Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Η ιστορία έχει «Αλεπούδες»

Το ποδόσφαιρο βρίθει ρομαντισμού. Κι ο ρομαντισμός μάς εξαναγκάζει να εγκαταλείψουμε τη λογική μας διάθεση και να ονειρευτούμε υπερβάσεις. 'Η, αλλιώς, όμορφες ποδοσφαιρικές ιστορίες. Καταστάσεις, με άλλα λόγια, κατά τις οποίες συντελείται το λιγότερο πιθανό. Και η φετινή Λέστερ αντιπροσωπεύει πλήρως μία όμορφη ποδοσφαιρική ιστορία. Τι είδους ομάδα, όμως, συνιστά η Λέστερ; Ποια είναι η τακτική που ακολουθεί; Ο Ρανιέρι, ακολουθώντας τον τακτικό ρεαλισμό, προσαρμόστηκε στα χαρακτηριστικά των παιχτών του. Το μόνο που έπραξε, ως άριστος διαχειριστής, ήταν να πείσει τους παίχτες του πως ό,τι και να συμβεί θα στέκεται δίπλα τους και θα τους αποφορτίζει από την πίεση. Και, μόλις αυτό το πέτυχε, στη συνέχεια έπρεπε να πείσει και τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέρη. Όπως υποδεικνύει η υφιστάμενη κατάσταση, μάλλον το κατάφερε.


Η όμορφη ποδοσφαιρική ιστορία της Λέστερ, λοιπόν, στηρίζεται, με κάθε επισημότητα, στο ποδόσφαιρο αναμονής. Η ομάδα χαρακτηρίζεται από αμυντικό βάθος, ταχύτατες επιστροφές, πείσμα, αυτοθυσία και δύναμη, με σκοπό να κλείσει τους διαδρόμους προς την εστία του Σμάιχελ. Δεν ταιριάζει, βλέπετε, κάτι διαφορετικό στην Λέστερ. Οι Χουτ και Μόργκαν στερούνται ταχύτητας, δεν είναι τόσο καλοί στο ανοιχτό γήπεδο και αδυνατούν να παίξουν με την μπάλα κάτω. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι παίχτες του Ρανιέρι να μην έχουν υψηλά ποσοστά κατοχής, ακόμα και εντός έδρας, και, όταν η μπάλα βρίσκεται στο τερέν τους, να προτιμούν να παίζουν σε λίγα τετραγωνικά. Επίσης, ακριβώς για να μην εκτεθεί το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, μόλις αποκτάται κατοχή, η μπάλα είτε σπάει στα άκρα, κυρίως προς τον Μαχρέζ, είτε μετατρέπεται σε ρουκέτα με στόχο τον Βάρντι. Αν κι εδώ που τα λέμε, με τον Ολμπράιτον να αγωνίζεται σαν αριστερό εσωτερικό χαφ, και τους Καντέ και Ντρινκγουότερ, όντας σε διάταξη λοξής φάλαγγας στα χαφ, με τον πρώτο να κινείται περισσότερο στον άξονα και τον δεύτερο να καλύπτει οριζόντια και κάθετα, δεν είναι και πολύ εύκολο να διαταραχτεί η αμυντική συνοχή.

Το κάθετο ποδόσφαιρο, επομένως, δεν αποτελεί σπουδαίο όπλο στην φαρέτρα του Ρανιέρι. Άντε, στο τσακίρ κέφι, και απέναντι σε οργανωμένη άμυνα, να παίξει κάθετα ο Καντέ. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι οι «Αλεπούδες» δεν έχουν τον τρόπο τους στην επίθεση. Στην άμυνα μπορεί να προκρίνεται το μικρό πλάτος και τα λίγα τετραγωνικά, αλλά στην επίθεση το πλάτος, ελέω Μαχρέζ και Φουχς, αυξάνεται θεαματικά και η ομάδα αρέσκεται να τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο. Συν τοις άλλοις, ο Βάρντι παίζει καλά ως target man, καταφέρνοντας να απασχολεί τα αντίπαλα σέντερ μπακ και να ανοίγει χώρους. Εντούτοις, όποιος έχει παρακολουθήσει την φετινή Λέστερ θα έχει διαπιστώσει ότι οι συνδυασμοί και τα τριγωνάκια δίνουν και παίρνουν: δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν «κρύψει» την μπάλα λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή του αντιπάλου. Κι αυτό έχει φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στις περιπτώσεις που η Λέστερ κυνηγά το σκορ και πρέπει να παίξει απέναντι σε οργανωμένη άμυνα λίγο περισσότερο με την μπάλα στα πόδια.

Ο Ρανιέρι, λοιπόν, με χαμηλό μπάτζετ, με μικρό ρόστερ (χωρίς rotation, αλλά και χωρίς τραυματισμούς), και με παίχτες δίχως εμπειρία πρωταθλητισμού, που ποτέ ξανά δεν είχαν δοκιμαστεί υπό κράτος υψηλής πίεσης, κρατάει την τύχη στα χέρια του και οδεύει ολοταχώς προς την κούπα. Ασχέτως αν το καταφέρει ή όχι, η Λέστερ παίζει πραγματικό ποδόσφαιρο, έχει ήδη υπερβεί τις προσδοκίες ακόμα και του πιο φανατικού υποστηρικτή της και έχει κλέψει τις καρδιές των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων. Την δική μου, πάντως, την έχει κλέψει.

Υ.Γ.1 Δεν μπορώ να καταλάβω που αποσκοπεί όλη αυτή η συζήτηση περί μεταναστών και προσφύγων. Το πράγμα είναι πολύ απλό: η Ελλάδα δεν μπορεί να απορροφήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους. Και δεν μπορεί για συγκεκριμένους και πολύ σοβαρούς λόγους, όπως το γεγονός ότι έχει ήδη υπερβεί τη φέρουσα ικανότητά της και λόγω της θρησκείας των ανθρώπων αυτών. Όλα τα υπόλοιπα περί «αριστερής ιδέας», φιλοξενίας, ρατσισμού, αντιρατσισμού και λοιπά με αφήνουν παγερά αδιάφορο και ουδεμία σχέση τηρούν με την πραγματικότητα.

Υ.Γ.2 Σε μια χαλαρή κουβέντα που είχα με δυο φίλους, υποστηρικτές του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού αντίστοιχα, τους ανέφερα μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι σε λίγα χρόνια θα βλέπουν την πλάτη του Άρη στο μπάσκετ. Μετά το αρχικό γέλιο που τους προξένησε η δήλωσή μου, και πριν προλάβω να πω το οτιδήποτε άλλο, έσπευσαν να σχολιάσουν το ότι ο Άρης δεν έχει λεφτά. Συγγνώμη, ρε παιδιά, αλλά να λες ότι ένας άνθρωπος που ξόδεψε περίπου πέντε μύρια για να παντρευτεί δεν έχει λεφτά, υπερβαίνει και τη φαντασία μικρού παιδιού...

Υ.Γ.3 Θέλω εδώ και καιρό να γράψω για τις παθογένειες της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά ο άτιμος ο χρόνος δεν μου το επιτρέπει. Το μόνο σίγουρο είναι το καλοκαίρι χρειάζεται αναθεώρηση αρκετών πραγμάτων. Από το ρόστερ και τον προπονητή, μέχρι την μεταγραφική πολιτική και τον Πέρεθ.

Υ.Γ.4 Από πότε κάποιος που δέρνει, φτύνει ή μπινελικώνει έχει αντρική συμπεριφορά και θεωρείται άντρας; Θα ήθελα κάποιος, ειδικά αν είναι φίλος του Π.Α.Ο.Κ. να μου το εξηγήσει αυτό.

Υ.Γ.5 Οι Judas Priest πήραν το κομμάτι της Joan Baez και το απογείωσαν!

9 σχόλια:

  1. Χάρης

    Δεν έχω παρακολουθήσει την Leicester City F.C. καθόλου, αλλά μου κάνει εντύπωση που (λες ότι) είναι στην κορυφή της Premier League παίζοντας με αντεπιθέσεις, σαν μικρή ομάδα δηλαδή. Και με εξαίρεση λίγους παίκτες όπως ο Mahrez, δεν έχουν ποδοσφαιρική ποιότητα. Βέβαια το αγγλικό στυλ ποδοσφαίρου που είναι πάνω-κάτω ευνοεί αυτή την λογική, σε αντίθεση με άλλα πρωταθλήματα που για να νικήσεις και να βγεις 1ος πρέπει να παίξεις μπάλα και όχι κλεφτοπόλεμο.

    Το προσφυγικό θέμα είναι εφεύρεση του ΣΥΡΙΖΑ (προσπαθεί ο ανεκδιήγητος μπαχαλάκιας Πρωθυπουργός να συνδέσει την ανθρωπιστική κρίση, που αυτός δημιούργησε, με την ελάφρυνση του χρέους και την απαλλαγή από τα Μνημόνια) για να μείνει στην Εξουσία. Τίποτα άλλο. Και εν τω μεταξύ την πληρώνει η Ελλάς. Α, και το καλύτερο. Όποιος διαφωνεί με την Αριστερή Κυβέρνηση, είναι ακροδεξιός, φασίστας και μισάνθρωπος. Ενώ αυτοί είναι ανθρωπιστές και δημοκράτες.

    Η Real Madrid έχει υπερπαίκτες αλλά Διοίκηση με ταραχή στο κρανίο, ειδικά τώρα που δεν υπάρχει προπονητής με προσωπικότητα. Όταν υπήρχαν ο Mourinho και ο Ancelotti στον πάγκο, όλα ήταν τακτοποιημένα. Το καλοκαίρι όμως ο Perez αποφάσισε να φέρει προπονητή γλάστρα, με τον Benitez (που ό,τι έκανε στην καριέρα του ήταν μόνο στην Valencia και σε μικρότερο βαθμό στην Liverpool) να έρχεται στην Μαδρίτη μετά την αποτυχία του στην Napoli. Και όταν τον έδιωξε και τον Rafa, έβαλε στον πάγκο τον Τάκη Λεμονή, συγγνώμη τον Zidane, που τον βάπτισε προπονητή, επειδή ο Zinedine δεν είχε τί άλλο να κάνει σπίτι του. Ξεκίνησε με κάποιες 5άρες στο Bernabeu, αλλά σύντομα φάνηκε ότι τα δεδομένα ζόρια (κακή φόρμα όλων και απανωτοί τραυματισμοί παικτών όπως ο Bale και ο James Rodrigues) δεν ξεπερνιούνται με τον Ισπανό Sir Takis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ναι γιατί οι πρόσφυγες εδώ θέλουν να κάτσουν. Έτσι αδιαφορία για του χιλιάδες που πνίγονται και μετά απορία γιατί σας λέμε ακροδεξίους και μισάνθρωπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε, καμία αδιαφορία. Αλλά το θέμα μας, με κάποια δόση κυνισμού, δεν είναι αυτοί που πνίγονται για να φτάσουν εδώ, αλλά αυτοί που φτάνουν. Που θα μείνουν, τι θα κάνουν, πως θα απορροφηθούν και τα λοιπά. Χρειάζεται σχέδιο και δράση, κι όχι μικροπολιτικά παίγνια εις βάρος αυτών που πνίγονται.

      Και μακάρι οι ακροδεξιοί να ήταν σαν εμένα.

      Διαγραφή
    2. Χάρης

      Βρε Κάνθαρε άσ' τον, τί του απαντάς. Αφού δεν έχει τί να πει. Εμένα βρίζει. Άσ' τον να βράσει μόνος του στο ζουμί της ανωνυμίας.

      Διαγραφή
    3. Να βράσω στο ζουμί της ανωνυμίας. Δηλαδή αν βάλω ένα Γιάννης, Γιώργος, Πάτροκλος όπως εσύ το Χάρης αλλάζει κάτι;
      Εδώ εσύ λες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τον πόλεμο στη Συρία και το προσφυγικο ειναι προβλημα της ελλαδας. Εδώ πιστεύετε και οι δύο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι αριστερα και οτι εγω ειμαι συριζαιος.


      Κανθαρε δεν εχει σημασια οτι μπορεις να συνταξεις προτασεις οταν το νοημα τους ειναι ιδιο με το ουγκ του καθε χρυσαυγιτη.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι χειρότερο από την αριστερά.

      Διαγραφή
  3. Χάρη, μπορεί να μην έχει τους παίχτες της Μπαρτσελόνα, αλλά η ομάδα του Ρανιέρι παίζει, επαναλαμβάνω, πραγματικό ποδόσφαιρο. Αν δεις, μάλιστα, με τι πάθος παίζουν, θα ξετρελαθείς!

    Δυστυχώς πολύ φοβάμαι ότι το προσφυγικό θα γυρίσει μπούμερανγκ και θα σημάνει ήττες σε κοινωνικό, πολιτικό και διπλωματικό πεδίο. Ήδη οι επιπτώσεις είναι ορατές. Και δεν πρέπει να παίζουμε με τέτοια πράγματα. Πρώτον διότι και οι μετανάστες άνθρωποι είναι -κάλλιστα θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε εμείς στις θέσεις τους- και δεύτερον διότι οι προεκτάσεις τέτοιων ευαίσθητων ζητημάτων δεν γίνονται αντιληπτές σε πραγματικό χρόνο. Μόνο έξυπνοι άνθρωποι με διορατικότητα αφουγκράζονται εις βάθος τέτοιες καταστάσεις. Η Ελλάδα -δυστυχώς!-δεν διαθέτει τέτοιους ανθρώπους.

    Τέλος, επίτρεψέ μου να διαφωνήσω για τους υπερπαίχτες της Ρεάλ. Η ομάδα δεν έχει καθαρόαιμο αμυντικό χαφ, ούτε μπακ-απ του Μπενζεμά, ενώ τα ακραία μπακ δεν είναι και τόσο ευσυνείδητα και ο Μπέιλ δεν ταιριάζει σε μια ομάδα που συχνά βρίσκει κλειστές άμυνες απέναντί της. Μπορώ να γράψω κι άλλα, αλλά θα τα κρατήσω για κάποιο κεντρικό άρθρο. Το μόνο σίγουρο ότι απαιτείται σοβαρή σκέψη το καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. File afto me Ta 5 myria gia na pantreftei mporeis na mou to analyseis ligo? Prwti fora to diavazw Kai akougete ypervoliko. Oxi tpt allo alla o Laskaris vgazei mia logiki Kai Mia metriopatheia apo tin kali ennoia. Den tha peri ena Kati tetio.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε, δεν υπάρχει ανάλυση!

    Το ζευγάρι αποφάσισε να παντρευτεί στην Τζια και έδωσε λίγα παραπάνω (!!!) χρήματα από αυτά που ξοδεύει για έναν γάμο ένας μέσος άνθρωπος.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι στον μπασκετικό Άρη δεν υπάρχει επιχειρηματικό πλάνο. Ο Λάσκαρης φαίνεται να είναι σοβαρός άνθρωπος, με υπομονή, απλά στο γάμο του αποφάσισε να ξοδέψει κάτι παραπάνω. Προφανώς τα έχει για να τα ξοδεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...