Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Μπράβο σε όλους

Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ με το οτιδήποτε. Απλά περίμενα πως και πως να δω την ομάδα μου να παίζει μπάλα. Είχα κανονίσει το πρόγραμμά μου, είχα αποφασίσει ποιο φαγητό θα ισοπέδωνα και είχα προετοιμαστεί ψυχολογικά. Αλλά φαίνεται ότι κάποιοι κόπανοι που πάνε και πετάνε μολότοφ έχουν την δύναμη να αναβάλλουν και ποδοσφαιρικούς αγώνες, εκτός από το να σκοτώνουν ανθρώπους. Εμείς εξακολουθούμε να κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου.

Αυτή η χώρα έχει δυο τεράστιες πληγές: την ιστορία της και την μεταπολίτευση. Βλέπετε οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο πολιτισμός μας αρχίζει και τελειώνει στην Ακρόπολη. Δυστυχώς αντί να παραδειγματιστούμε από την πλούσια ιστορία μας και να πάμε μπροστά, κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Τι είναι όμως πολιτισμός; Όταν πας θέατρο ή κινηματογράφο και κλείνεις το κινητό σου. Όταν στο μετρό περιμένεις πρώτα να βγει ο κόσμος από το βαγόνι και μετά να μπεις. Όταν δεν διπλοπαρκάρεις(!) στην Λεωφόρο Κατεχάκης. Όταν είσαι ευγενής και σέβεσαι τους άλλους. Διότι αν δεν σέβεσαι τους άλλους, δεν σέβεσαι και τον εαυτόν σου και τότε νομίζεις ότι έχεις το δικαίωμα να κάνεις μαλακίες, ''μαγκιές'' και ''αναρχίες''.

Έχουμε όμως και την μεταπολίτευση. Σε τελική ανάλυση αυτό που κατάφερε η Δικτατορία ήταν να αναπτύξει την υποκρισία και να φέρει την πολυπόθητη ''Δημοκρατία''. Αν αυτό το πράγμα είναι Δημοκρατία θα πηδηχτώ από το παράθυρο. Αν μέσω της συγκεκριμένης ''Δημοκρατίας'' εφαρμόζονται οι νόμοι και απονέμεται δικαιοσύνη θα αλλάξω ομάδα. Στη Γερμανία αν πειράξεις κουνούπι μπορεί να πας φυλακή. Στην Αμερική αν σηκώσεις χέρι σε κάποιον σε έχουν μαζέψει με τις κλωτσιές. Στην Ελλάδα; Στη χώρα μας είσαι ένας ατιμώρητος ''ήρωας''. Πάντως, εξεπλάγην όταν αντίκρισα σε δελτίο ειδήσεων μια επικεφαλίδα να αποκαλεί δολοφόνους τους κουκουλοφόρους. Διότι αυτά τα καθίκια που βρίζουν τώρα τους κουκουλοφόρους πριν λίγους μήνες τους αποθέωναν. Μπάτσο μπορείς να σκοτώσεις και βιτρίνες μπορείς να σπάσεις: έχεις το ελεύθερο από τους δημοσιογράφους (αποβράσματα). Όταν όμως σκοτώνεις τρεις (ή μήπως τέσσερις) ανθρώπους οι κωλοδημοσιογράφοι θυμώνουν και εκνευρίζονται. Πουτάνα υποκρισία.

Τι προκύπτει από όλα αυτά; Το βασικότερο όλων είναι ότι πάσχουμε από δυο πολύ σημαντικά πράγματα. Δεν έχουμε παιδεία και δεν έχουμε ικανά στελέχη και πολιτικούς. Από κει και πέρα συνεχίζουμε να γινόμαστε περίγελος στην Ευρώπη. Πολλοί θα πουν έλα μωρέ στα τομπολίνια μου που με χλευάζουν στις Βρυξέλλες. Αυτός ο χλευασμός θα μειώσει κατά πολύ την πιο βαριά βιομηχανία που έχουμε: τον τουρισμό. Το θέμα για μένα είναι πολύ απλό, αλλά δύσκολα εφαρμόσιμο. Οι ακραίες καταστάσεις απαιτούν ακραία μέτρα. Πρέπει να αναλογιστούμε αν θεωρούμε την κατάσταση ακραία κι αν ναι να δράσουμε. Προφανώς δεν μιλάω για οικονομική κρίση και παπάρια μάντολες. Υπάρχουν πολύ σοβαρότερες κρίσεις και κάθε νοήμων άνθρωπος το αντιλαμβάνεται. Πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση που βιώνουν οι αξίες μας και την κρίση στην εξωτερική πολιτική της χώρα μας, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Τις αναβολές των υπερποδοσφαιρικών αγώνων θα τις ξεπεράσουμε.

Υ.Γ.1 Ευθύνη φέρει και η Μαρφίν. Ευθύνη φέρουν όλοι.

14 σχόλια:

  1. Η κρίση αξιών είναι κάτι που μας ταλανίζει πάρα πολύ καιρό φίλε μου. Και θα μας ταλαιπωρεί ακόμα όσο διατηρούμε αυτά τα σούργελα που μας κυβερνάνε, οι οποίοι τη μια μέρα εμφανίζονται ανίκανοι και την άλλη δικτάτορες! Όπως και να 'χει, πάντως, είναι επικίνδυνοι κι ακατάλληλοι για τη χώρα μας!

    Και θα πω και το εξής. Είμαι ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ κατά της βίας, και μάλιστα, απ' την πρώτη στιγμή που συνειδητοποιήθηκα πολιτικά, κάπου εκεί κοντά στο 1981, τότε που εμφανίστηκε ένας απ' τους μεγαλύτερους απατεώνες όλων των εποχών, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο πατέρας του σημερινού τυχοδιώκτη!

    Εδώ όμως τίθεται κι ένα άλλο θέμα, με το οποίο θέλω να κλείσω. Όχι στη βία, λοιπόν, ναι. Τι γίνεται όμως με τη βία που με το δικό της τρόπο ασκεί η Κυβέρνηση; Η πείρα της ζωής μου έχει δείξει πως η Κυβερνητική (έστω, και με την σημερινή έννοια των αυστηρών οικονομικών μέτρων) βία, προκαλεί πάντα βία!

    Ευθύνες, λοιπόν, πρέπει να αποδωθούν παντού. Δεν φταίνε μόνο οι ανεγκέφαλοι, ανώνυμοι δολοφόνοι που παραμονεύουν κάθε στιγμή για να εφαρμόσουν τα αιμοσταγή τους σχέδια. Φταίει το ίδιο κι Κυβέρνηση που αποτελεί την αιτία για όλ' αυτά, μαζί και την αφορμή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α, και κάτι άλλο... Αν θέλεις, μπορείς να με επισκεφτείς αύριο στο Not For The Mass... Θα έχω σχετικό θέμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ 100% με τον Kanthar0s.Στην κυριολεξία 100%.(αλλά θα προσθέσω και κάτι γιατί θα σκάσω :P)

    Η κρίση αξιών είναι που φταίει εξ ολοκλήρου και όχι η εκάστοτε κυβέρνηση.
    Γιατί η εκάστοτε κυβέρνηση καθορίζεται από εμάς.Και αν στηριχθούμε στο τι λέει ο καθένας και όχι στο τι σκέφτεται(καλή τη πίστη δηλαδή)θα έπρεπε να μην συγκεντρώνει κανένα κόμμα όχι απλά πλειοψηφία(με αυτήν την αντιδημοκρατική ενισχυμένη αναλογική),αλλά ούτε τις ψήφους των συγγενών και φίλων.

    Έχω μια ελπίδα μόνο: Ότι μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, που θα φεύγει σιγά σιγά αυτή η γενιά των πολιτικών, κομματόσκυλων, παρατρεχάμενων, μεσαζόντων, yesmen, εκπροσώπων του παρακράτους, διεφθαρμένων υποκειμένων που φέρουν εξουσία, που ανδρώθηκαν μετά τη μεταπολίτευση και μετέφεραν τα ίδια ιδεώδη και στα βλαστάρια τους(μπράβο τους), θα αναδειχθεί επιτέλους μια γενιά που έφαγε στη μάπα την υπέρτατη ξεφτίλα του πολιτικού συστήματος και έβαλε τέλος σε όλα αυτά.
    Και μέσα από αυτήν θα νιώσουμε πάλι αξιοπρεπείς, όχι με Ολυμπιακούς, με κονσέρτα, και με τις διακοπές του Αμπράμοβιτς στη Λευκάδα.

    @Diatton: Για μένα, αυτές τις στιγμές, όποιος φέρεται εναντίον οποιουδήποτε κόμματος, το κάνει ΥΠΕΡ κάποιου άλλου...Ελπίζω να κάνω λάθος

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. pes ta file mou etsi einai distixws,auti einai i ellada,otan kamarwneis,otan thes na legese i arxi olwn twn politismwn otan esi i ellada anti na paradeigmatizese,se paradeigmatizoune k exeis opws les to kathe malaka apobrasma dimosiografo pou to mono kalo pou kanei einai na prokalei kako eite se epipedo oikonomikis krisis eite se epipedo anarxias k na faskoun k na antifaskoun opws k si proanafereis k otan exeis mia kibernisi k tin ekastote kibernisi na tazei k na iposxete mono k mono ti psifo tou talaiporimenou ellina politi k to mono pou kanei na to gamaei.......ti na peis...k ti poia mporeis na kaneis????de mporoun poia na elexoun ti tromokratia,na bazoun omws omades dias k na koboun kliseis sto kathe malaka mixanobio autokinitobio gia na ta tsepwsoun xeroun....ai sixtir poia ena pragma menei eswteriki epanastasi tous gamame olous k telos!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. oso gia to oti i genia auti trabaei oti trabaei k nomizoun polloi oti tha nai to paradeigma k i apofigi mellontikwn paromoiwn gegonotwn tote kaloi mou filoi geliomaste giati poly apla etsi einai sti fisi tou ellina k etsi tha maste panta!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "πολλοί θα πουν έλα μωρέ στα τομπολίνια μου που με χλευάζουν στις Βρυξέλλες. Αυτός ο χλευασμός θα μειώσει κατά πολύ την πιο βαριά βιομηχανία που έχουμε: τον τουρισμό"...
    Ηδη η κυβέρνηση της Βουλγαρίας προτρέπει τους πολίτες της να μην έρθουν στο ελλάντα. Αν κάνουν αυτο και τα αγγλάκια και εκεί στην USA νομίζω πως τελειώσαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο καθενας απο την πλευρα του και με το μεριδιο ευθυνης που του αναλογει καλο θα ηταν να κανει την αυτοκριτικη του και να προσπαθουμε ολοι να μη ζουμε εις βαρος των αλλων οπως εκαναν χθες αυτοι που βλεποντας ανθρωπους ειπαν δε βαριεσαι θα ριξω τη μολοτωφ και αν πεθανουν τι εγινε? εγω θα πεθανω τι με νοιαζει για τους αλλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1164331

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kι όμως,μια τέτοια ανακοίνωση από μια συλλογικότητα αναρχικών χρειαζόταν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. φιλε μου απαλευτε
    ο κανθαρος εβγαλε αγανακτηση πονο θλιψη αγανακτηση αγωνια οπως και ολα τα παιδια που απαντησαν
    ο καθενας με τον δικο του μοναδικο τροπο
    αλλα εχω μια διαφωνια οσον αφορα την δικη σου αναρτηση
    γιατι δεν ηθελα να βαλεις την απαντηση μιας οργανωμενης ομαδας αλλα της δικης σου
    πιστευω να καταλαβαινεις τη θελω πω
    και πριν προλαβεις να με απαξιωσεις να με βρισεις θελω να σου πω οτι στο δικο μου μπλογκ το indymedia το εχω απο την αρχη και διαβαζω οτιδηποτε αφορα σε κοινωνικη παλη και αγωνες αλλα εδω δεν κανουμε πολιτικη
    για το αν χρειαζεται μια συλλογικοτητα αναρχικων αν λεω αν ειναι αυτοι που δολοφονησαν εγω δεν θελω να εχω σχεση με ομαδες δολοφονων ουτε με συμμοριτες
    γιατι ο φασισμος οπως καλα γνωριζεις δεν εχει χρωματα και σημαιες
    ελπιζω απο τα βαθη της καρδιας μου αυτοι που εκαψαν τεσσερις να μην εχουν σχεση με την ιδεολογια του αναρχισμου
    τιποτα αλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλέ μου φίλε Κάνθαρε, συμφωνώ και πάλι μαζί σου. Βιώνουμε μια κρίση αξιών. Και μια κρίση του συστήματος.

    Του συστήματος που γεννά λαμόγια και λαμογιές, διεφθαρμένους πολιτικούς-δικαστές-δημόσιους υπάλληλους, μιζαδόρους golden boys, διαπλεκόμενους επχειρηματίες-εκδότες-"δημοσιογράφους"...

    ...Και που εκτρέφει μέσα του επικίνδυνους προβοκάτορες (κρυμμένους στην ανωνυμία της κουκούλας), που αν χρειαστεί θα δολοφονήσουν αθώους για να χρεωθεί στους πολλούς (στους οποίους αντανακλαστικά θα εφαρμοστεί άγρια καταστολή από τις δυνάμεις του συστήματος). Τέτοιους που, αν χρειαστεί, θα βάλουν φωτιά και στη Βουλή για να δικαιολογηθεί αύριο μια δικτατορία - όπως έκανε κι ο Χίτλερ.

    Αυτό το σύστημα σαπίζει και στην Ελλάδα και παγκοσμίως. [Μην ξεχνάμε ότι η Siemens, πρωταθλήτρια διεθνώς του λαδώματος, ανήκει στους "υπεράνω" και "τίμιους" Γερμανούς.] Και επειδή χρεωκοπούν τα στηρίγματά του (τραπεζίτες, βιομήχανοι, κλπ) προσπαθούν να υποβάλλουν στους λαούς την υπέρτατη θυσία για την δική τους σωτηρία.
    Μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε!

    Ανάμεσά μας είναι δυστυχώς και πολλοί που υπέκυψαν, που αλλοιώθηκαν από τα απίστευτα πολλά γρανάζια του συστήματος. Που χάσαν την αξιοπρέπειά τους. Θέλει προσοχή όμως. Οι γενικεύσεις σε δύσκολους καιρούς οδηγούν σε φασισμούς, ή στην καλύτερη πρίπτωση σε φαινόμενα Μπερλουσκονικής "δημοκρατίας".
    Θέλει καθαρό μυαλό και καθαρό στόχο. Όχι μόνο στα πλοκάμια του Κτήνους, αλλά κατευθείαν στην καρδιά του! Όχι από μίσος γενικά, αλλά γιατί πρέπει - αλλιώς δεν θα επιβιώσουμε...

    Και για την Μαρφίν έχεις δίκιο. Η ανακοίνωση των εργαζόμενων είναι καταπέλτης για τον Βγενόπουλο.

    Υ.Γ. Πάντως έχουμε υγιέστατο οπαδικό κίνημα. Τα άρθρα στο www.super3.gr είναι ψύχραιμα, λογικά και σωστά! Γι'αυτό είσαι ΑΡΗΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Την σιχαίνομαι,φίλε μου,την ¨αναρχία¨ αλλά όχι τον αναρχισμό...
    Αν την έβαλα,είναι επειδή τέτοιες ανακοινώσεις,θα είναι καλό να υπάρχουν σε όσα πιο πολλά μέσα γίνεται.
    Καλό είναι να γράφεις,εξάλλου,εάν έχεις να προσθέσεις και κάτι,εγώ έχω ήδη καλυπτεί από τα πιο πάνω σχεδόν σε όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κάποιοι εδώ και χρόνια είχαν ασυλία, κυρίως λόγω του κλίματος που δημιουργούσαν οι δημοσιογράφοι όπως αναφέρεις φίλε Κάνθαρε. Δυστυχώς, η ανοχή αυτή κάτεστησε το δολοφονία αθώων πολιτών ως κάτι αναπόφευκτο (αναρωτιέμαι πως και ανακουφίζομαι που δεν είχαμε θρηνήσει αθώα θύματα και νωρίτερα).

    Προτίστως βέβαια μετά από τέτοια τραγικά γεγονότα πρέπει να επικρατήσει η σύνεση από την πλευρά του κόσμου, όπως και υπήρξε, ακόμα και αν οι πολιτικοί εξωθούν την υπομονήμα μας στα άκρα με τους δρακρύβρεχτους λόγους τους και τις πολιτικάντικες διαμάχες τους στην Βουλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πω, πω μεγάλο θέμα.

    Συνήθως αποφεύγω να τοποθετούμαι σχολιάζοντας γιατί αποφεύγω τις επιπόλαιες προσεγγίσεις και ο -εκ των πραγμάτων- περιοριστικός χώρος των σχολίων μόνο για τέτοιες προσφέρεται.

    Θαρρώ πως πρέπει να δούμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Το αίτιο όχι την αφορμή. Δεν μας φταίνε ούτε οι κουκουλοφόροι, ούτε οι αστυνομικοί, ούτε οι δημοσιογράφοι, ούτε η μεταπολίτευση, ούτε οι πολιτικοί.

    Είναι όλοι τμήματα ενός σάπιου συστήματος, ενός κακοσχεδιασμένου κι ετοιμόρροπου οικοδομήματος.

    Όταν επανεξετάσουμε το είναι μας, όταν (ξανα)ανακαλύψουμε τα πρωτόνια και τα νετρόνια στον πυρήνα της ύπαρξής μας ως εθνική και κρατική οντότητα τότε θα επαναξιολογήσουμε και τις προτεραιότητες και την αισθητική μας και την νοοτροπία μας.

    Εδώ δε χωρά χειρουργικό νυστέρι.
    Η ασθένεια είναι σε προχωρημένο στάδιο.

    Γκρέμισμα και χτίσιμο απ' την αρχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...