Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ο χασάπης ξέρει

Ίσως φταίω εγώ. Αδυνατώ να αφουγκραστώ το μεγαλείο της ημέρας. Αγνοώ τον λόγο. Μπορεί να ευθύνονται οι γονείς μου. Η ανατροφή μου. Η ιδιοσυγκρασία μου. Και για αυτό την πατάω και πιάνομαι κορόιδο. Δεν μπορώ, όμως, να καταλάβω από που κι ως που η Πρωταπριλιά θεωρείται ως μέρα ψέμματος. Ποιον κοροϊδεύουμε; Είναι τρομακτικά απαισιόδοξο να βλέπεις τις φυλλάδες να αναπαραγάγουν ψευδείς ειδήσεις, τάχα μου, προς τέρψιν του εθίμου. Αφού κάθε ημέρα ψέμματα διαδίδουν. Το ίδιο και οι δημοσιογράφοι. Μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί. Αφήστε τους πολιτικούς. Αυτοί έχουν μελετήσει ενδελεχώς τις ερμηνείες του Λάμπρου Κωνσταντάρα, της Ρένας Βλαχοπούλου και του Βασίλη Αυλωνίτη. Ποιος Δημήτρης Χορν και κουραφέξαλα; Ποιος Θανάσης Βέγγος και τρίχες κατσαρές; Μπείτε στη Βουλή και επιλέξτε τον ηθοποιό της αρεσκείας σας. Απ' όλα έχει ο μπαξές. Το παπατζιλίκι, λοιπόν, πάει σύννεφο. «Ή μνημόνιο, ή τανκς», λέει ο ένας. «Την τελευταία φορά που μπήκαν δέκα κόμματα στο κοινοβούλιο, ανέβηκε η Δικτατορία του Μεταξά», λέει ο άλλος. Σώπα, ρε μάγκα. Αυτά τα διλήμματα του κώλου ποτέ δεν τα κατάλαβα. Τα αυθεντικά διλήμματα περιορίζονται σε πιο σημαντικά πράγματα που αφορούν το ''εμείς''' κι όχι το ''εγώ''. Το κοινό συμφέρον κι όχι τα προσωπικά αξιώματα. Και για να έχουμε και καλό ερώτημα: σε αυτές τις περίφημες πολιτικές εκπομπές ή έστω στα παράθυρα των δελτίων ειδήσεων, γιατί δεν καλούν ποτέ τον αυθεντικό Πινόκιο; Τέλος πάντων. Με ή χωρίς Πινόκιο, παρατηρήστε και σπουδάστε το εξής οξύμωρο: την εποχή της υπερπληροφόρησης να υφίσταται παραπληροφόρηση. Κι όχι, δεν φταίνε μόνο οι φυλλάδες και οι δημοσιογράφοι.


Αν έφταιγαν μόνο αυτοί, δεν θα έβλεπες το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να παίρνει στις δημοσκοπήσεις διψήφιο ποσοστό. Είναι οι ίδιοι που υποδύονται τους αγανακτισμένους. Οι ίδιοι που λένε ψέμματα στο αφεντικό τους για να καλύψουν μια μαλακία που έκαναν. Οι ίδιοι που λένε ψέμματα στην γκόμενα για να πάνε να ξενοπηδήξουν. Οι ίδιοι που λένε ψέμματα στον φίλο τους, επειδή θέλουν να τον ξεφορτωθούν. Οι ίδιοι που λένε ψέμματα στον ίδιο τους τον εαυτό ότι είναι τζόβενοι και μόρτηδες, ενώ στην πραγματικότητα είναι ιδιοτελή ανθρωπάρια. Που αν βγουν στην πιάτσα θα τους ετοιμάσουν με κρεμμυδάκια και ντοματούλα και θα τους σερβίρουν με όλες τις τιμές που τους αρμόζουν. Δεν είναι, λοιπόν, μόνο οι παράγοντες του ποδοσφαίρου, της δημοσιογραφίας και της πολιτικής που λένε ψέμματα. Δεν είναι μόνο ο Τσάκας κι ο Τζέφρυ. Αυτοί που υπηρετούν το προφίλ των παραγόντων, των δημοσιογράφων και των πολιτικών είναι έτι χειρότεροι. Μα πόσο ρούκουνας πρέπει να είσαι για να λες ψέμματα στον εαυτό σου και να προσπαθήσεις να τον πείσεις ότι του λες αλήθεια; Για να προσπαθείς να πλασάρεις μια ωραιοποιημένη εικόνα του εαυτού σου την στιγμή που είσαι πιο πεζός κι από κείμενο του Κάνθαρου; Για να προσπαθείς να μασκαρέψεις το ψέμα σε αλήθεια; Κρίση δεν έχεις; Εγωισμό δεν έχεις;

Μηδενική διάθεση αυτοκριτικής και αυτογνωσίας. Αλλά τη συγκεκριμένη ημέρα όλα επιτρέπονται. Ότι μαλακία και να πεις ή να γράψεις, είσαι καλυμμένος. Επικαλείσαι το εθιμοτυπικό της ημέρας και πας παρακάτω. Αλλά δεν έχει πλάκα. Να λες ψέμματα επειδή το ορίζει η ημέρα. Όχι, βέβαια. Δεν σε γεμίζει αυτό το πράγμα. Δεν διακρίνεις ιδιαίτερο κίνητρο. Ούτως ή άλλως, αυτή τη μέρα ο ένας παίρνει τον άλλον στην πλάκα. Όλοι οι Έλληνες μετατρέπονται σε χαριτωμένους φαρσέρ. Εσύ, όμως, θες να τους περιπαίζεις μέσα στα μούτρα τους. Να έχεις δέκα κάμερες και είκοσι μικρόφωνα μπροστά στην αφεντομουτσούνα σου και με ύφος χιλίων καρδιναλίων να εκστομίζεις βαρύγδουπες δηλώσεις. Με θράσος. Και πάντα με φινέτσα. Να παραθέτεις μικρά δείγματα του υποκριτικού σου ταλέντου. Έτσι είναι. Ο χασάπης, μια ζωή στα κρέατα, έχει μάθει πως πρέπει να κόβει το μοσχάρι και το χοιρινό. Οι πολιτικοί μαθαίνουν πως να κάνουν κωλοτούμπες. Επομένως, τι την θέλουμε αυτήν την ρημάδα την Πρωταπριλιά; Τις 364 μέρες του χρόνου λέμε ψέμματα. Ε, ας πούμε μια μέρα και την αλήθεια. Δεν χάλασε ο κόσμος. Καλό μήνα.

Υ.Γ.1 Λόγω της ημέρας, οφείλω να αναρτήσω μια προγενέστερη δήλωση του πρώην προπονητή των Ιωαννίνων, του Στεφάν Ντεμόλ: «Ο Έλληνας είναι καλός άνθρωπος, όμως δεν μπορεί να κοιμηθεί, αν δεν πει πρώτα ψέμματα». Πραγματικό ξεγύμνωμα. Μέχρι και οι ξένοι μας έχουν πάρει χαμπάρι.

Υ.Γ.2 Στοιχηματικοί λόγοι με υποχρέωσαν να παρακολουθήσω το ματς Λοριάν - Εβιάν. Το να έβλεπα μια στοίβα παγάκια να λιώνουν, θα παρουσίαζε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ειλικρινά σας μιλάω.

Υ.Γ.3. Αποβάλλεται ο Σπυρόπουλος. Πολύ όμορφα. Από εκείνο το σημείο και μετά δεν υπάρχει εναλλακτική: ξεχνάς ότι πας για το Χ και φουλάρεις τις μηχανές για το διπλό. Τέλος. Προσωπικά δεν κατάλαβα τι θέλαμε να πετύχουμε. Ευτυχώς δεν κέρδισε ο Αστέρας.

Υ.Γ.4 Ηλιακοί άγγελοι, φίλες και φίλοι (sic!). Ηλιακοί άγγελοι...

14 σχόλια:

  1. μια έστω μέρα το χρόνο... μια μέρα έστω... να λέγανε, να λέγαμε αλήθειες...

    καλό ξημέρωμα κανθαράκο μου.
    δυστυχώς η γη σαν ψέμα γυρίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελα ντε!!
    Τι Πρωταπριλιά και κουραφέξαλα, τόσους πολιτικούς "Πινόκιο" διαθέτουμε όλον τον χρόνο!
    Οσο για τις δημοσκοπήσεις, δεν ξέρω πια πόσο "φτιαχτές" ή όχι είναι!
    Ισως όσο φτιαχτά θα είναι και τα αποτελέσματα, που φοβάμαι ότι θα μας έρθουν έτοιμα.
    Φιλιά Κανθαράκο, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου, ανώνυμε. Ευχαριστώ.

    Λύχνε, η πλειοψηφία του λαού -δυστυχώς!- είναι χειρότερη από τους πολιτικούς.

    Έλενα, ούτε εγώ ξέρω πόσο φτιαχτές είναι οι δημοσκοπήσεις. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι περισσότεροι εξ αυτών που κράζουν και ''αγανακτούν'', θα είναι εκείνοι που θα κρατούν σημαιάκια και ντουντούκες στις κομματικές συγκεντρώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kalispera Kanthare, perasa na sou eyxitho "kalo mina"!
    Poly omorfo tragoudi epelekses simera!
    Filia polla!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάνθαρε πες την αλήθεια στον κόσμο… Για όλα φταιει η τρόικα !!!
    Τι μας λες τώρα… το κοινό συμφέρον κι όχι το προσωπικό χαχαχα ωραίο το πρωταπριλιάτικο σου αχαχααααχαχαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χάρης

    Φίλε Κάνθαρε, το ψέμμα δεν είναι ίδιον μόνο του Έλληνα. Παντού υπάρχει. Εκτός κι αν ο Ντε Μολ ούτε άκουσε, ούτε είπε ο ίδιος ποτέ, ψέμματα σε όλη την ζωή του.

    Το θέμα δεν είναι η ύπαρξη του ψέμματος, αλλά το να μην το χάφτεις. Λένε οι φυλλάδες τα δικά τους, λέει ο άλλος το δικό του, λέει ο παράλλος την τρέλα του. Μάτια, αυτιά και μυαλό δεν έχεις, για να καταλάβεις τί συμβαίνει σε κάθε περίπτωση?

    Και τα ασύστολα ψεύδη συνεχίζονται. Θα κυνηγήσουμε λέει τις γερμανικές αποζημιώσεις. Θα πατάξουμε την φοροδιαφυγή. Θα σώσουμε την Ελλάδα από την καταστροφή. Τα ρουσφέτια και οι υποσχέσεις, σε πείσμα των καιρών και των πιέσεων των Ευρωπαίων περί του αντιθέτου, συνεχίζονται, έστω και στο μιλητό. Ακόμη και το ενδεχόμενο εκλογών τον Μάιο μου φαίνεται παπατζιλίκι για να περνάει η ώρα, σαν το καρότο μπροστά στα μούτρα του γάιδαρου.

    Είναι δυνατόν ο Σαμαράς να θέλει να πέσει η ΝΔ από το 32% στο 20% περίπου? Είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι ο Βενιζέλος γουστάρει να πέσει το ΠΑΣΟΚ από το 43% στο 10-15%, έτσι για να δει πώς είναι να είσαι κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ με 20 βουλευτές? Είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι οι βουλευτές και οι Υπουργοί της κακιάς ώρας θέλουν να πάνε σπίτια τους πριν την ώρα τους, και να μπλέξουν κιόλας σε ενδεχόμενες δικαστικές περιπέτειες? Είναι δυνατόν να αφήσουν οι Ευρωπαίοι την Ελλάδα να πέσει στο πολιτικό χάος, μετά τα ατελείωτα ξενύχτια στα Eurogroup για να μοιράσουν δύο γαϊδάρων άχυρα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα? Σίγουρα δεν πάει άλλο, σίγουρα θα έπρεπε να στηθούν κάλπες, αλλά υπάρχουν και τα άνωθεν και άλλα που δεν ξέρω. Αν πριν χρειάστηκαν 2-3 κόμματα για να σχηματίσουν μια σταθερή κυβέρνηση, μετά από την κάλπη θα χρειαστούν σίγουρα περισσότερα. Και πολλοί από τους "πολιτικούς αρχηγούς" που ξεφύτρωσαν τελευταία δηλώνουν ότι δεν συνεργάζονται κιόλας, πριν καν μπουν σαν πολιτική παράταξη στην Βουλή (σαν τον ραλίστα πριν καν πάρει ένα αμάξι). Γι' αυτό και δεν πιστεύω ακόμα ότι όντως θα γίνουν εκλογές τώρα. Αν δεν τις δω προκυρηγμένες, δεν υπάρχουν εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πασοκ και ξερο ψωμι ρε!!!
    δωσε χαρατσια ξυλο κοψε συνταξεις μισθους.
    τα παντα ολα λεμε!!!
    και η νεα δημοκρατια το ιδιο!!
    χωσεεεεεεεεεε!!!
    και βαλε και γερμανους επιτροπους και επιστατες στις δουλειες!!!
    και μαστιγια και κλωτσιες.
    και ελευθερους σκοπευτες στις ταρατσες να ριχνουν στους ασπρομαλιδες!!!
    ξερεις ποσο κοστιζουν στο κακομοιρο κρατος???
    τι ειπες??
    θα φανε τον πατερα σου -μου και τη μανα σου-μου τη γιαγια και τον παππου???
    ελα μωρε!!!!
    πως κανεις ετσι τωρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου Αστροφεγγιά. Καλό μήνα και σε σένα. Ναι, ωραίο κομμάτι.

    Μπετόνια, η Τρόικα, ναι. Ακόμα και σε κρίσιμες στιγμές, σε ύστατες ώρες αποφεύγουμε την ατομική ευθύνη. Δεν αλλάζουμε μυαλά. Θα πρέπει να φτάσουμε πολύ χαμηλά για να υπάρξουν ριζικές αλλαγές. Και έχουμε ακόμα πάτο. Ας είναι έτσι. Οι σώφρονες, όμως, τι φταίνε;

    Χάρη, υποθέτω ότι κι ο Ντεμολ λέει ψέμματα. Κι εγώ έχω πει ψέμματα στη ζωή μου, έστω κι αν το αποφεύγω σαν ο διάβολος το λιβάνι. Αλλά εδώ δεν μιλάμε για εξαίρεση στον κανόνα, αλλ΄για τον κανόνα. Ρωτάς αν υπάρχουν αυτιά, μάτια και μυαλό. Δυστυχώς, σύμφωνα τις συμπεριφορές του κόσμου, δεν υπάρχουν. Ο άλλος οδηγεί χωρίς κράνος και ζώνη και θα σκεφτεί το κοινό συμφέρον; Ποδοπατάει κόκκινο σηματοδότη και θα σκεφτεί τον συνάνθρωπό του; Χθες, ήμουν στο μετρό και τη στιγμή που κατέβαινα τις κυλιόμενες ερχόταν ο συρμός. Οι σκάλες ήταν τιγκαρισμένες κι ως εκ τούτου δεν μπορούσα να κινηθώ -μόνο να πετάξω. Κι όμως, υπήρχαν από πίσω μου άτομα, με κύριο πρωταγωνιστή μια θείτσα, που έσπρωχνε μετά μανίας για να περάσει. Κι όταν της λέω μην σπρώχνετε, κυρία μου, μου απαντάει δεν σπρώχνω, αλλά κουνηθήτε ή ανοίξτε να περάσω. Τελικά, το μετρό το πρόλαβε. Κι εγώ το ίδιο που δεν έσπρωχνα, αλλά περίμενα υπομονετικά. Επομένως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο πολιτικό. Είναι πρωτίστως κοινωνικό. Μπορεί οι πολιτικοί να λένε ψέμματα και παραμυθάκια εφάμιλλα της κοκκινοσκουφίτσας, αλλά τα παραμυθάκια αυτά γράφτηκαν για εμάς. Οι πολιτικοί λένε ψέμματα, διότι αρέσουν στους ψηφοφόρους. Όπως οι τελευταίοι λένε ψέμματα στη ζωή τους. Όσο για την τελευταία πρόταση, οφείλω να συμφωνήσω. Αυτοί νομίζουν ότι ασκούν ένα επάγγελμα χωρίς κόστος κι ότι η ευημερία της χώρας είναι συνυφασμένη με την κομματική πειθαρχία. Απίστευτα πράγματα.

    Θέμη, έβλεπα αυτόν τον Μπένι και με έπιαναν τα γέλια. Χρησιμοποιώντας μια πομπώδης γλώσσα, με αρκετά ψήγματα λαϊκισμού, έλεγε ότι ξεκινάμε από την αρχή, επιχειρούμε ένα φρέσκο ξεκίνημα και μπλα μπλα μπλα. Η μύτη του, πάντως, δεν μεγάλωσε σε μήκος. Αλλά τι κάθομαι και γράφω ο αδαής; Εδώ είχαμε κοτζάμ Τζέφρυ ως Πρόεδρο κόμματος που εκλέχτηκε από τον ελληνικό λαό Πρωθυπουργός! Από την στιγμή που ο Τζέφρυ εκλέχτηκε Πρωθυπουργός, όλα μπορούν να συμβούν. Όλα! Τα πάντα. Μέχρι και ελεύθεροι σκοπευτές στις ταράτσες για να καιροφυλακτούν. Μη με ρωτάς τον λόγο. Όσο για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, για να καταλάβουμε πόσο άθλια είναι η οργάνωση του κράτους, η επιτάχυνσή του και η θέλησή του, ούτε την φολορογία πάταξαν, ούτε τους βουλευτικούς μισθούς έκοψαν, ούτε ''συντεχνίες'' ισοπέδωσαν, ούτε το πλεόνασμα των δημοσίων υπαλλήλων απέλυσαν. Αλλά είχαν το θάρρος, ή θράσος, να κόψουν μαχαίρι μισθούς και συντάξεις. Εύκολος, βλέπεις, στόχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ζούμε μια ψεύτικη ζωή
    γεμάτη παραμύθια
    φίλε μου τα μπερδέψαμε
    ψέμα με την αλήθεια......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σου, Φάνη, με τις μαντινάδες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σαν σήμερα,πριν 15 χρόνια!όσα κύπελα και να πάρουν όλοι μαζί,αυτο τα ξεπερνάει όλα!Μέσα στην Προύσα!Και μάλιστα στη μετά Γκάλη και Γιαννάκη εποχή!!!Είχαμε και τότε ομαδάρα!Ποιος ξεχνάει το συνθημα στο Παλέ,"είναι τρελός ο Ιταλός";
    Αρειανάρα ολέ!!!
    http://www.sport24.gr/Basket/OmadesBasket/A1Aris/o_thriamvos_ths_prousas.1719264.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου Kanthare αλάνι. Αν τα δύο μεγαλοκόμματα πάρουν (που θα πάρουν δηλαδή) ποσοστό μεγαλύτερο του 35-40% (κανονικά κι αυτό το νούμερο θα έπρεπε να ακούγεται υπερβολικό) στις προσεχείς(;) εκλογές, θα... πηδηχθώ απ' το παράθυρο!!! (Καιρό είχα να την ακούσω αυτή την φράση.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. VAD, τεράστια νίκη μέσα στην Τουρκία. Τρόπαιο που δείχνει τα καλαμπαλίκια της Αρειανάρας. Και μάλιστα, απέναντι σε καλή ομάδα. Λέω να γράψω και κάτι σχετικό.

    Μπαλαντέρ, δυστυχώς όταν φτάσει η ώρα των εκλογών, τα δυο κόμματα θα συσπειρωθούν. Όπως οι ομάδες έχουν τους οπαδικούς στρατούς, έτσι και τα κόμματα έχουν τους αντίστοιχους κομματικούς. Κι αυτοί έχουν ισχυρό πυρήνα. Μαζί θα πηδηχθούμε από το παράθυρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...