Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Παρελθόν και μέλλον

Την ώρα που γράφεται το παρόν άρθρο ο Άρης δεν διαθετεί προπονητή. Το διαζύγιο με τον Μαζίνιο ήταν προδιαγεγραμμένο ύστερα από ένα σερί τεσσάρων ισοπαλιών στο πρωτάθλημα και μιας ιδιαίτερα αγχωτικής πρόκρισης στο κύπελλο. Πιθανολογώ ότι την απόφαση αντικατάστασής του την είχαν λάβει οι διοικούντες του Άρη μετά το ματς απέναντι στην Α.Ε.Κ. Ο Βραζιλιάνος γνώριζε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά για εκείνον, αλλά δεν φαίνεται να έδινε και πολλή σημασία. Συνέχισε να εργάζεται, όπως συνήθιζε από την πρώτη στιγμή που έπιασε δουλειά, αντικαθιστώντας τον Κίκε Ερνάντεθ. Ακόμα και οι δηλώσεις που πραγματοποιούσε πριν και μετά από κάθε ματς ήταν μετρημένες. Η συμπεριφορά του ήταν υποδειγματική και άκρως επαγγελματική.


Την περσινή χρονιά δεν κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος και να οδηγήσει την ομάδα στα play off. Φέτος η περίοδος ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες, αυξημένο μπάτζετ και καλές μεταγραφές. Ίσως, όμως, οι προσδοκίες παραήταν μεγάλες και δεν ξέρω κατά πόσο φταίει ο Μαζίνιο για αυτό. Φυσικά σε τέτοιες περιπτώσεις μεγάλο ρόλο παίζει ο χρόνος και τα αποτελέσματα, καθώς δεν μπορεί να πει κάποιος ότι απέτυχε σε ότι ζήτησαν του να κάνει.

Η δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό του, κατά την γνώμη μου, ευσταθεί λόγω της αδυναμίας των ''κιτρίνων'' να ανταποκριθούν στην απαίτηση ότι η ομάδα πρέπει να κερδίζει και να παίζει συγχρόνως καλή μπάλα. Με άλλα λόγια ο πήχης μπήκε ψηλά. Μέσα στο τερέν αυτό μεταφράζεται ότι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στο πρώτο ημίχρονο, η ομάδα βραχυκυκλώνει στο δεύτερο. Κάπως έτσι φτάσαμε στην απομάκρυνση του Βραζιλιάνου, αφήνοντας τον Άρη στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος και μέσα στους 16 του κυπέλλου. Συν το γεγονός ότι η ομάδα κατά διαστήματα έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο. Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν.

Διότι, το μέλλον ακούει στο όνομα Έκτορ Ραούλ Κούπερ. Κατά 99,9% αυτός θα είναι ο νέος προπονητής του Άρη. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι θα καταφέρει να αλλάξει σε αυτό το χρονικό σημείο της περιόδου, αλλά σίγουρα αν ρίξει κανείς μια ματιά στο βιογραφικό του και αναλογιστεί την πείρα που έχει, δεν έχει παρά να αναγνωρίσει ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο όνομα προπονητή που έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα. Και μάλιστα όχι σε μια ομάδα της Αθήνας, αλλά της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, έρχεται σε μια ηλικία ώριμη, αλλά όχι στα όρια της σύνταξης για να κολλήσει ένσημα, όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Οι παραστάσεις που έχει αποκομίσει από τα πρωταθλήματα της Αργεντινής, της Ισπανίας και της Ιταλίας για τη Super League φαντάζουν χρυσάφι και σίγουρα η παρουσία του και μόνο ανεβάζει ένα επίπεδο πάνω τον Άρη.


Το ερωτήματα για μένα είναι δυο. Το πρώτο έχει να κάνει με το πόση υπομονή θα κάνουν οι διοικούντες και οι οπαδοί της ομάδας. Θα έχει πίστωση χρόνου ή θα απαιτήσουν γρήγορα αποτελέσματα; Διότι στην Ελλάδα έχουμε το κακό συνήθειο να απαξιώνουμε πολύ εύκολα πρόσωπα και καταστάσεις. Από την μία μέρα στην άλλη αλλάζουμε αντιλήψεις και απόψεις και δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο ποδόσφαιρο. Μακάρι να συνέβαινε μόνο εκεί.

Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με τον ίδιο τον Κούπερ. Τι διάθεση θα έχει για δουλειά; Πόση υπομονή θα δείξει σε ενδεχόμενες αντιδράσεις και το κυριότερο πως θα ανταποκριθεί στο μοντέλο υψηλών απαιτήσεων που έχει θέση η διοίκηση. Σίγουρα θα διαθέτει μεγαλύτερη ευελιξία από τον προκάτοχό του, μένει όμως να το διαπιστώσουμε και στην πράξη.

Όσο για το τι θα πράξει μέσα στο γήπεδο, οι πληροφορίες λένε ότι δεν λογαριάζει ονόματα, προτιμά το 4-4-2 με ρόμβο και είναι λάτρης της άμυνας και της πειθαρχίας. Όλα αυτά όμως την δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι τόσο σημαντικά. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δοθεί στον Αργεντινό τεχνικό ελευθερία κινήσεων και χρόνο για να εμπνεύσει την ομάδα. Κι εδώ που τα λέμε η αφύπνιση για ορισμένους κρίνεται αναγκαία.

Υ.Γ.1 Ειλικρινά έχω την απορία, αν αυτός ο προπονητής ερχόταν σε ομάδα των Αθηνών τι πρωτοσέλιδα θα διαβάζαμε; Ας θυμηθούμε το ισχυρό ενδιαφέρον του Ολυμπιακού πριν δυο καλοκαίρια.

17 σχόλια:

  1. kremaw simaia k ginomai arianos!!!!!lab says and this is the true..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. simfwnw me ti klika pou iparxei iper twn athinaikwn omadwn aisxos!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είναι ακριβώς κλίκα...το θέμα είναι το πως παρουσιάζουν τα πράγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. kantharos o γνωστος? ωραιο μπλογκ..


    -azxd

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οταν λες να εμπνευσει την ομαδα , εννοεις να τους σκισει τα βαρδουλα μπας και στρωθουν στη δουλεια?


    χαχαχαχα

    καλημερες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάποιοι παίχτες θέλουν λίγο παραπάνω σπρώξιμο.
    Και να πέσει καμιά φωνή παραπάνω δεν χάλασε κι ο κόσμος.
    Εδώ που φτάσαμε πλέον δεν θα έχει δικαιολογία κανείς παίχτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. evlepa kapia lathi apo plevras mazinio alla an mou legane na figi kai sti thesi tou na erthi o x ellinas i o x agnostos xenos den to ithela me tipote.protimousa mia prosopikotita opos o mazinio o opios sou dini kiros kai se voitha stis metegrafes tou kalokairiou giati ine gnostos sto pagosmio podosfero.i apofasi na erthi o ektor raoul kouper ilikrina me ikanopoii giati den girizi piso i omada alla kita mprosta esto kai an den petixi giati mpori na sivmi kai auto.pados ine terastio onoma kai an erxotan stin athina asto...oli mera auto tha akougame

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. EKTOR RAUL COOPER προπονητης στον ΑΡΗ?????!!!δηλαδη ρε "αντικειμενικοι δημοσιογραφισκοι" της πλακας δεν σας συγκινει αυτη η εξελιξη καθολου??
    να σας πω κ κατι...ουτε κ μας μας απασχολει αν γραφετε η οχι...η χαρα μας κ τιμωρια σας συναμα θα ναι οταν αναγκαστικα θα ψαχνετε να δικαιολογησετε τις ηττες των 3 ομαδων σας απο τον Cοοper!!!
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ...εδειξε εγρηγορση κ οτι στοχευει ψηλα οπως κ ο κοσμος..!!ας το παρουν χαμπαρι επιτελους κ οι παιχτες μας!!!
    ΑΡΗΣ- ΜΙΑ ΖΩΗ..!!
    areianaki..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μεγάλη μεταγραφή τον ήθελε νομίζω παλιά κ ο ολυμπιακός! καλή συνεχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ καλό άρθρο.Μια παρατήρηση μόνο.Εαν δεν θεωρείς τον Αρη μεγάλη ομάδα εσύ κάνεις λάθος.Δεν έχει σημασία για ποιόν έρχεται ο Κούπερ αλλά μόνο το οτι έρχεται και προς τιμήν του Αρη ,έρχεται στον Αρη.Το οτι τα μιντια είναι πιο πολύ Παναθηναικός ,Αεκ και ολυμπιακός είναι δεδομένο εαν λογιστείς οτι οι περισσότεροι φιλάθλοι ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.Εγω ως φίλαθλος του ΠΑΟ και φίλος του Αρη διότι κατοικώ στην Θεσσαλονίκη ,χαίρομαι που βλέπω οτι οι πέντε μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας έχουν προπονητές που ανήκουν στην Ελιτ της προπονητικής και δεν είναι παρακατιανοί.Αυτό με ευχαριστεί σαν φιλαθλο και δίνει μια καλύτερη ελπίδα για το μίζερο Ελληνικό πρωτάθλημα.το οποίο αναβαθμίζεται και απο παρουσία πολύ καλών παικτων που ,τουλάχιστον εμπορικά, πουλάνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα τον δεις κουρκούτι...θα τον δεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχεις απόλυτο δίκιο για τους προπονητές που (πλέον) διαθέτουν οι πέντε μεγάλες ομάδες, όπως και για την αναβάθμιση του πρωταθλήματος. Προφανώς και θεωρώ τον Άρη μεγάλη ομάδα. Η τοποθέτηση μου έχει να κάνει με την διαφορετική φιλοσοφία που έχουν τα μίντια των Αθηνών σε γεγονότα και καταστάσεις που λαμβάνουν μέρος στις ομάδες της Θεσσαλονίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. πολυ ωραιο blog...επι του θεματος τωρα,προσδοκω ο νεος προπονητης να ανεβασει μια ταχυτητα το οχημα της ποδοσφαιρικης ομαδας του ΑΡΗ.Μεχρι τωρα η ομαδα εμοιαζε με ομορφο και γυαλιστερο αυτοκινητο,ετοιμο και θεκτικο να το αγορασει ο υποψηφιος πελατης,ο οποιος με μεγαλη λυπη συντομα διαπιστωνε οτι η οδηγικη απολαυση ηταν δυσαναλογη της εμφανισης..αναιμικες επιταχυνσεις και πολυ μικρη αυτονομια καυσιμου δινουν στο οχημα δυσαρεστα διπροσωπο χαρακτηρα.o HECTOR RAUL CUPER εμπνεει με το πλουσιο βιογραφικο του σιγουρια,για τον μοναδικο λογω πως σε ολη του την προπονητικη ζωη διαλεξε τον δυσκολο δρομο της επιμονης δουλειας απο την ασφαλη πεπατημενη της επιλογης ποδοσφαιριστων-αστερων στο ποδοσφαιρικο συνολο που προπονει......Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. που σαι δικε μου?ολα καλα??
    κοιτα οσον αφορα τον κουπερ αυτο που με τρομαζει περισσοτερο ειναι το γεγονος οτι μετα απο μια ενδεχομενως "επιτυχημενη" χρονια(αφου σωθηκε λογω κουπερ),ειναι το τι θα επακολουθησει μετα το τελος της σεζον.Αν δεν φυγει θα μας τσακισουν στην μαλακια παλι οι δημοσιογραφοι με μεταγραφες και τα ρεστα και αντε πιασε μας μετα.
    Το θεμα ειναι να ενθουσιαζομαστε λιγοτερο ειτε μιλαμε για προπονητες ειτε για παικτες και να προσπαθησουμε να χτισουμε προφιλ σταθερα σοβαρης ομαδας και να ξεφυγουμε επιτελους απο τη μανιερα του συμπαθη Αρη που παιζει ελκυστικο ποδοσφαιρο, κερδιζει τις εντυπωσεις αλλα εχει να κανει 3 συνεχομενες νικες 2 χρονια.
    κυριακος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έλα ρε μάγκα!
    Συμφωνώ απόλυτα με το ότι πρέπει να χτιστεί προφίλ σοβαρής ομάδας. Η παρουσία του Κούπερ στον πάγκο βοηθάει αρκετά στο να κινηθεί ο Άρης προς αυτή την κατεύθυνση. Για μένα είναι δεδομένο ότι ο Κούπερ θα μείνει και την επόμενη χρονιά. Ο μόνος λόγος για να μη μείνει θα είναι να μη θέλει ο ίδιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...