Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Ο μεγάλος Όλιβερ

Ονομάζεται Όλιβερ Μίλερ. Παρατσούκλι: ''The Big O''. Νομίζω για ευνόητους λόγους. Επιλέχθηκε στο ντραφτ του 1992 από τους ''Ήλιους'' του Phoenix. Και σε καλή θέση. Νούμερο 22. Οι ειδικοί του N.B.A. έλεγαν ότι είχε πολύ ταλέντο. Μεγάλο άνοιγμα χεριών, ικανοποιητικό μπλοκ άουτ, έξοχο timing στα κοψίματα, οξυδέρκεια στην πάσα και καλές κινήσεις στο ζωγραφιστό. Του έλειπαν μόνο δυο πράγματα: ύψος, τουλάχιστον για τα δεδομένα του Ν.Β.Α., και ένας διαιτολόγος που να ασκεί και χρέη ψυχολόγου. Κι όμως, τα προβλήματα με το βάρος του δεν ξεκίνησαν αμέσως. Οι φήμες λένε ότι πήρε περίπου δέκα κιλά σε διάστημα τριών ετών από την στιγμή που έγινε ντραφτ, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν έντονες αυξομειώσεις στο βάρος του, ενώ το αποκορύφωμα βρίσκεται τις τελευταίες χρονιές της καριέρας που ζύγιζε κάτι παραπάνω από 140 κιλά. Επισκέφθηκε και τη χώρα μας, τη σεζόν 1998-1999, όπου έπαιξε στο Ηράκλειο για πέντε μόλις παιχνίδια. Το χρονικό διάστημα είναι σίγουρα μικρό, αλλά υπεραρκετό για να αναδειχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες ατραξιόν που έχουν αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα. 


Τουλάχιστον στην ελληνική Α1 δεν είχε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις ειρωνείες του κοινού για το βάρος του. Για παράδειγμα, στο N.B.A., σε ένα ματς ανάμεσα στους Sonics και στους Raptors, ο Σον Κεμπ σταμάτησε με φάουλ τον Μίλερ. Υποτίθεται ότι κάτι ειπώθηκε μεταξύ τους και κατόπιν ο Μίλερ αρπάζει μια καρέκλα για να την πετάξει στον Κεμπ. Τελικά δεν την πέταξε, αλλά, σύμφωνα με το κοινό και τους δημοσιογράφους, αυτό συνέβη διότι ο Μίλερ ήθελε να φάει την καρέκλα. Κάτι αντίστοιχο, ωστόσο ηθικά απρεπές, συνέβη σε έναν αγώνα μεταξύ των Sacramento Kings και των Phoenix Suns, όπου η μασκότ των Suns, ο γνωστός γορίλας, τοποθέτησε κάτι ελαστικούς σωλήνες στο κοστούμι του για να αποκτήσει όγκο, φόρεσε τη φανέλα που ανέγραφε το όνομα του Μίλερ και άρχισε να καταβροχθίζει pop corn, μέχρι ότου να πέσει κάτω στο παρκέ και να μην μπορεί να σηκωθεί από το υποτιθέμενο βάρος. Ο Μίλερ, αγωνιζόμενος στους Sacramento, πήρε βαρέως το συμβάν, ενώ υπήρχαν υπόνοιες για ρατσιστικά μηνύματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο περιστατικό υποβαθμίστηκε από το N.B.A. Ωστόσο, κι ο Μίλερ φέρει ευθύνες για την συμπεριφορά των άλλων απέναντί του. Φημολογείται ότι αργούσε να πάει στις προπονήσεις επειδή έτρωγε μεγάλες ποσότητες πρωινού κι ότι κάθε φορά που πατούσε το παρκέ του προπονητηρίου είχε μαζί του και μια σακούλα από τα McDonald's. Και φυσικά, δεν ήταν μόνο το κοινό που τον κορόιδευε, αλλά και οι παίχτες. Ένας παίχτης, λοιπόν, είχε δηλώσει: «Ο μόνος τρόπος για να αγγίξει τη στεφάνη είναι να τοποθετήσεις πάνω της ένα Bic Μαc». Ποιο είναι ο ένοχος;
  1. Gary Payton
  2. Michael Jordan
  3. Reggie Miller
  4. Charles Barkley
  5. Shaquille O' Neal
Καλή επιτυχία.
 
Υ.Γ.1 Η σωστή απάντηση θα δημοσιευτεί στην επόμενη ανάρτηση.

Υ.Γ.2 Το μικρό Αρειανάκι πάει να συναντήσει τον Αλκέτα, τον Ανέστη, τον Παναγιώτη και τον Στέφανο. Αλλά, γαμώ την πουτάνα μου, ήταν πολύ νωρίς. Πάρα πολύ νωρίς.

Υ.Γ.3 Όταν βλέπεις τον Μπάμπη Χριστόγλου (Ολυμπιακάρχης) να ασκεί δριμεία κριτική για το θέαμα που παρουσιάζει η ομάδα και τις εμφανίσεις που προσφέρει, τότε καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από ό,τι νομίζει κάποιος. Επόμενη κίνηση να δεις τον Νικολακόπουλο να γράφει σοβαρό άρθρο και να αναλύει τους λόγους που η ομάδα δεν αναπτύσσεται κάθετα και δεν μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Να το δω και ολοκληρώθηκα ως φίλαθλος. Ειδάλλως, θα πρέπει να περιμένω την πώληση του Μήτρογλου για δέκα μύρια. Και μάλλον αυτό θα αργήσει να συμβεί.

Υ.Γ.4 Αυτός ο Σαββίδης, ή όποιος άλλος κάνει κουμάντο στα των αποδυτηρίων, πρέπει να βάλει ένα φρένο στις δηλώσεις του Δώνη. Πώς γίνεται να μην φταίει ποτέ ο προπονητής του Π.Α.Ο.Κ.;

Υ.Γ.5  Στις αρχές Ιουνίου, με αφορμή την φυγή του Γουαρντιόλα από την Μπάρτσα, έγραφα: «Αν ήταν στην νοοτροπία και στην φιλοσοφία του Γκουαρντιόλα αυτό το ποδόσφαιρο, τότε θα το ξαναδούμε, στο ίδιο ακριβώς επίπεδο και ποσοστό που ξεδιπλώθηκε στην Μπαρτσελόνα, στην επόμενη ομάδα που θα πάει αυτός». Ε, λοιπόν, η επόμενη ομάδα ονομάζεται Μπάγερν Μονάχου.

Υ.Γ.6 Δεν περιγράφω άλλο.

14 σχόλια:

  1. Πασιγνωστη ατακα του Μπαρκλει! :D

    Αντε καλησπερες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έναν στη τύχη, Γκάρι Πέϊτον.

    Ελαφρύ χώμα να σκεπάσει το παλληκαράκι.

    Ο Δώνης έχει "θέματα" και όχι μόνο με τις δηλώσεις του. Φίλους σοβαρούς δεν έχει - κατά πως φαίνεται - να τον συμβουλέψουν, και αρχίζει να παίρνει την κάτω βόλτα.

    Όταν βλέπεις τον Μπάμπη Χριστόγλου να ασκεί δριμεία κριτική για το θέαμα που παρουσιάζει η ομάδα, αυτό σημαίνει ότι ένα κύκλωμα προσπαθεί να κάνει το "κουβαρντόπαιδο" να εκταμιεύσει, για να πάρουν το νιτερέσο τους. Αλλά μπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μανόλο και VAD, ο Μπάρκλεϊ δεν έλεγε τέτοια πράγματα! Ήταν κύριος!

    Υπουργέ μου, δεν υπάρχουν λόγια και παρηγοριές μπροστά σε τέτοια δυσάρεστα συμβάντα. Κοίτα, όπως την κόβω την δουλειά, τον Δώνη τον βλέπω μέχρι το καλοκαίρι. Από κει και πέρα, αν όλα κυλήσουν βάσει του προγράμματος του Σαββίδη, ο ΠΑΟΚ θα πάει για ξένο τεχνικό. Δεν ξέρω αν το κύκλωμα προσπαθεί να κάνει το ''κουβερντόπαιδο'' να εκταμιεύσει, αλλά είναι τουλάχιστον αστείο να βλέπεις τον Χριστόγλου να ασκεί κριτική. Και για τα δεδομένα του Χριστόγλου, μόνο ένα είδος κριτικής υπάρχει. Κι όλα αυτά από έναν άνθρωπο καφενειακού επιπέδου και επιφανειακής λογικής, που δηλώνει δημοσιογράφος και βγάζει και λεφτά από αυτό το επάγγελμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θυμάμαι το καλοκαίρι του 2011, με την έλευση του κουβαρντόπαιδου, που "σκοτώθηκαν" Περιπτερόγαυρος και Θρήνος24.γκρ ποιος είναι ο χειρότερος. Επικό ξεκατίνιασμα!

    Ο λόγος;

    Πίκουλας και Νικολακό, γνωστοί κρυφομανατζαρέοι, εκμεταλλευόμενοι τα κονέ τους με τη νέα τάξη πραγμάτων, είχαν αφήσει κάτι ψίχουλα στον Καρμίρη (αυτόν που έφτυσε στα 90'ς ο Ζοτς) και ο 2ος τους έβγαλε άπλυτα στη φόρα. Πήραν οι 1οι στεκιά, έβγαλαν δικά του στη φόρα και πάει λέγοντας. Μεγάλες στιγμές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χάρης

    Συλληπητήρια για το παιδί που έφυγε. Θα την πω την αμαρτία μου. Επειδή έπαιζε μπάλα στον Άρη, ελπίζω να μην έφυγε από τις "βιταμίνες" και τους "ηλεκτρολύτες" που μοιράζουν οι γιατροί.

    Στον Ολυμπιακό τώρα, οι φωνές των κωλοδημοσιογράφων είναι όντως για να ξηλωθεί ο Βαγγέλης και να πάρουν ένα χαρτζιλίκι οι πληρωμένοι αρθρογράφοι. Στο κάτω-κάτω, έτσι έμαθαν επί 10+ χρόνια με τον Κόκκαλη. Αλλά το κουβαρντόπαιδο δεν πρόκειται να το κάνει. Ούτε απειλείται στο πρωτάθλημα σοβαρά, ούτε καίγεται για την Ευρώπη και τις πενταροδεκάρες του Europa League. Όχι ότι δεν έχει κενά και αδυναμίες το ρόστερ, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

    Στον ΠΑΟΚ και τον Δώνη, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση. Ο κόουτς θα κάτσει μεχρι το καλοκαίρι, και μετά θα γυρίσει τα πίσω-μπρος στην Αθήνα. Μην σου πω ότι μπορεί να πάει στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι. Στον Ατρόμητο να γυρίσει είναι δύσκολο, ακόμα κι αν φύγει ο Αναστόπουλος. Έτσι είναι η μοίρα ποδοσφαιριστών και προπονητών. Όπου γης και πατρίς.

    Τέλος, εξεπλάγην ευχάριστα με τον Γκουαρδιόλα. Η Μπάγερν Μονάχου κατ' αρχάς είναι καθαρά ποδοσφαιρικός σύλλογος (δεν έχει εμμονή και ψύχωση με το αποτέλεσμα και τους τίτλους, σαν μερικούς-μερικούς). Αυτό είναι το μεγάλο της προσόν για την επιλέξει ο Πεπ, όχι τόσο τα όποια λεφτά. Οι ιταλικές ομάδες (Juventus, Milan, Inter, Roma, κλπ) ούτε που μπορούν να τον δελεάσουν, ενώ στην Man. Utd. δεσπόζει ο Φέργκιουσον. Αν πήγαινε σε καμιά Chelsea, Man. City, Paris Saint-Germain, θα είχε την απόλυτη πίεση για την κατάκτηση της κορυφής και του Champion's League από την πρώτη μέρα. Το θέμα είναι, πώς θα μεταχειριστεί το ρόστερ ο Πεπ, θα επιδιώξει να κοπιάρει το στυλ της Barcelona (κάτι αδύνατο, μιας και δεν υπάρχουν Messi-Iniesta-Xavi και λοιποί) ή θα σκεφτεί κάτι άλλο, προσαρμοσμένο στο υπάρχον έμψυχο δυναμικό? Στην πρώτη περίπτωση, παίκτες όπως ο Gomez μάλλον θα τους πάρει το ποτάμι. Προσωπικά πιστεύω θα ακολουθήσει την δεύτερη περίπτωση. Επίσης, κρατάω μικρό καλάθι για τον Πεπ σαν προπονητή. Αν έχει δείξει κάτι η εμπειρία, είναι ότι όσοι ανατράφηκαν στο περιβάλλον της Barcelona και πέτυχαν σ' αυτήν, δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν αλλού. Τρανό παράδειγμα, ο Bojan Krkic στην Roma και στην Milan. Σαν παίκτης της σειράς έχει καταντήσει. Όπως και ο προπονητής Rijkaard. Μπορεί να έβαλε τα θεμέλια της μεγάλης Barcelona, με Ronaldinho και σία, αλλά έκτοτε παραμένει στο περιθώριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θα έλεγα οτι το είπε σίγουρα ο Μπάρκλει γιατι μόνο αυτός ελέγε κατι τέτοια εστώ και στην πλάκα. Απο τους άλλους μάλλον τον Πέιτον θα επέλεγα. Ο Χρίστογλου ανέκαθεν ήταν το λαλάκι του προέδρου,αν οχι του προέδρου της Θυράς της 7. Αυτό σημαίνει οτι και με ενα Χ ο Ζαρντιμ είναι τελειωμένος.... Τον τύπο δεν τον θυμάμαι αν και μου αρέσει το μπάσκετ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάνθαρος, Χάρης και - καταϊδρωμένος - υπουργός συμφωνούμε. Δύσκολα συνεχίζει το "τραίνο" μετά το καλοκαίρι στον ΠΑΟΚ.

    Ο Χάρης το συνεχίζει και ξανασυμφωνώ. Δεν υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να επιστρέψει στο Πιτσούνι. Ο Σπανός δεν είναι ανακοινωσάκιας, να διώχνει Ουζουνίδη και μετά από λίγες εβδομάδες να τον προσλαμβάνει πάλι. Χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα ότι ο Μαρίνος θα τελειώσει τη σεζόν στον πάγκο της Ξανθιάς.

    Για τον Πέπε κρατώ μικρό καλάθι, μαζί με τον Χάρη. Του δίνω μάλιστα (επειδή είμαι μεγάλη καρδιά) δυό αγωνιστικές σεζόν τράτο. Πάντως πολύ σωστά έκανε και δεν πήγε Τσέλσι και Παρί. Αυτοί είναι, ελέω των μυρωδιάδων προέδρων τους, σύλλογοι για τυχοδιώκτες. Ο Πέπε δεν είναι τέτοιος. Ούτε δέχεται "χαρτάκι" από τον προεδράρα, είτε αυτός λέγεται Ρομάν είτε Σκορδοπούτσογλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ηρθα να δω το κουϊζ, επειδή μου την είπε - και καλά - ο υπουργός και θα συμφωνήσω μαζί του πως αυτό είναι όντως πραγματικό κουϊζ. Επί τη ευκαιρία κι εγώ πιστεύω ότι ο Σερ το είπε, θα διαφωνήσω ότι δεν τα συνήθιζε κάτι τέτοια. Το "ψωμί" του ήταν τέτοιες ατάκες.

    Για τον μικρό Αγγελο τι να πω... Πολύ νωρίς και άδικο...

    Για εστιάτορα, συμφωνώ με τους προλαλήσαντες, όπως επίσης και για Δώνη, μέχρι το καλοκαίρι τη βγάζει δε τη βγάζει. Το βέβαιο είναι ότι τα πλάνα της νέας σεζόν δεν τον περιλαμβάνουν. πρώτα και πάνω απ' όλα ο Ιβάν θεωρεί ότι δεν μπορεί να επιβάλλει την πειθαρχία στην ομάδα, είδες δεν δίστασε να το πει ξεκάθαρα ακόμα και στη μεγάλη συνέντευξη Τύπου που έδωσε εκεί που έκανε λόγο για την ευκολία που δέχονται κάρτες οι παίκτες κι αυτό δεν έχει βελτιωθεί.

    Οσο για τον Πεπ; Ενδιαφέρον πείραμα σίγουρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χάρη, στον Άρη δεν έχει ακουστεί το παραμικρό για ντόπα. Και δεν νομίζω ότι παίζει τέτοιο θέμα. Ρε Χάρη, είναι δυνατόν αυτός ο Χριστόγλου, και αρκετοί ακόμα από όλες τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες, να θεωρείται δημοσιογράφος και να περνά και γραμμές μέσω των κειμένων του; Αλλά θα μου πεις εδώ βγήκε Πρωθυπουργός ο Τζέφρυ. Η ανεπάρκεια του Χριστόγλου με πείραξε; Συμφωνώ ότι ο Δώνης δεν γυρνάει στον Ατρόμητο. Αν και ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πιο πιθανό θα μου φαινόταν να πάει στον Παναθηναϊκό, αλλά υποτίθεται ότι ο Αλαφούζος έχει κλείσει ήδη προπονητή για το καλοκαίρι. Για τον Γκουρντιόλα κάθομαι και διαβάζω απίστευτα πράγματα από τους δημοσιογράφους του κώλου. Από αυτά που διάβασα φωτεινή εξαίρεση αποτελεί ο Σπυρόπουλος, ο οποίος ξέρει να γράφει και γράφει υπεύθυνα. Η Μπάγερν είναι πολύ μεγάλη ομάδα, σοβαρό κλαμπ, έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία. Γιατί να μην την προτιμήσει ο Γκουαρντιόλα; Δεν κατάλαβα. Υποθέτω ότι την πρώτη σεζόν θα υπάρχουν ορισμένες αλλαγές που θα μας δείξουν τα θέλω του και τις σκέψεις του γύρω από την ομάδα. Για παράδειγμα, δεν θα μου προξενήσει έκπληξη αν ζητήσει την απομάκρυνση του Γκόμεζ, ακόμα και του Ρόμπεν. Το θέμα, όμως, δεν είναι να μας παρουσιάσει κάτι αντίστοιχο της Μπάρτσα. Δεν θα μπορεί, άλλωστε, και πιθανολογώ ότι δεν θα το θέλει κι ίδιος. Άλλες συνθήκες και άλλα ρόστερ. Το στοίχημα δεν είναι να παρουσιάσει ένα κακέκτυπο της Μπάρτσα, αλλά να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό που θα είναι εξίσου ελκυστικό. Κι αν δεν πετύχει στην Μπάγερν, δεν σημαίνει ότι είναι ατάλαντος ή αυτομάτως υποβαθμίζεται η μεγάλη συνεισφορά του στην Μπάρτσα. Μην τα μηδενίσουμε όλα.

    Ιωάννη, ο Μπάρκλεϊ δεν έλεγε τέτοια πράγματα. Μέλι έσταζε η γλώσσα του! Δεν ξέρω αν ο Ζαρντίμ είναι τελειωμένος με ένα Χ, αλλά είναι σίγουρα ανασφαλής και παραμένει, νομίζω, δέσμιος του Βαλβέρδε. Και προφανώς η διοίκηση έχει παίξει ρόλο σε αυτό. Ο Όλιβερ Μίλερ είναι μία από τις πιο cult φιγούρες που πέρασαν από την ελληνική Α1!

    Υπουργέ, ο Νικολακόπουλος είναι η ζωντανή απόδειξη ότι τα ρεπορτάζ είναι η βιτρίνα ενός μαγαζιού. Ήθελα να ήξερα αν αυτός ο άνθρωπος πιστεύει αυτά που γράφει. Να χαρώ τα κονέ του. Ο Δώνης όταν δεν μπορεί να λύσει το τακτικό παζλ του αντιπάλου, εκτοξεύει μπαρούφες. Και, σύμφωνα με τον Σπανό, όταν βρίσκεται υπό πίεση δεν λειτουργεί σωστά. Κάτι θα ξέρει παραπάνω. Η επιλογή της Μπάγερν επό τον Ισπανό είναι κατανοητή. Ο άνθρωπος ήθελε ένα ορθολογικό περιβάλλον που μπορεί να απορροφά κραδασμούς. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πήγε με το αζημίωτο. Θα τον δούμε και θα τον κρίνουμε. Δυο σεζόν, πάντως, θέλει σίγουρα. Όπως κάθε σοβαρός προπονητής.

    Gatti, προφανώς κι ο Σερ ήταν πειραχτήρι και trash talker, όπως όλες οι πιθανές επιλογές του κουίζ! Για το μικρό Αρειανάκι δεν υπάρχουν λόγια. Όπως έχω γράψει στο παρελθόν, το στοίχημα του Σαββίδη είναι να μην αφομοιωθεί από το μίζερο σύστημα του ΠΑΟΚ. Μέχρι στιγμής δείχνει να τα καταφέρνει, αλλά το σύστημα προς το παρόν ησυχάζει. Όσο για τον Γκουαρντιόλα, ας μην βιαζόμαστε. Θα έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας για να συζητήσουμε. Κι ο Ισπανός θα έχει πολλούς μήνες μέχρι το καλοκαίρι για να καταστρώσει τα πλάνα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όντως ενδιαφέρον το πείραμα με Πεπ αλλα για μένα επουδενί δεν είναι δημιούργημα του Γκουαρντιόλα αυτη η ποδοσφαιρική πανδαισία που λέγεται Μπάρτσα, το ίδιο καλη ηταν και πριν απο αυτον όσο και μετα όσο και κατα τη διάρκεια της θητείας του. Δεν χρείαζονται προπονητή παίκτες σαν τον pedro και τους ρέστους που μπαίνουν απο τα τσικό στη μεγάλη ομαδα οταν απο τα 13 του παίζουν το ίδιο σύστημα και το ίδιο ποδόσφαιρο. Οπότε και ας βιάζομαι πολυ θεωρώ πολυ υπερτιμημένο προπονητή τον συγκεκριμένο και απίστετη επένδυση απο πλευρας Μπαγερν που δεν συνηθίζει να κάνει τέτοια..

    Κρίμα για το παιδί, όλη την πουτάνα την ζωη μπροστά του είχε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ιταλέ, ας μην είμαστε τόσο υποτιμιτικοί προς τον Γκουαρντιόλα. Δεν είναι μόνο τα τρόπαια που κατέκτησε, αλλά το πως τα κατέκτησε. Με συνέπεια σε αυτά που υποσχέθηκε η ομάδα, με διάρκεια, με στυλ, με φινέτσα και ξεκάθαρη υπεροχή. Και είναι πραγματικά κρίμα να ενοχοποιήσουμε αυτήν την υπεροχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...