Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Santos go village

Είχα δηλώσει πρόσφατα ότι δεν θα μου έκανε εντύπωση να βγει πρώτος στα play off ο Άρης, η Α.Ε.Κ. ή ο Π.Α.Ο.Κ. με τον τελευταίο να έχεις σαφώς το προβάδισμα και να είναι το φαβορί. Θα τρελαινόμουν όμως αν έβλεπα τον Ολυμπιακό πρώτο. Πόσο σάπιες θα ήταν οι άλλες ομάδες σε μια τέτοια περίπτωση; Προς χάριν της ψυχικής μου υγείας ο Ολυμπιακός δεν τερμάτισε πρώτος, ενώ την πρώτη θέση κατέλαβε το φυσιολογικό φαβορί. Ο Π.Α.Ο.Κ. εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την - παντός επιπέδου - κατάρρευση του Ολυμπιακού, την εκπληκτική αναρχία της Α.Ε.Κ. και την μπουκωμένη ανετοιμότητα του Άρη. Όχι ότι η ομάδα έπαιξε μπαλάρα, αλλά ήταν οργανωμένη και προσηλωμένη. Με λίγα λόγια ήταν συγκριτικά καλύτερη και μπράβο της. Επιπλέον, είχε αυτοπεποίθηση στο χόρτο και στον πάγκο, όπου καθόταν τρία χρόνια ο Σάντος.

Διότι ο Σάντος λέει αντίο στην ομάδα. Την αφήνει όμως σε κομβικό σημείο. Σε πολύ κρίσιμη καμπή. Στο μεταίχμιο να αλλάξει το στάτους κβο της ομάδας σε κάθε επίπεδο. Αρκετοί λένε ότι το κεφάλαιο Σάντος κλείνει, διότι οι δυο πλευρές δεν έχουν να προσφέρουν πλέον τίποτα η μία στην άλλη. Ότι με την τωρινή ομάδα ο Πορτογάλος έπιασε ταβάνι. Διαφωνώ με την πρώτη άποψη, αλλά συμφωνώ με την δεύτερη. Η ομάδα χρειάζεται ποιοτικές προσθήκες για να πετύχει το κάτι παραπάνω. Προπαντός χρειάζεται τον ίδιο προπονητή για να φέρει εις πέρας τον σχεδιασμό που είχανε καταστήσει από κοινού με την διοίκηση. Μια διοίκηση που τον στήριξε με ζήλο. Φαίνεται ότι ο Σάντος δεν σεβάστηκε την δουλειά και τους κόπους που έριξε στην ομάδα. Αν θέλετε να μιλήσουμε πιο ρεαλιστικά, ο Φερνάντο φεύγει χωρίς να έχει ολοκληρώσει το οικοδόμημα. Και αυτό είναι το χειρότερο. Άνθρωπος είναι όμως: μπορεί να βαρέθηκε, να κουράστηκε, να μην άντεχε άλλο την πίεση, να μυρίστηκε την Σαλπιγγίδεια κρίση ή απλά να θέλει να αλλάξει περιβάλλον και να πάει σε καμιά Εθνική (Ελλάδος;). Οι κακές γλώσσες πάντως, λένε ότι στον Π.Α.Ο.Κ. αυτή την εποχή παθαίνουν θλάσεις τσέπης.

Αυτό που προκύπτει είναι ότι ο καρπουζοψαράς έγινε απαραίτητος και αναγκαίος. Από τους λίγους προπονητές που κατάφεραν να ενσωματώσουν και να προσαρμόσουν την δικιά τους φιλοσοφία στον Π.Α.Ο.Κ. κι όχι το αντίθετο. Φίλοι της ομάδας που τον χλευάζανε πίνουν πλέον νερό στο όνομά του. Στη συνείδηση της πλειοψηφίας του κόσμου έγινε κι ίδιος από σαρδέλα αστακός. Πως αλλάζουν οι καιροί. Ο Πορτογάλος από το Εστορίλ δεν βρήκε τίποτα έτοιμο, παρά μόνο πίεση και γκρίνια. Ωστόσο, το θέμα είναι τι γίνεται από δω και πέρα; Προσωπική μου άποψη ότι κρίνεται επιβεβλημένη η έλευση ενός προπονητή που θα έχει παρόμοια φιλοσοφία με αυτή του Σάντος. Η ομάδα είναι φτιαγμένη πάνω σε συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο και οριοθετημένη φιλοσοφία κι ως εκ τούτου η διοίκηση οφείλει να βρει τεχνικό παρόμοιας νοοτροπίας, μήπως και σωθεί πολύτιμος χρόνος με το να μην επηρεαστεί ιδιαίτερα το αγωνιστικό. Θα πρέπει να προσαρμοστεί ο νέος τεχνικός στην ομάδα κι όχι το αντίθετο, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες. Ο κορμός της ομάδας όμως έχει ανανεωθεί από τον Σάντος. Αυτό σημαίνει ότι ο επόμενος τεχνικός θα χρεωθεί τις επιλογές του Φερνάντο. Οι φήμες έφερναν τον Ζόρζε Κόστα προ των πυλών της Τούμπας, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Οι εξελίξεις τρέχουν και νέα ονόματα έκαναν την εμφάνισή τους, όπως αυτό του Δερμιτζάκη, του Τοπαλίδη και κάποιων άλλων Πορτογάλων. Φαίνεται όμως ότι δεν θα είναι Πορτογάλος ο νέος προπονητής της ομάδας. Μάλιστα, φημολογείται ότι ο Ζαγόρ τα έχει πάρει με τον Σέρτζιο για το χειρισμό της υπόθεσης ''Κόστα'', ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι ο Πανόπουλος περιμένει τον Βρύζα στην Ξάνθη με ανοιχτές αγκάλες. Τρέχα γύρευε δηλαδή. Οπότε θα έρθει έμπειρος ή άπειρος τεχνικός; Πάντως, οι περισσότερες επιλογές μαθητευόμενων μάγων στην Ελλάδα μόνο άσχημο τέλος είχαν. Ότι και να γίνει θα πρέπει να συμβεί γρήγορα.

Εντούτοις, το πρόβλημα έγκειται στο ότι η σεζόν που έρχεται δεν είναι σαν αυτή που μόλις τελείωσε. Πέρυσι αποκλείστηκες νωρίς από την Ευρώπη και σου δόθηκε το δικαίωμα να κάνεις πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα. Με δεδομένο ότι οι προκριματικοί έχουν πολύ ρίσκο και αβεβαιότητα δεν νομίζω ότι η διοίκηση θα προβεί σε μεγάλα ανοίγματα. Το να ισοπεδωθούν τα οικονομικά δρώμενα για το δέλεαρ του τσου λου κάνοντας ακριβές μεταγραφές είναι πολύ εύκολο. Χρειάζονται έξυπνες κινήσεις και ενίσχυση εκεί που πονάει η ομάδα, όπως για παράδειγμα στη θέση του Λίνο κι όχι του δεξιού μπακ όπως λένε οι περισσότεροι. Αν θες να πας τζαμπιόλι δεν είναι δυνατόν να χαραμίζεις τον Βιτόλο και τον Σορλέν για να προσέχουν τον Λίνο. Χαραμίζεις πνευμόνια και κορμιά τζάμπα και οι αντοχές σε τέτοια ματς είναι η πεμπτουσία των πραγμάτων. Υπάρχει και το θέμα Σαλπιγγίδη που δεν ξέρω αν θα μπορέσει να κατανοήσει και να ελέγξει ο νέος προπονητής. Δεν θα εκπλαγώ αν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά για τον Σάλπι, ειδικά αν δεν αποδώσει αγωνιστικά. Το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η μειοψηφία που δεν θέλει τον παίχτη δεν σέβεται την πλειοψηφία που τον θέλει και το αντίθετο. Οι σύνδεσμοι ετοιμάζουν ήδη ''όμορφη'' υποδοχή για τον παίχτη, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που κράζουν τους συνδέσμους επειδή έκαναν τα στραβά μάτια στην πρόσληψη Γκαγκάτζη, αλλά όχι στον Σάλπι. Επίσης, ανησυχητικό είναι και το ότι η ομάδα μεγαλώνει ηλικιακά. Οι διοικούντες θα πρέπει να δώσουν βάση σε αυτό το γεγονός.

Όπως γίνεται αντιληπτό το ρίσκο δεν ανήκει μόνο στον Π.Α.Ο.Κ., αλλά και στον νέο προπονητή. Αν του κάτσουν στραβά κάποια ευρωπαϊκά παιχνίδια θα ακούσει τα εξ' αμάξης. Θα αναλάβει μια στρωμένη ομάδα και αν δεν την διατηρήσει σε υψηλές προδιαγραφές ίσως πάει για βρούβες. Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι για πόσο χρονικό διάστημα θα πορευτεί η ομάδα με αυτόματο πιλότο; Αν καταφέρει να πάει στους ομίλους είτε του πρώην Ουέφα, είτε του τσου λου θα έχει κερδίσει σίγουρα κάποιους μήνες. Αν μη τι άλλο είναι σημαντικό χρονικό διάστημα. Μην ξεχνάμε ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν και οι οπαδοί με τον νέο προπονητή. Το να τον λεηλατούν και να τον κριτικάρουν χωρίς να τον ξέρουν είναι λακαμία. Υπομονή και χρόνο θέλει για να κριθεί όποιος και να είναι αυτός. Τον Κόστα πάντως τον ξέσκισαν πριν καν υπογράψει. Ο Π.Α.Ο.Κ. όμως με ή χωρίς Σάντος, θα συνεχίσει να υπάρχει και να πορεύεται προς την ολοκλήρωση της στρατηγικής που χάραξε η διοίκηση της ομάδας. Κλείνοντας, να αποδώσω για μια ακόμη φορά respect στον καρπουζοψαρά. Απέδειξε ότι με σύμμαχο την υπομονή, τον χρόνο και την διοίκηση μπορείς να φτιάξεις ένα σφιχτό σύνολο και να διακριθείς, παρόλα τα μειονεκτήματα που τον χαρακτηρίζουν και το ανθυγιεινό περιβάλλον που τον περιέβαλε, ειδικά τον πρώτο χρόνο. Ας αφήσει πάντως το καφέ μπουφανάκι στον πάγκο. Οι απαιτήσεις είναι υψηλές και νοιώθω ότι ο νέος προπονητής μπορεί να το χρειαστεί.

Υ.Γ.1 Τι έχουμε εδώ; Δίνει ο Ο.Π.Α.Π. 1,3 μύρια για να φτιάξει ο Π.Α.Ο.Κ. την Τούμπα; Πολύ όμορφα...

15 σχόλια:

  1. Πίστεύω ότι ο Φερνάντο κουράστηκε! Ξέρεις τι είναι να ζεις Σαλόνικα κ να σου την πέφτουν όλοι 3 χρόνια τώρα;; Ασε ρε. Για μένα είχε να δώσει και άλλα αφού με καλύτερο ρόστερ κάνει κ καλύετρα πράγματα..
    Ο νέος, δεν ξέρω ποιος θα έιναι, αλλά θα είναι νέος και θα χρειαστεί χρόνο για να περάσει το στυλ του. Η ομάδα είναι στρωμένη αλλά πλέον θα στρωθεί αλλιώς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η επιστημονική ορολογία για τις θλάσεις τσέπης είναι ρήξεις θύλακος!

    Ενδιαφέρον σημείο από Κάρπετ:

    «Η φωνή ακουγόταν από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής χωρίς σαλονικιώτικη προφορά, αφού τα πολλά χρόνια στην Αθήνα την έσβησαν. «Τι να κάνει κι ο δάσκαλος; Από τα επτά κατοστάρικα του συμβολαίου τού χρωστάνε τα τέσσερα. Ενα μήνα πριν τους είπε να πληρώσουν τους συνεργάτες του και να τον αφήσουν τελευταίο κι έτσι κι έγινε. Ομηρος ποδοσφαιριστών δεν άντεχε να είναι. Είχε τρεις παίκτες που όταν τους άφηνε εκτός ενδεκάδας στραβώνανε και πήγαιναν στη διοίκηση και λέγανε θα κάνουν προσφυγή. Για τον έναν, μάλιστα, λέγανε ότι τζόγαρε και πολύ, αλλά πώς να τον συνετίσεις όταν του χρωστάς; Ρώτησε τι θα γίνει, του είπαν “κάνε υπομονή” και είπε “χαίρετε”». Απλά πράγματα...»

    Δεν σε διάβασα ολόκληρο, θα επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Pavvou ο ανθρωπος εργαστηκε κατω απο αντιξοες συνθήκες, ειδικά τον πρώτο χρόνο. Όσο για το ποιος θα έρθει ειδήσεις που μόλις τώρα έφτασαν στα αυτιά μου λένε ότι έρχεται ο Δερμιτζάκης. Αν μη τι άλλο κίνηση με πολύ ρίσκο.

    Υπουργέ μου ευχαριστώ για την επιστημονική ορολογία!
    Δεν ξέρω αν ο Κάρπετ τα λέει σωστά, δεν το αποκλείω πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο στον Σάντος που κατάφερε να συμμαζέψει την κρατικοδίατη ομάδα του, να την φτάσει ως εκεί και να'χει όραμα ακόμα και μετά τη φυγή του!

    Εγώ μένω (δυστυχώς) στην "μπουκωμένη ανετοιμότητα του Άρη"...

    ...αλλά ζω κι ελπίζω! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να σου πω Κάνθαρε όταν άκουσ αότι ο Σάντος φεύγει γιατί κουράστηκε αμέσως την εθνικής Ελλάδας σκέφτηκα.. θα δείξει το εγγύς μέλλον.

    για το υ.γ τώρα..ο ΟΠΑΠ δεν ήταν που θα έπαιρνε χορηγίες από αυτό το βίαιο άθλημα;; τώρα θα στάξει μερικά μύρια? πολύ όμορφα όπως λες και εσύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν επιλεγεί ο Δερμιτζάκης αυτό σημαίνει πως μιλά το άδειο πορτοφόλι. Άσχετα αν πετύχει ή όχι. Εννοώ πως επειδή είναι φτηνός δεν σημαίνει ότι θα αποτύχει.

    Επίσης το ψάξιμο με Τοπαλίδη μπορεί να σημαίνει δεδομένη ήδη αποχώρηση του τεχνικού team από Εθνική μετά το Μουντιάλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. E, όχι και ο Δερμιτζάκης ρε παιδιά!! Μου φαίνεται ότι απλώς το πετάνε, ωστε ότι άλλο κάτσει να έχει γλύκα...

    Καλά αυτό με τον ΟΠΑΠ δημιουργεί "δεδικασμένο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πορτιάτη ας ελπίσουμε ότι του χρόνου θα είμαστε χωρίς μποκούματα και έτοιμοι!

    Biologion λεγεται ότι η ΕΠΟ εχει δωσει τα χερια με Σάντος. Όσο για την χορηγεια ειναι σκανδαλο. Να στρωσει κατω τον κωλο του ο ΠΑΟΚ και να φτιαξει το γηπεδο του. Τι σχεση εχει το κρατος γαμω το κερατο μου;

    Υπουργέ συμφωνώ με αυτά που λες.

    Pavvou είναι πιθανό να πάει στα προκριματικά με Δερμιτζάκη. Αν βγει ο Ζαγοράκης γίνεται μάγκας, ειδάλλως έχει να πέσει κράξιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. απαξ και εφυγε ο σαντος για μενα πεταξε και η ευκαιρια του παοκ για κατι καλο φετος σε ευρωπη και σουπερλιγκ...ο συνεκτικος κρικος της ομαδας εφυγε, επομενως η αλληλουχια σπαει και ας μας αποδειξουν το αντιθετο...οσο για τον οπαπ και τη χορηγεια σε παοκ για το γηπεδο δεν ειναι απλα σκανδαλο αλλα υπερσκανδαλο, η επιτομη του σκανδαλου και ευχομαι και ελπιζω να επεμβει εισαγγελεας και αυτεπαγγελτα αν γινεται γιατι μερικα πραγματα εχουν και τα ορια τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κάνθαρε ο Δερμι δεν θα αντέξει στην Τούμπα!! Θα διαβάζει τα "Σπορ", θα ακούει τον κάθε λακαμά και θα τα ...παίξει.

    Pansofix ούτε να το συζητάς με τον εισαγγελέα. Εξάλλου εμπλέκονται και κάποιοι πολιτικοί μέσα στο κόλπο. Θα έχω νέα σύντομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μανάρι Κάνθαρε, τι τέλεια που τα γράφεις? Μικρός ήθελες να γίνεις δημοσιγραφίσκος, αλλά δεν σε άφηνε η μαμάκα ε?...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καταρχάς συμφωνώ με το σχόλιό σου για τη "χορηγία". Ειδικά σε τέτοιους καιρούς θα είχε πολλά θετικά το να κάνουμε τις εργασίες με δικά μας έξοδα. Σίγουρα θα έδειχνε σεβασμό στην κοινωνία, ειδικά στον βορρά.

    Ο Σάντος νομίζω πως έφυγε επειδή διείδε πως δεν υπάρχει η ανάλογη υποδομή για να κάνει η ομάδα το βήμα παραπάνω. Βασικά ως προς τα οικονομικά. Ελπίζω να έκανε λάθος!

    Η κούραση που επικαλέστηκε δεν νομίζω πως είναι ψέμα. Φέρνω απλώς τον εαυτό μου στη θέση του τις ημέρες του αγώνα με τον ΠΑΣ... Επίσης μην ξεχνάμε πως ο Ζαγόρ παραιτήθηκε σε πολύ ζόρικη φάση. Αξίζει κρέντιτ στο Βρύζα για εκείνο το διάστημα.

    Όαο για τον νέο τεχνικό, πενία τέχνας κατεργάζεται. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Ζαγόρ φαίνεται να φέρνει μια δική του επιλογή 100%, όπως έκανε και με τον Σάντος. Προφανώς έτσι θα του "βγαίνει" και η στήριξη πιο εύκολα.

    ΥΓ. Σου προτείνω ενόψει μουντιάλ να ψαχτείς και να τρως κάθε μέρα από την κουζίνα της χώρας που παρακολουθείς! Και προβλέπω να φας πολλή παέγια!!

    paok-uk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πανσοφίξ καλά τα λες:
    Ο συνεκτικος κρικος της ομαδας εφυγε, επομενως η αλληλουχια σπαει και ας μας αποδειξουν το αντιθετο. Όσο για την χορηγία κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει αυτό το αστείο με το κράτος. Δεν το λέω μόνο για τον ΠΑΟΚ και δεν το λέω μόνο για ομάδες. Πρέπει να στηρίζεσαι και σε δικές σου δυνάμεις.

    Pavvou λέγεται ότι ο Δερμιτζάκης δεν θα βγάλει ούτε την παρέλαση!
    Αναμένουμε τα νέα!

    PAOK-UK εννοείται ότι ο καθενας πρεπει να κανει κουμάντο στον εαυτό του και να κάνει εργασίες με δικά του έξοδα.
    Κι εγώ πιστεύω ότι κουράστηκε, αλλά όχι ότι έφυγε μόνο εξαιτίας της κούρασης.
    Το γεγονός ότι είναι επιλογή Ζαγοράκη μπορεί να ''συγκρατήσει'' κάπως την γκρίνια, αλλά προς το παρόν υπάρχει μια απαισιοδοξία. Θα τον δούμε και θα κριθεί και δυστυχώς για αυτόν θα κριθεί πολύ γρήγορα.
    Οσο για την γαστρονομική πρόταση ενόψει μουντιάλ την εγκρίνω! Είναι νόστιμη η παέγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν και Παοκτζής, πιστεύω πως τα πράγματα δυσκολεύουν για τον ΠΑΟΚ. Όποιος κι αν είναι ο καινούριος προπονητής, πολύ δύσκολα θα τον δεχτεί ο κόσμος, ιδιαίτερα αν έχει κάποια αποτυχία στην αρχή. Καλό παιδί ο Δερμιτζάκης, προσωπικά όμως πιστεύω ότι δεν είναι αυτό που θέλει αυτή την στιγμή ο ΠΑΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια σου Γιάννη!

    Δυστυχώς ο νέος προπονητής είτε θα αποθεωθεί πολύ γρήγορα, είτε θα κραχτεί πολύ γρήγορα. Η ευρωπαϊκή προοπτική επισπεύδει κατά πολύ την κρίση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...