Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Η αποσταλινοποίηση

Ο Λένιν απεβίωσε το 1924. Δεν υπήρχε, όμως, πρόβλημα διαδοχής. Ήδη από το 1922, ο Στάλιν είχε κατορθώσει να ορθώσει ανάστημα, να εκμεταλλευτεί καταστάσεις (π.χ. τα προβλήματα υγείας του Λένιν) και να αξιοποιήσει πλήρως τα προνόμια που του πρόσφερε η θέση του γενικού γραμματέα του Κ.Κ.Σ.Β. Σε αυτήν την θέση παρέμεινε μέχρι το θάνατό του, το 1953. Και ποιος θα τον διαδεχόταν; Μετά από σκληρή μάχη, αναδείχτηκε ο Νικίτα Χρουστσόφ (φώτο). Άνηκε σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που ισχυριζόντουσαν ότι επέζησαν, επειδή ο Στάλιν άργησε ή ξέχασε να τους δολοφονήσει! Και, σύμφωνα με τα απομνημονεύματά του, δεν ήταν διατεθειμένος να ξεχάσει τον αυθαίρετο και απάνθρωπο συγκεντρωτισμό του Στάλιν. Δεν άντεχε άλλο αυτήν την προσωπολατρία. Κάπως έτσι, λοιπόν, το 1956, ξεκίνησε η αποσταλινοποίηση.


Οι αλλαγές ήταν συμβολικές και πρακτικές. Διάφορα τοπωνύμια που έφεραν το όνομα του Στάλιν, είτε μετονομάστηκαν είτε έλαβαν νέα ονομασία: για παράδειγμα, το ηρωικό Στάλινγκραντ ονομάστηκε ξανά σε Βόλγκογκραντ. Η σωρός του απομακρύνθηκε από το μαυσωλείο Λένιν. Τα αγάλματα που απεικόνιζαν την μορφή του ξηλώθηκαν. Τα οπλικά συστήματα (π.χ. τα άρματα μάχης) άλλαξαν ονομασία. Μειώθηκαν οι στρατιωτικές δαπάνες. Τα περισσότερα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, τα περίφημα Γκουλάγκ, έκλεισαν και οι περισσότεροι κρατούμενοι αποκαταστάθηκαν. Χαλάρωσε ο ασφυκτικός έλεγχος των αρχών στην εκπαίδευση, στις τέχνες και στον τύπο. Εμφανίστηκε μια θελκτική εξωστρέφεια, δυτικού τύπου, που επέτρεψε την άνθηση στις τέχνες, στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση και στον αθλητισμό, ενώ, παρά τη δυσπιστία ή την παρεξήγηση ορισμένων ανθρώπων ή κρατών, βελτιώθηκε το προφίλ της χώρας στο εξωτερικό.

Ωστόσο, οι σταλινικές δομές δεν ήταν δυνατόν να ξηλωθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Οι πολιτικές και διπλωματικές ανακατατάξεις του Χρουστσόφ, αυτού του αντιφατικού καινοτόμου, δεν συνάντησαν ώριμες συνθήκες, ούτως ώστε να ευδοκιμήσουν. Οι νοοτροπίες δεκαετιών, βλέπετε, δεν αφυδατώνονται εύκολα -ακριβώς ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα του 2013. Ο Χρουστσόφ, λοιπόν, αντιμετώπισε πλείστες δυσκολίες και εσωκομματικές αντιδράσεις. Προφανώς από ανθρώπους ή οργανισμούς που δεν επιθυμούσαν να αλλάξει το στάτους κβο της οργάνωσης και της ιεραρχίας. Ως εκ τούτου, το 1964, έπειτα από επίμονες προσπάθειες των αντιπάλων του να τον καθαιρέσουν, αναγκάστηκε να υποβάλλει την παραίτησή του ''για λόγους υγείας και προχωρημένης ηλικίας''. Και τώρα, αντικαταστήστε τον όρο ''αποσταλινοποίηση'' με τον όρο ''αποβαρδινογιαννοποίηση''. Μόνο που κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί με το twitter, άνευ χρημάτων, με τους γνήσιους φιλάθλους της ομάδας εκτός πλάνου και χωρίς εταιρικό σχέδιο.

Υ.Γ.1 Γνωρίζουμε το αποτέλεσμα της Α.Ε.Κ. Γνωρίζουμε την κατάσταση της Κέρκυρας. Ο Αλκαράθ, όμως, γνωρίζει πώς να στήσει την ομάδα; Ελπίζω να προκρίνει τον τακτικό ρεαλισμό, διότι διαβάζω κάτι ρεπορτάζ για την στελέχωση της εντεκάδας και δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω. Το ματς δεν πρέπει να το χάσουμε. Εντούτοις, ελπίζω να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το αποτέλεσμα. Όποιο κι αν είναι αυτό.

Υ.Γ.2 Έχω ετοιμάσει ένα άρθρο πολιτικού περιεχομένου. Σε αυτήν την Ελλάδα δεν πλήττεις ποτέ.

Υ.Γ.3 Τσαλτίδη, αν διαβάζεις αυτήν την πρόταση, σε παρακαλώ, σταμάτα να ασχολείσαι με την Αρειανάρα.

Υ.Γ.4 Κάποιες στιγμές είναι καλύτερο να μη μιλάς και απλά να απολαμβάνεις.

25 σχόλια:

  1. Τον μόνο Βαρδινογιάννη που μπορεί να είχαν κάνει άγαλμα οι παναθηναικοί, ήταν ο καπετάνιος... Από το 96 και μετά μόνο μιζέρια και καταστροφή θυμάμαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρτάλι, η ανάρτηση εννοεί την τάση του Αλαφούζου να ξηλώσει καθετί βαρδινογιαννικό. Με τις ευλογίες τοων οργανωμένων, βεβαίως. Μην στεκόμαστε στο δέντρο ή στα ιστορικά στοιχεία που παραθέτω στην ανάρτηση. Και δεν χρειάζονται υπερβολές ότι από το 1996 και μετά υπήρχαν μόνο μιζέρια και καταστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν γελάω με κάτι σε αυτή την υπόθεση είναι που όλοι όσοι φαγώθηκαν να διώξουν τους Βαρδινογιαννέους από το πλάνο, θα είναι αυτοί που θα πέσουν στα πόδια τους στο τέλος όταν η ομάδα υποβιβαστεί και το σκάσουν σαν τα ποντίκια οι διάφοροι Αλαφούζοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χάρης

    Κατ' αρχάς είναι δεδομένο ότι το Βαρδινογιαννέικο δεν θα ανακατευτεί ποτέ ξανά. Έτσι όπως είναι τα πράγματα στον Παναθηναϊκό, τώρα είναι που ξεκινούν τα πέτρινα χρόνια τους. Πριν με τον Τζίγγερ μια χαρούλα ήταν, κι ας μην έπαιρναν πρωτάθλημα. Μπορεί οι Λιβαθηνοί και λοιποί αυλικοί να φόρτωσαν παλτά και γούνες την ομάδα, έζησαν όμως ανεπανάληπτες στιγμές στην Ευρώπη. Πόσες ομάδες ηττήθηκαν από την ομάδα του Τζίγγερ, εκεί που παιζόταν ποδόσφαιρο ασημάδευτο? Στην Ελλάδα δεν δικαιώθηκε η ομάδα λόγω της παράγκας, κακά τα ψέμματα. Από τα 12 που κατέκτησε ο Ολυμπιακός του Κόκκαλη (αναγνωρίζω ότι παίκτες σαν τον Τζόρτζεβιτς δεν υπήρχαν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη), 2 πρωταθλήματα έπρεπε να τα πάρει ο Παναθηναϊκός και 1 η ΑΕΚ (αυτό με τον Βάλνερ). Έγινε και το τραγικό να στοχοποιηθεί η χρυσή γενιά του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδας, και σταδιακά να εκδιωχθούν όλοι. Καραγκούνης, Μπασινάς, Νικοπολίδης, Λυμπερόπουλος, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Κυργιάκος. Αν δεν είχε γίνει αυτό το ολέθριο σφάλμα (που μάλλον οφείλεται σε κάποιο πείσμα), τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά όλα αυτά τα χρόνια.

    Για να τα λέμε όλα, η κόντρα των οργανωμένων με τον Καπετάνιο πρώτα και με τον Τζίγγερ μετά ήταν γιατί δεν τους "έπαιζαν" όπως ο Κόκκαλης με την Θύρα 7. Και πολύ καλά έκαναν που δεν τους "έπαιζαν". Εγώ θα αποκύρησσα κάθε οπαδική οργάνωση, με απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο των μελών τους (όπως έκανε ο Καπετάνιος το '80 με την ΝΟΠΟ). Γιατί θα στόχευα στην μάζα των χιλιάδων φίλων της ομάδας, όχι σε λίγες εκατοντάδες τρελών και άχρηστων κόπανων.

    Άσε τον Αλαφούζο με το καλαμπούρι του την Παναθηναϊκή Συμμαχία, παρέα με τον Φορέα και την Θύρα 13, να διαλύσουν εντελώς τον Παναθηναϊκό. Να φύγουν όλοι οι "πουλημένοι" παίκτες (που προφανώς "παίζουν με την ζωή και τον πόνο των οργανωμένων" όπως λέει το παρανοϊκό πανό), είτε τσάμπα είτε με αποζημίωση (με μεταγραφή για να έρθει χρήμα στο ταμείο, ουδείς). Μην το γελάμε αν τελικά γίνει το θαύμα να σωθεί η ΑΕΚ με τον Πετρόπουλο να σκοράρει κατά ριπάς, και πάρει την θέση της στην Football League ο Παναθηναϊκός. Αυτό θα είναι από τα άγραφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ἀμάν ρέ φίλε, θά διαβάσουν οἰ σύντροφοι ἀπ΄τόν Περισσό, "Χουρτσώφ", καί θά τους σηκωθεῖ ἡ τρίχα κάγκελο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ σωστή περιγραφή της ιστορικής αναδρομής.
    Ας μη ξεχνάμε πως αυτή η κουφάλα ο κυνήγησε τους Πόντιους με φοβερή αγριότητα.

    http://www.youtube.com/watch?v=qRubdabgGbk&feature=player_embedded

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μάλερ, το έχω πει πολλές φορές ότι αυτοί που κράζουν και βρίζουν την οικογένεια θα είναι οι ίδιοι που θα της ζητάνε να επιστρέψει.

    Χάρη, δεν ξέρω αν η οικογένεια αποτελεί οριστικό παρελθόν. Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται. Δυστυχώς, οι οπαδοί του ΠΑΟ, και κυρίως αυτοί που μεγάλωσαν με τα πρωταθλήματα του Ολυμπιακού, βρίθουν αχαριστίας -ορίστε που κατάντησε η ομάδα και δεν εννοώ το αγωνιστικό. Η απόδειξη σε αυτό είναι η συμπεριφορά των παλαιών Παναθηναϊκών, στους οποίους βλέπεις σαφή διαφορά στην οπαδική/φίλαθλη συμπεριφορά. Προφανώς και καλά έπραξαν Καπετάνιος και Τζίγγερ που δεν έκαναν τα χατήρια στους οπαδούς. Αλλά εγώ κι εσύ είμαστε ουδέτεροι. Ένας οργανωμένος ίσως να μην το βλέπει έτσι, πόσω μάλλον κάποιος του Φορέα. Ορίστε, λοιπόν: ο Τζίγγερ έφυγε. Γιατί δεν γεμίζει το γήπεδο; Πόσοι πάνε στα εντός έδρας παιχνίδια; Πού είναι οι μη οργανωμένοι του Παναθηναϊκού; Ήθελα να ήξερα, όμως: αυτός ο Αλαφούζος στις επιχειρήσεις του έτσι φέρεται; Πρέπει να έχει φοβερούς συμβούλάτορες στις επιχειρήσεις του που τον ξελασπώνουν. Δεν εξηγείται διαφορετικά.

    Cummulus, Χουρτσώφ; Με ψάρωσες και έψαχνα το κείμενο να βρω που είναι το λάθος!

    Ανέστη, προφανώς η κουφάλα είναι ο Στάλιν. Αδίστακτος, χωρίς τακτ, κυνικός μέχρι αηδίας και λάτρης του μακιαβελισμού. Μεγάλη προσωπικότητα, αλλά και μεγάλος σφαγέας. Βλέπε Σοβιετικοί αξιωματικοί, άμαχος πληθυσμός, σφαγή του Κατύν, αντιφρονούντες, αιχμάλωτοι πολέμου κ.ά.

    Την καλημέρα μου σε όλους! Και καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με μπέρδεψες λίγο...

    Συγκρίνοντας Βαρδινογιάννη με Στάλιν, υποτίθεται οτι τον υπερασπίζεσαι η τον κράζεις; Εννοείς τον Γιώργο η τον Γιάννη;
    Ο αντίστοιχος Χρουστσκοφ είναι ο Αλαφούζος, η μήπως οι Βγενοπατέρες;

    Ο Αλαφούζος έχει κάνει πουτάνα ότι δεν πρόλαβε να κάνει ο Τζιγγερ και η κόντρα του με τους πολυμετοχικούς, και αυτό δεν έχει να κάνει απαραίτητα με "αποβαρδινογιαννοποίηση".
    Αντιθέτως, τα γεγονότα και η πορεία στην ομάδα είναι υπέρ του Τζίγγερ όσο δεν πάει.

    Αποτέλεσμα του να τα πάει χάλια η ομάδα; Αντί να τον βρίζουν και όσοι τον στήριζαν πριν παρκάρει τις μετοχές του (και διαλύσει έτσι την ομάδα του νταμπλ), αρκετοί λένε "είδατε τι πάθατε τώρα που φύγαν οι Βαρδινογιάννηδες;". Και αν κάποιος απο την οικογένεια (χλωμό να είναι ο Τζιγγερ) θελήσει να ξαναπάρει την ομάδα απο τον Αλαφούζο, θα τον περιμένουν σε άσπρο άλογο. Ετσι όπως μας έμαθε η δημοσιογραφική κριτική: Δόξασε το κακό μόλις γνωρίσεις το χειρότερο.

    Οσο για το αν θα ξεπέσουμε στο σημείο να πέφτουμε στα πόδια του;
    Για την ώρα τουλάχιστον, οι "δικές του" φωνές τον αναπολούν, αλλα κανείς δεν λέει "σε περιμένουμε, γύρνα". Ούτε απο τον κόσμο, ούτε απο τα ΜΜΕ (άσχετα που έχουν βαλθεί όλοι να λένε για την Βαρδινογιαννική θαλπωρή που διαλύθηκε)
    Είπαμε, για την ώρα...

    ΥΓ: Την ομάδα του 96 ποιοί την ξεπούλησαν; Την ομάδα της Ριζούπολης; Τον Ζιλμπέρτο και τον Σισε;
    Και επειδή θα μου πείτε για Βαζέχα, η όποιον άλλον παλαίμαχο "θυμήθηκε" να βγει και να πει "τι ωραία που ήμασταν με τον Καπετάνιο", γιατί δεν παίρνουν ανάλογη συνέντευξη και όσους φύγανε με κατάρες προς την ομάδα (και τούμπαλιν) λόγω της διοίκησης; (Κυργιάκος, Κωνσταντίνου, Νικοπολίδης, Γκέκας)
    Για να τελειώνει και το παραμύθι "παίκτες και προπονητές θέλουν Βαρδινογιάννη"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ Άλεξ, δεν συγκρίνω κανένα Στάλιν με τον Βαρδινογιάννη (Γιάννη, Γιώργο ή Βαρδή) και κανέναν Χρουστσόφ με τον Αλαφούζο. Ειδάλλως, θα έγραφα π.χ. ''και τώρα στη θέση του Χρουστσόφ, βάλτε τον Αλαφούζο''. Απλά τόλμησα μια φιλολογική/εννοιολογική σύγκριση μεταξύ της αποσταλινοποίησης και της αποβαρδινογιαννοποίησης με τα ιστορικά στοιχεία να εμφανίζονται ως γκεστ σταρ. Έτσι, διότι μας αρέσει η ιστορία.

    Μπορεί και να μην έχει να κάνει απαραίτητα με αποβαρδινογιαννοποίηση, αλλά τα περισσότερα στοιχεία κάτι τέτοιο δείχνουν. Τόσο τυχαίες κινήσεις από τον Φορέα; Συγγνώμη, τον Αλαφούζο ήθελα να πω.

    Κανένα κακό δεν δοξάζω. Αν ρωτάς εμένα, αυτή η ιστορία έχει να επιδείξει την αχαριστία ορισμένων νεαρών που δεν ξέρουν τι σημαίνει να έχεις μια εταιρία τακτοποιημένη. Κι ας σε είχε δεύτερο, κι ας έφερνε κάτι Ζουτάουτες, κι ας μην τα έβαζε με την παράγκα. Διότι, οι περισσότεροι αυτό θέλανε: την κατεδάφιση της παράγκας του Ολυμπιακού και τη δημιουργία της δικιάς τους. Εξού και η απίστευτη στήριξη στον Πατέρα.

    Δεν είναι μόνο οι δικές του φωνές που τον ζητάνε ήδη πίσω. Απλά το πρόβλημα -το επισήμαινα ήδη από τότε- ήταν το εξής: ωραία, φεύγει ο Τζίγγερ (ή τον διώχνει ο περήφανος λαός του ΠΑΟ), ποιος τον αντικαθιστά; Η έλλειψη αντικατάστασης είναι εκείνη που θα πολλαπλασιάζει τις φωνές. Κι όσο αβαντάρουν κάποιοι τον Αλαφούζο για να πάνε κόντρα στον Τζίγγερ, τόσο θα βυθίζεται η ομάδα σε ανυποληψία. Διότι, επαναλαμβάνω, δεν είναι το αγωνιστικό.

    Για το υστερόγραφο που αναφέρεις, ποτέ δεν έγραψα ότι η οικογένεια δεν έκανε λάθη. Αυτό έλειπε! Κι αν θες να φύγει η οικογένεια, δεκτό. Όχι, όμως, για να εισέλθεις σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και να μου φέρεις τον Αλαφούζο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όταν λες δεν είναι τυχαίες οι κινήσεις του... Φορέα; Ποιές κινήσεις προέρχονται απο τον Φορέα; Για την ιστορία με τον Βύντρα λες;

    Κατ αρχήν, αν έκαναν ξεκάθαρο κουμάντο οι οργανωμένοι, ο Βύντρα θα είχε φύγει αρον-άρον απο την αρχή. Δεν θα φτάναμε μετά τα Χριστούγεννα για να έχουμε αυτά τα τραγελαφικά "Φύγε Βύντρα-Μείνε Βύντρα-Ψαξε ομάδα Βύντρα-Παίξε Βύντρα." (δεν μιλάω με βάση τι θα ήταν σωστό να γίνει και τι οχι, δεν κάνω τον δικηγόρο για τον Φορέα, δεν αυτοαποκαλούμαι καν "οπαδός")
    Αφού λοιπόν ο Αλαφούζος είναι τσιράκι του Φορέα, τότε πως και πήρε την ελευθερία ο Φαμπρι για να επαναφέρει στην 11αδα έναν υπο τελειωμό παίκτη, στον οποίο επρόκειτο να ρίξουν το κράξιμο της αρκούδας; Πως και βρίσκεται ακόμα στην ομάδα με 700 χιλιάρικα το χρόνο, ενώ αν ήταν στη διοίκηση οπαδοί θα του... ζητούσαν να τα πληρώσει.
    Και ο Σπυρόπουλος (απο τα "αγαπημένα παιδιά" της εξέδρας κι αυτός) απ όσο ξέρω μια χαρά ακέραιος είναι.

    Άλλες κινήσεις που... μυρίζουν Φορέα;

    Η απομάκρυνση Φερέιρα, και στη συνέχεια Ρότσα; Ειδικά στον 1ο αν έπαιξαν ρόλο οι οργανωμένοι (ο πυρήνας τους, όχι διάφορες μερίδες που θέλαν το κεφάλι του), έπαιξαν στο να αντέξει 3 τραγικούς μήνες, όχι στο να φύγει.

    Η απομάκρυνση Λέτο; Με τον οποίο οι οπαδοί είναι... ερωτευμένοι; Οχι μετά απο μακροχρόνιο τραυματισμό, και απο γάγγραινα να ερχόταν, σαν τρελοί θα τον περίμεναν. Σημειωτέον, ήταν ο τελευταίος εναπομείναντας (εξαιρώντας τους 2 γνωστούς φυσικά) που θύμιζε πολυμετοχικότητα και νταμπλ.

    (επαναλαμβάνω, δεν σχολιάζω τι θα ήταν σωστό)

    Οσο για το οτι ο Τζιγκερ είχε την εταιρία νοικοκυρεμένη.
    Αν το να έχεις μια νοικοκυρεμένη εταιρία ΔΕΝ συνεπάγεται το να έχεις μια νοικοκυρεμένη ομάδα, τότε θα πω απλά "ευχαριστώ, δεν θα πάρω".
    Για το πόσο νοικοκυρεμένο και υγιή σύλλογο βλέπαμε πριν την πολυμετοχικότητα ως φίλαθλοι, όποιος θυμάται, θυμάται.
    Ας έχει χάρη ο Τζίγκερ που η πολυμετοχικότητα ήρθε ακριβώς πριν την οικονομική κρίση, κι έτσι μπορούν διάφοροι να λένε δίκαια και ελεύθερα: "Αν δεν ήταν οι Βγενοπατέρες, σήμερα δεν θα είχατε αυτά τα χάλια, μην πω και οτι θα διεκδικούσατε πρωτάθλημα, θα χτυπάγατε και ευρωπαϊκό, και διηπειρωτικό, και διαγαλαξιακό, κλπ... Α, και θα είχατε και ενα νταμπλ λιγότερο, το οποίο εξάλλου δείτε τι σας στοίχησε (κλισέ)"

    Σε μια εποχή πάντως που τα οικονομικά προβλήματα είναι "μόδα" για όλες σχεδόν τις ελληνικές ομάδες, δεν βλέπω απο ποια ακριβώς πηγή θα είχε πολύ καλύτερη μοίρα ένας σύλλογος που επι 5ετούς πλάνου κατέληγε μονίμως εκτός στόχων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι γαμάτο κείμενο έγραψες ρε!!
    Εύγε τέκνο μου!!

    Υ.Γ.: \m/ Gates of Babylon \m/

    Πρόεδρος ΑΠΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για πες μας και εμας τι βαρδινογιαννικο ξηλωνει ο αλαφουζος με τις ευχες των οργανωμενων,να μαθουμε κι εμεις που ειμαστε ασχετοι με τα παναθηναικα ενδοτερα που οπως φαινεται εσυ τα παιζεις στα δαχτυλα...

    Μεσα γουναρης,σωπηλης,παπαβασιλειου,ελευθερακης,κωνσταντινου,ζαβραδινος,εξω πολεμης και πετσος (και γοντικας για το ξεχου 2 μηνες πριν ληξει η συμβαση του)...

    Ακουνητοι βυντρα,σπυροπουλος,ελευθερος ο λετο...

    Κοψε τα σαιτ του μπομπολα,δεν κανουν καλο.Ουτε τα αθλητικα,ουτε τα πολιτικα...

    striker

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άλεξ, έχεις πάει στο ΟΑΚΑ να δεις τον Παναθηναϊκό; Έχεις δει τα πανιά που κρεμάνε στα κάγκελα; Έχεις ακούσει τα συνθήματα; Ξέρεις τι σημαίνει να παίζει η ομάδα εντός έδρας και να μην ακούγεται ένα σύνθημα υπέρ του ΠΑΟ; Όχι δύο. Ένα. Είδες τον Αλαφούζο να βγαίνει και να λέει κάτι εις βάρος των οργανωμένων; Μία φορά τον είδες; Όχι δυο ή τρεις. Μία. Μία φορά να αντιδράσει. Ξέρεις πολλές ομάδες που ο Πρόεδρος, ακόμα κι ο προπονητής, όταν βρέθηκαν σε τέτοιες καταστάσεις, δεν πήραν θέση; Ο Ρότσα γιατί πήρε κι ο Αλαφούζος δεν έχει πάρει ακόμα; Κι αν ο Αλαφούζος δεν κάνει τα χατήρια των οργανωμένων, τότε γιατί ο υγιής κόσμος δηλώνει βροντερό απών; Αφού ο Τζίγγερ έφυγε. Τέλος, δεν θέλω να σε στενοχωρήσω και κατοννοώ πλήρως την οπαδική σου ταυτότητα, αλλά οι ομάδες, είτε το θέλουμε είτε όχι, συνιστούν πρώτα ανώνυμες εταιρίες (με ισολογισμούς, Α.Μ.Κ., μετοχές, Δ.Σ. κ.ά.) και μετά ομάδες με την οπαδική έννοια. Όταν το καταλάβουμε αυτό, θα έχουμε κάνει ένα μικρό βήμα προς την πρόοδο του ποδοσφαίρου μας.

    Ευχαριστώ, Πρόεδρε! Κομματάρα το τραγούδι!

    Striker, δεν είπα ότι παίζω στα δάχτυλα τα του Παναθηναϊκού. Αυτό έλειπε! Ούτε είπα ότι είναι κάποιος άσχετος π.χ. εσύ. Επίσης, δεν γνωρίζω ποια site, αθλητικά ή πολιτικά, ανήκουν στον Μπόμπολα και μεταξύ μας δεν με ενδιαφέρει κιόλας. Θα ήταν, όμως, πολύ ευχάριστο να βλέπεις τους οργανωμένους οπαδούς να πάψουν να αυτοηρωποιούνται και να αγαπάνε την ομάδα τους όπως αγαπούν το σύνδεσμό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θα συμφωνήσω με τον Πρόεδρο....
    ..γαμάτο κείμενο !!!!
    η "μεταφορά" του σκληρού Σταλινικού καθεστώτος στα ποδοσφαιρικά δρώμενα....πέραν κάθε φαντασίας !!!
    Την καλησπέρα μου και καλή εβδομάδα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι εθισμοί είτε φυσιολογική (τσιγάρο, ποτό) είτε ψυχολογική (γκόμενος, υπολογιστης )κόβονται ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΑ , αλλα θες και πλάνο. 1)αντικατάσταση με κάτι άλλο 2) πως θα το κάνεις και ποτε 3) πως θα συνεχίσεις.

    Οπότε ναι ΠΡΕΠΕΙ να πεταχτεί κάθε τι Βαρδινογιανέικο, αλλά θέλεις να τους αντικαταστήσεις με κάτι νέο και ας πανε 1-2 χρονιές στράφι και μετα να ΞΕΡΕΙΣ ΗΔΗ πως να πορευτείς.

    Όταν μου λες φεύγει Βυντρα, Σπυρόπουλος, Μπουμ, Χριστοδολόπουλος. ΦΕΥΓΟΥΝ! Αλλιώς μην το πεις καθόλου, και πόσο μάλλον να τους αποκαλέσεις και στημένους και να βγαίνει ο νέος "προπονητής " σου και να τους βάζει βασικούς και να τους εκθειάζει. Αυτο δείχνει προχειρότητα και πανικό, όχι πλάνο και τσαμπουκά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χάρης

    Δεν έχω κανένα κόλλημα με το Βαρδινογιαννέικο, αλλά καλώς ή κακώς η ιστορία έγραψε ότι: η ομάδα ήταν χωρίς οικονομικά προβλήματα (κάτι πολύ σημαντικό, αλλά εκείνες της εποχές που τα κακά παιδιά του Κολωνακίου και της Εκάλης έκαναν τους σκληρούς στην Θύρα 13 δεν σήμαινε τίποτα), είχε παίκτες, αλλά έκανε και το έγκλημα να διώξει τους παίκτες της Ριζούπολης και το ότι άφησε ανεξέλγκτους τους Πατέρα, Αντωνίου και Βγενόπουλο με ένα τεράστιο οικονομικό άνοιγμα. Όταν φωνάζεις να φύγει ο Βαρδινογιάννης, να φύγει, ΟΚ. Μόνο βρες πρώτα ποιός θα δεχτεί να εξασκήσει το πανάκριβο χόμπι "έχω ποδοσφαιρική ομάδα".

    Αυτό το πράγμα στην Ελλάδα, άλλος να καίγεται (κακώς, αλλά τί να κάνυμε...) για μια κωλο-ομάδα, μια Α.Ε. στο κάτω-κάτω, και από άλλον να απαιτεί να την στηρίξει (δηλαδή να βάλει χοντρά λεφτά και να φέρει παικταράδες), είναι λιγάκι παρανοϊκό. Αν ενδιαφέρεσαι κύριέ μου, πήγαινε και σκάσε τα δικά σου τα λεφτά, όσα νομίζεις, μόνος σου ή με παρέα να τσοντάρουν. Αν είσαι π.χ. ΑΕΚτζής, μην περιμένεις τον Μελισσανίδη να σώσει με τα λεφτά του την ΠΑΕ για να καμαρώνεις στους φίλους σου τους Ολυμπιακούς για τους παικταράδες που έφερε ο Τίγρης (σαν να λέμε άλλος γ...ί κα άλλος πληρώνει).

    Και ναι, ο Αλαφούζος (ένας τσαμπατζής πρόεδρος) είναι μεγάλο τακίμι με τους οργανωμένους οπαδούς, στον βωμό του αντι-Βαρδινογιαννισμού, επειδή έτσι του είπε ο Πατέρας. Με όλα όσα έγιναν φέτος είναι στο απυρόβλητο και φταίνε οι κακοί της υπόθεσης (Φερέιρα, Ρότσα, Κατσουράνης, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Χριστοδουλόπουλος, Μπουμσόνγκ και λοιποί), αν ήταν ο Τζίγγερ πρόεδρος θα του είχαν στείλει την 17Ν ή τον ΕΛΑ. Έλεος πια με την παράνοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Astazzia, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ίσως κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξω ένα blog αφιερωμένο στην ιστορία. Αλλά τι κάθομαι και γράφω; Εδώ με το ζόρι διατηρώ ζωντανό το παρόν blog.

    Σωστός ο Ιταλός.

    Χάρη, ούτε εγώ έχω πρόβλημα με τους Βαρδινογιάννηδες. Και φυσικά δεν έχω κανένα λόγο να τους υπερασπιστώ. Απλά γράφω την γνώμη μου. Εννοείται ότι έγιναν λάθη από τον Τζίγγερ. Δεν αμφιβάλλει κάποιος για αυτό. Και εννοείται ότι όταν θες να ξεφορτωθείς κάτι, πρέπει πρώτα να βρεις αντικαταστάτη -πρέπει να γνωρίζεις τι ψάχνεις να βρεις. Αρκετοί οπαδοί, ξέρεις, πάσχουν από μια ανίατη αρώστεια: νομίζουν ότι η ΠΑΕ τους ανήκει. Και, ενώ δεν έχουν φράγκο, κάνουν και υποδείξεις, συνήθως κακοπροαίρετες, για το πως πρέπει να ''τρέχει'' μια ΠΑΕ π.χ. οικονομική πολιτική. Τέλος, το να στηρίζεις είναι καλό. Εγώ ο ίδιος είμαι υπέρ της στήριξης και πολλές φορές έχω εκφραστεί αναλόγως μέσα από το blog. Αρκεί να στηρίζεις τον σωστό άνθρωπο. Εκείνον που δείχνει μια λογική, μια υπομονή, εκείνον που προσπαθεί για βελτίωση. Κι ο Αλαφούζος, σύμφωνα με το δείγμα γραφής του, είναι λίαν ακατάλληλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Oλοσωστος ο ιταλος, 1+1=2,αυτο παλευουμε να συνεννοηθουμε ενα μηνα τωρα...

    Η ειδικη αναφορα στα μμε του μπομπολα δεν ειναι τυχαια,αν σκεφτεις την αναμειξη του συγκεκριμενου στην υποθεση του γηπεδικου.Οσο για το ποια ειναι ιδιοκτησια του,με ενα απλο γκουγκλαρισμα μπορεις να τα δεις,δεν ειναι αναγκη να γραφονται...

    Στον χαρη θα απανταγα καταπως πρεπει σε αντιστοιχης ιντερνετικης ψευτομαγκιας χουλιγκανους,αλλα δεν το κανω σεβομενος το μπλογκ και την συγκεκριμενη αναρτηση που λογω κυριως του δικου μου σχολιου ξεφυγε η συζητηση στα σχολια...

    striker

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. αεκ ξεριζωμένη προσφυγιά;:P

    η Ελλάδα παρόλα αυτά συνεχίζει να δίνει έμπνευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Striker, το κατάλαβα ότι δεν είναι τυχαία. Για αυτό ακριβώς το ποδόσφαιρο πρέπει να μεταχειρίζεται ως μπίζνα. Διότι είναι.

    Γεια σου, Phantomas!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ειδικός στα εσωτερικά του Παναθηναϊκού (ιδιαίτερα του φετινού) δεν είμαι. Συνεπώς δεν έχω αποκρυσταλλωμένη άποψη για το αν οι όποιες κινήσεις έγιναν στο πλαίσιο του "αποβαρδινογιαννισμού" της ομάδας. Νομίζω πως δεν υπάρχει καν ένα συγκεκριμένο πλάνο αλλά ένα γενικό, αόριστο κι ευμετάβλητο, το οποίο προσαρμόζεται στην ρευστή πραγματικότητα και στα (όποια) νέα δεδομένα προκύπτουν. Πχ, δεν συγκεντρώθηκε το απαιτούμενο ποσό στην τελευταία αύξηση Μ.Κ. "τρως" πρόωρα τα μεγάλα συμβόλαια για να καλύψεις την χασούρα (δηλαδή ένα μέρος των χρημάτων που υπολόγιζες αλλά δεν μπήκαν στο ταμείο). Πάντως ο "Βαρδινογιαννισμός" είναι πολύ μεγάλο θέμα για να συζητηθεί και να αναπτυχθεί μέσω σχολίων οπότε το αφήνω…

    ΥΓ. Συγχαρητήρια για την μουσική επιλογή. Ένα απ’ τα καλύτερα τραγούδια των 70ies (κι όχι μόνο). Μ’ "έβαλες στην πρίζα". Πάω να ξεθάψω το βινύλιο ("Long Live Rock 'n' Roll"). Θα αναστενάξει το πικάπ βραδιάτικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γεια σου KANTHARE...

    Ο Αλκαράθ, μάλλον είχε το μυαλο του στην Ισπανια. Εκεί συνεχίζει...

    Ο τρίτος που φεύγει φέτος. Άντε να δούμε πόσους θα αλλάξουμε.

    Υ.Γ Σου έχω στείλει ένα mail στην δ/νση που δινεις στα δεξια του μπλοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μπαλαντέρ, ούτε εγώ είμαι ειδικός στα του Παναθηναϊκού. Εδώ δεν είμαι ειδικός στα της ομάδας μου! Απλά καταγράφω την γνώμη μου. Και πράγματι, μπορεί να μην πρόκειται για αποβαρδινογιανοποίηση. Μπορεί να πρόκειται για συμπτωματικές συμπτώσεις. Αλλά ο υγιής κόσμος του Παναθηναϊκού που υπερτερεί σε αριθμούς από κάτι κολλημένους οπαδούς, πρέπει να δώσει παρόν. Διότι αυτή την στιγμή σχεδόν τα πάντα έχουν κατακλυστεί από τους οργανωμένους. Μάλλον αυτό είναι και το σχέδιο της εταιρίας. Όσο για το τραγούδι, θυμάμαι την πρώτη φορά που το άκουσα και αναρωτήθηκα πόσο όμορφα πράγματα μπορεί να δημιουργήσει ο άνθρωπος όταν έχει κέφια.

    Jim, ο Αλκαράθ δεν έπρεπε καν να έρθει. Τέλος πάντων. Θα γράψουμε και για αυτόν. Πάω να δω το mail.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σωστά τα λες και για τον Στάλιν (αν εξαιρέσεις αυτό το μεγάλη προσωπικότητα που έγραψες σε ένα σχόλιο) και για τον Παναθηναϊκό.
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πιγκουίνε, κατά την γνώμη μου αποτελεί μεγάλη προσωπικότητα διότι, όπως και να το κάνουμε, οδήγησε την Σοβιετική Ένωση σε νίκη επί του άξονα. Ίσως να οφείλεται η χρονική περίοδος, το timing, κι όχι η αυτή καθ' αυτή προσωπικότητά του. Πέρα, όμως, από τα πάμπολλα αρνητικά που είχε -όταν ο Λένιν είδε πως χρησιμοποιούσε την δύναμη του ο Στάλιν, τρομοκρατήθηκε για το μέλλον της χώρας-, στον πόλεμο φανέρωσε ορισμένες αρετές π.χ. στην στρατηγική, στην διπλωματία, στην διαπραγμάτευση.

    Ευχαριστώ και καλά να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...