Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ευρωπαϊκά παραμύθια

Το έχω γράψει πολλές φορές: είναι ψυχολογικά σημαντικό, όταν παίζεις εκτός έδρας, να ξέρεις ότι και γκολ να δεχτείς δεν αλλάζει κάτι, διότι πάλι ένα τέρμα χρειάζεσαι. Η Ουντινέζε, έχοντας αποτυπώσει την ουσία της παραπάνω άποψης με πυρωμένο σίδερο στο μυαλό της και παίζοντας ως γνήσια ιταλική ομάδα, κατάφερε να πάρει την νίκη και κατ' επέκταση την πρόκριση. Το 0-0 του πρώτου αγώνα κρίνεται ως άκρως ύπουλο αποτέλεσμα κι ως εκ τούτου η διαχείριση του αποψινού ματς έπρεπε να είναι ιδανική -αλλά τι σημαίνει ιδανική; Εν προκειμένω, να εξαργύρωνε νωρίς την επιθετικότητά του και να πετύχαινε ένα γκολ που τόσο πολύ χρειαζόταν -το παιχνίδι αναμονής, ειδικά μέσα στην Τούμπα, δεν του ταιριάζει. Εντούτοις, δεν μπορώ να καταλογίσω ευθύνες στον Μπολόνι. Ο Ρουμάνος, με δεδομένα τα προβλήματα της ομάδας, έχει διατηρήσει την αγωνιστική ετοιμότητα της ομάδας στο έπακρον. Οι Ιταλοί, όμως, είναι πιο ποιοτικοί, πιο μοντέρνοι τακτικά, χτύπησαν τον Π.Α.Ο.Κ. στα ευαίσθητά του σημεία (στημένα, ταχύτητα, τεχνική ανεπάρκεια αμυντικής γραμμής, αντοχή) και μετά περίμεναν απλά τον διαιτητή να σφυρίξει την λήξη. Κατάφεραν, βλέπετε, να πετάξουν δυο γκολ στο πρώτο 15λεπτο και να αποσυντονίσουν πλήρως τον Π.Α.Ο.Κ. Ελπίζω -επιτέλους!- να μάθουμε ότι ένα γκολ από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα: απλά αλλάζει το νούμερο στο μάτριξ του γηπέδου. Παίζει τεράστιο ρόλο πως μπαίνει το γκολ και σε ποιο χρονικό σημείο αυτό επιτυγχάνεται. Οφείλουμε, δηλαδή, να κατανοήσουμε τις ψυχολογικές επιβαρύνσεις και τις αγωνιστικές επιπτώσεις που προκύπτουν -αυτές είναι οι πραγματικές πληγές. Και το κυριότερο: να μάθουμε να τις ξεχωρίζουμε από την τεχνική ή τακτική ανεπάρκεια. Έτσι, όταν ο Κρέσιτς λειτουργεί σαν κλώνος του Τζόρβα, μη μπορώντας να απομακρύνει ικανοποιητικά την μπάλα, ας μην στεκόμαστε αποκλειστικά στην ανωτερότητα της Ουντινέζε. Οι Π.Α.Ο.Κ.τσήδες, πάντως, δεν νομίζω ότι τα έβαψαν μαύρα. Η ομάδα, τηρουμένων των αναλογιών, φλέρταρε με την πρόκριση στους 16, έβγαλε κάποια μύρια, μάζεψε αρκετούς βαθμούς για την ομάδα και τη χώρα, ενώ, παράλληλα, έβγαλε γνήσιο ποδοσφαιρικό τσαμπουκά και αποκόμισε ισχυρές δόσεις ηρωισμού με αποκορύφωμα το ματς του Λονδίνου. Τέλος, το ευρωπαϊκό παραμύθι του ΠΑ.Ο.Κ. ξεχείλιζε από την ελπίδα της πρόκρισης.


Αντίθετα, το ευρωπαϊκό παραμύθι του Ολυμπιακού ξεχειλίζει από την πίστη στο πλάνο. Ο Βαλβέρδε, είτε αντιμετωπίζει την Ελπίδα Σαππών, είτε τον Άρη, είτε την Άρσεναλ, ακολουθεί το δικό του πλάνο. Δεν λογαριάζει τις φυλλάδες, δεν υπολογίζει τα θέλω των οπαδών και -το πιο σημαντικό- αφήνει τον αντίπαλο να προσαρμοστεί πάνω του. Αυτό δείχνει ότι διδάσκει συγκεκριμένο αγωνιστικό σχέδιο, όπως την πίεση στο τερέν του αντιπάλου ή το σχέδιο ανάπτυξης με ''την μπάλα κάτω'', και μεταλαμπαδεύει πνεύμα ανωτερότητας στους παίχτες του. Μοναδική εξαίρεση σε απόλυτο βαθμό, αποτελεί το εντός έδρας ματς του Ολυμπιακού με αντίπαλο την Μαρσέιγ. Ένα ματς, στο οποίο ο ίδιος ο Βαλβέρδε έκρινε ότι ο Ολυμπιακός ήταν ανέτοιμος. Πράγματι ήταν, αλλά σε αυτό φέρει ευθύνη εκείνος και μόνον εκείνος. Όπως ακριβώς ευθύνεται και στα υπόλοιπα παιχνίδια, ευρωπαϊκά και μη, κερδισμένα και μη. Δανείζομαι μια πρόταση που έγραψα για τον Μπολόνι, ώστε να την αποδώσω στον Βαλβέρδε: «Μπορεί να επιμένει σε κάποιες αγωνιστικές συνιστώσες, αλλά δεν πρόκειται για εμμονές: όταν έχω να αντιμετωπίσω έναν κανονικό προπονητή, καταλαβαίνω και αντιλαμβάνομαι ότι αυτό που οι περισσότεροι αποκαλούν ''εμμονή'', μεταφράζεται ως ατέλεια του πλάνου -αλίμονο, αν τα πλάνα και τα σχέδια ήταν χωρίς ατέλειες». Απόψε, λοιπόν, ο Ολυμπιακός του πρώτου ημιχρόνου ήταν ακριβώς αυτό που περιμέναμε: ο Μιραλάς έτρεχε με την μπάλα, ο Τζιμπούρ χωρίς αυτήν, ο Ιμπαγάσα οργάνωνε, τα ακραία μπακ τρέχανε στον ασβέστη και οι κεντρικοί οπισθοφύλακες έκοβαν ότι υπήρχε στην εμβέλειά τους. Κι όταν κάτι έβγαινε εκτός πεδίου δράσης ή βεληνεκούς, τότε ερχόταν ο Κάρολ και το κατέρριπτε. Μην περιμένετε να αποθεώσω τον Ιρλανδό -η υπερβολή είναι δουλειά των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών οπαδών. Αν ζητάτε την γνώμη μου, ο Κάρολ, έπραξε αυτό που υποδηλώνει η ιδιότητά του: φύλακας του τέρματος. Το πιο σημαντικό στοιχείο που απελευθέρωσε ο Κάρολ, και μάλιστα άθελα του, λέγεται ηρωισμός. Αυτό ξύπνησε την κερκίδα κι αυτό αφύπνισε τον πάγκο και τους παίχτες στο δεύτερο μέρος. Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, προκρίθηκε στους 16 του πρώην Ουέφα και πραγματικά χαίρομαι, διότι τον βλέπω προετοιμασμένο για διάκριση. Για να το πετύχει, όμως, αυτό θα πρέπει να σκοράρει εκτός έδρας, όπως ακριβώς έκανε στο Καζάν. Ας μην ξεχνάμε ότι το μυστικό της Ατλέτικο Μαδρίτης στον δρόμο προς την κούπα, λεγόταν εκτός έδρας γκολ, αποφασιστικότητα και δίψα. Δεν υπονοώ, φυσικά, ότι ο Ολυμπιακός θα πάει για κούπα. Απλά δείχνω το μονοπάτι που περπατά η διάκριση -πρόκειται για σχετική έννοια. Στο χέρι του είναι να την μετατρέψει σε απόλυτη.

Κάπως έτσι, λοιπόν, δημιουργούνται οι ποδοσφαιρικές ιστορίες, γεννιούνται τα ευρωπαϊκά παραμύθια. Δεν σας κρύβω ότι ζηλεύω. Μου λείπει η αναμονή, η προσμονή, η δίψα, η ελπίδα, η ατμόσφαιρα. Δεν πειράζει. Γνωρίζω ότι η υπομονή αποτελεί μέγιστη αρετή, κι ως εκ τούτου θα περιμένω. Θα επιστρέψουμε. Μέχρι τότε, ο Π.Α.Ο.Κ. και ο Ολυμπιακός πρέπει να επανέλθουν στην σκληρή πραγματικότητα του ελληνικού πρωταθλήματος. Για τον μεν Π.Α.Ο.Κ. η προσήλωση θα είναι άμεση, αν και θεωρώ ότι θα συμβεί κάπως απότομα, ενώ για τον δε Ολυμπιακό τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και ενδεχομένως προκύψουν επίπονα. Όπως λέει κι ο Λιακόπουλος: «Ο καιρός γαρ εγγύς».

Υ.Γ.1 Ο Χρίστο Στόιτσκοφ, παλαιά δόξα του ποδοσφαίρου και νυν προπονητής της Λίτεξ Λόβετς, με αφορμή το επερχόμενο φιλικό παιχνίδι με τον Άρη, δήλωσε: «Κρίση; Ποια κρίση; Την άκουσα, αλλά δεν τη βλέπω. Σε μια χώρα που υπάρχει οικονομική κρίση, τα πράγματα θεωρώ ότι είναι πολύ διαφορετικά σε όλους τους χώρους. Τα μπουζούκια τα είδα γεμάτα, το κέντρο της πόλης γεμάτο από καταναλωτές, τα μαγαζιά όλα γεμάτα και όλοι οι δρόμοι ήταν γεμάτοι από αυτοκίνητα».

Υ.Γ.2 Στα πλαίσια της σύσκεψης για τον στημένο και αρρωστημένο τελικό κυπέλλου μπάσκετ, έπεσα πάνω στο παραλήρημα του Θανάση Γιαννακόπουλου. Δεν μπορούσα να κρύψω την θλίψη μου. Πραγματικά άθλιος. Πανάθλιος, για την ακρίβεια.

Υ.Γ.3 Ολοκληρώθηκε η γενική συνέλευση της Λέσχης Φίλων Άρη. Έχω την αίσθηση ότι, αντί να απαντηθούν ερωτήματα και να λυθούν απορίες, δημιουργήθηκαν νέα θέματα προς επίλυση. Ο Γιώργος Τότσικας αναφέρει αρκετά από αυτά.

Υ.Γ.4 Κάθε άρθρο του Κώστα Καίσαρη είναι απολαυστικό: «Τα ρούχα του σκίζει ο Λοβέρδος: ''Κανένας απ' αυτούς που ψήφισαν όχι στο µνηµόνιο, δεν πρέπει να µπει στα ψηφοδέλτια''. Τα ίδια και ο πρώην εργατοπατέρας Πρωτόπαπας. Όπως και στη Νέα Δηµοκρατία. Όλοι βάζουν βέτο να µείνουν εκτός ψηφοδελτίων οι αντιµνηµονιακοί και να µην επιστρέψουν. Κι είναι απλό. Μόλις και µετά βίας ξεπερνάει το 20% η Νέα Δηµοκρατία και το 10% το ΠΑΣΟΚ. Σφαγή θα γίνει εκλογές. Ειδικά στο ΠΑΣΟΚ. Τα τρία τέταρτα της σηµερινής κοινοβουλευτικής οµάδας θα µείνουν απ' έξω. Αν, λοιπόν, γυρίσουνε πίσω οι διαγραφέντες, θα βγούνε µε τα µπούνια. Αυτούς θα σταυρώσει ο κόσµος. Με τους µνηµονιακούς υποψηφίους να την έχουν πουτσίσει για τα καλά. Γι' αυτό κι ο Λοβέρδος βράζει φασόλια να µη γυρίσει κανένας πίσω. Δεν είναι θέµα αρχών. Είναι θέµα προσωπικής επιβίωσης».

Υ.Γ.5 Η ονομασία του συγκροτημάτος είναι εμπευσμένη από τον Ιβάν Παβλόφ, γνωστός επιστήμονας για τις έρευνές του στο φαινόμενο των εξαρτημένων αντανακλαστικών, και τα περίφημα σκυλιά του. Το εντυπωσιακό, όμως, είναι άλλο: Για πολλά χρόνια κυκλοφορούσε μια ανυπόστατη φήμη ότι ο τραγουδιστής έχει αυτοκτονήσει, επειδή η φωνή του ακούγεται ως γυναικεία (!). Η φήμη, εν τέλει, αποδείχτηκε αναληθής -ο τραγουδιστής ζει και βασιλεύει. Αυτό που ξέρω είναι ότι η φωνή του είναι μαγευτική και συγκαταλέγεται στις κορυφαίες φωνές που έχουν ακούσει τα αυτιά μου. Ίσως η κορυφαία. Βουαλά.

27 σχόλια:

  1. Ναι ρε φίλε... Song dance.... Έτσι...

    Στα παραπάνω.... δεν αλλάζω ούτε τελεία... συμφωνώ σε όλα..

    Χαιρετίσματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. EmperARIS

    Ακόμα και χθες μετά τα 3 γκολ και το fair play που τους έπαιζαν οι Ιταλοί από το 15' πάλι βγήκε παίκτης τους (επαναστάτης εκ Ουρουγουάης με μαλλί Τρύφωνα Σαμαρά) να πει ότι έχασαν επειδή ο διαιτητής ήταν "Ιταλός". Μήπως τον έλεγαν και Σπάθα; Γι'αυτό είναι χάσιμο χρόνου να ασχολείσαι με τις τραγικές μειοψηφίες Kanthare,και μόνο που κάνεις ανάλυση του παιχνιδιού τους σε αρειανό blog σαν το δικό σου, τους δίνεις αξία που δεν έχουν.Όλοι είδαν χθες ότι άλλο είναι Ευρώπη και άλλο Ελλάδα,οι κανονισμμοί είναι διαφορετικοί μάλλον γιατί και κάρτες δίνονται σε σκληρά μαρκαρίσματα και πέναλτι απέναντι στα ερυθρόσβερκα παραρτήματα...γι'αυτό σου λέω,άστους στην κλάψα τους και ασχολήσου με τα του οίκου και της Κοινωνίας μας!
    Εγώ θα σου πώ το εξής:Ναι με ενδιαφέρει και θέλω να ξέρω ποιός είναι αυτός που θα βάλει 2.5 εκατ. ευρώ και θα πάρει το μάνατζμεντ για 3 χρόνια αλλά αυτό είναι δευτερεύων αν αναλογιστούμε ότι δεν υπήρχε τώρα άλλη πηγή εσόδων και ότι το ρίσκο της αποτυχίας το αναλαμβάνουν προσωπικά μέλη της διοίκησης σαν άτομα και όχι η ΠΑΕ.Μεγάλο πλεονέκτημα αυτό,γιατί στο παρελθόν χορτάσαμε από τυχοδιώκτες που τσέπωναν λεφτά.Όσο για το πρωτοσέλιδο των Α.Ν. χθες on comment, απλά καταλάβαμε κι επίσημα ποιοί είναι οι μεγάλοι εχθροί του ΑΡΗ που φοράνε κιτρινόμαυρο μανδύα..γραφικό καρναβάλι ο ΒορειοΚορεάτης και επικίνδυνος για τον ΑΡΗ!

    ΥΓ: Πληροφοριακά πάντως ψήφισα ΝΑΙ προχθές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Elt. Κομματάρα το Song Dance. Τι φωνή έχει ο τύπος;

    EmperARIS, οι συνεχείς αναφορές στην διαιτησία με κουράζουν. Καταλαβαίνω ότι οι σφυγμοί και η απόγνωση χτυπάνε κόκκινο, αλλά το μόνο που προξενούν τέτοιες δηλώσεις είναι αποπροσανατολισμός από τα αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά προβλήματα της εκάστοτε ομάδας. Δεν γίνεται κάθε φορά που χάνει κάποιος να επικαλείται τη διαιτησία. Ειδικά όταν χάνει δίκαια. Εκεί γίνεσαι προκλητικός. Σαν τους Ελληνες πολίτες που κατηγορούν συνεχώς και ακατάπαυστα τους πολιτικούς για την τωρινή κατάσταση. Με τιμάει ιδιαίτερα που λες ότι τους δίνω αξία, αλλά αξία δίνουν τα γεγονότα και μόνο αυτά: ο ΠΑΟΚ, φλέρταρε με τους 16, αλλά έχασε και αποκλείστηκε από μια καλύτερη ομάδα. Για τους κανονισμούς οφείλω να συμφωνήσω. Η ίδια η Αρειανάρα το απέδειξε πολλάκις με τις τελευταίες ευρωπαϊκές τις εμφανίσεις. Θα ξανάρθει η ώρα μας. Τώρα, αυτό το πράγμα με το δανειστούν τα λεφτά φυσικά πρόσωπα κι όχι η ΠΑΕ, προφανώς και μας συμφέρει, αλλά δεν παύει να μου φαίνεται παράξενο. Επιπλέον, ποιοι είναι αυτοί; Τι σημαίνει ''θα πάρουν'' το management; Πώς, δηλαδή, τροποιείται το υπάρχον πλάνο; Και, τέλος, τι θα συμβεί μνε την αδειοδότηση, αν για τον άλφα βήτα λόγο στραβώσει ο δανεισμός στα φυσικά πρόσωπα; Τα Αθλητικά Νέα αποτελούν την ανεπίσημη αντιπολίτευση της ΠΑΕ Άρης. Πρόσεχε: της ΠΑΕ, όχι του Άρη. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να αντιλαμβανόμαστε τις διαφορές. Αναφέρεις τη λέξη εχθρός του Άρη: έχω αναρωτηθεί αρκετές φορές και έχω εκφράσει το ίδιο ερώτημα και στο blog. Έστω ότι ο Σκόρδας συμπεριφέρεται ως εχθρός προς την ΠΑΕ. Η ΠΑΕ τι έχει να φοβηθεί; Εν τέλει, ποιος είναι ο εχθρός; Κι αν όντως υπάρχει εχθρός, ποιος είναι ο κυμματοθραύστης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΒΑΛΕ ΤΣΑΤ ΣΤΟ ΛΕΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΡΕ ΚΑΝΘΑΡΕ!ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ 3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κανθαράκο πέρασα να σου ευχηθώ Καλές Απόκριες, Καλά Κούλουμα!
    Να περάσεις πολύ όμορφα!
    Φιλιά!

    ΥΓ Η φωτό με το γατουλίνι, απίστευτη!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χάρης

    Τα ευρωπαϊκά παιχνίδια των ομάδων μας έχουν άλλη αύρα από την μιζέρια της Σούπερ Κλίκας. Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε, όμως απέναντι στην Ουντινέζε το μόνο που αντιπαρέταξε δεν ήταν η όποια ποιότητα, αλλά το ταμπούρι στο πρώτο ματς και το "ό,τι βρέξει ας κατεβάσει" της Τούμπας. Μόνο που έβρεξε μπόρα, με δύο γκολάκια στο 15λεπτο. Ειδικά το δεύτερο, το φάουλ-δυναμίτης, το "σουτ-τηλεφώνημα", δεν πιανόταν με τίποτα. Και το ανύπαρκτο πέναλτυ ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Η Ουντινέζε, χωρίς τον Ντι Νατάλε κιόλας, έδειξε πιο δυνατή, πιο τσαμπουκαλεμένη, πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική ομάδα, και μάλιστα χωρίς να φορτσάρει ιδιαίτερα.

    Ο Ολυμπιακός είχε ένα φανταστικό πρώτο ημίχρονο, που μεταφράστηκε σε μόνο ένα γκολ. Ασφυκτική πίεση στην αντίπαλη περιοχή, γρήγορο τρανσίσιον από την άμυνα στο κέντρο και την επίθεση, έκανε φάσεις για γκολ που σπαταλήθηκαν από τις ατομιστίες του Μιραλάς. Φαίνεται ότι από το πρέσσινγκ κουράστηκαν και οι ίδιοι οι παίκτες του Ολυμπιακού. Στο δεύτερο ημίχρονο οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να ακουμπήσει την μπάλα. Οι Ιμπαγάσα, Φουστέρ και Τζιμπούρ περπατούσαν. Αργότερα χτύπησε και ο Κάρολ. Είναι λάθος που δεν έγινε αμέσως αλλαγή. Δεν το εκμεταλλεύτηκαν και οι παίκτες της Ρούμπιν, αφού δεν σούταραν καθόλου. Φαίνεται ότι ο Βαλβέρδε, στο δίλημμα τραυματίας Κάρολ ή άπειρος Μπάμποβιτς 18 ετών ψάρακας, προτίμησε να το ρισκάρει μέχρι όσο πάει με τον κουτσό Κάρολ. Κανονικά ο Ολυμπιακός έπρεπε να το πληρώσει το λάθος αυτό με τουλάχιστον ένα γκολ. Παρ' όλ' αυτά, κέρδισε το ματς με 1-0, και βάζει πλώρη για την συνέχεια του θεσμού.

    Η κρίση υπάρχει κύριε Στόιτσκοφ, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει καθολικά αισθητή στην Ελλάδα. Το ότι οι μισοί έχουν αποταμιεύσεις και τις τρώνε στα μπουζούκια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κόσμος που πεινάει. Αν και σε καμία περίπτωση δεν γίναμε Βουλγαρία ή Αφρική.

    Οι αντιμνημονιακοί (κανονικοί ή μαϊμού) θα κάνουν λάθος αν κατέβουν με το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Θα τους παρασύρει και αυτούς η κατρακύλα των κομμάτων και θα πάρουν το μερτικό τους από το μπερντάκι που έχει να πέσει αν συνεχίσουν οι μαλακίες της Βουλής. Το μόνο που μπορούν να κάνουν, αν θέλουν να είναι ήσυχοι, είναι να κατέβουν ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπολοχαγέ, στην αρχή διάβασα τσαλτ και φρίκαρα! Έβαλα γκάλοπ.

    Ευχαριστώ Έλενα. Οι φωτογραφίες με μικρά ζωάκια εξ απ' ανέκαθεν -που λένε και οι μορφωμένοι- μου άρεσαν. Γατουλίνια, τιγράκια, κουταβάκια. Πανικός. Αύριο θα φτιάξω τα κανελλάκια.

    Χάρη, ακριβώς αυτό: χωρίς να φορτσάρει ιδιαίτερα. Ίσως στο πρώτο ματς, ο ΠΑΟΚ, έπρεπε, πλην της άμυνας πίσω από μπάλα, να ψάξει πιο έντονα την κόντρα και να κυνηγήσει ένα εκτός έδρας γκολ. Αυτά, βέβαια, τα λέμε εκ των υστέρων ως ένα είδος καλοπροαίρετης κριτικής. Διότι, αν ο ΠΑΟΚ κέρδιζε χθες, μάλλον θα γράφαμε για το τακτικό πλάνο του Μπολόνι στο πρώτο ματς και το πως αυτό απέδωσε καρπούς. Οι πιο τολμηροί μάλιστα θα αποθέωναν. Η αλήθεια είναι ότι η σκοπιμότητα έχει πολλά πρόσωπα και δεν είναι όλα καταδικαστέα ή αναποτελεσματικά. Για τον Ολυμπιακό συμφωνώ και δεν προσθέτω τίποτα, παρά μόνο το προκλητικό περπάτημα του Τζιμπούρ. Όσο για τον τραυματισμό του Κάρολ, βάσει τηλεοπτικής ανάγνωσης, εννοείται ότι ο Βάσκος έπρεπε να τον αλλάξει. Υποτίθεται, όμως, ότι ο παίχτης άντεχε. Έτσι έλεγαν τα ρεπορτάζ και μάλλον κάτι περισσότερο γνώριζε ο πάγκος του Ολυμπιακού. Για τον Χρίστο, να πω ότι δεν είναι ο πρώτος ξένος που ακούει κρίση και δεν την βλέπει. Τα ίδια ή έστω παρόμοια έχουν δηλώσει αρκετοί ξένοι που πέρασαν ή ακόμα ζουν στην Ελλάδα. Αυτό που εισπράττω είναι το μέγεθος του ψεύδους και του αποπροσανατολισμού. Είναι σαφές ότι η μεθοδευμένη κατασκευή της κρίσης έχει και επικοινωνιακές προεκτάσεις. Για να μην πω προπαγανδιστικές. Έτσι, δεν μου προξενεί έκπληξη το ότι οι ξένοι που έρχονται στην Ελλάδα δεν βλέπουν κρίση. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν έχουν τελείως άδικο. Διότι, πρώτον επαναλαμβάνω τα επικοινωνιακά τρικ που χρησιμοποιεί η Ευρώπη εις βάρος της Ελλάδας και δεύτερον ο Έλληνας διακατέχεται από μια συγκριμένη κουλτούρα, πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Αν θέλεις δέξου και ένα τρίτο: η μεσαία τάξη στην Ελλάδα ακόμα καλά κρατεί. Για τους πολιτικούς που έχουν χωριστεί σε μνημονιακούς και αντιμηνμονιακούς τα πράγματα έχουν πολύ ενδιαφέρον. Πόσοι θα παραμείνουν πιστοί στις απόψεις τους και με ποιο κριτήριο; Κι εγω, πάντως, αν δεν κάνουν κωλοτούμπες, συμφωνώ για την ανεξαρτοποίησή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΚΑΝΘΑΡΕ!ΑΠΗΛΙΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κανθαρα να μαντεψω πως εσυ εβαλες το ισως?ετσι?υπολοχαγος 3!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σου, Απήλιον, παιχτούρα!

    Σωστός ο υπολοχαγός!

    Καλήμέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν έγραψες κάτι για την ανυπομονησία πολλών να τελειώνει αυτο το αχρείαστο πράγμα με την 'Ευρώπη', ποιά Ευρώπη, εκει στο λιμάνι θέλουν διακαώς το τόσο σπουδαίο και αξιόπιστο ελληνικό πρωτάθλημα :)
    Οσο για το μΠΑΟΚ πραγματικά έβγαλε τσαμπουκά αλλα κάποια στιγμή ξεφούσκωσε.
    Καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Poly kala ta les....
    Omorfo tragoudi!
    Sou eyxomai ena eyxaristo triimero!
    Filia polla!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μεχρι ποτε θα διαρκεσει η ψηφοφορια?υπολοχαγος 3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. κανθαρε γεια σου.
    ξερεις ποια ειναι η πλακα??
    ειμαι στους 16 του ουεφα.
    μεσα στο κυπελο και απολυτο φαβορι.
    μεσα στο πρωταθλημα.
    εχω σταθερη διοικηση και δεν ψαχνω 100 χιλιαρικα καθε βδομαδα για να σφραγισω εισιτηρια.
    ουτε καν θελω αραβες με πυτζαμες για αφεντικα.
    εχω και γαμω τους προπονητες.
    εχω εχω ...και τι δεν εχω!!!!!
    αλλα εχω και κατι μαλακες συγαυρους
    (απο τους αλλους το περιμενω αλλα απο τους δικους μας ρε γαμοτο!!!!)
    που γκρινιαζουν λες και καθε χρονο σηκωνω ευρωπαικη κουπα παιζοντας γαμω τις μπαλες!!
    ρε τραχανοπλαγιαδες θυμοσαστε κι αλλες χρονιες μαρτη μηνα να παιζουμε ευρωπη????
    και να παιζουμε και καλη μπαλα!!
    εστω ενα ημιχρονο.
    τι εγινε??

    αλλα πρεπει να μας φτυσει ο βαλβερδε και να φερει ο μαρινακης κανενα κολια η κανενα κατανετς να δω τι πορειες θα κανουμε!!
    και η αλλη η μαλακια!!!!!
    30.000 κοσμος εβλεπε τον καρολ τραυματια κι αυτος ο μαλακας ο βαλβερδε κοιμοταν στον παγκο!!!!!!!!!!!!!!!!
    τι υπνος ειναι αυτος ρε συ??
    την αλλη μερα βεβαια ΗΡΩΑΣ ο καρολ.
    ο βαλβερδε ομως εξακολουθουσε να ειναι μαλακας.
    δε μαμιωμαστε λεω εγω???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. μη βαλεις τσατ.
    μεγαλη μαλακια.
    ολο κατι ασιατες παπαρες μπαινουν για spam.
    αστο ετσι με τα σχολια οπως τωρα.
    βγαλε μονο καμια φωτο γιατι αργει να φορτωσει η σελιδα σου και κανε και κανενα λιφτινγκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καλό τριήμερο Κάνθαρε

    κομματάρα έβαλες πάλι

    δεν είδα τα παιχνίδια γι'αυτό δε σχολιάζω

    τα είχαμε πει πάντως ότι ο ολυμπιακός μπορεί τη 2η νίκη

    Lio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΚΑΝΘΑΡΕ ΟΤΙ ΒΓΑΛΕΙ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΕΤΣΙ???ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΕΝΑΣ ....ΟΚ? ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ 3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τζονάκο, η απόψη μου είναι γνωστή: καμία ελληνική ομάδα δεν έχει το δικαίωμα να σνομπάρει την Ευρώπη. Ελπίζω οι λοιποί οπαδοί κάθε ομάδας να συμφωνεί μαζί μου. Επομένως, δεν είναι όλοι και τόσο ανυπόμονοι. Εξάλλου, η εκάστοτε ΠΑΕ χέστηκε για το πρωτάθλημα. Τα λεφτά του τσου λου κυνηγάει.

    Γεια σου Αστροφεγγιά. Καλή συνέχεια!

    Υπολοχαγέ άγνωστο μέχρι πότε θα διαρκέσει η ψηφοφορία. Ασχέτως, όμως, αποτελέσματος, δεν είναι τόσο απλή η υλοποίηση ενός chat box.

    Θέμη, το φτύσιμο του Βαλβέρδε νομίζω ότι είναι σχεδόν σίγουρο. Πες το ένστικτο. Όταν, υποτίθεται ότι, το όνομά σου ακούγεται για τον πάγκο της Μπάρσελόνα, ποιος Ολυμπιακός και κόκκινα άλογα; Για τον τραυματισμό του Κάρολ, όπως φαινόταν από την τηλεοράση -πιθανολογώ και την εξέδρα-, ο παίχτης έπρεπε να αντικατασταθεί. Προφανώς το ιατρικό και τεχνικό τιμ του Ολυμπιακού ξέρει περισσότερα. Το λάθος του Βάσκου είναι ότι άργησε να φρεσκάρει στο δεύτερο ημίχρονο την μεσαία γραμμή. Στο πρώτο ημίχρονο ήσουν ορμητικός και στο δεύτερο έδωσες χώρο. Για το τσατ είναι κι άλλοι λόγοι, όχι μόνο αυτός που σωστά αναφέρεις.

    Lio, κομματάρα όντως. Αν ζητάς την γνώμη μου, ο Ολυμπιακός μπορεί να περάσει και την Μέταλιστ. Καλή διαχείριση χρειάζεται. Καλό τριήμερο να εχουμε, ρε μάγκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ?33 ΜΕΡΕΣ ΔΕΝ ΕΜΝΟΥΝ?ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. βαλβερδε για μπαρτσα δεν υπαρχει.
    δημοσιογραφικες υπερβολες.
    για αθλετικο μπορει αλλα δεν νομιζω.
    μετρανε κι αλλα πραγματα εκτος το ονομα της ομαδας.
    για καρολ εσυ κι εγω θα τον καναμε αλλαγη αλλα μαλλον ο καρολ του ζητησε να μεινει μεσα.
    περυσι ξεκινησε σε καποιον αγωνα τον μιραλας(δεν θυμαμε ποιον) με πυρετο και στο 20 του ζητησε αλλαγη ενω τον ρωτησε πριν την εναρξη αν μπορει και του ειπε ναι.
    η αντιδραση του στην αλλαγη ηταν ολα τα λεφτα!!

    κανε σχολιο για κοντοθαναση.
    οι λυκοι θελουν απεναντι τους λυκους.
    οχι προβατα!!
    θα κουνιοταν ποτε ο ζουμπας απεναντι στο σωκρατες????
    το ιδιο ισχυη για μαρινακη γοντικα.
    υπαρχει διαφορα στην αντιδραση μαρινακη στο ντερμπι και ζουμπα προχθες και δεν την καταλαβα??
    ετσι μετριετε η ισχυς στην ελλαδα.
    τα αλλα ειναι αλλα λογια να αγαπιομαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Υπολοχαγέ, προτιμώ να ελέγχω τα γραπτά του καθενός μέσα από τα σχόλια, παρά από ένα chat. Είναι και τa spam, είναι ότι εκ των πραγμάτων δεν θα μπορώ να απαντώ σε όλον τον κόσμο μέσα από το chat ή να κάθομαι να παρακολουθώ συζητήσεις. Θα δούμε. Ας μην βιαζόμαστε.

    Θέμη, δεν σου λέω ότι θα πάει σώνει και καλά στην Μπάρτσα. Αλλά και μόνο ότι ακούγεται το όνομά του, είναι αρκετό για να γυρίσει στην Ισπανία. Ο Πρόμπιερζ, τέως προπονητής του Άρη, είχε βάλει τον Καζναφέρη με 39 πυρετό. Προφανώς έγινε αλλαγή στο 25' λεπτό. Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα που μπορεί να φαίνονται εκ πρώτης όψεως περίεργα, αλά η εσωτερική λειτουργία της εκάστοτε ομάδας διέπεται από αγωνιστικά πρωτόκολλα που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πλήρως. Για τον Θανάση, άθλιος, πανάθλιος. Το έχω πει πολλές φορές: στην Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως να λειτουργήσει μια (άτυπη;) σχολή παραγόντων. Αυτά που γίνονται είναι απαράδεκτα. Και βγαίνει μετά ο βάζελος κι ο κάθε βάζελος για να την πει στον γαύρο και στον κάθε γαύρο. Όταν βγαίνει ιδιοκτήτης ομάδας και φέρεται καθαυτόν τον τρόπο, ποιος είναι, άραγε, ο ηθικός αυτουργός; Και ειδικά όταν τα ΜΜΕ δεν καταδικάζουν τέτοιες συμπεριφορές. Και μετά μας φταίει η Τρόικα κι ο Τζέφρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΒΑΛΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΡΕ ΚΑΝΘΑΡΕ?ΕΣΥ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΠΟΣΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ ΕΚΑΝΕΣ?ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εννοείς πόσες φορές ψήφισα; Μία. Τι είμαι; Ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλή εβδομάδα να έχουμε μάγκες!!απηλιον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΝΘΑΡΕ!ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΠΩ...ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ !ΑΠΗΛΙΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ποιος θα λομπάρει τον τερματοφύλακα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...