Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Το απόλυτο κοντράστ

Την τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δυο αντίπαλοι, τα δεδομένα ήταν κάπως διαφορετικά. Για παράδειγμα, δεν αγωνιζόταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Είχε αυτό επίπτωση στο παιχνίδι της Ρεάλ; Όχι, δεν είχε. Η ροή του παιχνιδιού φρόντισε για αυτό. Αλλά, μισό λεπτό, για ποιο παιχνίδι μιλάμε; Η Μπαρτσελόνα είχε χτυπητές αδυναμίες. Με την Ρεάλ να τις εκμεταλλεύεται. Και πολύ καλά έκανε. Τι κάνεις όταν έχεις παίχτες που αρέσκονται να τρέχουν στο ανοιχτό γήπεδο (με την μπάλα στα πόδια); Τους αφήνεις να τρέχουν. Ειδικά όταν ο Μαρτίνο δεν προκρίνει το αμυντικό βάθος και ανεβάζει υπερβολικά τις γραμμές του. Με τον Αντσελότι να προβαίνει σε μεγάλο τακτικό λάθος και να δίνει εντολή για πίεση στο τερέν της Μπάρτσα. Κι όταν λέω τερέν, εννοώ την μεγάλη περιοχή του Πίντο! Γιατί αυτό είναι σφάλμα; Διότι αυτό σήμαινε ότι οι παίχτες της Ρεάλ θα έπρεπε να διανύσουν περισσότερα μέτρα για να επιστρέψουν στην άμυνα, την στιγμή που οι παίχτες της Μπαρτσελόνα έφταναν στο τερέν των γηπεδούχων με χαρακτηριστική ευκολία. Η κατοχή, βλέπετε, ας μην ξεγελιόμαστε, άνηκε στους φιλοξενούμενους. Κι όταν κάποια ομάδα έχει την κατοχή, έστω και ανούσια, αναγκάζει τον αντίπαλο σε τρέξιμο. Την πρωτοβουλία, βέβαια, την είχε η Ρεάλ. Έχουμε πει ότι το να έχει την πρωτοβουλία χωρίς μεγάλα ποσοστά κατοχής αποτελεί σπάνιο ποδοσφαιρικό φαινόμενο. Σπάνιο, αλλά υπαρκτό. 


Οι Καταλανοί, λοιπόν, προσπαθούσαν να διασπάσουν την άμυνα των Μαδριλένων με οριζόντιες πασούλες και (πολλά) γεμίσματα στο δεύτερο δοκάρι. Το οπλοστάσιο του Μαρτίνο δεν περιλάμβανε κάτι άλλο. Κάθετο ποδόσφαιρο δεν είδαμε. Κάθετα σπριντ δεν είδαμε. Προσωπικές ενέργειες δεν είδαμε. Μόνο κάτι ατομιστίες από τον Νεϊμάρ και ένα μακρινό σουτ του Μπαρτρά. Ο Μέσι σκεφτόταν το Μουντιάλ. Ο Τσάβι περίμενε κάποια κίνηση από συμπαίχτη (που δεν γινόταν ποτέ). Ο Ινιέστα έδειχνε καλά κλεισμένος. Ο Μπούσκετς δεν μπορούσε να παίξει για τους υπόλοιπους. Τα χαφ, εν γένει, της Μπαρτσελόνα ήταν σε κακή, έστω μέτρια κατάσταση. Τα χαφ, ήτοι η δύναμη της Μπάρτσα, θυμίζω, σε άμυνα και επίθεση. Κι όταν κάτι πήγαινε να γίνει, τότε ο Πέπε κι ο Τσάμπι Αλόνσο, έστω κι αν ο Μόντριτς βρισκόταν σε μέτρια βραδιά, δήλωναν βροντερό παρών. Μοναδική φάση που θύμισε Μπαρτσελόνα ήταν το 89' λεπτό. Συνεργασία εντός ελάχιστων τετραγωνικών, με τον Νεϊμάρ να κάνει το κάθετο σπριντ, να υποδέχεται την κάθετη πάσα, αλλά η μυτόγκα που εξαπολύει να τραντάζει το κάθετο δοκάρι. Υποθέτω ότι δοκιμάζει να τελειώσει τη φάση με μύτο, διότι ο παίχτης θεωρεί ότι δεν έχει χρόνο για κου(ν)τεπιέ ή πλασέ. Αλλά το replay δείχνει ότι προλαβαίνει να τελειώσει τη φάση με ένα όμορφο πλασεδάκι. Τέλος πάντων. Ο πολυδιαφημισμένος Νεϊμάρ δεν έχει (απο)δείξει το λόγο που τον απέκτησε η Μπάρτσα και μάλλον δεν θα τον δείξει ποτέ, καθώς η μεταγραφή, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ήταν ανούσια και περιττή.

Αφού αναλύσαμε τεχνικά το τελείωμα του Νεϊμάρ στη φάση του δοκαριού, να πω δυο λόγια και για το πρώτο γκολ της Ρεάλ. Σε μια φονική αντεπίθεση, ο Τσάμπι Αλόνσο, με μια κάθετη που κόβει βούτυρο, βρίσκει τον Ίσκο, αυτός δίνει στον Μπενζεμά κι ο Γάλλος με τη σειρά του βρίσκει τον Ντι Μαρία που βρισκόταν εν κινήσει. Το κλειδί στην αντεπίθεση είναι η κάθετη του Τσάμπι Αλόνσο, πραγματικά υπέροχη, αλλά εκεί που έμεινα με το στόμα ανοιχτό είναι η διαγώνια πάσα του Μπενζεμά. Ο Γάλλος επιθετικός δεν έχει καλή ισορροπία, το σώμα του πέφτει προς τα πίσω, βρίσκεται υπό επιτήρηση κι όμως κατορθώνει να βγάλει μια εξαιρετικά δύσκολη πάσα ακριβείας προς τον επελαύνοντα Αργεντινό. Όμορφο γκολ. Πιο όμορφο από το γκολ του Μπέιλ, ο οποίος τι μας έδειξε στην φάση αυτή; Ότι είναι πιο γρήγορος από τον Μπαρτρά -το γνωρίζαμε-, ότι πρέπει να σηκώνει και κεφάλι για να δώσει πάσα κι ότι η Μπάρτσα θέλει τερματοφύλακα. Η ουσία είναι ότι η Ρεάλ βρισκόταν σε καλύτερη αγωνιστική ετοιμότητα, ήταν πιο γρήγορη από τον αντίπαλό της, ατομικά και ομαδικά, και, παρά το γεγονός ότι έχει προβλήματα στα άκρα της άμυνας, είχε την ευτυχία να αντιμετωπίσει μια Μπαρτσελόνα που άνοιξε το πλάτος σε ελάχιστα σημεία του παιχνιδιού. Ίσως η παρουσία των Πέδρο και Σάντσες να ήταν απαραίτητη από πιο νωρίς. Εξάλλου, ο Φάμπρεγας ήταν άφαντος. Είχαμε πει ότι αυτός ο παίχτης, ως ψευτοεννιάρι, ήταν αργός για το επιθετικό παιχνίδι της ομάδας στις καλές μέρες των Καταλανών, πόσω μάλλον τώρα. 

Με αυτά και με αυτά, η Ρεάλ κατέκτησε δικαιότατα το κύπελλο Ισπανίας. Και -μαντέψτε!- πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν έπεσαν στο χόρτο ούτε ψάρια, ούτε φωτοβολίδες, ούτε μαλαματίνες, ούτε μπουκέτα. Μήτε μπούκαραν στο γήπεδο κάτι περίεργοι τύποι και περιφερόντουσαν σαν τις άδικες κατάρες. Στο Μεστάγια, στην έδρα της Βαλένθια, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε ο τελικός του ισπανικού κυπέλλου, οι οπαδοί των δυο ομάδων καθόντουσαν μαζί, οι παίχτες των δυο ομάδων αγκαλιαζόντουσαν και η Μπαρτσελόνα έδινε δημόσια συγχαρητήρια στον μεγάλο αντίπαλό της. Το απόλυτο κοντράστ, δηλαδή.

8 σχόλια:

  1. Χάρης

    Δυστυχώς δεν είδα τον Τελικό του Copa del Rey, πρόλαβα όμως να δω τον Bale να τρέχει σαν άλογο και να κάνει το 2-1, ταπεινώνοντας τον Bartra. Λίγο που είδα το ματς διαπίστωσα ότι η Barcelona έχει τελειώσει σαν ομάδα αν δεν την ανακατασκευάσουν. Αργή, πάσες οπουδήποτε εκτός από κει που πρέπει, ο Messi σαν να έγινε παίκτης της σειράς. Πράγματι μια φορά που έπαιξαν ως Barca ο Neymar είχε το δοκάρι, ενώ είχε προηγηθεί η ευκαιρία του Benzema που μόνος του στην περιοχή και άνετος σούταρε πάνω στον Pinto (το παιδί δεν φταίει, είναι φυλαρούχας τόσα χρόνια στην σκιά του Valdes).

    Ο Neymar δεν είναι η μοναδική αχρείαστη/λάθος μεταγραφή που έχει κάνει η Barcelona τα τελευταία έτη. Τέτοιοι είναι και οι Fabregas, Alexis Sanches, Song, Mascherano, ενώ κάποια παιδιά (Valdes, Tello) θέλουν να φύγουν τρέχοντας. Και έχουν αφήσει την ομάδα γυμνή στην αμυντική γραμμή, όπου πονάει περισσότερο. Θα το χαρώ αν δεν ανατραπεί η απαγόρευση μεταγραφών, γιατί αυτός ο περίεργος ο Rossell τα έχει κάνει κώλο στην ομάδα και έχει πάρει του κόσμου τις μίζες για να φέρνει παλτά και να τα φορτώνει στον σύλλογο. Α, και η Barcelona θα μείνει χωρίς τερματοφύλακα (με Pinto και Valdes φευγάτους) αν δεν αλλάξει η κατάσταση. Ε ρε γλέντια.

    Όσο για την χθεσινή παρωδία στην Τούμπα, ο Ολυμπιακός δεν δικαιούται δια να ομιλεί περί ζούγκλας (εδώ που τα λέμε, ο Μάνταλος κακώς το ξεκίνησε το ματς, ενώ Τζαβέλλας, Κλάους, Μανιάτης και Κατσουράνης μεταξύ άλλων είναι γελοίοι). Πρόχειρα-πρόχειρα αναφέρω την Ριζούπολη το 2003 και το Καραϊσκάκη με τον Cisse και τον Μαρινάκη πριν 2 χρόνια. Εντάξει, να λέει ο χοντρός για τα ψάρια, τα καπνογόνα και τους μπράβους το καταλαβαίνω, αλλά να μιλάει ο ΟΣΦΠ για την ΕΠΟ και τον διαιτητή? Κανονικά πρέπει να πέσει φωτιά από τον ουρανό να τους κάψει, που λέει ο λόγος, γι' αυτή την υποκρισία. Ο ΟΣΦΠ έχει αποθρασυνθεί εδώ και πολλά χρόνια με την ΕΠΟ, την Παράγκα και την ατιμωρησία, με αποτέλεσμα όλη η Ελλάδα, καθόλου τυχαία, να είναι αντιολυμπιακοί περισσότερο απ' όσο αγαπούν την ομάδα τους. Ο Μαρινάκης καλά θα κάνει να αφήσει τις μαγκιές και κάθε σκέψη για εκδίκηση, γιατί είναι μόνος του απέναντι σε 3 ομάδες (ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) με κόσμο που ονειρεύονται να γ****σουν τον Ολυμπιακό περισσότερο από το να πάρουν ένα πρωτάθλημα. Ειδικά ο Σαββίδης από μαγκιές δείχνει να ξέρει πολύ καλύτερα από τον Μαρινάκη, ως Ρώσος businessman (για να επιβιώσεις στην Ρωσία ως businessman, πρέπει να είσαι τουλάχιστον μαφιόζος). Καλά θα κάνουν να σταματήσουν (με πρώτο αυτόν που είναι η πέτρα του σκανδάλου) πριν σκοτωθεί κανένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ με Χάρη, η Μπάρτσα θέλει ανακατασκευή. Αν βέβαια τους επιτραπεί να διορθώσουν με μεταγραφές τις μλκ που έχουν κάνει σωρηδόν τα τελευταία χρόνια.

    Ποιος δεν μπορεί να παίζει και για τους άλλους Κάνθαρε; Ο Μπούσκετς; Μπορεί γαι Σουπερλίγκα νε είναι παιχταράς, αλλά για Πριμέρα και Τσαμπιολί είναι 2ο ράφι.

    Τούμπα δεν είδα αλλά δεν χρειάζεται για να έχω άποψη. Το ματσάκι δεν έπρεπε να ξεκινήσει και αυτή ήταν η αρχική εντολή ΕΠΟ στο κοράκι Μάνταλο. Έλα όμως που υπήρξε πολιτική παρέμβαση. Πρόσωπο δεν έμαθα, μόνο ότι ήταν από ΝουΔού. Και ψηλά.

    Όλα τα καταλαβαίνω στις αντιδράσεις της ομάδας του Δημοσίου, αλλά το ζόρι με τα ψάρια όχι. Εκτός αν τους ενόχλησε ότι ήταν ξεροσφύρι. Ούτε μια χόρτα για σαλάτα, ούτε ένας λευκός ξηρός οίνος με φρουτώδη γεύση. Που ομολογουμένως αναδεικνύει την πιπεράτη γεύση του τηγανητού γαύρου ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χάρη, δεν καταλαβαίνω γιατί εδώ και χρόνια, ήδη από την εποχή του Γκουαρντιόλα, η ομάδα δεν ενισχύεται σε συγκεκριμένες θέσεις. Μου φαίνεται ερασιτεχνικός χειρισμός. Για παράδειγμα, στη θέση του κεντρικού αμυντικού ή του επιθετικού. Είναι τόσο μεγάλο έγκλημα να έχεις έναν καθαρό επιθετικό; Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Υπό αυτήν την έννοια, ναι, χρειάζεται ανακατασκευή. Όσο για την απαγόρευση μεταγραφών, ειλικρινά δεν έχω ιδέα τι θα συμβεί. Αν, όμως, επικρατήσει η θέληση της Ουέφα, που δεν το νομίζω, τότε το πρωτάθλημα θα αποκτήσει ενδιάφερον και την επόμενη χρονιά. Για τον τελικό κυπέλλου Ελλάδος, δεν έχω να προσθέσω κάτι. Ό,τι είχα να πω, το είπα στο κείμενο μπας και καταλάβουμε τι σημαίνει αυτή η ρημάδα η νοοτροπία.

    Υπουργέ, υποθέτω ότι η Μπάρτσα έχει παίχτες που μπορεί να προωθήσει στην πρώτη ομάδα. Θα είναι απορίας άξιον να δούμε από τι είδους μέταλλο είναι φτιαγμένοι οι μικροί, αν, εν τέλει, απαγορευθούν οι μεταγραφές. Κοίτα, ο Μπούσκετς για τον κοινό κώδικα της Μπάρτσα είναι ιδανικός. Αλλά όταν δεν τραβάνε οι Τσάβι και Ινιέστα δεν μπορεί να πάρει όλο το κέντρο στις πλάτες του. Είναι ένα απαραίτητο γρανάζι της μηχανής, όχι όλη η μηχανή. Για τα ψάρια που λες, συμφωνώ ότι το πρόβλημα ήταν το ξεροσφύρι. Θέλει και το ουζάκι/τσίπουρο/κρασάκι, θέλει και κανά άλλο μεζέ. Γαστρονομικό έγκλημα.

    Καλημεροσπέρες και να περνάτε όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάρης

      Η Barcelona δεν έκανε μεταγραφές τερματοφύλακα, αμυντικών και χαφ όπου πόναγε, για να παίρνει τους Alexis Sanchez, Neymar, Fabregas, Song (ναι, οι 2 τελευταίοι είναι χαφ, αλλά ο ένας δεν μπορεί να ενσωματωθεί και ο άλλος δεν παίζει ούτε με αίτηση) και να κονομάει μίζες ο Rossell. Έδιωξαν και τον Toure, αλλά τουλάχιστον ο Yaya βρήκε την υγειά του στην Manchester City. Για τον φορ που λες, πιστεύω ότι δεν έχει θέση και χώρο στην 11άδα της Barca, εκτός αν ήταν κάποιος στο στυλ του Eto'o, δηλαδή γρήγορος και κινητικός (εδώ ο Villa δεν κόλλησε). Ακόμα και να αρθεί η απαγόρευση μεταγραφών, η Primera θα έχει και πάλι ενδιαφέρον του χρόνου, αν με πιάνεις. Η Βarca αυτή την εποχή είναι σε τρικυμία, επομένως κανείς δεν εγγυάται ότι θα τα κάνουν όλα σωστά στο μεταγραφικό παζάρι.

      Διαγραφή
    2. Απλά λέω ότι η ομάδα έπρεπε να έχει έναν καθαρό επιθετικό. Έστω από τα φυτώρια. Όσο για τα κενά που παρατηρούνται σε συγκεκρίμενες θέσεις, τι να πω; Μπορεί να ευθύνονται οι μίζες του Ροσέλ. Το αίνιγμα, πάντως, για του χρόνου δεν είναι η Μπάρτσα, αλλά η Ατλέτικο.

      Διαγραφή
  4. Απογοητεύτηκα πάντως με το ματς. Πιστεύω ότι ήταν από τα χειρότερα ελ κλάσσικο που έχω δει, αν όχι το χειρότερο.

    Τώρα για το κόντραστ τι περιμένεις; Ότι έγινε προχτές στον αγώνα θα ακούγεται για καμιά βδομάδα, δε θα κάνει κανείς τίποτα απολύτως, θα το αφήσουν το θέμα και στο επόμενο ντέρμπι ξαναμανααπό την αρχή...

    Υ.Γ.: Ισχύει ότι η Μπάρτσα δεν μπορεί να κάνει μεταγραφές του χρόνου; Αν ναι, προπονητή θα μπορούσε να αλλάξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για πε ρε Πρόεδρε. Παίρνεις ποτέ προπονητή να τον λένε Τάτα; Ή επί το ελληνικότερο, Μάριο, Ρούλη;

      Διαγραφή
  5. Πρόεδρε, δεν ήταν υψηλής ποιότητας το ντέρμπι. Αλλά από το να παρακολουθώ τις προσπάθειες του Κατσουράνη και του Παπάζογλου, ας δω λίγο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Όσο για τον κοντράστ, η πικρή αλήθεια είναι ότι τα γεγονότα δεν έχουν πάρει τόσο μεγάλη έκταση, επειδή αυτά συνέβησαν εις βάρος του Ολυμπιακού. Και για να κλείσει το θέμα, το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έχει κάνει μαλακίες, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν και οι άλλοι. Αυτό το πράγμα θυμίζει λογική ζούγκλας.

    Τέλος, υποτίθεται ότι η Μπάρτσα έχει τιμωρηθεί από την ΦΙΦΑ με απαγόρευση μεταγραφών για δυο καλοκαίρια. Οι φήμες υποδηλώνουν ότι θα κάνει έφεση και δεν θα έχει πρόβλημα. Αλλά πότε δεν ξέρεις. Προπονητή, πάντως, από ό,τι γνωρίζω, μπορεί να αλλάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...