Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Δείγματα πραγματικού ποδοσφαίρου

Ο προπονητής της Βαλένθια, Ουνάι Έμερι, προτίμησε, σε αντίθεση με τα ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά της ομάδας, να ακολουθήσει μια αμυντικογενή τακτική, ένα ποδόσφαιρο αναμονής θα έλεγα, και να παίξει την κόντρα. Το αποτέλεσμα, αλλά και η εμφάνιση, τον δικαίωσαν. Οι φιλοξενούμενοι παρατάχθηκαν με ''κοντά τις γραμμές'', μικρό πλάτος και μοναδικό προωθημένο τον Σολδάδο. Απεγκλώβιζαν ανώδυνα την μπάλα από την περιοχή τους και με όπλο το πολύ καλό passing game, κούραζαν τους αντιπάλους τους και έριχναν τον μεταβολισμό του παιχνιδιού. Προσοχή: επαναλαμβάνω ότι το τακτικό πλάνο υιοθετούσε το passing game, ήτοι κοντές και συρτές πάσες, κι όχι ατομιστίες ή μακρινές μπαλιές. Ωστόσο, η Βαλένθια δεν ήταν επικίνδυνη: αφενός μεν οι παίχτες του Έμερι δεν έδειχναν ιδιαίτερη διάθεση για επίθεση, αφετέρου δε το αμυντικό transition game των γηπεδούχων βρισκόταν σε ικανοποιητικά επίπεδα -κομβικό σημείο έπαιξαν τα αρκετά φάουλ εις βάρος της Βαλένθια, προφανώς για να κόψει τον ρυθμό της Μπιλμπάο. Από την άλλη πλευρά, οι Βάσκοι είχαν μια χλιαρή πρωτοβουλία, αναπτυσσόντουσαν κάθετα, έπαιρναν βοήθεια από τους ακραίους, αλλά είχαν πρόβλημα στην δημιουργία ξεκάθαρων φάσεων: ήταν φανερό ότι οι απουσίες των Γιορέντε και Τοκέρο στοίχισαν, με τους Ντε Μάρκος και Σουσαέτα να αδυνατούν να ανταποκριθούν εναλλάξ σε ρόλο target man. Όλα, επομένως, έδειχναν ότι το πρώτο ημίχρονο θα έληγε ισόπαλο, χωρίς τέρματα (κλισέ). Φευ! Ο Σαν Χοσέ, βλέπετε, είχε αντίθετη άποψη. Υποθέτω ότι δεν έφαγε όλο το φαγητό του κι ως εκ τούτου η πάσα που επιχείρησε προς τον τερματοφύλακα δεν έφτασε ποτέ: ο Σολδάδο τρούπωσε, τσίμπησε, ντρίμπλαρε και πλάσαρε. Κι όλα αυτά με τον Πάμπλο Ερνάντεζ, όντας ανίκανος να κινηθεί με ή χωρίς την μπάλα, να μένει απλή αναφορά στο φύλλο αγώνος.


Το δεύτερο μέρος αποδείχτηκε ακόμη χειρότερο για τους γηπεδούχους. Εντούτοις, παρά την ψυχολογική κατάπτωση από το λάθος του Σαν Χοσέ, στο ξεκίνημα του ημιχρόνου και για περίπου δέκα λεπτά, οι παίχτες του Μπιέλσα πίεσαν έντονα τους Τοπάλ και Παρέχο στα χαφ, πήραν μέτρα και πάτησαν περιοχή, έχοντας τον Μουνιαίν ως κύριο εκφραστή. Και ξαφνικά, οι ''Νυχτερίδες'', στο 57' λεπτό, πάλι με τον Σολδάδο, κόντρα στη ροή του ματς, διπλασίασαν τα τέρματά τους. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, η Βαλένθια, έχοντας την ψυχολογία του προβαδίσματος και την ασφάλεια των δυο τερμάτων, ανέβασε τις γραμμές της και άρχισε να σφίγγει τον κλοιό -ο καλύτερος τρόπος άμυνας λέγεται κυκλοφορία μπάλας. Η συγκεκριμένη δράση εντάθηκε έτι περισσότερο μετά την αποβολή του ιδιαίτερα δραστήριου Ιραόλα στο 66' λεπτό. Η πρωτοβουλία των κινήσεων εκ μέρους της Βαλένθια, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την ποιότητα του Χάβι Μαρτίνεζ. Με σωστές τοποθετήσεις, έξυπνες πάσες και γρήγορες επεμβάσεις κουμάνταρε την αμυντική λειτουργία και έδειξε ότι μπορεί να διαχειριστεί την πίεση, αλλά ήταν φύσει αδύνατο να καλύψει σε βάθος τα κενά του άξονα -η απόδοση των Ιτουράσπε, Ερέρα, Ντε Μάρκος και Σουσαέτα κυμάνθηκε σε φτωχά επίπεδα. Και το παιχνίδι έληξε με τον Σαν Χοσέ να χαρίζει άλλο ένα γκολ στον Σολδάδο· αυτή τη φορά με πέναλτι. Ο Έμερι ήταν ευχαριστημένος. Όπως δήλωσε κι ο ίδιος: «Είχαμε πολύ υπομονή μέχρι να πάρουμε τον έλεγχο του παιχνιδιού. Η αποβολή του Ιραόλα μας βοήθησε να κυριαρχήσουμε στο γήπεδο. [...] Αυτή η νίκη μας δίνει πραγματικά μια ώθηση αυτοπεποίθησης». Η Βαλένθια, λοιπόν, είχε ελαφρώς μικρότερη κατοχή μπάλας, αλλά εκμεταλλεύτηκε τα λάθη του Σαν Χοσέ, αξιοποίησε τις απουσίες των Γιορέντε και Τοκέρο και δημιούργησε περισσότερες φάσεις: το ποδόσφαιρο αναμονής βγήκε νικητής.

Κι από το Σαν Μαμές πάμε στη Λίλλη, όπου η τοπική ομάδα, η Λιλ, τέθηκε αντιμέτωπη με τη Βαλενσιέν. Το πλάνο του Ρούντι Γκαρσία στα εντός έδρας ματς είναι πολύ απλό: τοποθετεί τον Μαβουμπά μπροστά από τα κεντρικά μπακ και δίνει εντολή να φτάνει η μπάλα στον Αζάρ. Το πρώτο τρικ έχει ως αποτέλεσμα την ασφάλεια των ευάλωτων Μπεριά και Σετζού και την απελευθέρωση του Πεντρετί και του Μπαλμόν. Ο μεν Πεντρετί επιβλέπει την οργάνωση και την ανάπτυξη της ομάδας, ο δε Μπαλμόν τρέχει σαν μαινόμενος ταύρος στον άξονα και ισοπεδώνει τα πάντα όλα. Μέχρι και κρυφός επιθετικός μετατρέπεται. Το δεύτερο τρικ συνεπάγεται την προώθηση των ακραίων μπακ. Πράγματι οι Ντεμπουσί και Ντινιέ έτρεξαν παράλληλα με τον ασβέστη, άλωσαν τον χώρο ευθύνης τους και πλαγιοκόπησαν τον αντίπαλο. Και κάπου εδώ φτάνουμε στον Αζάρ, ο οποίος στα χαρτιά έπαιζε έξω δεξιά. Ο Βέλγος είναι soft παίχτης, αλλά τεχνίτης, γρήγορος, εκρηκτικός, ντριμπλέρ, ασισταδόρος, διεμβολιστής. Δοκιμάζει τα ποδάρια του και του αρέσει να αλλάζει πλευρές. Αυτό ακριβώς έκανε και χθες. Κάθε φορά, λοιπόν, που άλλαζε πλευρά, ο Ντε Μέλο συνέκλινε προς τον άξονα για να πατήσει περιοχή και το απέναντι ακραίο μπακ ανέβαινε για να εξισορροπήσει το ομολογουμένως μεγάλο πλάτος, να ασκήσει θεωρητικό πρέσινγκ στην αμυντική γραμμή της Βαλενσιέν και να διαχειριστεί την αδύνατη πλευρά. Κι όταν οι φιλοξενούμενοι σήκωναν την μπάλα στον αέρα, θέλοντας να βγουν στην κόντρα, τότε ερχόταν ο Μαβουμπά και, είτε λειτουργώντας σαν σύρτης είτε ως τρίτο σέντερ μπακ, καθάριζε τη φάση. Η ουσία είναι οι πρωταθλητές έπαιξαν ακριβώς ως πρωταθλητές: σάρωσαν τον αντίπαλο και έσπειραν τον πανικό στην άμυνα του Πενετό. Κυριάρχησαν στην μεσαία γραμμή, είχαν μεγάλη κατοχή, ήταν πανίσχυροι στον αέρα και νικητές στις προσωπικές μονομαχίες. To 4-0 ήταν αναμενόμενο και λογικό. Ακόμα και με τις εξωτερικές αλλαγές του Γκαρσία, η ομάδα δεν έχασε ίχνος της ορμητικότητάς της: η Λιλ ήταν επιθετική καθόλη την διάρκεια του ματς. Όσοι είδαν το παιχνίδι, πρέπει να έμειναν λίαν ευχαριστημένοι. Το ίδιο κι ο Μαντσίνι που παρακολουθούσε από τις κερκίδες του γηπέδου τον Αζάρ.

Υ.Γ.1 Για το Άρης - Ο.Φ.Η. μην περιμένετε ανάρτηση. Στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος. Εντούτοις, έχω αναφέρει πολλάκις ότι στο τρέχον χρονικό σημείο, σημασία έχουν τα αποτελέσματα κι όχι οι εμφανίσεις. Οι Κόντης και Αθανασιάδης το γνωρίζουν καλύτερα -πού είναι τα λεφτά, κύριοι; Οφείλω, όμως, να εστιάσω στην περίπτωση του Γιαννώτα. Έχω αναφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν για το συγκεκριμένο θέμα και ελπίζω να μην με απασχολήσει εκ νέου. Δεν ξέρω ποιος έχει αναλάβει την προστασία του και ποιος υποδύεται τον μέντορά του, αλλά είναι προφανές ότι κάτι δεν τσουλάει καλά. Ο ποδοσφαιριστής διαθέτει ορισμένες δυνατότητες και ξεκάθαρο potential, αλλά πρέπει να δουλέψει (και) νοητικά. Το σύστημα του Άρη δεν έχει ανάγκη τους ψευτοτσαμπουκάδες και τις μαγκιές του κώλου, αλλά γνήσιο ποδοσφαιρικό τσαμπουκά και αγωνιστικό πάθος. Όπως οι πολίτες της Ελλάδας χρειάζονται κρίση, λογική και ήθος.


Υ.Γ.2 Ξέσπασε ο Χρήστος Ταπούτος μετά το τέλος του αγώνα με το Μαρούσι. Και δικαίως. Με αφορμή την μετάβαση της αποστολής του Άρη με λεωφορείο προς την Αθήνα, δήλωσε: «Ελπίζουμε να μην μας ζητηθεί να πάμε κολυμπώντας στη Ρόδο, αν αντιμετωπίσουμε στα πλέι οφ τον Κολοσσό!».

Υ.Γ.3 Από το πρώτο στούντιο άλμπουμ, ''το Alice in Hell'', των Καναδών Annihilator, που κυκλοφόρησε το 1987, ακούμε και απολαμβάνουμε το ομώνυμο τραγούδι. Ο Jeff Waters είχε κέφια.

11 σχόλια:

  1. Να'ξερες πόσοι πήγαν κουβά εξαιτίας της Μπιλμπάο...Ιδιαίτερα μετά τα όσα έκαναν οι Βάσκοι κόντρα στη Γιουνάιτεντ, όλοι περίμεναν πως θα ξεπερνούσε εύκολα τη Βαλένθια. Πάντως είναι κρίμα να μείνει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ η Αθλέτικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. λιλ-βαλενσιεν???

    τι καθεσε και βλεπεις ρε ανθρωπε??
    να το κοιταξεις αυτο.
    μη το αφηνεις να σεεξουσιαζει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μικρέ Σκάουτερ, όποιος νόμιζε ότι η Μπιλμπάο, επειδή κέρδισε εύκολα την Μάντσεστερ, θα κέρδιζε εύκολα και την Βαλένθια είναι προφανώς μπακαλογατάκι. Κι αυτό θα ίσχυε ακόμα κι αν η Μπιλμπάο είχε στη σύνθεσή της τον Γιορέντε ή έστω τον Τοκέρο. Είναι γεγονός ότι η ήττα έφερε την Μπιλμπάο μακριά από την τρίτη θέση, που ανήκει πλέον στη Βαλένθια, αλλά από την τέταρτη θέση απέχει μόλις τέσσερις βαθμούς. Κι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο.

    Θέμη, μια χαρά ήταν ο αγώνας. Γιατί να μην το δω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χάρης

    Κάνθαρε η Μπιλμπάο παίζει πολύ καλά φέτος, αλλά είναι ακόμα αρχή για αυτή την ομάδα. Φέτος δεν νομίζω να καταφέρει να κατακτήσει την 4η θέση, ας όψεται η απειρία σε τέτοιες καταστάσεις και η Μάλαγα που το παλεύει. Έχει καλή ομάδα, αλλά μάλλον η αχίλλειος πτέρνα είναι ότι πρόκειται για μια νέα ομάδα που παίζειμε νέο τρόπο παιχνιδιού από φέτος μόνο. Οι Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Βαλένθια έχουν το τρέχον αγωνιστικό τους πλάνο σε εφαρμογή τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια έκαστη ομάδα. Τέλος πάντων, θα δούμε τί θα γίνει.

    Χθες έχασα το απογευματάκι μου, το μετάνιωσα πικρά. Ποιός οργάνωσε αυτές τις μαλακίες στο ΟΑΚΑ? Τί είναι αυτές οι βεντέτες του κώλου με την Αστυνομία και τους πετάνε μολότωφ? Θλίψη με έπιασε και απογοήτευση. Να 'ναι καλά οι παράγοντες, η Super Laegue, οι δημοσιογράφοι, η NOVA (με την απίθανη ιδέα να διαλέγει ο κάθε τηλεθεατής την οπαδική περιγραφή που γουστάρει, δεν μας έφτανε που έτσι κι αλλιώς ο καθένας τα βλέπει όπως θέλει) και το γελοίο Κράτος. Κάθε πρώην ΓΓΑ και Υπουργός Πολιτισμού αποδεικνύεται καλύτερος από τον επόμενο. Πάλι καλά που δεν σκοτώθηκε κανείς από τις τρέλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κανθαρε δές την ομάδα εδώ http://minimarkettrikalon.blogspot.com/2011/12/blog-post_9190.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή βδομάδα Κανθαράκο!
    Επιτέλους βλέπουμε και λίγο άνοιξη (στη φύση εννοώ, γιατί αλλού βαρυχειμωνιά επικρατεί)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. To γυρισες δεν σε συγκινει το εγχωριο προιον μαλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. έλα μεγάλε, δείξε ένα δείγμα πραγματικού ιπποτισμού. πότε θα μου κάνεις το τραπέζι;
    αστειάκια...
    καλή εβδομάδα Δημαρχάρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χάρη, συμφωνώ ότι η Μπιλμπάο χρειάζεται χρόνο. Σκέψου ότι ξεκίνησε χωρίς νίκη στα πρώτα έξι, αν θυμάμαι σωστά, παιχνίδια. Και ουδείς έσπευσε να αμφισβητήσει τον Μπιέλσα ή τους παίχτες. Το σχέδιο βρίκσεται σε εφαρμογή, η εταιρική κουλτούρα είναι αξιοζήλευτη, οι οπαδοί δηλώνουν παρόν και το μόνο ερώτημα που, κατά την ταπεινή μου, γνώμη πλανάται στον αέρα είναι το εξής: πώς θα μείνει ο Μπίελσα και πώς θα καταφέρει η διοίκηση να κρατήσει τους παίχτες κλειδιά;

    Τα επεισόδια χθες δεν ρεζίλεψαν, όπως πολλοί έσπευσαν να διατυμπανίσουν, την χώρα. Η χώρα έχει γίνει ήδη ρεζίλι με τις ανεφάρμοστες αποφάσεις και το μαγείρεμα των στατιστικών στοιχείων. Έχει γίνει ήδη ρεζίλι με τον Τζέφρυ, τον Παπακωνσταντίνου, τον Καρατζαφέρη, τον Σαμαρά και φυσικά τον απίστευτο Πάγκαλο και τον αδιανόητα προκλητικό Βενιζέλο. Έχει γίνει ήδη ρεζίλι με τους απαίδευτους πολίτες. Και η λίστα συνεχίζεται. Να μην ξεχάσω και τον Μπιτσαξή, ο οποίος διέταξε αναβολή στο ΑΕΚ-ΟΦΗ, επειδή, ακούστηκε, ότι θα γίνουν επεισόδια. Επεισόδια σε ένα ματς κεκλεισμένων των θυρών! Και χθες που είχε βουήξει ο τόπος, όλοι έτριβαν ξεφνικά τα μάτια τους. Συμφωνώ ότι όταν ακούς για ντου και ξύλο, συνήθως δεν γίνεται τίποτα, αλλά αξίζει να πάρεις το ρίσκο; Και μιλάμε για ένα ματς που φιλοξενούσε οπαδούς μόνο τις μία ομάδας. Και στο Παρί-Μαρσέιγ μπορεί να πέσει ξύλο, αλλά εκεί πλακώνονται οι οπαδοί των δυο ομάδων μεταξύ τους. Αλλά και οι αστυνομικοί φταίνε: είναι προκλητικοί απλά και μόνο επειδή υπάρχουν. Κι έχεις και την Νόβα, πάντοτε προστατευτική για το προιόν της, να ενεργεί κατά το δοκούν. Θυμάμαι κάτι επεισόδια που είχαν γίνει στο Γιάννενα - Άρης με έναν τρελό Γιαννώτη που έκανε μαγκιές στους οπαδούς του Άρη. Η Νόβα τότε τα έδειξε. Τώρα, όμως; Είχαμε, βλέπεις και τα θρι ντι να διαλαλήσουμε. Την επιλεκτική περιγραφή. Μια Νόβα που πρότεινε και πέτυχε την μείωση του μερίσματος προς τις ομάδες, λόγω της υποβάθμισης, όπως υποστήριξε, του προϊόντος, αλλά δεν φανέρωσε την ίδια σπουδή προς το ποσό που πληρώνουν οι συνδρομητές της. Επομένως, φίλε Χάρη, δεν υπήρχε κανένα ρεζίλι και κανένα αίσχος. ΌΛα κίνησαν όπως συνήθως. Οι οργανωμένοι αποδεικνύουν ότι είναι οργανωμένοι σε όλα ή έστω τα περισσότερα, οι δημοσιογράφοι θα βγουν να καταδικάσουν τα γεγονότα, διότι έτσι πρέπει, παραδίδοντας ή μάλλον πουλώντας μαθήματα ήθους και τακτ, οι πολιτικοί και κάποιοι παράγοντες θα τα καταδικάσουν, διότι το επιβάλλει η θέση τους, χρησιμοποιώντας τετριμμένες εκφράσεις και το καράβι εξακολουθεί να αρμενίζει στραβά. Αυτοί είμαστε, αυτά μας αξίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Mini Market, στο είπα: είσαι Βασιλιάς!

    Έλενα, η άνοιξη, αν εξαιρέσω τη γύρη, είναι η καλύτερη εποχή! Τα πάντα ανθίζουν, οι σκαντζόχοιροι κυκλοφορούν, οι χελώνες περπατούν, το τοπίο γεμίζει με χρώμα, οι φράουλες βγαίνουν, η θερμοκρασία γίνεται ιδανική!

    Μανόλο, υπέθεσα ότι θα ασχοληθούν τόσοι πολλοί με τα του αγώνα και σκέφτηκα να ξεχωρίσω. Αν και η ανάρτηση θα θαφτεί, δεν πειράζει. Καλά έκανα.

    Summertime Blues, έτσι εύκολα θα σου κάνω το τραπέζι; Ξέρεις πόσες τσούπρες έχω στη λίστα αναμονής; Μιλούνια!

    Ανέστη, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...