Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Ένας πραγματικός manager

Ας μιλήσουμε λίγο για τον Αρσέν Βενγκέρ. Είναι ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είναι καθηγητής Οικονομικών. Μιλάει έξι γλώσσες (γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά και γιαπωνέζικα), και συνηθίζει να βγάζει το σκληρό του πρόσωπο στους Γάλλους παίχτες του για να μην τον κατηγορήσουν ότι ευνοεί τους συμπατριώτες του. Και κύριος με ''κ'' κεφαλαίο. Εντός και εκτός γηπέδου. Αρκετά, όμως, με τα δημοσιογραφικά ευφυολογήματα. Ο Αρσέν Βενγκέρ είναι ο άνθρωπος που άλλαξε την Άρσεναλ. Πραγματικός manager. Καινοτόμος. Δημιουργικός. Ναι, έδειξε υπομονή με τα σκληρά γεροντοπαλίκαρα που είχε βρει στο Λονδίνο και, αλήθεια, προσπάθησε να αξιοποιήσει κάθε πτυχή του ταλέντου τους. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι είχε διαφορετικά πλάνα για την ομάδα. Πιο φανταχτερά. Όταν η ανηλεής φθορά του χρόνου επέβαλλε την απομάκρυνση της παλαιάς φρουράς, άρχισαν τα ωραία. Διότι ο Αρσέν, στην μακρόχρονη παρουσία του στον πάγκο της Άρσεναλ, έχει παρουσιάσει πραγματικό ποδόσφαιρο. Ελκυστικό. Μοντέρνο. Επιθετικό. Με ισχυρές δόσεις τακτικής επιλογής και μάλιστα χρησιμοποιώντας διαφορετικά συστήματα. Είναι, δηλαδή, ένας δάσκαλος. Ένας δάσκαλος του ποδοσφαίρου. Σήμα κατατεθέν το εντυπωσιακό transition game, δηλαδή υψηλό τέμπο και passing game, και οι γραμμές που πάντα βρίσκονται κοντά. Βέβαια, σε αυτό παίζει ρόλο, πλην του τρεξίματος, και το γεγονός ότι του αρέσει να τοποθετεί την αμυντική γραμμή σχετικά ψηλά. Πράγμα που τις τελευταίες δυο σεζόν, λόγω ανεπάρκειας των άλλων γραμμών, το έχει πληρώσει ακριβά. Φαίνεται ότι ακόμα κι αυτός ο άνθρωπος, για τον οποίο όλοι όσοι πέρασαν από την ομάδα στάζουν μέλι, δεν μπορεί να βγάζει πάντα και συνέχεια τον καλύτερο εαυτό του κάθε παίχτη.


Η πολιτική του Βενγκέρ να επενδύει συνεχώς σε νέα ταλέντα, χάνοντας παράλληλα του κορυφαίους παίκτες του στην καλύτερη και πιο ώριμη ηλικία, δεν απέδωσε και τώρα βρίσκεται υπό έντονη πίεση για να κάνει τους ''Κανονιέρηδες'' και πάλι πρωταγωνιστές. Οχτώ χρόνια χωρίς τίτλο θεωρούνται πολλά από τους οπαδούς. Έχει, όμως, και κάποια ελαφρυντικά. Δεν είναι ότι ξαφνικά ξέχασε να κάνει εύστοχες επιλογές ή να δημιουργεί παίχτες. Επί χρόνια το μπάτζετ του συλλόγου, λόγω της κατασκευής του νέου γηπέδου, κυμαινόταν σε χαμηλά επίπεδα: αναγκαστικά έπρεπε με μικρό κόστος να πετύχει μεγάλη απόδοση -αλλά την ίδια στιγμή οι βασικοί αντίπαλοί του μεγάλωναν συνεχώς. Έπειτα, έχει να αντιμετωπίσει -όπως και οι υπόλοιπες ομάδες- την υπεραξία των Άγγλων ποδοσφαιριστών: για αυτό η Premier έχει καταντήσει η Μέκκα της ποδοσφαιρικής ξενομανίας. Συν τοις άλλοις, το Δ.Σ. αποτελείται από Βρετανούς, Αμερικανούς και κάτι περίεργους τύπους από το ανατολικό μπλοκ. Είναι προφανής, πιστεύω, η ασυμβατότητα απόψεων. Φέτος, όμως, του δίνεται ένα μεταγραφικό μπάτζετ της τάξεως των 73 εκατομμυρίων ευρώ. Θα μπορέσει να υπογράψει παίχτες με εμπειρία που θα ''βγουν μπροστά'' όταν το επιβάλλουν οι περιστάσεις; Εξάλλου, η μαγιά υπάρχει. Οι Τζακ Γουίλσιρ, Αάρον Ράμσεϊ, Κιέραν Γκιμπς, Άλεξ Τσάμπερλέϊν και Καρλ Τζέκινσον θεωρούνται, πλέον, τουλάχιστον από τον Αλσατό, έτοιμοι ποδοσφαιριστές. Απλά χρειάζονται άξιους συμπαραστάτες. Έχουν ακουστεί πολλοί μεταγραφικοί στόχοι. Από τον φοβερό Γκουντογκάν της Ντόρτμουντ, τον ντεφορμέ Τόρες της Τσέλσι και τον φευγάτο Χιγκουαΐν της Ρεάλ μέχρι τον Αμπτούν (!) του Ολυμπιακού. Αλλά μέχρι στιγμής έχει υπογράψει μόνον ο ταλαντούχος Σανόγκο.

Οι οπαδοί του αγγλικού συλλόγου εθισμένοι τα τελευταία χρόνια στην γκρίνια, βρίσκουν ευκαιρία να ξεσπάσουν. Με το παραμικρό. Οι φωνές πλέον δεν πνίγονται, όπως γινόταν κάποτε για την έλλειψη Άγγλων στην εντεκάδα, για την απειθαρχία ορισμένων ποδοσφαιριστών ή για τις πωλήσεις παιχτών σε ανταγωνιστές, σε μια κίνηση που έδειχνε ότι η Άρσεναλ μετατρεπόταν σε ένα είδος feeder club για μεγαλύτερες ομάδες. Μέχρι και πανό σηκώθηκε εις βάρος του Αλσατού προπονητή (κλισέ). Η τελευταία κατηγορία έχει να κάνει με το ότι καθυστερεί πολύ να αγοράσει παίχτες. Όμως, είναι φανερό ότι ψάχνουν αφορμή. Και καλό θα ήταν να σήκωναν και κάποιο πανό για τον ιδιοκτήτη, ο οποίος δήλωσε δημόσια ότι ήρθε στην Άρσεναλ για να βγάλει λεφτά κι όχι να βάλει, μη μπορώντας να καταλάβει ότι μια ποδοσφαιρική επιχείρηση διακατέχεται από πολλές ιδιοτροπίες και φλογερά πάθη, ή να εκτιμήσουν το γεγονός, έστω και λίγο, ότι η πολιτική της εταιρίας συνάδει με το F.F.P. και τη βιωσιμότητα. Ναι, μπορεί η Άρσεναλ να έχει μετατραπεί σε Άγιαξ της Αγγλίας, αλλά το Δ.Σ. και οι οπαδοί πρέπει να προβούν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις. Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο. Εν τέλει, ίσως όλα αυτά να μην έχουν σημασία. Το επόμενο καλοκαίρι λήγει το συμβόλαιό του και όλοι περιμένουν ότι ο άνθρωπος που κάθεται στον πάγκο της ομάδας από το 1996 θα αποτελέσει παρελθόν. Κι ο πρώτος που σίγουρα θα στενοχωρηθεί με αυτό το γεγονός είναι ο Μουρίνιο, ο οποίος λάτρευε να βγάζει τον Βενγκέρ έξω από τα ρούχα του. Στο Παρίσι, πάντως, τον περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες. Και ανοιχτές τσέπες.

Υ.Γ.1 Το ότι ο Αγγέλου επέκτεινε την συνεργασία του με τον Άρη για τρία επιπλέον χρόνια, δεν σημαίνει ότι θα κάτσει κιόλας μια ολόκληρη τριετία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για θαύμα ολκής.

Υ.Γ.2 Βραζιλία - Ισπανία, 3-0; Τι έγινε, ρε παιδιά;

Υ.Γ.3 Αποσύρθηκε ο Δήμος Ντικούδης. Καλός παίχτης. Είχε περάσει κι από την Αρειανάρα, με πολύ μέτρια αποτελέσματα, σε μια ομολογουμένως περίεργη σεζόν.

Υ.Γ.4 Έχω ετοιμάσει ένα άρθρο κοινωνικού χαρακτήρα, το οποίο θεωρώ ως ένα από τα καλύτερα κείμενα που έχω γράψει σε αυτό το blog. Κι αυτό δεν συμβαίνει συχνά. Να είστε σε εγρήγορση.

Υ.Γ.5 Ελπίζω να αρέσουν οι Judas Priest στους γείτονές μου!

...Now you are mine, In my control, One taste of your life, And I own your soul, Softly you stir, Gently you moan, Lust's in the air, Wake as I groan...You knew at first sight, You'd enjoy my attack, That with my first bite, There'd be no turning back, So come in my arms, I strike any hour, I will return, To trap and devour, In the dead of night, Love bites... 

9 σχόλια:

  1. Πλήρης και κατατοπιστικότατη η ανάλυση για το "φαινόμενο Βενγκέρ". Μέσες - άκρες συμφωνώ. Θα ήθελα να τον δω όμως σε μία ομάδα πρωταθλητισμού...

    «Βραζιλία - Ισπανία, 3-0; Τι έγινε, ρε παιδιά;» Τίποτα, απλά να χαρεί και λίγο ο Manolog3 που πήζει στην σκοπιά (είναι φιλοβραζιλιάνος)!

    Στον Ντικούδη έχω ιδιαίτερη συμπάθεια. Όπως και σε όλη την πιτσιρικαρία που είχε μαζέψει ο Φιλίππου στην ΑΕΚ (Κακιούζης, Χατζής, Μπάρλος κλπ)...

    Συμπληρωματικά στο τραγούδι που ανάρτησες: http://www.youtube.com/watch?v=yx97IA43yhs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ, προπονητάρα!
    Αν είχε όμως και λίγο τσαμπουκά και να μην επέτρεπε να τους πουλάνε όλους και να τον αφήνουν να παίζει με τα τσικό κάθε 2-3 χρόνια θα ήταν ακόμα καλύτερος

    υγ: θα ήμασταν αγαπημένοι γείτονες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χάρης

    Φίλτατε Κάνθαρε, στην Ευρώπη υπήρχαν 3 κορυφαίοι προπονηταράδες την τελευταία 20ετία. Κατά σειρά Βενγκέρ, Φέργκιουσον και Μουρίνιο. Τώρα έμειναν οι 2. Κάποιοι σαν τον Αντσελόττι είναι ένα σκαλί πιο κάτω, ενώ ο Γκουαρντιόλα είναι ιδιαίτερη περίπτωση, επειδή έτυχε να προπονήσει κατευθείαν τους παικταράδες της Μπαρτσελόνα (δεν ξέρω αν έκανε πουθενά το αγροτικό του), και τα πήγε ομολογουμένως εξαιρετικά. Θα περιμένω πρώτα να περάσει από 1-2 ομάδες ακόμα, για να αποφανθώ αν είναι προπονηταράς ή όχι.

    Ο Βενγκέρ είναι ο καλύτερος από την 3άδα. Τα όσα πέτυχε σε σχέση με τις προϋποθέσεις που είχε (και τα λεφτά που δεν είχε σε σύγκριση με Φέργκιουσον και Μουρίνιο) του δίνουν ιδιαίτερη αξία. Ακόμα και με λεφτά, οι Σερ Άλεξ και Μουρίνιο δεν κατάφεραν να πάρουν αήττητο προωτάθλημα σαν τον Βενγκέρ. Και η Άρσεναλ πάντα έπαιζε πολύ καλή μπάλα, είτε με παικταράδες είτε με παιδάκια και μέτριους.

    Το νέο γήπεδο της Άρσεναλ έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Βενγκέρ, επειδή αναγκάστηκε να πουλήσει παίκτες (με πιο τραυματικές περιπτώσεις τους Φαν Πέρσι και Φάμπρεγας) και να χαμηλώσει τον πύχυ για να έχει τακτοποιημένη οικονομικά την ομάδα (καμία σχέση με Ελλάδα, που αν χάσουν τα κρατικά λεφτά του ΟΠΑΠ θα αυτοκτονήσουν ομαδικά). Λόγω της ανομβρίας τίτλων, οι οπαδοί της Άρσεναλ μετατράπηκαν σε Θ13 και Φορέα μαζί. Μόνο "Τζίγγερ πούλα" δεν φώναξαν.

    Ο Βενγκέρ μαζί με τον Φέργκιουσον ανέδειξαν το μισό ποδοσφαιρικό στερέωμα των τελευταίων 20 ετών. Οι νεαροί που έχει η Άρσεναλ (ειδικά Γουίλσηρ -αν ξεπεράσει τον τραυματισμό του- και Τσάμπερλαιν) είναι πολύ καλοί και με μεγάλες προοπτικές. Έχει και μερικούς παίκτες ηγέτες όπως ο Καθόρλα, ο Αρτέτα και ο Ποντόλσκι. Στην αμυντική γραμμή είναι που είναι γυμνή η ομάδα. Παρ' ότι η Διοίκηση του έχει δώσει επιτέλους ένα γερό budget, δεν πρόκειται να σκορπίσει λεφτά της τάξης των €50 εκατομμυρίων για έναν παίκτη. Θα κάνει έξυπνες κινήσεις που προηγουμένως δεν μπορούσε. Αν καταφέρει να πάρει τον Ιγκουαΐν (και με τα λεφτά που ακούγονται), θα είναι colpo grosso.

    Θεωρώ τραγικό να φύγει ο Βενγκέρ από την Άρσεναλ μετά την υπομονή που έχει κάνει επί 10 χρόνια (από την στιγμή που αναγκάστηκε να συμμαζέψει την ομάδα), την ώρα που πλέον έχει οικονομική δύναμη για να την ενισχύσει. Αντί να επανέλθει στους τίτλους με την Άρσεναλ και να δικαιωθεί η στρατηγική του, υπάρχει πιθανότητα να πάει στην Παρί Σαιν Ζερμαίν όπως ακούγεται. Θέλω να πιστεύω ότι πρώτα θα τον δούμε να ξαναπάρει την Πρέμιερ Ληγκ πριν αποχωρήσει για άλλες πολιτείες.

    Δεν είδα το Βραζιλία-Ισπανία 3-0, αλλά και μόνο που ο Φρεντ (αυτός που τον έδιωξαν με κλωτσιές από την Λυών) τους έχωσε 2 γκολ, πάει να πει ότι είτε η Ισπανία τελείωσε, είτε έκαναν αγγαρεία.

    Μιας και λες για τον Άρη, ήθελα να 'ξερα πώς έφυγε ο Μανιάς από την ομάδα μου τον Απόλλωνα και πήγε στην περιπέτεια του Άρη. Τί άλλαξε, ότι κάποιος περίεργος πήρε τα ηνία? Να πω ότι πήρε ξανά τον Άρη ο Κοντομηνάς και σκορπάει λεφτά, να πω εντάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να πω κι εγώ τα αρνητικά του Βενγκέρ μιας και υποστηρίζω Άρσεναλ. Τα θετικά όπως η μπάλα που παίζει ήταν και οι λόγοι που άρχισα να την υποστηρίζω αλλά τα είπες εσύ οπότε δεν τα ξαναλέω.

    Καταρχάς ο Βεγκέρ αν τελικά ξοδέψει και πάλι δεν πετύχει δεν θα έχει πλέον δικαιολογίες. Άσε που είχε δύο φορές ομάδα για πρωτάθλημα αλλά βγήκε τρίτος ή τέταρτος και το θεώρησε επιτυχία.

    Κάθε χρόνο τα ίδια λέει ότι θα πάρει παίκτες και τελικά όχι μόνο καταλήγει σε λύσεις όπως ο Σάντος και ο Παρκ (που όχι ότι κάνει για την Άρσεναλ αλλά σίγουρα αδικήθηκε) αλλά παραπονιέται και στο τέλος ότι είναι μικρός ο χρόνος της μεταγραφικής περιόδου.

    Το γήπεδο μου φαίνεται επίσης δικαιολογία μετά από τόσα χρόνια. Από πωλήσεις παικτών έχει βγάλει 300 εκατομμύρια + χορηγίες (ειδικά της Flying Emirates) + τα πιο ακριβά εισιτήρια και προϊόντα σε όλη την Αγγλία. Ένα απλό εισιτήριο για την Άρσεναλ κάνει όσο το διαρκείας της Bayern.

    Στα εντός του γηπέδου δεν έχουμε δει πότε μια στοιχειωδώς καλή αμυντική λειτουργία. Αν ο Ferguson είχε τον Vermaelen θα μπορούσε να τον κάνει ίδιο με τον Vidic.

    Πουλάει παίκτες πριν βρει αντικαταστάτες. Έφυγε ο Clichy και για δύο χρόνια έκαναν πάρτι από την πλευρά του Gibbs. Τα ίδια με Flamini που έφυγε ελεύθερος και υποστήκαμε τον Ντενίλσον ώσπου ήρθε τελικά ο Σονγκ και πάνω στα καλύτερα του έφυγε για να κάθεται στον πάγκο της Μπαρτσελόνα και αυτή η μεταγράφη ούτε αναγκαία ήταν όπως με Nasri που δεν ανανέωνε ούτε πωλήθηκε όσο έπρεπε. Τη μια φορά που άφησε παίκτη να φύγει ενώ είχε ήδη κάποιον (βλ. περίπτωση Eboue) ήταν γκαντέμης και ο Sagna έσπασε δυο φορές το πόδι του με αποτέλεσμα να βλέπουμε δεξιά είτε κάποιον από τους Coquelin, Koscielny, Djourou, Yennaris (Άγγλος με μητέρα από την Κίνα και μπαμπά από Κύπρο) που δεν είναι η θέση τους είτε τον Τζένκινσον που δεν ξέρω αν τον έχεις δει αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι έτοιμος ποδοσφαιριστής. Μη σου πω ότι είναι ο πιο ανέτοιμος και μεγαλύτερη πηγή λαθών από όλους τους νέους στην ομάδα και παρ' όλα αυτά μάλλον θα παίζει βασικός καθώς ο Βεγκέρ διώχνει και τον Σανιά.

    Βαρέθηκα να γράφω. Μπορεί να προσθέσω τίποτα αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπαλαντέρ, εννοείς ότι η Άρσεναλ δεν είναι ομάδα πρωταθλητισμού; Για την Ισπανία περιμένω να την δω του χρόνου. Όχι αν θα το πάρει, αλλά τι εμφανίσεις θα κάνει. Ο Ντικούδης ήξερε μπάσκετ. Τον θυμάμαι από την Ολύμπια Λάρισας. Στον ΠΑΟ δυστυχώς, όπως αρκετοί παίχτες εκείνη την εποχή, υπέστη λοβοτομή από τον Ομπράντοβιτς και έχασε κάποιες από τις κινήσεις του. Τέλος, η διασκευή των Nevermore δεν μου αρέσει!

    Παρτάλι, αγαπημένε γείτονα, χαίρομαι που αναγνωρίζεται η αξία του Βενγκέρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Χάρη, ο Γκουρντιόλα έκανε το αγροτικό του στην Μπαρτσελόνα Β', την οποία αναδιοργάνωσε και αναμόρφωσε. Στα υπόλοιπα της πρώτης παραγράφου θα συμφωνήσω.

    Δεν ξέρω αν ο Βενγκέρ είναι ο καλύτερος από την τριάδα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να αποδείχτεί κάτι τέτοιο, αλλά σίγουρα έχει παρουσιάσει θεαματικές ομάδες και επιθετικό ποδόσφαιρο. Και τις περισσότερες φορές κατάφερνε να βρίσκει λύσεις. Χωρίς να προκαλεί ή να γκρινιάζει συνεχώς. Άσε που κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για το παραμικρό. Κύριος.

    (Ο Χιγκουαΐν λέγεται ότι έχει κλείσει.) Συμφωνώ ότι η αμυντική γραμμή έχει πρόβλημα, αλλά αυτό εντείνεται από το γεγονός ότι τοποθετείται αρκετά ψηλά συν το ότι οι υπόλοιπες γραμμές δεν κάνουν και τόσο καλά τη δουλειά τους. Η Άρσεναλ χρειάζεται οπωσδήποτε έναν κόφτη σκύλο, με ικανότητα στο οριζόντιο παιχνίδι και πνευμόνια, που να καταστρέφει ελαφρώς το παιχνίδι των αντιπάλων. Ο Αρτέτα κι ο Καθόρλα, που είναι πολύ καλοί παίχτες, δεν έχουν ανασταλτικές ιδιότητες, όσο κι αν ο Βενγκέρ θέλει να δώσει στον Αρτέτα τέτοιες αρμοδιότητες, ενώ παίχτες όπως ο Ζερβίνιο κι ο Ποντόλσκι δεν φημίζονται για την αποτελεσματική τους άμυνα και την τακτική τους παιδεία σε φάση άμυνας.

    Νομίζω ότι δεν θα ανανεώσει με την Άρσεναλ. Ακόμα κι αν πάρει όλους τους φετινούς τίτλους. Το αν θα πάει στο Παρίσι ή όχι εξαρτάται κι από την πλευρά της Παρί, η οποία πολύ εύκολα, ως νεόπλουτη ομάδα, μπορεί να αλλάξει στόχο.

    Νταξ, για το 3-0 μην βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα. Ούτε εγώ το είδα το ματς, αλλά είμαι περίεργος να δω την Ισπανία του χρόνου.

    Δεν ξέρω τι υποσχέθηκαν στον Μανιά (π.χ. λεφτά, χρόνο συμμετοχής), αλλά ελπίζω ο ποδοσφαιριστής να γνωρίζει που έρχεται. Και δεν εννοώ το μέγεθος και τη δυναμική του συλλόγου και άλλα χαζά, αλλά να καταλαβαίνει ότι η ερχόμενη σεζόν θα είναι εξίσου δύσκολη με την φετινή. Πάντως, πρέπει να πω ότι μέχρι στιγμής, παρά τα λάθη του Ηλιάδη, η ομάδα φαίνεται να κινείται καλά και είναι ίδιαίτερα δραστήρια στο μεταγραφικό κομμάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σιμιγδαλένιε, πολύ καλά κάνεις και αναφέρεις τα αρνητικά, έστω τα λάθη, του Βενγκέρ. Να δούμε και την άλλη πλευρά. Συμφωνώ ότι η φετινή σεζόν είναι κομβική και έπρεπε να το αναφέρω καθαρά κι εγώ στο κείμενό μου. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Έχει χρήμα, έχει έσοδα, έχει μια βάση παιχτών. Αυτό που δεν έχει είναι η στήριξη των οπαδών, οι οποίοι τον περιμένουν στην γωνία, και ίσως να μην έχει και την ανάλογη όρεξη.

    Είπαμε δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Το γήπεδο έχει ετοιμαστεί. Το τίκετ μάλιστα είναι πανάκριβο. Τα έσοδα από την χορηγίες μεγάλα. Αλλά την εποχή που κατασκευαζόταν τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά. Ελπίζω να το θυμάσαι αυτό. Συν τοις άλλοις, εκείνο το διάστημα ισχυροποιήθηκαν και δυο ανταγωνιστές: η Σίτι και η Τότεναμ. Δεν είναι και τόσο εύκολο να καλύψεις το χαμένο έδαφος.

    Για την αμυντική λειτουργία είσαι σωστός. Το πρόβλημα είναι περισσότερο ομαδικό παρά της αμυντικής γραμμής. Τίθεται δηλαδή πρόβλημα άμυνας. Και πρέπει να δεχτούμε ότι στην αλληλοκάλυψη ο Αρσέν δεν δίνει και τόσο μεγάλη σημασία.

    Ο Τζέκινσον δεν είναι τόσο κακός. Σίγουρα η γνώμη σου έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς είσα φαν της ομάδας, αλλά όσες φορές τον έχω παρακολουθήσει ήταν καλός. Για τις πωλήσεις παιχτών, χωρίς να έχει βρει αντικαταστάτες, έχεις μερικό δίκιο. Αν και το πρόβλημα είναι σε ποιες ομάδες πουλήθηκαν. Εξάλλου, πήρε λεφτά από τις πωλήσεις. Το ζήτημα είναι πως αξιοποιήθηκαν τα λεφτά. Βέβαια, να θυμόμαστε ότι κάποιες πωλήσεις έγιναν κάπως εκβιαστικά από την πλευρά του παίχτη (π.χ. Νασρί) ή κάποιες άλλες συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου (π.χ. Φάμπρεγας). Αλλά το ρεζουμέ είναι το ίδιο: ο προπονητής οφείλει, ασχέτως του πως φεύγει ένας παίχτης, να βρίσκει αντικαταστάτες, είτε την θερινή περίοδο είτε τον χειμώνα. Κι αυτό ο Βενγκέρ τα τελευταία χρόνια δεν το κάνει με συνέπεια.

    Όπως και να έχει, το θέμα είναι πως νοιώθει ο ίδιος. Τα πάντα εξαρτώνται από εκείνον. Αν έχει ακόμα όρεξη και δυνάμεις, θα πετύχει. Αν έχει συμβιβαστεί με το γεγονός ότι θα αποτελέσει παρελθόν σε έναν χρόνο, τότε, όσο επαγγελματίας κι είναι κάποιος, είναι δύσκολα τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ντάξ' συμφωνούμε όλοι. Η αμυντική λειτουργία της Άρσεναλ είναι που χωλαίνει. Νομίζω ότι φέτος θα δούμε στην Άρσεναλ καλύτερα πράγματα και αυτά δεν θα είναι μεγάλες μεταγραφές.

    Με τα καλά λόγια που λες για τον Αλσατό, κάνω άμεσα πάσα το σύνδεσμο του θέματος στο Μιχάλη τον Τσώχο, που τον κράζει εδώ και χρόνια. Θα περάσει κι' από δω να σε κάνει και σένα 2 παράδες.

    Το 3-0 της Βραζιλίας το πανηγύρισαν Καταλανικά Μέσα. Ο Νεϊμάρ έτσι (τους γλέντησε), κοτέτσι και γιουβέτσι. Δεν τόχουμε μόνο στην Ελλάδα, υπάρχουν κι' αλλού πορτοκαλιές της διχόνοιας.

    Αγώνα δεν είδα αλλά με τον Κάνθαρο τα έχουμε πει. Όσο δεν αντέχουν τα πλεμόνια (Αλέ) του πανπαίχτουρα Τσάβι Ερνάντεζ όσο παλιότερα, να οργώνει όλο το κέντρο και να κλέβει μπάλες, τόσο θα πέφτει το επίπεδο Εθνικής Ισπανίας και Μπαρτσελόνα. Αυτός είναι που έκανε τη διαφορά στη Μπάρτσα, που της έδινε το παιχνίδι της απόλυτης κυριαρχίας (possession), όχι τόσο ο Ηλίας (ο Μέσσις ντε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπουργέ, θα την παρακολουθώ από κοντά την Άρσεναλ. Και κύριως τον Βενγκέρ.

    Μα δεν μπορώ να πω άσχημα λόγια για τον Αλσατό. Δεν μου έχει δώσει δικαίωμα. Μιλάμε για ένα άνθρωπο που έχει αλλάξει πλήρως τις λειτουργίες της Άρσεναλ σε κάθε επίπεδο. Και σε αυτό το σημείο πρέπει να καταλάβουμε ότι ο όρος ''manager'' στο ποδόσφαιρο της Αγγλία δεν είναι επιφορτισμένος μόνο με τις προπονήσεις και τους αγώνες, αλλά με πολύ περισσότερα θέματα, κυρίως εξωαγωνιστικά.

    Νταξ, οι τελευταίες σεζόν δεν είναι και οι καλύτερες, το αντιλαμβάνομαι, αλλά δεν θα τον κρεμάσω τον άνθρωπο. Ούτε θα τον απαξιώσω. Και φυσικά δεν πρόκειται για αχαριστία αν επισημάνεις τα λάθη του.

    Ο κύριος Τσώχος όποτε θέλει να περάσει από το blog. Να κάνουμε μια ωραία συζήτηση για τακτικά ζητήματα.

    Ο Τσάβι είναι σημαντικότατο γρανάζι. Και παραμένει ακόμη και τώρα υποτιμημένος παίχτης. Τον αποκαλούν κομπιούτερ. Δεν είναι τυχαίο. Αν, και μεταξύ μας, είναι κάπως υπερβολικό. Ακόμα και τα κομπιούτερ κολλάνε και βγάζουν μπλε οθόνη. Ο Τσάβι ποτέ.

    Τέλος, τον Νεϊμάρ πρέπει να τον δούμε με την φανέλα της Μπάρτσα. Ομολογώ, και το έχω ήδη δηλώσει, ότι είμαι κάπως απαισιόδοξος για το πείραμα που θα τελεστεί στην Βαρκελώνη, αλλά είμαι περίεργος να δω πως ο προπονητής θα μοιράσει ρόλους. Πού ξέρεις; Μπορεί να προκύψει κάτι ωραίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...