Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Το πιο ατίθασο άλογο

Έχω γράψει, και μάλιστα πλείστες φορές, ότι ο κάθε άνθρωπος κυβερνάται από τη δική του ιδιοσυγκρασία. Εξαρτάται από τη δική του φιλοσοφία. Διακρίνεται από τη δική του νοοτροπία. Στο ίδιο ερέθισμα, με άλλα λόγια, ο κάθε ένας από εμάς αντιδρά διαφορετικά. Την ίδια πληροφορία την μεταφράζει αλλιώς. Τις ίδιες ακριβώς νότες ο καθένας τις ερμηνεύει σαν διαφορετική μελωδία. Δεν θα αναλύσω αν πρόκειται για καλή ή κακή αντίδραση. Απλά επισημαίνω την διαφορετικότητα αυτής. Μια διαφορετικότητα που πηγάζει επειδή έχουμε την τάση να είμαστε κριτές των πάντων. Δείχνοντας, μάλιστα, ιδιαίτερα βιαστική διάθεση. Κι όταν συμβαίνει αυτό, τότε, συχνά, σχεδόν πάντα δηλαδή, η κριτική είναι άδικη, σκληρή και άστοχη. Γκαραντί.


Θυμάμαι, κάποτε, που έδινα ένα μάθημα στο Πανεπιστήμιο. Η ιδιαιτερότητα προσδιοριζόταν στο ότι το μάθημα δινόταν προφορικά. Βρισκόμαστε, λοιπόν, έξω από την αίθουσα και περιμένουμε τον καθηγητή. Ξάφνου, αντιλαμβάνομαι ότι κάτι τσουλάει στραβά. Παγώνω την εικόνα και διαπιστώνω ότι αρκετοί συμφοιτητές μου είχαν λυγίσει, με την κυριολεξία της λέξης, από το άγχος. Μα καλά, σκέφτηκα, αν συμπεριφέρονται έτσι για ένα μάθημα που δίνεται προφορικά, τι θα κάνουν όταν η ζωή τούς παρουσιάσει μεγαλοπρεπώς τα πραγματικά προβλήματα; Οι σκέψεις αυτές διαλύθηκαν βίαια από την παρέμβαση δυο συμφοιτητρίων μου. Με πλησιάζουν και μου λένε: «Δεν διάβασες, ε;». Αναρωτήθηκα, πιστεύω εύλογα, πως σκατά κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα. Κι όταν εξέφρασα αυτό το ερώτημα προς εκείνες, μου απάντησαν το αμίμητο: «Μα δεν φαίνεσαι αγχωμένος!». Δυστυχώς αυτή η κατάσταση με ταλανίζει ακόμα και σήμερα. Και συχνά πολύ δυσάρεστα. Στη συντριπτική πλειοψηφία προκαλείται από το γυναικείο φύλο, οι μεταφραστικοί μηχανισμοί του οποίου μάλλον χρειάζονται ολοκληρωτικό ρεκτιφιέ. Επειδή με βλέπουν ψύχραιμο και υπομονετικό, θεωρούν ότι δεν νοιάζομαι, δεν ενδιαφέρομαι, δεν προβληματίζομαι, δεν δρω. Μιλάμε για άκρως επιφανειακή προσέγγιση. Που βρίθει ελλειμματικής λογικής. Για να μην πω τίποτα χειρότερο. Αλλά είπαμε: ο κάθε άνθρωπος κυβερνάται από την δική ιδιοσυγκρασία. Εξαρτάται από τη δική του φιλοσοφία. Διακρίνεται από τη δική του νοοτροπία. 

Τα ίδια ισχύουν και σε άλλες περιπτώσεις. Ανόμοιες μεταξύ τους. Για παράδειγμα, στον έρωτα. Ο κάθε ένας ζει τον έρωτα διαφορετικά. Τον αντιλαμβάνεται με το δικό του τρόπο. Προσοχή: μιλάω για έρωτα· αυθεντικό, γνήσιο, κι όχι για ενθουσιασμούς ή συγκάλυψη ανασφαλειών. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Τέλος πάντων. Ας μην ξεφύγουμε. Η προσωπικότητα του ανθρώπου, λοιπόν, συνιστά εξέχον εφόδιο στην υπεύθυνη προσπάθεια που διεξάγει ως προς την επίτευξη των στόχων του. Οι περισσότεροι, βέβαια, κάπου στην πορεία ξεφεύγουν. Παρεκκλίνουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπεύθυνο καθίσταται ένα εκρηκτικό μείγμα προσωπικών χαρακτηριστικών που πυροδοτεί τον εκτροχιασμό. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις αφροδισιακές ιδιότητες της εξουσίας. Με την εξουσία, ως γνωστόν, μεγάλο ναρκωτικό, χωρίς κέντρο απεξάρτησης, να εκφυλίζει ιδέες, πρόσωπα, θεσμούς, πολιτικές και αξίες. Να φθείρει, δηλαδή, και να μεταλλάσσει συμπεριφορές. Όχι, βέβαια. Ούτε αφήνω υπόνοιες, χαλαρές ή έντονες, για τον δεδομένο εθισμό που προκαλεί η δημοσιότητα. Δεν χρειάζεται να διαθέτεις εξουσία ή να είσαι διάσημος, επώνυμος όπως λένε διάφοροι ημιμαθείς, για να εκτροχιαστείς. Ο καθείς μπορεί να εκτροχιαστεί. Από όλα έχει ο μπαξές. Πολιτικοί και ποδοσφαιριστές μέχρι κλητήρες και σερβιτόροι. Ακόμα και άεργοι. Τεμπέληδες. Και, μάλιστα, για τα πιο απλά πράγματα. Να θεωρείς, δηλαδή, ότι είσαι κάτι μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά υποδηλώνει το είδωλό σου στον καθρέφτη -προφανώς για αυτά τα άτομα δεν υπάρχει δίλημμα: δηλώνουν, ασυνείδητα, δίχως να το γνωρίζουν, και μάλιστα αναφανδόν, ανθρωπάκια. Έχω διαπιστώσει, ιδίοις όμμασι, ως ένα είδος αυτόπτη μάρτυρα, φίλους και γνωστούς να την έχουν «ψωνίσει» για τους πιο γελοίους, ηλίθιους και απίστευτους λόγους -καταραμένοι αλαζονικοί ατομικισμοί! Για παράδειγμα, επειδή έριξαν, υποτίθεται, μια όμορφη γκόμενα στο κρεββάτι, κλωτσάνε σχετικά καλά ένα τόπι, οδηγούν ένα γρήγορο αμάξι ή αρθρογραφούν σε ένα site. Σε αυτό το σημείο, θα μπορούσα να γράψω, χωρίς ίχνος υπερβολής, άπειρα παραδείγματα. Το ρεζουμέ, εντούτοις, έγκειται αλλού. Πώς μπορείς να ενεργοποιήσεις τη λογική τους διάθεση και να τους επαναφέρεις στον ίσιο δρόμο; Δεν μπορείς. Και δεν μπορείς, διότι δεν θέλουν να σε ακούσουν. Μέσα στο μυαλό τους μια τέτοια απόπειρα θεωρείται επίθεση και μόνο ως τέτοια λαμβάνεται. Λυσσαλέα. Άγρια. Σφοδρή. Κι εσύ θεωρείσαι ζηλιάρης και εμπαθής.

Συγκεφαλαιώνοντας επιλογικά, ο κάθε άνθρωπος υπακούει τους δικούς του κανόνες. Ξεφυλλίζει το δικό του νοητικό λεξικό. Αγνοεί συμβουλές και παραινέσεις. Δεν υπολογίζει σωστά το κίνητρο του συμβούλου, σε σημείο παρεξήγησης. Το αποτέλεσμα; Ακολουθεί μια στραβή φιλοσοφία που νομίζει ότι είναι σωστή. Το χειρότερο είναι ότι δεν το καταλαβαίνει. Το χείριστο είναι ότι το καταλαβαίνουν όλοι οι άλλοι. Καβαλάει, εν ολίγοις, το καλάμι. Και το καλάμι αποδεικνύεται το πιο ατίθασο άλογο. Δεν είναι όλοι άξιοι αναβάτες. Δεν είναι όλοι ικανοί να το κουμαντάρουν. Λίγοι, μόλις, μπορούν. Για την ακρίβεια, ελάχιστοι. Επομένως, για τη νέα σεζόν επιτρέψτε μου να ευχηθώ ό,τι και πέρυσι: ψυχραιμία, υπομονή και αισιοδοξία. Ε, προσθέστε την εγκράτεια και την ταπεινότητα.

Υ.Γ.1 Αυτή η υποκρισία με στενοχωρεί. Μόλις τελειώσουν οι γιορτές, σταματάμε να λειτουργούμε με χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Για λίγες μέρες του χρόνου παριστάνουμε τους ανθρώπους, νομίζοντας ότι εκπληρώσαμε το χρέος μας κι ότι όλα βαίνουν καλώς. Μα, τέτοιος βαυκαλισμός! Λες και η αγάπη, πάσης μορφής, έχει ημερομηνία λήξης. Σαν το φρέσκο γάλα.

Υ.Γ.2 «Είναι αμέτρητοι οι άνδρες που έχω καταστρέψει».
Βάνα Μπάρμπα 

Υ.Γ.3 Ευχόμαστε ο ένας στον άλλον Χρόνια Πολλά και, μόλις αυτά έρθουν, δυσανασχετούμε. Περίεργο ον αυτός ο άνθρωπος. Ολίγον κυκλοθυμικός. Με διφορούμενα θέλω. Αμφιλεγόμενα. Το θέμα, όμως, δεν είναι να ζήσουμε πολύ, αλλά να ζήσουμε ποιοτικά. Και βλέποντας αυτήν τη μιζέρια που περιτυλίγει το είναι μας, δεν είμαι και πολύ σίγουρος ότι ο μέσος άνθρωπος αποζητά την ποιότητα. Σε παν επίπεδο.

Υ.Γ.4 Οι ABBA μάς εύχονται Happy New Year! Και μπράβο τους!

26 σχόλια:

  1. Εσύ καλά τα λες εδώ και καιρό αλλά ποιος σε ακούει...Καλη χρονιά Κάνθαρε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκφράσου, να είμαστε καλά! Πάντα τέτοια!

    Ανώνυμε, τα ακούω κι εγώ. Πολύ σημαντική υπόθεση. Καλή χρονιά και σε σένα.

    Κική, πεντανόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν θα μπορουσα να συμφωνησω περισσοτερο...δυστυχως!
    Καλη χρονια να εχουμε! Υγεια κ ολες τις δικες σου ευχες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ κι ευτυχισμένο - όσο γίνεται - το 2014 αγαπητέ μου φίλε! Σου εύχομαι πάνω απ' όλα υγεία, κάθε εκπλήρωση των προσδοκιών σου κι ακόμα ότι καλύτερο για σένα κι όλους τους δικούς σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πέρασα να πω μια καλή χρονιά να έχεις Κανθαράρα αλλά το κείμενό σου θα το διαβάσω αύριο γιατί πρέπει να πιούμε να γιορτάσουμε τον καινούριο χρόνο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Balanced Girl, να είσαι καλά!

    Διάττων, σε ευχαριστώ! Ανταποδίδω τις ευχές!

    Πρόεδρε, ευχαριστώ για τις ευχές και την ειλικρίνειά σου. Δεν παρεξηγούμαι, ρε μάγκα! Εξάλλου, έχεις θαυμάσια δικαιολογία!

    Καλή χρονιά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τον κοσμο παντα τον τραβουσαν τα φωτα και η λαμψη ειναι αυτο που λεγαμε παλια, "στο μπαρακι μαγκας και στη δουλεια μαλακας".

    Οταν βριζεις οτι η κοινωνια σου βιαζει τη ζωη, ενω ταυτοχρονα εσυ ο ιδιος την ξεφτιλζεις μεσα απο ενα οποιο "facebook" τοτε αυτο τα λεει ολα. Δυστυχως ο εγωισμος του ανθρωπου για αυτοπροβολη και αυταναδειξη μας εχει φτασει εδω που μας εχει φτασει.... εμεις ειμαστε οι γαμω τα παιδια και ολοι οι αλλες οι μαλακες της κοινωνιας! Οταν λοιπον κοιταχτουμε μπροστα στον καθρεφτη και κανουμε την αυτοκριτικη μας ΙΣΩΣ τα πραγματα διορθωθουν καπως. Οχι πολυ, αλλα απο το τιποτα.

    Καλα να ειμαστε, με δυναμη και γερο στομαχι! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kαλή Χρονιά,Υγεία,Δημιουργία,Χαρά....όλα διαρκείας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή Χρονιά, Χρόνια Πολλά και Καλά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σωστός ο Manolo!

    Peps, Καλή χρονιά!

    Ωραίος ο VAD!

    Γεια σου, Ηλία!

    Καλή Χρονιά, Χρόνια πολλά και ποιότητα σε ό,τι κάνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. όπως είπες κι εσύ είναι άπειρα τα παραδείγματα ψωνίσματος και δεν αξίζει να αναφέρεις άλλα γιατί θα πρέπει να φτιάξεις ξεχωριστό μπλογκ τότε!

    αυτό πάντως με τις γυναίκες που αν δεν ουρλιάζεις από χαρά όταν είσαι χαρούμενος, δεν κατσουφιάζεις μέχρι αηδίας όταν είσαι λυπημένος, δεν εκφράζεις υπερβολικά έντονα τα συναισθήματά σου γενικότερα σημαίνει γι αυτές ότι δε σε νοιάζει τίποτα! έλεος δηλαδή! Θα τραβήξω τώρα τα βυζιά μου για να δηλώσω την αγανάκτησή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πρόεδρε, ξεχωριστά blogs. Πολλά, όχι μόνο ένα.

    Για τις γυναίκες τι να πούμε; Μεγάλη, πονεμένη ιστορία. Δεν τις πιάνεις από πουθενά. Ο ορισμός της παράνοιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επανερχομαι,για να σε...τσιγκλισω:),Βάλε γκολ εσύ τουλάχιστον,
    αφου οι αρχιχασογκόληδες αδυνατούν!Ακου ένα στα έντεκα!!!Γκολ,ωρε!!!:))
    http://www.sport24.gr/football/omades/Paok/stox_kai_klaoys_oi_pio_astoxoi_toy_paok.2576469.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. VAD, άδικη η σύγκριση. Εγώ σκοράρω κάθε μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. :)) αυτο με το ρεκτιφιέ σε γυναικείους μηχανισμούς μετάφρασης το εχω πει και εγω και με κοιτάγανε ζαβά σαν να'μαι ούφος :) χαχα
    Ακόμα προσπαθώ να λέω πράγματα με τέτοιο τρόπο ωστε να μην ερμηνεύονται άλλαγιάλλα απο γυναίκες :)
    Καλή Χρονιά Κάνθαρε,
    όσο υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχει ελπίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Από τις πιο όμορφες και μεστές νοημάτων αναρτήσεις για το κλείσιμο της χρονιάς...
    Ως γυναίκα και δη ξανθή έχω πει και γω κουλά...
    Οπως το "δεν είναι αρκετό να με αγαπάς... θέλω και να το δείχνεις..." ή το αμίμητο "δεν είναι αρκετό να με αγαπάς... θέλω να με αγαπάς με τον τρόπο που EΓΩ θέλω"....
    Το πρώτο το επαναπροσδιόρισα... το δεύτερο εξακολουθώ να το αξιώνω...
    Τώρα όσον αφορά την ποιότητα που λες... νομίζω ότι αν περάσεις από το χώρο μου θα καταλάβεις ότι έχω γίνει κομμάτι γραφική και κάποιοι ήδη με χλευάζουν αλλά ... δε με νοιάζει!!! :)
    Φιλιά και καλή Χρονιά σου εύχομαι!!
    Και ναι... εγώ τουλάχιστον με τόσο εθελοντισμό που κάνω σε ανθρώπους και ζωα ζω τα χριστούγεννα όλο το χρόνο (μη γελάς, σε βλέπω...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. υ.γ. Λάθος !!! Το πρώτο είναι που δεν είναι προς επαναδιαπραγμάτευση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Tzonako, δεν κολλάω. Ας τα ερμηνεύσουν όπως θέλουν. Δεν θα χάσω εγώ την λογική μου επειδή αυτές είναι παράλογες. Τέλος, υπάρχει καλοσύνη στους ανθρώπους. Ειλικρινά το πιστεύω. Ίσως όχι σε όλους, αλλά υπάρχουν και φωτεινές λάμπες στο δωμάτιο του σκότους.

    Λιακάδα, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Όλοι έχουμε πει, και έχουμε κάνει, κουλά. Αλλά το γυναικείο φύλο στις ερωτικές σχέσεις κάπου το έχει χάσει. Έχει ξεφύγει. Έχει παρεκτραπεί. Δεν ξέρει να συμπεριφέρεται όταν κάποιος εκδηλώνει ενδιαφέρον, δεν ξέρει να απορρίπτει και σίγουρα δεν ξέρει να φέρεται με λογική: ουσιαστικά δεν ξέρει, δεν γνωρίζει τον ίδιο του τον εαυτό. Κι εγώ γραφικός έχω γίνει, και μάλιστα πιο γραφικός κι από το Πήλιο, αλλά δεν με ενοχλεί. Μπορεί αυτά που γράφω να είναι βλακείες, αλλά είναι οι δικές μου βλακείες. Και δεν γελάω!

    Καλή χρονιά σας εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Νικολας.

    Στον καθενα αντιστοιχει αυτο που του αρμοζει και αργα ή γρηγορα θα το βρει. Αυτο ειναι καρμικος νομος.
    Η ζωη δεν ειναι μονο ποιοτητα και ποσοτητα, αλλά εμπειριες. Τιποτα απ΄αυτα που ζεις δεν ειναι αχρηστο. Συνεπως οσα περισοτερα βιωνεις, τοσο πιο γεματος συναισθηματικα γινεσαι.
    Ειναι σαν το ρολερ κοστερ. Εκει που ανεβαινεις σιγα σιγα και ολο ψηλοτεερα, ξαφνικα σε πιανει η καηφορα και σου κοβεται η ανασα.
    οταν το ξεπερνας ομως, γινεσαι πιο δυνατος.

    Θυμασαι τη Σαιντ Ετιεν ? αφιερωμενο και καλη χρονια.
    http://youtu.be/bSuxnF8dOPU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Νικόλα, καλώς ή κακώς, έχω ήδη αρχίσει να αμφισβητώ την εγκυρότητα αυτού του νόμου.

    Η ζωή είναι πολλά πράγματα. Και ποιότητα, και ποσότητα, και εμπειρίες, και πίκρες, και λύπες, και χαρές, και, κυρίως, το τι απαιτήσεις έχοτυμε εμείς από τον εαυτό μας για να διαχεριστούμε όλα αυτά που μας παρουσιάζονται.

    Πού θυμήθηκες αυτό το τραγούδι, ρε Σατανά; Ανταποδίδω την αφιέρωση με παρόμοιο τίτλο: http://www.youtube.com/watch?v=bBQVrCflZ_E

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. καλή χρονιά Κάνθαρε

    Σου εύχομαι τα καλύτερα μέσα από την καρδιά μου

    Lio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. καλή χρονιά! με υγεία και χαρές.
    και να μείνεις΄ετσι. αυθόρμητος, να δείχνεις αυτό που αισθάνεσαι, όχι αυτό που περιμένουν οι αλλοι από σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ευχαριστώ, Lio. Ευχαριστώ!

    Γεια σου, Ρία! Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...