Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Σούμα

Δεν καταλαβαίνω γιατί μας κάνει εντύπωση η κίνηση για τον Σισέ. Ένα επικοινωνιακό τρικ είναι: μόνο ως τέτοιο μπορώ να το εκλάβω. Δεν έδινε το κάτι παραπάνω για τον Ντίνα ή τον Ντε Βιντσέτι και υπογράφει διακανονισμούς με τους παίχτες της ομάδας, αλλά τα σκάει για τον Γάλλο; Κάπως έτσι κάνει και η Α.Ε.Κ. που δεν έχει σέντζι να πληρώσει τις καθαρίστριες, και ονειρεύονται γήπεδα. Κι όπως δήλωσε κάποιος φίλος του Παναθηναϊκού: «Απλά, η ελληνική λογική είναι τέτοια. Αγοράζω κινητό τηλέφωνο με 600 ευρώ, και δεν έχω κάρτα ανανέωσης. Χρυσοπληρώνω την στέγη Καλατράβα, και τα στάδια είναι κλειστά γιατί δεν έχουν 500 ευρώ να πληρώσουν τους φύλακες να τα ανοίξουν. Τον δρόμο που χάραξε ο νεοέλληνας ακολουθεί και ο Π.Α.Ο.». Όσο για τον Φάμπρι, με αφορμή ένα άρθρο που είχα γράψει για τον Ατρόμητο, είπαμε: όπου κάτσει η μπίλια.


Και πάμε στην Αγγλία. Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος γράφει: «Το κλίμα μύριζε μπαρούτι πριν καν αρχίσει το παιχνίδι (σ.σ. εννοεί το παιχνίδι του Λιγκ Καπ κόντρα στην Σουόνσι). Ο πρόεδρος της Τσέλσι, Μπρους Μπακ, ένας συμπαθέστατος κύριος (Αμερικανός στην καταγωγή και δικηγόρος στο επάγγελμα) με μόλις μία μετοχή της ομάδας -τιμής ένεκεν- στο χαρτοφυλάκιό του, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο για να δώσει πλακέτα στον Πίτερ Τσεχ. Ο Τσέχος γκολκίπερ δεν θα έπαιζε και η ευκαιρία να βραβευτεί για την πολυετή προσφορά του και τα 400 ματς που συμπλήρωσε με την μπλε φανέλα ήταν προφανής. Λάθος timing ωστόσο. Μόλις ακούστηκε το όνομα του Μπακ, οι αποδοκιμασίες ήταν εκκωφαντικές. Και επρόκειτο για ένα χτύπημα κάτω από τη ζώνη, αφού επί της ουσίας είναι διακοσμητικός στον ρόλο του προέδρου. Ωστόσο ήταν μία θλιβερή υπενθύμιση  σε όλους πόσο δυσαρεστημένος είναι ο κόσμος από τις επιλογές της διοίκησης στο Δυτικό Λονδίνο. Φυσικά ήταν η κλασική περίπτωση ''τα λέω στη νύφη για να τα ακούσει η πεθερά'' αφού ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έπρεπε  να τα ακούσει (και ήταν ξεκάθαρα ο στόχος) αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις ο οπαδός λειτουργεί... θρασύδειλα. Ξέρει πως το να αρχίσει επίθεση εναντίον του Ρώσου ολιγάρχη μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες ατραπούς». Εν τω μεταξύ, η Μάντσεστερ του τσίχλα πήρε μεγάλη νίκη απέναντι στην Λίβερπουλ και δείχνει να έχει πάρει τον αέρα του αγγλικού πρωταθλήματος. Στο ίδιο που αγωνίζεται κι ο Γιώργος Καραγκούνης, οποίος έφυγε ως ανεπιθύμητος, ελέω Παναθηναϊκού, από το ελληνικό πρωτάθλημα.

Εκεί όπου αγωνίζονται η Α.Ε.Κ. και η Ξάνθη. Οι φιλοξενούμενοι, λοιπόν, έδωσαν συνειδητά χώρο στην Α.Ε.Κ. και η τελευταία, ως μεγάλη ομάδα, προσπάθησε να τον εκμεταλλευτεί και να πάρει την πρωτοβουλία. Ο Ουζουνίδης έπαιξε υποφερτή άμυνα, κάλυπτε ικανοποιητικά τα τετραγωνικά, έδωσε εντολή στον Βασιλακάκη να μετατρέπεται σε κρυφό φορ, αλλά, κατά την γνώμη μου, σεβάστηκε περισσότερο από όσο έπρεπε την φετινή Α.Ε.Κ.: έπρεπε να ρισκάρει λίγο περισσότερο. Πώς; Βάζοντας πιο νωρίς τον Μαρκόφσκι και φορτώνοντας τα άκρα, ιδίως την δεξιά πτέρυγα της ομάδας του. Επίσης, για κάποιο λόγο που αγνοώ, υποτίμησε την συμβολή του Πετρόπουλου ως target man. Από την άλλη πλευρά, η Α.Ε.Κ., έπαιξε σχετικά κάθετα με τον Μητρόπουλο, στηρίχθηκε στις εκτελέσεις των στημένων από τον Γκερέιρο, πόνταρε στην έκρηξη του Φούντα και βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στον Πετρόπουλο. Υπάρχουν, όμως, σοβαρά προβλήματα στην αλληλοκάλυψη, στα ακραία μπακ και στην κυκλοφορία υπό πίεση. Και το πάθος δεν μπορεί να υποκαταστήσει επάξια ενδεχόμενη τεχνική και τακτική ανεπάρκεια. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε την Α.Ε.Κ. να πάρει τη νίκη. Και η αλήθεια είναι ότι την άξιζε.

Υ.Γ.1 O Αλκαράθ, με δηλώσεις του, έδειξε ότι σέβεται τον σκοπό του Κατσαβάκη. Στο χόρτο, όμως, εξακολουθούμε να έχουμε κάκιστη αμυντική λειτουργία. Πρέπει να ξεχάσουμε το ματς με τον Ο.Φ.Η., αλλά ο μπερδεμένος Αλκαράθ πρέπει να βρει λύσεις. Αρχής γενομένης από το κρισιμότατο εντός έδρας παιχνίδι με την Α.Ε.Κ.

Υ.Γ.2 Δεν είδα το ματς του Ολυμπιακού με τον Λεβαδειακό -αλλά άκουσα το τελευταίο 20λεπτο από το ραδιόφωνο. Δεν ξέρω αν αυτά που ειπώθηκαν και γράφτηκαν, περί πλασματικών καθυστερήσεων, ισχύουν, αλλά, όπως και το κάνουμε, όταν πρόκειται για την ''αρμάδα'' του Ολυμπιακού, υπάρχουν περισσότερα από ό,τι συναντά το μάτι. Από τους Testament.

9 σχόλια:

  1. Η φάση Σισσέ μου θυμίζει την παροιμία:

    «το σπίτι καιγότανε,
    η πουτάνα λουζότανε»


    Αλ Αφούζ πούλα! Μας καταστρέφεις μεθοδικά.

    Ο Άρης έχει θέματα και ζητήματα. Αν δεν έπεφταν μόνο 2 ομάδες αλλά 3, ήταν επιλαχών για Βου Εθνική. Τώρα είναι σίγουρη η Κέρκυρα και θα δούμε τον άλλο.

    Ο Πανόπουλος, που μπορεί να κάνει μεταγραφές και δεν κάνει, ξέρει κάτι παραπάνω από εμένα; Πάντως η Ξανθιά δεν βλέπεται. Αλλά πάλι, ούτε η Πανάθα βλέπεται, όμως τον τσίμπησε το βαθμουλάκο από το καλογυμνασμένο σύνολο των Τζέδων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χάρης

    Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει στον Παναθηναϊκό ο Σισσέ (μαζί με το αλάνι τον Κυργιάκο, όπως γράφουν οι ρεπόρτερ της πλάκας), όσο φίλος κι αν είναι με τον Πατέρα, έστω κι αν τελείωσε ουσιαστικά η καριέρα του σε κορυφαίο επίπεδο. Η ιστορία αυτή είναι απλά ένα αλήτικο επικοινωνιακό τρικ, για να πουλήσουν ελπίδα σε όποιον το πιστέψει, και θα κρατήσει όσο και η μεταγραφική περίοδος.

    Στην Αγγλία τώρα, ο Αμπράμοβιτς έχει αποδειχθεί χειρότερος από τον Κόκκαλη. Από προπονητή σε προπονητή, αρκεί αυτός να παίρνει το χαρτάκι. Δεν ξέρω αν έχει ακόμα διευθυντή τον Πήτερ Κένυον που είχε αρπάξει από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν πάρει τον Μουρίνιο και φτιάξουν οι δυό τους την μεγάλη και τρανή ομάδα της Τσέλση. Θυμίζει αναλογικά τον Πηλαδάκη και την ΑΕΛ, όπου οι Δώνης-Λυράκης έφεραν παίκτες και έφτιαξαν μια πολύ καλή ομάδα, και όταν ο Πηλαδάκης την είδε μάστερ του ποδοσφαίρου τους έδιωξε και τους δύο (δεν ξέρω τί παίχτηκε και νευρίασε) και είδαμε πού κατάντησε η ΑΕΛ, παρ' ότι έφτιαξε καινούριο γήπεδο. Το πρωτάθλημα φέτος πάει στην Γιουνάιτεντ απ' ότι φαίνεται. Έχει την πιο σκληρόπετση και αποτελεσματική ομάδα, παρ' ότι την βγάζει με τον Κάρικ, τον Ραφαέλ, τον Χαβιέρ Ερνάντες, τον Σκόουλς και τον Γκιγκς. Η Τσέλση την έπαθε όπως πρόπερσυ με τον Αντσελόττι (ξεκίνησε φουριόζα και μετά από 3 μήνες έπεσε πολύ), ενώ η Άρσεναλ παλεύει με τα κενά της. Η Μάντσεστερ Σίτυ πέτυχε τον σκοπό της να καθιερωθεί στην κορυφή, έχει καιρό μπροστά της για να ξαναπάρει το πρωτάθλημα. Η Λίβερπουλ προκαλεί λύπηση με την εικόνα της εδώ και 2-3 χρόνια, και πρέπει να πάρει πολλούς παίκτες για να ξαναγίνει ανταγωνιστική.

    Εντάξει, νίκησε η ΑΕΚ την Ξάνθη, το θέμα είναι ότι δεν την γλιτώνει, είτε αγωνιστικά είτε οικονομικά (κανονικά θα έπρεπε κάποιος να την έχει υποβιβάσει εδώ και χρόνια λόγω χρεών, αλλά τέλος πάντων). Οι 15 βαθμοί που έχει μέχρι τώρα είναι γιατί το επίπεδο των περισσοτέρων αντιπάλων είναι Γ' Εθνικής. Δεν φταίνε φυσικά ο Αρκούδας και ο Φούντας για την κατάντια της ΑΕΚ. Οι φταίχτες είναι οι Διοικήσεις εδώ και 10-15 χρόνια και σε μικρότερο βαθμό η Κοπρίτζιναλ (μην με παρεξηγήσετε οπαδικά, την ίδια άποψη έχω για τους οργανωμένους οπαδούς όλων των ομάδων που την έχουν δει ότι μπορούν να διοικήσουν και να ανεβοκατεβάσουν προέδρους, παίκτες και προπονητές, από τους Μουτζαχεντίν, τους Monsters και τους Snakes, μέχρι τις διάφορες Θύρες που όλοι ξέρουμε).

    7 λεπτά καθυστερήσεις για να νικήσει ο Ολυμπιακός (με μηδέν ουσιαστικά ευκαιρίες και έχοντας φάει ένα δοκάρι) τον Λεβαδειακό. Και ο κυρ Σάββας να πανηγυρίζει ότι πρόκειται για "νίκη τίτλου". Τόσο χαμηλά ο πήχυς, κύριε Σάββα? Έτσι είναι το μεγαλείο του Ολυμπιακού, που μπορεί να νικήσει και καλά τον οποιονδήποτε? Θα το χαρείτε το αήττητο πρωτάθλημα, όταν οι αντίπαλοι (μηδέ του αιωνίου αντιπάλου εξαιρουμένου) είναι για λύπηση? Θα έρθουν και οι ημέρες που λόγω κατρακύλας της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή βαθμολογία, ο Θρύλος θα παίζει κι αυτός με τους αντίστοιχους Ναπολεόνι, Τοτσέ, Γκερέιρο, Ρομπέρ, Κασναφέρη, Βασιλακάκη, κλπ, στην ενδεκάδα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπουργέ, Τζίγκερ αγόρασε! Κοίτα, ακόμα έχουμε δρόμο για το ποιος θα πέσει. Το απόλυτο φαβορί, πάντως, είναι η Κέρκυρα. Νομίζω ψάχνουμε τον δεύτερο. Για τον εκλεκτό κύριο Πανόπουλο δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Προφανώς κάτι ξέρει παραπάνω.

    Χάρη, κι εγώ αυτό πιστεύω για τον Σισέ. Η πλάκα, όμως, ξέρεις ποια είναι; Να έρθει! Για την Τσέλσι τα λέγαμε και πριν λίγο καιρό. Αυτά που γίνονται φέτος με τις γιούχες στον Μπενίτεθ νομίζω δεν έχουν συβμεί ούτε στο ελληνικό πρωτάθλημα. Και οι έμμεσες γκρίνιες προς τον Ρώσο, θεμιτές και αναμενόμενες. Δεν είναι αχαριστία να κριτικάρεις καλοπροαίρετα την διοίκηση της ομάδας σου. Για τον Σερ Άλεξ και την Μάντσεστερ συμφωνώ. Η Λίβερπουλ ψάχνει μια ταυτότητα. Το νούμερο ένα πρόβλημα της ομάδας, κατά την γνώμη μου, είναι η μεταγραφικής της πολιτική. Μιλάμε για επικές σπατάλες! Δεν ξέρω αν τελικά σωθεί η ΑΕΚ αγωνιστικά. Το πιο πιθανό, όμως, είναι να βαρέσει κανόνι μέχρι τότε. Το όνομα της ΑΕΚ, πάντως, διατηρεί σε εγρήγορση το φίλαθλο κοινό και το ενδιαφέρον αυτού. Για τον Ολυμπιακό το αήτηττο έχει γίνει ψύχωση. Τουλάχιστον αυτό εισπράττω. Αυτό, εξάλλου, δηλωσε εμμέσως πλην σαφώς κι ο ίδιος ο Ζαρντίμ στην Πορτογαλία. Και προφανώς έχει γίνει ψύχωση με τις ευλογίες της διοίκησης. Όσο για το μέλλον, προβλέπεται δυσοίωνο, από τη στιγμή που ο εκάστοτε πρωταθλητής θα αναγκαστεί να δίνει έναν και δυο προκριματικούς γύρους για να περάσει στους ομίλους του στου λου. Δεν βρισκόμαστε μακριά από μια τέτοια κατάσταση. Και τότε θα δούμε τον Ολυμπιακό να παίζει με τα ονόματα που γράφεις. Και, τέλος, ο Σάββας είναι πιο γραφικός κι από το Πήλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν εχω ιδέα για τα αθλητικά θέματά σου,τα μουσικά σου όμως τα βρίσκω δυνατά!!
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Κάνθαρε, Είμαι ο Μάγος όπου είχα το blog sh-sportholic.blogspot.com, ελπίζω ν με θυμάσαι, είπα να περάσω να πω ένα γεια και να ενημερώσω ότι γύρισα στην blogόσφαιρα με μια νέα προσπάθεια madonnaonthecocks.blogspot.gr, και α)περιμένω γνώμη β)θα τα πουμε γ) για μένα το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνει ο ΠΑΟ για να συσπειρώση κόσμο άμεσα αλλα και να έχει ένα αγωνιστικό νόημα είναι να γυρίσει Λεωφόρο (ξέρω για τον νόμο μπιρμπίλη, αλλα..)
    Χαιρετώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θίξατε πολλά θέματα μαζεμένα κι άντε να τα βάλω σε μία τάξη για να τοποθετηθώ...

    @ Χάρης

    Χάρη εύστοχο το παράδειγμα της ΑΕΛ που ανέφερες. Όσο λειτουργούσε η τριπλέτα (Πηλαδάκης, Λυράκης, Δώνης) σούζα το αλογάκι. Διαλύθηκε η τριπλέτα, διαλύθηκε και η ομάδα. Μία μικρή διόρθωση όμως: Τον Δώνη δεν τον έδιωξε ο Πηλαδάκης, μόνος του έφυγε για να πάει στην ΑΕΚ του Ντέμη. (Με τον Λυράκη, πάλι, παίχτηκαν πολλά και διάφορα αλλά δεν είναι της παρούσης.)

    @ Kantharos

    Ο Ουζουνίδης το είχε (πιθανότατα) χαμένο το ματς. Γι αυτό και διάλεξε το εν λόγω παιχνίδι για να εκτίσουν οι τρεις τιμωρημένοι του. Το γιατί δεν μπορώ ούτε εγώ να το καταλάβω...

    * Ο Σισέ (που πιθανότατα δεν θα έρθει), αγωνιστικά, είναι αχρείαστος στον Παναθηναϊκό. Ή για να ακριβολογήσω, αν έρθει, να μην περιμένει ο κόσμος τα "όργια" που έκανε στο πρώτο του πέρασμα από την Ελλάδα. Κι ο βασικός λόγος είναι πως δεν υπάρχουν πλέον Ζιλμπέρτο, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Λέτο να τροφοδοτούν. Χωρίς καλά χαφ ο σέντερ φορ είναι εγκλωβισμένος.

    * Ας μην είμαστε αυστηροί με ξένους προπονητές που ήρθαν μεσούσης της περιόδου στο μπάχαλο του Ελληνικού πρωταθλήματος. Άνθρωποι είναι, όχι μάγοι.

    Kanthare πως το βλέπεις το μεταξύ μας ματσάκι; Εγώ με "χ" συμβιβάζομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σου, Φούλη!

    Μάγε, εννοείται ότι σε θυμάμαι! Αυτό έλειπε! Καλώς ήρθες! Πάω να δω το νέο blog.

    Μπαλαντέρ, δεν ξέρω γιατί ο Ουζουνίδης ξέγραψε το ματς. Νομίζω ότι δεν τον ενδιέφερε καν, βάσει εικόνας, να το κλέψει. Παρόλα αυτά, στην ευκαιρία που χάνει ο Μαρκόφσκι τραβάει κυριολεκτικά τα μαλλιά του. Τι να καταλάβω τώρα εγώ; Για Σισέ μόνο ως αστείο μπορώ να εκλάβω την επιστροφή του. Πώς θα τροφοδοτείται; Πώς θα πληρώνεται, ενώ οι υπόλοιποι υπογράφουν διακανοσιμούς; Πώς θα συννενοηθεί με τον Αλαφούζο; Τι θα συμβεί όταν αποκτήσει νεύρα; Για τον Αλκαράθ του Άρη δεν μπορώ να πω ότι είμαι αυστηρός. Ή μάλλον είμαι, αλλά σε άκρως λογικά πλαίσια: ασκώ, πιστεύω, καλοπροαίρετη κριτική. Υπάρχουν συνοπαδοί μου που τον έχουν ξεσκίσει κυριολεκτικά και δεν καταλαβαίνω τον λόγο. Το γεγονός ότι τον χαρακτηρίζω ως μπερδεμένο δεν σημαίνει ότι τον υποτιμώ, τον κράζω ή κάτι άλλο. Απλά οι συνθήκες την δεδομένη στιγμή είναι τέτοιες που δεν ξέρω αν ένας ξένος προπονητής χωρίς γνώση της ελληνικής πραγματικότητας μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή που του ανέθεσε η διοίκηση. Επαναλαμβάνω: η διοίκηση. Το μεταξύ μας ματς το βλέπω ανοιχτό σε όλα τα αποτελέσματα. Αλλά, να είμαι ειλικρινής, θα ήθελα νίκη του Αρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλησπέρα Κάνθαρε

    πανέξυπνος ο πεπ

    πραγματικά ειναι γάτα ο κοντός

    για την ομάδα τι να πει κανείς;

    μακάρι να σωθούμε

    Lio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου, Lio! Πράγματι καλή επιλογή από τον Γκουαρντιόλα. Όσο για την Αρειανάρα, δεν μασάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...