Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Φάκελος διαιτησία

Καταρχήν, να ζητήσω συγνώμη για το τεράστιο άρθρο που ακολουθεί. Φαίνεται ότι είχα οίστρο. Έπειτα, αυτή η ανάρτηση θα είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που θα με δείτε να αναφέρομαι στη διαιτησία. Απεχθάνομαι να μιλάω για διαιτησία. Προτιμώ να συζητώ για ποδόσφαιρο, ωστόσο έκανα μια εξαίρεση. Πάμε λοιπόν.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει τόσος δόλος όσο νομίζουμε. Δεν λέω ότι όλα είναι άγια και ωραία, αλλά το ότι κυνηγάμε κάποιες φορές φαντάσματα είναι γεγονός. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι διαιτητές είναι ανίκανοι και οι επόπτες ακόμα χειρότεροι. Δεν υπάρχει καμιά συνεργασία μεταξύ τους και το βασικότερο δεν ξέρουν τι είναι το πλεονέκτημα. Επίσης, όταν καταλαβαίνουν ότι έχουν κάνει λακαμία, διορθώνουν το λάθος με άλλο λάθος. Φοβερή και συνάμα τόσο απλή λογική. Πάμε να δούμε και το οφσάιντ.

Όταν ο επόπτης σηκώνει σημαία για οφσάιντ ο διαιτητής κατά συντριπτικό ποσοστό θα σφυρίξει. Πόσες φορές έχει πάρει την φάση πάνω του ο διαιτητής; Αλλά για ποιο οφσάιντ μιλάμε; Για αυτό που ο επιτιθέμενος βρίσκεται μισό παπούτσι μπροστά από τον αμυντικό και ο επόπτης δεν το δίνει; Έλεος ρε παιδιά. Λες και αν ήμαστε εμείς επόπτες θα το βλέπαμε ξεκάθαρα. Αλλά για να έχουμε καλό ερώτημα πόσες φορές καταλαβαίνουμε από τη ροή του αγώνα αν υπάρχει κάτι επιλήψιμο ή όχι; Λίγες. Πόσες φορές στηνόμαστε σαν τα χοιρομέρια μπροστά από τηλεοράσεις για να δούμε τις φάσεις σε ριπλέι; Πολλές. Και πάλι άκρη δεν βγάζουμε.

Ωστόσο, δεν πρέπει την επόμενη μέρα το πρωί ο ίδιος ο Τεροβίτσας να φωνάξει τον ''κακό'' διαιτητή, να του ζητήσει εξηγήσεις και να τον στείλει σπίτι του; Πρέπει. Αν γινόταν όμως αυτό με το ρυθμό που πρέπει να γίνεται θα είχαμε μείνει χωρίς διαιτητές. Ε να μείνουμε. Τουλάχιστον να υπάρχει η απαιτούμενη αντίδραση από την Κ.Ε.Δ. και να γνωρίζει ο κάθε διαιτητής ότι αν κάνει μαλακία θα τιμωρείται. Από τον Τεροβίτσα, όχι από τους τηλεδιαιτητές. Το πρόβλημα είναι ότι και η Κ.Ε.Δ. μάλλον είναι ανίκανη όσο και απρόθυμη. Εδώ δεν κάνει το εξής απλό: Να απαγορεύσει κάθε είδους επικοινωνία εκ μέρους του ρεφ με πάσης φύσεως οντότητα κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου. Γιατί; Διότι ο κάθε διαιτητής έχει ένα φιλαράκι που τον παίρνει τηλέφωνο στο ημίχρονο και τον ρωτάει αν τα πήγε καλά ή όχι. Αν το φιλαράκι του πει ότι δεν τα πήγε καλά, τότε γίνεται αυτό που είπαμε παραπάνω. Διορθώνει το λάθος με λάθος. Όπως στα μαθηματικά που κάναμε λάθη και στο τέλος το αποτέλεσμα έβγαινε σωστό.

Μπορούμε να μιλάμε μέρες για την διαιτησία. Κάποιοι την χαρακτηρίζουν ως ψύχωση. Η τωρινή κατάσταση μπορώ να πω ότι τείνει προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν μιλάμε για μπάλα πλέον. Ακόμα και πριν από ένα ματς μιλάμε για το κοράκι της αναμέτησης. Απλά τραγικό. Τι πραγματικά προσφέρει η κουβέντα περί διαιτησίας εκτός από γκρίνια; Το βασικό είναι ότι κουράζει αφάνταστα και αποπροσανατολίζει από τα αγωνιστικά θέματα της εκάστοτε ομάδας. Και όσο και να μην αρέσει σε κάποιους αυτό που θα πω πάντα ήταν ένα άλλοθι που χρησιμοποιούσαν ή χρησιμοποιούν στις ομάδες. Ο Κόντης είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτός. Ακόμα και ομάδες όπως ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός έχουν το θράσος να διαμαρτύρονται.

Που οδηγεί όμως ο αποπροσανατολισμός; Σε φαύλους κύκλους μέσω των ανακοινώσεων. Αδικούμαι ή θεωρώ ότι αδικούμαι και τι κάνω; Βγάζω ανακοίνωση και φωνάζω. Αποτέλεσμα στο επόμενο ματς να παίρνω σφυρίγματα εις βάρος του αντιπάλου. Τι κάνει ο αντίπαλος; Μα φυσικά βγάζει ανακοίνωση και φωνάζει και ούτω καθεξής. Ωστόσο, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι στην μπάλα ισχύει ότι και στη ζωή. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Με άλλα λόγια ευνοείται ο ισχυρός. Δεν θεωρώ απαραίτητο να φέρω παραδείγματα. Πιστεύω ότι γίνεται κατανοητό από όλους.

Και συνεχίζουμε με κωμικοτραγικές καταστάσεις. Όπως το να φωνάζει μια ομάδα για σφυρίγματα που δεν πήρε (και ήθελε να πάρει) με το επιχείρημα ότι άλλες ομάδες θα τα παίρνανε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι φωνάζει π.χ. η Λάρισα για (αμφισβητούμενο) πέναλτι, προτάσσοντας ως δικαιολογία ότι η ίδια φάση θα δινόταν πέναλτι π.χ. υπέρ του Ολυμπιακού. Στις θέσεις της Λάρισας και Ολυμπιακού βάλτε όποιες ομάδες γουστάρετε. Και ας μην νομίζουμε ότι διαιτητικά λάθη συμβαίνουν μόνο στη χώρα μας. Κάποιος που παρακολουθεί ποδόσφαιρο κι όχι μόνο την ομάδα του, το γνωρίζει καλά αυτό. Επιπλέον, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι προπονητές των ομάδων σχολιάζουν την διαιτησία. Δεν έχουν καμιά δουλειά σε αυτό το θέμα. Αποστολή τους είναι τα αγωνιστικά θέματα της ομάδας τους. Βλέπω για παράδειγμα τον Κούπερ που είναι σοβαρός άνθρωπος. Ο Αργεντινός με έχει αφήσει speechless με τις δηλώσεις του. Και το σημαντικότερο είναι ότι η συμπεριφορά ενός προπονητή μεταφέρεται και στους παίχτες, οι οποίοι με τη σειρά τους ευθύνονται κι αυτοί για το διαιτητικό χάλι όταν αποφασίζουν να πέφτουν κάτω λες και είναι στραγγιστά γιαούρτια ή κεραυνοβολημένοι.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Ότι συνειδητά αδικείται κάποιος, προς όφελος άλλων. Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή ενός αγώνα μπορείς να καταλάβεις ποια ομάδα τρώει το σπρώξιμο, είτε με φάουλ έξω από την περιοχή, είτε με κίτρινες κάρτες σε παίχτες κλειδιά. Θυμάμαι χαρακτηριστικότατα τον αγώνα Άρης - Παναθηναϊκός με τον Σπάθα. Τι καταλάβαμε μέχρις εδώ; Προσπάθησα να δείξω ότι οι εμπλεκόμενοι στο ζήτημα αυτό ξεκινάνε από την Κ.Ε.Δ., τις διοικήσεις των ομάδων, τους ποδοσφαιριστές και καταλήγουν στους οπαδούς. Κάτι λείπει όμως. Μα φυσικά οι δημοσιογράφοι του κώλου. Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω γιατί θα θέλουμε δέκα blogs για να αναφερθούμε σε δαύτους. Έχω να θέσω όμως δύο ερωτήματα:
  • Εξακολουθεί να υφίσταται αυτό που λέμε παράγκα;
  • Υπάρχουν όντως ομάδες που κατά καιρούς έχουν αδικηθεί συστηματικά;
Αναφορικά με το πρώτο ερώτημα, επειδή είμαι ρομαντικός, πιστεύω ότι απλά ευνοείται ο ισχυρός. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Όσο για το δεύτερο ερώτημα, ναι έχουν υπάρξει ομάδες που έχουν αδικηθεί συστηματικά κατά τη διάρκεια μιας σεζόν. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον Ηρακλή πριν δυο χρονιές. Τον είχαν ξεσκίσει. Όσο για φέτος νομίζω ότι ο Άρης έχει αδικηθεί. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν αυτοκτονεί κι ο ίδιος. Αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. Τι γίνεται λοιπόν σε αυτή την περίπτωση; Έλα ντε. Το να προβαίνεις σε μπαράζ ανακοινώσεων δεν φέρνει αποτέλεσμα. Το να βγαίνει ο Κόντης κι ο κάθε Κόντης απλά για να κάνει σαματά επίσης δεν φέρνει αποτέλεσμα.

Άρα τι κάνεις; Πώς βρίσκεις το δίκιο σου; Γυρνάς και το άλλο μάγουλο και λες: ''Ναι, γουστάρω, αδικείστε με''; Όχι, βέβαια. Το βασικό είναι να βάλουμε ένα στοπ σε Βαρούχες, Βασιλάκηδες και λοιπούς κλώνους. Για λόγους τηλεθέασης κάποιοι τους βάλανε εκεί και εμείς τσιμπάμε σαν χάνοι. Το αποτέλεσμα είναι πως οι διαιτητές φοβούμενοι μην τυχόν κάνουν κάποιο λάθος και τους ξεσκίσουν οι τηλεδιαιτητές, δεν λειτουργούν με καθαρό μυαλό, έχουν πίεση, άγχος και στο τέλος τα κάνουν όλα ταναπού. Ένας λόγος που οι διαιτητές σφυρίζουν συνέχεια και δεν αφήνουν πλεονέκτημα είναι κι αυτός. Η πεμπτουσία είναι ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να σταματήσουμε να βρίσκουμε δικαιολογίες για το τι φταίει και απλά να κάτσουμε να το διορθώσουμε. Κι αυτό ισχύει για όλες τις ομάδες. Όταν θα έχεις φτιάξει μια ομάδα με την πραγματική σημασία της λέξης κι όταν θα έχεις λύσει ως μαγαζί τα προβλήματα σου, τότε κάτσε να ασχοληθείς σοβαρά και με αυτούς. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Υ.Γ.1 Τον τελευταίο καιρό αρκετοί δημοσιογράφοι έχουν βγει δημόσια και έχουν αναφερθεί για την αντιμετώπιση της διαιτησίας προς την ομάδα του Άρη. Δεν ξέρω αν γνωρίζουν κάτι παραπάνω, αν όμως γνωρίζουν ας βγουν να το δηλώσουν. Όχι μόνο για τον Άρη, αλλά για οποιαδήποτε ομάδα.

Υ.Γ.2 Όσο για την επέτειο του Άρη με τα πέναλτι, ας πατήσει κι η ομάδα λίγο παραπάνω περιοχή. Ας βοηθήσει την κατάσταση.

Υ.Γ.3 Αν φτάσαμε στο σημείο να βάζουμε μπόμπες στους διαιτητές για το κωλοποδόσφαιρο, τρομάζω στη σκέψη για το τι πρέπει να κάνουμε στην πραγματική μας ζωή.

Υ.Γ.4 Επαναλαμβάνω δεν είναι όλα άγια κι ωραία.

26 σχόλια:

  1. καλημερα κανθαρε.ξεχασες το ξεβρακομα του μπακα απο τους αεκτζηδες το ξυλο του ευθιμιαδη απο τα βαζελια τα γκαζακια στο καθαραστηριο του δουρου αν θυμαμε καλα.τι επιασες τωρα???αυτη η κολονια κραταει χρονια.απο τον πολεμο της τροιας οταν ο πριαμος φωναζε για στημενο παιχνιδι οταν ο παρης πηρε την ωραια ελενη εξω απο την περιοχη κι ο αγαμεμνονας σφυριξε πεναλτυ ασε μετα που τους ειχε κλεισει στα καρε τους δεκα χρονια κι αν δεν επεφτε δεν εφευγε απο κει.εγω λεω μονο αν ασχολουμαστε ο καθενας με την ομαδα του στο τελος θα δουμε προκοπη.τι με νιαζει εμενα ο μπαντοβιτς να χτυπιετε για διαιτησια???φτιαξε ομαδα και κερδιζε τους ολους.κοιτα τους αγγελοπουλους!!!πριν τρεια χρονια το ιδιο τους κανανε και οι ανθρωποι ηταν ξεκαθαροι.θα φτιαξουμε ομαδα που θα κερδιζει και τους διαιτητες.το ειπαν και το εκαναν.ασε που για μερικους προεδρους ειναι και αλοθη για να καλυψουν τα οποια λαθη η την ανεπαρκεια τους.γιαυτο λεω το διαιτητικο λαθος ευκολα το διακρινεις.το προεδρικο λαθος ομως το διακρινεις????κι αν ναι το λες κι ολας??????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kanthare κ εγώ για μικρό post πήγαινα κ μου βγήκε τεράστιο...Πάνω κάτω κ εγώ τα ίδια πιστεύω. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό κ το μεγαλύτερο ψάρι το μεγάλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σωστος ο θεμιστοκλης τελος τα ειπε ολα νετα σκετα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα αυτό είναι το ζήτημα. Ότι κάποιοι κρύβονται πίσω από την διαιτησία. Φαντάσου να βγει ο Κόκκαλης και να πει μας κλεψανε το πρωτάθλημα. Είναι να χτυπιέσαι κάτω. Ρε μπακάλη τα λάθη σου τα έχεις δει; Εμείς τα βλέπουμε τα προεδρικά λάθη και το λέμε. Άλλοι δεν το λένε. Μεταξύ των οποίων κι οι κωλοδημοσιογράφοι. Όλοι ασχολούνται με τους διαιτητές, με την αγωνιστική συμπεριφορά ποιος ασχολείται; Να έχεις παίξει χάλια, να μην υπάρχεις στο γήπεδο και να λες δεν μας άφησε ο ρεφ, αν το ένα, αν το αλλο. Καταλήγουμε να μη μιλάμε για μπάλα. Εδώ ακόμα δεν έχουν προλάβει να καούν κανα δυο λαμπάκια από το μάτριξ που δείχνει το σκορ και τσουπ ανακοινωση. Αμάν πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επικίνδυνο φάκελο ανοιξες φίλε, καμιά φορά η αλήθεια πονά, ορισμένοι τώρα θα αρχίσουν να σκούζουν :P
    Καλήμέρα από Πειραιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα Κάνθαρε, μπράβο έγραψες!!! Διαιτησία είναι κάτι που όσο κι αν το ψάξει κανείς δε πρόκειται να βγάλει άκρη. Μερικές φορές τα πράγματα φτάνουν στα άκρα και γίνονται και υπερβολές. Κάτι που επίσης δε μου αρέσει είναι όταν κάποιος διαιτητής πληρώνει πολύ ακριβά τυχόν λάθη του με κίνδυνο την ίδια του τη ζωή. Συμβαίνουν και αδικίες και παρατράγουδα αλλά δύσκολα μπορεί κάποιος να το ελέγξει, γιατί ο ένας λέει έτσι κι ο άλλος αλλιώς και πολλές φορές όπως συμφέρει στον κάθε ένα, κάποιες φορές δικαιολογημένα και κάποιες άλλες αδικαιολόγητα. Είναι ένας κύκλος που δε θα κλείσει ποτέ. Οπότε το καλύτερο που μπορεί να γίνει (όπως σωστά είπες κι εσύ και ο Θέμης) για να αποφεύγονται τέτοιου είδους προκλήσεις είναι ο κάθε ένας να κοιτάζει το πώς θα βελτιώσει την ομάδα του, έτσι δεν θα δημιουργούνται τόσες προστριβές. Ούτος ή άλλως άκρη δε βγαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. οντως φιλε κανθαρε μεγαλο φακελο ανοιξες και μπορω να πω πως αυτο το αρθρο σου ειναι απο τα καλυτερα και τα πιο ολοκληρωμενα. για την ελλαδα οι διαιτητες ειναι σαν αγκαθι - εμποδιο πολλες φορες στην ομαλη διεξαγωγη των αγωγων. σφυριζουν και μοιαζουν πολλες φορες ως το αορατο ποδι υπερ καποιου και ως το κουτσο κατα του αλλου. αλλα μην ξεχναμε πως ειναι ανθρωποι και δεν γινεται να τα θωρουν ολα (αυτο ισχυει στις περιπτωσεις που εμφανως δεν εχουν δολο). θα συμφωνησω με ολα οσα ειπες γιατι πραγματικα μου φαινονται σωστα και αντικειμενικα!
    συνεχισε την πολυ καλη δουλεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το άρθρο σου κάνθαρε κάλυψε όσο το δυνατον περισσότερο μπορούσε ένα μπλοκίστικο άρθρο το θέμα της διαιτησίας. Όσο διάβαζα όμως η αλήθεια είναι πως περίμενα να δω κάποια αναφορά στην παράγκα. Βρήκα, αλλα ξενέρωσα που την αμφισβήτησες. Δεν θα κάτσω να γράψω παιχνίδια, πρωταθληματα και καταστάσεις που η παράγκα ήταν εξώφθαλμη. Γιατι πραγματικά ακόμα και οι Ολυμπιακοί την παραδέχονται. Οι νοήμων τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μεγάλο θέμα η διαιτησία και δεν νομίζω ότι κάποια πράγματα είναι τυχαία.. Σαφώς κατά μέσο όρο θα ευνοηθεί ο ισχυρός, αλλά έχουν γίνει και πράγματα που είναι απίστευτα.. Συμφωνώ πάντως ότι το καραγκιοζιλίκι με τους τηλεδιαιτητές πρέπει να σταματήσει.. Είναι τραγικό να βγαίνουν διαφορετικά αποτελέσματα για την ίδια φάση ή να προσπαθούν να εξισορροπίσουν καταστάσεις για να μην φανεί ότι κάποιος μεγάλος ευνοήθηκε περισσότερο από τον άλλο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. δυστυχώς με την νοοτροπία "ευνοώ τον ισχυρότερο" δεν πάει μπροστά το ποδόσφαιρο. Ο διαιτητής είναι μία μεταβλητή στους αγώνες ενώ θα έπρεπε να είναι μια σταθερά. 50-50 πάντα (στα πλαίσια του ανθρωπίνου δυνατού πάντα και όχι ρομποτική φάση...).

    Στο Υ.Γ. 2 επέτρεψέ μου να διαφωνίσω κάθετα! Δεν μας δώθηκαν μια ντουζίνα πέναλντυ και αν και συμφωνώ με την ιδέα ότι πάντα πρέπει να προσπαθείς για το καλύτερο και φυσικά πρέπει να πατάμε όχι περισσότερο, αλλά καλύτερα περιοχή, δεν μπορώ να ρίξω το φταίξιμο στην ομάδα...θα ήταν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ άδικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πρώτα από όλα σας ευχαριστώ όλους για τις απόψεις σας! Δεκτές και σεβαστές!

    Δεν ξέρω αν άνοιξα μεγάλο και επικίνδυνο φάκελο, αλλά προσωπικά έχω κουραστεί. Όχι άλλη υποκρισία. Κερδίζουμε; Όλα καλά. Χάνουμε; Αρχίζει το γλέντι και ψάχνουμε άλλοθι.

    Πειραιώτη όντως κάποιοι σκούζουν με τη διαιτησία.

    Θεά πως να βγάλεις άκρη όταν έχεις τις φυλλάδες να γράφουν ότι θέλουν. Πως να βγάλεις άκρη όταν έχεις τα ραδιόφωνα να δίνουν ρεσιτάλ; Πως να βγάλεις άκρη όταν έχεις δημοσιογράφους τύπου Κόλκα, Μίνο, Τράιο, Νικολακόπουλο και σία; Πως;

    Πανσοφίξ, λάθη θα γίνονται, άνθρωποι είναι. Και μάλιστα άνθρωποι που δεν έχουν ικανότητες και πολλές φορές φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν καν τους κανόνες. Μετά περιμένουμε να τους γνωρίζουμε εμείς;

    Μάγε, ίσως δεν το κατέστησα σαφές. Δεν αμφισβητώ την παρελθούσα παράγκα, αλλά αυτή που υποτίθεται ότι τρέχει τώρα. Την υποτιθέμενη παράγκα του Πατέρα και του Βγενό. Είχε βγει πρόσφατα ο Γεωργίου και είχε πει για τον Βγενόπουλο ότι σπρώχνει τον ΠΑΟΚ, για να ρίξει τον Ολυμπιακό και στην προσπάθεια του την πληρώνει ο Άρης! Τρελό σενάριο. Μπορεί να είναι και έτσι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνώ αυτόματα τα λάθη της διοίκησης, του προπονητή, των παιχτών, των οπαδών. Έτσι το μόνο που κάνεις είναι να κοιτάς το δέντρο και να χάνεις το δάσος. Παντως παραγκα υπήρχε.

    Φίλε Γιώργο η πλάκα με τους τηλεδιαιτητές είναι ότι δεν συμφωνούν! Άλλα λέει ο Βασιλάκης, άλλα λέει ο Βαρούχας. Ότι να ναι. Κι εμείς καθόμαστε και τους ακούμε. Κι όχι μόνο αυτό αλλά για να πείσουμε κάποιον, του λέμε: να το είπε κι ο Βαρούχας.

    Biologion η διαιτησια από την στιγμή που είναι ανθρώπινη δεν γίνεται να είναι σταθερά. Θα έπρεπε να είναι, αλλά λειτουργεί ως μεταβλητή. Έχεις δίκιο για τα πλαίσια του ανθρωπίνου δυνατού. Ίσως θα έπρεπε να σκεφτούν κι άλλες τεχνικές. π.χ. κι άλλον διαιτητή ή βίντεο ή αυτό που έγινε στο Ρόμα - ΠΑΟ με το πέναλτι του Νίνη.
    Όσο για τα πέναλτι του Άρη, αυτό που λεω με την περιοχή, δεν αναιρεί το ότι όντως δεν μας έχουν δώσει σφυρίγματα που διακαιούμαστε.

    Καλό απόγευμα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Καλώς όρισες αφέντη. Εδώ, ο τόπος που ήρθες είναι καλός. Αλλά πατάς στα σκατά."
    Έτσι υποδέχθηκε ο γίγαντας Κολοκοτρώνης τον Καποδίστρια στ' Ανάπλι. (Τη στιγμή που οι υπόλοιποι "επίσημοι" τον καλωσόρισαν με την τυπική ξύλινη γλώσσα που χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα οι πολιτικάντηδες...)
    Πριν ρωτήσεις, ποιά η σχέση(;), θα πω ότι θυμήθηκα το παραπάνω περιστατικό διαβάζοντας την ανάρτησή σου!!!
    Αδερφέ, βούτηξες στον βόθρο κάτι που σημαίνει πως αφενός έχεις γερό στομάχι και "αναίσθητη" όσφρηση κι αφετέρου ότι είσαι αγνός και τίμιος.
    Γι αυτό και -τα όποια- συμπεράσματά σου έχουν αξία! Η προσέγγιση είναι αυτή που δικαιώνει τις διαπιστώσεις. Οφείλω να υποβάλω τα σέβη μου!!!
    Είχα γράψει προ μηνός ένα κείμενο με αφορμή την απόφαση την απόφαση για τους ξένους διαιτητές στην κύπρο.
    (http://sporty-365.blogspot.com/2010/02/blog-post_793.html)
    Επιμένω πως είναι η μόνη εφικτή από τις άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις. Τουλάχιστον θα μετριάσει την καχυποψία και την μουρμούρα. Να την εξαφανίσει, ούτε λόγος βέβαια...

    ΥΓ.1 Αυτοί οι υπάνθρωποι που τοποθετούν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε αυτοκίνητα, μηχανάκια, σπίτια, επαγγελματικούς χώρους δε σκέφτονται ότι μπορεί να την "πληρώσει" από σπόντα κανένας άλλος εκτός του διαιτητή; Τόσο ηλίθιοι είναι;

    ΥΓ.2 Άστο ... ήδη μεγάλο το σχόλιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπαλαντέρ η απάντηση στο ερώτημα σου είναι θετική. Είναι ηλίθιοι.

    Το να φέρουμε ξένους διαιτητές είναι κάτι στο οποίο δεν θα ήμουν αρνητικός ως φίλαθλος/οπαδός. Και συμφωνώ ότι θα μετριάσει την καχυποψία και την γκρίνια. Σκέψου όμως τι έχει να γίνει. Εδω θυμάμαι ότι παραλίγο να γίνει επανάσταση επειδή υπήρχε σκεψη να αναλάβει ο Φρισκ αρχιδιαιτητής. Τρομερά πράγματα. Αν κάποια στιγμή συμβεί τέτοιο πράγμα ή θα τους βγάλουμε κι αυτούς παραγκαδόρους ή θα τους δεχτουμε ως μεσσιες.

    Η πλάκα είναι ότι η χώρα μας εξάγει διαιτητές σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Όποιος παραπέμπεται από τον παρατηρητη επιβραβεύεται με ένα ταξιδάκι στη Σαουδική Αραβία ή σε κάποια άλλη χώρα της περιοχής και φυσικά με το αζημίωτο. Και επειδή το έχω ψάξει το θέμα, φημολογείται ότι έχουν και καλή απόδοση.

    Υ.Γ.1 Καλα τα έλεγε ο Θόδωρος.

    Υ.Γ.2 Όλοι γνωρίζουμε το τέλος του Καποδίστρια και του Γέρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν μιλάω για εισαγωγή διαιτητών. (Αυτό ήταν το ερέθισμα για να γράψω το κείμενο.) Αναφέρομαι σε ευρωπαϊκή ... ΚΕΔ. Να σφυρίζουν κάθε εβδομάδα σε άλλο πρωτάθλημα. Ν' αλλάξει η δομή και η φιλοσοφία στην UEFA. Το θέτω σε πανευρωπαϊκό κι όχι σε ελληνικό επίπεδο το θέμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευρωπαϊκή Κ.Ε.Δ.; Mother of God!

    Παράγκα σε όλη την Ευρώπη; Greek team will rule the world!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. χα, χα, χα ... λες τότε να δουν οι europeans τί εστί βερύκοκο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πες μου πως θα αντιμετωπίσουν τους Κόκκαλη, Πατέρα, Κόντη, Πανόπουλο, Βγενό και σία.

    Απλά δεν μπορούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ξέχασες τον Μπέοοοοοοοοοοοοοοοοοοο!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό με τους Maiden και τον ΑΡΗ τώρα τό 'δα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΕΝΤΑΞΕΙ ΤΟ ΦΕΤΕΙΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΕΣ.. ΑΠΛΑ ΕΚΑΤΣΕ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΥΤΗ. ΠΑΝΤΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΙ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΜΟΝΙΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φίλε kanthar0s sorry αλλά νομίζω ότι φάσκεις και αντιφάσκεις.
    "Τι πραγματικά προσφέρει η κουβέντα περί διαιτησίας εκτός από γκρίνια; Το βασικό είναι ότι κουράζει αφάνταστα και αποπροσανατολίζει από τα αγωνιστικά θέματα της εκάστοτε ομάδας"

    Εδώ με βρίσκεις ΑΠΟΛΥΤΑ συμφωνω, αλλά συνεχίζεις:

    "Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή ενός αγώνα μπορείς να καταλάβεις ποια ομάδα τρώει το σπρώξιμο, είτε με φάουλ έξω από την περιοχή, είτε με κίτρινες κάρτες σε παίχτες κλειδιά. Θυμάμαι χαρακτηριστικότατα τον αγώνα Άρης - Παναθηναϊκός με τον Σπάθα."

    Συμπέρασμα: Ή θα σταματήσουμε να ασχολoύμαστε με το τι κάνουν οι ρεφ ή ας μη κατηγορούμαι την διαιτητολογία!!

    Υ.Γ.
    1)Αρχή μου όταν μιλάω για μπαλίτσα είναι να μην σχολιάζω τον ρεφ.
    2)Μόλις χθες ανέβασα μία άποψη για τους ηθικούς αυτουργούς της βίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μπαλαδόρε το πρόβλημα είναι ότι θεωρούμε πως όλα σε αυτή τη χώρα είναι τραγικά, ενώ έξω δεν είναι. Εννοείται ότι είμαστε υπερβολικοί. Και συμφωνώ απόλυτα όταν λες ότι πρέπει να ξέρουμε πότε θα διαμαρτυρηθούμε. Εδώ απλά διαμαρτυρόμαστε συνέχεια, ειδικά αν χάσεις.

    Φίλε pavvou κι εγώ για μπαλίτσα θέλω να μιλάω. Εδώ φίλοι μου που διαβάζουν αυτά που γράφω ξενερώνουν γιατί λένε δεν αναφέρομαι στην διαιτησία. Στο τάδε σφύριγμα, στην δείνα σφαγή, και και και.

    υ.γ. Πάω να διαβάσω το άρθρο σου!

    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολύ καλό το άρθρο αλλά -επίτρεψέ μου- και πολύ ρομαντικό.
    "Είναι πολλά τα λεφτά Άρη:".
    Σ' αυτή τη φράση κρύβονται όλα.
    Μη σπεύδουμε να τα φορτώσουμε όλα στον απλό φίλαθλο και στην καχυποψία του, στον οπαδισμό και τις παρωπίδες του και σε άλλα παραπλίσια αίτια που ναι μεν έχουν βάση αλλά δεν αποτελούν την ουσία του προβλήματος.
    Στη Γερμανία είδαμε όλοι τι έγινε. Τα ξέρασε ο ίδιος ο διαιτητής που πρωταγωνιστούσε στα στοιχήματα.
    Στη Γαλλία ο Ταπί πήγε στη φυλακή.
    Στην Αγγλία ακόμα θυμόμαστε όλη την υπόθεση Γκρόμπελαρ.
    Στην Ιταλία πρωτοκλασάτες ομάδες υποβιβάστηκαν στην Β΄ κατηγορία.
    Στην Τουρκία βοά το σύμπαν και αναμένονται αποκαλύψεις.
    Ακόμα και σε επίπεδο Εθνικών ομάδων υπήρξαν στημένα παιχνίδια.
    Ο φάκελος στημένων αγώνων έχει ανοίξει από την ΟΥΕΦΑ και περιλαμβάνει μπόλικο κόσμο μέσα. Η μυρωδιά έχει φτάσει μέχρι τα μέρη μας. Ας περιμένουμε λίγο ακόμα και θα ακολουθήσουν και οι εκρήξεις.
    Από τη στιγμή που έχει εμπλακεί το στοίχημα στην ήδη από μόνη της βρώμικη υπόθεση ποδόσφαιρο, η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο.
    Στην Ελλάδα ο μόνος τρόπος να συντηρηθούν ομάδες επιπέδου Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού είναι το Τσάμπιονς Λιγκ. Η ΑΕΚ που δεν τα κατάφερε κάποια χρόνια να βγει είδαμε που έχει καταντήσει. Άρα για κάποιους αυτή η έξοδος αποτελεί το Α και το Ω της ύπαρξής τους. Πρέπει να βγουν και θα βγουν με κάθε τρόπο. Ξέρετε ότι αν δεν βγει ο Παναθηναϊκός φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ καταστρέφεται; Παρόλο που έχει στο διοικητικό του σχήμα τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας. Επιχειρηματίες είναι και προασπίζουν τα συμφέροντά τους. Δεν είναι ευεργέτες. Αυτοί, αν υπήρξαν ποτέ, τελείωσαν την εποχή Μπάρλου που έπαιξε την προσωπική του περιουσία στο ζερό και έχασε.
    Κανείς πλούσιος δεν διακυβεύει ούτε μια δεκάρα για την υστεροφημία του.
    Η παράγκα ήταν (και είναι αλλά υπό άλλη μορφή) μια υπαρκτή κατάσταση όσο υπαρκτοί είμαστε κι εμείς που γράφουμε εδώ μέσα τις απόψεις μας. Υπάρχουν στοιχεία και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν στα χέρια τους αυτά τα στοιχεία. Αλλά ο μηχανισμός είναι τεράστιος και έχει στηθεί πολύ έξυπνα. Είναι γεμάτος δε από ασφαλιστικές δικλείδες για όσους συμμετέχουν σ' αυτό το πανηγυράκι. Και η δικαιοσύνη έχει εκεί τον λόγο της. Και η πολιτική ακόμα μεγαλύτερο.
    Υπήρξαν δημοσιογράφοι στο παρελθόν που τόλμησαν να ταράξουν τα νερά. Σήμερα έχουν εξαφανιστεί από το χάρτη και κανείς δεν θυμάται ούτε το όνομά τους. Δεν γράφω ονόματα. Έξυπνοι άνθρωποι είμαστε όλοι και τα έχουμε ζήσει από πρώτο χέρι.
    Τέλος πάντων, ατέρμονη συζήτηση, χιλιάδες διαφορετικές γνώμες, είναι απίθανο να οδηγήσει ποτέ σε κοινά αποδεκτά συμπεράσματα. Όπως πάντα καλό είναι να κλείνει πριν ανοίξει, παρά το ενδιαφέρον που παρουσιάζει.
    Πάντως kanthare συγχαρητήρια για τις τοποθετήσεις σου και την αγνότητα που σε διακρίνει. Τους έχουμε ανάγκη τέτοιους φιλάθλους για να αλλάξουμε κάποτε το σαθρό τοπίο στη χώρα μας αλλά πού να τους βρούμε.
    Sorry για το κατεβατό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Είναι ρομαντικό το άρθρο δεν αντιλέγω. Αλλά έχω βαρεθεί να κινούνται όλα γύρω από τη διαιτησία κι όχι από την μπάλα. Για παράδειγμα παίζει ΠΑΟΚ - Πανθραξ και οι ΠΑΟΚτσήδες έχουν φαγωθεί ότι θα τους βάλουν τριποκλοδιές. Ότι θα αγωνιστούν εναντίον 14 αντιπάλων, ότι ΠΑΟ και ΟΣΦΠ θα φάνε σπρώξιμο, ότι, ότι, ότι. Για τακτικές, συστήματα και παίχτες ούτε κουβέντα.
    Αυτό το πράγμα το έχω σιχαθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αν κάτσω και δεχτώ αυτά που λες Δικεφαλο Αετόπουλο τότε παίζει και να μην ξαναπάω γήπεδο, παίζει και να μην ξαναδώ μπαλίτσα. Οπότε δεν θέλω να μπαίνω σε θεωρίες συννωμοσίας και να χαλιέμαι. Μ' αρέσει ο βασιλιάς των σπορ, παραμένω αγνός-αγαθός και θα συμφωνήσω με τον Kantar0s. Μόνο μπάλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τα είπες όλα...
    Μόνο το αυτονόητο, ότι δεν θα έπρεπε να ασχολούμαστε τόσο με το άθλημα της διαιτητικής αντί με το θέαμα αυτό καθεαυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...