Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Βρέχουν το βρακάκι τους

Πριν δύο χρόνια είχα γράψει ένα άρθρο για την μεταγραφική περίοδο που δεσπόζει κάθε καλοκαίρι. Είχα, μάλιστα, συγκρίνει τους δημοσιογράφους με τον Αίσωπο, με τους πρώτους να κερδίζουν κατά κράτος τη μάχη του μεγαλύτερου παραμυθά. Αφού ξεπεράσω το γεγονός ότι από τη συγγραφή εκείνου του άρθρου έχουν περάσει -πότε πέρασαν;- δύο χρόνια, ευθαρσώς δηλώνω ότι όσο η Ελλάδα βυθίζεται στην κρίση τόσο περισσότερα δημοσιεύματα με ψέμματα και υπερβολές θα βλέπουν τα ματάκια μας.


Το ποδόσφαιρο, φυσικά, δεν αποτελεί εξαίρεση. Και κάτι τέτοιο δεν είναι παράλογο. Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι ο εθισμός του οπαδού γίνεται πεδίο εκμετάλλευσης από τους δημοσιογραφίσκους, εντούτοις, κι αυτό καλό είναι να μην το ξεχνάμε, η κρίση -δεν αναφέρομαι στην οικονομική συνιστώσα: η κρίση στην Ελλάδα είναι πρωτίστως αξιακή- δημιουργεί ψυχολογική φθορά και, κατ' επέκταση, την ανάγκη να δραπετεύσεις από την άψυχη ρουτίνα της καθημερινότητας και τα δυσεπίλυτα προβλήματα που αναδύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κάπως έτσι, απλά και όμορφα, αποφασίζει ένας Έλληνας δημοσιογράφος να (ανα)δημοσιεύσει ένα κείμενο αναφορικά με φημολογούμενο ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού για τον Ροναλντίνιο και υποβολή πρότασης 30 μυρίων προς τον Βραζιλιάνο. Ο δημοσιογράφος έκρινε σωστό ότι ο κόσμος έπρεπε να μάθει για τη συγκεκριμένη «είδηση». Δεκτό και θεμιτό. Το πρόβλημα, όμως, επικεντρώνεται στις αντιδράσεις των φίλων του Παναθηναϊκού -στη θέση του Παναθηναϊκού βάλτε όποια ομάδα θέλετε-, αρκετοί εκ των οποίων προσπαθούν ήδη να βρουν τη θέση του Βραζιλιάνου στην εντεκάδα της ομάδας.

Οι Έλληνες οπαδοί, βλέπετε, ενθουσιάζονται (παν)εύκολα. Ακούνε και διαβάζουν ανεδαφικά δημοσιεύματα για τον Ροναλντίνιο και βρέχουν το βρακάκι τους, λες και τους ζήτησε ραντεβού η Kate Upton (φώτο). Σαν τα μικρά παιδάκια που πάνε στο τσίρκο και βλέπουν για πρώτη φορά στη ζωή τους ταχυδακτυλουργούς και κλόουν. Κάποια στιγμή, όμως, μετά την τρίτη ή τέταρτη φορά, έστω την πέμπτη, το μικρό παιδάκι θα βαρεθεί να βλέπει ελέφαντες να στέκονται στα δύο πόδια και ακροβάτες να πηδάνε από το ένα σχοινί στο άλλο: μοιραίο είναι να πάψει να ενθουσιάζεται με το συγκεκριμένο θέαμα. Για τον Έλληνα οπαδό, όμως, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Κάθε μεταγραφική περίοδος είναι σαν την πρώτη φορά. Είναι μοναδική. Λες και τα προηγούμενα καλοκαίρια δεν προϋπήρχαν ψευδή μεταγραφικά σενάρια, ανυπόστατες υπερβολές και φύτευση φρούδων ελπίδων. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι ο Έλληνας είναι απαίδευτος. Κι ο οπαδός δεν αποτελεί εξαίρεση. Μακάρι με την υφιστάμενη κρίση να καταλάβουν όλοι ότι θα πρέπει να ξεριζώσουμε, από επιλογή κι όχι από ανάγκη, τους υπάρχοντες νοητικούς μηχανισμούς που διέπουν τις αντιδράσεις και την ψυχοσύνθεσή μας. Μέχρι να γίνει αυτό, θα βομβαρδιζόμαστε με «Ροναλντίνιους» σε παν επίπεδο (κοινωνικό, πολιτικό, αθλητικό κ.ά) και θα γουστάρουμε κιόλας.

Υ.Γ.1 Σε τι νόμισμα θα πληρωθεί ο κόσμος στην επόμενη μισθοδοσία; Δραχμές; Ευρώ; Λάδι; Καρπούζια; 

Υ.Γ.2 Βρισκόμουν ανάμεσα σε δυο επιλογές. Κυριάρχησαν και οι δυο!



8 σχόλια:

  1. Εγω ακομη περιμενω τον τεραστιο Λεοναρντο... ποτε θα ερθει τελικα; Βεβαια μεταγραφη επιπεδου Σκλεναρικοβας δυσκολα θα ξαναδουμε.

    Ο Ροναλντινιο ειναι ευκολη περιπτωση, θα τον πεισουν ο Ρεμος και ο Βερτης!

    Υ.Γ. αν ειναι ευκολο να πληρωθω σε μπυρες και παϊδακια, δεν εχω προβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οικοδεσπότα!

    Καλημέρα σας!

    Σχετικό με το δικό σας το σημερινό, είναι το εξής άρθρον παύλα ιντερνετικός θρύλος:
    http://prkls.blogspot.gr/2010/03/blog-post_23.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Κάνθαρέ μου!
    Ξέρεις ότι συμφωνώ με τις απόψεις σου περί τέτοιων θεμάτων, πολύ καλά τα λες! Μια μικρή διόρθωση, αν μου επιτρέπεις: "δυσεπίλυτα" :)

    Πήρες φόρα με Dio, έτσι; Κι εγώ ακούω το Killing The Dragon αυτή τη στιγμή! Long live the King!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μανόλο, κι ο Σούκερ με τον Ζε Ρομπέρτο. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι το πρόβλημα δεν είναι οι δημοσιογράφοι. Αυτοί πασάρουν αυτά που θέλουν διότι βλέπουν ότι υπάρχει ανταπόκριση. Οι δέκτες τι κάνουν; Εγώ πληρώνομαι και πεπόνια. Αρκεί να είναι ώριμα!

    Εργδημεργ, το άνοιξα το λινκ. Καλά τα λέει!

    TwistedTool, βεβαίως και σου επιτρέπω! Η αλήθεια είναι ότι εγώ και οι γείτονές μου τον τελευταίο καιρό έχουμε επικεντρωθεί στον DIO!

    Καλό βράδυ σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χάρης

    Οι μεταγραφές στην Ελλάδα είναι ένα τεράστιο παραμύθι. Για παράδειγμα, μας έπρηξαν οι γαυροφυλλάδες ένα μήνα τώρα με κάποιον Καρίγιο από την Αργεντινή. Όταν άρχισαν να έρχονται δηλώσεις του ιδίου ότι δεν θέλει να πατήσει το πόδι του στην Σούπερ Κλίκα του Κομπότη και του Μαρινάκη, οι γαυροφυλλάδες να επιμένουν, σε στυλ "μην πιστεύετε ό,τι κυκλοφορεί, ο Καρίγιο έρχεται". Μέχρι που το πήραν απόφαση να σταματήσουν τα παραμύθια (βάζοντας άλλα στην θέση του), και να μαθευτεί ότι ο Καρίγιο πήρε μεταγραφή στην Μονακό.

    Τώρα τα περί δραχμής, ευρώ, ρουβλίου, ή αλβανικού λεκ, είναι για να αναλογιστούμε πού κατάντησε αυτή η πλούσια Ευρωπαϊκή και ΝΑΤΟϊκή χώρα, με ευθύνη των Ελλήνων λαμογίων και όχι των "Ναζί" Γερμανών. Να κοιτάξουμε πρώτα τα δικά μας χάλια (με τους αγρότες της ευρωπαϊκής επιδότησης και του καθισιού, με τους Τσοχατζόπουλους, με την συμμορία του ΙΚΑ Καλλιθέας, με τους τυφλούς της Ζακύνθου, τους μαϊμού ανάπηρους, τους 45άρηδες συνταξιούχους, και αυτούς που παίρνουν τις συντάξεις νεκρών γονέων) και μετά να κοιτάξουμε τους άλλους για να τους ζητήσουμε τα ρέστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα!

    Οι φυλλάδες μας πρήζουν, αλλά μυαλό δεν βάζουμε. Σαν να γουστάρουμε αυτού το είδος το πρήξιμο.

    Για τη δεύτερη παράγραφο συμφωνώ απόλυτα. Μάλιστα, μόλις χθες, διαφώνησα με κάποιον που μου έλεγε ότι το ΔΝΤ και η κλίκα της Μέρκελ δεν μας γουστάρει και για αυτό μας εκδικείται. Να δεχτώ εν μέρει ότι δεν μας γουστάρουν, αλλά να μην μας γουστάρουν περισσότερο από όσο ο Έλληνας δεν γουστάρει το κοινό συμφέρον και το ελληνικό κράτος; Αποκλείεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα καλύτερα καλοκαίρια είναι όταν έχει γιούρο ή μουντιάλ. Μόλις ένας άγνωστος παίχτης από κάποια χώρα παίξει σε ΕΝΑ ματς πολύ καλά, την επομένη στις φυλλάδες θα διαβάσεις προτάσεις από τουλάχιστον 3 ομάδες για το συγκεκριμένο παίχτη. Και φυσικά δεν ισχύει καμία!

    Πρόεδρας ΑΠΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...