Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Ο κυρ Νίκος έφυγε

Κάποιοι άνθρωποι επαγγέλλονται χρόνια το ίδιο αντικείμενο. Και μάλιστα στον ίδιο χώρο. Στην ίδια τοποθεσία. Τίποτα δεν τους κουνάει. Όσα χρόνια και να περάσουν, αυτοί βρίσκονται εκεί. Στο πόστο τους. Για παράδειγμα, ο κυρ Νίκος, ο φούρναρης της περιοχής, βρίσκεται στον Δήμο από τότε που θυμάμαι την ζωή μου. Ακόμα και οι υπάλληλοι είναι οι ίδιοι. Μέχρι και η γεύση του κρουασάν σοκολάτας, πραγματικά υπέροχο, έχει παραμείνει απαράλλαχτη -αυτό θα πει διασφάλιση ποιότητας. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι η πρόσοψη του μαγαζιού και οι τιμές. Δίπλα στον κυρ Νίκο συναντάμε την Μαρία. Χασάπης στο επάγγελμα. Χρόνια στα κρέατα. Παρά το γεγονός ότι η ποιότητα κυμαίνεται σε μέτρια, μάλλον, επίπεδα και μάλιστα σε υψηλές τιμές, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του κόσμου. Έχει, βλέπετε, επικοινωνιακές ικανότητες. Αν και ορισμένες φορές συμπεριφέρεται άκομψα και κάπως προκλητικά. Αντίθετα, κάποιοι άλλοι δεν αντέχουν. Ο χρόνος, εξάλλου, φαντάζει ανίκητος -ακριβώς όπως η βλακεία, αλλά ας μην ξεφεύγουμε. Ειρήσθω εν παρόδω ο κυρ Σάββας. Γέρασε ο άνθρωπος και πήρε σύνταξη. Λογικό και αναμενόμενο. Αντίθετα, ο χρωματοπώλης, με χρόνια μπροστά του, βαρέθηκε. Κορέστηκε. Κουράστηκε. Πούλησε το μαγαζί και αποσύρθηκε εις τα ενδότερα.


Το ίδιο ισχύει και στο ποδόσφαιρο. Υπάρχουν άνθρωποι που μένουν μια ζωή στην ίδια ομάδα. Ακλόνητο παράδειγμα ο τρισμέγιστος Γκι Ρου, ο οποίος έμεινε στον πάγκο της Οσέρ για ''μια ζωή και σήμερα''. Κι αν ο Γάλλος το παραξήλωσε, παραμένοντας στον πάγκο της Οσέρ για 42 ολόκληρα χρόνια (!), υπάρχουν κάποιοι άλλοι που προσπαθούν, τρόπον τινά, να τον μιμηθούν. Όπως ο Σερ Άλεξ, ο οποίος, πριν 1,5 χρόνο, έγινε ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία της Μάντσεστερ, αφού κατάφερε να ξεπεράσει τον Ματ Μπάσμπι, και ο Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος, πριν 2,5 χρόνια, ξεπέρασε τον Τζορτζ Άλισον. Θα μπορούσα να προσθέσω και τον Τόμας Σάαφ, ο οποίος από το 1999 κάθεται στον πάγκο της Βέρντερ Βρέμης. Το εντυπωσιακό στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ο Σάαφ δεν έχει γνωρίζει άλλη ομάδα, παιχτικά και προπονητικά: από το 1972, όντας τότε 11 χρονών, βρίσκεται στην ίδια ομάδα! Επομένως, για αυτούς τους ανθρώπους, πραγματικούς καραβανάδες των πάγκων και του χόρτου, μαθημένοι να βλέπουν παίκτες, διοικήσεις, μέχρι και γήπεδα να αλλάζουν, αλλά οι ίδιοι να μην κουνιούνται από την ομάδα ακόμα και στις αποτυχημένες χρονιές, οι λόγοι είναι ακατανόητοι. Όπως λέει κι ο Κώστας Βαϊμάκης: «Δεν τους λέει κάτι η λέξη ''κορεσμός'', το ''μπούχτισα'', το ''4 χρόνια είναι πάρα πολλά''. Η μόνιμη επωδός τους είναι ότι ''ο προπονητής πρέπει να μάθει να ζει με την πίεση'' ».

Ο κάθε άνθρωπος, όμως, διακατέχεται από την δικιά του ιδιοσυγκρασία, λειτουργεί υπό το κράτος της δικιάς του φιλοσοφίας και, τέλος, έχει τις δικές του αντοχές. Για μια στιγμή, όμως. Φιλοσοφία; Ναι, φιλοσοφία. Ποιανού; Αν αυτό το ποδόσφαιρο ήταν στην νοοτροπία και στην φιλοσοφία του Γκουαρντιόλα, τότε θα το ξαναδούμε, στο ίδιο ακριβώς επίπεδο και ποσοστό που ξεδιπλώθηκε στην Μπαρτσελόνα, στην επόμενη ομάδα που θα πάει αυτός. Αν, όμως, είναι φιλοσοφία της ομάδας (Κρόιφ;) και μέσα από αυτήν ανδρώνονται νέοι παίχτες που μαθαίνουν να παίζουν και να αποδίδουν μέσα από έναν κοινό κώδικα, τότε όχι μόνο θα το δούμε ξανά, αλλά πολύ πιθανό να το δούμε και βελτιωμένο. Εν τέλει, ίσως οι τελευταίες προτάσεις να στερούνται ουσίας: μικρή σημασία έχει ποιος είναι ο δημιουργός του μοντέλου. Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι το θαύμαζαν κι άλλοι το μηδένιζαν. Ορισμένοι το γούσταραν, ενώ κάποιοι το βαριόντουσαν. Εντελώς απρόβλεπτο για μερικούς, αφάνταστα προβλέψιμο για άλλους. Αυτό που δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί, είναι ότι ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτεί τεράστια νοητική προσήλωση και σωματική προσπάθεια. Ατέλειωτες ώρες προπονήσεων. Η αποτύπωση της φιλοσοφίας στο χόρτο είναι εξαιρετικά δύσκολη. Για αυτό και αρκετοί έσπευσαν να το βαφτίσουν, αρκετά άστοχα είναι η αλήθεια, σαν playstation. Αν ρωτάτε εμένα, η απλότητα της Μπάρτσα ήταν χάρμα ιδέσθαι, διότι ήταν πραγματική.

Συνεπώς, το μοντέλο ποδοσφαίρου, πραγματικά εξαιρετικό, που παρουσίασε ο Γκουαρντιόλα, μπορεί όντως να τον έφθειρε. Προσοχή: δεν αναφέρομαι μονάχα στην αγωνιστική συνιστώσα, αλλά κυρίως στην εξωαγωνιστική συμπεριφορά του Ισπανού. Μια συμπεριφορά που δεν έβριθε από υπεροψία, στερούταν εμπρηστικών δηλώσεων και, τουλάχιστον για ορισμένους, φάνταζε αδιανόητη, μη ανθρώπινη. Κι όλα αυτά με τον προκλητικό Μουρίνιο να εργάζεται στην ίδια λίγκα. Θυμάστε τους ομηρικούς καυγάδες και τα mind games μεταξύ του αλαζόνα Πορτογάλου και του Σερ Άλεξ; Ακόμα κι ο -συνήθως ήρεμος- Αρσέν αδυνατούσε πολλές φορές να αντισταθεί στον πειρασμό και να συγκρατήσει τα νεύρα του. Ο Γκουαρντιόλα, όμως, ανέδιδε ποδοσφαιρικό πολιτισμό σε βαθμό playstation! Είναι ένας κύριος. Ένας κύριος με ''κ'' κεφαλαίο. Όπως ο κυρ Νίκος ο φούρναρης με το εκπληκτικό κρουασάν σοκολάτας. Χωρίς προκλήσεις και τραμπουκισμούς. Χωρίς καραγκιοζιλίκια. Και με ελάχιστα επικοινωνιακά παιχνίδια στην φαρέτρα του. Ίσως, διότι δεν τα χρειαζόταν. Έχουμε πει, άλλωστε, ότι τα mind games τα χρησιμοποιούν εκείνοι που νοιώθουν ότι μειονεκτούν ή θέλουν να μασκαρέψουν δεδομένες ανεπάρκειες. Όπως η Μαρία στο χασάπικο. Και η Μπαρτσελόνα, με τον Γκουαρντιόλα στο τιμόνι, χωρίς ίχνος αλαζονίας και έπαρσης, με αυτόν τον τρόπο αφήνει να εννοηθεί ότι δεν μειονεκτεί πουθενά.

Δεν ξέρω τι θα συμβεί στο εγγύς μάλλον. Δεν έχω ιδέα ποια τροπή θα πάρει η καριέρα του Ισπανού προπονητή. Ούτε μπορώ να υποδυθώ τον επιθεωρητή Κλουζώ για να ανακαλύψω τα κίνητρα της φυγής του μήτε τον μάντη Κάλχα για να μαντέψω την πορεία της Μπάρτσα στην επόμενη σεζόν. Μολαταύτα, ο Γκουαρντιόλα κατάφερε να τιθασεύσει την πίεση των δημοσιογράφων, του κόσμου, των αντιπάλων προπονητών και των επιτυχιών. Φρονώ ότι κατάφερε να τιθασεύσει τον ίδιο του τον εαυτό. Κι αυτό τον ταλαιπώρησε αφάνταστα.

Υ.Γ.1 Η Τσέλσι φαίνεται ότι βαδίζει στον σωστό δρόμο. Ο Πρόεδρας, μετά την κατάκτηση του τσου λου, φρεσκάρει την ομάδα, όπως ακριβώς έπρεπε να κάνει, με παίχτες ταλαντούχους και διψασμένους. Η αρχή έγινε με τον Μάριν, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι  βυθίστηκε στον μετριότατο δεύτερο γύρο της Βέρντερ, παραμένει μπαλαδόφατσα. Και η συνέχεια είναι άκρως εντυπωσιακή. Ο εκρηκτικός Αζάρ κι το θωρηκτό Χουλκ αναμένεται να αποτελέσουν τον φόβο και τον τρόμο των αντίπαλων αμυντικών. Αν καταφέρει να φέρει και την παιχτάρα τον Φαλκάο, θα δούμε όμορφα πράγματα στη νέα σεζόν.

Υ.Γ.2 Ο Παναγιώτης Στεφάνου, ένας πολύ καλός ρεπόρτερ του Άρη, γράφει: «...κανείς δεν έμαθε από τα παθήματα, κανείς δεν δούλεψε στα θεμέλια του συλλόγου, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για το τι υπάρχει πίσω από τη βιτρίνα. Άπαντες περιορίστηκαν στις ηχηρές μεταγραφές, στα ευρωπαϊκά ταξίδια, στα μεγάλα φιλικά του ''Βικελίδης''. Κι αν υπήρξαν κάποιοι οι οποίοι θέλησαν να κοιτάξουν λίγο πιο πέρα από τη μύτη τους, είτε εκδιώχθηκαν, είτε απενεργοποιήθηκαν, είτε τοποθετήθηκαν σε άλλες (μη ενοχλητικές) θέσεις. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις οι οποίες πρώτιστα θα πρέπει να ληφθούν από τους  νυν διοικούντες. Δεν είναι κακό να πέφτει έξω κανείς στις εκτιμήσεις του. Το άσχημο είναι να μην αλλάζει ρότα, να επιμένει στην ίδια φιλοσοφία και στα ίδια πρόσωπα. [...] Δεν μιλώ για απόδοση ευθυνών. Όταν καίγεται το σπίτι σου, δεν ψάχνεις να βρεις τον εμπρηστή, αλλά κοιτάς να σβήσεις τη φωτιά. Μιλώ, απλά για μια ομολογία αποτυχίας». Εν προκειμένω, ο Άρης δείχνει να βρίσκεται σε σπιράλ στασιμότητας, ακόμη και κατάρρευσης. Όσο για την μη αδειοδότηση, δικαιώθηκε ο Σκόρδας. Αυτό που έχω να πω είναι ότι η Σούπερ Λίγκα και η Ε.Π.Ο. είναι οργανισμοί της πλάκας και μας χαρίζουν απλόχερα την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας σε πάσα διάσταση της ζωής: επιδερμική ανάλυση των πραγμάτων, μηδενική κρίση, ανύπαρκτο αίσθημα δικαίου, επιλεκτική αξιοκρατία. Είναι δυνατόν μια ομάδα που δεν έχει πάρει αδειοδότηση, να συμμετάσχει στο νέο πρωτάθλημα; Πώς θα γίνει αυτό, όταν, σύμφωνα με αυτά που ψηφίσαν οι φωστήρες του ελληνικού ποδοσφαίρου, η εκάστοτε ομάδα δεν μπορεί να κάνει μεταγραφές ή να ανανεώσει συμβόλαια; Κοροϊδευόμαστε; Δεν καταλαβαίνουν ότι το πρωτάθλημα θα γίνει (πιο) μπουρδέλο; Και για έχουμε καλή ερώτηση ποια είναι τα κριτήρια αδειοδότησης; Ο Π.Α.Ο. κι ο Π.Α.Ο.Κ. τα τηρούν; Ρητορικό το ερώτημα. Τέλος πάντων. Δεν πήρε μια ομάδα αδειοδότηση; Να υποβιβαστεί, κύριοι. Ακόμα κι αν πρόκειται για την Αρειανάρα.

Υ.Γ.3 Από τον Κώστα Καίσαρη: «Ποιος θα βάλει το χέρι στην τσέπη για να λειτουργήσει και να συντηρηθεί ο Παναθηναϊκός; Ο κόσμος; Σοβαροί να είμαστε. Ο κόσμος βογκάει από την Εφορία, τα ΤΑΚ, τα ΕΤΑΚ και τα χαράτσια της ΔΕΗ. Όσοι είναι Παναθηναϊκοί θα έχουνε να πληρώνουν και ετήσια Αλαφούζια έκτακτη εισφορά για την ομάδα;». Στη θέση των Παναθηναϊκών, βάλτε τους Αρειανούς, του Π.Α.Ο.Κ.τσήδες και τους Α.Ε.Κ.τσήδες και έχετε ολοκληρωμένη την εικόνα.

Υ.Γ.4 Σε ελάχιστη ώρα ξεκινάει ο πέμπτος τελικός μπάσκετ. Όποιος και να το πάρει, ελπίζω να μπορέσει να τιθασεύσει τα πάθη του και να δείξει αυτοσυγκράτηση. Η προϊστορία διδάσκει ότι ζητάω δονκιχωτικά πράγματα.

Υ.Γ.5 Με προβλημάτισε τα μάλα η επιλογή του τραγουδιού. Εν τέλει, αποφάσισα να ακούσουμε κάτι δυνατό. Προσοχή: τσιμπάει.

34 σχόλια:

  1. Καλό Σαββατοκύριακο Κανθαράκο!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1) Τό κομμάτι τσιμπάει καί καλά κάνει.
    2) Σχετικά μέ τόν Ἄρη.δυστυχῶς άποδομήθηκε ἡ Λἐσχη, ἡ πλέον πρωτοπόρα ἰδέα διοίκησης ὁμάδας γιά τά ἑλληνικά δεδομέν. Ἱσως νά εἶμαστε -ἔμεῖς -οἱ ἀρειανοί - τελικά ἀνώριμοι γιά τέτοιες ἰδέες. δέν μπόρεσε ἡ πλειοψηφία τῶν άρειανῶν νά τό βάθος τοῦ ἐγχειρήματος, καί αὐτό φαίνεται ὅτι πολλοί συν-'αρειανοί -παντα καλοπροαίρετα- γράφανε ὡς μέλη στήν Λέσχη, τά νήπια παιδάκια τους. Χωρίς αὐτό νά εἶναι κάτι κακό, δείχνει ὅτι δέν κατανοήσαμε ὅσο ἔπρεπε τί σημαίνει νά εἶσαι ἰδιοκτήτης μιάς ΠΑΕ μέσα ἀπό ἕνα πολυμετοχικό σχῆμα. Ἀπό τήν ἄλλη πλευρά, γιά κάποιους ἀλλους ἡ Λέσχη ἔγινε πεδίο ἐπιδειξης τραμπουκικῶμ ταλἐντων. Φανήκαμε λίγοι καί μικροί γιά μιά τέτοια μεγάλη ἰδέα, στήν ὁποῖα ὅμως πάση θυσία πρέπει νά στηριχθεῖ ἡ ἀνασύνταξη τῆς ὀμάδας.
    Κατά τ΄ἄλλα, καλο σαββατοκύριακο :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα
    καλό μήνα Κάνθαρε
    καλό Παράδεισο στον κυρ Νίκο με τα νόστιμα κρουασάν σοκολάτας.
    Το κομμάτι τσιμπάει,όπως μια γερή δόση καλής σοκολάτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλήσπερα και από μένα

    δίκαια και άξια το πήρε ο ολυμπιακός

    όσο για την ομάδα δύσκολα τα πράγματα για το μέλλον...

    ρε συ ο κλάους είναι αυτός?

    Lio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου Έλενα! Καλά να περνάμε!

    Cummulus, οι Σκορπιοί δεν είναι μόνο μπαλάντες. Τα πρώτα τους άλμπουμ είναι ιδιαίτερα, ενώ έχουν γράψει hard rock ύμνους. Για τη Λέχη, δεν ξέρω τι να πω. Έγραψα πέρυσι ένα μεγαλοπρεπές άρθρο περί Λέσχης, αλλά βλέπω ότι η τωρινή κατάσταση δεν ανταποκρίνεται στα γραφόμενα. Οι Αρειανοί της Σαλονίκης και των γύρω περιοχών, άνθρωποι δηλαδή που μπορούν να αξιοποιούν τις προσφορές της Λέσχης, μπορούν να πηγαίνουν στις γενικές συνελεύσεις και μπορούν να λαμβάνουν ουσιαστικό μέρος σε αυτές, έπρεπε να είναι ενεργά μέλη. Ίσως, όντως, να μην είμαστε έτοιμοι για τέτοιο εγχείρημα. Κι όταν λέω ''είμαστε'', δεν εννοώ μόνο τους Αρειανούς οπαδούς ή τους Αρειανούς διοικούντες.

    Αstazzia, παρανόησις! Ο αυθεντικός κυρ Νίκος ζει και βασιλεύει! Το ίδιο και το κρουασάν σοκολάτας! Ο κυρ Νίκος της ανάρτησης αντιστοιχεί στον Γκουαρντιόλα που έφυγε από την Μπαρτσελόνα. Πιθανολογώ ότι ευθύνομαι για τη σύγχυση. Ας μην μιλάμε άλλο για σοκολάτα Δίνω μεγάλη μάχη να κρατήσω την σιλουέτα μου. Έρχεται και καλοκαιράκι.

    Lio, o Ολυμπιακός ήταν καλύτερος στα σημεία και ορθώς το πήρε. Βρε, και στην Ω' Εθνική να πάμε, δεν παρατάμε την ομάδα! Ναι, ο Κλάους. Μεγάλη μορφή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου,
      ἄν διαλυθεῖ ἡ Λέσχη θά ξαναγυρίσουμε στου΄ς "παράγοντες" καί εἶναι κακό αὐτό,
      ἄσχετα ἄν θά βρεθεῖ κάποιος νά βάλει λεφτά. Μοντέλο προηγούμενο αιώνα.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ φίλε, η Λέσχη δεν πρέπει να διαλυθεί -σε καμία των περιπτώσεων! Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους Αρειανούς, ειδικά σε αυτούς που μένουν μέσα ή στα περίχωρα της Σαλονίκης, ώστε να πειστεί ο φίλαθλος/οπαδός για το εγχείρημα. Ακόμα κι αν έρθει κάποιος λεφτάς, δεν σημαίνει ότι η Λέσχη θα πάψει να λειτουργεί. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σχέδιο. Εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Και να μην ξεχνάμε ότι το εξωαγωνιστικό πλάνο υποβάλλει το αγωνιστικό.

      Διαγραφή
  6. Ωραίο κείμενο φίλε Κάνθαρε.

    Θα έχει ενδιαφέρον η επόμενη σεζόν, είμαι αρκετά περίεργος να δω την Μπαρτσελόνα της μετά Πεπ εποχής. Τώρα θα φανούν όλα, αν ο Γκουαρντιόλα ήταν τελικά η βασική αιτία που η Μπαρτσελόνα έπαιζε με αυτό το στυλ, ή αν ευθύνεται τελικά ο Κρόιφ. Θαρρώ πως στο τέλος θα καταλήξουμε εκεί που έχουν καταλήξει η περισσότεροι, είναι μία μείξη και των δύο.

    Είπες κρουασάν και μου άνοιξες την όρεξη τώρα...Μας κότσαρες και τη φωτό...Πάω να ανοίξω το ψυγείο :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όταν γράφεις για την Μπαρτσελόνα νομίζω κάτι παθαίνεις και παρουσιάζεις πανέμορφα κείμενα. Όχι ότι τα υπόλοιπα κείμενα δεν είναι ωραία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χάρης

    Ο Γκουαρδιόλα είναι γνώστης και υπηρέτης της ιδέας και των όσων πρεσβεύει η Μπαρτσελόνα. Κατά την γνώμη μου δεν είναι αυτοδύναμος προπονητής, παρ' ότι παραδέχομαι ότι πέτυχε στον ύψιστο βαθμό με την ομάδα, και προφανώς δεν αρκεί απλώς να έχεις παιχταράδες στο ρόστερ για να καταφέρεις όσα ο Μέσσι και η παρέα του. Τηρουμένων των αναλογιών, ο Πεπ είναι ισπανική περίπτωση Λεμονή. Άνθρωπος της ομάδας, ανέλαβε τα ινία, πέτυχε μαζί της, μέχρι που έφυγε τρέχοντας, για τον Α ή Β λόγο. Θεωρώ ότι ο Γκουαρδιόλα αναγκάστηκε να υπερβάλλει εαυτόν για να καθοδηγήσει τους παιχταράδες της Μπαρτσελόνα, και μας λέει ότι κουράστηκε. Τί να πει ο αξιοθαύμαστος Φέργκιουσον που δεν καταλαβαίνει Χριστό και συνεχίζει σταθερά στα 70+ και δεν χρειάζεται ξεκούραση. Όπου και να πάει, ο Πεπ δεν θα καταφέρει τα ίδια, σε καμία περίπτωση. Το ίδιο ισχύει και για τους παίχτες της Μπάρτσα. Όσοι ανατράφηκαν σ' αυτόν τον σύλλογο, δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν πουθενά αλλού. Οπότε, πιστεύω ότι ο Γκουαρδιόλα αργά ή γρήγορα θα επιστρέψει στην Μπάρτσα. Γιατί δεν θα έχει πού αλλού να πάει.

    Η Τσέλσυ καλά κάνει και παίρνει παιχταράδες, το θέμα είναι τί προπονητή θα πάρει ο Αμπράμοβιτς. Έχει μείνει πίσω όμως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δεν έχει λεφτά για μεταγραφές ο τσίχλας, αφού η ομάδα έχει μεγάλα χρέη. Ειλικρινά μπράβο του για όσα κατάφερε 2-3 χρόνια τώρα με κάτι Κάρρικ και κάτι Άντερσον.

    Η ιστορία με τις αδειοδοτήσεις και τις ποινές της πλάκας, είναι γνωστή σε όλους μας. Οι ποινές υποβιβασμού σβήστηκαν προφανώς και με την γνώση και την ανοχή της ΟΥΕΦΑ, όχι μόνο επειδή το έφτιαξε η Σούπερ Λίγκα. Η απαγόρευση μεταγραφών στις περισσότερες ομάδες θα κάνει μεγάλο καλό, και μακάρι να μην ίσχυε μόνο για ένα χρόνο. Θα έλεγα ότι είναι ευλογία, αλλά και σχήμα οξύμωρο. Είναι οξύμωρο να σου επιβάλλει κάποιο δικαστήριο αυτό που πρέπει να αποφασίσεις από μόνος σου. Δηλαδή το συμμάζεμα και την λογική. Ομάδες όπως η ΑΕΚ και ο Άρης τί κέρδισαν με τις τόσες αποτυχημένες μεταγραφές που έκαναν τόσα χρόνια, με τα λεφτά που σκόρπισαν οι διοικήσεις και υποθήκευσαν το μέλλον των ομάδων? Οι σύλλογοι τίποτα δεν κέρδισαν, αλλά οι Πρόεδροι πιθανότατα τρέφονταν με μίζες από τις δεκάδες μεταγραφές κάθε χρόνο. Όση σχέση με το ποδόσφαιρο έχει ο Κόντης και ο Αδαμίδης και ο κάθε Κόντης και Αδαμίδης, άλλο τόσο έχω εγώ με την νομική επιστήμη. Καμία.

    Καλά, η εταιρία λαϊκής βάσης που θέλει να φτιάξει ο Αλαφούζος στον Παναθηναϊκό, είναι τεράστιο ανέκδοτο. Δεν είναι μόνο οι καιροί δύσκολοι και τα πράγματα στριμόκωλα. Ποτέ κανένας οπαδός στην Ελλάδα δεν έδωσε σοβαρά λεφτά για την ομάδα του. Ένα διαρκείας των €250 περίπου και τέλος. Πόσο μάλλον τετραψήφια ή πενταψήφια νούμερα. Δεν μπορείς ρε Αλαφούζο (χωρίς εσύ να προσφέρεις κάτι πέρα από το μυαλό και τις ιδέες, άντε και ένα ακριβό διαρκείας των €3000 στην σουίτα) να ζητάς από τον κόσμο να μαζέψουν 10-15 εκατομμύρια για μια ΠΑΕ και μια ομάδα που δεν τους προσφέρει και τίποτα ανταποδοτικό στο κάτω-κάτω. Τί υπηρεσίες προσέφερε ποτέ η ΠΑΕ Παναθηναϊκός μέσα στο γήπεδο για τον φίλαθλο? Πόσα χρόνια έχει να παίξει μπάλα με θέαμα ο Παναθηναϊκός, να την δουν οι οπαδοί και οι φίλαθλοι και να ξεχαστούν? Μόνο κάποιοι περίεργοι να το παίζουν Πρόεδροι ξέρανε. Τώρα θα έχει κι άλλο ανέκδοτο με τον καινούριο Πρίγκηπα του Τσάκα, που πήρε και άδεια από την ΕΕΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. στο υγ3 βαλε και τον ολυμπιακο μεσα.
    τα διαρκειας πανε κατα διαολου κι οσο ακουμε γκραντ μπολονι και σια τρελενομαστε.
    τους αλλους τους σκοτωσανε κι εμεις αυτοκτονουμε!!!!!
    του χρονου το πρωταθλημα θα ειναι για γελια.
    οχι οτι τοσα χρονια δεν ηταν!!!!

    το πιο καβλερο πρωταθλημα πηραμε ψες.
    αυτο που εκανε ο ιβκοβιτς φετος ειναι θαυμα.
    τους εστειλε ολους (κι εμας)στον κουβα.

    και αυτη η συγκριση που παει να κανει ο μαρινακης θα του γυρισει μπουμεραγκ.
    αλλο ελληνας μπασκετμπολιστας (καλυτερος σε ολη την ευρωπη)
    κι αλλο ελληνας ποδοσφαιριστης (μακραν ο χειροτερος του κοσμου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνώ με την ανάλυση του Χάρη για τον Γκουαρντιόλα, δεν είναι αυτοδύναμος προπονητής. Πείστηκα όταν έμαθα αυτό το συμβάν:

    «Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου ο Τίτο Βιλανόβα ανάρρωνε από την λεπτή εγχείρησης αφαίρεσης καλοήθη όγκου από τον σιελογόνο αδένα.
    Η Μπάρτσα αγκομαχούσε για να νικήσει την Βιγιαρεάλ στο “Μαδριγάλ” και η κάμερα εντοπίζει τον Γκουαρδιόλα να κάθεται στον πάγκο και να μιλάει στο κινητό. Με ποιον; Με τον Βιλανόβα φυσικά, τον οποίο συμβουλεύονταν για το πως θα γυρνούσε υπέρ της Μπάρτσα την κατάσταση στο συγκεκριμένο ματς!»


    Ο Πεπ λοιπόν δεν έχει - τουλάχιστον ακόμα - τα προσόντα για τον πάγκο μεγάλης ευρωπαϊκής ομάδας. Για Ελλάδα μπορεί να είναι θεός. Εδώ ήταν καλός προπονητής ο Εξτρεμαδουριανός (γιατί δεν είναι Βάσκος) Βαλβέρδε, σε σύγκριση πάντα με τους υπόλοιπους. Που να συγκριθεί π.χ. ο Ερνέστο με προπονητή επαρχιακής ομάδας που υποβιβάστηκε, που ζητούσε μίζα από ξένους του ρόστερ για να παίζουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για την κατάσταση του Άρη είχα εκφέρει άποψη πολλές εβδομάδες πριν, με αφορμή την παραίτηση του Σαουλίδη από την προεδρία της Super-3, ότι «εκγαταλείπει το πλοίο που βουλιάζει». Προϊόντος του χρόνου τείνει να αποδειχθεί ακριβής.

    Ο ΠΑΟΚ μπορεί να πήρε την ελληνική αδειοδότηση, αλλά νομίζω ότι θα έχει σημαντικό πρόβλημα με την ευρωπαϊκή. Η UEFA είναι αμείλικτη σε περιπτώσεις money laundry. Παράλληλα χρωστάει ένα σκασμό χρήματα στο Δημόσιο και καθυστερεί την πληρωμή με λάθος μέθοδο, με προσφυγές στα Διοικητικά Δικαστήρια. Κάποτε τελειώνουν οι βαθμίδες των δικαστηρίων και επιβάλλεται η ποινή με σημαντικές προσαυξήσεις.

    Ο "υγιής" Ολυμπιακός έχει τον Δεκέμβρη (αν δεν πάρει πάλι αναβολή) δικαστήριο για χρέη Κοσκωτά περίπου 40 εκ. ευρώ, που δεν πλήρωσε ο Κόκκαλης, ενώ άλλη ήταν η πληροφόρηση όσο ήταν πρόεδρος.

    Ο Σουλτάν Αλ Αφούζ είναι παρένθετος του Μπιν Γιαννί Αλ Βαρδί. Σημαντικό γεγονός είναι η "αυτοκτονία" την Πέμπτη το πρωί του επικεφαλής ασφαλείας του τελευταίου, με σφαίρες στο στήθος και στο κεφάλι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σημ. Η απόσταση του Viandar de la Vera, της ιδιαίτερης πατρίδας του Valverde, από τη χώρα των Βάσκων είναι καμιά 400σαριά χλμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αφου μεχρι και ο ιδιος ο Φιλομενο απορησε με τον Παοκ και γιατι πηρε αδεια!

    ΘΕΜΑ ΚΑΤΙΔΗ:Μην εκπληκτείτε αμα τον δειτε του χρονου να φορα την φανελα με το αετο στα δεξια.

    Κάνθαρε λαιβ τσατ θα υπάρχειστο μπλογκ κα΄θε τεταρτη 19:30-21:00 και καθε κυριακη 16:30-18:00. Θα σαι πάντα ευπρόσδεκτος και κάθε άλλος εννοείται. Για τις σημεινές απαντήσεις πάνω δεξιά

    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΑΓΚΕΣ!! ΥΠΟΜΟΝΗ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Νομιζω πως στην αναφορα για το τιμ της μπαρτσελονα πρεπει να κανεις αναφορα και για τον Κροιφ. Ο Γκουαρντιολα κατα τη γνωμη μου δεν αλλαξε πολλα πραγματα στον τροπο παιχνιδιου, ουτε εβαλε καποιο προσωπικο στοιχειο. Δουλευε πανω σε μια ομαδα, ρομποτ, με πνευμονια και καλη τεχνικη. Σιγουρα το να κοουτσαρεις ολους αυτους ειναι δυσκολο, αλλα γι' αυτο λεω πως παιζει σημαντικο ρολο ο Κροιφ. Ας μην ξεχναμε πως ο Γκουταντιολα ειναι και μια πολυ αγαπητη φιγουρα στην Μπαρτσελονα απο τοτε που ηταν παικτης της. Ο Γκουαρντιολα θα δειξει, και πρεπει να το κανει, την αξια του στην νεα ομαδα.

    Οσο θυμαμαι τα δημοσιευματα του Πρωταθλητη "Ερχετε ο Πεπε", "Φερνει ο Τζιοβανι τον Γκουαρντιολα" και αλλα, με πιανουν τα κλαματα! Θα ειχαμε εναν Ερνεστο πριν τον Ερνεστο.

    Οσο αναφορα το τραγουδι, εκαναν και οι Scorpions κωλο και εχεσαν τον κοσμο ολο! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ααα και το βασικοτερο, αφου ο Κυρ Νικος κανει τοσο ωραια κρουασαν γιατι δεν μας λες που ειναι? Αντιαθλητικο θα στο σφυριξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Για τα περί Γκουαρντιόλα με κάλυψαν οι προλαλήσαντες. Γενικά, πιστεύω ότι έτσι όπως είναι δομημένη η Μπάρτσα δεν χρειάζεται "κανονικό" προπονητή αλλά έναν άνθρωπο ειδικών χαρακτηριστικών.

    ΥΓ.1 Πάντως του αναγνωρίζω πως ξέρει πότε να την "κάνει". Σ' αυτό τουλάχιστον αποδεικνύεται γάτος...
    ΥΓ.2 Οι Σκορπιοί με τον Roth έβγαλαν δισκάρες. Με την αποχώρησή του άφησαν στην άκρη την τέχνη κι έπιασαν το εμπόριο. Τελικά αποδείχθηκαν καλύτεροι ως έμποροι. Ενώ ο Roth συνέχισε απτόητος το δύσβατο μονοπάτι της καλλιτεχνικής ολοκλήρωσης...
    ΥΓ.3 Πάω να φάω κρουασάν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Νικολας.


    H Barcelona στα χρονια του Guardiola.
    O Pep ειναι ο πιο πετυχημενος προπονητης στην ιστορια της ομαδας. Γιατι μεσα σε 4 χρονια σηκωσε 14 κουπες, μεταξυ των οποιων 2 τσουλου και τρια πρωταθληματα. Αυτα λενε οι αριθμοι και δεν αμφισβητουνται απο κανεναν.
    Παμε σε πιο συνθετα πραγματα τωρα. Τί καταφερε να βαλει στο παιχνιδι της ομαδαρας και να την κανει σημειο αναφορας ολων των ποδοσφαιροφιλων του πλανητη ?
    Κατ’ αρχην να χωρισω τη θητεια του σε δυο μερη. Το πρωτο μερος περιλαμβανει τα πρωτα δυο χρονια και το δευτερο τα δυο επομενα.
    Στα πρωτα δυο χρονια ειχε επιθετικο περιοχης, που ναι μεν κινουταν κι εκτος αυτης, αλλά στην ουσια ηταν επικινδυνος μονο μεσα σ’ αυτην.
    Την πρωτη χρονια ο Ετο, που εκανε μια φανταστικη περιοδο και στη δευτερη χρονια ο Ιμπραιμοβιτς. Επισης υπηρχε κι ο Ανρυ, που ομως ειχε μετατραπει σε πλαγιο.
    Τα δυο πρωτα χρονια του Πεπ, ηταν μεταβατικα γι αυτο που ακολουθησε. Απο τακτικης πλευρας καταφερε και συντηρησε το μοντελο του Ραικαρντ και του Φαν Γκααλ παλιοτερα, τα οποια κινουνταν κατω απο την εποπτεια του Κροιφ. Δηλαδη ποδοσφαιρο κατοχης και πρωτοβουλιας, με γρηγορους και δυεισδυτικους πλαγιους και ‘’φιλτρα’’ στο κεντρο του γηπεδου, που ανεβαζαν και κατεβαζαν το ρυθμο.
    Σ’ αυτα τα δυο πρωτα χρονια, καθιερωθηκαν οι Pique, Sergio, Pedro, που ηταν αποτελεσμα δικης του πρωτοβουλιας. Για χαρη τους αφησε να φυγουν οι Toure, Edmilson, Henry, κι αργοτερα Marquez, Gabi Milito, Bojan.
    Κυριως ομως σ’ αυτα τα δυο πρωτα χρονια, ειχε γεματες χρονιες ο Messi και οταν ωριμασε ποδοσφαιρικα, ο τεραστιος Πεπ περασε στο δευτερο σταδιο της θητειας του, κι εμφανισε μια ομαδα χωρις σεντερ φορ.
    Με τον Messi να ειναι ο απολυτος σταρ της ομαδας και το τριο Xavi, Iniesta, Pujol, να ειναι οι θεματοφυλακες της, το εργο του Πεπ εφτασε στην κορυφωση του.
    Ομαδες φημησμενες οπως M.U. Milan, Bayern, Chelsea και φυσικα Ρεαλ Μαδριτης, οταν επαιζαν κοντρα στην ομαδαρα του Πεπ, ταμπουρωνονταν στην αμυνα και δεν ρισκαραν το παραμικρο. Τα ποσοστα κατοχης μπαλας στην καλυτερη περιπτωση στο 65%-35%. Και φυσικα οι τιτλοι και τα τροπαια.
    Η μετατοπιση του υποτιθεμενου σεντερ φορ, σε τεταρτο χαφ, οπως και η μετατοπιση του Messi απο την ακρη στον ρολο αυτου του τεταρτου χαφ, εφεραν αναστατωση στην λειτουργια της αντιπαλης αμυνας. Η υπεροχη (αριθμιτικη και ποιοτικη), στο χωρο του κεντρου, εξασφαλισε την κατοχη της μπαλας, ενω τα συνεχη κοψιματα των πλαγιων επιθετικων και οι προωθησεις των πλαγιων μπακ, ταλαιπωρουσαν συνεχως την αντιπαλη ομαδα.
    Οι πενταρες και τα ντορτια ηταν αποτελεσμα πνευματικης κουρασης των αντιπαλων, γιατι ηταν αναγκασμενοι ν’ αμυνονται συνεχεια και να ακολουθουν ολα τα σπριντ και τις εκρηξεις των πλαγιων μπακ κι επιθετικων.
    Ειδικα τον τελευταιο χρονο που ο Πεπ επαιζε συνηθως με τρια μπακ, η πενταδα του κεντρου ανεβασε ακομα περισσοτερο τα ποσοστα κατοχης της μπαλας και την πνευματικη κουραση των αντιπαλων.

    Ο χαρακτηρας του Guardiola περασε μεσα στην ομαδα. Η απλοτητα, η ταπεινοτητα και η τελειομανια, χαρακτηρισε αυτην την τετραετια. Στις ηττες και τις απωλειες τιτλων, δεν εφταιγε ποτε η διαιτησια και ο ‘’αορατος’’ εχθρος. Εφταιγε παντα ο προπονητης και οι παιχτες. Ισως γι αυτο μετα απο καθε απωλεια τιτλου η Barcelona του Πεπ ερχοταν πιο δυνατη και αποφασισμενη.
    Οπως μετα τον αποκλεισμο απο την Ιντερ στα ημιτελικα, (δεν εφταιγε το ηφαιστειο και η σκονη του), ηρθε η κατακτηση του τσουλου την επομενη.
    Οπως μετα την απωλεια του κυπελου περσυ απο τη Μαδριτη, ηρθε η κατακτηση της λιγκας.

    (Συνεχιζεται).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο Guardiola πετυχε γιατι ηξερε τα ‘’πιστευω’’ και τα ‘’θελω’’ της ομαδας και μεσα απο αυτα καταφερε να αναπτυξει και να δωσει στα ματια μας, δικα του στοιχεια και να ομορφαινει ακομα πιο πολυ την παρασταση του δημιουργηματος του.
    Το αν πετυχει στον επομενο σταθμο του, αυτο εξαρταται απο την ομαδα που θ’ αναλαβει και το τι θελει να παρουσιασει στον κοσμο. Αν τον διαλεξει καποιος προεδρος με σκοπο να του δωσει τιτλους και μονο, κατα τη γνωμη μου θ’ αποτυχει.
    Αν του δωσει τα κλειδια και του πει, δημιουργησε μου μια ομαδα που θα χαιρεται να βλεπει ο κοσμος και αν ειναι δυνατον, σηκωσε και κουπα-ες, τοτε ειναι πολυ κοντα στο επιχειρουμενο αποτελεσμα.
    Οτι και ν’ αποφασισει ο Πεπ, του ευχομαι καλη τυχη. Για μενα θα ειναι παντα ο υπευθυνος της χαρας και της ποδοσφαιρικης εκστασης που ενιωθα καθε φορα που εβλεπα τη δικη του Barcelona.

    YΓ. Ειχα την ευκαιρια να παρακολουθησω ζωντανα μια φορα την barca του Πεπ, σε φιλικο αγωνα, αποντος του Messi. Εντυπωση μου εκανε η αμυντικη ευθεια των τεσσαρων παιχτων, υπο της οδηγιες του αρχηγου Pujol. Ουτε εκατοστο δεν παρεκλινε. Σημαδι ασφαλως αμετρητων ωρων προπονησης.
    ΥΓ 2. Στο συγκεκριμενο φιλικο, δυο σειρες πιο κατω καθοταν ο Roberto Mancini, που στο ημιχρονο του αγωνα, εστησα αυτι κι ακουγα τεχνικες λεπτομερειες και κουτσομπολια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ευχαριστώ, Μικρέ Σκάουτερ! Εν τέλει, πρέπει να πρόκειται όντως για μια μίξη. Για έναν συνδυασμό. Ακόμα και τίποτα να μην είπε ο Κρόιφ στον Γκουαρντιόλα, είναι βέβαιο ότι τον έχει επηρεάσει -είναι βέβαιο ότι οι παραστάσεις του Ισπανού ως παίχτης της Μπάρτσα, αλλά κι ως παρατηρητής, τον έχουν επηρεάσει. Ξέρεις τι γίνεται τώρα; Πρέπει να πάω να πάρω κρουασάν σοκολάτας από τον κυρ Νίκο. Να το βάλει και στο φουρνάκι και να λιώσει η σοκολάτα. Σοκολατένια βόμβα!

    Νίκο, ευχαριστώ για το κοπλιμάν! Κι εγώ ευχαριστημένος είμαι.

    Γεια σου, Χάρη. Όχι, δεν είναι αυτοδύναμος. Δεν είναι εκπληκτικός στο κουτσάρισμα. Ούτε αλάνθαστος στις μεταγραφικές κινήσεις. Αλλά ταίριαξε τόσο καλά όσο λίγοι ή μάλλον όσο ελάχιστοι. Μπορεί να μην καταφέρει στον επόμενο σταθμό της καριέρας του, μπορεί να αποτύχει παταγωδώς, μπορεί και να δημιουργήσει μια νέα ομαδάρα, μπορεί πράγματι να επιστρέψει στο Καμπ Νου, αλλά αυτά μικρή σημασία έχουν. Το σημαντικό είναι ότι επί των ημερών του είδαμε όμορφο ποδόσφαιρο. Κι όχι μόνο αυτό: είδαμε συνέπεια, συνέχεια, διάρκεια. Είδαμε έναν προπονητή και δυο ντουζίνες παίχτες να κατακτούν τα πάντα και να είναι αντιστάρ. Με κάτω το κεφάλι. Δεν ξέρω αν μπορούμε να συλλάβουμε το μεγαλείο αυτό της επιτυχίας. Όσο για τις αντοχές, τα είπαμε: ο καθένας έχει τις δικές του. Θα πρέπει, πάντως, να θυμόμαστε τη σημαντική συνεισφορά του Ισπανού και να μην τον υποτιμούμε: θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την αξία του. Ας μην ξεχνάμε ότι οι παίχτες κάνουν τον προπονητή κι ο προπονητής την ομάδα. Όσο για την Τσέλσι, έχεις δίκιο για το είδος προπονητή. Δεν ξέρω ποιον θα φέρει, αλλά με τέτοιες μεταγραφές δείχνει ότι δεν πέφτει στην παγίδα ''να εμπιστευτώ και να επιβραβεύσω τους παίχτες που μου έφεραν το τσου λου''. Η κάθε ομάδα, μετά από τέτοιες επιτυχίες, πρέπει να μπολιάζεται με νέο αίμα. Και τι θα κάνει ο Σερ Άλεξ; Αυτό που ξέρει καλύτερα: με τα λίγα να φτιάχνει πολλά. Χάρη, το ελληνικό πρωτάθλημα είναι της πλάκας, διότι οι αρχές που το διοικούν είναι χειρότερες κι από μπαμπουίνους. Δεν είναι δυνατόν μια ομάδα να μην παίρνει άδεια και να συμμετέχει στην Α' Εθνική. Σαν να με κόβουν στις εξετάσεις οδήγησης και να μου δίνουν το δίπλωμα, αλλά να μου λένε ότι, όταν θα κυκλοφορώ, θα μπορώ να βάζω μέχρι δευτέρα ταχύτητα. Αυτό το βιολί με τους οπαδούς που ''πρέπει'' να συνδράμουν οικονομικά, δεν ξέρω αν μπορώ να το αντέξω άλλο. Μέχρι πότε οι παράγοντες ή οι δήθεν σωτήρες θα εκμεταλλεύονται την τρέλα των οπαδών για να καλύπτουν την δική τους ανεπάρκεια; Δυστυχώς, το ποδόσφαιρο, σε όλο του το φάσμα, φανερώνει πλήρως την εικόνα της κοινωνίας. Κι όχι, δεν είμαι υπερβολικός.

    Θέμη, αν θες να σε βάλω, σε βάζω. Αλλά νομίζω ότι απέχεις ακόμα. Διαφωνώ, όμως, ως προς το θαύμα του Ίβκοβιτς. Θαύμα ήταν το Euro του 2004, όχι η φετινή Ευρολίγκα ή το φετινό πρωτάθλημα του Ολυμπιακού. Το γεγονός ότι μια ομάδα θεωρείται αουτσάιντερ, δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας, ούτε σημαίνει ότι ενδεχόμενη επιτυχία συνιστά θαύμα ή έκπληξη μεγατόνων. Υπάρχουν πολλών ειδών αουσάιντερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Υπουργέ, μαζί σας για την μη αυτοδυναμία του Πέπε -αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχουν και πολλοί αυτοδύναμοι προπονητές: ας μην ξεχνάμε ότι κι αυτή είναι άνθρωποι με τάση προς διάλογο, αντιπαράθεση, γνώμες, απόψεις, πάθη. Όπως είπα και στο σχόλιο προς τον Χάρη, καθώς επίσης και σε μια ανάρτηση που είχα γράψει για τον Γκουαρντιόλα πριν λίγους μήνες, δεν πρέπει να τον υποτιμούμε, αλλά να αναγνωρίσουμε αυτά που πέτυχε. Θα ήταν άδικο να θυμόμαστε τον Μέσι και τον Τσάβι, αλλά όχι τον άνθρωπο που καθόταν στον πάγκο. Προσοχή: δεν μιλάμε απλά για ένα πυροτέχνημα, όπως π.χ. το φετινό του Ντι Ματέο με την Τσέλσι, αλλά τέσσερα χρόνια υψηλοτάτου επιπέδου. Δεν ξέρω τι έγινε με τον Σαουρίδη. Ειλίκρινά δεν ξέρω. Πολλά ακούστηκαν. Αυτό που ξέρω είναι ότι το καράβι του Άρη έχει βρεθεί πολλάκις σε καταιγίδα και τα έχει καταφέρει. Το ίδιο θα κάνει και τώρα. Στο ποδόσφαιρο επικρατούν ορισμένοι άγραφοι κανόνες. Ένας από αυτούς λέει ότι ομάδες με κόσμο δεν χάνονται. Τώρα, το πως ο ΠΑΟΚ πήρε αδειοδότηση είναι εξωπραγματικό. Νομίζω μόνο στην Ελλάδα πρέπει να συμβαίνουν αυτά. Ανώνυμη εταιρία με περίπου 30 μύρια παγωμένα χρέη, δλδ χρέη που δεν έχουν διακανονιστεί, δεν δέχονται προσαυξήσεις και δεν λογαριάζονται στους ισολογισμούς της εταιρίας, συνεχίζει και λειτουργεί κανονικά. Αν αυτό δεν συνιστά σκάνδαλο, να το γυρίσω στην ντάμα και στο σκάκι. Αυτή η υποθέση με τα χρέη του Κοσκωτά ταλανίζει την ομάδα επί χρόνια, με τους αθλητικούς δημοσιογράφους να θάβουν συστηματικά το θέμα: μόνο από δημοσιογράφους του πολιτικού ή οικονομικού ρεπορτάζ μαθαίνεις τι γίνεται περί τούτου. Πάμε στον ΠΑΟ. Αν κάποιοι τον αυτοκτόνησαν, το ερώτημα είναι εύλογο: γιατί; Όσο για τον Τσάκα, τον απολαμβάνω τον μπάσταρδο. Μη σου πω ότι μέσα μου πιστεύω ότι αν κάποιος δώσει λύση, θα είναι ο Τσάκας. Και τότε, όλοι οι Παναθηναϊκοί θα απαστούν τον τσακισμό.

    Υπολοχαγέ, καλά με τον Φιλομένο είχαμε σόου. Η πλευρά του παίχτη να λέει δεν πήρε σέντζι και η πλευρά του ΠΑΟΚ να βγάζει κάτι έγγραφα που ορισμένοι θεωρούν ως πλαστά. Εκεί δεν πρέπει να επέμβει εισαγγελέας; Πού σκατά επεμβαίνει αυτός ο αθλητικός εισαγγελέας; Ελπίζω να μην πάει ο Κατίδης στον ΠΑΟΚ, λόγω εκνευρισμού και σπάσιμο νεύρων στους παράγοντες του Άρη -θα είναι πολύ κλισέ και μικροπρεπές εκ μέρους του: παρόμοιο δρόμο έχουν ακολουθήσει ο Χαλκιάς, ο Ίβιτς και ο Παπάζογλου. Έχει δυνατότητες ο παίχτης, αλλά πρέπει να δουλέψει νοητικά. Γεια σου, ρε μάγκα!

    Για τον Κρόιφ αφήνω υπόννοιες, όταν τοποθετώ το όνομα του εντός παρενθέσως υπό την απαραίτητη συνοδεία ερωτηματικού. Νομίζω ότι ο Πέπε είχε μελετήσει το στυλ της Μπάρτσα με τον Ράικαρντ στο τιμόνι. Μαζί με τις παραστάσεις που είχε ως παίχτης, την επήρρεια του Κρόιφ, τα δικά του πιστεύω και ένα σύνολο που δουλεύει υπό έναν κοινό κώδικα μας παρουσίασε αυτό βλέπαμε στο χόρτο. Τζιοβάνι γύρνα! Διακρίνω μια δόση ειρωνείας για τους Σκορπιούς; Πάρτο πίσω! Δεν θα σου φέρω κρουασάν σοκολάτας! Θα τα δώσω όλα στον Μπαλαντέρ!

    Μπαλαντέρ, ας το πούμε κι έτσι. Τουλάχιστον να μην υποτιμούμε την συνεισφορά του. Υπάρχουν άνθρωποι που μηδενίζουν την συμμετοχή του. Φέρτε πίσω τον Uli Jon Roth! Και πάλι, όμως, χωρίς τον Roth, έχουν βγάλει ωραία κομμάτια. Αγαπημένη μπάντα οι Σκορπιοί. Τώρα μου ήρθε στο μυαλό μια άλλη κομματάρα από το ''Face The Heat''. Alien Nation! Καλή όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χαιρετώ τον Νικόλα! Τις περισσότερες φορές, σχεδόν πάντα δλδ, τα σχόλιά σας αλληλοσυμπηρώνουν το κείμενό μου, ακόμα και το σκεπάζουν, σε ιδανικό βαθμό. Η παρούσα ανάρτηση δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα δυο σχόλια που έγραψες, περικλείουν όλα όσα έχουν αποτυπωθεί στο παρόν blog για την Μπάρτσα, μέσω αναρτήσεων και σχολίων. Συνεπώς, το γεγονός ότι άφησα ένα ολόκληρο σχόλιο ως υποτιθέμενη απάντηση στα σχόλια σου, κρίνεται άτοπο. Δεν έχω να προσθέσω κάτι, διότι δεν χρειάζεται! Τα ειλικρινή σέβη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. αυτός που είναι έξω από τον χωρό πολλά τραγούδια ξέρει λέμε στην κύπρο αλλά δεν ξέρω εγώ δεν μπορώ να καταλάβω το ότι έπρεπε να φύγει. ωραία κάθε άνθρωπος έιναι διαφορετικός. οι άλλοι προπονητές πως αντέχουν. ο κάθε τίτλος το κάθε καινούργιο πρωτάθλημα η κάθε ομάδα που κτίζεις είναι διαφορετική. απλά πιστεύω επειδή ο γκουαδριολα δεν ήθελε να χαλάσει την ομάδα γιαυτό έφυγε αυτός. πολλές φορές η ομάδα θέλει ανανέωση παιχτών έστω και αν έιναι όλοι παικταράδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μπορεί να μην είμαι πολύ της μπάλλας αλλα ο Γκουαρντιόλα με εχει καταπλήξει με τη συνολική του παρουσία και με τα αποτελέσματά του.
    Χίλια μπράβο.
    Θα τολμούσα την ιεροσυλία να τον αποκαλέσω Ομπράντοβιτς της μπάλλας. Αν στέκει μια τέτοια σύγκριση.

    Για το μπάσκετ, απλά το πήρε αυτός με την καλύτερη ομάδα φέτος αν και όλα τα ματς λήξανε με παρόμοιο σκόρ και στατιστικά εκτός απο ενα που οι πράσινοι δεν παίρνανε ρημπάουντ.

    Οι γονείς πρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους στο μπάσκετ και οχι στο ποδόσφαιρο, που γεννάει θύματα της εκμετάλλευσης των παραγόντων, της αρπαχτής και της αμάθειας.
    Συν οτι φτιάχνει καλύτερους χαρακτήρες το μπάσκετ σε σχέση με τη... μπάλλα.
    Σύγκρινε Ανατολάκη με Καϊμακόγλου ας πούμε.
    Ελάχιστοι ποδοσφαιριστές εχουν ενα καλό επίπεδο, σαν ας πούμε του Τσιάρτα, του Βρύζα, του Γιαννακόπουλου.
    Αν πας σε προπόνηση παιδικής ομάδας ποδοσφαίρου θα ακούσεις άγρια γαμωσταυρίδια.
    Πήγαινε και σε προπονήσεις μπάσκετ και σύγκρινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Νικολας.

    Η κουραση του Πεπ επηλθε λογω της τεραστιας εντασης για 4 συνεχομενα χρονια.
    Υπολογειστε 60+ αγωνες καθε χρονο, αμετρητα αεροπορικα ταξιδια και κυριως την απαιτηση για νικη σε καθε αγωνα χωριστα. Απαιτηση πρωτα απο τον εαυτο του, γιατι πρεσβευει την Barca, που στη λογικη του ο προπονητης αυτης της συγκεκριμενης ομαδας, ειναι το υπερτατο αξιωμα.
    Οταν λοιπον δεν εισαι σε θεση να δωσεις ολες σου τις δυναμεις, κυριως πνευματικες, τοτε αποχωρεις.
    Μου ειναι πολυ δυσκολο να φανταστω τον Πεπ να δουλευει σε οποιαδηποτε ομαδα την ερχομενη χρονια. Χρειαζεται αποτοξυνωση και ηρεμια, να ξαναβρει τον εαυτο του.

    Οσο για τους αλλους προπονητες που αναφερθηκαν, οι Ferguson, Wenger, Schaaf, ειναι ολοι τους καλοι. Η διαφορα τους με τον Πεπ ειναι πως αυτοι λογιζονται σαν ενα ιδιοτυπο ειδος Δημοσιων Υπαλληλων. Θα πανε το πρωι στη δουλεια τους, θα κανουν τα απαραιτητα και αν ερθουν τ' αποτελεσματα, εχει καλως. Μετα το 8ωρο της εργασιας τους, θα πιουν ενα καλο κρασι με τη γυναικα τους, ή τους φιλους τους, θα κανουν και μια βολτα να παρουν καθαρο αερα.
    Ο Πεπ μετα το 8ωρο του, επιρνε τον Τιτο και συζητουσαν γιατι ο Pedro εκοψε στην περιοχη και οχι μακρυα απ' αυτην, για ν' αφησει χωρο στο Messi. Μετα εβλεπαν για πολλοστη φορα το βιντεο του τελευταιου αγωνα και τα λαθη που εγιναν.
    Τετοιος ρυθμος στη ζωη, δυσκολα αντεχεται για ενα μηνα. Οχι για 4 χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Άλεξ, ενδεχομένως να υπήρχαν και λόγοι που δεν μάθουμε ποτέ. Πρόσεχε, όμως! Στο κείμενο έγραψα ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Πολλές φορές ξεχνάμε ότι οι παίχτες, οι προπονητές, οι Πρόεδροι είναι άνθρωποι. Το ότι αντέχει ο Σερ Άλεξ, κι ο κάθε Σερ Άλεξ, δεν σημαίνει ότι αντέχουν όλοι.

    Τζονάκο, δεν ξέρω αν έχει τύχει να ακούσεις τον Τσιάρτα να μιλάει. Μαζί με τον Ανατολάκη κάνουν συνθέτουν αχτύπητο δίδυμο. Όσο για τον Γκουαρντιόλα είναι άδικο να υποτιμάται η συνεισφορά του. Οι καλοί στρατιώτες χρειάζονται κι ένα καλό στρατηγό.

    Νικόλα, για αυτό γράφω στο τέλος ότι κατάφερε να τιθασεύσει τον εαυτόν του. Επειδή ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι βρίθει ελευθεριών, αδυνατεί να αντιληφθεί το πόσο εξαντλητική είναι η αυτοπειθαρχία, ο αυτοέλεγχος και η εγκράτεια. Μαζί σου είμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανθαρε σε βαλαμε στα αγαπημενα μας μπλογκ!Μη ξεχνας σημερα στις 19:30 υπαρχει και το λαιβ τσατ!!

      Καλη συνεχεια

      Διαγραφή
  26. Εγώ, πάλι, νομίζω πως τα πράγματα είναι πιο απλά και τα κάνουμε σύνθετα για χάρη της ποδοσφαιροκουβέντας (που είναι κι απ' τα λίγα αφορολόγητα πράγματα που μας μείνανε).

    Ούτε κουρασμένος είναι ο Γκουαρντιόλα, ούτε επιθυμεί να χαλαρώσει. Έφυγε από την Μπάρτσα την στιγμή που θεωρεί κατάλληλη και δεν θα πάει πουθενά γιατί ξέρει πως θα φάει τα μούτρα του.

    Ιδιαίτερα τούτη την χρονική περίοδο που προέρχεται από την τεχνική ηγεσία της κορυφαίας ομάδας παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια και οι απαιτήσεις του επόμενου εργοδότη του θα είναι στα ύψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μπαλαντέρ, κι αυτό μέσα είναι. Όλα παίζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...