Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Εσείς;

Τι γιορτάζουμε το Πάσχα; Ή, για να είμαι πιο ακριβής, τι αντιπροσωπεύει το Πάσχα; Τέτοιου είδους ερωτήματα αντιμετωπίζονται άκρως επιφανειακά, ενώ θα έπρεπε να επιφέρουν μεγαλύτερη ψυχολογική αναστάτωση. Ναι, σίγουρα, αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, αλλά, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση. Εξαρτάται, βλέπετε, από την οπτική γωνιά του καθενός. 


Ένα ερωτευμένο ζευγάρι θα βρει αφορμή για μια όμορφη απόδραση από την τριβή της καθημερινότητας. Όσοι εργάζονται εξαντλητικά, οι σύγχρονοι «σκλάβοι», αγωνιούν για την έλευση του Πάσχα προκειμένου να κοιμηθούν και να ξεκουραστούν. Τα παιδιά είναι χαρούμενα λόγω της σχολικής αργίας. Οι καλοφαγάδες λαχταρούν το Πάσχα για τα θαλασσινά, το αρνάκι, τη μαγειρίτσα και τις γαρδούμπες. Αυτή την περίοδο ωστόσο, αναδύονται και διάφοροι τυχάρπαστοι που σπεύδουν να διαφημίσουν την θρησκευτική πίστη τους. Σαν να διαβάζει κανείς ένα βιβλίο: κάποιος το διαβάζει για να το απολαύσει, και κάποιος άλλος για να παινευτεί ότι το διάβασε. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η συγκεκριμένη ράτσα ανθρώπων έχει την τάση να κατηγορεί και να να καυτηριάζει όσους δεν συμμερίζονται τις απόψεις, τα πιστεύω και τις ενέργειές τους. Πρόκειται, αν μη τι άλλο, για θλιβερή συμπεριφορά.

Όσοι, εντούτοις, ανήκουν στην τελευταία κατηγορία, αμελούν τεχνηέντως ότι η ανθρωπιά δεν έχει ημερομηνία λήξης σαν το γάλα. Μα, ήθελα να ήξερα, τι αποκομίζει κάποιος που νηστεύει επειδή «πρέπει»; Τι αποκομίζει κάποιος που νηστεύει ή πάει εκκλησία απλά και μόνο για να υποδύεται τον καλό Χριστιανό; Τι αποκομίζει κάποιος που «θυμάται» να φέρεται ως άνθρωπος τις μέρες του Πάσχα, ενόσω τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου είναι γαϊδούρι; Και, εν τελευταία ανάλυση, όσοι δεν πηγαίνουν εκκλησία ή δεν νηστεύουν γιατί να θεωρούνται συλλήβδην «κακοί» άνθρωποι ή «κακοί» Χριστιανοί; Οφείλω να ομολογήσω ότι πολλάκις το Πάσχα μου θυμίζει την Πρωταπριλιά κατά την οποία μεταμορφωνόμαστε σε χαριτωμένους φαρσέρ. Λες και τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου λέμε αλήθειες και μόνο την Πρωταπριλιά λέμε ψέμματα. Ας μην ξεφεύγουμε, όμως.

Τι αντιπροσωπεύει, λοιπόν, το Πάσχα; Μία μοναδική, θεωρώ, ευκαιρία για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Να αναβαθμιστούμε προσωπικά. Να απεγκλωβιστούμε από εγωιστικούς ατομικισμούς και μικροπρεπείς συμπεριφορές. Να διαμορφώσουμε ένα νέο τρόπο σκέψης· πιο ποιοτικό, πιο ανθρώπινο. Το Πάσχα δεν συνιστά μόνο ερωτικές αποδράσεις, ξεκούραση, σούβλες, μέρες αργίας και όργιο κατανάλωσης. Ή, τουλάχιστον, δεν συνιστά μόνο αυτά. Το Πάσχα συμβολίζει μια μοναδική ευκαιρία να αποδείξουμε στον εαυτόν μας -δεν αναφέρομαι στη φτιασιδωμένη και ματαιόδοξη εικόνα του εαυτού μας που προβάλλουμε στο Facebook- ότι μπορούμε να φερόμαστε ως άνθρωποι καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου κι όχι μόνο την Μεγάλη Εβδομάδα. Είναι δύσκολο, το ξέρω, αλλά, ακόμα κι αν δεν είστε θιασώτες της θρησκείας -εγώ δεν είμαι: δεν σας το κρύβω-, δείξτε πίστη σε αυτό που σας λέω και να είστε βέβαιοι ότι, όπως η φλόγα «χαϊδεύει» το ξύλο, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα πιστέψουν σε εσάς. Ο Χριστός, επομένως, αναστήθηκε. Εσείς;

Υ.Γ.1 Ακόμα πεσμένος. Πάμε με κάτι δυνατό. Έτσι για να ξεχαστούμε.

You keep on pushing, baby, Like I've never known before, You know you drive me crazy child, And I just want to see you on the floor, I want a superstitious woman, She got a superstitious mind, I can't see you, baby, I can't see you anymore, no more, Keep on loving me like I've never known before, I want a superstitious woman, With a superstitious, a superstitious mind, I don't mind, Baby, look out, Your heart is beating faster, baby, It's beating like a big bass drum, You know you've got me spinning, child, Faster than a bullet from a gun, You're a superstitious woman, I got a superstitious mind, And I don't care, So take me down slow an' easy, Make love to me slow an' easy, I know that hard luck an' trouble, Is coming my way, So rock me till I'm burned to the bone, Rock me till I'm burned to the bone...

8 σχόλια:

  1. Άλλο ένα κείμενο που χαίρεσαι να το διαβάζεις! Μπράβο Κάνθαρε! Και μην στενοχωριέσαι! Έχω την τύχη να σε ξέρω προσωπικά και πραγματικά εύχομαι τα καλύτερα για σένα! Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε/μη, σε ευχαριστώ. Καλά να περάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το πάσχα γιορτάζουμε την έναρξη της τουριστικής σαιζόν και είναι μια ευκαιρία για να δουλέψουμε ακόμη μια φορά με εξοντοτικά ωράρια χαμηλό μισθό και να μας πηδήξουν όλοι αυτοί εκνευρισμένοι που έκαναν νηστεία 40 ημέρες για να ξεσπάσουν σε αθώους πωλητές και πωλήτριες και τουριστικούς υπάλληλους τη μεγάλη εβδομάδα και για λίγους τυχερούς να κάνουν γιορτές με συγγενείς και φίλους τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενδιαφέρουσα άποψη. Κάτι παραπάνω ξέρεις εσύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πρωην Metropolis Forum(Red-card.gr) έγινε GreekSupporters.com
    Σε περιμενουμε πισω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Α ρε φίλε, τι μου θύμισες τώρα! Ωραία περνούσαμε στο forum. Μόνο τρέλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάνω και πρώτα απ' όλα λίγη ενημέρωση από πηγή γενικής αποδοχής, https://el.wikipedia.org/wiki/Πάσχα

    «Στον Ιουδαϊσμό καθιερώθηκε ως ανάμνηση της Εξόδου, που ελευθέρωσε τους Εβραίους από την αιγυπτιακή δουλεία. Μεταγενέστερα υιοθετήθηκε ως εορτασμός από τους Χριστιανούς αναφορικά με το θυσιαστικό θάνατο και την ανάσταση του Ιησού Χριστού»

    Υ.Γ. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν αποδέχεται τη σύνδεση μέσω προφίλ google, οπότε το στέλνω ανώνυμα. 4minister speaking.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...