Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015

Περί (λαθρο)μετανάστευσης

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, δηλώνω ότι η μετανάστευση συνιστά μία παρεξηγημένη έννοια. Κατά την Ιστορία, για διάφορες αιτίες, όπως εύρεση τροφής ή κλιματικές συνθήκες, έχουν υπάρξει μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων από μία περιοχή σε μία άλλη. Πλέον, βέβαια, η μετανάστευση λαμβάνει μέρος κυρίως για οικονομικούς λόγους και συνοψίζεται ως μία προσπάθεια των ανθρώπων για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό το «καλύτερο αύριο», όμως, δεν είναι παντού το ίδιο. Για τον Έλληνα, λόγου χάρη, που πηγαίνει στο Λονδίνο μπορεί να σημαίνει εύρεση εργασίας σε ένα πρόσφορο επαγγελματικό περιβάλλον, με ευνοϊκότερες συνθήκες, καλύτερες αποδοχές και προοπτικές εξέλιξης. Για τον Πακιστανό, πάλι, μπορεί να σημαίνει ένα πιάτο φαγητό και ένα δωμάτιο για να κοιμάται. Το να πάει, ωστόσο, ένας Έλληνας στο Λονδίνο έχει κάποια λογική: προφανώς θα υπάρχουν κάποιες ικανότητες, κάποια στοιχειώδη προσόντα, κάποια έγγραφα που πιστοποιούν την επάρκειά του, θέληση για δουλειά και, επίσης, κάποια κενά στην αγορά εργασίας που δεν καλύπτονται από την εγχώρια προσφορά. Συν τοις άλλοις, η πόλη είναι πολιτισμένη, λειτουργεί σε υπεύθυνο νομικό πλαίσιο και επικρατούν χαμηλά ποσοστά ανεργίας. Επομένως, δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι Έλληνες υποψήφιοι που πάνε στην Αγγλία -και στην κάθε Αγγλία- τυγχάνουν ευρείας αποδοχής από τους εκεί ανθρώπους και οι περισσότεροι εξ αυτών που εργάζονται αφήνουν άριστες εντυπώσεις στους εργοδότες τους.


Τι συμβαίνει, όμως, όταν ο μετανάστης δεν έχει προσωπικά εφόδια μαζί του (π.χ. πτυχία); Σε μια τέτοια περίπτωση οφείλω να φέρω το παράδειγμα των Αλβανών. Οι Αλβανοί, κατά τη γνώμη μου, είναι άγαρμποι, με ελάχιστα ίχνη αισθητικής, αλλά είναι δουλευταράδες και ντόμπροι. Ήρθαν στην Ελλάδα για να καλύψουν την ψυχολογική ανεπάρκεια των Ελλήνων γονέων που «έπρεπε» να δουν το παιδί τους να φοιτά σε κάποιο Πανεπιστήμιο και να γίνεται Στρατηγός, Καθηγητής, γιατρός ή δικηγόρος. Έλα ντε, όμως, που δεν μπορούν όλοι να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο. Το αποτέλεσμα ήταν να θεωρηθεί ντροπή να εργαστεί κάποιος νέος στα χωράφια, να γίνει βαφέας ή να κάνει χειρωνακτικές εργασίες, καθώς οι Έλληνες γονείς θεώρησαν τη σωματική εργασία απόβλητη και ντροπιαστική για τα παιδιά τους. Οι Αλβανοί, λοιπόν, όντας οπλισμένοι με θέληση για εργασία, ήρθαν, δούλεψαν, έβγαλα καλά λεφτά, ειδικά επί δραχμής, και αναπλήρωσαν ένα μεγάλο κενό στην αγορά εργασίας που δημιουργήθηκε από την ψευδαίσθηση των Ελλήνων γονέων ότι η οικονομική ευμάρεια εκείνης της εποχής -επίπλαστη στο σύνολό της- θα υπήρχε στο διηνεκές κι ότι θεωρείτο ντροπή το παιδί τους να κόβει χόρτα, να αρμέγει γελάδια ή να βάφει κάγκελα. Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης γαλούχησης το βλέπουμε τώρα: δίνεις στον Έλληνα κοντάρι για βαφή τοίχου κι αυτός να νομίζει ότι πρόκειται για selfie stick (φώτο).

Υπάρχει, όμως, και μια τρίτη περίπτωση. Άνθρωποι χωρίς κανένα πτυχίο, χωρίς κανένα προσόν και χωρίς καμιά διάθεση για εργασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα -εξαιρώ μερικώς τους Σύριους, Αφγανούς, Σουδανούς και σία- αντιπροσωπεύουν οι Πακιστανοί. Θα ήθελα πραγματικά να πιάσω κουβέντα με έναν Πακιστανό και να τον ρωτήσω γιατί στοιβάζονται σε σαπιοκάραβα με κατεύθυνση την Ελλάδα. Τους προωθούν Τούρκοι, με σκοπό να προκαλέσουν κοινωνικές αναταραχές στην Ελλάδα; Έχουν πάρει πρέφα ότι εδώ δεν θα τους ενοχλήσει κανείς δεδομένου ότι είμαστε η χώρα του πασαλείμματος; Είχαν παιδικό όνειρο να πιάσουν πόστα σε φανάρια και να καθαρίζουν παρμπρίζ; Θέλουν να γίνουν έποικοι/άποικοι; Δεν ξέρω ποια είναι η απάντηση.

Αυτό που ξέρω είναι ότι μια χώρα αποδέχεται τους μετανάστες όταν υπάρχει χώρους για αυτούς κι όταν οι εν λόγω άνθρωποι έχουν κάτι να προσφέρουν ή δεν δημιουργούν πρόβλημα. Στην Ελλάδα, όμως, όπου κάποτε έδεναν τα σκυλιά με λουκάνικα, δεν τίθεται θέμα ενεργοποίησης τέτοιων μηχανισμών λογικής. Για κάποιο λόγο που ακόμα δεν έχω καταλάβει, επικρατεί μια αριστερή φιλοσοφία στο μεταναστευτικό, η οποία επιβάλλει συλλήβδην την αποδοχή των μεταναστών. Συγγνώμη, αλλά μια τέτοια συμπεριφορά δεν συνιστά πολιτική. Δεν γίνεται να δέχεσαι στη χώρα σου ανθρώπους που δεν έχουν καμία ικανότητα, κανένα προσόν για δουλειά, καμία διάθεσή για εργασία και υπόκεινται σε μια θρησκεία που ουδεμία σχέση τηρεί με οποιαδήποτε μορφή πολιτισμού, λογικής, σεβασμού ή προόδου. Δεν γίνεται να δέχεσαι στην πεπερασμένη σε μέγεθος χώρα σου ανθρώπους που οδηγούν σε υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας ολόκληρης της περιοχής. Και δεν γίνεται διότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να απορροφηθούν από την Ελλάδα. Σαν να έχεις ένα δωμάτιο που χωράει δέκα νοματαίους κι εσύ να πας με το στανιό να τοποθετήσεις άλλους είκοσι. Θα χωρέσουν; Όχι. Κι αν κάποιος τάσσεται αναφανδόν υπέρ της αποδοχής όλων των μεταναστών να τους πάρει σπίτι του για να τους πλένει, να τους ντύνει και να τους ταΐζει.

Το ρεζουμέ είναι ότι ελάχιστοι νοιάζονται για το μεταναστευτικό και τις προεκτάσεις του. Γιατί συμβαίνει αυτό; Αγνοούν τη σημασία του; Πιστεύουν ότι πράγματι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ικανοί και ανίκανοι, ήσυχοι και ταραχοποιοί, τίμιοι και λαμόγια, μπορούν να εναρμονιστούν στη χώρα μας, να βρουν δουλειές και να εγκλιματιστούν; Αρνούνται πεισματικά να παραδειγματιστούν από χώρες που έχουν θεσπίσει μεταναστευτικά μέτρα; Γουστάρουν να βλέπουν υψηλές μετρήσεις στο Ελληνόμετρο; Φοβούνται ότι αν δηλώσουν κάτι φαινομενικά αρνητικό για το μεταναστευτικό θα θεωρηθούν ρατσιστές; Αχ, αυτός ο καταραμένος αντιρατσισμός! Η χειρότερη μορφή ρατσισμού, να υπενθυμίσω. Μέχρι, λοιπόν, να βάλουμε μυαλό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τα καραβάκια με τους (λαθρο)μετανάστες έρχονται συνεχώς προς τα νησιά μας, η Κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της, το Κράτος υπολειτουργεί, το πεδίο του Άρεως έχει καταστεί συνώνυμο της κατασκήνωσης και οι Έλληνες στην Αθήνα σύντομα θα μετατραπούν σε μειονότητα. Δεν αργεί αυτή η ώρα.

Υ.Γ.1 Μην με μαλώνετε για το γεγονός ότι δεν γράφω για αθλητικά. Έχω βαρεθεί τόσο χρόνια να γράφω (για) τα αυτονόητα. Σκέφτομαι, πάντως, να γράψω ένα άρθρο για τον Ατρόμητο και ένα για τον Παναθηναϊκό. Και σας χρωστάω και ένα άρθρο περί αντρών. Δεν το έχω ξεχάσει!

Υ.Γ.2 Νταξ, η κατάσταση στην Κυβέρνηση έχει ξεφύγει. Κανένα ίχνος σοβαρότητας στη Βουλή από τα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις; Από την Κωνσταντοπούλου που την έχει δει Ιωάννα της Λωραίνης; Από τον Βαρουφάκη που δηλώνει Α, ψηφίζει Β και μετά υποστηρίζει το Γ; Από την Αριστερή Πλατφόρμα με τους δραχμολάγνους; Από την πλειοψηφία των βουλευτών της Κυβέρνησης που ασκούν αντιπολίτευση στην ίδια την Κυβέρνηση; Επιμένω, λοιπόν, στην άποψή μου: ο Τσίπρας βιάστηκε να κυβερνήσει μια χρεοκοπημένη χώρα. Εδώ δεν μπορεί να κουμαντάρει τις πλείστες συνιστώσες που αποτελούν το ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θα καταφέρει να βάλει τάξη στη χώρα; Με τι στελέχη; Ποιους συνεργάτες; Ποιος θα τον βοηθήσει;

Υ.Γ.3 Όταν θες δύναμη σε ήχο και στίχους, τότε ο Lemmy κι η παρέα του αποτελούν εγγύηση.

6 σχόλια:

 1. Κάνθαρε, γλυκέ μου, ο Τσιπρας για κάποιον λόγο, κοίταξε τον πισινό του. Αμ δεν είναι έτσι οι ηγέτες. Θ; γίνει η Ελλάδα μια δεξαμενή φτωχών. κι αν δεν υπάρχει σχέδιο τότε να μη βάζει κανείς υποψηφιότητα. Η Ελλάδα χρειάζεται μια σωστή ολοκληρωμένη πρόταση που να είναι εφαρμόσιμη. όλα τ άλλα είναι μπαρούφες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χάρης

  Για τους μετανάστες πιστεύω ότι χρειάζεται απέλαση των υπεραρίθμων και των εν δυνάμει προβληματικών. Είτε με το καλό είτε με το ζόρι. Δεν είμαστε εδώ πέρα το πανδοχείο των κυνηγημένων. Ας πάνε όπου θέλουν, έχουμε να ταΐσουμε και τον εαυτό μας και τα παιδιά μας και τους ανέργους μας. Ας πάνε στα αδέλφια τους τους Μουσουλμάνους στην Μέση Ανατολή, ειδικά στην Σαουδική Αραβία όπου το χρήμα δεν λείπει και είναι αραιοκατοικημένη. Γιατί δεν πάνε στα ομόθρησκα αδέλφια τους να δοξάζουν όλοι μαζί τον Αλλάχ? Ρητορικό το ερώτημα. Η Τασία Χριστο-κάτι είναι η πιο ατυχής επιλογή για Υπουργός αρμόδια για την μετανάστευση. Άκου εκεί ότι οι λαθρομετανάστες "λιάζονται" στις πλατείες και δεν δημιουργούν προβλήματα. Τέλος πάντων, εδώ ας μείνουν όσοι χρειάζονται και μπορούν να καλύψουν τα κενά της αγοράς εργασίας. Δεν έχω πρόβλημα με τους τίμιους που εργάζονται και προσφέρουν. Αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλη την δυστυχία όλου του πλανήτη.

  Όσο για την Κυβέρνηση της πλάκας, λίγη υπομονή. Εκτός αν τα παλιοτόμαρα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης ενώ καταψηφίζουν τα Μνημόνια, κατά την λαφαζάνειο λογική "διαφωνούμε αλλά στηρίζουμε, έχουμε δυνατή κυβέρνηση, δεν θέλουμε εκλογές" για να μην χάσουν τα 10 χιλιάρικα ευρώ τον μήνα, η αριστερή παρένθεση θα ολοκληρωθεί σύντομα. Δεν έχω το κουράγιο να σχολιάσω αναλυτικά τους γελοίους εγκληματίες εκεί μέσα έναν προς έναν. Αναφέρομαι σε πρόσωπα σαν τον Μπαρουφάκη, τον Λαφαζάνη, την Βαλαβάνη και την Κωνσταντοπούλου. Ο μικρός Αλέξης ήταν και είναι απατεώνας και το ρίχνει στα παραμύθια ότι προσπάθησε αλλά δεν μπόρεσε. Ποιός, αυτός που θα έσκιζε τα Μνημόνια με τον πρώτο Νόμο που θα έφερνε στην Βουλή. Αντ' αυτού όμως, με το σχήμα λόγου του σκισίματος των Μνημονίων, και το Μνημόνιο με μέτρα €13 δις, έγινε ο προδότης και γερμανοτσολιάς που κατηγορούσε τους άλλους, είτε Βουλευτές είτε πολίτες ακόμα όπως είδαμε στις ημέρες του δημοψηφίσματος. Τώρα του αξίζει ό,τι πάθει από 'δω και στο εξής. Δεν αναφέρομαι στην αποκαθήλωση, αυτό είναι το έλασσον. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τί θα πει ο Εισαγγελέας για τα όσα έκανε ο μπαρουφάκης με εντολή του μικρού αλέξη, που επίτηδες τρέναραν τις διαπραγματεύσεις μέχρι να χρεοκοπήσει η χώρα και στήσανε παράλληλο τραπεζικό σύστημα με IOUs (κουρελόχαρτα δηλαδή) για να μας βγάλουν από την Ευρωζώνη χωρίς να έχει δώσει ο λαός τέτοια εντολή. Και με την Ελλάδα εκτός Ευρώ, θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πόσα Ευρώ και Λίρες έχουν στο εξωτερικό οι κύριοι και οι κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ. Η λεγόμενη συμμορία της Δραχμής που θα μπουκάρανε στο Νομισματοκοπείο και θα συλλαμβάνανε τον Στουρνάρα. Σταματάω εδώ, γιατί θα με πειράξει η χολή μου με όλους αυτούς τους εγκληματίες που ελαφρά τη καρδία παίζουν με το μέλλον το δικό μου και όλων μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Summertime Blues, οι ηγέτες δεν είναι έτσι. Ή, αν προτιμάς, δεν είναι μόνο έτσι. Ο Τσίπρας, πάντως, μπορεί να έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό Πρωθυπουργός και, άρα, να καταλαμβάνει υψηλό αξίωμα, αλλά ηγέτης με την παραδοσιακή έννοια του όρου δεν είναι. Το λυπηρό είναι τα σχέδια απαιτούν και αλήθειες. Κι ο ελληνικός λαός είναι θιασώτης του ψέμματος. Ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα, πάντα διάλεγε το δεύτερο. Με συνοπτικές διαδικασίες. Χωρίς δεύτερη σκέψη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Χάρη, συμφωνώ. Άμεση απέλαση των υπεράριθμων. Ή, αν προτιμάς, να πάρουμε μέτρα για την αποτροπή της εισβολής όλων αυτών στη χώρα μας. Έχουν εκφραστεί αρκετές απόψεις επ' αυτού. Από ναρκοπέδια στον Έβρο μέχρι βύθιση των καραβιών που κουβαλάνε τους μετανάστες. Και επειδή κάτι τέτοιο χτυπάει άσχημα, να πληροφορήσω το κοινό ότι η Ιταλία και το Ισραήλ εχουν προβεί σε βύθιση καραβιών που κουβαλούσαν μετανάστες. Προσωπικά θα τους μάζευα και θα τους έστελνα στη χώρα τους. Θα περνούσα ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι τζαμπέ ξενοδοχείο κανενός. Και θα κρατούσα τους ικανούς, αυτούς που θέλουν να προσφέρουν και τους μη προβληματικούς. Επίσης, ποτέ δεν κατάλαβα το γιατί η Ελλάδα θεωρείται στάση των μεταναστών προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ποια στάση; Αφού όλοι εδώ βρίσκονται. Το κέντρο της Αθήνας έχει γίνει γκέτο. Το πεδίον του Άρεως κατασκήνωση. Σε κάθε φανάρι βρίσκεται και ένας Πακιστάνος. Κι αν πας να τους φας το πόστο, μπορεί να σε δολοφονήσουν και δεν υπερβάλλω καθόλου σε αυτό.

  Όσο για την Κυβέρνηση, αυτά που βιώνουμε είναι για βραζιλιάνικη σαπουνόπερα. Τέτοιες ανατροπές δεν υπάρχουν πουθενά. Με ποια λογική θεωρείται ότι ο Τσίπρας προσπάθησε στις διαπραγματεύσεις; Ποια προσπάθεια; Ποιες διαπραγματεύσεις; Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας; Με το κόμμα να αποτελείται από βουλευτές που ο ένας διαψεύδει τον άλλον και όλοι μαζί τον εαυτόν του και να αποτελεί μοναδική περίπτωση στα παγκόσμια χρονικά που ασκεί αντιπολίτευση στον εαυτόν του. Ας κάνει κόμμα ο Λαφαζάνης, ας γίνουν και εκλογές, και να δούμε επιτέλους πόσοι είναι οι δραχμολάγνοι στην Ελλάδα. Απλά να πω κάτι που το έχω ξαναπεί για τον Τσίπρα. Θα πρέπει να προσέχουμε τι λέμε και τι ευχόμαστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Απ όσο ξέρω, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δυο χώρες όπου έρχονται προσωρινά οι μετανάστες ή οι πρόσφυγες και από εμάς φεύγουν στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Μπορεί και η Ιταλία να είναι ένα μπουρδέλο κράτος αλλά σίγουρα δεν είναι σαν κι εμάς. Είμαστε ανίκανοι ακόμα και να δώσουμε χαρτιά για να φύγουν (θες επειδή τρώμε τα κονδύλια που μας στέλνουν, θες επειδή εεε....μμμμ.... ναι, επειδή κάποιοι ακόμα κι έτσι τα τσεπώνουν).
  Και όσο για αυτούς που λένε να τους πάρουμε όλους τους μετανάστες / πρόσφυγες στην Ελλάδα το λέω συνέχεια: εδώ δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τους (νόμιμους) μετανάστες που ήδη έχουμε, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε ούτε τους Ελληνες, το να βάζουμε και να βάζουμε συνέχεια δε συμφέρει ούτε εμάς ούτε τους μετανάστες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...