Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Η δικαίωση του «προφήτη»

Η πολιτική, με τα τωρινά δεδομένα, είναι εύκολη δουλειά. Και οι πολιτικοί είναι για τα εύκολα. Για καμιά ζογκλερική δήλωση, για καμιά ανάρτηση στο twitter, για κανά μπινελίκι, για να υψώνουν τα ντεσιμπέλ της φωνής του κ.ο.κ. Αν, όμως, είναι έτσι οι αυθεντικοί πολιτικοί, τότε εγώ είμαι αεροπόρος επειδή πετάω χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα. Αλλά για ποιους πολιτικούς μιλάμε; Την Ραχήλ Μακρή και την Ζωή Κωνσταντοπούλου; Τον Παύλο Χαϊκάλη και την Άρια Αγάτσα (φώτο); Την Φώφη Γεννηματά και την Σοφία Βούλτεψη; Τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιάνη -με ένα «ν»- Βαρουφάκη; Σας παρακαλώ, ας είμαστε σοβαροί, δεν θέλω κουταμάρες. Και για να έχουμε καλό ερώτημα, πώς μπήκαν όλοι αυτοί στην Βουλή; Μόνοι τους; Όχι, βέβαια. Πώς έγινε Πρωθυπουργός ο Τσίπρας; Τον πήρε από το χεράκι η σύζυγός του και τον παλούκωσε στο Μαξίμου; Η απάντηση είναι αρνητική. Ο ελληνικός λαός τους τοποθέτησε στα έδρανα της Βουλής. Με την ψήφο του. Συνειδητά. Δεν πρόκειται για συνήθεια. Γιατί τους ψήφισε; Διότι ο ελληνικός λαός λατρεύει τα ψέμματα, τις υπερβολές και τις έωλες υποσχέσεις. Η Ελλάδα, βλέπετε, είναι ένας θαυμάσιος τόπος με απαίσιους πολίτες που δεν σέβονται ούτε το μέλλον των παιδιών τους.


Με βάση το παραπάνω σκεπτικό είναι κρίμα να μπαίνουν στη Βουλή άνθρωποι όπως ο Ανατολάκης, ο Λαφαζάνης, ο Τατσόπουλος, ο Χαϊκάλης και η Μακρή, και να μένει στην απ' έξω ο Βασίλης Λεβέντης. Τι εστί, όμως, Βασίλης Λεβέντης; Εξαρτάται από την οπτική γωνιά του καθενός. Για κάποιους αντιπροσωπεύει την αντίδραση της cult πολιτικής σκηνής των 90's. Τότε που ο δικομματισμός κυριαρχούσε και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., κατά κύριο λόγο, έδενε τα σκυλιά με τα λουκάνικα. Ορισμένοι, βέβαια, τον θεωρούν πιο γραφικό κι από το Πήλιο. Μια διασκεδαστική φιγούρα, δηλαδή, στα όρια της πολιτικής καρικατούρας, που εκτόξευε κατάρες και οργισμένα λογύδρια. Και η πικρή αλήθεια είναι ότι τότε, την εποχή που η Trash TV έγινε τρόπος ζωής, την εποχή που η χαζομάρα, η έλλειψη παιδείας και η ψευτομαγκιά έγιναν μόδα, η τηλεόραση, πάντοτε με την βοήθεια πρόθυμων τηλεθεατών, εκμεταλλευόταν και διαπόμπευε τέτοιους ανθρώπους, χωρίς να παίζει ιδιαίτερο ρόλο αν οι απόψεις που υποστήριζαν περιείχαν ψήγματα λογικής ή ρεαλισμού.

Για μια σεβαστή μερίδα ανθρώπων, ωστόσο, ο Βασίλης Λεβέντης συμβολίζει τον ορισμό της συνέπειας. Αυτά που έλεγε τότε, περί διαφθοράς, κακής κατάστασης της οικονομίας, χαμηλής παραγωγικότητας κ.ά., τα ίδια ακριβώς λέει και σήμερα. Ο Βασίλης Λεβέντης, βλέπετε, ένας πρώην γραφικός και νυν δικαιωμένος «προφήτης», δεν άλλαξε πολύ: η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα άλλαξε σε σημείο να θεωρούνται απαραίτητες οι παρεμβάσεις του. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά παρουσιάζεται πιο ώριμος, πιο σοβαρός, σαν ένας παγκίτης που περίμενε υπομονετικά να μπει στη βασική εντεκάδα και να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά. Ας ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να διαχειριστεί τον εθισμό που προκαλεί η εξουσία και η προβολή. Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει.

Υ.Γ.1 Τυχόν πρόσληψη του Αναστόπουλου στην Αρειανάρα θα σηματοδοτήσει την απαρχή του τακτικού ρεαλισμού. Ας ελπίσουμε ότι θα πάψουν και τα καραγκιοζιλίκια στον διοικητικό τομέα.

Υ.Γ.2 Ανυπομονώ να ξεκινήσει το τσου λου! Όσο για το ματς του Ολυμπιακού με την Μπάγερν, ένας φίλος μού είπε ότι θα το παίξει 0-5 τελικό. Δεν ξέρω τι, εν τέλει, θα συμβεί, αλλά μακάρι να κερδίσει ο Ολυμπιακός, αν και θα τρομάξω με αυτά που θα διαβάζω την επόμενη μέρα, όμως καλό είναι να θυμόμαστε ότι η Μπάγερν δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να φορτώσει τα αντίπαλα δίχτυα (κλισέ) με τέσσερα, με πέντε και με έξι γκολ. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να παίξει ένα γνήσιο ποδόσφαιρο αναμονής και να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο. Οι παίχτες του Γκουαρντιόλα, εξάλλου, δεν φημίζονται για τις γρήγορες επιστροφές τους, καθώς το στυλ άμυνας που εφαρμόζει η Μπάγερν ονομάζεται υψηλό ποσοστό κατοχής και άμεση επανάκτηση της μπάλας μόλις αυτή χαθεί.

Υ.Γ.3 Οι Warlock, με frontwoman την Doro, την ιέρεια του metal, προκαλούν εθισμό με το συγκεκριμένο κομμάτι.

12 σχόλια:

  1. Δεν έχω εντρυφήσει στην ειδικότερη πολιτική του Λεβέντη (και να το είχα κάνει, δηλαδή, δεν είμαι απο μόνος μου ειδικός....) αλλα αυτά που λέει είναι αυτά που χρειάζεται να ακούσουν οι πολίτες και οι κυβερνώντες. Δηλαδή ακριβώς τα αντίθετα απο αυτά που θέλουν να ακούσουν.

    Εκ πρώτης επαφής, ενας "ζαρωμένος" τυπάκος που προσπαθεί να πείσει κόσμο με "γκαρίλες" και λεκτικά κλισέ, δεν θα μου έκανε κλικ να "παρακολουθήσω" τις θέσεις του.
    Οταν όμως βλέπω να τον κοροϊδευουν με internet memes για το οτι είναι απλά ενας ξερόλλας που λέει τα αυτονόητα, θυμάμαι τα δικά σου άρθρα για το "αυτονόητο".
    Για το επικοινωνιακό του στυλ μάλλον έχει μείνει στα 90's σε αυτόν τον τομέα ο τύπος, και αυτό είναι που φταίει.
    Αλλα τι βλακείες λέω.... αν με το ίδιο στυλ έλεγε "λευτεριά στους είλωτες του δημοσίου" "καμία συνεργασία με την κακή Ευρώπη", να βλεπες για πότε απο "γραφικός" θα γινόταν "ξεχωριστός" και "αληθινός"....

    Το οτι έχει ανέλπιστη ανοδο στις ψήφους του, με κάνει να σκέφτομαι οτι ίσως καταφέρει αυτό που δεν κατάφερε το "Ποτάμι": Να στρέψει μερίδα του κόσμου σε αυτή την παρεξηγημένη, άγνωστη, δήθεν "μάστιγα" της πολιτικής του Φιλελευθερισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλεξ, πολύ σωστό αυτό που λες σχετικά με αυτά που χρειάζεται να ακούσουν οι πολίτες και οι κυβερνώντες και αυτά που θέλουν να ακούσουν. Όπως γράφω και στο κείμενο, ο λαός λατρεύει τα ψέμματα και τις υπερβολές. Κι όσο μεγαλύτερο ένα ψέμα, τόσο πιο πιστευτο γίνεται. Αυτό το ξέρουν καλά οι πολιτικοί, αλλά το αγνοούν οι πολίτες. Τρανό παράδειγμα η εκλογή Τσίπρα, με τον λαό να πιστεύει τις πελώριες υποσχέσεις του.

      Επίσης, αυτό που λες για το αυτονόητο ταιριάζει γάντι στην περίπτωση. Έχω πει άπειρες φορές πως όταν οραματίζεσαι/πράττεις το αυτονόητο και μετά το αποθεώνεις έχουμε να κάνουμε με παθογένεια. Δυστυχώς αυτό το πράγμα λαμβάνει μέρος στην Ελλάδα σε μέγιστο βαθμό και εφαρμόζεται σε πάρα πολλές εκφάνσεις ή πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής καθημερινότητας. Για παράδειγμα, επειδή όλο και λιγότεροι πια κάνουν το σωστό συνηθίσαμε να το θεωρούμε λάθος.

      Τέλος, επειδή ανέφερες το Ποτάμι, να πω ότι είναι γελοίο ένα κόμμα που ούτε το ίδιο ξέρει τι αρχές έχει και τι πρεσβεύει να λαμβάνει τέτοια ποσοστά.

      Διαγραφή
  2. αρθρα κι αρθρα κι αρθρα. πες μας κατευθειαν οτι ψηφιζεις νδ να τελειωνουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χάρης

    Αν και είμαι αγανακτισμένος με όσα έχουν συμβεί στην Ελλάδα εδώ και 6 χρόνια, δεν έχω καμία σχέση με τους Αγανακτισμένους του Συντάγματος. Σε αντίθεση με τον μέσο Έλληνα κάποιας ηλικίας και άνω, δεν ανήκω στην κατηγορία των "προδομένων" του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που αναζητούσαν έναν διορισμό. Παρ' ότι ανήκω στην κατηγορία των ανέργων νέων, δεν έχω κανένα λόγο να πιστέψω τον ΣΥΡΙΖΑ (πρώην Συνασπισμός) που έγινε ΠΑΣΟΚ στην θέση του ΠΑΣΟΚ. Και οι 3 αντιπροσωπεύουν το παλαιό, διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που όλοι λατρεύουν να κατηγορούν αόριστα, αλλά κανείς δεν κατονομάζει! Όλοι βρίζουν ένα απροσδιόριστο "παλαιό" σύστημα, χωρίς να συγκεκριμενοποιούν ποιοί το αποτελούν!! Μα, αφού ΑΥΤΟΙ είναι το παλαιό!!! Φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για το παλαιό, όταν όλοι εκεί μέσα είναι πρώην ΠΑΣΟΚοι ή ΚΚΕδες! Φωνάζει η ΝΔ για το παλαιό, όταν είναι μέρος του δικομματισμού εδώ και 41 έτη! Φωνάζει η Φώφη ως ΠΑΣΟΚάρχισσα για τον δικομματισμό και δεν πέφτουν τα τσιμέντα να την πλακώσουν! Μαζί μ' αυτούς φωνάζει και το ΚΚΕ, που υποτίθεται είναι άγιο, άσπιλο, αμόλυντο. Ποτέ δεν διόρισε κανέναν, ούτε στο Δημόσιο, ούτε στην ΕΡΤ, ούτε στους υπαλλήλους της Βουλής, ούτε στο κανάλι της Βουλής. Όλοι μαζί, οι 4 αυτοί παλαιοί παίκτες μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα. Ούτε τα άλλα κόμματα (ΛΑΕ, Χρυσή Αυγή, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, κλπ) είναι καλύτερα. Για την ακρίβεια, ακόμα χειρότερα είναι, για διαφορετικούς λόγους το καθένα.

    Θα σταθώ στον Βασίλη Λεβέντη. Άγιος και αναμάρτητος δεν είναι, ούτε από παρθενογένεση προέρχεται, ούτε νέος είναι στο πολιτικό σκηνικό. Δεν είναι δεινός ρήτορας ή λαοπλάνος σαν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν είναι νέος και ωραίος σαν τον μικρό αλέξη που φέρνει την ελπίδα. Δεν προέρχεται από τζάκι πολτικών, ενώ έχει και το κουσούρι ότι... έχει δουλέψει (!!!) 30 χρόνια ως Πολιτικός Μηχανικός. Έχει άλλα προσόντα όμως, πολύ πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα κατ' εμέ. Για αρχή, δεν υπόσχεται τίποτα σε κανέναν. Θέλει να κόψει το φαγοπότι του Δημοσίου με τις πολλαπλές κύριες συντάξεις, τους πολυθεσίτες του Δημοσίου, τους επίορκους/αργόμισθους του Δημοσίου, τους αποσπασμένους του Δημοσίου, τα κρατικά λεφτά στα κόμματα και τις ΜΚΟ! Θέλει να δοθούν κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, στήριξη στις επιχειρήσεις, και το Κράτος να κάνει επιτέλους στην άκρη! Θέλει να σταματήσει να φορτώνεται ο ιδιωτικός τομέας τα βάρη του Δημοσίου που χρεοκόπησε! Απίστευτο δεν είναι, που κάποιος πολιτικός (τουλάχιστον στο μιλητό, μέχρι τώρα) αναφέρεται ακριβώς στα προβλήματα που έχουν καταστρέψει την χώρα, και το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα κάνει ότι δεν βλέπει?

    Ο Λεβέντης έχει επίσης μια σημαντική διαφορά από τους άλλους. Το ότι εμμένει στις απόψεις του (όπως λένε οι αβανταδόροι του Λαφαζάνη και της Κωνσταντοπούλου, ότι "μένουν πιστοί στις αρχές τους και δεν κάνουν πίσω") δεν λέει από μόνο του τίποτα, γιατί ίσως να επιμένει σε κάτι λανθασμένο. Λέει όμως ότι οι προειδοποιήσεις του Λεβέντη βγήκαν αληθινές μετά από 20+ χρόνια, και όχι τυχαία ή από σπόντα. Δεν είπε ποτέ αόριστα ότι "έρχεται σεισμός και καταποντισμός κάποτε στο απώτερο μέλλον". Αυτά που έλεγε επαληθεύτηκαν στον πόντο. Εδώ 2 τινά συμβαίνουν: είτε ο Λεβέντης είναι ένας οξυδερκής πολιτικός και οι υπόλοιποι εθελοτυφλούν (ή απλά αδυνατούν να δουν), ή ο Λεβέντης έχει επί 20 χρόνια εσωτερική πληροφόρηση από το Μαξίμου, την Washington, τις Βρυξέλλες και τις παγκόσμιες αγορές χρήματος, και τώρα μας το παίζει προφήτης στα κανάλια και μας κοροϊδεύει όλους. Διαλέγετε και παίρνετε. Εγώ πάντως θα τον ψηφίσω τώρα, και εύχομαι να αποδείξει στην πράξη ότι εννοεί αυτά που πρεσβεύει εδώ και χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάρη, για την πρώτη παράγραφο δεν έχω να προσθέσω το παραμικρό: συμφωνώ απόλυτα.

      Ο Λεβέντης γιατί τα βλέπει όλα αυτά; Τι τον ωθεί να διαπιστώσει το πρόβλημα και να προτείνει λύσεις/υποβάλει προτάσεις; Οι άλλοι τι κάνουν; Δεν τα βλέπουν; Δεν τα ξέρουν; Γιατί δεν τα λένε;

      Στο πλαίσιο του debate είδα κατά τύχη ορισμένες ερωτήσεις του πάνελ των δημοσιογράφων προς τους Τσίπρα και Μεϊμαράκη. Μιλάμε για τσίρκο. Για ερωτήσεις του κώλου. Αυτοί δεν τα βλέπουν; Τι είναι χειρότερο; Να τα βλέπεις και να μην μιλάς ή να μην τα βλέπεις καν;

      Φίλε Χάρη, η διαφορά του Λεβέντη με τους άλλους είναι η συνέπειά του. Τόσα χρόνια τα ίδια λέει. Ακόμα κι όταν έδεναν τα σκυλιά με λουκάνικα τα ίδια έλεγε. (Προσωπικά θυμάμαι τον Λεβέντη, τον Μητσοτάκη και τον Μάνο να αναφέρονται για τα της οικονομίας και να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.) Κι όπως σωστά λες, δεν αρκούσε να τα λέει. Έπρεπε να πέσει και μέσα. Και έπεσε. Και τώρα που πέρασαν τα χρόνια και έχει γίνει λίγο πιο σοφός, λίγο πιο ώριμος, τώρα η δικαίωση έγινε πραγματικότηα, αυτά που λέει και προτείνει, ακόμα και σε εκείνους που τον κορόιδευαν και τον θεωρούσαν γραφικό, ακούγονται σαν φωνή λογικής και ρεαλισμού. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό, αλλά από τη στιγμή που ο Λεβέντης δεν άλλαξε και πολύ, ίσως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να αλλάξουμε μυαλά και να αρχίσουμε τη νοητική προσπάθεια.

      Διαγραφή
    2. Χάρης

      Αγαπητέ Κάνθαρε, οι άλλοι του συστήματος, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, και οι κωλοδημοσιογράφοι τα βλέπουν αυτά που λέει ο Λεβέντης. Μια χαρά τα βλέπουν. Μπροστά τους είναι. Εδώ τα βλέπω εγώ που είμαι 30 χρονών και δεν έχω σπουδάσει πολιτικές επιστήμες ή Οικονομικά, αλλά Μηχανικός στο Πολυτεχνείο. Αλλά κάνουν ότι δεν τα βλέπουν, γιατί κάνουν τζιζ. Εδώ να θυμήσω τον Υπουργό του ΠΑΣΟΚ, τον Γιαννίτση, που έλεγε το 1998 ότι πρέπει να μεταρρυθμιστεί το Ασφαλιστικό, να μην είναι τόσο πλουσιοπάροχο και να αυξηθούν τα όρια ασφάλισης, και πέσανε πάνω του οι συνδικαλιστές και οι σύντροφοι ΠΑΣΟΚοι να τον φάνε και τον εξαφανίσανε. Κι άλλοι τα είχανε πει, όπως ο Στέφανος Μάνος και ο Μητσοτάκης, αλλά όλους τους έφαγε η μαρμάγκα. Μέχρι που έσκασε το κανόνι της Ελλάδος, και τώρα μας φταίνε οι Γερμανοί και οι εξωγήινοι.

      Διαγραφή
    3. Χάρη, κι εγώ τα βλέπω. Και τα λέμε. Αλλά εγώ κι εσύ είμαστε ψύθυροι σε ανεμοθύελλα. Πρέπει κι άλλοι να τα δουν, πρέπει κι άλλοι να τα πουν. Κι αυτο ισχύει και για ψηφοφόρους και για πολιτικούς.

      Νταξ, οι Γερμανοί είναι το εύκολο θύμα. Εξιλαστήριο. Λες και η Μέρκελ με τον Σόιμπλε έπαιρναν τα ντεμέκ επιδόματα τυφλότητας, τις μαϊμού συντάξεις και πρωτοβουλίες για ρουσφέτια. Απίστευτα πράγματα. Τέλος πάντων.

      Διαγραφή
  4. Καλά 0-5 δεν θα έρθει ο Γαύρος όσο και αν το θέλουμε χαχαχα. Όσο για τον Λεβέντη ας μπεί κι αυτός να δούμε τι ψάρια θα πιάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νταξ, στα τρία σταμάτησε.

      Συγγνώμη, αλλά δεν πάει ακριβώς έτσι. Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι η πολιτική δεν είναι παγωτό να δοκιμάζεις γεύσεις. Ούτε συνιστά πεδίο δοκιμών μήτε ευκαιρία για να βγάλουμε την πίκρα μας επειδή οι πολιτικοί πια δεν μας κάνουν ρουσφέτια. Η πολιτική είναι η επιλογή του λιγότερο κακού και η τέχνη του εφικτού. Απλά πράγματα. Αλλά τα απλά τείνουν να είναι τα δύσκολα.

      Διαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...