Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Περί τουρισμού

Αντιγράφω από μία παλαιά ανάρτηση: «Ο τουρισμός, όπως η ίδια η Ελλάδα, διαθέτει δυο όψεις: μία καλή και μία κακή. Η καλή συνοψίζεται στο ότι -μαζί με την ναυτιλία- αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας. Και φέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα έχει ''βουλιάξει'' από (αλλοδαπούς) τουρίστες. Η κακή έγκειται στο ότι έχουμε μείνει -ακόμα!- στον τουρισμό του 1960-1970. Με τη χώρα να διαφημίζει τα 3 S: sea, sun, sand. Αν και για κάποιους προστίθεται και ένα τέταρτο, το sex. Τέλος πάντων. Εν έτει 2013, λοιπόν, δεν βρισκόμαστε σε ικανή θέση να επενδύσουμε ουσιαστικά πάνω στον τουρισμό. Κι αυτό το μοτίβο ισχύει από τις διαφημιστικές καμπάνιες της χώρας στο εξωτερικό μέχρι τις συμπεριφορές ορισμένων Ελλήνων (π.χ. καταστηματάρχες, ταξιτζήδες, υπάλληλοι αρχαιολογικών χώρων) που η μόνη ξένη γλώσσα που γνωρίζουν είναι αυτή της κουτοπονηριάς. Εκτός αν θεωρούμε σωστό και θεμιτό, π.χ., να έρχονται τουρίστες, κυρίως αλλοδαποί αλλά και ημεδαποί, σε αρχαιολογικούς χώρους και να τους βρίσκουν κλειστούς. Οι λόγοι προσδιορίζονται στο ομολογουμένως αξιοπερίεργο ωράριο και στις λαμπρές απεργίες. Όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στην Ακρόπολη, με ένα πανό του ΠΑ.ΜΕ. να στολίζει τον Ιερό Βράχο. Τζάμπα τα χιλιάδες χιλιόμετρα των Κινέζων και των Ιαπώνων. Πρωτοφανή πράγματα. Μιλάμε για ένα πρωτόγονο είδος τουρισμού. Το θέμα, επομένως, δεν εξαντλείται στην έλευση του τουρίστα. Αυτό είναι το εύκολο. Πάντοτε θα έρχονται τουρίστες. Ανεξαρτήτως ποιος είναι Υπουργός Τουρισμού και πόσα λεφτά ρίξαμε στην διαφημιστική καμπάνια. Η εγγενής αξία της Ελλάδας το εξασφαλίζει. Το θέμα είναι ο ίδιος τουρίστας να ξανάρθει. Να μείνει ικανοποιημένος και να προτιμήσει εκ νέου τη χώρα μας. Αυτό είναι το δύσκολο. Δεν πειράζει, όμως. Θα τα φτιάξει όλα η Όλγα (γυναικάρα!)».


Εξάλλου, και μόνο το ντεκολτέ της αρκεί για να ταρακουνήσει τα νερά. Όπου εμφανιστεί, γίνεται σάλος. Πάταγος. Όπως κάποτε γινόταν με τους Beatles (φώτο). Πάει στην Κίνα και όλα τα μάτια πέφτουν πάνω της. Κι όχι άδικα. Είναι εντυπωσιακή γυναίκα. Και μορφωμένη. Με πτυχία. Δεν έχει περιοριστεί, δηλαδή, στο επώνυμο του πατέρα της και στη σύνδεσή της με την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Πάει στην Κωνσταντινούπολη, λοιπόν, και βλέπεις παπάδες, πολιτικούς και τοπικούς φορείς να την λιγουρεύονται. Με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να καλύπτουν με photoshop το ντεκολτέ της. Για να μην σκανδαλιστούν οι άντρες και παρεκτραπούν. Αφορμής δοθείσης, λοιπόν, αφού αναφερθήκαμε στην γείτονα χώρα, να πούμε ότι η Τουρκία δαπανά για διαφημιστικές καμπάνιες δεκαπλάσια ποσά από ό,τι η Ελλάδα. Και, επίσης, στοχεύει σε τουρισμό υψηλού επιπέδου, προσφέροντας υπηρεσίες που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό πελάτη. Στην Ελλάδα, πάλι, έρχονται τουρίστες αμφιβόλου ποιότητας. Όχι, δεν ευθύνονται οι επισκέπτες. Η Ελλάδα είναι που τους έλκει σαν μαγνήτης. Συνειδητά. Δεν πρόκειται για συνήθεια ή μηχανιστικό αντανακλαστικό. Τα ελλειμματικά σχέδια, όμως, χαρακτηρίζονται από φινετσάτες ατέλειες.

Και μπορεί ο τουρισμός να αποτελεί για τη χώρα μας μία μορφή βαριάς βιομηχανίας, αλλά θα πρέπει να αποφασίσουμε τι είδος τουρισμό θέλουμε. Ωραία τα ρεκόρ προσέλευσης και τα στατιστικά στοιχεία, αλλά από μόνα τους συνιστούν ψίθυρο σε ανεμοθύελλα. Απαιτείται η ενσωμάτωση νέων πρακτικών που θα προσελκύσουν τον τουρίστα και θα τον πείσουν ότι η Ελλάδα δεν απαρτίζεται μόνο από ήλιο, θάλασσα και μουσακά.  Εν ολίγοις, πράγματι ο τουρισμός φέρνει χρήματα στο ταμείο, αλλά δεν ξεριζώνει νοοτροπίες ετών. Ας μην βαυκαλιζόμαστε ότι ο τουρισμός και μόνο θα συμπαρασύρει τη χώρα σε ανάπτυξη. Όχι, βέβαια. Για να ισχύσει αυτό, θα πρέπει να αλλάξουμε μυαλά. Να συμπεριφερόμαστε ως άνθρωποι κι όχι σαν άνθρωποι. Να μην δαιμονοποιούμε το είναι και να θεοποιούμε το φαίνεσθαι. Λογική και συναίσθημα αποτελεί το δίπτυχο της επιτυχίας. Κι όλα θα γίνουν.

Υ..Γ.1 Μία μέρα ξεκούραση και συνεχίζουμε με προημιτελικά. Προμηνύονται εκπλήξεις!

Υ.Γ.2 Διάβασα ότι ο Γκάλης αναλαμβάνει ρόλο συμβούλου στην Κ.Α.Ε. Άρης. Γιατί, Νίκο; Σίγουρα, όλοι θα θέλαμε έναν ισχυρό επενδυτή, με τον Γκάλη Πρόεδρο και τον Γιαννάκη προπονητή, αλλά ο Γκάλης αποτελεί ένα ιερό τέρας του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Κι αφού κατάφερε και έμεινε εκτός των κοινών του Άρη τόσα χρόνια, αμόλυντος, απρόσβλητος από τη μιζέρια, καλό θα ήταν να κάτσει σπιτάκι του. Και μόνο η παρουσία του, ως θεατής, στα καρεκλάκια του Παλέ, είναι αρκετή.

Υ.Γ.3 Βγαίνει ένας περίεργος τύπος, ονόματι Γαλανός, και λέει ότι είχε κλείσει τον Τσιώλη για προπονητή του Άρη. Λίγες ώρες μετά βγαίνει ο Τσιώλης και διαψεύδει τον κύριο Γαλανό. Μία μέρα αργότερα ο Τσιώλης υπογράφει στην Ξάνθη. Αυτοί είμαστε.

Υ.Γ.4 Ποιος βράβευσε τον Gus G; Μα, φυσικά, ο metal Γιάννης Μπουτάρης! Και μπράβο του.

5 σχόλια:

  1. Καμ του Γκρις! Γουί χαβ μπίτσιζ εντ γκρικ σουβλάκι! Τόσα και τόσα χρόνια μόνο αυτά θα ακούσεις.
    Πάλι καλά που έχουμε καλό κλίμα, καλές θάλασσες και πολλά νησιά αλλιώς δε θα ερχόντουσαν ούτε οι ξένες μύγες για τουρισμό με την προώθηση που κάνουμε.

    Και οι καταστηματάρχες, ξενοδόχοι κτλ είναι πολλοί από αυτούς μεγάλα μουνόπανα. Πόσοι και πόσοι ξενοδόχοι χρεώνουν πολλά παραπάνω τα δωμάτια σε ξένους τουρίστες σε σχέση με τους Έλληνες. Πόσοι και πόσοι ταβερνιάρηδες έχουν διαφορετικές τιμές στους ελληνικούς και στους ξένους καταλόγους. Ήμουν σε μια καφετέρια τις προάλλες και από δίπλα μας 2 ξένοι τουρίστες. Και άκουγα τους σερβιτόρους να μιλάνε. "Ρε, πόσο να τους χρεώσω τα μιλκσέικ; 6 το καθένα (δε θυμάμαι τι τιμή είπε)". "όχι μωρέ, άστο 5 γιατί φάγανε κιόλας, αλλά γενικά 6-7 ευρώ να το χρεώνεις"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολγα στο Τουρισμου, Αντζελα στο Πολιτισμου... ας βαλουμε και Καιλη στου εξωτερικου και Ραπτη πρωθυπουργο... και ας πεθανουμε στα χρεη. Η φτωχεια θελει καλοπεραση. :P

    Σε πολλους εκανε εντυπωση που ο Γκαλης δεχτηκε αυτη την προταση, θα δειξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρόεδρε, εδώ ξέρει ο καταστηματάρχης ότι θα έρθουν Ρώσοι και δεν μαθαίνει ρώσικα. Ξέρει ο ξενοδόχος ότι θα έρθουν Γερμανοί και δεν βάζει ένα μενού στα γερμανικά. Πάνε τουρίστες από όλα τα μέρη της γης στην Ακρόπολη και οι υπάλληλοι ξέρουν αγγλικά του λεξικού. Για να μην σχολιάσω τις μηδενικές υποδομές. Όσον αφορά αυτό που λες με τις διπλές τιμές, περνούσα από τους Δελφούς και λέω να σταματήσω να πάρω ένα δωράκι σε μια γκόμενα που είχα τότε. Βρίσκω ένα ωραίο μαγαζάκι, μπαίνω μέσα, εντοπίζω ένα ωραία μπιχλιμπιδάκι και πάω να πληρώσω. Μου λέει six euros. Του απαντώ, έξι; Μου λέει, συγγνώμη σε πέρασα για τουρίστα.

    Μανόλο, η Όλγα γυναικάρα. Την Καϊλή την έχω δει από απόσταση ενός μέτρου και είναι πραγματικά πανέμορφη. Η Γκερέκου σε αιχμαλωτίζει με τις ματάρες της. Και η Ράπτη φωτιά. Ο Γκάλης, από ότι κατάλαβα, θα έχει ρόλο βιτρίνα. Για να μην φθαρεί. Όπως και να έχει, επιμένω ότι θα έπρεπε να απέχει και απλά να δίνει το παρόν στις εξέδρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χάρης

    Είμαστε τυχεροί που οι Αρχαίοι Έλληνες άφησαν πίσω τους τόσες και τόσες παράγκες από μάρμαρο θαμμένες στο χώμα. Γιατί Τουρισμός (δηλαδή μια οργανωμένη και στοχευμένη εκστρατεία προσέλκυσης πελατών/τουριστών) στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο η φήμη της Αρχαίας Ελλάδος. Μαζί με τα πανό του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ ή/και και του ΚΚΕ στην Ακρόπολη, όπως σωστά λέει ο Κάνθαρος. Εγώ πραγματικά απορώ τί έρχεται να δει ο ξένος στην Αθήνα, πέρα από την (συχνά κλειστή) Ακρόπολη. Κανονικά έπρεπε κατευθείαν να πάνε στα νησιά για τα μπανάκια τους, στην Μύκονο και στην Σκιάθο, και να τους δίνουν δώρο ένα σετ με φωτογραφίες του Παρθενώνα (γιατί πολλοί μόνον έτσι θα το δουν λόγω των απεργιών).

    Τα νούμερα τουριστών δεν λένε τίποτα. Αν έρθουν 100 εκατομμύρια μπατίρηδες σαν κάτι μίζερους Άγγλους που άκουσα ότι την βγάζουν με μια μπύρα και μοιράζονται μια χωριάτικη σαλάτα στα 4, τί να το κάνω? Ας έρθουν στην Ελλάδα μόλις 2-3 εκατομμύρια αλλά με λεφτά, και προφανώς να απολαύσουν ανάλογες παροχές. Αλλά εντάξει, πολύ προχωρημένα αυτά που λέω για τους πονηρούς που έχουμε σε ταβέρνες και ξενοδοχεία.

    Επειδή μιλάτε για γυναίκες που δεν πρόκειται να αγγίξουμε/δούμε από κοντά ποτέ, λέω ότι δεν έχετε γούστο. Ποιά Καϊλή και Κεφαλογιάννη? ;Ρ Για μένα οι Ιταλίδες είναι ακαταμάχητες.

    Ο Γκάλης μάλλον βαρέθηκε να κάθεται σπίτι του 20 χρόνια τώρα. Ας κάνει ό,τι νομίζει στον Άρη, το θέμα είναι μην μπλέξει με τίποτα λαμόγια και χάσει την υστεροφημία του. Αλλά ένας αθλητής, όσο μεγάλος κι αν υπήρξε κάποτε, σπάνια αποδεικνύεται καλός manager.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χάρη, πράγματι, στοχευμένη εκστρατεία προσέλκυσης τουριστών δεν υπάρχει. Να είναι καλά τα αρχαία μνημεία, ο ήλιος και η θάλασσα. Αυτή η κατάσταση, όμως, πρέπει να αλλάξει. Απαιτείται αναβάθμιση των υπηρεσιών κα των τουριστικών πακέτων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ανταγωνιστές σου, κυρίως η Τουρκία, έχουν κάνει άλματα προόδου στον τουρισμό και επενδύουν πολλά εκατομύρρια. Μέχρι και η Αλβανία έχει αρχισει να ρίχνει βάρος στον τουρισμό.

    Τα νούμερα είναι για τους αδαείς. Και τα στατιστικά στοιχεία τα ερμηνεύει κανείς όπως θέλει. Αλίμονο αν ο τουρισμός περιορίζεται μονάχα σε αριθμό επισκεπτών! Τι να το κάνω αν έρχονται μπατίρηδες ή παιδιά των λουλουδιών. Προσωπικά θέλω ποιότητα.

    Χάρη, τι πλάσματα κυκλοφορούν το καλοκαιράκι; Είναι ωραίο το καλοκαίρι. Ακαταμάχητες οι Ιταλίδες, αλλά και οι Ελληνίδες. δεν πάνε πίσω.

    Τεράστια αλήθεια αυτό που λες για το ότι οι μεγάλοι παίχτες σπάνια αποδεικνύονται καλοί manager. Συμφωνώ 100%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...