμυνας, και ότι είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας. Το ξέρω ότι ο Καραγκούνης έχει αγνές προθέσεις και αγαπάει περισσότερο απο όλους την Εθνική, αλλά ίσως η επιλογή του Μαρκαριάν να μην ήταν σωστή. Εξαρτάται τι θέλαμε να πετύχουμε με την πρόσληψη του Ουρουγουανού. Να προσλάβουμε έναν προπονητή με χαμηλό κασέ, να μπούμε σε μια σειρά και να ανανεωθούμε για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018 ή να κυνηγήσουμε την πρόκριση στα προκριματικά του Euro; Αν κυνηγούσαμε την πρόκριση στο Euro, έναν εφικτό στόχο παρά τα ανεπιτυχή αποτελέσματα στην αρχή των προκριματικών, τότε ο προπονητής της Εθνικής θα έπρεπε να προσέχει όταν δήλωνε μετά την εκτός έδρας ήττα από τα Νησιά Φερόε ότι «όταν ανέλαβα την Εθνική ήταν όλα πολύ δύσκολα και η ομάδα ήταν σχεδόν αποκλεισμένη κι έπρεπε να κάνουμε κάποιο θαύμα, αλλά δεν τα καταφέραμε». Διότι, αγαπητέ Μαρκαριάν, η Εθνική δεν ήταν αποκλεισμένη: την τύχη στα χέρια της κρατούσε.
  • Ακούω αρκετούς να κατηγορούν τον Σαρρή ότι διέλυσε το κλίμα στα αποδυτήρια της Εθνικής, επέλεξε έναν αποτυχημένο Ιταλό μακαρονά και κατέστρεψε σε έξι μήνες ολόκληρο το οικοδόμημα της Εθνικής. Σε όλους αυτούς τους κατήγορους έχω να πω ότι τα αποδυτήρια γίνονται πολύ εύκολα ταναπού όταν ορισμένα παιδάκια νομίζουν ότι το ποδόσφαιρο είναι συνώνυμο των τατουάζ, της φράντζας και της ποζεριάς. Είδατε τι προξενεί η έλλειψη προσωπικοτήτων στα αποδυτήρια; Επίσης, δεν ξέρω αν έχει γίνει αντιληπτό, αλλά ο Ρανιέρι έφυγε. Η Εθνική γιατί δεν άνοιξε τα φτερά της; Τέλος, αν ο Σαρρής δεν ήταν φίλαθλος του Ολυμπιακού, θα είχε καταστρέψει την Εθνική σε έξι μήνες; Τι πιστεύουν οι οπαδοί των άλλων ομάδων;

Εν κατακλείδι, η Εθνική ομάδα έχει ήδη περάσει σε μεταβατική περίοδο. Αργά και σταθερά έχουμε πάρει την κατηφόρα στις ειδικές βαθμολογίες των UEFA και FIFA και ένας Ζλάταν ξέρει που θα σταματήσουμε. Οι μύθοι και τα ψέμματα απλά απαλύνουν τον πόνο και μασκαρεύουν την αλήθεια. Θα πρέπει να αγκαλιάσουμε την Εθνική με αποκρυσταλλωμένη άποψη και να αλλάξουμε μυαλά. Κι αυτό ισχύει για όλες τις συνιστώσες: φίλαθλοι, δημοσιογράφοι και Ε.Π.Ο. Όχι τίποτα άλλο, αλλά με τέτοιο έλλειμμα ποιότητας και προσωπικοτήτων που χαρακτηρίζει την Εθνική του σήμερα, προβλέπω ότι θα βιώσουμε πολύ δύσκολες εποχές.

Υ.Γ.1 Η Ρεάλ Μαδρίτης χρειάζεται τον Κριστιάνο Ρονάλντο ή ο Κριστιάνο Ρονάλντο χρειάζεται την Ρέαλ Μαδρίτης;

Υ.Γ.2 Η άποψή μου για τον Μαρινάκη είναι γνωστή. Ωστόσο, και ζητώ ταπεινά συγγνώμη για αυτό, δεν έχω καταλάβει που αποσκοπεί όλος αυτός ο ντόρος για τον Μαρινάκη και τον Ολυμπιακό. Για ποιο πράγμα ακριβώς κατηγορείται ο Ολυμπιακός κι ο Μαρινάκης; Ποιες είναι οι κατηγορίες; Ή, για να είμαι πιο ακριβής, τι στοιχεία υπάρχουν; Ποιες είναι οι αποδείξεις; Στα ματιά μου δεν υπάρχει τίποτα απολύτως: μόνο εφέ και ντεκόρ. Κι από ουσία μηδέν. Όσο για αυτούς που πανηγυρίζουν και ζουν με την ελπίδα ότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, θα τους πρότεινα να πάνε  να παίξουν Football Manager.

Υ.Γ.3 Βρίσκομαι, λοιπόν, το καλοκαίρι του 2000 στην παραλία των Νέων Πλάγιων στη Χαλκιδική. Κάποια στιγμή περνάει ένας συμπαθέστατος μαυρούλης που πουλούσε cd. Του κάνει νόημα η μάνα μου να έρθει προς την ξαπλώστρα μας. Ο μαυρούλης έρχεται με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά. Τον ρωτάει η μάνα μου «από που είσαι;». «Από το Κιλκίς» απαντάει εκείνος. Με αφορμή την απάντησή του, η μάνα μου -άλλο που δεν ήθελε- του πιάνει κουβέντα. Κάποια στιγμή, καθώς γυρνάω να δω τον μαυρούλη, αφού μέχρι εκείνο το σημείο δεν είχα δώσει μεγάλη σημασία στο περιστατικό, βλέπω να κρατάει στο χέρι του το τότε τελευταίο album του/των DIO. Ξεπερνώντας την αρχική μου έκπληξη για το γεγονός ότι πουλούσε cd του DIO, και δίχως δεύτερη σκέψη, το αγοράζω. Πρώτη και τελευταία φορά που αγόρασα cd από μαυρούλη. Και δεν το μετάνιωσα ποτέ. Το Magica αποτελεί ένα καταπληκτικό (concept) album. Μην το χάσετε!

6 σχόλια:

  1. Τις ίδιες εποχές πριν το 2001 και τον Ρεχάγκελ. Ανυπαρξία. Όση ακριβώς αντιστοιχεί και στο ελληνικό πρωτάθλημα.
    Υ.Γ. Τον Τούντορ πώς τον βλέπεις; Θα βγάλει παρέλαση στην Κλεάνθους ή μπα...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς προς τα εκεί πάμε.

    Έχω την εντύπωση ότι ο Άρνεσεν δεν έχει ιδέα που ήρθε. Το ίδιο ισχύει και για τον Τούντορ ο οποίος μάλλον θυμίζει εκκολαπτόμενο μάγο. Και στην Ελλάδα οι εκκολαπτόμενοι μάγοι δεν δημιουργούν ιστορίες με καλό τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευθυνη έχουν και οι παίκτες...παει και τελείωσε....Δεν χρειάζονταν προπονητη για να νικησουν τα Νησια Φεροε...Αλλα επειδη ειχαν την προκριση χαμενη δεν ηθελαν να βαλουν τα ποδια τους στην φωτια....Βλεπεις στις ομαδες του εξωτερικου που παιζουν οι περισσοτεροι υπαρχει ρητρα για τραυματισμους και μειωσεις αποδοχων σε περιπτωση που συμβει κατι τετοιο....Οι περισσοτεροι παικτες τωρα παιζουν για την τσεπη τους και τα συμβολαια τους....Εκμεταλλευτηκαν την 10 ετη δοξα της Εθνικης για να φανουν και να παρουν ακριβες μεταγραφες σε ξενες ομαδες και αυτο ηταν....Αν θυμαστε ο Καψης το 2004 επαιζε με 5 ενεσεις καθε μερα,διαλυμενα γονατα και μεση...Και ηξερε οτι μετα το Γιουρο γεια σας δεν θα ξαναπαιξει μπαλλα.....ουτε στο Σουδαν και την Αραβια για κανα πετροδολαρο οπως εκαναν πολλοι στα τελειωματα τους....Δυστυχως τετοιους παικτες που να παιζουν για την φανελα δεν εχουμε πλεον....Και πως να εχουμε αραγε οταν μεσα στην Εθνικη δεν παιζουν αμιγως Ελληνες να πονανε την πατριδα και την φανελα....Στην Εθνικη πανω απ'ολα παιζεις για την πατριδα σου....Αν δεν ειναι η πατριδα σου γιατι να σκιστεις....Ολα αυτα μαζι μαζι με την κακοδιαχειρηση της ΕΠΟ εφεραν την Εθνικη εδω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα!

    Προφανώς ευθύνη έχουν και οι παίχτες. Δεν το συζητώ αυτό και, κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτούς θεωρώ κύριους υπεύθυνους. Δυστυχώς οι δύο τελευταίες φουρνιές που βγάλαμε έγιναν βεντέτες πριν γίνουν ποδοσφαιριστές. Και σε αυτό ευθύνονται οι γονείς, οι υπεύθυνοι φυτωρίων και, φυσικά, οι δημοσιογράφοι που αποθέωναν έναν φέρελπι ποδοσφαιριστή με μισή ώρα καλής εμφάνισης. Μιλάμε για απίστευτα πράγματα.

    Αν πατήσεις στο ενεργό λινκ της τελευταίας παράγραφου στο κείμενο, τα γράφω όλα αυτά πιο αναλυτικά.

    Υ.Γ. Με αφορμή τον Καψή που αναφέρεις, έχω να πω ότι εκείνη η φουρνιά αποτελείτο από καλούς ποδοσφαιριστές που έτυχε να βρίσκονται σε άριστη φόρμα και έτυχαν καθοδήγησης από έναν ''περίεργο'' προπονητή. Μεγάλες στιγμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ πιστεύω θα περάσει μια δεκαετία για να δούμε προκοπή σαν ομάδα (στο σύνολο όπως είπες, όχι μόνο οι παίκτες).

    Είχα πάρει κι εγώ σιντί του Dio από ένα τέτοιο τύπο σε παραλία. Το Killing the dragon. Βρε μπας και είναι ο ίδιος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρόεδρε, μακάρι να ξέραμε πόσο χρονικό διάστημα θα περάσει. Η ανυπαρξία αντανακλστικών εκ μέρους της ΕΠΟ, καθώς και η τρομερά καθυστερημένη αντίδραση για ορθολογική κριτική εκ μέρους των δημοσιογράφων, μάλλον μας οδηγεί ότι θα χρειαστούμε αρκετό καιρό.

    Συν το γεονός ότι, καλώς ή κακώς, αυτό εξαρτάται κι από τις θέσεις που λαμβάνει η Εθνική στις ειδικές βαθμολογίες. Και εκεί τα πράγματα δεν πάνε καλά και μάλλον θα πάνε χειρότερα.

    Όσο για τον DIO ότι και να πω είναι λίγο. Άριστη διαχείριση της φωνής του, ακόμα και στα τελευταία live του. Πάντα αξιοπρεπέστατος, συμπαθής και πάντα ικανοποιούσε στα live. Και τώρα που είπα live, ο DIO αποτελεί έναν από τους ελάχιστους τραγουδιστές που αδικούνται από τα studio album! Τέλος, δεν ξέρω αν ο μαυρούλης είναι ο ίδιος, αλλά οφείλω να τον αποθεώσω για το γεγονός ότι πουλούσε cd του DIO στην παραλία! Και τι cd! Με Coldy, Bain και Wright!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...