Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ράγες υπό τη συνοδεία πιάνου

Έχει αναφερθεί από ορισμένους αναγνώστες του παρόντος blog ότι ανήκω σε λάθος εποχή. Διαφωνώ. Μια χαρά είναι η εποχή. Το πρόβλημα βρίσκεται στους ανθρώπους. Η ιστορία ακολουθεί την νοητή ευθεία που διαγράφουν οι πράξεις των ανθρώπων. Δεν τσουλάει μόνη της. Όπως τα τρένα. Για να ρολάρουν τα ογκώδη βαγόνια απαιτούνται ράγες. Ο άνθρωπος παίζει το ρόλο της ράγας. Μέσα στο μυαλό μου, πάντως, θα ήθελα να ζω σε κάποια άλλη εποχή. Να ανήκω σε διαφορετικό χωροχρόνο.


Θα ήθελα να ζω τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Για την ακρίβεια, θα ήθελα να βρίσκομαι δίπλα στον στρατηλάτη. Να ζήσω τις προετοιμασίες. Τις ετοιμασίες. Την αποχώρηση του στρατεύματος. Την προέλαση αυτού. Τις νίκες σε Γρανικό, Ισσό και Γαυγάμηλα. Να αντιμετωπίσω τις κακουχίες. Τα διλήμματα. Τους προβληματισμούς. Να γνωρίσω το αξιόλογο επιτελείο του Αλέξανδρου. Τον ίδιο τον Αλέξανδρο. Να διαπιστώσω το χαρακτήρα του. Την προσωπικότητά του. Τις γνώσεις του. Την γνώση του. Να εξακριβώσω την επίδραση που είχε στην κοσμοθεωρία του, ο υποτιμημένος Φίλιππος Β' και ο τεράστιος Αριστοτέλης. Ωστόσο, δεν θα ήθελα να είμαι μονάχα παρατηρητής. Θα επιζητούσα το κάτι παραπάνω. Για παράδειγμα, να τον συμβουλεύσω για κάποιο κρίσιμο ζήτημα. Να προτείνω το σχέδιο μάχης. Την τακτική. Την στρατηγική.

Είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι εξ υμών θεωρείτε ότι γράφω ανοησίες. Θεμιτό, αναμενόμενο και λογικό. Εδώ έχουμε, μεταξύ άλλων, τσου λου, πρώην Ουέφα, Αρειανάρα και Τζέφρυ. Κυρίως, όμως, έχουμε ζωή. Μην ξεχνάτε, εξάλλου, ότι πρόκειται για όνειρο. Φαντασίωση. Ουτοπία. Επομένως, θα σας παρακαλούσα να μου επιτρέψετε να βαυκαλίζομαι ότι κάποια στιγμή μπορεί να περπατήσω τις πέτρινες πλάκες του συγκεκριμένου μονοπατιού. Με κάθε πλάκα να συμβολίζει ξεχωριστό στάδιο. Ξεχωριστό βαγόνι. Κλείνοντας, οφείλω να πω ότι ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ. Ο Κάνθαρος γεννήθηκε πολύ αργότερα. Το πολύ αργότερα αντιπροσωπεύει έναν χρονικό ορίζοντα 2305 ετών. Για την ιστορία αποτελεί αμελητέα ποσότητα. Για τον Κάνθαρο το χάσμα. Και φτάνουμε στο σήμερα. Ακριβώς μια μέρα ως αυτή. Χρόνια μου πολλά.

Υ.Γ.1 Από τους Journey.



Υ.Γ.2 Αυστηρώς κατάλληλο για όσους αισθάνονται και νοιώθουν παιδιά. Οι υπόλοιποι αποχωρήστε πάραυτα.



Υ.Γ.3 Όποιος επιθυμεί μπορεί να καταγράψει τα δικά του όνειρα και το δικό του χωροχρόνο.

29 σχόλια:

  1. Χρονια πολλα στο κιτρινομαυρο αγορι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν κατάλαβα χριστό. όμως το περσινό κείμενο που διάβασα, μου επανέφερε μια κοτρώνα στην καρδιά. που δεν την ήθελα. θα ήθελα να σου αφιερώσω κάτι που είχα γράψει παλιότερα, έτσι για κέρασμα, μαζί με τις ευχές μου. http://capobomba.blogspot.com/2008/09/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ ανώνυμε. Σε ευχαριστώ.

    Γεια σου Μάρκο. Συγνώμη για την κοτρώνα. Ευχαριστώ για την αφιέρωση, το κέρασμα και τις ευχές σου. Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εχεις γενεθλια κανθαρε ?βλεπω πολλες ευχες
    χρονια καλα και παντα ευλογημενος σου ευχομαι
    τα καλυτερα να σε βρουνε και παντα να μεταφερεις τις σκεψεις σου ως ελευθερος ανθρωπος στη δημοκρατικη χουντα που βιωνουμε
    ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ !!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια πολλά στον Μέγα Αλέξανδρο του ελληνικού bloging. Ότι επιθυμείς παιχταρά μου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χάρης

    Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα!

    Όλοι την πατάμε. Προσωπικά, το κοντέρ μου γράφει 2 "πατήματα" - και μάλιστα άγρια. Δεν χρειάζονταιλεπτομέρειες α λα Ανίτα Πάνια. Η επόμενη φορά θα με αφήσει λίγο-πολύ αδιάφορο αντί να με γονατίσει. Το θέμα είναι ότι πάντα υπάρχει κάποιος βαθύτερος λόγος που 2 άνθρωποι (συνεργάτες, φιλαράκια, κολλητοί, ζευγάρια) τα σπάνε. Και ο λόγος δεν εξαφανίζεται όσες συζητήσεις για επανασύνδεση κι αν γίνουν. Πες το ασυμβατότητα, διαφορά αντιλήψεων, ό,τι να 'ναι, αλλά δεν αλλάζει το αποτέλεσμα. Μπορείς μόνο να συνεχίσεις την πορεία σου προς τα εμπρός.

    Προσωπικά μ' αρέσει η εποχή που ήδη ζω (αν εξαιρέσεις τον Γιωργάκη και τον Κωστάκη και την μαλακία που δέρνει τους Έλληνες). Μπορεί να ακούω μουσική ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από τα '70s και πίσω και να έχω γυρίσει την πλάτη μου στα σκουπίδια, τα μπουζούκια και την βαρβαρότητα που κυριαρχούν σήμερα, και να θεωρώ ότι είμαι από άλλη εποχή, αλλά η σημερινή εποχή είναι κατά μέσο όρο η καλύτερη της ανθρωπότητας. Γιατί να θέλω να ζήσω 100 χρόνια πριν? Για να με βρει η πείνα και ο Α' ΠΠ? Γιατί να θέλω να ζήσω στον ένδοξο Μεσαίωνα? Για να με θερίσει ο Μαύρος Θάνατος και να με ζορίζουν οι παπάρες της Ιεράς Εξέτασης ή οι Οθωμανοί? Και γιατί να γουστάρω την Αρχαιότητα? Για να πιστεύω ότι ο Ήλιος είναι θεότητα και ότι η κλανιά του βοδιού είναι οιωνός, και κάθε τρεις και λίγο να γίνονται επιδρομές και σφαγές αμάχων κλπ? Αν και, βέβαια, δεν θα ήμουν άξιος να είμαι σύγχρονος των μεγάλων Αρχαίων. Κάθε εποχή έχει τα καλά και τα στραβά της. Μπορεί ο Αλέξανδρος να ήταν Μεγάλος και τρανός και ασύγκριτος και... Σκοπιανός (πλακίτσα...), αλλά οι άνθρωποι τότε ήταν στην πείνα και την δίψα και άλλες όμορφες καταστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κωνσταντίνες, η τωρινή κατάσταση είναι η χείριστη μορφή δικτατορίας και μάλιστα ο λαός έχει συντελέσει πλήρως σε αυτό. Ευχαριστώ ρε παιχταρά.

    Περίνιο, με συγκινείς. Μέγας Αλέξανδρος του ελληνικού blogging; Βαρύτατη δήλωση που δεν μπορώ να καταστήσω δεκτή. Εσείς είστε παιχταράδες που κάθεστε και ασχολείστε μαζί μου. Ευχαριστώ.

    Ευχαριστώ Χάρη. Οι άνθρωποι είναι περίεργα όντα και φυσικά δεν είναι υπολογιστές να κάνουν φορμάτ και να τα διαγράφουν όλα. Όσο για τις εποχές ο καθένας έχει τα όνειρα του. Κάποιοι θέλουν να βρίσκονται στο B' Παγκόσμιο πόλεμο, στην Αρχαία Ελλάδα κι εγώ δεν ξέρω που αλλού. Πέστο απωθημένο, θαυμασμό, τρέλα, πες το όπως θες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια πολλά φίλε! Πολύχρονος και πάντα ευτυχισμένος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ να 'σαι πάντα καλά και να διαβάζουμε τα ωραία σου !!!!

    φιλια πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρόνια Πολλά φίλε Κάνθαρε, υγεία και ότι επιθυμείς να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κάνθαράκο μου να είσαι χιλιόχρονος και καλόχρονος!!
    Οτι επιθυμείς σου εύχομαι από καρδιάς!!!
    Και να μην σταματάς ποτέ να ονειρεύεσαι!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστώ τον Μορφέα, την Μαρία, τον Μικρό Σκάουτερ και την Έλενα. Να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι εποχές με τις τάσεις/μόδες/συνήθειες κτλ μπορεί να αλλάζουν, οι δομές της κοινωνίας και οι ανθρώπινες συμπεριφορές πάλι... χμμ...
    Χρόνια σου καλά λοιπόν Κάνθαρε, εύχομαι στην παρούσα εποχή και εσύ και ο καθένας από εμάς να βρει τη δική του άκρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. journey συγκροτηματάρα!

    Πολύχρωμος...εντοιχισμένος! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρόνια πολλά, χρόνια καλά, χρόνια δημιουργικά.
    Γερός, δυνατός και υγιής.
    Ότι ποθείς να το ... πάθεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια πολλά και καλά!

    Αυτό το ΥΓ1 είναι σαν να το έγραψε ο Βγενό, γίνε πιο σαφής ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εγώ, πάλι, αν είχα την δυνατότητα να βιώσω μονάχα μία "ιστορική στιγμή" του παρελθόντος θά ΄θελα να ήμουν ένας από τους 300 στις Θερμοπύλες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρόνια πολλά ρε!
    Το δώρο μου για σένα είναι μια αλήθεια, μια αποκάλυψη που δεν την ήξερες........
    Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Άρης!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τα σέβη μου σε όλους. Σας ευχαριστώ.

    Σκοτεινέ Σεφ, πρέπει να θες να την βρεις την άκρη. Δεν θα έρθει ουρανοκατέβατη.

    Πες τα ρε Χαράλαμπε. Κι έλεγα δεν θα σχολιάσει κάποιος για τους Journey.

    Το ήξερα ρε Μπαλαντέρ ότι είσαι μαχητής. Μαζί σου στις Θερμοπύλες.

    Υπουργέ, έτσι γράφει ο Βγενό; Με προβλημάτισες τώρα. Το Υ.Γ.1 πραγματίζεται το πριν ένα χρόνο.

    Πρόεδρε, στα μάτια μας ο Άρης φαντάζει Μέγας Αλέξανδρος. Μακάρι να επιλέγαμε την ομάδα μας με ορθολογικά κριτήρια κι όχι τίτλους ή προπαγάνδα.

    Καλό ξημέρωμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μικρή ενσταση,πώς θα ζουσες στην εποχή του Αλέξανδρου χωρις...Αρειανάρα;:)))
    -Απόλυτη συμφωνία,ο Μέγιστος ήταν ο Φίλιππος,αυτός συμμάζεψε τους τσομπαναραίους Μακεδόνες και τους οργάνωσε ως κράτος,ο Αλέξανδρος βρηκε ετοιμη την οργάνωση,αν δε δολοφονουνταν ο Φίλιππος,αν τις κατακτησεις τις πραγματοποιούσε ο Φίλιππος,η αυτοκρατορία του θα κρατουσε αιώνες και μάλιστα ενωμενη,ήταν πολύ οργανωτικός ηγέτης...Ο Αλέξανδρος ήξερε μόνο να καβαλάει το Βουκεφάλα και όποιον πάρει ο χάρος...
    -Χρόνια Πολλά,ρε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ρε κανθαρε ειχες γενεθλια??
    γιατι δεν ειδα ειδησεις αυτες τις μερες!!
    χρονια πολλα ρε συ οτι επιθυμεις να παθεις.
    πολύχρωμος κι εντειχισμένος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Vad, ο ρόλος του Φιλίππου είναι άκρως υποτιμημένος. Ενδεχομένως εσκεμμένα. Αυτός οργάνωσε, ένωσε, οραματίστηκε. Εξάλλου, για τη δολοφονία του αρκετοί φωτογραφίζουν τον ίδιο τον Αλέξανδρο και την Ολυμπιάδα. Μολαταύτα, δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι αυτά που πέτυχε ο Αλέξανδρος αποτελούν σημαντικά κατορθώματα, τα οποία για να τα πετύχεις απαιτούνται ιδιαίτερες ικανότητες. Ευχαριστώ φίλε μου.

    Θέμη, κάθε μέρα έχω γενέθλια. Κι εγώ, κι εσύ κι όλοι σας. Ευχαριστώ ρε γίγαντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χρόνια σου πολλά, Κάνθαρε!

    Σου εύχομαι τα καλύτερα- τύχη, ευτυχία, επιτυχίες και...αγάπη, γιατί όλοι την χρειαζόμαστε την καριόλα! Να είσαι καλά και να μας κρατάς συντροφιά με τις εξαιρετικές αναρτήσεις σου για άλλα χίλια χρόνια!

    Άντε και με έναν τίτλο στην ομάδα σου!

    Και πάλι χρόνια σου πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Επέπλευσες και ήταν σίγουρο. Πάμε μπροστά λοιπόν. Τόσα έχει να μας δείξει ακόμα η ζωή, όμορφα και άσχημα αλλά άκρως ενδια΄φεροντα.
    Να είσαι πολύχρονος και να κάνεις πάντα όμορφα όνειρα. Να μπορείς πάντα να είσαι τόσο δίκαιος κι εύχομαι τα καλύτερα στην ομαδάρα.
    Σε καινούριο σπίτι.
    http://prospa8w.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γεια σου Vaggnamite. Ευχαριστώ φίλε μου. Για άλλα χίλια χρόνια; Θέλετε να με τρώτε στο μαπίδι τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Σας θαυμάζω.

    AnD, δεν ξέρω αν ήταν σίγουρο. Πάντως, με πλήγωσε πάρα πολύ κι ακόμα με πληγώνει. Μπορώ να αντέξω τα πάντα, κυριολεκτικά τα πάντα, αλλά αυτό προοριζόταν για να με γκρεμίσει. Σε ευχαριστώ. Σπεύδω στη νέα διεύθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Χρόνια πολλα φίλε. Ο,τι επιθυμείς να το έχεις και, κάθε μέρα, να βλέπεις και το blog σου όπως επιθυμείς.

    Και, φυσικά, μιας και πρόκειται για την πρώτη μου "λόμπα" να σου δώσω τα συγχαρητήριά μου για την όλη σου δουλειά στο blog. Ανήκω στη "νέα φουρνιά" αναγνωστών σου, μα αυτό δε σημαίνει ότι είμαι λιγότερο φανατικός σε σχέση με τους παλιούς. Συνέχισε έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ευχαριστώ Γιάννη και καλώς ήρθες στο κλαμπ. Έκανες ουσιαστική ''λόμπα'' και δυνατή είσοδο.

    Υ.Γ. Έχω φανατικούς αναγνώστες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΕΔΩ ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ...

    http://sporty-365.blogspot.com/2011/10/blog-post_02.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...