Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Ευτυχώς για τους ίδιους

Τα πράγματα για τον Κλοπ, ελέω τραυματισμών, είναι δύσκολα από την αρχή της σεζόν. Δεν περίμενε, δηλαδή, το ματς στο Μπερναμπέου για να βρει λύσεις. Είναι υποχρεωμένος να λύνει τακτικά σταυρόλεξα ήδη από τον Σεπτέμβριο. Επομένως, η αποστολή της Ντόρτμουντ στην Ισπανία ήταν εκ προοιμίου δύσκολη. Και έγινε έτι δυσκολότερη με το γρήγορο γκολ που δέχτηκαν οι Γερμανοί. Έχω την αίσθηση ότι το γκολ του Μπέιλ (φώτο) αποσυντόνισε τους παίχτες του Κλοπ. Ήταν κάπως λογικό: επρόκειτο για χαζό γκολ. Και μια ομάδα που τρώει χαζά γκολ πάντα ξενερώνει. Η γεύση, βλέπετε, ενός τέτοιου γκολ, και μάλιστα απέναντι σε ομάδες τύπου Ρεάλ Μαδρίτης, είναι πικρή. Οι γηπεδούχοι, πάντως, δεν επαναπαύτηκαν/πτοήθηκαν: εξακολούθησαν να πιέζουν τον αντίπαλο, πρέσαραν ψηλά και πήραν την κατοχή. Θαρρώ και την πρωτοβουλία.


Η Ντορτμουντ, λοιπόν, δεν απεγκλώβιζε την μπάλα από την περιοχή της, αδυνατούσε να χαμηλώσει, ακόμα και να αυξήσει το τέμπο, αφού δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει την μπάλα, ενώ η επιθετική της γραμμή ήταν αρκετά οπισθοχωρημένη, πράγμα που οδηγούσε σε αναπόφευκτη συρρίκνωση στις υπόλοιπες γραμμές. Για μια ομάδα που θέλει να ισορροπήσει το ματς, κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο. Υπάρχει, όμως, εξήγηση: η επιθετική τριάδα των Γερμανών ήταν εκτός αγώνα, ενώ κι ο Σαχίν, ένας παίχτης με οργανωτικές ικανότητες, δεν βρισκόταν σε καλή κατάσταση. Συν τοις άλλοις, ο Κελ, ένας πραγματικός στρατιώτης της Ντόρτμουντ, μπορεί να αποδίδει ικανοποιητικά ως σύρτης μπροστά από τα σέντερ μπακ, αλλά δεν θεωρείται ιδανικός πασαδόρος και το βαρύ του κορμί δεν επιτρέπει συνεχή σπριντ στον άξονα. Γι αυτό και βλέπαμε τον Χούμελς να κουβαλάει συχνά την μπάλα. Η Ρεάλ, επομένως, πόνταρε στις εκλάμψεις/κούρσες του Μπέιλ και στην ικανότητά του στο ένας εναντίον ενός, καθώς ο Ντουρμ, ο αριστερός οπισθοφύλακας των Γερμανών, συνάντησε αρκετά προβλήματα και έδειχνε φοβισμένος. Πρόβλημα, όμως, υπήρχε και στο άλλο άκρο της άμυνας, έστω κι αν ο Κριστιάνο Ρονάλντο πιο πολύ γκρίνιαζε παρά έπαιζε. Εντούτοις, η επιθετική τριάδα της Ρεάλ άλλαζε συνεχώς θέσεις -μάλλον χωρίς αντίστοιχες εντολές από τον πάγκο-, έτρεχε με την μπάλα στα πόδια και δυσκόλευε ιδιαίτερα τις διαγώνιες αλληλοκαλύψεις των φιλοξενουμένων.

Κάποια στιγμή, κάπου στο 60' λεπτό, και ενώ το σκορ βρισκόταν στο 3-0, η Ρεάλ φάνηκε να κατεβάζει ταχύτητα. Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν συνέβη το παραμικρό: να είναι καλά το σκορ ασφαλείας. Απλά οι παίχτες του Κλοπ θυμήθηκαν ότι στο ποδόσφαιρο υπάρχει και η επίθεση. Κι ο ίδιος ο Κλοπ θυμήθηκε ότι υπάρχει και το κοουτσάρισμα, με τις εσωτερικές και εξωτερικές αλλαγές να δίνουν πράγματι μια φρεσκάδα στην ομάδα. Η επιθετική τριάδα των Γερμανών εξακολουθούσε να βρίσκεται εκτός αγώνα, αλλά οι γραμμές ανέβηκαν, η πίεση εντάθηκε και η άμυνα της Ρεάλ άρχιζε να αλλάζει στρατηγική. Το ποδόσφαιρο κατοχής μετατράπηκε σε ποδόσφαιρο αναμονής, με τους Μπέιλ, Ρονάλντο και Μπενζεμά να παραμένουν ακροβολισμένοι ψηλά και να περιμένουν να χτυπήσουν σαν κόμπρες στην αντεπίθεση. Οι γηπεδούχοι, βέβαια, δεν διαθέτουν το ανάλογο υλικό για να παίξουν ποδόσφαιρο αναμονής, για αυτό και είδαμε τον Πέπε, έναν παίχτης της αμυντικής γραμμής, να πραγματοποιεί μεγάλη εμφάνιση. Επίσης, τα κεντρικά χαφ της Ρεάλ είναι soft παίχτες που δεν μαρκάρουν με πάθος και πείσμα. Μολαταύτα, οι Γερμανοί δεν σκόραραν.

Και δεν σκόραραν για τρεις λόγους. Πρώτον, μέχρι να συνέλθουν από το γκολ του Μπέιλ, έφαγαν άλλα δύο. Δεύτερον, η επιθετική τριάδα βρισκόταν σε πολύ κακή βραδιά. Ο μόνος που προσπαθούσε ήταν ο Ρόις, ο οποίος έβγαινε στην κορυφή της επίθεσης και πατούσε περιοχή, αλλά δεν τού έβγαιναν ούτε τα κοντρόλ, καταστρέφοντας, επί της ουσίας, κάθε υπόψια φάσης. Τρίτον, και σημαντικότερο, η Ντόρτμουντ είναι μια ομάδα που τρέχει ποιοτικά. Χθες, έτρεξε -πάντα τρέχει-, αλλά άσκοπα. Πολλές κινήσεις άνευ μπάλας (που) δεν είχαν αντίκρυσμα, κακές διαγώνιες αλληλοκαλύψεις και άστοχη οπισθοχώρηση της επιθετικής γραμμής στο πρώτο μέρος. Για αυτό και έτρεξε αισθητά περισσότερο από τον αντίπαλο. Οι γηπεδούχοι, πάλι, διαχειρίστηκαν ιδανικά το γρήγορο γκολ του Μπέιλ, ανάγκασαν τον αντίπαλο να υποπέσει σε τακτικά λάθη και, παρά το γεγονός ότι στο δεύτερο μέρος έπρεπε να έχουν δεχτεί τουλάχιστον ένα γκολ, επικράτησαν με καθαρό σκορ. Ευτυχώς για τους ίδιους.

Υ.Γ.1 Δεν είδα το παιχνίδι της Μάντσεστερ με την Μπάγερν, καθώς προτίμησα να παρακολουθήσω την αγαπημένη μου Ατλέτικο, αλλά μαθαίνω ότι οι παίχτες του Μόγιες παρουσιάστηκαν ανανεωμένοι. Αυτοί, πάντως, που δείχνουν να μην χρειάζονται ανανέωση είναι οι παίχτες του Σιμεόνε. Η ρεβάνς με την Μπάρτσα θα είναι επική. Και είθε να περάσει ο καλύτερος!

Υ.Γ.2 Λευτεριά στον Παστόρε!

Υ.Γ.3 Δεν μπορώ να καταλάβω την λαχτάρα ορισμένων ανθρώπων, οι οποίοι δεν είναι και λίγοι, να βιαστούν να σε βαφτίσουν τραυματισμένο, κουρασμένο ή άρρωστο για να πάρουν οι ίδιοι χαρά. Ειλικρινά αδυνατώ να αντιληφθώ πως και γιατί πυροδοτείται μια τέτοια συμπεριφορά εκ μέρους τους. Εμπάθεια; Ζήλεια; Ουδείς ξέρει.

Υ.Γ.4 Κομματάρα!

12 σχόλια:

  1. Δεν είχα παρακολουθήσει τη Ρεάλ φέτος και χθες μου άρεσε πολύ. Μπάλα με τη μία, πολλές εύστοχες μακρινές μπαλιές από πίσω, πατάει κάθε σπιθαμή του χόρτου, χυμάνε σαν σκυλιά ατάιγα όταν χάνουν το τόπι. Και στον πάγκο παιχταράδες, σαν τον Μελλάτα που δεν έχει ακόμα το συγκροτημένο πνεύμα για τόσο υψηλό επίπεδο αλλά γνωρίζει πολύ τόπι. Θα μου πεις έτσι έλεγες και για τον Άγγελο της Μαρίας (Άνχελ ντι Μαρία) και τώρα γυαλίζει πάγκο. Φυσικά ο Τσάβι Αλόνσο εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα εξάρια, αν όχι το καλύτερο. Ο Πέπε σοβάρεψε, δεν στοχεύει τους αντιπάλους και προσφέρει περισσότερα στην ομάδα.

    Ο Μουρίνιο εψές ήντουνε μεταξύ "δεν πρόλαβα αυτές τις μέρες να ξυριστώ" και "δεν έχω αποφασίσει αν θα αφήσω και μούσι ή μόνο μουστάκι". Όπως τον θωρούσα ενδελεχώς σκέφτηκα ότι αν κρατούσε και μια γκλίτσα, χιιι-χα, τσέλιγκας με τα όλα του. Αφού όποτε τον έδειχνε περίμενα να εμφανιστεί και το κριάρι με το τσουκάνι, ο αρχηγός που ακολουθούν τα υπόλοιπα - 500 και βάλε - πρόβατα. Έχει βάλει και γεροντόπαχα ο έρμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάνθαρε εκτός από Άρσεναλ ταιριάζουν οι προτιμήσεις μας και στο Ισπανικό πρωτάθλημα...
    Δεν παρακολούθησα τσουλου αυτή την εβδομάδα αλλά νομίζω ότι και το Ντόρτμουντ-Ρεάλ και το Ατλέτικο-Μπάρτσα και το Μπάγερν-Μάντσετσερ θα είναι ματσάρες για να τα παρακολουθήσεις με κομμένη την ανάσα!!!
    Πραγματικά πιστεύω ότι η Ντόρτμουντ θα βάλει πολύ δύσκολα στον επαναληπτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπουργέ, η Ρεάλ είχε καλή απόδοση στο πρώτο μέρος. Αιφνιδίασε την Ντόρτμουντ, πέταξε τρία τεμάχια και και μετά οπισθοχωρήσε τις γραμμές της. Δεν έπιασε, πάντως, κατά την γνώμη μου, καμιά σπουδαία απόδοση. Κι ας μην κρίνουμε τους παίχτες από μονάχα ένα ματς. Όσον αφορά το άλλο παιχνίδι, κάτι μου λέει ότι πολύς κόσμος χάρηκε με την ήττα του Μουρίνιο. Προσωπικά χάρηκα με την νίκη της Παρί. Ήμουν βέβαιος ότι θα κέρδιζε!

    Tommy, σε αυτό τα στάδιο όλα τα ματς έχουν ενδιαφέρον. Αν η Ντόρτμουντ έβαζε ένα γκολ θα άλλαζαν τελείως οι ισορροπίες στο επόμενο ματς. Και η αλήθεια είναι ότι, παρά τις αγωνιστικές δυσκαμψίες που παρουσίασε, θα μπορούσε να έχει σκοράρει ένα γκολ, ίσως και δύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χάρης

    Στο Manchester Utd. - Bayern Munchen είδαμε την ομάδα του Moyes να παίζει ανέλπιστα καλά. Έπαιξε ρόλο και το ότι οι Γερμανοί εμφανίστηκαν κάπως μπλαζέ (έχουν πάρει την Bundesliga εδώ και καιρό). Η Bayern αν πιεστεί δείχνει να φρακάρει, παρ' ότι δείχνουν να μην χάνουν την ψυχραιμία τους. Όπως έγινε πέρυσι στον Τελικό του Champion's League με την Borussia Dortmund που στο 1ο ημίχρονο δεινοπάθησαν, έτσι και χθες πιέστηκε από την Manchester Utd. Ο Welbeck έχασε σίγουρο γκολ στην αρχή του αγώνα. Το 1-1 αφήνει υποσχέσεις για μεγάλο ματς στο Μόναχο, αλλά μια σοβαρή Bayern καθαρίζει άνετα την πρόκριση.

    Το Barcelona - Atletico Madrid ήταν κάπως βαρετό. Πολύ κλειστό ματσάκι, με την Atletico να παίζει σαν κλασική ιταλική ομάδα που δεν περνάει τίποτα, και να πείθει περισσότερο από την παρέα του Messi. Ο Simeone έκανε το έγκλημα να βάλει τον ανέτοιμο Diego Costa βασικό ρισκάροντας τραυματισμό, ο οποίος έγινε αλλαγή πριν το ημίχρονο. Το 1-1 δίνει θεωρητικά προβάδισμα στην Atletico, αλλά μένει να δούμε αν μπορεί να διαχειριστεί την πίεση του πρωταθλητισμού σε Ισπανία και Ευρώπη.

    Στο Real Madrid - Borussia Dortmund δεν μπορεί να γίνει σοβαρή κριτική. Η Dortmund ταλαιπωρείται όλη την χρονιά από τραυματισμούς (τους έχει ξεθεώσει ο Klopp τόσα χρόνια...), και χθες έπαιζε με τα δεύτερα. Πάλι καλά που το κοντέρ σταμάτησε στο τρίμπαλο.

    Στο Paris Saint-Germain - Chelsea πιστεύω έπαιξε μεγάλο ρόλο το κόλπο (ή μήπως τακτική ανάγκη?) του Mourinho να παίξει επί 60' χωρίς φορ (έστω με αυτούς που έχει). Ο Pastore έβαλε φωτιά στην υπόθεση πρόκριση με το γκολ του στο τέλος. Τουλάχιστον ο Mourinho δεν θα έχει να ανησυχεί για τον Ibrahimovic (τραυματίστηκε) στην ρεβάνς στην Αγγλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συναρειανέ μου,Εγω στο δικό μου κόσμο :) Όταν ο Αρης άλωσε την Προύσα! Αρεανάρα,ολέ!!!:)
    http://www.sport24.gr/Basket/OmadesBasket/A1Aris/otan_o_arhs_alwse_thn_prousa.2720661.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χάρη, η Μπάγερν σήμερα πάλι δεν κέρδισε. Την ίδια στιγμή η Μάντσεστερ πέταξε τέσσερα γκολ μέσα στο Newcastle. Άντε βγάλε άκρη!

    Δεν ξέρω αν η Ατλέτικο αντέξει, αλλά είμαι βέβαιος ότι η ομαδα θα κάνει τα πάντα για να αντέξει. Μόλις τώρα τέλειωσε το παιχνίδι με την Βιγιαρεάλ, στο οποίο, όπως διαπίστωσα, οι παίχτες του Σιμεόνε πέτυχαν ένα γκολ, έριξαν το τέμπο, στένεψαν το πλάτος και συρρίκνωσαν τις γραμμές τους. Ουσιαστικά δεν απειλήθηκαν καθόλου από την Βιγιαρεάλ και είναι κρίμα να πούμε ότι οι φιλοξενούμενοι δεν προσπάθησαν.

    Νταξ, η Ντόρτμουντ θα έπρεπε να έχει πετύχει τουλάχιστον ένα γκολ. Και τότε θα βλέπαμε τελίως διαφορετικό παιχνίδι. Κι ας έχει τραυματισμούς, τιμωρημένους και λοιπά.

    Η Παρί δεν είναι μόνο ο Σουηδός. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα αποβεί υπέρ της Παρί, καθώς με τον Ζλάταν στην εντεκάδα όλοι ξέρουν πως αγωνίζεται η ομάδα. Τώρα τα πράγματα θα είναι κάπως πιο σύνθετα για τον αντίπαλο. Θα τον δω, εκτός απροόπτου, τον επαναληπτικό και θα συζητήσουμε εκ νέου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ε, ελπίζω να το δεις αυτό. Σε στοιχηματικό σάιτ, αυτή τη στιγμή που σου γράφω το Χ του Πανιωνίου με τον Πλατανιά την Κυριακή που έρχεται έχει 1,26 απόδοση. Δηλαδή τι παραπάνω θέλουν κάποιοι για να δουν πόσο πολύ πια στήνονται τα παιχνίδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρόεδρε, δεν είναι ακριβώς στήσιμο. Ας μην εξισώνουμε το κίνητρο, το συμφέρον ή την έκπληξη με στήσιμο. Εν προκειμένω, το Χ βολεύει και τις δυο ομάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι σίγουρα βολεύει και τις 2 ομάδες, αλλά έχει υπάρξει στην ιστορία άπειρες φορές που το χ να βολεύει και τις 2 ομάδες. Τόσο χαμηλό ποσοστό δεν ξαναείδα. Στην ισοπαλία έτσι; Που πάντα έχει τουλάχιστον 3 απόδοση. Μου είπε ένας φίλος μου, "την άλλη Κυριακή λέω να ρίξω χ Πανιώνιο-Πλατανιά, βολεύει και τους 2, είναι και οι 2 παράγκες" και λέω να το κοιτάξω να δω πόσο έχει. Ε, αυτό είναι ξεφτίλα. Και ναι η Βέροια και όποια άλλη ομάδα έπαιξε την προηγούμενη αγωνιστική ήθελαν τη νίκη για παραμονή αλλά όχι και να τους εξισώνουμε με Μπαρτσελόνα και Μπάγιερν και να τους δίνουμε 1,10 απόδοση. Αυτό δεν πιστεύω να είναι απλά υπερβολή...

      Διαγραφή
  9. Δεν λέω ότι όλα είναι άγια και αθώα. Μην τρελαθούμε. Και καταλαβαίνω απόλυτα τι λες. Απλά εμείς σπεύδουμε να τα βαφτίσουμε όλα σαν στήσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς και δε τα βαφτίζω όλα, αλλά ορισμένα κάνουνε και μπαμ!!

      Διαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...