Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Αποτύχαμε

Μια καλή ομάδα κερδίζει όταν είναι καλύτερη του αντιπάλου. Mια πολύ καλή τα καταφέρνει κι όταν αγωνιστικά χωλαίνει. Και ρωτάω: σε ποια ματς κερδίσαμε, ενώ ήμαστε χειρότεροι από τους αντιπάλους μας; Αν θυμάμαι καλά, και μάλλον δεν με απατά η μνήμη μου, δυο παιχνίδια: στην Κρήτη απέναντι στον Ο.Φ.Η. και στο Χαριλάου με την Α.Ε.Κ. Για να κερδίσουμε τον Παναθηναϊκό έπρεπε να πιάσουμε υψηλή απόδοση. Για να κερδίσουμε τον Λεβαδειακό έπρεπε να φτάσουμε σε διαστημικά επίπεδα απόδοσης! Με τον Πανιώνιο, παρά το σοκ, ισοπεδώσαμε τον αντίπαλο σε δέκα λεπτά. Κι όμως, ακόμα και σε ματς που υπερτερούσαμε, δεν κερδίζαμε πάντοτε. Για παράδειγμα, στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο και στο Χαριλάου με τον Εργοτέλη.


Πώς θα χαρακτήριζα τον Άρη; Προβληματική ομάδα. Για τρεις απλούς λόγους. Πρώτον, αδυνατούσε να εξαργυρώσει τα καλά του διαστήματα. Δεύτερον, όταν προηγούταν στο σκορ, δεν μπορούσε να το διαχειριστεί. Για παράδειγμα, το παιχνίδι με τον Εργοτέλη στην Κρήτη και το ματς με τον Π.Α.Ο.Κ. στο Χαριλάου. Τρίτον, χαρακτηριζόταν από σταθερή αστάθεια -μερική εξαίρεση αποτελεί η θητεία του Μασάδο. Συν τοις άλλοις, αν έτρωγε πρώτος γκολ, δυσκολευόταν να προσαρμοστεί σε νέα τακτικά δεδομένα. Για μια στιγμή, όμως. Πώς να ανταποκριθεί μια ομάδα στις ιδιαίτερες συνθήκες ενός παιχνιδιού, όταν αλλάζει προπονητές, όπως ο Σαμαράς πολιτικές; Ο Νίκος Λαζαρίδης δίνει την δική του διάσταση: «Ξεκινήσαμε αλλιώς, μ’ άλλα όνειρα και φιλοδοξίες, μ’ ένα προπονητή που μας ήξερε, τον ξέραμε και κάναμε μαζί του τη προηγούμενη περίοδο ένα πολύ επιτυχημένο σερί νικών. Τα πράγματα, όμως, δεν ήρθαν όπως τα περιμέναμε. Η διοίκηση προχώρησε σε κάποιες αλλαγές στη συνέχεια, χωρίς όμως να ‘χαν αποτέλεσμα, αφού είχε ήδη χαθεί πολύτιμο έδαφος». Έχει άδικο; Επ' αυτού, υπενθυμίζω το τετράγωνο της μελιτζάνας.

Και πάμε στα φυτώρια. Όσο καλή δουλειά λαμβάνει μέρος στις μικρές ηλικίες, τόσο κακή είναι η διαχείριση και η αξιοποίηση των παιχτών που ξεφυτρώνουν. Το αποτέλεσμα; Η ομάδα δεν αποκομίζει αγωνιστικό ή οικονομικό όφελος. Και την δεδομένη χρονική στιγμή, οπότε η στροφή στα φυτώρια κρίνεται μονόδρομος, η Π.Α.Ε. Άρης, σε κάθε περίπτωση, οφείλει να διασφαλίζει τα συμφέροντα της και να εκτιμά σωστά και ρεαλιστικά τα περιουσιακά της στοιχεία. Πώς να συμβεί, όμως, αυτό, όταν από την φετινή ομάδα πέρασαν τέσσερις (!) προπονητές; Πώς να συμβεί, όταν το άνοιγμα της Π.Α.Ε. κυμαίνεται στα 17,3 εκατομμύρια ευρώ; Έστω κι αν αυτά υπόκεινται σε διακανονισμούς -δεν παύουν να είναι χρέη. Τα πράγματα, λοιπόν, είναι σοβαρά· πιο σοβαρά από ότι μας έλεγαν κάποιοι ή άφηναν να εννοηθεί. Κι όταν ξέρεις και δεν μιλάς, είσαι συνένοχος. Όταν ανέχεσαι, είσαι συνένοχος. Κι εγώ δεν μπορώ να ανεχτώ τους οπαδούς, οποιασδήποτε ομάδας, που έχουν ξεχάσει να αγαπούν την ομάδα. Προσοχή: να την αγαπούν για αυτό που είναι κι αυτά που πρεσβεύει.

Εν κατακλείδι, δεν καταφέραμε να σπάσουμε το πάγιο φράγμα των 45 βαθμών. Για να φτάσεις ψηλά, πρέπει πρώτα να συστηθείς στον κόσμο ως η προσωποποίηση της σταθερότητας. Κι εμείς αυτό το απολέσαμε και θα είναι πολύ δύσκολο να το ξανακερδίσουμε. Συνεπώς, πρέπει να αλλάξουμε μυαλά. Αντιλήψεις. Το γνωρίζω πλήρως ότι ζητάω ανέφικτα πράγματα, αλλά πολλές φορές η φωνή της λογικής επιτάσσει το ανέφικτο. Το ασυνήθιστο. Άρα, τι κάνουμε; Χαράζουμε ένα πλάνο. Για παράδειγμα, αξιοποίηση των φυτωρίων και εύρεση ταλαντούχων και άσημων παιχτών από τη Λατινική Αμερική και την Ιβηρική χερσόνησο. Βρίσκουμε τον κατάλληλο προπονητή για να εκτελέσει το έργο και του δίνουμε χρόνο -με βάση την προηγούμενη υπόθεση, θες κάποιον δάσκαλο που να μπορεί να δουλέψει με ακατέργαστους χαρακτήρες και άγουρα ταλέντα. Τέλος, προωθείς μια επικοινωνιακή πολιτική που θα περιλαμβάνει αλήθειες και ειλικρίνεια, χωρίς έριδες και προσωπικές κόντρες, έχοντας ως απώτερο σκοπό να πείσεις τον κόσμο για το εγχείρημά σου. Με λίγα λόγια, πρέπει να σφυρηλατήσουμε ένα ομοιογενές σύνολο με μοναδική ταυτότητα. Μια ομάδα που θα προσδώσει ενθουσιασμό και θα ''υποχρεώσει'' τους οπαδούς/φιλάθλους να την αγαπήσουν, ασχέτως αποτελεσμάτων. Όπως λέει κι ο Καρπετόπουλος: «Είναι εύκολο να φτιάξεις την ομάδα που θέλουν οι άλλοι: είναι όμως πολύ δύσκολο να τη διαχειριστείς». Ελπίζω να μάθουμε από το παρελθόν, να τιθασεύσουμε τα πάθη μας, και να απαλλαγούμε από την γκρίνια και την εσωστρέφεια. Ελπίζω να μην αποτύχουμε.

Υ.Γ.1 Παρακολούθησα την Εθνική Ελλάδας απέναντι στην Σλοβενία. Είμαστε μια αργή ομάδα που νομίζει ότι έχει επιθετικό και δημιουργικό ταλέντο. Ελπίζω να επανέλθει η χαμένη αυτογνωσία. Όσο για τις επιλογές Σάντος, πρέπει να επαναθεωρήσουμε τα κριτήρια κλήσεων ποδοσφαιριστών. Εν προκειμένω, ο Σάντος με ποιο κριτήριο επέλεξε τους παίχτες; Το ηχηρό όνομα; Τα μηδενικά του συμβολαίου; Την αγωνιστική αξία; Την χρονική διάρκεια του συμβολαίου; Τα μανατζεριλίκια; Τη φόρμα; Τις εμφανίσεις; Α, ρε, καρπουζοψαρά. Τόσα χρόνια στην Ελλάδα κι ακόμα δεν έχεις καταλάβει που βρίσκεσαι. Μόλις οι δημοσιογράφοι σου αφαιρέσουν τον επικοινωνιακό τους μανδύα, τελείωσες.

Υ.Γ.2 Ο Όντι Νόρις, πραγματικό θηρίο και πραγματικός παιχταράς, δήλωσε: «Λοιπόν, τον ονόμασα Νίκο (σ.σ. εννοεί τον γιο του) από έναν πολύ-πολύ καλό παίκτη με τον οποίο έπαιξα πολλές φορές αντίπαλος και τον οποίο θαύμασα και εξακολουθώ να θαυμάζω. Τον Νίκο Γκάλη! Πάντα εντυπωσιαζόμουν από τον τρόπο που έπαιζε. Ήταν ο πιο κοντός παίκτης, αλλά με τη μεγαλύτερη καρδιά. Πραγματικό φαινόμενο! Αυτά που έκανε στο παρκέ ήταν απίστευτα. Δεν σου κρύβω ότι δεν θαύμαζα πολλούς παίκτες, αλλά ο Νίκος Γκάλης ήταν το κάτι άλλο. Παίξαμε πολλές φορές αντίπαλοι και ήταν μοναδική εμπειρία. Ξέρεις μερικές φορές σκόραρε μπροστά μου που ήμουν πολύ ψηλότερος και δεν το πίστευα! ''Μα καλά, πως το έβαλε;'' αναρωτιόμουν. Φοβερός!». Κι όταν ο δημοσιογράφος του έθεσε το δίλημμα ''Γκάλης ή Ντράζεν'', εκείνος απάντησε: «Πολύ δύσκολη η ερώτησή σου! Πραγματικά! Θα πω και τους δύο! Ισάξιοι παίκτες. Οι καλύτεροι Ευρωπαίοι σκόρερ που έχω δει ποτέ στη ζωή μου». Φαίνεται ότι οι άνθρωποι που ξέρουν μπάσκετ (Σαμπόνις, Μάκαντου, Τζάμσι, Νόρις) αναγνωρίζουν τον Γκάλη ως κορυφαίο και τον συγκρίνουν με παιχταράδες, όπως ο Πέτροβιτς. Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες ''ειδήμονες'' της εποχής μας συγκρίνουν τον Γκάλη με τον Διαμαντίδη.

Υ.Γ.3 Στις 8 Ιουνίου ξεκινάει Euro. Προσδεθείτε!

Υ.Γ.4 Το συγκεκριμένο τραγούδι το είχα άκουσα πρώτη φορά στην επική σειρά ''Knight Rider''.

16 σχόλια:

  1. Γεια σου φίλε Κανθαρε. Δε ξερω αμα σου αρεσει ο Μασαδο η οχι απλα μπες στο μπλογκ μας γιατι εδω και λιγα λεπτα εχουμε βαλει μια ψηφοφορια σχετικα με το αν πρεπει να μεινει ο μασαδο.Που καταληξαμε ρε φιλε και ο ΚΑΤΙΔΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χάρης

    Φίλε Κάνθαρε, ο Άρης θα πρέπει να ξεχάσει τις μεταγραφές, ακόμα κι αν πρόκειται για "άσημους και νεαρούς Λατινοαμερικάνους ή Ίβηρες". Αυτό το λέω όχι μόνο επειδή δεν υπάρχουν λεφτά για να πάρει ένα χιλιάρικο λέω 'γω ο Κατίδης, αλλά κυρίως γιατί δεν μας έχει δείξει το γενικότερο σύστημα που λέγεται ΠΑΕ Άρης ότι μπορεί να διαχειριστεί και να προωθήσει τους νεανίες κατάλληλα - δεν είναι Ουντινέζε, που αγόρασε πριν 4-5 χρόνια τον Αλέξις από την Χιλή, τον απογαλάκτισε σταδιακά, και μετά τον έφερε στην Ευρώπη και τον έχτισε όπως ξέρει και όπως πρέπει για να πάει στην Μπαρτσελόνα, με το αζημίωτο φυσικά. Και φυσικά, είναι ντροπή να έχει ξαναμαζέψει η ΠΑΕ Άρης τόσο μεγάλα χρέη μετά το ρεκτιφιέ που ονομάζεται άρθρο 44. Αυτή η κίνηση του Ντέμη και η δικαίωσή του, άνοιξε τον δρόμο για πολλές λαμογιές και ατιμωρισίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο δυστυχώς, και στις μέρες μας τα φαντάσματα των χρεών που σβήστηκαν από ΑΕΚ, Άρη, ΟΦΗ και λοιπούς επέστρεψαν για να εκδικηθούν.

    Η Εθνική ποδοσφαίρου ξέρουμε τί είναι και πόσο μπορεί να παίξει. Κι όμως την αγαπάω, όπως όλοι μας. Εννοείται ότι όλοι τρέχουν μην μείνουν έξω από το Γιούρο και πιέζουν με τον τρόπο του ο καθένας. Άλλος με παρακάλια και κλάψες (Τζόρβας φαντάζομαι), άλλος μέσω προσωπικής φιλίας με τον προπονητή (Λυμπερόπουλος ειδικά που δεν μπορεί καν να κουνηθεί στο χόρτο και παίζει επειδή τελειώνει την καριέρα του τώρα), άλλος με λεφτά κιόλας να λαδώνει τον προπονητή. Με παραξένεψε για να το πω ευγενικά η παρουσία του "τσίρκο" Τζόρβα ας πούμε, του Σηφάκη, και του Φορτούνη από το πουθενά. Τουλάχιστον, όταν ο Ρεχάγκελ έκανε τα μαγικά με τον Μπασινά που 6 μήνες δεν είχε καν ομάδα και ο Καραγκούνης δεν έπαιζε στην Ίντερ ούτε με αίτηση, εκείνοι έμπαιναν μέσα, σκίζονταν και τον δικαίωναν που τους έφερνε στην Εθνική. Για τους σημερινούς δεν πιστεύω ότι μπορούν να το κάνουν. Επιπλέον, λες κι έμεινε κανένας παχταράς φυσέκι στην απ' έξω, για να γκρινιάζουμε "ποιούς πήρε και ποιούς άφησε". Τί Φετφατζίδης μέσα, τί Γιαννιώτας (ενδεικτικά) στην απ' έξω, τί να κάνουμε. Αυτοί είναι που υπάρχουν κι έχουν δείξει ότι μπορούν να σηκώσουν όσο μπορούν το βάρος που έχει αποκτήσει η φανέλα της ομάδας. Όσο για τον επικοινωνιακό μανδύα του Σάντος, αυτός θα συνεχίσει να υπάρχει όσο ρέει το παραδάκι. Ο Ρεχάγκελ δεν το έκανε ποτέ, γιατί τον φώτισε ο Θεός και την έκανε για το σπίτι του στην Γερμανία. Αν άκουγε τους δημοσιογράφους-φερέφωνα-των-μάνατζερ, θα έπαιζε στην Εθνική μέχρι και ο Τάσος Πάντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Μασάδο στοχοποιήθηκε άδικα. Είναι πρακτικός και ρεαλιστής προπονητής. Δεν παίρνει πολλα ρίσκα, παίζει ποδόσφαιρο αναμονής, κουράζει τον αντίπαλο και ψάχνει να χτυπήσει στο δεύτερο μέρος. Έχει, δηλαδή, ένα πλάνο μέσα στο μυαλό του. Θα μπορούσε να βοηθήσει τη νέα χρονιά. Όσο για τον Κατίδη, και τον κάθε Κατίδη, ο άνθρωπος προσπαθεί να διασφαλίσει τα δεδουλευμένα του -δεν μπορώ να του προσάψω το οτιδήποτε. Αντίθετα, μεγάλες ευθύνες έχει η διοίκηση για τις περιορισμένες, όπως φαίνεται, διαχειριστικές της ικανότητες.

    Χάρη, ο Σκόρδας λέει ότι τα χρέη δημιουργήθηκαν επί των ημερών Αθανασιάδη κι ο Αθανασιάδης, συχνά διά στόματος Κόντη, υποστηρίζει ότι παρέλαβαν χρέη από την προηγούμενη διοίκηση. Κι εγώ σου λέω ότι ο Σκόρδας δημιούργησε χρέη. Τι έκανε ο Αθανασιάδης για αυτό; Με τόσα έσοδα τι έκανε; Μεγάλο θέμα ανοίγουμε. Και για τα χρέη και για το άρθρο 44. Απλά ξαναλέω ότι τα χρέη του Άρη δεν είναι παγωμένα. Ρυθμισμένα είναι. Πρέπει να εξεταστεί τι χρέη έχει η κάθε ομάδα. Προς το ΙΚΑ, την εφορία, τους παίχτες, τους υπαλλήλους της ΠΑΕ ή τους προμηθευτές; Τέλος πάντων. Υποτίθεται ότι αυτό ακριβώς είναι το πλάνο: άπλωμα διχτυών σε Λατινική Αμερική και Ιβηρική χερσόνησο, μήπως και πετύχουμε κανά λαβράκι. Εξού και οι συνεργασίες με γνωστούς μάνατζερ -τα κονέ του Κόντη πήραν μπρος. Νομίζω ότι εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει εναλλακτική: πρέπει να ακολουθήσουμε το μοντέλο του 2006. Παράλληλα, πρέπει να αξιοποιήσουμε τα φυτώρια. Όσο για την Εθνική, προσπαθεί να υποδυθεί ένα ρόλο που δεν μπορεί να ερμηνεύσει. Ο Ρεχάγκελ μας παρουσίαζε ακριβώς αυτό που μας υποσχόταν. Ποτέ δεν είπε θα δείτε θέαμα, επιθετικότητα ή ορμητικότητα. Ο Σάντος μας υπόσχεται κάτι που δεν πρόκειται να δούμε. Η ομάδα είναι αργή, ακέφαλη δημιουργικά και με πολλούς παίχτες σε μέτρια κατάσταση. Μα, είναι δυνατόν να καλεί τον Τζόρβα; Εδώ κάλεσε τον Σηφάκη κι όχι τον Βελλίδη. Τι να πιστέψω εγώ μετά για τα κριτήρια κλήσης; Έχει θέση ο Φετφατζίδης στην Εθνική; Πλάκα κάνουμε; Εν τέλει, αυτοί που είχαν καλή σεζόν γιατί δεν καλούνται; Λέπρα έχουν; Τι πρέπει να κάνουν; Να παρακαλάνε να πάρουν μεταγραφή σε ΟΣΦΠ, ΠΑΟ και εξωτερικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΥΓ2,Υποκλίνομαι,τι να λεμε τώρα!
    Οσο για το νεανία δημοσιογραφίσκο,
    που επιμενει να συγκρινει Γκάλη με Διαμαντίδη,ε,ας καταλαβει κάποτε ο ιερόσυλος ότι "άλλο ναυτης,άλλο καντηλανάφτης",
    ή "άλλο Γκάλης,άλλο Μπάλις(ελληνοαμερικάνος του Πανιωνιόυ)",όπως φωνάζαμε εκείνη την εποχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κανθαρε σε πειραζει να σου δωσω με λινκ 2 νεα αρειαναρα μπλγοκ? αμα δεν εχεις αντιρηση πες μου.οκ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. VAD, τι ψάχνουμε να βρούμε να βρούμε τώρα; Όποιος έχει δει, ανεξαρτήτως οπαδικής ταυτότητας, τον Γκάλη εν δράσει ξέρει. Είναι σαν να σου συγκρίνω τον Νόρις με τον Μπορούση ή τον Λάζαρο Παπαδόπουλο. Πόσοι, όμως, έχουν δει τι εστί Νόρις;

    Εννοείται, ρε μάγκα! Δεν ρωτάμε τέτοια πράγματα! Δώσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διαφωνώ εν μέρει με το σχόλιο για τον Σάντος. Πέραν από τους τερματοφύλακες (Τζόρβας, Χαλκιάς είναι οικτροί) και κανα δυό ακόμη επιλογές, δεν βλέπω τον λόγο που τον βρίζουν όλοι. Δεν θεωρώ πως είχε πολλές επιλογές, δηλαδή ποιον θα μπορούσε να πάρει; Εκτός από τον Τάτο που άδικήθηκε λίγο, δεν νομίζω πως υπήρχαν άλλες επιλογές. Ο Αθανασιάδης που λένε πολλοί, είναι εκτός φόρμας από τον χειμώνα, ο Βέλλιος που άκουσα από άλλους παίζει στις ρεζέρβες από τον Δεκέμβρη. Έδιωξε Βύντρα και Σπυρόπουλο, μετά το Euro τέλος οι Λυμπερόπουλος, Καραγκούνης και σιγά σιγά προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Δεν γίνεται να διαλύσει τον κορμό που έφτιαξε και που του έφερε 1) Πρωτιά στον όμιλο 2) Μία από τις καλύτερες (βάσει παθητικού) άμυνες της Ευρώπης.

    Γι'αυτόν είναι πετυχημένη η συνταγή. Μόνο με τους τερματοφύλακες διαφωνώ, κάλλιστα θα μπορούσαν να κληθούν οι Καρνέζης, Βελλίδης και ο Κωνσταντόπουλος λόγω της καλής κατάστασης του τους τελευταίους μήνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νικολας.


    Χαιρετω Κανθαρο και γραφω τη γνωμαρα μου.
    Διαφωνω μ’ αυτα που γραφεις κατα καιρους, για την ιστορια του Αρη (και της καθε ομαδας), για το τι πρεσβευει ο Αρης (και η καθε ομαδα).
    Οι Ομαδες ειναι Ανωνυμες Εταιριες κι ετσι πρεπει να προσεγγιζονται. Πριν απο το 1980 ισχυε αυτο που γραφεις. Απο τη στιγμη ομως που εγιναν ΠΑΕ (.......), κληρονομησαν μια οπαδικη βαση. Κι αυτο δεν ειναι παντα για καλο.
    Ειδικα μετα την εποχη Μποσμάν, που καθε ομαδα ειχε περισσοτερους ξενους παρα Ελληνες παικτες στο δυναμικο της, η συνδεση της με το παρελθον χαθηκε οριστικα.
    Για παραδειγμα ο απατεωνας ο Κοντης. Ειναι Αρειανος στην καρδια, οπως εσυ ? Τρελαινεται οταν βλεπει την ομαδα να βγαινει στο γηπεδο να παιξει ?
    Σιγουρα ΟΧΙ. Ειναι Αρειανος στην τσεπη. Δεν μπορω να τον συγκρινω στην ‘’τρελλα’’(καλως εννουμενη) με τον Γελαστο για παραδειγμα, ή τον αλησμονητο τον Μακη τον φροντιστη. Ουτε καν με τον Σολωνα που κουρευε το χορταρι.
    Θελω να πω οτι μια Α.Ε. ποδοσφαιρικη, πρεπει να λειτουργει με τους δικους της νομους. Τεσσερις προπονητες σε μια χρονια, ειναι εγκλημα. Πανω απο 150 παιχτες σε 5 χρονια ειναι ειδεχθες εγκλημα.
    Για να μην αναφερω για μιζες και λοιπα χατηρια.
    Καλοι οι παιχτες των ακαδημιων, αλλά δεν εχουν μανατζαρεους να γινει νταραβερι. Κι ας ειναι σκαλες ανωτεροι ποιοτικως, απο τους μισους της πρωτης ομαδας.

    Οσο για το Ευρω, εβαλα ηδη στοιχημα να το σηκωσει η Ιταλια, ή η Αγγλια. Τα μισα απο τα κερδη της Τσελσι.

    ΥΓ. Ετοιμαζω αναλυση για Bilbao και Bielsa, οπως και για ΜαδριτοΜπαρτσελονες. Οπως και για την ατυχια της Τοττεναμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μικρέ Σκάουτερ, όπως γράφω και στο κείμενο, πρέπει να μάθουμε τα κριτήρια κλήσεων. Προσοχή: τα κριτήρια πρέπει να είναι ίδια για όλους τους παίχτες. Για παράδειγμα, ορθώς δεν καλεί τον Σπυρόπουλο, λόγω αγωνιστικής παρουσίας, αλλά με ποιο κριτήριο κάλεσε τον Σάλπι; Έστω ότι ορθώς δεν καλεί τον Αθανασιάδη, διότι κρίνει ότι δεν είναι έτοιμος, αλλά με ποιο κριτήριο καλεί τον Φετφατζίδη; Μου φαίνεται ότι λειτουργεί σαν να βρίσκεται σε ομάδα συλλόγου κι όχι Εθνικής ομάδας. Επίσης, μας υπόσχεται πράγματα που δεν μπορεί να εκπληρώσει. Από που κι ως που θα δούμε επιθετικότητα με την Εθνική; Με τον ρόμβο που δοκίμαζε και το 4-4-3 που παίζει τώρα; Άσε μας, ρε Σάντος! Κι αν θέλει να παίρνει αυτούς που έχουν φόρμα, γιατί δεν κάλεσε τον Δημούτσο ή τον Βελλίδη και κάλεσε παίχτες που δεν έχουν καν φόρμα διότι δεν αγωνίζονται; Πολύ μπερδεμένα πράγματα. Για το αν η συνταγή είναι πετυχημένη, θα φανεί μετά το Euro. Κατά την γνώμη μου, ότι και να γίνει στο Euro, ακόμα και να το σηκώσουμε, οι επιλογές και η διαχείριση του υλικού είναι κάπως παράδοξες και άστοχες. Και το χειρότερο είναι ότι εκτίθεται ο ίδιος με τις επιλογές άλλων. Όσο για τον κορμό που λες, εδώ έχει δοκιμάσει εννιά τερματοφύλακες! Ποιον κορμό; Κι από τους εννιά κατέληξε σε αυτό το τρίο! Χωρίς να καλέσει καν τον Βελλίδη! Τι παραπάνω έπρεπε να κάνει ο Βελλίδης για να κληθεί σε ένα έστω φιλικό; Τι παραπάνω έπρεπε να κάνει ο Σκόνδρας;

    Την καλημέρα μου στον Νικόλα! Συμφωνώ με την διαφωνία σου. Δεν αντιλέγω. Σαφώς και οι ομάδες συνιστούν ανώνυμες εταιρίες με μετοχικό κεφάλαιο, ισολογισμούς, μάρκετινγκ, Δ.Σ., Πρόεδρο και λοιπά, αλλά μέσα στο κεφάλι μου επικρατεί και η ρομαντική διάσταση που υποδηλώνει ότι μόλις βγαίνει η Αρειανάρα από την φυσούνα και πατάει το χόρτο και το παρκέ αμέσω γεμίζω ικανοποίηση. Σαν να βλέπεις τον αγαπημένο σου ηθοποιό στον κιμηματογράφο κι ας πρωταγωνιστεί με μέτρια ταινία. Με ακριβώς αυτή την σκέψη στο μυαλό δεν μπορώ να καταλάβω πως ορισμένοι άνθρωποι κάθονται και παίζουν ξύλο για τις ομάδες ή στενοχωριούνται για ένα αποτέλεσμα λες και ήρθε η συντέλεια του κόσμου. Δεν μπορώ να γνωρίζω την ψυχοσύνθεση του Κόντη. Από όσο ξέρω ο Κόντης είναι ΠΑΟ. Μάλιστα, σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει ότι, όντας τόσα χρόνια στον Άρη, έγινε Αρειανός. Μπορεί να εννοούσε και στην τσέπη, δεν το ξέρω. Εν τέλει, ας υποστηρίζει όποια ομάδα γουστάρει, αλλά τουλάχιστον ας κάνει σωστά τη δουλειά του. Και όχι, ούτε εγώ μπορώ να τον συγκρίνω με την τρέλα του Μπαρού. Όταν η τρέλα διακατέχεται από υγιή κίνητρα, τότε μπορείς να επιτύχεις εκπλητικά πράγματα, αλλά δεν είναι επί του παρόντος. Νικόλα, οι συνεχείς αλλαγές προπονητών και παιχτών δεν είναι απλά έγκλημα. Είναι κάτι χειρότερο. Είναι λάθος. Είναι λάθη. Να σηκώσει το Euro η Αγγλία; Τι όνειρο είδες; Αφού το είπε ο Τζόρβας! Μακάρι να το σηκώσουμε, δήλωσε! Τι αυτογνωσία! Τι αυτοκριτική! Ούτε χαημλό προφίλ δεν μπορεί να κρατήσει. Και μετά λέμε για τους πολιτικούς. Για τις αναλύσεις όποτε θες τις γράφεις. Το επόμενο άρθρο μάλλον θα αναφέρεται στον Γκουαρντιόλα. Τον αυθεντικό. Kαι το μεθεπόμενο στο Euro!

    Καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο Δημούτσος που λες έκανε συμπαθητική σεζόν, δεν διαφωνώ. Για τους τερματοφύλακες, πράγματι δοκίμασε 9 αλλά ο λόγος είναι πως ήταν τραυματίας ο Σηφάκης, αν δεν ήταν δεν υπήρχε περίπτωση να έκανε τόσες αλλαγές. Ο κορμός είναι σταθερός όμως. Ο Σάλπι κλήθηκε επειδή είχε συνεισφέρει στα προκριματικά. Για τον Σκόνδρα τώρα, όταν έχεις Τοροσίδη, Μανιάτη και Παπασταθόπουλο σε αυτή τη θέση τι να τον κάνει;

    Τέλως πάντων, θα δούμε τι θα γίνει σε λίγες μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χάρης

    Φίλε Κάνθαρε, τα παραλές για Σάντος και Εθνική. Άκου εκεί Δημούτσο στην Εθνική. Κάποτε, μέχρι τον Ρεχάγκελ και επί δεκαετίες, ο εκάστοτε ομοσπονδιακός προπονητής έπαιρνε χαρτάκι για τους παίκτες που καλούσε. Έκανε μάλιστα και πολιτική απέναντι στους συλλόγους, με το να καλεί 5-6 παίκτες από ΟΣΦΠ, ΠΑΟ και ΑΕΚ, και μερικούς από ΠΑΟΚ και σπανίως Άρη και Ηρακλή για συμπλήρωμα, για να μην παραπονείται και κανείς που οι παικταράδες του δεν καλούνται στν Εθνική. Αυτά ο Ρεχάγκελ τα κατήργησε, και η διαφορά του πριν και του μετά είναι προφανής.

    Κατ' αρχάς, μια Εθνική ομάδα παραμένει ομάδα. Δεν είναι σκορποχώρι ή Μεικτή ομάδα επιλέκτων, για να παίζουν κάθε φορά οι καλύτεροι ή "καλύτεροι". Σημαίνει ότι αποτελείται από 20 περίπου παίκτες που θα καλούνται σταθερά και τακτικά, όπως οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι είναι ένα γκρουπ παικτών που καλώς ή κακώς δεν αλλάζει πέρα από τις περιόδους των μεταγραφών. Αλλαγές στο ρόστερ μιας Εθνικής ομάδας θα γίνονται μόνο σε έκτακτες συνθήκες, όπως όταν υπάρχουν τραυματισμοί, τιμωρίες, κάποιος παίκτης να παίρνει την κατηφόρα στην καριέρα του, ή να ξεπετάγεται κάποιο τρομερό φυσέκι α λα Όουεν ή Μέσσι. Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπ' όψιν, το ρόστερ που φώναξε ο Σάντος είναι το καλύτερο δυνατόν, αν και όχι ιδανικό. Βρες μου έναν Νικοπολίδη για να διώξει Τζόρβα και Χαλκιά. Βρες μου έναν Μπασινά ή Ζαγοράκη για να διώξει τον Καραγκούνη και τον Κατσουράνη που περπατάει. Βρες μου έναν Χατζηπαναγή για να διώξει τον Φετφατζίδη. Βρες μου έναν Ντέμη Νικολαΐδη για να διώξει Μήτρογλου και Γκέκα. Μόνο τον Τάτο θα μπορούσε να πάρει για να παίξει όπως ένας σύγχρονος χαφ, αλλά κουβαλάει τραυματισμό από τα πλαίη οφφ και δεν έχει παραστάσεις από μεγάλα ματς.

    Ας μην γελιόμαστε. Στην Ελλάδα βλέπουμε έναν Βελλίδη, έναν Γιαννιώτα, έναν Βλαχοδήμο, έναν Σκόνδρα, να φαίνονται παικταράδες παίζοντας απέναντι σε όσους ταγαράδες μπορείς να φανταστείς. Το πρωτάθλημά μας δεν είναι ασφαλές κριτήριο αξιολόγησης παικτών. Ο Μανιάτης έδειξε την αξία του στο Τσάμπιονς Ληγκ και καπάρωσε θέση βασικού στην Εθνική, αφού έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει άλλος που να τρέχει σαν αυτόν. Όπως έλεγε ο Μελισσανίδης, αυτή την στάνη έχουμε, αυτό το τυρί βγάζει. Αν ποτέ η ελληνική ποδοσφαιρική στάνη γίνει βιομηχανία μαζικής παραγωγής με υπερσύγχρονες προδιαγραφές, βλέπουμε τί θα γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μικρέ Σκάουτερ, αυτό είναι το πρόβλημα: ότι ο Σηφάκης ήταν τραυματίας. Και ακριβώς για αυτό δεν έχει παιχνίδια στα πόδια του. Ναι, εχει ικανότητες, αλλά τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει βρέχει-χιονίζει να παίζει στην Εθνική; Τα χαρακτηριστικά του Τοροσίδη είναι τελείως διαφορετικά από εκείνα του Μανιάτη και ειδικά του Παπασταθόπουλου. Το ότι οι δυο τελευταίοι μπορούν να παίξουν δεξί μπακ, δεν μου λέει τίποτα. Μπορούν να εκπληρώσουν την αποστολή και τον ρόλο που θα έχει ο Τοροσίδης; Όχι.

    Χάρη, μπορεί να είμαι υπερβολικός. Δεν αντιλέγω. Πρόσεχε, όμως: οι παράξενες επιλογές του Σάντος και τα αξιοπερίεργα κριτήρια αυτών δεν παρουσιάστηκαν στην προεπιλογή του Euro. Η συγκεκριμένη κατάσταση υφίσταται σχεδόν από την αρχή της παρουσίας του στον πάγκο της Εθνικής. Τότε που δήλωνε ότι η Εθνική θα γίνει πιο επιθετική και έκανε πειράματα με ρόμβους. Φυσικά και μια Εθνική πρέπει να διακατέχεται από δεδομένη ομοιογένεια, αλλά αυτό τι σημαίνει; Ότι δίνουμε προτεραιότητα στην ομοιογένεια και πετάμε από το παράθυρο την αξιοκρατία και την επιβράβευση; Νόμιζα ότι τα κριτήρια είναι ίδια για όλες τις επιλογές παιχτών. Εδώ, μέχρι και στα φιλικά, ορισμένες κλήσεις, ή μάλλον μη κλήσεις, ήταν αξιοπερίεργες. Πότε κάλεσε τον Λαζαρίδη, ο οποίος πέρυσι ήταν απροσπέλαστος; Πότε κάλεσε τον Βελλίδη; Γιατί είχε καλέσει τον Καπίνο; Επειδή τον αποθέωναν οι δημοσιογράφοι του κώλου; Γιατί καλούσε τον Φετφατζίδη, όταν η Εθνική έπαιζε στο Καραϊσκάκη; Για να πάνε φίλοι του Ολυμπιακού; Μιλάμε για τον ίδιο παίχτη που ο Βάσκος άφηνε εκτός αποστολής. Εδώ καλούσε τον Καρνέζη όσο ήταν ντεφορμέ και μόλις απέκτησε σταθερότητα κάλεσε τον Τζόρβα και τον Χαλκιά που δεν είχαν καν φόρμα! Θα μπορούσα να γράψω ακόμα αρκετά παραδείγματα. Και όχι, δεν έχουμε Χατζηπαναγή και Ντέμη. Κι εδώ ακριβώς ενίσταμαι: Θα μπορούσαμε αυτούς που έχουμε, να τους προετοιμάσουμε ψυχολογικά, να τους πιστέψουμε, να τους εντάξουμε στο κλίμα της Εθνικής, να τους αναδείξουμε και να τους αξιοποιήσουμε. Όχι να τους αφήνουμε να παίζουν καλά στις ομάδες τους, να περιμένουν κλήση πως και πως, έστω σε ένα φιλικό, και να τους απαξιώνουμε παντελώς, προς τέρψιν ορισμένων παιχτών, μάνατζερ και δημοσιογράφων. Ειδάλλως, το γυρνάμε σε συνταγή μουντιάλ 1994, όπου έπαιξαν όσοι έπρεπε να παίξουν.

    Τα σέβη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κανθαρε και ολο το μπλογκ σας ενημερωνουμε οτι καλως ερχοντων των πραγματων το μπλογκ στις επομενες μερες θα κανει live chat!!! προτου γινει αυτο θα σας ενημερωσουμε και θα σας περιμενουμε. Το τσατ θα βρισκεται κατω κατω στο υποσελιδο αλλα θα εχει μεγαλη διασταση. Κανονικο τσατ οπως κανουν στις ομαδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. κανθαρε και ολο το μπλογκ σας περιμενουμε την κυριακη απο τις 12:00-13:30

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν βρίσκομαι σπίτι εκείνη την ώρα, ενδεχομένως να συμμετάσχω. Καλό chat!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...