Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Ικανότητα ή τύχη;

Στην κλήρωση για τα προκριματικά του Euro 2012 που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας, πολλοί ήταν αυτοί που είπαν ότι το άστρο του Ρεχάγκελ έλαμψε για μια ακόμη φορά. Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Δεν υπάρχει κανένα άστρο και καμία τύχη. Η κλήρωση ήταν αποτέλεσμα της ικανότητας της ομάδας να παίρνει νίκες που παλαιότερα δεν έπαιρνε, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και να βρίσκεται στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας.

Με δεδομένη την συμμετοχή της Εθνικής στο μουντιάλ το καλοκαίρι, προκύπτουν κάποια εύλογα ερωτήματα. Σε τι κατάσταση θα είναι η ομάδα μετά το τέλος της διοργάνωσης; Θα έχει ''μαγέψει''; Θα έχει ξεφτιλιστεί; Πολλά κρίνονται για το μέλλον, διότι μην ξεχνάμε ότι το μουντιάλ τελειώνει αρχές Ιουλίου και τα προκριματικά του euro θα ξεκινήσουν αρχές Σεπτεμβρίου. Το διάστημα είναι πολύ μικρό σε περίπτωση που χρειαστεί αλλαγές η ομάδα. Τι είδους αλλαγές; Εκτός από παίχτες είναι πιθανό να πάμε στα προκριματικά και με άλλον προπονητή! Ήδη υπάρχουν φήμες που θέλουν τον Αναστασιάδη ή ακόμα και τον Ντούσαν να κάθεται στον πάγκο μετά το τέλος του μουντιάλ. Να σας πω, όμως, κάτι που πιστεύω ακράδαντα; Θεωρώ ότι η παλιογερμανική αλεπού περίμενε να δει την κλήρωση των προκριματικών. Και έχω την εντύπωση ότι μόλις διαπίστωσε ότι η ομάδα μπορεί να περάσει, θα κάτσει και μετά το μουντιάλ.

Και εδώ που τα λέμε γιατί να μην μπορεί; Ποιον θα φοβηθεί; Ακόμα και την - προερχόμενη από το πρώτο γκρουπ - Κροατία δεν νομίζω ότι έχει κανένα λόγο να την φοβάται. Η Κροατία είναι ομάδα ικανή για το καλύτερο, αλλά χαρακτηρίζεται από εξαιρετική αστάθεια. Ή μήπως η Εθνική δεν μπορεί να κερδίσει εντός κι εκτός ομάδες σαν την Μάλτα, την Λετονία και την Γεωργία του καράφλα; Άντε να κολλήσει στο Ισραήλ. Δεν λέω ότι είναι το απόλυτο φαβορί του ομίλου και θα περάσει τρένο. Όχι βέβαια. Το φαβορί είναι η Κροατία. Αλλά σε αυτόν τον όμιλο μας δίνεται η δυνατότητα να περάσουμε απευθείας ως οι καλύτεροι δεύτεροι των προκριματικών. Ίσως και να χρειαστεί να παίξουμε μπαράζ, όπως ακριβώς έγινε και με την Ουκρανία για να δούμε ποιος από τους δυο θα περνούσε στο μουντιάλ. Ότι και να γίνει η ομάδα θα πουλήσει ακριβά το τομάρι της.

Σύμφωνα με μια ατάκα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, η εμπειρία σίγουρα δεν αποτελεί ντεζαβαντάζ. Στην περίπτωσή μας ταιριάζει γάντι. Μπορεί πολλοί να νομίζουν ότι ο Γερμανός είναι ο μόνος coach που μπορεί να φάει σούπα με πιρούνι ή να πιάσει νερό με απόχη, αλλά η αλήθεια είναι ότι όλα είναι υπολογισμένα με μαθηματική ακρίβεια. Σε τέτοιες διοργανώσεις δεν είναι τυχαίο ότι τις ευθύνες των εθνικών ομάδων τις επωμίζονται καταξιωμένοι προπονητές που κουβαλούν κάποια χρόνια στις πλάτες τους.

Θέλω να πιστεύω ότι ο Πιλάβιος δεν θα προκαλέσει την τύχη του. Εξάλλου που να ψάχνουμε άλλον προπονητή μέσα στο κατακαλόκαιρο; Τον Ρεχακλή τον ξέρουμε και μας ξέρει. Και παρά την γκρίνια που δείχνουν ορισμένοι αμετανόητοι, τον γουστάρουμε και μας γουστάρει. Πιλάβιε, ο δρόμος για την πρόκριση είναι ομαλός και βατός. Μην τον αποκλείσεις.

13 σχόλια:

  1. συμφωνω ο ρεχαγκελ δεν πρεπει να φυγει μετα το μουντιαλ θα ειναι δυσκολο σε τοσο μικρο διαστημα η ομαδα να αποδωσει με νεο προπονητη! οσο για την κληρωση αν το πιστεψουμε μπορουμε να κανουμε κατι καλο! πως να το κανουμε τον βριζουμε δεν τον βριζουμε ο γερμανος μας εχει κατσει καλα και μας ταιριαζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ego ksero oti o rexagel mas exei anevasei epipedo...thymasai re kanthare poy itan i ellada prin apo ayton? poythena den itan...meine re germane na paroyme moyntial kai euro na toyw trelanoyme oloys!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τρομερο αρθρο
    συμφωνω με τα παιδια
    που ειμασταν και που μας εφερε ο γερμανος στην ελιτ με ενα πρωταθλημα της πλακας
    παραγοντες που αντι να βλεπουν το μελλον των ομαδων τους σε ευρωπαικο επιπεδο αυτοι να κυνηγαν διαιτητες να εδραιωνουν την κυριαρχια τους εντος των συνορων
    να μην εχουν οραμα προοπτικες
    για παντα ο γερμανος στην εθνικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

    Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι που αρέσκοντα να κράζουν, αδυνατώντας να αντιληφθούν ότι η εθνική έχει αποκτήσει κύρος και υπόληψη. Δεν λέω ότι ο Γερμανός είναι αλάνθαστος, αλλά έχει προσφέρει τόσα πολλά στην εθνική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. να σου πω εδω κερδισαν τα βαζελια στη λαρισα και οι δικοι μας μιλαν για τον πηλαδακη
    αστειοτητες
    λες και η λαρισα ειναι η ομαδαρα που βγαζει ματια και μονο με τους καραγκουνηδες εχασες
    ειναι να γελας
    εδω περασε ο τιμουρ
    δυστυχως ζουμε στην χωρα που κοιταμε την καμπουρα των αλλων και οχι την δικη μας
    οτι ο σωκρατες εγινε διαχειριστης για να πουλησει τον θρυλο σε καλυτερη τιμη δεν αναφερεται κανενας
    εχω σιχαθει να ακουω για την διαιτησια κουραστηκα μεγαλωσα και τα ιδια
    αλλα για την εθνικη βγαινουν τα κοροιδα πληρωνουν στις τηλεορασης και αναφερονται στο αντιποδοσφαιρο που παιζει η εθνικη
    οτι πηρες γιουρο δεν μιλαει κανεις οτι πας σε τελικη φαση και κονφεντερεισον την παπια ολοι
    λες και αμα φυγει ο ρεχαγκελ θα σαρωσουμε τις κουπες
    βρε ουστ απο εδω
    και κατι αλλο
    και η ιταλια παιζει αντιποδοσφαιρο (ειμαι λατρεις και ιταλος )
    αλλα για τραβα να τους κερδισεις ?
    τα σεβη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η κλήρωση ήταν σίγουρά και προιόν τύχης αλλα και ικανότητας. Δεν ήμασταν τυχαία στο 2ο γκρούπ αλλα και δεν τύχαμε με ικανότητα με τις σχεδον πιο εύκολες ομάδες του κάθε γρουπ...

    Για τον ρεχάγκελ να πω απλα πως σίγουρα δνε είναι απο τους καλύτερους προπονητές. Πως σίγουρα δεν είναι τόσο "μοντέρνος", αναμφισβήτητα έχει τα κολλήματα του. Αλλα ρε παιδιά μετέτρεψε την Εθνική απο ομάδα της υποχρέωσης σε ομάδα της Καύλας. Άλλο που δεν το εκμεταλευτήκαμε και γυρνάμε στην υποχρέωση και πάλι...
    Βλέπετε η μόνη εκμεταλεύση της επιτυχίας ήταν η οικονομική...
    Αχ Ελλάδα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. με το που περάσαμε μουντιάλ πίστευα ότι ο Ρεχάγκελ πρέπει να φύγει μετά το καλοκαίρι γιατί και μεγάλος είναι και διάφορες μουρμούρες ακούστηκαν τον τελευταίο χρόνο. Είναι όμως πραγματικά επίφοβο το ότι θα μένει τόσο λίγος χρόνος για την έναρξη των προκριματικών καθώς επίσης επίφοβο είναι και το ποιος θα έρθει μετά! για αυτό πραγματικά δεν μπορώ ούτε καν πρόβλεψη να κάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ biologion σκέψου ότι τελείωνει το μουντιάλ και αποφασίζεται να φύγει ο Γερμανός. Έστω ότι έρχεται κάποιος άλλος προπονητής. Τι θα προλάβει να αλλάξει μέσα σε μόλις δυο μήνες; Το μεταβατικό στάδιο θα διαρκέσει πολύ παραπάνω από δυο μήνες. Μέχρι να εγκλιματιστεί, να περάσει την φιλοσοφία του, να επιλέξει άλλους παίχτες να, να, να ίσως είναι πολύ αργά. Μας παρουσιάζεται μια τεράστια ευκαιρία να περάσουμε στο τρίτο συνεχόμενο euro.

    Όσο για αυτό που λες Κωνσταντίνε για την Ιταλία έχεις απόλυτο δίκιο. Πως πήρε το μουντιάλ; Όπως πήραμε κι εμείς το euro. Και με προπονητή μια ιταλική αλεπού.

    Μάγε όντως δεν είναι μοντέρνος, αλλά για τέτοιες διοργανώσεις νομίζω είναι ότι πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. γεια σου κανθαρε.ωραιο θεμα επιασες .για τον ρεχαγκελ θα πω την δικη μου γνωμη .δεν μου αρεσει αυτο που παρουσιαζει δεν ειναι καθολου ελκυστικο πρωτο του μελημα ειναι να καταστρεψει το παιχνιδι του αντιπαλου κι αν του κατσει καμια φαση να βαλει ενα γκολ και να κερδισει το παιχνιδι.αν το εκανε η ομαδα μου αυτο ο ολυμπιακος δεν πιστευω οτι θα μιλαγαμε τωρα μαζι γιατι πολυ απλα δεν θα ασχολιομουν με το αντικειμενο.πρωσοπικα δεν πανυγηρισα το 04 ουτε και τωρα που θα παμε μουντιαλ.γενικα δεν μπορω να παρακολουθησω πανω απο δυο λεπτα αυτο που παρουσιαζει μου ειναι παντελως αδιαφορο τι θα κανει στην νοτιο αφρικη και θα συνεχισω να βλεπω μεγαλες ομαδες στο μουντιαλ οπως παλια.μου αρεσουν γενικως ομαδες που φτιαχνουν παιχνιδι κι οχι αυτες που καταστρεφουν.αν ειχαμε καμια ομαδα που θα εμπαινε μεσα και θα στραγγαλιζε τον αντιπαλο με το παιχνιδι της θα ημουν παρων.ακομα και το 04 τα παιχνιδια με τη γαλια και την τσεχια ειναι μαγικη εικονα.ενα τελευταιο θα πω για να καταλαβεις.αν ολοι αυτοι που παιζουν στην εθνικη βρισκοταν ενας προεδρος και τους επερνε στον ολυμπιακο μαζι με το ρεχαγκελ ποσους οπαδους πιστευεις οτι θα ειχε το καραισκακι καθε αγωνιστικη????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραιος ο KANTHAROS.
    Επιασες θεμα επικαιρο οσο και διαχρονικο.
    Δε θα πω τιποτα για την αξια του προπονητη,αλωστε αυτο θα το κρινει η ιστορια.
    Το μονο που θελω να πω ειναι οτι εδωσε στην εθνικη την οντοτητα που της ελειπε.
    Παλαιοτερα καθε παιχνιδι με τον καθε πικραμενο το θεωρουσαμε ντερμπυ.Τωρα ειμαστε φαβορι με ομαδες τυπου Μαλτας-Γεωργιας-Αρμενιας-Φιλανδιας -Νορβηγιας κλπ.Κοιταμε στα ισια αντιπαλους που παλαιοτερα ειμασταν χαμενοι απο το αεροδρομιο Πορτογαλια-Γαλλια-Τσεχια κλπ.
    Δεν με ενδιαφερει αν παιζει καλα η κακα η εθνικη,οι τιτλοι ειναι που μετρανε.Μακαρι η ομαδα μου ο Αρης να σερνοταν στο γηπεδο και να ειχε παρει τα 3 ρημαδια κυπελα.40 χρονια ατιτλος ειναι πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θέμη, ειδικά το ματς ενάντια στη Τσεχία ήταν εφιαλτικό. Θυμάμαι τα σουτ των Τσέχων περνούσαν σαν σφαίρες δίπλα από το δοκάρια του Άντώνη, ο οποίος καθόταν και σήκωνε τα χέρια σαν να λέει όλα καλα! Δικαίωμα σου είναι να μην σου αρέσει αυτό που παρουσιάζει η Εθνική. Απόλυτα σεβαστό. Αλλά όχι και να βρίσκουμε ευκαιρία σε κάθε αναποδιά και να κραζουμε κακοπροαιρετα. Δεν αναφέρομαι σε σένα βέβαια.

    Όντως, φίλε fori οι τιτλοι είναι που μετράνε. Και η εθνική μετράει ένα euro! Για τον Άρη, ίσως φέτος είναι η χρονιά του. Το πρώτο τεστ το δίνει αύριο στην Ξάνθη. Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οντως, η καλυτερη δευτερη θεση ειναι πολυ εφικτη. Εφοσον κερδισεις ολα τα ματς μεσα-εξω, ακομη και αν φερεις ενα Χ με το Ισραηλ. Μετα παιζεις με την Κροατια την πρωτια.Και πιθανο θετικο αποτελεσμα σε αβανταρει και αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μόλις διάβασα ότι ο Πιλάβιος θα προτείνει νέο συμβόλαιο στον Γερμανό. Αlea jacta est.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...