Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Για ένα κιλό λάδι

Νόμιζα ότι είχαμε γίνει λίγο σοφότεροι. Έχουν, άλλωστε, περάσει έξι (6) ολόκληρα χρόνια. Και σε αυτό το διάστημα θα έπρεπε πλέον να γνωρίζουμε τι αντιμετωπίζουμε. Φευ! Έχουμε πει ουκ ολίγες φορές ότι το να οραματίζεσαι, να αποθεώνεις και να είσαι ανήμπορος να πράξεις το αυτονόητο υποδηλώνει παθογένεια. Και τελικά αυτό το αυτονόητο είναι πολύ ενοχλητικό. Για κάποιους και άσκοπο. Κάπως έτσι φτάσαμε στην αναγγελία του δημοψηφίσματος, δηλαδή ένα ανυπόστατο και εκβιαστικό δίλημμα. Ρίχνουμε, με άλλα λόγια, το μπαλάκι στον λαό, απεμπλεκόμαστε με ηρωικό τρόπο από αυτήν την ιστορία και βγαίνουμε αψεγάδιαστοι. Κάποιος, βλέπετε, υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του, απέτυχε οικτρά στις διαπραγματεύσεις, εξαΰλωσε εν μία νυκτί την προσπάθεια των τελευταίων ετών για αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και της συνέπειας της χώρας, και, τέλος, μεταθέτει προκλητικά τις ευθύνες που του αναλογούν.


Και μεταθέτει ευθύνες σε ποιον; Σε έναν λαό που παθαίνει ό,τι του αξίζει. Μα πόσο αδαής πρέπει να είσαι για να διορθώσεις το λάθος με λάθος; Πόσο ανόητος πρέπει να είσαι για να πιστέψεις κάποιον που μοιράζει με το στόμα ανεδαφικές και έωλες υποσχέσεις; Με τι κριτήρια, εξάλλου, ο ελληνικός λαός έδωσε το χρίσμα στον Τσίπρα και τον συρφετό του; Στα τέλη Ιανουαρίου έγραφα: «Κάπως έτσι, λοιπόν, δικαιολογείται η άνοδος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ορισμένοι ψηφοφόροι στράφηκαν σε αντισυστημικά κόμματα, τα οποία ευαγγελίζονται ριζοσπαστικές λύσεις και προτείνουν ρηξικέλευθες ρυθμίσεις. Ωστόσο, το κλίμα έχει οριστεί κατά της Νέας Δημοκρατίας κι όχι υπέρ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Καλό είναι ο Αλέξης ο Τσίπρας, αλλά και ο ελληνικός λαός, να το έχει αυτό υπόψη του». Δυστυχώς ο Έλληνας πολίτης δεν έχει καταλάβει ότι η πολιτική αντιπροσωπεύει την τέχνη του εφικού και την επιλογή του λιγότερο κακού.

Όσον αφορά για το ποια είναι η λύση το έχω αναφέρει αμέτρητες φορές. Οι Έλληνες ζούνε με το χθες. Ταλανίζονται, δηλαδή, ακόμα και τώρα, την ύστατη ώρα, από μια ενσυνείδητη πίστη ότι θα επέλθει παλινόρθωση σε ένα status quo κατά το οποίο έδεναν τα σκυλιά με λουκάνικα. Τι πρέπει -επιτέλους!- να κάνουμε; Να αρχίσουμε να λειτουργούμε ως άνθρωποι και όχι σαν άνθρωποι. Να σκεφτόμαστε το κοινό συμφέρον. Να απεγκλωβιστούμε από εγωιστικούς ατομικισμούς και κομματικά θερμοκήπια. Κι αυτό το μοτίβο θα πρέπει να υφίσταται από επιλογή κι όχι από ανάγκη. Η επίδραση, ειδάλλως, θα είναι λίαν σύντομη και ιδιαίτερα ασήμαντη. Αυτό συμβαίνει, λοιπόν, όταν δαιμονοποιούμε το είναι και θεοποιούμε το φαίνεσθαι. Ελπίζω, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, να καταλάβαμε ότι η χθεσινή θεοποίηση του φαίνεσθαι, διαμόρφωσε το σημερινό είναι.

Τέλος, αντί επιλόγου, οφείλω να δηλώσω -και είμαι απόλυτος σε αυτό- ότι δεν έχουμε πιάσει ακόμα πάτο. Υπάρχει ακόμα μεγάλη κατρακύλα και ελπίζω να μην τη βιώσει κανείς από εμάς. Το γεγονός ότι η προηγούμενη πρόταση προέρχεται από έναν φύσει αισιόδοξο άνθρωπο (θα) πρέπει να προβληματίσει τους ηρωικούς αναγνώστες μου. Όπως επίσης το ενδεχόμενο να ανταλλάσσουμε το iphone για ένα κιλό λάδι.

Υ.Γ.1. Η ίδια φωτογραφία που κοσμεί την παρούσα ανάρτηση είχε δημοσιευθεί και σε ένα άρθρο που είχα γράψει πριν τρία χρόνια. Ο τίτλος αυτού: Γκρεμός ή Ρέμα;

Υ.Γ.2 Πάμε δυνατά!

17 σχόλια:

  1. Και όλα καλά να πάνε και να αρχίσει να γίνεται κάτι ουσιαστικό, όση ευημερία θα έχουμε δε θα κρατήσει για πολύ, δε θα την αφήσουμε, γιατί ως γνωστόν οι Ελληνες σε γενικές γραμμές δε σκέφτονται συλλογικά αλλά ατομικά.

    Πρόεδρας ΑΠΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χάρης

    Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο λακωνικός και σύντομος γίνεται, γιατί έχω πάρει ανάποδες με αυτό το μυξιάρικο παιδάκι, τον αλέξη, που το παίζει Πρωθυπουργός. Εγώ, με μόλις 3 μήνες πρακτική εργασία, έχω περισσότερα ένσημα από σένα, μικρέ αλέξη, και έχω μεγαλύτερη γνώση του πραγματικού κόσμου. Δεν έχω καμία σχέση με ιδεολογίες του κώλου και θεωρίες βιβλίων.

    Έχουμε έναν ΚΝίτη που η κακιά μας η μοίρα και το ξερό μας το κεφάλι τον έφερε στο Μαξίμου. Με ύπουλες μεθόδους έριξε τον Σαμαρά, εν ονόματι δήθεν του λαού, και κατέκτησε την Εξουσία υποσχόμενος ελπίδα. Πριν καν γίνει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, έφερε χάος και αβεβαιότητα στην Ελλάδα. 5 μήνες τώρα κοροϊδεύει ότι κάνει δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, κάνει "συμφωνίες" του κώλου με τον Putin, βρίζει τους Ευρωπαίους και στιγματίζει ως προδότες όσους Έλληνες τολμούν να διαφωνήσουν με την Κυβέρνηση, και οι βουλευτές του πληρώνονται €7.500 μηνιαίως από τον μαλάκα τον Έλληνα.

    Φτάνουμε στην 25η Ιουνίου και, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φέρει μέτρα 8 δις στο Eurogroup με ΔΙΚΗ ΤΟΥ σφραγίδα, ξαφνικά ο μικρός πετάει ρουκέτα: λέμε όχι στον εκβιασμό των δανειστών και προκηρύσσουμε δημοψήφισμα την 5η Ιουλίου. Με τον λαό διχασμένο από την αντι-ευρωπαϊκή προπαγάνδα 6 ετών, με τους οπαδούς του ΟΧΙ και τους "Μένουμε Ευρώπη". Με ένα ερώτημα που δεν υφίσταται καν. Με την Κυβέρνηση να πατρονάρει τον κόσμο να πει ΟΧΙ, αντί να τους αφήσει να εκφραστούν ελεύθερα, αφού στο κάτω κάτω τον κόσμο ρωτάει. Και όπως έδειξε περίτρανα η Ζωή Κωνσταντοπούλου χθες στον ΣΚΑΙ, δεν έχουν κανένα απολύτως σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Το αδιέξοδο του τυχοδιωκτισμού των συριζαίων εβαπτίσθη "δημοψήφισμα", σε μια πράξη δειλών ανθρώπων (ή μήπως αετονύχηδων, για να βγάλουν την Ελλάδα από το Ευρώ και να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ καθεστώς?) να αποποιηθούν τις προσωπικές τους ευθύνες και να τις μεταθέσουν σε έναν λαό διχασμένο, μπερδεμένο, ανενημέρωτο, υπό πίεση χρόνου, και χωρίς λεφτά. Γιατί το capital control μπορεί να επεβλήθη στις "κακές" και "δαιμονισμένες" τράπεζες από τον ΥΠΟΙΚ Βαρουφάκη, αλλά κατά τα άλλα "οι δανειστές φταίνε γι' αυτό".

    Το χειρότερο είναι ότι όποιος Έλληνας τολμά να διαφωνεί με την παράνοια του ΣΥΡΙΖΑ, στιγματίζεται ως γερμανοτσολιάς και προσκυνημένος. Ενώ αυτοί είναι οι αντιστασιακοί του ΕΑΜ, προφανώς. Μιλάμε για μισαλλοδοξία από αριστερούς (ή "αριστερούς", όπως θέλετε πείτε το). Αν δεν έχω δικαίωμα στην διαφορετική άποψη, αυτό δεν είναι Δημοκρατία. Είναι ΦΑΣΙΣΜΟΣ.

    Εύχομαι να επικρατήσει ψυχραιμία, να μην υπάρξει εμφύλιος πόλεμος, και να επανέλθει η λογική σε αυτόν τον τόπο. Η παραίτηση αυτής της επικίνδυνης Κυβερνήσεως είναι μονόδρομος για την χώρα. Υποσχέθηκες διαπραγμάτευση ΕΝΤΟΣ ΕΕ και ΕΝΤΟΣ Ευρώ, αλέξη, και απέτυχες. Δεν είχες εντολή για ρήξη και τυχοδιωκτισμό. Φύγε αμέσως και πάρε και την συμμορία σου μαζί, και μην ξανάρθετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρόεδρε, ας το προσπαθήσουμε για αρχή. Ας κάνουμε μια προσπάθεια. Εμείς περιμένουμε να αλλάξουν τα πάντα γύρω μας χωρός να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι.

    Χάρη, με μεγάλη μου λύπη συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο από την Κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική. Δεν ξέρω τι θέλουν να πετύχουν και έχω την αίσθηση ότι δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι. Υπερεκτίμησαν τις δυνατότητές τους, εκμετελλεύτηκαν το γεγονός ότι δεν είχαν δοκιμαστεί στην εξουσία, πράγμα που τους επέτρεψε να λένε ό,τι θέλουν, και σε ένα πολύ κρίσιμο για τη χώρα χρονικό σημείο έκαναν ψευτομαγκιές και τσαμπουκάδες. Βιαζόταν ο Αλέξης να κυβερνήσει μία χρεοκοπημένη χώρα. Ειλικρινά είμαι πολύ στενοχωρημένος για την τροπή που έχει πάρει η κατάσταση και λυπάμαι όσους βαυκαλιζόντουσαν ότι ο Αλέξης θα βάλει τα δυο πόδια των Ευρωπαίων σε ένα παπούτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kanthare, η γνώμη σου είναι δική σου βέβαια και είναι και απόλυτα σεβαστή.

    Αλλά μάθε πότε σου πουλάνε παπά ρε φίλε, είναι δυνατόν να μασήσεις από τον επιλεκτικό λόγο του "Χάρη", απλά επειδή συμφωνεί σχετικά με την άποψη σου; Είναι δυνατόν να σέβεσαι τον λόγο ενός ανθρώπου που επίτηδες δεν σέβεται και γράφει με μικρό γράμμα το όνομα αυτού για τον οποίο έχει παράπονα; Ξύπνα ρε φίλε, μπορεί να μην συμφωνώ με το γούστο σου σε ομάδες και μουσική, αλλά αυτό δεν με εμπόδισε να σε ακολουθώ τόσα χρόνια.

    Όσο για την πολιτική κατάσταση; Μπορεί να πιστεύω πως όλοι οι πολιτικοί βράζουν στο ίδιο καζάνι (για μένα και αυτός που κλέβει και ο διπλανός του που σφυρίζει αδιάφορα και κοιτάει αλλού είναι το ίδιο και το αυτό), αλλά κάθε άλλο χωρίς σχέδιο και σκοπό είναι οι νέοι τύποι. Η παγίδα ήταν στημένη από νωρίς, όποιος ήξερε απλή πρόσθεση μπορούσε να το δει.

    Η όλη κατάσταση είναι απλά μια παρτίδα χαρτιά. Αν ξέρεις μπουρλότο και ειδικά "βίδα", μπορείς να καταλάβεις τι εννοώ.

    ΥΓ. Όσο για την άποψη σου Κάνθαρε για τα πράγματα, νομίζω πως σου λείπει λίγη σοφία και γνώση. Αν η ανθρωπότητα έκανε μόνο ότι της λέγανε οι αρχηγοί, ακόμα θα είχαμε Μεσαίωνα και θα πιστεύαμε πως η Γη είναι επίπεδη. Για ψάξε λιγάκι τους όρους Fractional Reserve Banking και Debt Base Economy και πες μου αν νομίζεις ακόμα πως πραγματικά μπορεί κάποιο κόμμα να κάνει την διαφορά. Νομοτελειακά πάμε στον πάτο, ελπίζω να βγούμε ζωντανοί μόλις τον φτάσουμε.

    Άντε και καλή τύχη εύχομαι σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάρης

      Τί να σεβαστώ δηλαδή, ανώνυμε? Ότι ένα παιδάκι χωρίς ένσημα παίζει τυχοδιωκτικά παιχνίδια στην πλάτη μας, και είναι μπροστινός του Λαφαζάνη και του Παπαδημούλη? Που δεν έχουν σχέδιο για την επόμενη ώρα, πόσο μάλλον για τα επόμενα χρόνια? Κι εσύ τους εμπιστεύεσαι δηλαδή? Όχι, ένα τέτοιο βολεμένο παιδάκι, που αναρριχήθηκε στην Εξουσία με περίεργο τρόπο και με άγνωστες σκοπιμότητες, δεν αξίζει τον παραμικρό σεβασμό. Και δεν είναι ο μόνος.

      Διαγραφή
    2. Αν δεν μπορείς να καταλάβεις από αυτά που έγραψα πως κανέναν πολιτικό δεν εμπιστεύομαι, τότε μην περιμένεις να δώσω βάση σε αυτά που λες.

      Όσα κατηγορείς πως κάνει η μία πλευρά, τα κάνει και η άλλη και εσύ απλά σφυρίζεις αδιάφορα και τα αναπαράγεις. Είσαι λοιπόν απλά η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος.

      Σε περίπτωση πάντως που δεν είσαι βαλτός σου λέω τα εξής:
      ΞΥΠΝΑ, ΨΑΞΕ, ΜΑΘΕ, ΜΗΝ ΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙΣ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΑΠΟΨΗ.

      ΥΓ1: Σε αυτήν ειδικά την απάντηση σου δεν λέει να κάνω καν τον κόπο να σκεφτώ να συζητήσουμε. Αν δεν καταλαβαίνεις πως αν βγάλεις/αλλάξεις τα ονόματα που έγραψες μόλις περιέγραψες σχεδόν όλους τους Έλληνες πολιτικούς, τότε ρε φίλε σου προτείνω σοβαρά να πας να δεις κανέναν γιατρό.

      ΥΓ2: Και συ ανώνυμο προφίλ χρησιμοποιείς Χάρη, είναι λοιπόν λογικό να κρατώ επιφυλάξεις για το αν είσαι καν αυτός που λες πως είσαι, ειδικά στην εποχή και τις μέρες που ζούμε.

      Και μια ερώτηση ρε φίλε: την λέξη εξουσία γιατί την γράφεις με το πρώτο γράμμα κεφαλαίο; Πήρε προαγωγή η λέξη και δεν το μάθαμε;

      Διαγραφή
  5. "Χάρη", και συ ανώνυμο προφίλ χρησιμοποιείς...

    Για το σχόλιο σου - απάντηση στο δικό μου, η απάντηση έχει ειπωθεί από άλλον:
    "Ο αναμάρτητος υμών πρώτος τον λίθον βαλέτω".

    Είσαι απλά η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, και διαλέγεις να κοιτάς αλλού όταν γίνονται αίσχη.
    Βγάλε τα ονόματα από το σχόλιο σου και θα δεις πως μόλις περιέγραψες σχεδόν όλους τους Έλληνες πολιτικούς. Βέβαια αυτό σημαίνει πως πρέπει τα μάτια σου να είναι αρχικά ανοικτά και μετά να κοιτάζουν στο σωστό σημείο. Υποψιάζομαι πως σε αυτό το σημείο κάπου μπορεί να έχεις πρόβλημα.

    ΥΓ: Μια ερώτηση αν μου επιτρέπεις. Την λέξη εξουσία γιατί την γράφεις με το πρώτο γράμμα κεφαλαίο; Πήρε προαγωγή η λέξη αυτή και δεν το μάθαμε ακόμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε, ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο και ο σκοπός του Τσίπρα και της παρέας του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάνθαρε,

    Όπως όλοι οι πολιτικοί, και τα καινούρια αφεντικά θέλουν να ασκήσουν και να μείνουν στην εξουσία. Αυτό που αλλάζει όμως με αυτούς (προσωπική μου άποψη φυσικά) είναι πως διάλεξαν να το κάνουν μέσα από την παραδοχή (έστω και αργοπορημένα) πως ο δρόμος που τραβάμε
    είναι λάθος και πρέπει να αλλάξει. Και ποτέ δεν μπορούμε να αποκλείουμε την πιθανότητα να είναι πράγματι τίμιοι. Έχει ξανασυμβεί στην παγκόσμια ιστορία να υπάρξουν τίμιοι πολιτικοί, που προσπαθήσανε για το καλό των πολλών και στο τέλος πεθάνανε και γι'αυτό που πιστεύανε. Το πρόβλημα ίσως είναι πως ο κόσμος δεν λεει να καταλάβει πως όλοι θα πρέπει να κρίνονται από τις πράξεις τους και όχι από τα λόγια τους.

    Νομίζω λοιπόν όμως πως ο κόσμος (και εσύ μέσα σε αυτούς) κάνει λάθος όταν εξετάζει από τέτοια προσέγγιση το πρόβλημα. Το θέμα το βλέπω από άλλη οπτική. Και θα στο εξηγήσω με παρομοιώσεις γιατί νοιώθω πως είναι πιο εύκολο έτσι.

    Θέλω πια να απαλλαγώ από το παλιό μου παλτό, που είναι γεμάτο ψύλλους και βδέλλες. Επίσης, βαρέθηκα ρε φίλε να με κλέβει συνέχεια ο περιπτεράς μου και να ψωνίζω ξανά και ξανά από αυτόν. Καιρός λοιπόν να αλλάξω περιπτερά και να πάω σε άλλον. Δεν νομίζω να περιμένεις να πιστέψω τον παλιό μου περιπτερά (τον ψεύτη και κλέφτη), όταν θα μου λέει πως και ο νέος θα είναι απατεώνας. Προτιμώ να περιμένω και να δω από τις πράξεις του νέου, τι κουμάσι είναι και αυτός.

    Πιστεύω πως είναι καιρός να αλλάξουμε τακτική και να δούμε αν με άλλο τρόπο δούμε άσπρη μέρα. Μέσα από αυτή την οπτική, ο μόνος τρόπος που βλέπω να πλησιάζει την σκέψη μου είναι να δώσω στον ΣΥΡΙΖΑ μια ευκαιρία και να δω που θα με βγάλει. Μέχρι στιγμής μια χαρά τα πάνε, δεδομένων και των συνθηκών. Αν δεν το είχε καταλάβει ο κόσμος πως όσοι έχουν συμφέρον από σένα δεν θα σε αφήσουν έτσι εύκολα να ξεφύγεις, καιρός να ξυπνήσουν και να αντικρίσουν την αλήθεια κατάματα. Ο δρόμος που μας επιβάλανε δεν είναι σωστός. Πόσες αυτοκτονίες χρειάζονται ακόμη για να το καταλάβουμε; Όποιος είχε ποτέ πάρε δώσε με τοκογλύφους θα σου εξηγήσει πως δεν σταματάνε αν δεν σου πιούνε πρώτα και το αίμα.

    Τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που είπε, μέσες άκρες τα κράτησε. Είπε πως θα προσπαθήσει να αλλάξει τους όρους και το παλεύει. Ποτέ δεν υποσχέθηκε λεφτά με ουρά και μάσα με χρυσά κουτάλια. Επίσης μου προσφέρει πρώτη φορά την δυνατότητα να πω ξεκάθαρα την άποψη μου.

    Από το 87-88 περίπου και μετά, που θυμάμαι ο ίδιος τι έχει γίνει στην πολιτική, όλοι μου είπανε ψέματα, με κλέψανε και κοιτάξανε μόνο την πάρτη τους. Από τους γονείς μου έμαθα πως και πιο παλιά το ίδιο γινότανε. Το γιατρικό λοιπόν που βρήκα Κάνθαρε είναι πολύ απλό. Ότι μου λένε οι κλέφτες, εγώ κάνω το αντίθετο.

    Έτσι κι αλλιώς η ιστορία μας λέει πως όταν ο κόσμος δεν έχει πια τίποτα άλλο να χάσει, έχουμε αιματοκύλισμα και πέφτουνε κεφάλια στην κυριολεξία. Ίσως αυτή την φορά αν αντισταθούμε λίγο παραπάνω, λίγο πιο νωρίς, να αλλάξει τελικά κάτι.

    Και πάλι καλή τύχη εύχομαι, και στην ομάδα σου εύχομαι καλύτερο μέλλον, για να έχω και ένα αντίπαλο δέος ξανά (οικτρό αστείο, το ξέρω, αλλά το ασπρόμαυρο αίμα μέσα μου επαναστάτησε και έκανε την εμφάνιση του..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε μου, τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να του δώσεις μια ευκαιρία; Ο παίχτης από τον πάγκο που περιμένει καρτερικά να μπει στο γήπεδο να παίξει ή ένα ψυγείο με γεύσεις παγωτού; Να δοκιμάσω σήμερα σορμπέ λεμόνι και αύριο στρατσιατέλα; Η πολιτική δεν συνιστά πεδίο δοκιμών. Η πολιτική, με λίγα λόγια, είναι η τέχνη του εφικτού και η επιλογή του λιγότερο κακού. Η παρούσα κυβέρνηση δεν αντιπροσωπεύει τίποτα από αυτά.

    Επίσης, τι ακριβώς από αυτά που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε; Ο Τσίπρας, ένας επικίνδυνα αντιφατικός άνθρωπος, οδηγεί με ψευτομαγικές το ελληνικό καράβι σε παγόβουνο. Μου λες ότι δεν υποσχέθηκε λεφτά με ουρά. Είσαι σίγουρος ότι μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο;

    Τέλος, συμφωνώ ότι από τη χώρα έχουν περάσει τραγικοί πολιτικοί. Ίσως διότι και οι πολίτες που τους επιλέγουν είναι τραγικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κάνθαρε,
    (Σου ξαναλέω αρχικά πως άποψη μου είναι ότι ΟΛΟΙ οι πολιτικοί βράζουν στο ίδιο καζάνι)

    Όταν βλέπεις πως ο αγώνας δεν σου κάθεται, κάνεις ότι αλλαγές κρίνεις απαραίτητες. Έτσι κι αλλιώς με την βασική ενδεκάδα σε παίζουνε μονότερμα.
    Προσωπικά, βαρέθηκα βανίλια και σοκολάτα και λέω να δοκιμάσω και λίγο μόκα μιας και τα προηγούμενα μου φέρανε δυσπεψία και τσιρλιπιπί.
    Αν νομίζεις πως στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο δεν έγιναν και γίνονται δοκιμές, τότε έκανες κοπάνα στο μάθημα της ιστορίας.
    Χώρια που δεν νομίζω να κατάλαβες και πολλά για την πορεία της χώρας μας τα πρόσφατα 35-40 χρόνια.
    Δηλαδή όταν οι μεν παίρνανε αβέρτα δάνεια για να το παίζουν κιμπάριδες και κάνανε δημιουργική λογιστική, και οι δεν κάνανε οικονομική απογραφή για να φανούνε μάγκες,

    εφαρμόζανε σίγουρη και δοκιμασμένη τακτική;

    Επικίνδυνοι αποδείξανε με τις πράξεις τους πως ήταν ΟΛΟΙ από την μεταπολίτευση και μετά τουλάχιστον:
    (Την εποχή πριν την δικτατορία την χαρακτηρίζει το: "Ψήφισαν ακόμα και τα δέντρα")
    "Στιγμιαίο Αδίκημα". "Τσοβόλα δώστα όλα". "Σε δέκα χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει το Μακεδονικό". "Ευχαριστώ τους φίλους μας τους Αμερικάνους". "Δεν θα ανεχθούμε να

    κυβερνούν αυτό τον τόπο νταβατζήδες και συντεχνίες". "Λεφτά υπάρχουν". "Δεν επιστρέφω στην ΝΔ ακόμα και για αρχηγός"/"Δεν έχω πρόβλημα να κάνω debate με τον Τσίπρα".
    "Μαζί τα φάγαμε". "Ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό". "Είναι τρελοί όσοι λένε ότι θα πάω στη ΝΔ" - "Ο Σαμαράς είναι ο αχρηστότερος Υπουργός Εξωτερικών του Ελληνικού

    Κράτους" - "Αν βγει ο Τσίπρας θα φύγω από την Ελλάδα".
    Τόση δυστυχία που φέρανε σε τόσο κόσμο αυτά τα ..., είναι να σε πιάνουν τα κλάματα.
    (Ναι Κάνθαρε, ΚΑΙ οι τωρινοί διαχειριστές της Ελλάδας έχουν κουμάσια στην παρέα τους. Άλλωστε πολιτικοί δεν είναι; Τι άλλο περίμενες;)
    Είσαι σίγουρος πως τα κριτήρια σου για το ποιος αντιπροσωπεύει το λιγότερο κακό είναι σωστά;

    Αν έμεινες όμως με την εντύπωση πως ο Τσίπρας υποσχέθηκε λεφτά με ουρά, τότε μάλλον πρέπει να έχεις και την εντύπωση πως το πρωτογενές πλεόνασμα είναι και πραγματικό

    και θα μας βγάλει από την δύσκολη θέση που βρισκόμαστε.

    Το θέμα λοιπόν για μένα είναι όπως σου είπα πολύ απλό.
    Από την μία έχω αυτούς που μου πουλήσανε παπά, με κατακλέψανε και γελάνε στην μούρη μου με την κατάσταση που με φέρανε.
    Από την άλλη έχω τους ίσως μία από τα ίδια, ίσως υποσχόμενους, ίσως αποτελεσματικούς, αλλά σε κάθε περίπτωση αδοκίμαστους.
    Με τίποτα δεν θα διαλέξω τους απατεώνες και θα δώσω ευκαιρία να δω και οι άλλοι αν θα είναι απατεώνες.

    Για να επεκτείνω το παράδειγμα σου, ΝΑΙ ίσως τελικά ο Τσίπρας να ρίξει το καράβι σε παγόβουνο. Αλλά εσύ γιατί αδιαφορείς πως το τιμόνι το πήρε όταν το καράβι έφτασε

    πια στον Βόρειο Πόλο και οι επιβάτες αργοπεθαίνουνε από σκορβούτο; Το καράβι μας το έχουν αποκλείσει οι πάγοι εδώ και καιρό. Το ότι δουλεύουνε ακόμα οι μηχανές

    νομίζεις πως έχει μεγάλη σημασία όταν σε συνθλίβουν οι πάγοι;

    Για ΟΛΑ υπάρχει η πρώτη φορά.
    Έπαθα, έμαθα, χρειάζομαι πλέον δεκανίκια για να ζω, μην μου ζητάς όμως να αγοράσω δεκανίκια από αυτούς που μου σπάσανε τα πόδια ρε φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θλίβομαι γιατι βλέπω οτι η τσογλανοπαρεα Κωνσταντοπουλου,Βαρουφακη,Μακρη κλπ με το αλαζονικό και χυδαίο στιλακι εχουν φέρει διχασμό στον κοσμακι,τωρα τους πείραξαν ξαφνικά τα κανάλια των Μπομπολαδων Αλαφουζων;δεν εχω αυταπάτες, μπρος γκρεμος και πίσω ρέμα το ναι και το οχι,εύχομαι μόνο το σανο που δεν τρώμε μερικοί να μην γινει η τροφή κυριολεκτικά του αύριο για ολους μας

    η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και οι πολίτες της φέρουν σαφείς υποχρεώσεις, ας πάμε όλοι κατά συνείδηση να αποφασίσουμε, ελπίζοντας σαφώς στο καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα, Φούλη, είναι να ψηφίσουμε με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Όχι να ψηφίσουμε από αντίδραση, επειδή δεν συμπαθούμε τον δείνα ή τον τάδε. Δυστυχώς, όμως, ελάχιστοι θα το κάνουν αυτό.

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμε, σε πολιτικό επίπεδο μπορεί να έχουν λάβει δοκιμές -διαπιστώνεται από την Ιστορία-, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν και σωστές. Δεν έχω να πω κάτι άλλο επ'αυτού. Εάν εσύ νομίζεις ότι πρέπει να ''δοκιμάζεις'' πολιτικούς για να δεις εάν είναι απατεώνες ή όχι, δυστυχώς δεν διαθέτω λογικό επιχείρημα για να το αντικρούσω για τον απλό λόγο ότι ο Τσίπρας και η παρέα του έχουν ήδη δώσει τα διεπιστευτήριά τους ως προς το αν είναι ψεύτες και απατεώνες.

    Αν νομίζεις ότι δεν έχω καταλάβει τι συμβαίνει στη χώρα μας από την μεταπολίτευση και μετά, μάλλον δεν με διαβάζεις συχνά -και δεν σε κατηγορώ για αυτό. Αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε σε οριακό και κρίσιμο σημείο, δεν θα κάτσουμε να αναλύσουμε τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων. Έχουμε να ασχοληθούμε με σοβαρότερα πράγματα. Η κατάσταση απαιτεί ειδικούς χειρισμούς κι ο Τσίπρας φαίνεται να υπερεκτίμησε κάποια πράγματα και να βιάστηκε να κυβερνήσει μια χρεοκοπημένη χώρα.

    Δεν θέλω να μπω σε λεκτική διαμάχη για το τι είπε και δεν είπε ο Τσίπρας. Τι υποσχέθηκε και τι όχι. Ενδόμυχα, υποθέτω, θα το γνωρίζει κι εσύ. Έτσω, λοιπόν, ότι δήλωνε προεκλογικά ότι επί την πρωθυπουργία του οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μήνες και θα είναι ατελέσφορες, θα κλείσουν οι τράπεζες, θα μπει capital control, θα στήνονται ουρές έξω από ΑΤΜ, ο κόσμος θα αγοράζει φακές και μακαρόνια, θα βρεθούμε στα πρόθυρα διχασμού, θα καταρρεύσει ο τουρισμός του φετινού καλοκαιριού και άλλα. Πόσοι θα τον ψήφιζαν τότε; Όλοι αυτοί που εμπιστεύτηκαν αυτά τα ταγάρια που βρίσκονται δίπλα του, θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ; Αν δεν τον ψήφιζαν τότε, γιατί να τον εμπιστευτούν τώρα;

    Τέλος, νομίζω ότι όλοι αυτοί που υποστηρίζουν το ΟΧΙ δεν έχουν καταλάβει πλήρως τις προεκτάσεις που μπορεί να καταλήξουν από μια τέτοια επιλογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα με τρελάνεις εντελώς ρε Κάνθαρε,
    (Κατ'αρχήν σε διαβάζω εδώ και χρόνια και ας είμαι και ΠΑΟΚτσής, είσαι φωνή λογικής και καυστικότητας που βρίσκω πως πρέπει να διαβάζω για να μην ξεφεύγω)

    Έχεις καταλάβει πως η ανθρωπότητα έφτασε στο σημείο που έφτασε εφαρμόζοντας την επιστημονική μέθοδο; Συνεχώς αναθεωρούμε τις υποθέσεις για τις γνώσεις μας και δοκιμάζουμε νέες μεθόδους για να βρούμε την καλύτερη. Και αυτήν την οποία νομίζουμε τώρα σαν καλύτερη, την ενανεξετάζουμε διαρκώς για να την βελτιώσουμε, ακόμα και για να την αντικαταστήσουμε με άλλη πιο βελτιωμένη.

    Θέλεις δηλαδή να μου πεις πως δεν θα πρέπει να μαθαίνω από τα λάθη μου; Να μην κοιτάω τι στραβό έκανα στο παρελθόν και έτσι να προσπαθώ να το αλλάξω; Να λέω δεν πειράζει ρε φίλε που αυτοί εκεί με έφεραν στο αυτό το χάλι, αφού η κατάσταση που με φέρανε είναι κρίσιμη, ας τους αφήσω και να την διαχειριστούν; Δηλαδή δεν είναι σοβαρό να μην θέλω να με κυβερνάνε όσοι με έχουν αποδεδειγμένα κλέψει; Και αυτό μάλιστα να το κάνω σε μια από τις ίσως πιο κρίσιμες στιγμές της ζωής μου; Που νομίζεις ότι ζω, στην Ηλιθιούπολη;

    Ακριβώς επειδή σε διαβάζω χρόνια, απλά δεν πιστεύω πως είσαι αφελής. Δεν μπορεί να μην καταλαβαίνεις πως σε μια διαπραγμάτευση δεν κάνει κουμάντο μόνο ο ένας, αλλά όλοι έχουν κρυμένα χαρτιά και τα παίζουν όλα για να πετύχουν ότι καλύτερο μπορούν, χρησιμοποιώντας κάθε μοχλό πίεσης που διαθέτουν.

    Το δεινά που τραβάμε τώρα είναι γιατί πρώτη φορά πραγματικά εξωθούμε τα πράγματα στα άκρα για να πετύχουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Και στην τελική ρε φίλε, αν ο δρόμος που τραβάμε είναι λάθος, πρέπει να τον αλλάξουμε, πως να το κάνουμε δηλαδή;

    Αν δεν έχεις εξετάσει Κάνθαρε την πιθανότητα να υπάρχει λύση και τρόπος εκτός του στενού πλαισίου στο οποίο ζούμε, τότε είσαι μικρόμυαλος. Αλλά μιας και το παρελθόν σου δεν έχει δείγματα μικρόμυαλου ανθρώπου, φοβάμαι πως ίσως και να είσαι κάτι χειρότερο, προπαγανδιστής του συστήματος που προσπαθεί με νύχια και δόντια να επικρατεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φυσικά και θα μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

    Αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει χρόνος για να κατηγορούμε τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Όταν βρίσκεσαι στο χείλος του γκρεμού και είσαι ένα τσακ πριν πέσεις, σκέφτεσαι πως να σωθείς κι όχι πως έφτασες εκεί.

    Μακάρι να βγει κάτι καλό από όλη αυτήν την ιστορία, αλλά ειλικρινά όσο και να προσπαθήσω δεν μπορώ να βρω μια αχτίδα φωτός.

    Τέλος, δεν μπορώ να γνωρίζω αν υπάρχει κάποιο κρυφό χαρτί στο μανίκι ή, όπως λες, μια λύση εκτός του στενού πλαισίου, αλλά μην με λες προπαγανδιστή του συστήματος γιατί θα το δει το σύστημα και δεν θα σταματήσει να γελάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πλέον η συζήτηση μεταφέρθηκε στο επόμενο post σου Κάνθαρε.

    Στο είπα πως δεν έχεις δείγματα στενόμυαλου τόσα χρόνια. Μερικές εμμονές ναι ίσως να τις έχεις, αλλά άνθρωπος είσαι και συ, αυτό δεν είναι κακό, και γω στο ίδιο καζάνι βράζω.

    Δεν μπορώ να συμφωνήσω όμως για τον γκρεμό. Αν είμαι να με σώσει αυτός που με πήγε στο χείλος, καλύτερα να πέσω μόνος μου. Βέβαια αυτή είναι προσωπική άποψη, μιλάμε για την ζωή και τις επιλογές του καθενός, αυτά πάντα διαφέρουν.

    Καιρό να συστηθώ κι όλας, θα τα πω στο επόμενο post σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...