Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Μαθηματικά και φρίκη

Το ξέρω ότι οι περισσότεροι θα διαφωνήσετε μαζί μου, αλλά οφείλω να το δηλώσω, έστω και συνοπτικά. Δεν φοβάμαι να λέω/γράφω την γνώμη μου. Δεν φοβάμαι την αντιπαράθεση. Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου αποτελεί ντροπή για τη χώρα. Ντροπή για εκείνους που έχουν γνώση και γνώσεις. Τι είναι ο εορτασμός του Πολυτεχνείου; Πανηγυράκι. Προπαγανδιστικό εργαλείο. Μέρα χαράς για τους μαθητές που χάνουν μαθήματα. Το Πολυτεχνείο πρέπει να υπάρχει για να μαθαίνουν/θυμούνται/ξέρουν όλοι ποιοι έχουν τα κουμάντα. Το μέγιστο κακό της ελληνικής Χούντας, της πιο ήπιας -επί Παπαδόπουλου- δικτατορίας στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία, ήταν ότι έπεσε, προκειμένου να αντικατασταθεί από την so called γενιά του Πολυτεχνείου. Πώς έπεσε; Η πτώση, αφού σημειωθεί ότι υπήρχε η βούληση και το πλάνο, προς ομαλή επαναφορά των δημοκρατικών διαδικασιών, δηλαδή επρόκειτο για ένα δικτατορικό καθεστώς με σαφής ημερομηνία λήξης, επήλθε με εξωτερική βοήθεια, λόγω οικονομικών και διπλωματικών συγκυριών.


Ο πρώτος λόγος αφορά την άρνηση του Παπαδόπουλου να προσφέρει αεροπορικές βάσεις της Κρήτης στους Αμερικανούς, προκειμένου οι τελευταίοι να βοηθήσουν λόγω του Γιομ Κιπούρ, το 1973, τους Εβραίους, ενώ ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την άρνηση των Αμερικανών να εγκρίνουν, δίχως ιδία συμμετοχή, ήτοι οικονομικό όφελος, την άντληση πετρελαίου στη Θάσο και την εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων στη Θράκη και στη Μακεδονία, προς ιδιοτελές συμφέρον της Ελλάδας. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, όπως η άρνηση του Παπαδόπουλου να ανατρέψει τον Μακάριο, η προτίμηση της Γαλλίας για τις αγορές στρατιωτικού υλικού και η χρηματοδότηση της Εθνικής Άμυνας εξ ιδίων πόρων, αγνοώντας παράλληλα την Αμερική. Επομένως, δεν την έριξε το Πολυτεχνείο. Ας είμαστε σοβαροί. Ο Παπαδόπουλος, άλλωστε, προ των γεγονότων του Πολυτεχνείου, είχε ανακοινώσει εκλογές που δεν έγιναν ποτέ. Κάποιοι βιαζόντουσαν. Ποιοι δεν ήθελαν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές; Να μας πει η κυρία Δαμανάκη, ο κύριος Λαλιώτης, ο κύριος Τζουμάκας, ο κύριος Μπίστης, ο κύριος Ανδρουλάκης, ο κύριος Παπουτσής, ο κύριος Ρέππας, ο κύριος Ευθυμίου και η ''φανταστική'' γενιά τους. Αλήθεια, τι απέγιναν όλοι αυτοί; Νομίζω πως όλοι γνωρίζουμε τον τρόπο που επιβραβεύτηκαν. Πόσοι, άραγε, είχαν ξεβολευτεί και πόσοι θέλανε να βολευτούν; Βασανιστικό ερώτημα, αλλά θεωρώ ότι τα τεκταινόμενα των τελευταίων 37 ετών, προβάλλουν την πραγματική απάντηση. Το κρίμα είναι ότι υπήρχαν και κάποιοι που διακατεχόντουσαν από υγιή κίνητρα. Που έμειναν στην αφάνεια. Συνειδητά. Προφανώς δεν βολεύτηκαν, αλλά κάποιοι πάτησαν πάνω στα πτώματά τους. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Τι έγινε τελικά με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου; Έπεσε η Χούντα; Όχι. Ανέβηκε η πολυπόθητη Δημοκρατία; Όχι. Λοιπόν; Ανετράπη ο Παπαδόπουλος από τον Ιωαννίδη. Ε, τότε, τι σκατά γιορτάζουμε; Την ανατροπή; Θεέ και Κύριε. Η κατευθυνόμενη εξέγερση του Πολυτεχνείου έφερε δυο πράγματα: σκληρότερη δικτατορική Κυβέρνηση υπό τον Ιωαννίδη και ματαίωση των αναγγελθέντων εκλογών. Το Πολυτεχνείο, ο Ιωαννίδης και ο Αττίλας της Κύπρου ήταν τα αντίποινα του εβραϊκού λόμπι. Εβραϊκό λόμπι; Ναι. Θυμηθείτε τις αιτίες της πτώσης. Ο Μοσέ Νταγιάν γνωρίζει πάρα πολλά για το Πολυτεχνείο. Ο Χένρι Κίσσινγκερ γνωρίζει πάρα πολλά για την Κύπρο. Και οι δυο γνωρίζουν πάρα πολλά για την Χούντα και τον Ιωαννίδη. Και φυσικά η C.I.A. γνωρίζει τα πάντα για τους πάντες. Γιατί, αλήθεια, οι μεταπολιτευτικοί ''Δημοκράτες'', δεν άφησαν ποτέ τον Ιωαννίδη να μιλήσει; Τι φοβόντουσαν; Κι ας μην αναφέρω καλύτερα τον αισχρό και ανήθικο μεταπολιτευτικό μύθο για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Νεκροί υπήρχαν, αλλά όχι εντός Πολυτεχνείου. Να είναι καλά η εκπαίδευση Αμερικανών ελεύθερων σκοπευτών (ή Εβραίων κομάντο;) και το καθαρό οπτικό πεδίο που παρέχεται από τις ταράτσες. Κάποιοι προσπάθησαν να βεβηλώσουν μνήμες. Να εκμεταλλευτούν γεγονότα. Να παραποιήσουν καταστάσεις. Ντροπή τους. Το λυπηρό είναι τα κατάφεραν. Με τη δική μας βοήθεια. Με την ψήφο μας. Εμείς ανυψώσαμε την ''περίφημη'' γενιά του Πολυτεχνείου. Και κάπως έτσι φτάσαμε στην τωρινή κατάσταση που ταλανίζει την Ελλάδα μας. Η μεταπολιτευτική διαχείριση της χώρας συνιστά υπόδειγμα ανηθικότητας, απληστίας, σπατάλης και ψεύδους. Συνιστά παράδειγμα προς αποφυγήν.

Η μεταπολίτευση, λοιπόν, ήρθε πολλούς μήνες μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Η αναστήλωση της Δημοκρατίας. Η εγκαθίδρυσή της. Υπό από τον μανδύα της συγκεκριμένης ''Δημοκρατίας'', επικρατεί η χείριστη μορφή Χούντας. Κάτω από το τραπέζι. Ανεπίσημα. Τι σχέση έχει η συγκεκριμένη Δημοκρατία με το αντίστοιχο πολίτευμα της Αθήνας του Περικλή ή έστω του Σόλωνα; Να εξισώσω τα δεδομένα με το παρόν; Να τα εξισώσω. Τι σχέση έχει η τωρινή Δημοκρατία που βιώνουμε με την αντίστοιχη της Ελβετίας; Απαντώ μόνος μου. Ουδεμία σχέση. Κι όμως, μόλις, πρόσφατα ''αγανακτήσαμε''. Όσοι είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι γνωρίζουν πολύ καλά τι εννοώ, αλλά, δυστυχώς για όλους μας, η συνείδηση, η τιμή και το ήθος, την σήμερον ημέραν, συνιστούν σπάνια εφόδια. Όσοι αποφεύγουν την ατομική ευθύνη και βαυκαλίζονται ότι όλα βαίνουν καλώς, είναι εκείνοι που υποστηρίζουν διαφορετική άποψη. Μια άποψη που συνήθως πηγάζει μέσα από τις κομματικές ιδεολογίες και τη μάσα. Τα κόμματα και η μάσα μας έχουν κάψει τη γούνα. Μιλήστε και λίγο για πατρίδα. Αναφερθείτε στο κοινό συμφέρον. Δεν βλάπτει. Κι αφήστε τους ''φιλελεύθερους'' και τους ''Δημοκράτες'' να μεταφράζουν τις αναφορές για πατρίδα ως εθνικισμό και ρατσισμό. Μην πτοήστε. Τον Κάνθαρο, πάντως, θα τον βρουν μπροστά τους.

Θλίβομαι όταν βλέπω τους Έλληνες να μην ανοίγουν ελληνικά λεξικά. Θλίβομαι όταν βλέπω τους Έλληνες να αγνοούν ή να παρερμηνεύουν επιδεικτικά και εσκεμμένα την ιστορία τους. Θλίβομαι όταν βλέπω τις λέξεις να αλλάζουν νοήματα με το έτσι θέλω. Και για να έχουμε καλό ερώτημα: πόσα λεφτά έκλεψαν οι Χουντικοί; Ούτε δραχμή. Μια δραχμή που εκείνη την επταετία ισχυροποιήθηκε σε υπερθετικό βαθμό. Πόσα λεφτά έκλεψαν και εξακολουθούν να κλέβουν οι (σοσια)ληστές και οι ομοϊδεάτες τους; Κάντε εσείς τα μαθηματικά. Ούτε τους βουλευτικούς τους μισθούς δεν μειώνουν. Και κάτι τελευταίο: οι υπεύθυνοι της ελληνικής Χούντας δικάστηκαν και φυλακίστηκαν δίκαια (;) και παραδειγματικά (;). Να μας πει ο κύριος Καραμανλής τους λόγους που δικάστηκε ο Παπαδόπουλος και κατ' επέκταση οι συνεργάτες του. Και συνεχίζουμε: πόσοι Έλληνες βουλευτές και πολιτικοί δικάστηκαν και φυλακίστηκαν τα τελευταία 37 χρόνια; Απαντώ μόνος μου: ουδείς. Ούτε ένας. Το απόλυτο μηδέν. Πουτάνα ειρωνεία. Πόσοι Έλληνες ψηφοφόροι και πολίτες δικάστηκαν και φυλακίστηκαν τα τελευταία 37 χρόνια; Ελάχιστοι. Δεν μιλάμε για ένα και δυο χρόνια. Ούτε για επτά χρόνια που διήρκησε η Χούντα. Το φαγοπότι που έστησαν πολιτικοί και ψηφοφόροι μετράει 37 ολόκληρα χρόνια ζωής. Το καταλαβαίνετε; Μπορείτε να το συνειδητοποιήσετε; Γαμημένη υποκρισία. Επομένως, οι αφελείς πιστεύουν ότι γιορτάζουμε την επάνοδο της Δημοκρατίας. Οι καλεσμένοι του πάρτι γιορτάζουν την μάσα. Και οι συνειδητοποιημένοι φρίττουν με την ωμή πραγματικότητα. Για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη.

Υ.Γ.1 Οι Jeff Loomis και Van Williams αποτελούν παρελθόν, αλλά ο Warrel Dane δηλώνει ότι οι Nevermore θα συνεχίσουν την μουσική τους διαδρομή.

Inside four walls I live my life, doesn't matter what I've done, the government's always right, they tell us what to be, they tell us what to believe...

40 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ! ΜΠΡΑΒΟ! ΜΠΡΑΒΟ!

    ακριβώς έτσι! με μάτια καθαρά και όχι αγωνιστικούλικα και επετειούλικα!
    τα πράγματα με το όνομά τους και το αληθινό τους πρόσωπο!
    αν σε σεβόμουν μία, τώρα 20 φορές σε σέβομαι!

    φιλιά Κανθάραρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πες τα ρε Κάνθαρε γαμώ την πουτάνα μου. Εύγε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλή εβδομάδα φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φοβερό κείμενο ρε! Μπράβο!
    Και η γελοιογραφία που έχεις βάλει μιλάει από μόνη της: Δημοκρατία είναι η ελευθερία να εκλέγουμε τους δικούς μας δικτάτορες!

    Υ.Γ.: Μιας και ανέφερες Nevermore, θα γίνει reunion όλων των Sanctuary; Ή το έχουν κάνει ήδη; Κάτι έχει πάρει τ' αυτί μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. φίλε κάνθαρε προσυπογράφω το κείμενό σου ! με κάλυψες απόλυτα !!!!!!!!!!!!

    Με εκτίμηση
    Μaria B.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλά κάνεις και λες τη γνώμη σου. δε γνωρίζω τα περιστατικά που αναφέρεις, όμως δεν έχω αντίλογο να προτάξω. γιατί άλλωστε? ποια θα ήταν η διαφορά? το ότι υπάρχουν κλέφτες και ψεύτες σήμερα είναι γεγονός. ωστόσο νομίζω ότι ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου, είναι περισσότερο συμβολικός παρά ουσιαστικός. όπως ένα σωρό άλλα πράγματα. καλώς η κακώς η μεταπολίτευση είχε ανάγκη το δικό της μύθο για να στηριχτεί. τα με "αγώνα" κατακτημένα δημοκρατικά ιδεώδη. και να μην υπήρχε πολυτεχνείο θα χρειαζόταν να το εφεύρουμε. δε μου κάνει τίποτα εντύπωση πια σε αυτό το σικέ παιχνίδι. αυτό που ρωτώ όμως είναι, "μέχρι πότε θα κλείνουμε τα μάτια". δε με ενδιαφέρει η πατρίδα, με ενδιαφέρει η κοινή λογική. ας κατακτήσουμε πρώτα αυτή και μετά έχουμε καιρό και για τα υπόλοιπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χάρης

    Αγαπητέ Κάνθαρε, το κείμενό σου με αιφνιδίασε, ως προς το περιεχόμενό του, και σε πολλά συμφωνώ. Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που δεν νομίζω ότι στέκουν.

    Η Ελληνική Χούντα ήταν καθαρά Αμερικανική επέμβαση. Και μάλιστα, ήταν χούντα μόνο κατ' όνομα, πολύ λάιτ, απ' ότι μου έχουν πει οι γονείς μου. Καμία σχέση με την σκληρότητα μιας χούντας της Ασίας ή της Νοτίου Αμερικής. Σκέψου, όμως, και τί κατάσταση υπήρχε στην Ελλάδα τότε, που πήγαινε ξανά προς Εμφύλιο πόλεμο, με συνεχείς διαδηλώσεις κατά του παλατιού, ενώ υπήρξε και η δολοφονία Λαμπράκη, με αποτέλεσμα τα αίματα να είναι αναμμένα στο σύνολο της κοινωνίας.

    Ο Μητσοτάκης και η Αποστασία του το 1965, είτε το ξέρανε είτε όχι, έστρωσαν τον δρόμο για την κατάρρευση του πολιτεύματος και την επιβολή της Χούντας. Και οι Αμερικανοί δεν θέλανε εν μέσω Ψυχρού Πολέμου τέτοιο πρόβλημα στην Ελλάδα, με κίνδυνο να στραφεί στην Ρωσία με ό,τι συνεπάγετο. Τους δικαιολογώ για την επιβολή της Χούντας, αλλά διαφωνώ με ό,τι έγινε αργότερα.

    Είναι γεγονός ότι ο Παπαδόπουλος είχε ανακοινώσει εκλογές. Δεν μπορώ όμως με τίποτα να πιστέψω ότι επειδή έκανε 1-2 πταίσματα θα ήθελαν οι Αμερικανοί να τον ρίξουν. Δεν γίνονται ανατροπές για το τίποτα. Άλλωστε, οι Αμερικανοί είχαν και έχουν το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας. Ούτε το Εβραϊκό λόμπυ θα καθόταν να ασχοληθεί με την Ελλάδα, λες και μόνο η Ελλαδα μπορούσε να τους βοηθήσει και δεν το έκανε. Και δηλαδή, γιατί να βοηθούσε η Ελλάδα? Βοήθησε ποτέ ο σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ το Ισραήλ στα ελληνοτουρκικά? Όπως δεν ανακατεύονταν αυτοί, έτσι δεν ανακατευτήκαμε κι εμείς στα αραβο-ισραηλινά.

    Το δράμα της Κύπρου είναι απλό: "Σφάζεστε Έλληνες και Τούρκοι για την Κύπρο, προκαλώντας και πρόβλημα στο ΝΑΤΟ? Το χωρίζουμε το νησί στην μέση και τελειώσαμε". Σήμερα βέβαια ο κόσμος μας έχει αλλάξει σε κάθε επίπεδο και επικρατούν άλλα δεδομένα.

    Όσον αφορά την "γενιά του Πολυτεχνείου", οι κύριοι και οι κυρίες της γενιάς αυτής εμφανίστηκαν πολύ αργότερα στο κεντρικό πολιτκό σκηνικό, οπότε δεν έγινε η νέα αμερικανική επέμβαση για να βολευτεί η Δαμανάκη και ο Ανδρουλάκης. Αυτοί έπιασαν εξουσία μετά από 20 χρόνια, έχοντας κάνει μεταγραφή από τον Συνασπισμό στο ΠΑΣΟΚ. Αν κάποιον θέλανε ευθύς εξ αρχής οι Αμερικανοί να επιβάλλουν στην νέα Ελλάδα και έπρεπε να περιμένουν πρώτα, αυτός ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Παρά τα δήθεν "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" και "έξω οι βάσεις του θανάτου". Αυτός χάιδευε τα αυτά των αντιδεξιών και φιλοαριστερών Ελλήνων για να τον ψηφίζουν.

    Αν και έχεις δίκιο ότι επί της ουσίας κανείς δεν δικάστηκε και δεν καταδικάστηκε μετά την Μεταπολίτευση, σου θυμίζω 2 εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Πρώτον, το σκάνδαλο Κοσκωτά, όπου δικάστηκε και καταδικάστηκε (με χάδια) η αφρόκρεμα της τότε πολιτικής ζωής (Ανδρέας Παπανδρέου, Δημήτρης Τσοβόλας, Κουτσόγιωργας που απεβίωσε μέσα στο δικαστήριο, μεταξύ άλλων), αν και επί της ουσίας αθωώθησαν όλοι με ανοιχτή παρέμβαση του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη (που ήθελε κιόλας να μας φορτώσει την κοράκλα του στο Μαξίμου για να "σώσει" κι αυτή την Ελλαδίτσα μας). Και πέρυσι με τον πρώην Υπουργό Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ (δεν θυμάμαι το όνομά του) για μόλις €200.000 μαύρα χρήματα από την Ζίμενς.

    Για την ατιμωρησία του πολιτικού κόσμου, να 'ναι καλά ο Βενιζέλος που τον έχουν στην ομαδα να νομοθετεί για να εξαφανίζει τα νομικά ίχνη των πολιτικών και οικονομκών εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί. Κι έχει το θράσος ο παρ' ολίγον Πρωθυπουργός Πετσάλνικος να δηλώνει ανερυθρίαστα: "κανείς βουλευτής δεν είναι εύπορος". Σωστά. Μεγιστάνες με 60 ακίνητα σαν τον Πάγκαλο έχουν γίνει.

    Όσον αφορά την θυσία των νέων παιδιών στο Πολυτεχνείο, ξαναλέω: κάποιοι ατύχησαν και σκοτώθηκαν. Και στα πτώματά τους κάποιοι πάτησαν και αργότερα βρήκαν τον δρόμο προς την εξουσία και την μάσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λύχνε, η εκτίμηση είναι αμοιβαία.

    Περίνιο, χρειάζεται ψυχρή, στυγνή λογική και συναίσθημα. Εμείς λειτουργούμε με κομματικά, οπαδικά, προσωπικά κριτήρια.

    Σκοτεινέ Ήλιε, καλή βδομάδα και σε σένα.

    Πρόεδρε, η γελοιογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Όχι, όμως, για όλους. Από ό,τι κατάλαβα το βάρος θα πέσει στους Sanctuary.

    Μαρία, εσείς με καλύπτετε. Δεν περίμενα τέτοια υποδοχή.

    Ανώνυμε, μην υπερβάλλεις. Ο Όμηρος έγραφε έπη, όχι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με βάση το άρθρο και την διαφαινόμενη τάση για στήριξη ενός απολυταρχικού καθεστώτος ως αντίδοτο της σημερινής δημοκρατίας θα θέσω τον εξής προβληματισμό. Γιατί άραγε σαν λαός πρέπει πάντα να επιλέγουμε τα άκρα; Γιατί δηλαδή το πολίτευμά μας πρέπει να τανταλεύεται μεταξύ ληστρικής δημοκρατίας ή χούντας; Δεν υπάρχει άραγε άλλη λύση; Θα δεχόμασταν με την ίδια λογική αντί για στρατιωτική δικτατορία και μια δικτατορία προλεταριάτου; Πως γίνεται οι υπόλοιπες πραγματικές ευρωπαικές χώρες να προοδεύουν χωρίς δικτατορίες ή ανίκανους και κλέφτες πολιτικούς;

    Ας μλήσω για τη δημοκρατίας μας. Πέρασα τον Αύγουστο στη Φιλανδία στο πλαίσιο ενός θερινού σχολείου. Ένα απόγευμα λοιπόν εξηγούσα σε μια φιλανδή συνάδελφο ότι οι βουλευτές τους μπορούν να έχουν περισσότερους ψήφους αν ικανοποιούσαν (παράνομα) ατομικά χατήρια αντί να δουλεύουν για το σύνολο της κοινωνίας. Δεν μπορούσε να καταλάβει πως μπορεί να λειτουργήσει κάτι τέτοιο. Της ήταν αδιανόητο ότι θα τολμούσε ποτέ ένας φιλανδός πολίτης να ζητήσει διορισμό ή ευνοική μετάθεση των παιδιών του και ακόμη περισσότερο πως θα βρισκόταν φιλανδός βουλευτής να ικανοποιήσει τέτοιο αίτημα. Σχεδόν εκνευρίστηκα που δεν μπορούσε να καταλάβει κάτι τόσο αυτονόητο για εμάς μέχρι που θυμήθηκα την Ινδία. Είχα διαβάσει σε ένα άρθρο ότι στην Ινδία το μισό περίπου ρεύμα που καταναλώνεται είναι κλοπιμαίο. Δηλαδή τα περισσότερα νοικοκυριά δεν κάνουν αίτηση στην αντίστοιχη ΔΕΗ αλλά απλώνουν ένα καλώδιο στο κεντρικό αγωγό και απλά ... κλέβουν το ρεύμα. Με τον ίδιο τρόπο που βρίσκω παράξενη την κλοπή ρεύματος έτσι ακριβώς εκπλήσσονται και οι περισσότεροι ευρωπαίοι με τα δικά μας καμώματα.

    Όσον αφορά τη δικτατορία με τρομάζει και μόνο η ιδέα πως κάποιοι ελάχιστοι άνθρωποι θα ελέγχουν τις τύχες των υπολοίπων. Δυστυχώς είναι στην ανθρώπινη φύση να διαβρώνεται από τη δύναμη και την εξουσία παρά τις καλές προθέσεις. Η απουσία αντίθετης άποψης δε βελτιώνει ένα σύστημα αλλά αντίθετα οδηγεί στη φθορά του.

    Αντίθετα χρειαζόμαστε μια δημοκρατία που να λειτουργεί προς όφελος της πλειοψηφίας και ένα δημόσιο τομέα που να λειτουργεί ανεμπόδιστα και αξιοκρατικά. Ένας φιλανδος βουλευτής δε διορίζει ανθρώπους από το χωριό του απλούστατα γιατί δεν μπορεί. Στις σωστές δημοκρατίες υπάρχουν ανεξάρτητες αρχές που καθεμία κάνει τη δουλειά τους ανεμπόδιστα από βουλευτές ή συνταγματάρχες. Δεν θεωρώ τους υπόλοιπους ευρωπαίους ούτε πιο έξυπνους, ούτε πιο μορφωμένους από τους εμάς. Είναι το σύστημα ανεξάρτητων αρχών, επιβράβευσης και τιμωρίας που έχουν οικοδομήσει και λειτουργεί.

    Στην Ελλάδα πρέπει να επιλέξουμε τους σωστούς ανθρώπους για να αλλάξει το φαύλο και σαθρό σύστημα που οικοδομήθηκε στη μεταπολίτευση. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να πέσουμε πάλι σε μια δικτατορία επαναλαμβάνοντας την πρόσφατη ιστορία μας. Άλλωστε ο ίδιος ο Παττακός σε μια συνέντευξη του σχεδόν υπεροπτικά είχε πει ότι αν αντιστεκόταν ο λαός θα είχε πέσει η χούντα την ίδια μέρα. Άραγε δεν έχουμε άλλη λύση από το να ψηφίζουμε απατεώνες και ανίκανους βουλευτές ή να αφήνουμε στρατιωτικούς να καταλαμβάνουν την εξουσία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραία ανάρτηση, αυτή μάλιστα και είναι μια όμορφη επετειακή συζήτηση.
    Πολλοί οι μαριονετοπαίχτες στο σκηνικό...
    Και πολύ μικρή σε ύψος η Ιστορία για να καταγράψει την αλήθεια.
    Κοντή κι η μνήμη και...τάπα η αντίληψή μας...
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μάρκο, τι σημαίνει συμβολικός; Και τι πρέπει να κάνεις για να επιτύχεις τη συμβολικότητα; Τα σύμβολα είναι από μόνα τους σύμβολα. Δεν χρειάζονται συσκευασία δώρου. Όταν τους βάζεις περιτύλιγμα δεν συνιστά σύμβολο,πόσω μάλλον όταν κατασκευάζεις εσύ ο ίδιος το περιεχόμενο. Λες ότι σεε ενδιαφέρει η κοινή λογική. Πάρα πολύ σωστά. Συμφωνώ και επαυξάνω. Πού εντοπίζεται η κοινή λογική, όταν ρυπαίνουμε συνειδητά το περιβάλλον που ζούμε; Πού εντοπίζεται η κοινή λογική, όταν απαιτούμε αλήθειες, αλλά εμείς οι ίδιοι είμαστε κλώνοι του Πινόκιο; Πού εντοπίζεται η κοινή λογική, όταν ταυτιζόμαστε με ένα κόμμα, μια ομάδα ή έναν οργανισμό; Που εντοπίζεται η κοινή λογική, όταν έχουμε απομακρυνθεί από τις αρχές του Χριστιανισμού; Που εντοπίζεται η κοινή λογική, όταν επί 37 ολόκληρα χρόνια ψηφίζουμε τα ίδια κόμματα, τα ίδια πρόσωπα, τις ίδιες οικογένειες, τις ίδιες φατρίες; Ποιον έχασε την κοινή λογική για να την βρούμε εμείς; Μακάρι να αλλάξουμε. Υπενθυμίζω ότι δεν γίνεται να αλλάξει ο κόσμος γύρω μας, χωρίς να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Ευχαριστώ για την εύστοχη παρέμβασή σου.

    Χάρη, ελπίζω να σε αιφνιδίασα ευχάριστα. Σεβαστή και αποδεκτή η γνώμη σου. Δυστυχώς, οι συνθήκες που επικρατούν (γραπτός λόγος, ίντερνετ, έλλειψη χρόνου και χώρου) είναι αποτρεπτικές, προκειμένου να εξηγήσω ενδελεχώς όλα αυτά που γράφω. Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, εκείνη την εποχή, ήταν τεταμένο. Υπάρχουν πρωτοσέλιδα μεγάλων εφημερίδων που υποστήριζαν ανοιχτά τη διενέργεια πραξικοπήματος. Μπορείς να φανταστείς κάτι τέτοιο στις μέρες μας; Προς χάριν ευελεξίας και σύνοψης, δηλώνω ότι η Χούντα ανέβηκε με την ανοχή της Αμερικής και έπεσε με την συνεργία της. Τα πετρέλαια είναι ένας ισχυρότατος λόγος. Γιατί έκτοτε κανείς δεν επιχείρησε να εγκαταστήσει γεωτρήσεις στη Θάσο; Η διπλωματία είναι ένας υποτιμημένος κλάδος που οι περισσότεροι αγνοούν. Διπλωματία σημαίνει πρόβλεψη. Κι αυτός ο Κίσσινγκερ προέβλεψε πολλά. Η Δαμανάκη και σία, εκμεταλλεύτηκαν καταστάσεις, ενεργοποίησαν συμφωνίες και εξελίχθηκαν πολιτικά, κοινωνικά και προφανώς οικονομικά. Δεν νομίζω κάποιος από αυτούς να πεινάει. Αν αυτά είναι τα πεπραγμένα της γενιάς του Πολυτεχνείου και των πατέρων της, τότε δεν θέλω παρόμοιες γενιές και πατέρες. Ωστόσο, ας μην αποπροσανατολιζόμαστε. Το θέμα δεν είναι αμιγώς η Χούντα. Το θέμα είναι το Πολυτεχνείο και τι πρεσβεύει. Δεν γίνόταν, όμως, να αναφερθώ στο Πολυτεχνείο, χωρίς παράλληλη αναφορά στη Χούντα. Θα είναι σαν να μιλάω για ποδόσφαιρο χωρίς μπάλα και παίχτες. Καλή συνέχεια παιχταρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρήστο, τα καταδικάζω τα άκρα. Την μέση λύση επιζητώ. Εκεί βρίσκεται η υγεία. Το έχουν, άλλωστε, δηλώσει οι αρχαίοι Έλληνες εδώ και 2.500 χρόνια. Πώς γίνεται οι υπόλοιπες χώρες να προοδεύουν; Δύσκολο ερώτημα. Υποθέτω ότι έχουν άλλη κουλτούρα. Διαφορετικά κίνητρα, προσανατολισμό και προτεραιότητες. Το παράδειγμα της Φιλάνδίας δείχνε την γύμνια μας. Καλά τα έλεγε ο Πάγκαλος: μαζί τα φάγαμε. Πού ήταν, όμως, ο εν λόγω κύριος όταν τα τρώγαμε; Γιατί, τότε, δεν βγήκε να μιλήσει; Η επιλεκτική δήλωση της αλήθειας είναι από τα πλέον ανήθικα πράγματα. Οι εκλογές πλησιάζουν. Για να δούμε ποιους θα επιλέξουμε. Ποιους θα επιβραβεύσουμε; Και προφανώς δεν θεωρώ τον Έλληνα πιο χαζό ή τεμπέλη από τους Ευρωπαίους. Ο Έλληνας είναι φιλότιμος και δουλευταράς. Το μόνο που χρειάζεται είναι έμπνευση και καθοδήγηση. Ποιος θα το κάνει αυτό; Μακάρι να βρούμε τον δρόμο μας. Να ξεφύγουμε από τη μιζέρια, τη γκρίνια και την σπατάλη και να θυμηθούμε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας, τον συνάνθρωπό μας και την πατρίδα μας. Χρήστο, η ανάρτηση που έγραψα είχε σκοπό να μας προβληματίσει. Το σχόλιο σου, νομίζω, πέτυχε τον σκοπό που έθεσα, πληρέστερα από εμένα. Να είσαι καλά.

    Κώστα, υποθέτω ότι όλο και κάπου θα έκανα λάθος. Δεν είμαι άσφαλτος (sic!).

    Γεια σου AnD. Ας ελπίσουμε ότι θα μάθουμε κάποια πράγματα καλύτερα. Ότι θα αναθεωρήσουμε. Ότι θα σκεφτούμε.Καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κανθαράκο μου θα προσυπογράψω κι εγώ το κείμενό σου και με τα δυο μου χέρια!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι ωραία κουβέντα άνοιξες! Μ'αρέσει πολύ που έχεις το θάρρος να πεις την άποψή σου γι'αυτό το θέμα, ξέροντας ότι πολλοί θα "αρπαχτούν". Βέβαια, σ'αυτό δε φταις εσύ, αλλά αυτοί καθώς άλλα θα διαβάσουν κι άλλα θα καταλάβουν..

    Όμως, δε συμφωνώ σε όλα με όσα λες. Σίγουρα, η χούντα δεν έπεσε από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Όπως δεν έπεσε ο Καντάφι απ'τους Λίβυους ή ο Σαντάμ απ'τους Ιρακινούς. Ο ξεσηκωμός του κόσμου, όμως, παίζει πάντα ένα καταλυτικό ρόλο (άλλοτε μεγαλύτερο, άλλοτε μικρότερο) και δεν πρέπει να τον μειώνουμε. Συμφωνώ ότι ο εορτασμός πρέπει να γίνεται, όπως λέει ο Μάρκος, συμβολικά. Λαός που ξεχνά την Ιστορία του, πάει με μαθηματική ακρίβεια στο γκρεμό. Συμβολικά μεν, με ουσία δε. Όπως και κάθε εθνική επέτειο. Το κακό με εμάς είναι ότι κρατήσαμε το "συμβολικό", κάναμε βουλευτές τη γενιά του Πολυτεχνείου (καλώς τους κάναμε, κακώς τους κρατήσαμε για παραπάνω από μία θητεία), κάναμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποιον αντάρτη του '40 (κανένα πρόβλημα με τα πρόσωπα, απλά πιστεύω ότι εξαργύρωσαν πανάκριβα το παρελθόν τους) και ξεχάσαμε τη σημασία των γεγονότων και των ημερών εκείνων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε εκείνες τις ημέρες, αλλά να βάλουμε στη θέση τους όσους προσπαθούν να τις καπηλευτούν. Επίσης, δεν μπορώ βλέποντας τα λάθη της Μεταπολίτευσης, να δώσω άφεση στους Συνταγματάρχες. Και οι δύο περίοδοι πάνε τη χώρα ένα σκαλί κάτω (ή και παραπάνω) και δεν εξετάζω τις διαφορές στη μεθοδολογία τους.

    Τα σέβη μου σε όλη την παρέα του Κάνθαρου.

    Υ.Γ. Δεν κατάφερα ποτέ να δω τους Nevermore επί σκηνής. Φέτος, το Σεπτέμβρη, απόλαυσα τους Sanctuary στο Principal. Ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια σου Έλενα. Και με τα δυο σου χέρια; Πώς θα φτιάχνεις γλυκά;

    Scouser Jim, ας γιορτάσουμε τη μέρα που έπεσε η Χούντα, όχι το Πολυτεχνείο. Και ουσία, και συμβολισμός και πραγματικότητα. Θέλουμε να γιορτάζουμε το Πολυτεχνείο; Τότε, ας πάψουν κάποιοι να αμαυρώνουν την μνήμη του. Δεν δίνω άφεση στους Συνταγματάρχες. Ειδικά στον Ιωαννίδη. Αλλά δεν μπορώ πλέον να βομβαρδίζομαι με το κλασικό παραμυθάκι περί Πολυτεχνείου και λοιπά. Μεγάλωσα πια. Δεν μπορώ να υπομένω το γεγονός ότι έπεσε ένα δικτατορικό καθεστώς, προκειμένου να επανέλθει η Δημοκρατία. Ποια Δημοκρατία ρε παιδιά; Πλάκα κάνουμε; Αυτό το πράγμα είναι Δημοκρατία; Ξέρουμε τι σημαίνει Δημοκρατία; Είμαστε σίγουροι ότι ξέρουμε τι σημαίνει Δημοκρατία; Και δεν μπορώ να βλέπω όλα αυτά τα ρεμάλια, τους υποκριτές του κώλου, να καταθέτουν στεφάνια, να λένε κάθε, μα κάθε, χρόνο το ίδιο ποιηματάκι και να μιλάνε εις το όνομα της ''Δημοκρατίας''. Το έχω πει πολλές φορές: έρχονται εκλογές. Πολύ φοβάμαι ότι όλοι αυτοί που σκούζουν και αγανακτούν θα είναι οι ίδιοι που θα βαράνε κόρνες και θα κυμματίζουν σημαίες στις κομματικές συγκεντρώσεις. Πάντα εις το όνομα της Δημοκρατίας (και της μάσας). Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου ρε μάγκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ρε φίλε τι έγινε θα κατέβεις υποψήφιος; τωρα που κάνατε και νίκη ασχολείσε με ιστορία. δεν έω καλά κάνεις αφου κανείς άλλος δεν ασχολείτε, αλλά με εξέπλειξες. Πάντως εμείς ακόμα τραβάμε με την χούντα και θα τραβάμε για πολλά χρόνια ακόμα δυστηχώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υποψήφιος; Δεν νομίζω να με θέλουν. Μιλάω πολύ και λέω την γνώμη μου. Άτυχος συνδυασμός. Ελπίζω να σε εξέπληξα ευχάριστα. Όσο για τον Άρη, για μένα κερδίζει κάθε φορά που βγαίνει από τη φυσούνα και πατάει το χόρτο. Για μένα κάθε φορά πρωταθλητής βγαίνει. Και στην Ω' Εθνική να παίζει το συναίσθημα δεν αλλάζει. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να καταλάβουν τι λέω. Δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εξαιρετικός, συγχαρητήρια κε.Κάνθαρε για την καθαρότητα της ματιάς και την τοποθέτηση μερικών πραγμάτων στη θέση τους.
    Τα ίδια ισχύουν πάνω κάτω και για τις παρελάσεις όπου εορτάζουμε ... κάτι, τζερτζελές να γίνεται, να προβάλλονται οι άρχοντες του τόπου και να ειναι κλειστά τα σχολεία.
    Γενιές ανθρώπων μεγάλωσαν με παραμυθάκια Πολυτεχνείου και Εθνικής περηφάνιας που δεν μας τα είπαν σωστά. Καιρός να καθαρίσει αυτο το τοπίο και να πάψει η κάθε προπαγάνδα να καπελώνει επετείους για λόγους... αστα.
    Τιμή στους αγωνιστές, ναι.
    Για τους σωστούς λόγους όμως και με τον σωστό τρόπο.
    Θα ήθελα η αποκαλούμενη "γενιά του Πολυτεχνείου" που έκανε καριέρα στην πολιτική, να εχει κάποια μερα το θάρρος να κάνει την αυτοκριτική της και να μιλήσει για πολλά, λάθη και σωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Την γκολάρα την έβαλες εσύ Κάνθαρε...

    Όσο ήμουν μικρός πίστευα αυτά ου μας μάθανε στο σχολείο...

    Με τα χρόνια δεν ασχολήθηκα ξανά με το θέμα...αλλά απο τότε που άρχισα να κοιτάω λοξά προς την σαπίλα της πολιτικής μας σκηνής, άρχισα παράλληλα να ψάχνω για όλα όσα η Ελλάδα έχει τραβήξει απο δαύτους... Η απογοήτευση και ο θυμός μου δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια...

    Πριν απο αρκετά χρόνια έψαξα και για το Πολυτεχνείο... η περιγραφή που κάνεις με την λέξη πανήγυρις τα λέει όλα...

    Δεν διαφωνώ σε τίποτα απο όσα γράφεις στο κείμενο...

    Πριν απο κάποιες μέρες ρώτησα κάποιους φίλους... Όλα αυτά που τραβάμε, δεν νομίζετε ότι τα τραβάμε απο την γενιά του Πολυτεχνείου; -εννοώντας τους πολιτικούς που ανέφερες παραπάνω και όχι μόνο...- και αφού φυσικά την υπερασπίστηκαν με μπουρδολογίες, τους ανέφερα απλά -πάνω κάτω- αυτά που γράφεις σήμερα... Αν και η συγκεκριμένη παρέα δεν ασχολείται με blog, θα μου δώσεις την άδειά σου να τους παραπέμψω στο συγκεκριμένο άρθρο;...

    Ευχαριστώ εκ τω προτέρων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Νικολας.
    Φιλε Κανθαρε να ξεκινησω με δυο παρατηρησεις.
    Πρωτη.
    Η Χουντα δεν επεσε ποτε. Απο τον Ελευθεριο Βενιζελο μεχρι σημερα, Χουντα εχουμε. Η 7ετια της Εθνοσωτηριου Επαναστασης ηταν ‘’αγνη’’-‘’παρθενα’’ Χουντα. Οι υπολοιπες ειχαν κι εχουν το μανδυα των ‘’ελευθερων’’ εκλογων.
    Δευτερη.
    Το Πολυτεχνειο το γιορταζουμε για την αντισταση των φοιτητων, απεναντι στο καθεστως. Δεν εξεταζω αν ηταν συνειδητη αντισταση, ή αντισταση μεσα σε εισαγωγικα. Απλως ηταν αυτο που ηθελε να δει και ν’ ακουσει ο Λαός, για να παρει ηθικο.
    Οπως συμβαινει και με το ΟΧΙ του Μεταξα στις 28 του Οκτωβρη. Γιορταζουμε την αντισταση του Μεταξα στον Φασισμο και την εισοδο της Ελλαδας στον πολεμο.

    Ειχες κανει και παλιοτερες αναφορες σχετικα με την απραξια της πλεοψηφιας του Λαου και βρισκω τωρα την ευκαιρια να γραψω τη γνωμη μου.
    Το οτι υπαρχουν κρατικοδιαιτοι και κομματοσκυλα, δεν υπαρχει αμφιβολια. Ειναι ομως μειοψηφιες, που παιρνουν κομματια απο το μεγαλο φαγοποτι των αφεντικων τους. Ο κυριος ‘’μαζι τα φαγαμε’’, αυτους εννοει και οχι τη μεγαλη πλειοψηφια του απλου κοσμου, που παρακολουθει χωρις να επεμβαινει. Γιατι γινεται αυτο ?
    Γιατι δεν υπαρχει πληροφορηση. Τα ΜΜΕ ειναι κατευθυνομενα και αναπαραγουν τη βουληση της Εξουσιας. (Εδω ταιριαζει και το ‘’ο σημερινος καταπιεσμενος ειναι ο χειροτερος εξουσιαστης, αυριο.’’). Στεκομαι στα ΜΜΕ, τα οποια χαρακτηριζονται δικαιως η Τεταρτη εξουσια, γιατι αν το πει η Τηλεοραση και το γραψει η Εφημεριδα, ετσι ειναι.

    Γιατι δεν υπαρχει Παιδεια.Στα σχολεια τα τελευταια 25 χρονια τουλαχιστον, χανονται πολλες εβδομαδες λογω καταληψεων. Οι δασκαλοι και οι καθηγητες δεν κανουν σωστα τη δουλεια τους και κρυβονται πισω απο τα συνδικατα τους. Το Υπουργειο κοβει συνεχεια τα ποσοστα της Παιδειας απο τον προυπολογισμο, ενω τελευταια κλεινει και σχολεια.

    Γιατι ο πολιτισμος μας φθινει σταθερα. Ειτε αφορα τον πολιτικο, ειτε τον αθλητικο, ειτε τον θεολογικο, ειτε οποια μορφη θελεις.

    Γιατι οπως ελεγε ο αειμνηστος Ευαγγελος Αβερωφ, οποιος βγει απ’ το μαντρι, τον τρωει ο λυκος. Περνωντας ασυνειδητα μηνυματα, οτι καθηστε καλα γιατι γυρναμε την πλακα.

    Γιατι το Μνημονιο ειναι ευλογια, που ελεγε ο Καψης στο Μεγαλο καναλι και ο καρατζαφυρερ.

    Με ολα τα παραπανω που γραφω θελω να πω οτι ο απλος ανθρωπος που τρεχει ολη μερα, δυσκολα θα καθησει να σκεφτει και να σταθμισει τα γεγονοτα. Σου λεει οτι αφου τοσα χρονια παιρνουν 80% τα δυο κομματα, κατι καλο θα κανουν. Δε μπορει να πεφτουν τοσο εξω το 80% του Ελληνικου Λαου. Να προσθεσω και τα Συμμαχικα κομματα του κοινοβουλειου, ΚΚΕ, Συριζα και Λ¨ΑΟΣ.
    Matrix κανονικο δηλαδη. Αν πεις στη θεια στο χωριο, οτι της κλεβουν τα λεφτακαι το μελλον πανω απο εναν αιωνα τωρα, θα σε βαρεσει με την σκουπα.

    Ποια ειναι η Λυση ?
    Μας την εχουν δωσει οι αρχαιοι ημων. Αφου μιλαμε για δημοκρατια, κληρωση των αξιωματων των Βουλευτων και ανεξαρτητες αρχες Εξουσιας. Εθνικες Συνελευσεις, Δημοψηφισματα, Δημοσιοποιηση ολων των Κρατικων πραξεων.
    Για τολμηστε λοιπον.
    Εδω ενα μουσαντενιο δημοψηφισμα ανηγγειλε ο ΓΑΠ, κι επεσε πανω του ολο το Ευρωπαικο κατεστημενο.

    Συνεχιζω αυριο.... αν το επιτρεπει ο ευγενης οικοδεσποτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. σε διαβάζω και σε χαίρομαι!
    ΠΡΟΣΟΧΗ!
    χρειαζόμαστε τη βοήθειά σου!
    ψάχνουμε για την ιδανική τοποθεσία στο spa μας!
    βλέπε ανάρτηση σήμερα.
    το τέταρτο μέρος.
    καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τζονάκο, για τους σωστούς λόγους και με το σωστό τρόπο. Είσαι απόλυτα σωστός και συμφωνώ με τα μπούνια. Όπως, επίσης, μιλάς σωστά για τιμές στους αγωνιστές. Στους γνήσιους αγωνιστές. Όχι στα παρτάλια, στους ψευτοεπαναστάτες και στους επαναστάτες του κώλου. Εμείς έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας. Δεν ξέρουμε (και δεν θέλουμε να μάθουμε) τι σημαίνουν οι λέξεις αντίσταση, Χούντα, Δημοκρατία, αγωνιστής, μαγκιά και πάει λέγοντας. Αναφέρεις την αυτοκριτική. Ποιος να κάνει αυτοκριτική; Η γενιά του Πολυτεχνείου; Που έπιασαν πόστα σε πολιτική, δημόσιες υπηρεσίες, συνδικαλισμό και λοιπά; Ποιος από αυτούς να κάνει αυτοκριτική; Εδώ δεν κάνουμε αυτοκριτική για απλά, καθημερινά πράγματα και θα κάνουν αυτοί που εδώ και τριάντα χρόνια μας κυβερνούν, είτε έμμεσα είτε άμεσα; Μακάρι να αλλάξουν/αλλάξουμε μυαλά.

    Γεια σου Παβού γίγαντα.

    Elt, που να δεις τι διαφωνίες έχουν πέσει με φίλους. Το θέμα των σχολείων πρέπει να μπει στην πρώτες σελίδα της πολιτικής ατζέντας. Το νούμερο ένα πρόβλημα είναι η εκπαίδευση, πρωτίστως λόγω οικογενείας και κατόπιν λόγω σχολείου, και η εκπαίδευση στα σχολικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Τα πιο σημαντικά μαθήματα είναι τα δευτερευόντα. Εκεί φτάσαμε. Για να τσεκάρουμε τι μαθήματα έπρεπε να διδάσκονται οι αρχαίοι Έλληνες. Και επανέρχομαι στους φίλους. Αν θες στείλε αυτό το κείμενο στους φίλους σου, με τους οποίους διαφωνείς. Το έστειλα κι εγώ σε κάποια άτομα, με τα οποία διαφωνώ για τέτοια θέματα. Μια κοπέλα, μάλιστα, μου είπε ότι δεν θα σε διαβάσω. Η κοπέλα είναι αριστερών φρονημάτων. Αυτή η κομματική ιδεολογία, όπως είπα στο κείμενο, μας έχει κάψει την γούνα. Η κουβέντα δεν περιστρέφεται στο τι είναι καλό για την πατρίδα, τους πολίτες, την καθημερινότητα και λοιπά, αλλά τι είναι καλό για το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, τον Καρατζαφέρη. Δεν περιστρέφεται στο αν αυτό που λέει ή γράφει ο άλλος είναι σωστό ή λογικό, αλλά στο αν ταιριάζει με την γραμμή του κόμματος. Απίστευτα πράγματα. Μην ευχαριστείς. Εγώ ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Νικόλα, καλημέρα. Συμφωνώ απόλυτα με την πρώτη παρατήρηση. Εν, πολλοίς, θα δεχτώ και την δεύτερη, αν και η αντιστοιχία με το ΟΧΙ του Μεταξά δεν είναι ακριβής. Καταλαβαίνω, όμως, τον συνειρμό. Μου επιτρέπεις κι εμένα μια παρατήρηση; Πληροφόρηση υπάρχει. Οι πηγές πληροφόρησης είναι τόσες πολλές που οδηγούν αναπόφευκτα στην παραπληροφόρηση. Σε αυτό δεν φταίνε μόνο τα ΜΜΕ, που σωστά λες ότι έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης ως προς την διαμόρφωση στάσεων και απόψεων, αλλά οφείλουμε να κοσκινίζουμε καλύτερα όλα αυτά που ακούμε και διαβάζουμε. Ο περισσότερος κόσμος δεν φιλτράρει τις εικόνες και τα λόγια. Αμάσητη τροφή. Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι γουστάρουμε τα ψέμματα. Γουστάρουμε ωραιοποιημένες εικόνες ή σοβαρές καταστάσεις με ένα πέπλο τραγικότητας και μιζέριας. Και κάτι ακόμα: εδώ ο Τζέφρυ κυνηγούσε τους καναλάρχες για να μιλήσει μαζί τους. Δεν τον κυνηγούσαν εκείνοι. Ποιος έχει ανάγκη ποιον και γιατί; Ρητορικό το ερώτημα. Και πάμε στο σημαντικό μέρος: εκπαίδευση. Παιδεία. Εκπαίδευση και παιδεία. Πάντα η κάθε τάξη έχει και παιδιά με παρεκκλίνουσες συμπεριφορές. Μόλις βλέπεις τους γονείς καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή γιατί τα παιδιά βγήκαν έτσι. Η ανεπάρκεια του εκπαιδευτικού συστήματος, ο εγκλωβισμός ττου οικογενειακού περιβάλλοντος σε μίμηση προτύπων και υπερκαταναλωτισμό δεν βοηθάει την κατάσταση. Το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρα, μακράν του δευτέρου, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι η εκπαίδευση και η παιδεία. Από εκεί πηγάζουν τα περισσότερα προβλήματα -μπορεί και όλα. Και επειδή το κράτος δεν μπορεί να επέμβει άμεσα στην οικογένεια, πρέπει να στοχεύσει στα σχολεία. Μέσα από την άρτια λειτουργία των σχολείων, θα προκύψει βελτίωση (προς το καλύτερο) στο οικογενειακό στάτους κβό. Έχουμε ακόμα πολλά ψωμιά να φάμε. Άμεση απόρροια των παραπάνω συνιστά η υποβάθμιση σε παν επίπεδο. Γράφεις: ''Με ολα τα παραπανω που γραφω θελω να πω οτι ο απλος ανθρωπος που τρεχει ολη μερα, δυσκολα θα καθησει να σκεφτει και να σταθμισει τα γεγονοτα. Σου λεει οτι αφου τοσα χρονια παιρνουν 80% τα δυο κομματα, κατι καλο θα κανουν. Δε μπορει να πεφτουν τοσο εξω το 80% του Ελληνικου Λαου''. Κι όμως κάνουν λάθος. Να θυμάσαι την δεύτερη πρόταση του μαρκαρισμένου τμήματος: ''Σου λεει οτι αφου τοσα χρονια παιρνουν 80% τα δυο κομματα, κατι καλο θα κανουν''. Θα επανένθω σύντομα με μια ιστοριούλα που νομίζω ότι δείχνει την αβουλία και τον μιμητισμό που μας διακρίνει. Να συνεχίσεις και σήμερα και αύριο και μεθαύριο και όποτε θες. Καλή συνέχεια.

    Summertime Blues, σπεύδω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γειά σου φίλε.
    Τίς λεπτομέρειες πού γράφεις γιά΄τόν Παπαδόπουλο, Δέν τίς ἤξερα. Βέβαια,ἵσως καί νά τίς εἶχα ἀκούσει στό παρελθόν, ἀλλά ἠ έν κρατοῦσα ἀριστερή σκέψη στήν Ἑλλάδα, νά μήν μέ ἄφησε νά συνειδοποιήσω αὐτά πού ἄκουγα, ἔτσι ὥστε νά μήν καταγραφοῦν στήν μνήμη μου.
    Ξέρω βέβαια, ὅτι ἡ χούντα δέν ἔπεσε ἀπό τό πολυτεχνεῖο τό νοέμβρη τοῦ ΄73, ἀλλά πώς ἀὐτή, ἡ ἴδια ἡ χούντα, τό καλοκαίρι τοῦ ΄74, κάτω ἀπό τό βάρος τῆς τουρκικῆς εἰσβολῆς στήν Κύπρο, κάλεσε τόν Καραμανλῆ.
    Τά περί θυμάτων ΜΕΣΑ στό πολυτεχνεῑο, φυσικά εἶναι ἀστειότητες. ἀλλά πάρα ταῦτα, ὑπάρχουν ἄνθρωποι πού πιστεύουν πώς πίσω ἀπό τήν καγκελόπορτα τοῦ πολυτεχνείου, ὑπῆρχαν .... ἄνθρωπο!!! Αὐτό ὅμως πού δέν μπορῶ νά καταλάβω εἶναι, τό γιατί ὁ Παπαδόπουλος ἀπέσυρε τήν μεραρχία ἀπό τήν Κύπρο, μιά μεραρχία μέ δύναμη πυρός -ὅπως λένε -σώματος στρατοῦ. Πολλοί πιστεύουνε, πώς νά ὑπῆρχε ἡ μεραρχία αὐτή, οἱ τούρκοι δέν θά μποροῦσαν νά κάνουν τήν ἀπόβαση.
    Πιστεύω λοιπόν, ὅτι ἡ ἀπόσυρση τῆς μεραρχίας ἠταν ένέργεια καθοριστική, καί χρεώνεται στόν Παπαδόπουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. έσπευσες αλλά μέχρι να συνειδητοποιήσω σπα στου Χαριλάου μου πήρε κάτι ωρίτσες!!
    κάτι πιο δυσπρόσιτο;
    καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Το μεγαλύτερο ψέμα της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας είναι το πολυτεχνείο και οι αόρατοι νεκροί φοιτητές.
    Όταν η usa δεν χρειαζόταν τον Παπαδόπουλο τον έκανε στην άκρη με τα γνωστά άσχημα αποτελέσματα.
    Γενικά το κείμενο σου λέει μόνο αλήθειες.
    Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Cummulus, ανέφερες τη φράση ''αριστερή σκέψη''. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, ούτε αυτό δεν έχει προοδεύσει. Έχει μείνει δεκαετίες πίσω. Η απόσυρση της μεραρχίας, ναι, αποτελεί ένα κομμάτι του παζλ. Υπάρχουν πολλά ακόμα που θέλουν ένωση. Για το πόσοι νεκροί υπήρχαν εντός του Πολυτεχνείου και κυρίως όπισθεν της καγκελόπορτας να ρωτήσουμε τον κύριο Λαλιώτη. Εκείνος ήταν ο συντονιστής της επιχείρισης.

    Summertime Blues, Λα Μπομπονέρα Χαριλάου και τα μυαλά στα μίξερ.

    Ανέστη, ευχαριστώ. Μου αρέσουν οι αλήθειες. Τα σέβη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Νικολας.
    Συνεχιζω το λοιπονε με δυο σχολια στην απαντηση σου, φιλε Κανθαρε.
    Πληροφορηση δεν υπαρχει σημερα, τουλαχιστον οσον αφορα τα σπουδαια θεματα. Για παραδειγμα υπαρχει καταληψη εδω και 22 μερες στην Ελληνικη Χαλυβουργεια και κανεις δεν εχει παρει ειδηση. Επισης τεσσερα Υπουργεια τελουν υπο καταληψη και παλι ομως δεν ‘’παιζεται’’ το γεγονος. Οπως αποκρυπτεται το περιφημο αρθρο 15 παραγραφος 2 της Δανειακης Συμβασης, με το ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ και ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ της παραδοσης της Εθνικης Κυριαρχιας.
    Οταν λοιπον τα ‘’κατοχικα’’ ΜΜΕ δεν ενημερωνουν ως πρεπει τον κοσμο, πώς περιμενεις να εχει ο κοσμος σωστη κριση ? Ή τουλαχιστον ας δωσουν ολα τα δεδομενα, κι αν γουσταρει το Μνημονιο και τη Δανειακη, τοτε του τα χωνεις.

    Κι επειδη ο απλος πολιτης τρεχει ολη μερα μηπως και βουλωσει καποιες τρυπες απο τα εξοδα του (οποιος εχει ακομα δουλεια), γι αυτο εγραψα και το δευτερο κομματι στο οποιο αναφερεσαι. Δηλαδη δεν υπαρχει χρονος να σκεφτει (οπως θελει δηλαδη το matrix), γι αυτο και ριχνει ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ.

    Παμε παρακατω σε άλλα θεματα.
    Η χουντα του Παπαδοπουλου ηταν προοιον της κοντρας των δυο κυριαρχων κομματων και των Καραμανλη και Παπανδρεου. Με την αποσχιση του Μητσοτακη που ηταν υπουργος Οικονομικων του Παπανδρεου και εξυπηρετουσαν τα συμφεροντα των Αγγλων. (Ο Καραμανλης ηταν με τους Γαλλους, γι αυτο μετα την επανοδο του το ’74, ειχαμε το Ελλας-Γαλλια-Συμμαχια.
    Αφου αυτο βολευε εκεινη την ωρα τους Αμερικανους, αυτοι επετρεψαν στον Παπαδοπουλο να παρει την εξουσια.
    Ο Παπαδοπουλος ηταν φιλοπατρις και δεν θα μπορουσε να ηταν αλλιως. Αφου ενιωθε την Ελλαδα τσιφλικι του. Καθαρισε ολους τους φανερους Κομμουνιστες και οσους μπορεσε απο τους κρυφους. Δεν μπορουσες στην εποχη του ουτε να κριτικαρεις, ουτε να εκφραστεις διαφορετικα, απο το κυριαρχο ρευμα.
    Τις τρεις πρωτες ταξεις του Δημοτικου, τις εκανα με τη Χουντα. Θυμαμαι το σχολειο μου παντα στολισμενο με τα μικρα Ελληνικα σημαιακια, (εχω και αναμνηστικη φωτογραφια), την καθημερινη προσευχη πριν το μαθημα, τις εικονες των αγωνιστων του ’21 στους τοιχους της ταξης. Την Κυριακη πηγαιναμε στην Εκκλησια και τη Δευτερα λεγαμε στο δασκαλο σε ποια συγκεκριμενη πηγαμε.
    Επισης τα γαλαζια πουκαμισα με το ασπρο γιακαδακι και τα κοριτσια με τις γαλαζιες ποδιες και κεντημενο τον αριθμο του σχολειου αριστερα στο στηθος με κεφαλαια γραμματα δικην αριθμου. Το δικο μου ηταν το ΣΤ’ στη γωνια των οδων Μακεδονιας και Μποτσαρη.

    Συνεχιζεται.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Νικολας.

    Ολ’ αυτα βεβαια δεν ειναι κατακριτεα. Η υπερβολη ομως οδηγει στη διαφορα του φιλοπατριδος απο τον εθνικοφρονα. Αλλο να λεω πως η πατριδα μου, η Ελλαδα, ειναι η καλυτερη στον κοσμο, κι αλλο να συμπληρωνω οτι και η Τουρκια να γινει θαλασσα και να εξαφανιστουν ολοι οι Τουρκοι απο τον Χαρτη.
    Αλλο να λεω πως ο ΠΑΟΚ ειναι η χαρα και η καβλα μου, κι αλλο να συμπληρωνω οτι και οι Αρειανοι ειναι ολοι αδερφες και τον παιρνουν.

    Επειδη εναν χρονο με τετοιο καθεστως τον αντεχεις, αν δεν εισαι αριστερος. Πανω απο δυο αρχιζεις να εχεις προβλημα, ετσι δικαιολογειται το Πολυτεχνειο το Νοεμβρη του ’73. (Παρεπιπτοντως, το αλλο Πολυτεχνειο το Δεκεμβρη του ’44, ηταν πιο αιματηρο και αποτελεσε την απαρχη του Εμφυλιου).
    Αντισταση εκαναν τοτε οι Φοιτητες και ειχαν διπλα τους σε ρολο οπισθοφυλακης και εφεδρειας την πλειονοτητα του Ελληνικου Λαου. Γι αυτο ο Καραμανλης πηρε 53% στις πρωτες εκλογες μετα τη Χουντα. Γι αυτο και με το Δημοψηφισμα εφυγε ο Βασιλιας. Γιατι δεν αντεχε αλλο ο κοσμος να παιζουν τα μεγαφωνα καθε μερα στις 6 το απογευμα το ασμα ‘’Γεια σου Γιωργο Παπαδοπουλε’’.

    Οπως ανεφερα ομως στην πρωτη τοποθετηση μου, η χουντα του Παπαδοπουλου ηταν αγνη-παρθενα χουντα. Ηξερες απο που να φυλαχτεις και τι να προσεχεις.
    Η σημερινη χουντα δε χρειαζεται τα τανκς. Εχει τους Πρετεντερηδες (απο το Εγγλεζικο pretender, που σημαινει προσποιουμαι. Αρχη σοφιας, επισκεψις ονοματων λεγανε οι αρχαιοι ημων.), τους Καψηδες και το Λαμπρακισταν με το Μπομπολισταν. Αν ανοιξεις την τηλεοραση, ή το ραδιοφωνο, ή αγορασεις εφημεριδα, ολα τα μεσα αναμασουν τα ιδια πραγματα. Οπως τα μυρηκαστικα ζωα αναμασουν την τροφη τους, ετσι και τα παπαγαλακια του Συστηματος αναμασουν τις αναληθειες, τους μυθους και την τρομολαγνεια τους. ‘’Αν δεν υπογραψει ο Σαμαρας, δεν θα εχουμε λεφτα για μισθους και συνταξεις’’. Παραμυθι φουρναρης δηλαδη.
    Ολα γινονται κατω απο το τραπεζι και κατω απο τη μυτη του Λαου.
    Να κλεισω γιατι το τραβηξα κι εγινε σεντονι με δυο ασματα . Την μπαλαντα του κυρ Μεντιου με τον συνονοματο Ξυλουρη και το ‘’φοβαμαι ολ’ αυτα που θα γινουν για μενα, χωρις εμενα’’, απο τις πρωτες δουλειες του Βασιλη Παπακωνσταντινου.

    Αν χρειαστει, επανερχομαι. Καλημερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. οι αόρατοι νεκροί φοιτητές λέει ο φασίστας και απαντάει ο άλλος ότι του αρέσουν οι αλήθειες... ντρέπομαι που συνομιλήσαμε έστω και για μπάλα νοσταλγοί της χούντας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Νικόλα, καλησπέρα. Θες να μου πεις ότι τα νέα που γράφεις δεν τα έχει παίξει κανένας τηλεοτικός σταθμός; Κανένα ραδιόφωνο; Κανένα site; Δύσκολο να το πιστέψω. Για παράδειγμα, ήξερα ότι κάποια Υπουργεία τελούν υπό κατάληψη. Αν ήθελα να μάθω λεπτομέρειες, θα μάθαινα. Αυτός που ξημεροβραδιάζεται στον καναπέ του, στο Mega και στα αντίστοιχα κανάλια, προφανώς δεν μαθαίνει ειδήσεις. Επιλεκτικά νέα μαθαίνει. Κάνε σύγκριση με την ΕΤ3, που κατά την γνώμη μου έχει μακράν το καλύτερο δελτίο ειδήσεων, για να εντοπίσουμε τυχόν διαφορές. Ο καθένας παίρνει την πληροφόρηση που επιζητά και το κυριοτέρο όλων: την επεξεργάζεται με την δική του σκέψη. Και ερωτώ: εμείς έχουμε σκέψη; Μέσα από την τριβή της καθημερινότητας απαντώ αρνητικά. Δεν έχουμε σκέψη. Αν είχαμε δεν θα ψηφίζαμε επί 37 χρόνια τους ίδιους και τους ίδιους. Σαν να αγοράζεις ένα προϊόν που δεν σε ικανοποιεί. Το λογικό ποιο είναι; Να μην το ξαναγοράσεις. Ε, λοιπόν, εμείς το αγοράζουμε συνεχώς. Και θυμίζω ότι δεν μας ικανοποιεί. Σαν να πηγαίνεις σε ένα εστιατόριο που έχει σάπια μακαρονάδα και να παραγγέλνεις συνεχώς την ίδια μακαρονάδα. Ποιος φταίει; Ο εστιάτορας που δεν βελτιώνει την μακαρονάδα ή εσύ που την παραγγέλνεις συνεχώς; Επομένως, δεν είναι θέμα χρόνου. Θέμα θέλησης είναι και προτεραιοτήτων. Για να αποφασίσεις που θα πας το βράδυ καταναλώνεις χρόνο. Για να σκεφτείς τι ρούχα θα φορέσεις καταναλώνεις χρόνο. Για να σκεφτείς τι γραβιέρα θα πάρεις καταναλώνεις χρόνο. Για να ψηφίσεις την Κυβέρνηση της πατρίδας σου λες δε βαριέσαι. Τέλος, η πληροφόρηση δεν έρχεται ουρανοκατέβατη. Πρέπει κι εμείς να ψάξουμε. Να ανοίξουμε κάποιο βιβλίο. Εγκυκλοπαίδεια. Λεξικό. Αν χρειάζεται να πας κιόλας στο μέρος που σε ενδιαφέρει. Τέλος πάντων.

    Αν ο Παπαδόπουλος είχε καθαρίσει όλους τους (φανερούς) Αριστερούς δεν θα είχε μείνει ούτε ένας. Ήταν πολύ μαλακή Δικτατορία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν είχαμε και εγκλήματα. Είχαμε. Ωστόσο, όποιος θέλει να συνδέσει Χούντες με θανάτους, διωγμούς, λεηλασίες, φτώχειες και διαφθορές ας μελετήσει λίγο Αμίν Νταντά, Στάλιν, Πινοσέτ, Πολ Ποτ και λοιπά. Μετά ξαναμιλάμε. Η Χούντα του Παπαδόπουλου δεν μπαίνει σε αυτή την κατηγορία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι επιθυμητή. Σε καμία περίπτωση. Κανένας δεν θέλει Χούντα, οποιασδήποτε μορφής και δικαιολογημένα. Άσχετα αν σε κάποιες χώρες (π.χ. Ρουμανία) ο λαός δήλωνε ότι περνούσε καλά (με Τσαουσέκου) κι ότι θα τον ήθελε πίσω. Αλλά δεν νομίζω ότι ο λαός αντέδρασε, επειδή δεν άντεχε να ακούει από τα μεγάφωνα το άσμα περί Παπαδόπουλου. Να μας πει ο Καραμανλής γιατί δικάστηκε και φυλακίστηκε ο Παπαδόπουλος. Μήπως, διότι, ο τελευταίος είχε σκοπό να πολιτευτεί; Τι φοβόταν ο Καραμανλής; Αφού ο Παπαδόπουλος ήταν ανεπιθύμητος από το σύνολο του λαού. Πόσοι θα τον ψήφιζαν; Πρόσεχε την ισχύ των λέξεων που χρησιμοποιώ: ''ανεπιθύμητος'' και ''σύνολο λαού''. Όσο για την υπερβολή που γράφεις, συμφωνώ απόλυτα ότι είναι κατακριτέα σε οποιαδήποτε πτυχή και συνιστώσα της ζωής. Με την τελευταία παράγραφο συμφωνώ απόλυτα. Να σε ρωτήσω: γιατί δεν ξεσηκώνονται πάλι οι φοιτητές ή έστω κάποιοι κατά της συγκεκριμένης Χούντας; Υπενθυμίζω ότι έχουν περάσει 37 ολόκληρα χρόνια. Και προφανώς δεν αναφέρομαι στους ''αγανακτισμένους''.

    Τα σέβη μου.

    Γιάννη, πιστεύω ότι μιλάω εκ μέρους όλων: ουδείς από εμάς είναι νοσταλγός της Χούντας. Και επειδή προφανώς αναφέρεσαι σε προσωπικό επίπεδο, δεν νομίζω ότι έχω δείξει τέτοια σημάδια σε καμία περίπτωση. Άκου φασίστας. Το ότι πιστεύω πως δεν υπήρχαν νεκροί εντός Πολυτεχνείου δεν με κάνει Χουντικό. Αν ήμουν Χουντικός, πίστεψε με, θα έκανε μπαμ. Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Νικολας.

    Συντομο σχολιο.
    Ο Εστιατορας εκτος της μακαροναδας, προσφερει ευγευστο παστιτσιο με λαχταριστη μπεσαμελ, ακομα πιο ντελισιους αρνακι φρικασε, ή ακομα και λαχανοντολμαδες αν προτιμας.
    Το πολιτικο κατεστημενο τι προσφερει ? Πολλη Νουδουλα με μπολικο ΜΠΑΤΣΟΚ.Εχει ενοχοποιησει το ΚΚΕ (που ζει σ' άλλο κοσμο) και τον Συριζα. Περαν αυτων ολα τα υπολοιπα ειναι γραφικα.
    Σα να σου λεει ο εστιατορας, φαε μακαροναδα ή πατατες γιαχνι, γιατι τα υπολοιπα ειναι χρονοβορα και μπαγιατευουν γρηγορα. Ασε που ειναι και μπελαλιδηκα και μπορει να μας ξεφυγουν στη διαρκεια.

    Οσο για τον ξεσηκωμο του κοσμου, η προσφατη παρελαση της 28ης Οκτωβριου με γεμισε αισιοδοξια.

    Καλησπερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ρε Νικόλα, μου άνοιξες την όρεξη τώρα κι εγώ την βγάζω με μπρόκολα. Αφού έχει παστίτσια και αρνάκια φρικάσε, γιατί εμείς προτιμούμε την σάπια μακαρονάδα; Μήπως πρέπει να εξετάσουμε τα κίνητρα για τον ξεσηκωμό του κόσμου; Από που πηγάζει η ''αγανάκτιση''; Τόσα χρόνια τι περιμέναμε; Τη Δευτέρα Παρουσία; ΌΛα ήταν καλά επί 35 χρόνια και ξαφνικά τα πάντα στράβωσαν σε μόλις δυο χρόνια; Να σου θυμίσω ποιον ψήφισε ο λαός; Τον Τζέφρυ που έλεγε λεφτά υπάρχουν. Τώρα πήρε χαμπάρι ότι το βαπόρι αρμενίζει στραβά; Τώρα; Αν το πήρε τώρα, τα πραγματα είναι πολύ χειρότερα από όσο νομίζουμε.

    Καλό τσου λου να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. κυριακος
    καλημερα μαν!
    σιγουρα δεν εισαι χουντικος αλλα υπαρχουν ονοματα ανθρωπων που πεθαναν στο πολυτεχνειο-περιβαλλον χωρο αυτου τις ημερες εκεινες,κατι που απο μονο του στοιχειοθετει εγκλημα.μολαταυτα ειναι λαθος να στεκομαστε σ αυτο αλλα να δουμε τους συμβολισμους που οδηγησαν μια πλειοψηφεια ισχυρη να αντισταθει σε αυτον τον ακρωτηριασμο του πνευματος.τωρα πως αυτη η ταση καπελωθηκε ειναι μια αλλη συζητηση και λιγο-πολυ γνωστο.απο το 1823 εως σημερα η ιστορια εχει δειξει οτι τα ιδια μυαλα κουβαλαμε.οι ευαισθησειες μας φτανουν μεχρι την εξωπορτα του σπιτιου μας και η πολιτικη μας νοημοσυνη(με οτι αυτη συνεπαγεται και στις επιλογες μας και στους κοινωνικους δεσμους που δημιουργουμε) εξαντλειται στο δελτιο των 8.00

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Γεια σου ρε μάγκα. Ο μύθος υποδηλώνει θύματα εντός Πολυτεχνείου. Εκτός Πολυτεχνείου πέθαναν ορισμένοι άνθρωποι. Ενδιαφέρον έχει να μας πουν πως πέθαναν και ποιοι τους σκότωσαν. Ποιο ήταν το φονικό όπλο; Κουτάλι, μαχαίρι, μακρόκαννη καραμπίνα; Ποιοις τους σκότωσαν; Έλληνες, Αμερικανοί, Εβραίοι; Ανεξαρτήτως, όμως, ποιοι τους σκότωσαν και πως πέθαναν συνιστούν θύματα. Κι αυτό από μόνο του είναι ανεπιθύμητο. Στο δεύτερο σκέλος του σχολίου σου συμφωνώ απόλυτα. Την Κυριακή φύγαμε Νέα Σμύρνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. θα παω σεριφο ρε φιλε..φευγω αυριο.αλλα θα το δω!αν και την προηγουμενη φορα που ειδα κατω ματς φαγαμε 3 απο την αεκ..δε ξερω ρε φιλε.ο σακης γκρινιαζει,στον κουλουχερη χρωσταμε 330,000(αν ειναι δυνατον!!!)!!!,ο λαμπρος αρχισε τις μηνυσεις και τελος τρακαρε και ο χαζος ο μαυρος.τι να πω ρε μαν?πολυ ο,τι να'ναι.
    Φανταζεσαι να βαλουμε 3 οπως το 2008???τςςςςςς!!!!

    κυριακος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Σέριφο; Όλοι φεύγετε. Μπάσταρδοι. Στον Κουλουχέρη δεν χρωστάμε. Προσφυγή έκανε για μείωση προσωπικότητας. Ο Σάκης γκρινιάζει με στυλ. Τον Σκόρδα τον φοβούνται, διότι κάτι ξέρει, μάλλον οικονομικής φύσως κι ο Ντίκο είναι γάτα με εννιά ζωές -το δήλωσε ο ίδιος. Δεν ξέρω αν θα βάλουμε τρία, αλλά ο Πανιώνιος δεν είναι τόσο κακή ομάδα όσο λένε οι περισσότεροι. Καλά να περάσεις. Πάμε ροκάδικο μέσα στην βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...