Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Ο Νέρων και η Ρώμη

Όπως είχαμε πει μετά το τέλος του πρώτου αγώνα, από την στιγμή που το τριφύλλι δέχτηκε εντός έδρας γκολ, η πρόκριση στην επόμενη φάση ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Κατά την γνώμη μου δεν είχε πολλές επιλογές, παρά μόνο δύο. Το ζητούμενο ήταν μια συνταγή Μιλάνου. Θα μπορούσε να παίξει με τρία καθαρά αμυντικά χαφ στον άξονα ή με τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Η δεύτερη λύση φάνταζε πιο προσιτή για τα δεδομένα της κατάστασης κι αυτή διάλεξε ο Νιόμπλιας. Καλά έκανε ασχέτως αποτελέσματος. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε η ομάδα να διατηρήσει το μηδέν στην άμυνα, προσπαθώντας παράλληλα να ψάξει το γκολ μέσω αντεπιθέσεων ή στημένων.

Με το 5-4-1, η ομάδα θωράκισε την άμυνα της και όλα φαινόντουσαν να πηγαίνουν καλά, μέχρι το γκολ φάουλ του Ρίισε στο 11' λεπτό. Η αλήθεια είναι ότι το γκολ αυτό ξεκαθάρισε τον ρόλο της κάθε ομάδας και έδειξε ποιο δρόμο έπρεπε να ακολουθήσει η καθεμιά. Ο μεν Παναθηναϊκός όφειλε να κυνηγήσει ένα γκολ, η δε Ρόμα έπρεπε να προσέξει τον κώλο της. Ωστόσο, έχω την εντύπωση ότι μετά το γκολ του Νορβηγού, οι Ρωμαίοι υποτίμησαν εκ νέου τον Παναθηναϊκό, παρά την ανατροπή που δέχτηκαν στο Ο.Α.Κ.Α. Οι πράσινοι δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Κατόρθωσαν να κάνουν ότι δεν έκαναν στην Αθήνα. Πολύ απλά τους μπλόκαραν. Η ομάδα είχε σωστή διάταξη στον αγωνιστικό χώρο, καλή ανάπτυξη από αριστερά, ο Σισέ έπαιρνε καλές τοποθετήσεις ανάμεσα από δυο αντιπάλους κι οι γραμμές ήταν κοντά μεταξύ τους. Με αξιοθαύμαστη προσήλωση στο αγωνιστικό πλάνο κατόρθωσαν και ισοφάρισαν στο 40' λεπτό με πέναλτι του Σισέ, ύστερα από ανατροπή του Νίνη μέσα στην περιοχή.

Γκολ σε πολύ καθοριστικό σημείο που με ανάγκασε να θεωρήσω ότι το πρώτο μέρος θα έληγε 1-1. Ο Νίνης όμως με φοβερή ατομική ενέργεια εξαπολύει τορπίλη και κάνει την ανατροπή. Τώρα λέω δεν γίνεται το ημίχρονο θα λήξει 2-1 υπέρ του Παναθηναϊκού. Ο Σισέ είχε διαφορετική άποψη και ύστερα από όμορφη κάθετη του Νίνη έκανε το 1-3. Τρία γκολ σε διάστημα πέντε (!) λεπτών για τον Παναθηναϊκό. Το πρώτο μέρος τελείωσε με τον Νίνη να ξεφτιλίζει αρχικά τον Νιόμπλια που σε προηγούμενα ματς μόνο στην άμυνα δεν τον είχε βάλει να παίζει. Τώρα έπαιζε εκεί που ήθελε, έχοντας έναν ελεύθερο ρόλο, συνέκλινε προς τον άξονα, μοίραζε παιχνίδι, τράβαγε αντιπάλους και σούταρε. Ακριβώς ότι δεν κάνει ο Καραγκούνης. Ο δεύτερος που ξεφτίλισε ο Σωτήρης. Ευτυχώς που ο Καραγκούνης ήταν εκτός αποστολής.

Πως μπλόκαραν όμως οι γηπεδούχοι; Το 5-4-1 θωράκισε την άμυνα και έκλεισε τις τρύπες. Η Ρόμα βλέποντας ότι δεν μπορεί να περάσει κάθετες και να κάνει μπούκες, λόγω έλλειψης κενών χώρων άρχισε να παίζει με καμινάδες και γεμίσματα στην πλάτης της άμυνας, όμως το βάθος που είχε η αμυντική γραμμή του Παναθηναϊκού έδινε τις λύσεις. Τι θα μπορούσε να κάνει ο Ρανιέρι; Τίποτα. Τι θα μπορούσε να κάνει η Ρόμα; Να ψάξει ένα (πολύ) γρήγορο γκολ κι ότι βγει. Πράγματι, η ομάδα όντας ορμητική πέτυχε ένα γκολ με τον Ντε Ρόσι στο 66' λεπτό, εκμεταλλευόμενη το γήπεδο που της έδωσαν οι φιλοξενούμενοι. Αλλά ο χρόνος κυλούσε υπέρ του Παναθηναϊκού. Παρόλα αυτά, οι Ρωμαίοι δεν παράτησαν το ματς και συνέχισαν να επιτίθενται κατά κύματα. Δεν μπορούσαν να χωνέψουν ότι έβγαιναν εκτός Ευρώπης.

Το μάτριξ έδειξε σκορ 3-2 υπέρ των φιλοξενουμένων. Απόψε ο Παναθηναϊκός ήταν ομάδα. Ο Νιόμπλιας έστησε άριστα την ομάδα, άφησε σωστά τον Λέτο εκτός εντεκάδας κι αν ήταν κι ο Σίλβα έτοιμος, καλύτερα να μην ξεκινούσε τον Κατσουράνη. Το σημαντικό είναι ότι η ομάδα έπαιξε σωστά και μπράβο της. Το δικό μου σύνθημα είναι παίξε σωστά και χάσε. Ε λοιπόν ο Παναθηναϊκός έπαιξε σωστά και κέρδισε. Μεγάλη εμφάνιση, μεγάλη ανατροπή, μεγάλη νίκη, μεγάλη πρόκριση. Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

Υ.Γ.1 Πριν το αποψινό ματς ο Ρανιέρι δήλωσε: Πάμε να δείξουμε σε αυτούς τους Έλληνες τι είναι οι Ρωμαίοι. Και απαντώ εγώ μας έδειξαν τι είναι. Αλαζόνες.

Υ.Γ.2 Πρόκριση με δυο νίκες συνοδευόμενες από ανατροπή.

Υ.Γ.3 Στο ρόλο του Νέρωνα ο Παναθηναϊκός.

15 σχόλια:

  1. Τί να πεις και τί να σχολιάσεις...
    Εκπληκτικός Νίνης! Αυτό δεν ήταν απλά "καλή απόδοση", ήταν παράσταση, ήταν ρεσιτάλ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποτε πρέπει να αποκαταστήσουμε την ιστορία. Δεν έβαλε φωτιά στη Ρώμη ο Νέρωνας. Το γιατί του την χρεώσανε οι μεταγενέστεροι δεν είναι της παρούσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Μπαλαντέρ ο ΝΊνης Ήταν θαυμάσιος,κινητικός και δραστήριος. Όσο για το Νέρωνα έχεις απόλυτο δίκιο!

    Μπράβο στο Ρανιέρι για τις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος του αποψινού αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Νιόμπλιας με έχει εντυπωσιάσει. Σοβαρός, μετρημένος, δουλευταράς, καθόλου υπερόπτης, με γνώσεις, με πειθώ, ξέρει να κερδίζει τους παίκτες και να παίρνει απ' αυτούς το 100%.
    Πιστεύω ότι θα κάνει πολύ μεγάλη καριέρα γενικότερα αλλά και στον Παναθηναϊκό θα μείνει πολλά χρόνια και θα αφήσει το στίγμα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τι παιχνιδι και το χθεσινο!!! ο παναθηναϊκος κερδισε δυο φορες και στο οακα και στη ρωμη με τροπο απιστευτο. παντως χθες και οι δυο επαιξαν πολυ δυνατα. το ματς ηταν δυνατο και πλουσιο σε φασεις. παρολο που ο παο βρεθηκε πισω στο σκορ δεν εχασε και παλι ηθικο του και οχι απλα εκανε ανατροπη αλλα εφερε το σκορ 1-3 σε ενα καταιγιστικο δεκαλεπτο , το οποιο ηταν και το τελευταιο του α ημιχρονου πραγμα πολυ σημαντικο γιατι οσο και να πεις ηταν μαχαιρι στην καρδια της ρωμα. κανθαρε συμφωνω απολυτα για τον νιομπλια και τον καραγκουνη...ο νινης αναδειχθηκε!!!
    τι θα γινει στη συνεχεια με στανταρ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αρχικά μπράβο στον ΠΑΟ...σπουδαίο το πως πήρε την πρόκριση! είναι σπουδαίο παίζοντας 5 λεπτά μπαλάρα να παίρνεις το ματς! σοβαρός και μετρημένος όπως έπρεπε πήρε τεράστια πρόκριση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Νιόμπλιας χθες έκανε πολύ καλή δουλειά. Να ναι καλά ο Καραγκούνης. Πάντως, γενικώς δεν με πείθει ιδιαίτερα. Είναι νωρίς για ουσιαστική κριτική, αλλά καλώς ή κακώς το ταμείο θα γίνει πολύ σύντομα. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι είναι σοβαρός και μετρημένος. Με το που υπέγραψε στον Παναθηναϊκό αυτόματα θα κάνει και καριέρα προπονητή. Είναι σχετικά μικρός ακόμα για το επάγγελμα και έχει μέλλον.

    Πανσοφίξ πραγματικά χθες χάρηκα το παιχνίδι. Είχε τα πάντα. Ένταση, πάθος, αγωνία, γκολ, κόκκινη, πέναλτι, ποιότητα. Φοβερό παιχνίδι. Μακάρι να παρακολουθήσουμε πολλά τέτοια ματς στη συνέχεια.
    Όσο για τη Σταντάρ είναι στα μέτρα του και μπορεί να περάσει. Ας εκμεταλλευτεί την έδρα του, ας είναι σοβαρός και θα προκριθεί.

    Μακάρι Biologion κάποια στιγμή να ζησουμε κι εμείς ανάλογες στιγμές με την ομάδα μας.

    Την καλησπέρα μου σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν μπόρεσα να δώ όλο το παιχνίδι, είδα τα γκόλ στο τέλος...Χωρίς αμφιβολία μιλάμε για τεράστια πρόκριση...Το θέμα είναι απο εδώ και πέρα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει με "3 καρπούζια στην μασχάλη" (Πρωτάθλημα,Κύπελλο και Ευρώπη,;;;)....Ας αφήσει το δεύτερο για εμάς και στα υπόλοιπα ας πάει όπως επιθυμούν οι οπαδοί του Παναθηναϊκου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νίκη πολύ σημαντική
    λιγάκι να χαρούμε
    στη Νέα Σμύρνη νικητές
    αξίζουν να τους δούμε;

    Μόνο με σοβαρότητα
    πάντα στη πρώτη θέση,
    αξίζει η ομάδα μας,
    να τη θωρρω μ΄αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μα είν' οι Πανιώνιοι
    πολύ νταβραντισμένοι
    κι ετούτος ο Μπάλαμπαν
    τον Κάρα περιμένει...

    Δύσκολο πράμα το διπλό
    στου πάνθηρα το κάστρο,
    Εκτός κι αν λάμψει, φωτεινό
    του Ζιλμπέρτο τ’ άστρο.

    Τί να προβλέπει άραγε
    ο Πητ ο Παπαδάκος;
    Θα σκάσουνε χαμόγελα
    ή θά‘ναι ο Φάνης ράκος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Animation όπως τι είπες ακριβώς! Ας αφήσουν το κυπελλάκι για εμάς και τα άλλα δυο δικά τους!

    Φάνη και Μπαλαντέρ μαγέψατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για το σύστημα διαφωνώ μαζί σου.. Πιο πολύ σε 4-5-1 έφερνε παρά σε 5-4-1 μιας και ο Σπυρόπουλος έπαιζε κυρίως στα χαφ και ο Καντέ σαν αριστερό μπακ απλά όταν πιεζόταν η ομάδα ο Καντέ συνέκλεινε στο κέντρο της άμυνας και ο Νίκος σαν αριστερό μπακ. Τεσπά, το βασικό για μένα δεν ήταν τόσο το σύστημα όσο η θετική νοοτροπία της ομάδας που μπήκε να κάνει το παιχνίδι της και όχι να το κλέψει. Αυτό κρατάω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για τον Σπυρόπουλο δεν έχεις άδικο. Ανέβαινε συχνά πυκνά, κάλυπτε την πλευρά και έδωσε την δυνατότητα στον Νίνη να πηγαίνει προς τον άξονα και ουσιαστικά να παίζει πίσω από το φορ. Ουσιαστικά το συστημα πάνω κάτω ήταν το ίδιο. Η διάταξη ήταν αυτή που άλλαζε ανάλογα με την εξέλιξη του ματς. Πολύ σωστό αυτό που λες ότι μπήκε να κάνει το παιχνίδι της. Και το έκανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ καλή ανάλυση κάνθαρε!. Θέλω να την άποψη σου στην θεωρεία μου πως ο Νίνης είναι ο ΜΟΝΟΣ Έλληνας ποδοσφαιριστής μετά τον Τσάρτα που μπορεί να σουτάρει με τόση δύναμη ακίνητος (το είχα γράψει σε ένα σχολιο μου πιο παλιά στο μπλογκ μου). Σε αντίθεση με όλους τους άλλους ΈΛληνες που για να σουτάρουν τους έχει καταλάβει και το σημαιάκι του κόρνερ!.

    Τι τριάδα λες να δουμε στο άξονα αύριο?...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ Μάγε σε ευχαριστώ!

    Η θεωρία σου μου φαίνεται σωστή. Τεράστιο προσόν να μπορείς να σουτάρεις 'αθόρυβα', χωρίς να σε παίρνει χαμπάρι ο αντίπαλος. Και φυσικά όπως λες να βάζεις και δύναμη. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον άλλον Έλληνα. Ίσως ο Φωτάκης το έχει σε κάποιο βαθμό να σουτάρει ξαφνικά.

    Όσο για αύριο μπορείς να παίξεις με Σιμάο - Σίλβα και μπροστά τον Νίνη. Τα 2 Κ στον πάγκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...