Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

Σαν ένα όμορφο λουλούδι

Στην Ελλάδα έχουμε την τάση, και αναφέρομαι σε πλείστες πτυχές της ζωής, να εναλλασσόμαστε με ταχύτητα Όβερμαρς μεταξύ των άκρων. Δεν γνωρίζω αν το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται και στο εξωτερικό. Αλλά, οφείλω να ομολογήσω, είμαι λίγο δύσπιστος για το ότι η ίδια, έστω παρόμοια, συμπεριφορά εντοπίζεται στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Για παράδειγμα, η πρόσφατη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών, με αφορμή την απεικόνιση σοκαριστικών εικόνων στα πακέτα τσιγάρων, αποκαθηλώνει την κουρτίνα της κανονικότητας και αποκαλύπτει τη ρευστότητα, την πλαστή πολυπλοκότητα και την επιφανειακή αντιμετώπιση της κατάστασης που βιώνουμε. Αν, πάλι, θέλουμε να είμαστε οι μοναδικοί πολίτες ευρωπαϊκής χώρας που καπνίζουμε σε εσωτερικούς χώρους, προς τέρψιν μιας ακόμα άσχημης πρωτιάς, τότε, με μεγάλη μου λύπη, δηλώνω ότι χρειαζόμαστε δεκάδες χρόνια για να ξεριζωθούν αρρωστημένες νοοτροπίες και αρκετά, ακόμη, Μνημόνια.


Είναι φανερό, επομένως, ότι την σήμερον ημέραν επικρατεί ελλειμματική λογική, κάλπικο συναίσθημα και απουσία παιδείας. Κι όταν τέτοιου είδους στοιχεία δηλώνουν απόντα, πάντοτε με εκκωφαντικό τρόπο, δεν πρέπει να προξενεί εντύπωση το ύψος του βάθους που έχουμε περιέλθει. Επομένως, είναι αναμενόμενο -αλλά όχι και τόσο λογικό- να αναδύονται στην επιφάνεια διάφοροι καιροσκόποι, τυχάρπαστοι, οπορτουνιστές, λαϊκιστές. Τι αντιπροσωπεύουν όλοι αυτοί; Προς οικονομία της συζήτησης ας τους ονομάσουμε «επαναστάτες». Εντούτοις, πολλάκις έχουμε αναφέρει ότι οι επαναστάσεις είναι πρωτίστως νοητικές. Πόσοι επαναστάτες, άραγε, γνωρίζουν γιατί επαναστατούν; Βασανιστικό ερώτημα. Ίσως για αυτό οι επαναστάτες σπάνια προτείνουν λύσεις ή υποβάλλουν προτάσεις. Η αμφιβολία, επομένως, για τον ξεκάθαρο τρόπο σκέψης και λειτουργίας που διέπουν την ψυχοσύνθεση των επαναστατών εξακολουθεί να υφίσταται μέσα στο μυαλό μου. 

Ένα δεύτερο πρόβλημα, και ίσως ακόμα πιο έντονο, εντοπίζεται στο ότι οι επαναστάσεις -συγχωρέστε με για τον όρο- «καταβροχθίζουν τα παιδιά τους» επειδή οι επαναστάτες σπάνια συνειδητοποιούν ότι, μετά από κάποια στιγμή κοινωνικής αποσύνθεσης, παύουν να υπάρχουν παγιωμένα σημεία από τα οποία μπορούν να ασκήσουν την επιρροή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπονόμευση αρκετών σταθερών που καθορίζουν τη συμπεριφορά των πολιτών, πράγμα που σημαίνει ότι η κοινωνική συνοχή διαταράσσεται συθέμελα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, καλό είναι να θυμόμαστε, η πλάνη της αμφισημίας βρίσκεται σε έξαρση: η εμφάνιση ψευδών διλημμάτων και ακραίων απόψεων οριστικοποιείται.

Αντί επιλόγου, επαναλαμβάνω ότι η λύση είναι μοναδική και συνοψίζεται ως εξής: θα πρέπει -επιτέλους!- να αρχίσουμε να φερόμαστε ως άνθρωποι κι όχι σαν άνθρωποι. Οι πάσης φύσεως επαναστάσεις ανεβάζουν τη θερμοκρασία και αυξάνουν την ένταση, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εσωτερική πειθαρχεία και τη θεμελίωση αξιών. Το να διαλαλείς, επομένως, ότι είσαι καλός άνθρωπος και έχεις αγνές προθέσεις δεν αρκεί: χρειάζονται έργα· χρειάζονται πράξεις. Απαιτείται, λοιπόν, προσωπική προσπάθεια. Δύσκολο; Ναι! Επίπονο; Σίγουρα! Καλό, όμως, είναι να μην ξεχνάμε ότι ένας καλός άνθρωπος μοιάζει σαν ένα όμορφο λουλούδι με μεθυστικό άρωμα. Εμείς; Με τι θέλουμε να μοιάζουμε; 

Υ.Γ.1 Δεν ξέρω αν θα το πιστέψετε, αλλά η συγκεκριμένη ανάρτηση προοριζόταν για τον τελικό του πρώην Ουέφα! Συμπέρασμα; Ποτέ μην υποτιμήσετε τον (συν)ειρμό της σκέψης σας.

Υ.Γ.2 Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας όλους όσους μου ευχήθηκαν για τη γιορτή μου! Είναι ωραίο συναίσθημα και μεγάλη τιμή να σε θυμούνται τόσοι άνθρωποι.

Υ.Γ.3 Μπαίνουμε πολύ δυνατά!

11 σχόλια:

 1. Όπως έγραψες και στο τέλος, όσα είπες πιο πάνω θα ταίριαζαν συνειρμικά σε πολλές ακόμα "επαναστατικές" νοοτροπίες μας, σ' αυτόν τον τόπο. Επίσης, επειδή είπες πολλές μεγάλες αλήθειες, ε ναι, δεν συμπεριφερόμαστε ως άνθρωποι, αλλά "σαν". Μόνο που η άποψη μου είναι ότι ήμασταν έτσι εδώ και πολλές δεκαετίες, απλά η κρίση ήταν μια καλή "ευκαιρία" απογύμνωσης τού κακού μας εαυτού και της έλλειψης -εδώ και χρόνια- παιδείας. Δεν θα ξεχάσω ότι είμαστε η τελευταία χώρα που απαγόρευσε το κάπνισμα στο αεροπλάνο! Θυμάμαι κάποιες πτήσεις με την Ολυμπιακή, όπου, αφού επιτρεπόταν το κάπνισμα, εμείς οι Ελληνάρες τού δίναμε και καταλάβαινε στην γαλαρία (κλασσική συμπεριφορά κακομαθημένων ή έστω ανώριμων ατόμων), την ίδια ώρα που, όσοι ξένοι (μη Έλληνες) βρίσκονταν στην πτήση, δεν κάπνιζαν.. Πρόβλημα τους!! Με λίγα λόγια, έχουμε μακρύ δρόμο ως την ενηλικίωσή μας ως λαός.. Τα καταλαβαίνουμε όλα μια χαρά, απλά στην εφαρμογή έχουμε ένα θέμα. Καλημέρα και καλή Κυριακή :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλημέρα!

  Δεν θα διαφωνήσω ότι απλώς αυτόν τον καιρό, τον καιρό της κρίσης, διαφαίνεται η γύμνια μας. Απολέσαμε το περιτύλιγμά μας και αποκαλύπτεται, πλέον, πόσο άσχημο πακέτο είμαστε.

  Να θυμόμαστε, όμως, και το έχω αναφέρει κατά κόρον, ότι η οικονομική κρίση απορρέει από την αξιακή κρίση που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες.

  Όσο για το κάπνισμα, θεωρώ ότι αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα που αποδεικνύει εκκωφαντικά την έλλειψη παιδείας αυτών των πολιτών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλέ μου φίλε, όσο καλά και να γράφεις για αθλητικά, και όντως γράφεις πολύ καλά, νομίζω ότι τέτοιου είναι αναρτήσεις είναι απλά κορυφαίες. Μακάρι να σε διάβαζαν περισσότεροι. Μπορεί να μην μπαίνω συχνά στο blog, μπορεί να σχολιάζω σπάνια, αλλά κάθε φορά που διαβάζω μια ανάρτησή σου χαίρομαι που το κάνω.

  Να είσαι καλά και χρόνια πολλά για την ονομαστική σου εορτή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αγαπητέ ανώνυμε, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και τις ευχές!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Φίλε συναρειανε,συνυπογραφω τις σκέψεις σου,προσπαθώ να ανεβασω την αναρτηση σου στη σελίδα μου στο fb και μου βγάζει εικονιδιο "επικίνδυνος ιστότοπος",ποιος κακός σου εκανε τη ζημιά; :(

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Επικίνδυνος ιστότοπος;

  Σαμποτάζ από το Facebook!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Έστω και καθυστερημένος (pun intended) θα σου ευχηθώ και ελπίζω να δεχτείς τις ευχές μου! Χρόνια πολλά και ό,τι ποθείς, Κάνθαρέ μου! Να'σαι πάντα καλά :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Χρόνια πολλά να'σαι πάντα καλά και να ''γράφεις''.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Twisted Tool, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!

  Ευχαριστώ πολύ, Έλενα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...