Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ο Μοχάμεντ ξέβαψε

Έχω αναφέρει πολλάκις την εννοιολογική μετάλλαξη των λέξεων. Η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, συμβαίνει σε ιδιαίτερα μεγάλο εύρος. Πού οδηγεί η εννοιολογική μετάλλαξη; Σε εννοιολογική σύγχυση και άρση του αυτονόητου -το να αποθεώνεις, να οραματίζεσαι και να είσαι ανήμπορος να πράξεις το αυτονόητο, υποδηλώνει παθογένεια: φαίνεται ότι αυτό το καταραμένο αυτονόητο είναι πολύ ενοχλητικό. Το αποτέλεσμα; Να φτάνεις στο σημείο να πείσεις τον συνομιλητή σου ότι ο ουρανός είναι μπλε και ο ήλιος κίτρινος. Λες και υπάρχουν άνθρωποι που ως παιδιά ζωγράφιζαν τον ουρανό πράσινο και τον ήλιο μαύρο. Μεγαλώνοντας, όμως, δεν ξέρεις τι μπορεί να σου συμβεί. Οι οφθαλμοί του μυαλού σου μπορεί να αρχίσουν να βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα. Το σίγουρο είναι ότι στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης, δεν πλήττεις ποτέ. Με τους δημοσιογράφους να προβαίνουν σε επιλεκτική παρουσίαση γεγονότων ή καταστάσεων. Να σφυρηλατούν απόψεις και γνώμες σε ανθρώπους που δεν διαθέτουν κριτική σκέψη. Και τους πολιτικούς να προσπαθούν, πάντοτε προκλητικά, να εκμαιεύσουν ψήφους και να κερδίσουν εντυπώσεις.


Ξεκινάμε με το πρώτο παράδειγμα. Τις προάλλες, έλαβε μέρος ο ραδιομαραθώνιος του ποδοσφαιρικού Άρη. Εξαιρώντας τα Μ.Μ.Ε. της Βόρειας Ελλάδας, νομίζω ότι ούτε ένα αθλητικό site των Αθηνών δεν ανέφερε το γεγονός. Μα, θα μου πείτε ότι πρόκειται για ζήτημα ήσσονος σημασίας. Προς χάριν της κουβέντας θα το δεχτώ. Κάποιος Αρειανός, όμως, που αναγνωρίζει τον ουρανό με πράσινο χρώμα και τον ήλιο με μαύρο, θα μπορούσε να μιλήσει για ρατσισμό κατά του Άρη; Ίσως. Ας ανεβάσουμε το επίπεδο δυσκολίας. 

Η WIND ετοίμασε μια διαφήμιση, στα πλαίσια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, στην οποία παρουσιάζεται ο χάρτης της Ελλάδας. Το παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι ότι ο χάρτης δεν συμπεριλάμβανε, μεταξύ άλλων, τον Έβρο, την Κέρκυρα, την Χίο, την Λήμνο, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες (φώτο) -σε ανάλογη πράξη έχει υποπέσει η VODAFONE, όταν παρουσίαζε την Κρήτη ως ανεξάρτητη χώρα: είναι προφανές ότι τα συγκεκριμένα μηνύματα που περνάνε από αυτές τις εταιρίες διόλου τυχαία είναι. Μπορείτε να μου πείτε πόσοι ασχολήθηκαν με αυτό το γεγονός; Ας παίξουμε, λοιπόν. Είδατε κάποιον πολιτικό να θίγει το ζήτημα; Κάποιον από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης; Έστω κάποιον παρουσιαστή ή δημοσιογράφο; Προσωπικά, δεν είδα κανέναν -ευτυχώς, χιλιάδες Έλληνες διαμαρτυρήθηκαν εντόνως, με αποτέλεσμα η εταιρία να ζητήσει έγγραφη συγνώμη. Και πείτε μου τώρα με το χέρι στην καρδιά: θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το διαφημιστικό μήνυμα ρατσιστικό προς τους Έλληνες;

Συνεχίζουμε. Πρόσφατα η WIND πλάσαρε τη διαφήμιση με τον Πίου. Όλοι την είδαμε και όλοι γελάσαμε. Όλοι παραδεχτήκαμε ότι πρόκειται για άκρως χιουμοριστική διαφήμιση. Με πρωταγωνιστή έναν υποτιθέμενο Αφρικανό που καθαρίζει παρμπρίζ -διακρίνετε ίχνος ρατσισμού στην συγκεκριμένη διαφήμιση; Στην Αθήνα, άραγε, πόσους λαθρομετανάστες συναντάμε να καθαρίζουν τζάμια αυτοκινήτων; Σαν την ταινία με τον Λάμπρο Κωσταντάρα που γύρισε, έπειτα από μακρόχρονη παραμονή στην Αφρική, στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί του έναν μαύρο υπηρέτη ονόματι Χουσεΐν. Ή εκείνη με τον Κώστα Βουτσά στο ρόλο του οικιακού βοηθού, όπου ενσάρκωνε τον Μοχάμεντ. Φαίνεται ότι η Ελλάδα του 2012 είναι πολύ πίσω σε σχέση με την Ελλάδα του 1970.


Και φτάνουμε στην αποθέωση. Στη χώρα που ο κάθε πολιτικός λέει και κάνει ό,τι γουστάρει, χωρίς να υπολογίζει έγγραφους ή άγραφους κανόνες και χωρίς να γνωρίζει οποιαδήποτε τιμωρία, ξαφνικά, προχθές, ντάλα καλοκαίρι, και ενώ δεν υπήρχαν ιδιαίτερες ειδήσεις ή νέα, μετατράπηκε σε σκάνδαλο, με το έτσι θέλω παρακαλώ, ένα tweet της Βούλας Παπαχρήστου. Η αντίδραση της Ε.Ο.Ε. άμεση -αντίθετα, ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. τήρησε σιγή ιχθύος: έχει αποκτήσει, διά πυρός και σιδήρου, την αρετή της υπομονής. Και καλά ότι μπορεί να κόβονται μισθοί και συντάξεις, μπορεί να καλπάζει η ανεργία, μπορεί οι αυτοκτονίες να βαράνε limit up, αλλά σε τέτοια θέματα (ρατσισμού;!;) η εκάστοτε ηγεσία είναι άτεγκτη. Αμείλικτη. Απηνής. Με τον Ισίδωρο Κούβελο, να βγάζει ανακοίνωση και να επικαλείται τα Ολυμπιακά ιδεώδη -μήπως εννοούσε την ντόπα και το εμπορικό πανηγύρι; Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που είχε μεταφέρει ένα μύριο εκτός Ελλάδας και έκανε τον Κινέζο για το πόθεν αίσχες. Τότε, είχε δηλώσει: «Έχω δημοσιοποιήσει κάθε ευρώ και δραχμή και δεν επιτρέπω σε κανένα να σπιλώνει το ήθος και την πολιτική μου σταδιοδρομία». Αλλά έτσι πάει. Στην Ελλάδα, ο κρινόμενος, πάντοτε σύμφωνα με τις δηλώσεις του, είναι νομοταγής και ηθικός, αλλά, όταν έρθει η στιγμή να κρίνει ο ίδιος ένα συνάνθρωπό του, τον αποκλείει με συνοπτικές και συνάμα ''δημοκρατικές'' διαδικασίες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που με τόσο κόπο και μόχθο έφτασε -δεν ήξερα ότι η εκπροσώπηση της χώρας σου στους Ολυμπιακούς Αγώνες εξαρτάται από το πόσο καλός χιουμορίστας είναι κανείς ή τις προσωπικές απόψεις του καθενός. Και μάλιστα, χωρίς καν να κληθεί η πρωταθλήτρια σε απολογία. Κι όλα αυτά γιατί; Για ένα ατυχές συμβάν. Για ένα κακόγουστο αστείο, το οποίο μπορείς να το λες με τους φίλους σου, αλλά δεν μπορείς να το γράφεις δημόσια -κατηγορήστε την για αποτυχημένη σάτυρα και τέλος.

Και η στάση του πολιτικού κόσμου; Θλιβερή -μερική εξαίρεση αποτελεί η στάση της Χρυσής Αυγής και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αλλά θεωρώ ότι τα κίνητρά τους πρέπει να ελεγχθούν. Η ΔΗΜ.ΑΡ. έσπευσε να βγάλει καταδικαστική ανακοίνωση, λες και όποιο κόμμα δημοσίευε πρώτο την αστοχία του κέρδιζε δέκα ψήφους μπόνους για τις επόμενες εκλογές. Λέτε να έβγαλε επικριτική απόφαση και κατά της WIND για το χάρτη που απεικόνιζε την Ελλάδα με μονάχα πέντε νησιά; Έστω να γράψει ένα αποθεωτικό κείμενο υπέρ του Πίου ή του υπηρέτη του Λάμπρου Κωσταντάρα στην σχετική ταινία. Όχι, βέβαια. Αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ότι η χειρότερη μορφή ρατσισμού είναι ο ντεμέκ αντιρατσισμός. Ποια ήταν η στάση των δημοσιογράφων; Λέτε να μετέδωσαν την είδηση μόνο οι ρεπόρτερ της Α.Ε.Κ., καθώς η πρωταθλήτρια του τριπλούν αγωνίζεται στη συγκεκριμένη ομάδα; Λέτε να ασχολήθηκαν μαζί της, όπως στην περίπτωση του ραδιομαραθωνίου του ποδοσφαιρικού Άρη, μόνο τα τοπικά Μ.Μ.Ε.; Εννοείται πως όχι! Μυρίστηκαν αίμα και βιάστηκαν να εξαργυρώσουν την ''είδηση''. Όχι μόνο δημοσίευσαν το περιστατικό, αλλά πρόφτασαν να βαφτίσουν και το tweet ρατσιστικό -αίνιγμα προς δυνατούς λύτες: αν πράγματι έγραφε κάποιο ρατσιστικό μήνυμα, πώς θα το αποκαλούσαν οι δημοσιογράφοι;

Συνεπώς, καταλήγω σε ορισμένες παρατηρήσεις και κατόπιν σας αφήνω στην ησυχία σας. Πρώτον, ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Δεύτερος, η θεοποίηση του φαίνεσθαι μας οδηγεί σε λάθος μονοπάτια: τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων αναπαρήγαγαν φασόν την ''είδηση'' -δηλαδή, στα μάτια των ξένων καταπολεμήσαμε τον ρατσισμό; Τρίτον, δεν ξέρουμε τι σημαίνουν οι λέξεις ''είδηση'', ''ρατσισμός'', ''Δημοκρατία'' και ''ήθος''. Τέταρτον, ο ουρανός δεν είναι πάντα μπλε. Κάποιοι τον βλέπουν πράσινο. Το ίδιο ισχύει και για τον ήλιο: προσωπικά τον βλέπω κίτρινο, αλλά ορισμένοι τον αντιλαμβάνονται με μαύρη απόχρωση και αρνούνται πεισματικά να δουν κατάματα την αλήθεια. Το σίγουρο είναι ότι τον υπηρέτη του Λάμπρου Κωσταντάρα, τον Χουσεΐν, τον ενσάρκωνε λευκός ηθοποιός. Απλά εκείνος δεν ξέβαψε, όπως ο Μοχάμεντ. Ξεβάψαμε, όμως, όλοι εμείς.

Υ.Γ.1 Ο Κώστας Βουτσάς περνά ρατσιστικά μηνύματα.

20 σχόλια:

  1. καλησπέρα, καλησπέρα
    μαύρα μεσάνυχτα, ναι.
    καλά τα λες, ποιος σ' ακούει;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όχι υπερβολές ενθεν και ενθεν...
    Πρωτα να πάει εκει κατω να ζήσει,να δει απο κοντα τα χάλια μιας ολόκληρης ηπειρου και μετά να κανει χαζό χιούμορ…
    Το υποτιθεμενο χιούμορ της προσβαλλει κι εμενα ως πρωην μεταναστη εκει κατω,θίγει ακι τα παιδιά του παλιού σχολείου μου,αυτά όμως,που δεν ξερουν να ψεχωριζουν άσπρο-μαυρο, της στελνουν τα χαιρετίσματα τους...
    http://apouro.blogspot.gr/2008/12/blog-post_15.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τα πιο ολοκληρωμένα που έχω διαβάσει για το θέμα Κάνθαρε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Summertime Blues, καλημέρες! Μα, δεν τίθεται θέμα τι λέω εγώ, αλλά τι επιτάσσει η λογική. Και δυστυχώς διακρινώ ότι ο Έλληνας πανικοβάλλεται εύκολα και αδυνατεί να σκεφτεί. Η πεμπτουσία της υπόθεσης δεν είναι ότι η πρωταθλήτρια δεν θα λάβει μέρος στους αγώνες, αλλά οι προεκτάσεις που εξάγονται, όπως αυτές αναγράφονται στην τελευταία παράγραφο του κειμένου.

    VAD, ξεκινάμε από λάθος βάση. Πώς ακριβώς θεωρείται το tweet ρατσιστικό; Εν τέλει, τι σημαίνει ρατσιστικό; Δηλαδή, στη διαφήμιση του Πίου, αν ο Πρόεδρος λάμβανε την απάντηση ότι η καταγωγή του μαύρου πιστολιού ήταν από το Σουδάν, κι όχι από την Πουλιανάμπρε, θα σε ενοχλούσε; Τα παιδάκια δεν θα προσβάλλονταν, αφού θα υπήρχε η ιδέα ότι οι Σουδανοί έρχονται στην Ελλάδα για να τους εκμεταλλευτούν οι Έλληνες, έστω κι αν πρόκειται για κάποιον απατεώνα Πρόεδρο; Κι ο Χουσεΐν, ο υπηρέτης του Κωσταντάρα, από το Σουδάν ήταν -υπάρχει κάτι ρατσιτσικό σε αυτό; Ενα αρρωστημένο μυαλό, όμως, μπορεί να ερμηνεύσει ότι όλοι οι Σουδανοί κάνουν μόνο για υπηρέτες. Εξαρτάται τι περιτύλιγμα βάζεις στην κάθε υπόθεση ή κατάσταση. Για αυτό χρειαζόμαστε νηφαλιότητα και κριτική σκέψη. Για να βάζουμε κάθε φορά το σωστό περιτύλιγμα. Τα σέβη μου.

    Ευχαριστώ Δήμο!

    Ευχαριστώ Νίκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χάρης

    Κανθαρε, ο αποκλεισμός αυτής της Παπαχρήστου από την Ολυμπιάδα έγινε περισσότερο για να μην γαβγίζουν οι δήθεν αριστεροί. Η ΔΗΜΑΡ σαν άλλο κυνηγόσκυλο το μυρίστηκε και έτρεξε να την κραξει μπας και προλάβει ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και τίποτα Οικολόγους Πράσινους. Ας μην είμαστε υποκριτές. Το να κάνεις τέτοια σχόλια και απλώς να περιγράφεις την πραγματικότητα δεν σημαίνει ότι είσαι ρατσιστής. Και οι Έλληνες ειχαμε παλιά ασχημο όνομα, όχι μονο σημερα που είμαστε απατεώνες και τεμπέληδες. Στην Αμερική οι Έλληνες έκαναν πολυετή αγώνα (και όχι με... αντιρατσιστικα φεστιβαλ) για να αλλάξουν την γνώμη των ντόπιων που μας λέγανε πότηδες και εγκληματίες. Έφτιαξαν Εκκλησιες, έκαναν δωρεές και διαφορα αλλα για να κερδίσουν τον σεβασμό των Αμερικανών. Κάθε συγκριση με την κατάσταση στην Ελλάδα είναι άστοχη και προκαλεί θλίψη.

    Το να ασχολούνται τα κόμματα εν καιρώ διάλυσης με τόσο ασήμαντα θέματα σε τέτοιο βαθμό δείχνει ότι η χώρα αυτή, αργά η γρήγορα, δεν θα γλιτώσει την καταστροφή. Εκτός αν, χωρίς να το πάρω χαμπάρι, λύσαμε όλα τα προβλήματά μας, βάλαμε τα 2 πόδια της Τρόικας σε 1 παπούτσι, και η Ελλάς ξανά προς την δόξα τραβά.

    Ο Ολυμπισμός κύριε Κούβελο, δεν συνάδει με το να εισαι πρόεδρος της ελληνικης ομοσπονδίας ιππασίας και να εισπράττεις χορηγίες της Siemens, ειδικά μετά από όσα έγιναν. Θα ειμαι κακός αν πω οτι ξέπλενες μίζες της εποχής εκείνης που πηγαίνανε στο Μητσοτακέικο από τον... συμμαθητή της γυναίκας σου, τον Χριστοφοράκο.

    Όσο για τους λειψούς γεωγραφικούς χάρτες της Ελλάδος, σε παραπέμπω στον Παγκαλάρα. Αφήστε την σημαία να την πάρει ο αέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μακράν η καλύτερη και πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση που έχω διαβάσει για το συγκεκριμένο θέμα. Με εύστοχα παραδείγματα και ξεκάθαρο λόγο. Η υποκρισία περισσεύει στην εποχή μας και σε συνδυασμό με τη βλακεία που απλώνεται διάχυτη γύρω μας συνθέτουν ένα θανατηφόρο μείγμα που πολύ φοβάμαι ότι θα βάλει αυτή τη χώρα σε μεγαλύτερους μπελάδες από την οποιαδήποτε τρώικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δε θεωρώ το σχόλιο της ρατσιστικο,απλώς πολύ προσβλητικο για ένα κόσμο που δεν τον ξερει...τίποτα περισσότερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ικετεύω VAD δείξε γράψε μου ΑΚΡΙΒΩΣ το σημείο της φράσης αυτής, που προσβάλει κάπως τον κόσμο στον οποίο αναφέρεσαι...ακριβώς όμως...

      Διαγραφή
    2. Alza,το θεμα το εξαντλησα,δεν εχω εμπνευση άλλη,πάμε Ολυμπιάδα:)Σήμερα στις 14.11 με την εθνική ομάδα κολυμπάει η Νέρι...

      Διαγραφή
  8. Κάνθαρε, δεν έχω να προσθέσω τίποτα στα όσα αναφέρεις, (δυστυχώς) συμφωνώ απολυτα. Να προσθέσω μόνο σχετικά με την πρώτη πρόταση,ότι απ'ότι φαίνεται ζουμε ήδη στην εποχή του 2+2=5 (πιστεύω να έχεις διαβάσει το "1984" του orwell).

    Νίκος (ο χθεσινός :P)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χάρη, συμφωνώ με την πρώτη, την δεύτερη, την τρίτη και την τέταρτη παράγραφο του σχολίου σου. Δυστυχώς. Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η νοητική επανάσταση, για την οποία έχω αναφερθεί ουκ ολίγες φορές, αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός. Όταν βλέπεις τους πολιτικούς να φέρονται σαν γκρέμλινς και να δίνουν, σχεδόν πάντα, το κακό παράδειγμα, τότε δεν μας φταίει η Τρόικα, τα Μνημόνια και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης -το ίδιο ισχύει και για τους δημοσιογράφους που χαρακτηρίζονται από δεδομένη βιασύνη στην κρίση τους. Φταίμε εμείς οι ίδιοι. Και συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν πρόκειται για κράτη, τα πράγματα γνωρίζουν μια φυσιολογική τροπή. Και στην δική μας περίπτωση, η φυσιολογική τροπή είναι ότι αξίζουμε ότι παθαίνουμε.

    Αετόπουλο, δεν ξέρω τι πρέπει να περιμένουμε από τους άλλους. Ξέρω, όμως, τι απαιτήσεις πρέπει να έχουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό. Μα, πώς είναι δυνατόν να αλλάξει μια κατάσταση, όταν δεν αλλάζουμε εμείς οι ίδιοι; Τι περιμένουμε; Θαύματα;

    VAD, δεκτή, σεβαστή και πάντοτε καλοδεχούμενη η άποψή σου.

    Γεια σου, Νίκο! Μακάρι να έκανε πέντε! Κάποιοι μπορεί να σου πουν και εφτά και οχτώ! Να είμαι ειλικρινής δεν έχω διαβάσει το 1984, εκτός συγκεκριμένων αποσπασμάτων. Η λίστα αναμονής για τα βιβλία που έχω να διαβάσω είναι τεράστια! Θα έρθει η ώρα του.

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. )Άσχετο σχόλιο)

    http://www.gazzetta.gr/super-league/article/312457-mpoygaidis-o-epomenos

    για μια παλιότερη μας κόντρα και το ποιος τελικά βγήκε ευνοημένος από την πώληση ενός παίκτη που δε κόστισε ούτε ευρώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστώ, Μάγε!

    Βασίλη, αυτό που θυμάμαι ότι είχα πει για τον Μπουγαΐδη είναι ότι ο χρόνος θα έδειχνε ποιος ζημιώθηκε και ποιος επωφέληθηκε. Το ίδιο γράφω και τώρα. Εξάλλου, μην ξεχνάς ότι πρόκειται για έναν παίχτη που, όταν έπαιζε στον Άρη, δεν είχε αγωνιστεί με την πρώτη ομάδα. Άρα, πώς να έβγαινα τότε και να έκραζα την διοίκηση του Άρη για κάπιον παίχτη που δεν είχα δει ποτέ μου;

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κάνε μιά ματσακονιά καί βάλε τό "1984" μπορστά-μπροστά. Σέ ὅτι ἀφορᾶ τήν Βούλα, εἶναι τό ζεστό αἶμα πού πού ζητᾶει ἡ ἀριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ρε κανθαρε δυο γραμμες εγραψε η κοπελα και σπαταληθηκαν αμετρητες γραμμες και τηλεοπτικος χρονος!!!!!
    πλακα εκανε η κοπελα αλλα κανανε την τριχα τριχια.
    ελεος βαρεθηκα με αυτα τα δηθεν!!!
    ρε συ γαυρο ειδες καθολου???
    δεν εχω δει ουτε φαση μιλαμε!!!
    γαμω τον μανωλα μου μεσα με εκανε ο βαγγελας να
    μη μπορω να δω την ομαδα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Cummulus. θα το προσπαθήσω! Αχ, αυτή η αριστερά...

    Θέμη, έτσι είναι. Άλλοι κυβερνάνε χρόνια και δεν ανοίγει ρουθούνι. Τέλος πάντων. Ούε Ολυμπιακό, έχω δει, ούτε τίποτα! Καλοκαίρι γαρ!
    Πάντως, εχω σκοπό να γράψω σύντομα για τον Ολυμπιακό. Καλά να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια και από μένα λίγο καθυστερημένα...όσον αφορά το σχόλιο της συγκεκριμένης κοπέλας έχω να πω το εξής: είναι όντως ρατσιστικό...τόσο όσο είναι και κάθε ανέκδοτο με τους Πόντιους, τις ξανθιές, τη μικρή Αννούλα, τον Γερμανό και τον Ιταλό (που πάντα βγαίνουν οι χαμένοι της ιστορίας από τον Έλληνα), τις γυναίκες ή τους άντρες γενικότερα (ανάλογα με το ποιους στοχοποιεί το εκάστοτε σεξιστικό ανέκδοτο τύπου "γιατί οι γυναίκες προσποιούνται οργασμό;"), τον Εβραίο που χτυπάει το τζαμάκι του φούρνου, κλπ...
    Ο λόγος που δόθηκε τόση έκταση σε αυτό το σχόλιο (που κατά τη δική μου ταπεινή άποψη η κοπελίτσα το ανέβασε απλά και μόνο επειδή της φάνηκε στιγμιαία αστείο και όχι για να εκφράσει ρατσιστικά αισθήματα, μίσος ή μισαλλοδοξία προς την αξιοσέβαστη μαύρη φυλή) ήταν επειδή προφανέστατα εξυπηρετούσε κάποια συμφέροντα που αφορούσαν το που θα στραφεί η προσοχή της κοινής γνώμης για να καλυφθεί κάτι άλλο...Με λίγα λόγια, η κοπέλα αυτή έγινε εν αγνοία της και άθελά της εξιλαστήριο θύμα, αποδιοπομπαίος τράγος... όπως θέλετε πείτε το. Το αποτέλεσμα πάντως ήταν το ίδιο: Όλοι, μα όλοι ασχολιόντουσαν με αυτό το συμβάν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμε, έτσι είναι. Μαζί σου είμαι. Δόξα και τιμή στους φωστήρες της αθλητικής ηγεσίας και στα ηθικά στοιχεία της πολιτικής. Και τώρα, πάει πέρασε κι αυτό το θέμα. Ο ρατσιμός στην Ελλάδα καταπολεμήθηκε και ισοπεδώθηκε. Με τον αντιρατσισμό δεν ξέρω τι θα γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...