Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Οι επιβεβαιώσεις

Πλέον βρισκόμαστε στην επόμενη φάση, όπου είχαμε και τους δυο πρώτους αγώνες για τους ''16''. Παρακολουθήσαμε δυο καλά ματς με την Ουρουγουάη να κερδίζει - έστω και δύσκολα - τους σκληροτράχηλους Κορεάτες και την Γκάνα να βγαίνει νικήτρια από ένα πραγματικά αμφίρροπο παιχνίδι. Για την Ουρουγουάη δεν θα πω πολλά. Έχει συνοχή σε όλες τις γραμμές τις, διαθέτει ποιοτικές μονάδες και το κυριότερο πατάει γερά στο χόρτο. Έχει την τύχη να διαθέτει μια επίθεση φωτιά που σου δίνει την βεβαιότητα ότι θα σκοράρει, ενώ παράλληλα η αμυντική της γραμμή εμπνέει σχετική εμπιστοσύνη. Πάντως, οι Κορεάτες πρόβαλλαν σθεναρή αντίσταση και έδειξαν ότι μόνο τυχαία δεν πέρασαν από τον όμιλο. Τι θα γινόταν αν αντί της Κορέας περνούσε η Εθνική μας;

Και πάμε στο έτερο ματς του ομίλου. Αμερική και Γκάνα κατά τη γνώμη μου μας πρόσφεραν ένα από τα πιο όμορφα παιχνίδια της διοργάνωσης. Δεν γνωρίζω αν συμφωνείτε με την ισχύ της παραπάνω πρότασης, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι το ματς αυτό είχε όλα αυτά τα στοιχεία που καθηλώνουν τον (τηλε)θεατή. Δύναμη, αδιάκοπο τρέξιμο, πρέσινγκ, πάθος για την νίκη, αγωνία, προσήλωση στο αγωνιστικό πλάνο, κάθετο ποδόσφαιρο και ικανοποιητικό πλάτος γηπέδου. Σίγουρα οι δυο ομάδες δεν διαθέτουν τρομερή ποιότητα, αλλά προσωπικά έμεινα αρκετά ευχαριστημένος. Η Αμερική κατάφερε και έφερε το ματς στα ίσια, αλλά στην παράταση λύγισε. Στεναχωρήθηκα από την ήττα της Αμερικής, αλλά χάρηκα από την πρόκριση της Γκάνας. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι δυο ομάδες άρχισαν να δείχνουν σημάδια κόπωσης στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης (!) κι όχι της κανονικής διάρκειας. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Απόδειξη ότι οι καμινάδες άρχισαν να χτίζονται περίπου στο 100' λεπτό. Πρόκειται όμως για δυο από τις καλύτερα γυμνασμένες ομάδες του μουντιάλ. Αυτά να τα βλέπουν κάποια φαινομενικά φαβορί.

Ας επιστρέψουμε όμως στην φάση των ομίλων κι ας εξετάσουμε τι μας πρόσφερε. Η απάντηση είναι σχεδόν τίποτα. Ίσως μερική απογοήτευση. Τι μας επιβεβαίωσε; Μας επικύρωσε δυο πράγματα. Το πρώτο είναι αυτό που λέγαμε πριν ξεκινήσει το μουντιάλ: δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί. Ένα υπήρχε στα χαρτιά (Ισπανία), αλλά στη χλόη δεν πείθει. Όπως δεν πείθουν κι άλλοι. Η αποκαθήλωση που λέγαμε. Ιταλία και Γαλλία πήγαν νωρίς σπίτια τους, Βραζιλία και Πορτογαλία μας έδειξαν λίγα πράγματα, ενώ η Αγγλία ακόμη λιγότερα. Μια που αναφέρθηκα στους Εγγλέζους μου φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να πάνε στο νησί τους. Κι αν δεν θέλουν να γυρίσουν οικειοθελώς θα τους στείλουν οι Γερμανοί.

Και ερχόμαστε στη δεύτερη επιβεβαίωση που μας χορήγησε το μουντιάλ στη φάση των ομίλων. Οι μεγάλες ποδοσφαιρικές Εθνικές περνάνε κάμψη. Έχουν μείνει στάσιμες και δεν δείχνουν ιδιαίτερη όρεξη για δουλειά. Ίσως κάποιες επιτυχίες που είχαν στο παρελθόν τους ''υποχρεώνουν'' να κωλοκάτσουν, σίγουρα όμως το ξεζούμισμα πολλών πρωτοκλασάτων παιχτών παίζει το ρόλο του. Το βέβαιο είναι ότι δεν θυμίζουν ομάδες, αλλά ανομοιογενή σύνολα με χτυπητές αδυναμίες. Αντίθετα, αφρικανικές και ασιατικές Εθνικές έχουν διατηρήσει τα πλεονεκτήματα τους και δουλεύουν τις αδυναμίες τους. Οι Αφρικανοί έχουν προσθέσει στο παιχνίδι τους τακτική, ταχύτητα και αγωνιστική πειθαρχία, χωρίς ωστόσο να χάνουν την δύναμη τους και την αντοχή τους. Οι Ασιάτες επένδυσαν σε ύψος, δύναμη και ομαδικότητα χωρίς να θυσιάσουν ταχύτητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και ομάδες όπως τις Η.Π.Α. που πέρα των αθλητικών τους ικανοτήτων έχουν εμπλουτίσει το παιχνίδι τους με τακτική και πάθος. Αυτό που λείπει από τις εν λόγω Εθνικές είναι χρόνος και ποιοτικές μονάδες. Χρόνο έχουν και μάλιστα άπλετο. Στην ποιότητα είναι το πρόβλημα.

Και για να μην σας κουράζω άλλο, εξακολουθώ να πιστεύω ότι σε αυτό το μουντιάλ μπορεί να γίνει η έκπληξη. Η ποδοσφαιρική ιστορία βρίθει από παραδείγματα ομάδων που έκαναν το μπαμ σε τέτοιου είδους διοργανώσεις όπως η Δανία το 1992 ή η Ελλάδα το 2004. Εντούτοις, εδώ που φτάσαμε θα βλέπουμε να το σηκώνει π.χ. η Βραζιλία και να λέμε ορίστε η έκπληξη. Η συνέχεια επί της οθόνης (και του χόρτου).

Υ.Γ.1 Τα μερεμέτια στο σπίτι τέλειωσαν (ουφ!).

Υ.Γ.2 Άυριο πάω τετραήμερο στο Αγκίστρι. Ελπίζω να κάνει καλό καιρό γιατί με βλέπω να παρακολουθώ τις επαναλήψεις των αγώνων μουντιάλ στην ΕΤ3. Το σίγουρο είναι ότι θα αναστενάξουν οι ταβέρνες.

10 σχόλια:

  1. Ευτυχώς φαίνεται πως αυξάνεται λιγάκι το θέαμα. Την Ουρουγουάη πάντως εγώ την χαίρομαι πολύ. Παίζει πολύ καλή μπάλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αντε ρε κανθαρε να ριξεις καμια βουτια κι ασε το μουντιαλ.φαε και κανα ψαρι και παρε καμια καινουργια συνταγη να ανανεωσεις το μενου σου.
    αμα θες παρε τηλεφωνο τον μαρινακη να σου πει γιατι ετσι που ειναι αυτος αν σκοτωσουν τους πεινασμενους της γης αυτος θα παει αδικα χαχαχαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά να περάσεις στο Αγκίστρι! Θέλω φώτοζ landscape και περιγραφές. Θα πλερώκω, όχι τσαμπάκο. :p

    Το ματσάκι με την Ουρουγουάη το διάβασα διαφορετικά. Η Ουρουγουάη έβαλε ένα ευκολάκι γκολ νωρίς, μετά έκανε οικονομία για μετά, οπότε φάνηκε η Κορέα. Πιθανώς δεν περίμεναν ότι μπορούν να τους βάλουν γκολ. Μόλις έπεσε το κορεάτικο τεμάχιο, άνοιξαν λίγο το γκάζι και σε λίγα λεπτάκια σκοράρισαν, οπότε έληξε η σεμνή τελετή.

    Απόψε πάντως βγήκαν τα "κοράκια" από τη φωλιά και γέμισαν τα ράμφη τους με αίμα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχει και στο Αγκίστρι Super 3;:))

    Καλά να περάσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά να περάσεις στο Αγκίστρι.

    Οσο για τα μάτς η Ουρουγουάη πιστεύω ειναι πολύ καλή ομάδα με έξυπνή τακτική και γενικά εχει γίνει πολύ καλή δουλεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αδερφέ καλές βουτιές και καλά ούζα!

    Δεν σε φοβάμαι: όλο το χειμώνα μας αποδεικνύεις ότι είσαι καλός βουτηχτής στα άδυτα της μπάλας, άρα και στη θάλασσα θα... μεγαλουργήσεις! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν παρακολουθώ πολύ το Μουντιάλ, αρχικά υποστήριζα την Αργεντινή αλλά τελικά ο Μαραντόνα παραείναι καραγκιόζης οπότε μάλλον υποστηρίζω Πορτογαλία και Ισπανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. H Uruguay file mou Kanthare kai egw pisteuw oti exei polu kali omada kai mporei na perasei kai stous tesseris pleon....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα Κάνθαρε!!! Καλό μήνα σου εύχομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλημερα κανθαρε το μουντιαλ βαινει στην τελικη ευθεια και ηδη εχουν δυμβει καποιες εκπληξεις...παντως εκτος απο ενα δυο ματς ολα τα αλλα σκετη σουπα. οσο για τις επιβεβαιωσεις 100% μεσα...απο παρασκευη τα σπουδαιοτερα καλο μηνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...